Peulinjo wrote: ↑06/11/2021 11:05
Cassius Longinus wrote: ↑06/11/2021 10:55
"Hrvati" nisu agresori nego su određene osobe sa imenom i prezimenom dobile kazne u Haagu i za to će odležati. Haag sudi individuama a ne narodima, etničkim skupinama, državama i sl. Jedno je presuda a drugo je laičko tumačenje presude što nema veze jedno s drugim.
Strogo formalno govoreći, Hrvati su ratovali sa Bošnjacima 3 godine a protiv Bošnjaka 1 godinu i to ne svugdje. Čak i dok je taj rat trajao u Hrvatskoj je bilo mnogo iljada Bošnjaka koji su, s punim pravom i znanjem što ih čeka, utekli četničkoj kami. To nije rečeno da ikoga uvrijedi i omalovažava, naprosto tako je bilo. Hrvatska, uz sve svoje greške, ne može biti okarakterizirana na temelju samo onog lošeg. Mislim, može..evidentno.
Ma cuj?
A ko je ratovao sa ovima sto su osudjeni?
Oni sami rat vodili? Ajde nemoj me nasmijavati...nisam naivan da popusim tu pricu.
I prica da Hrvatska nije pomagala je prica za malu djecu.
Mislim stvarno, ti stvarno vjerujes da je npr samo sestorka kriva? I to je to? Pa jel neko tjerao narod da uzme puske u ruku i ide na dr stranu Mostara, da rusi Stari Most....da ide na Prozor, dalje pokusa na Jablanicu its itd...?
I sada pricam o Hrvatima koji su ucestvovali u agresiji...ne generalizujem.
Probaj se ne nervirati, upravo je i poanta u tome da se probaju razlučiti stvari.
Naravno da je Hrvatska pomagala HVO i naravno da Hrvatska snosi političku odgovornost za svoje velike greške u BiH, ALI, za te svoje greške je Hrvatska uvelike politički i platila, što misliš zašto je Slovenija ušla u EU 2004, a Hrvatska 2013.? Za početak.
Nadalje, Hrvatska je morala odustati od Herceg-Bosne time što se zaključio washingtonski i splitski sporazum te kasnije Dayton, tu je plaćena cijena. Politički. USA je 93' Hrvatskoj zaprijetila sankcijama ako hitno ne okonča sukob sa Bošnjacima tj.ako ne udavi radikalnu HB politiku, i to se napravilo. Napravljena je Federacija. Krenulo se zajedno na Srbe tj VRS. I uspjelo se, barem u nekoj mjeri. Ovo je dosta suho i čista kronologija.
Međutim, ICTY, što je činjenica, ne sudi državama nego ljudima koji su obuhvaćeni optužnicom, ne može se na temelju presude nekome dati ili dokidati kolektivna politička prava. To je regulirano gorespomenutim sporazumima. A činjenica je da danas u BIH postoji problem oko Daytona tj. tumačenja istog. Isto je tako činjenica da Bošnjaci prigodničarski zaboravljaju sve OSIM 1993. ne bi li do kraja iskoristili politički "leverage" nad malobrojnijim Hrvatima u BiH.
Koliko je to principijelno ili čak oportuno, ne znam. O principijelnosti neću jer nisam nepristran ali mislim da nije ni oportuno jer se od 2006 nije postiglo ništa u smislu jačanja BiH.