Dešavanja u EU
- TriDe
#1126 Re: Dešavanja u EU
Ja bgm vidim ustaštvo, Tompsona, miješanje u odnose susjedne države.
Po stepenu digitalizacije žalost, pa i prije EU su imali autoput.
Samo što je sada kilo trešnja 20 evra. E to je sigurno zapadni standard.
Druže živio sam u EU. I ja sam bio poletio ko mlad soko za tim zapadnim utopijama. Sve sam vidio, doživio, iskusio.
Dobro je u Francuskoj ako si Francuz, u Njemačkoj ako si Švabo.
Druže živio sam u EU. I ja sam bio poletio ko mlad soko za tim zapadnim utopijama. Sve sam vidio, doživio, iskusio.
- istra_hr
#1127 Re: Dešavanja u EU
Ako ništa drugo, nakon ulaska u EU:
- kao i drugi, dobivamo dosta novaca bespovratno, stotine primjera (nije samo većinsko financiranje Pelješkog mosta)
- EPPO oli ti Ured europskog javnog tužioca je "iznad" naših sudova i to je po meni, jedna od najvećih dobiti!!
- o slobodnom putovanju bez viza, to neću ni spominjat
A ovaj "biser" iznad tebe 3D- neka se i dalje uspoređuje sa Tanzanijom...
-
MinistarKulture
#1128 Re: Dešavanja u EU
Rumunija je primjer zasto treba u EUTriDe wrote: ↑05/06/2026 10:10 I šta će BiH dobiti ako uđe u Uniju. Evo da vam kažem, dobit će egzodus radne snage, fabrike sa kikiriki platom i astronomske cijene.
Rumunija i Hrvatska su primjer zašto ne EU.
To je zajednica za bogate zemlje koje se mogu zaebavati. Ova sitna buranija je tu samo da se dugoročno nešto izvuče. U ovom slučaju radna snaga i da se prebace pogoni u jeftinije okruženje.
Rumunija je bila teska vukojebina 1995., danas imaju najveci BDP na Balkanu (ako ne brojimo Tursku), takodjer se sve vise Rumuna vraca u Rumuniju.
- escobar__
#1129 Re: Dešavanja u EU
Vidim i ja u Bosni četnički ravnogorski pokret, pa ne kažem zbog toga da je Bosna sranje od države.TriDe wrote: ↑05/06/2026 10:33 Ja bgm vidim ustaštvo, Tompsona, miješanje u odnose susjedne države.
Kvalitet života prosječnog građanina susjedne Hrvatske je daleko ispred prosjeka u Bosni. Ti sad do sutra možeš pisat kontra EU (takve imaš i unutar same Unije) ali terenske činjenice i brojevi govore suprotno.
Hrvatska čak i nije u top 5 ili 10 zemalja EU (zato njih i pominjem jer poredit Bosnu i Francusku bi bilo smiješno) i opet nas šiša.
- istra_hr
#1130 Re: Dešavanja u EU
Ovaj tride bezmozgovni me podsjetio na onog koje se kune i zaklinje da prosječan Hrvat živi od 20 dkg salame dnevno, mislim da se zvao 5 deka ili slično.. 
- TriDe
#1131 Re: Dešavanja u EU
Radio sam sa par Rumuna.
Kažu ljudi na papiru sve fino. Statistike solidne, ali od države haos.
Nekakve donacije kažu za privredu, a mi po bijelom svijetu ko prosci.
Uništena zemlja.
Što se Hrvatske tiče, moja poenta je da nas je šišala i prije Unije.
Oni su od Juge nasljedili i autoputa a mi klinac u šupek.
Uništena zemlja.
Last edited by TriDe on 05/06/2026 10:47, edited 1 time in total.
- escobar__
#1132 Re: Dešavanja u EU
Jest.
Rumunija uništena zemlja ali zato život u Bosni i Hercegovini cvjeta.
Hajde...
Rumunija uništena zemlja ali zato život u Bosni i Hercegovini cvjeta.
Hajde...
- TriDe
#1133 Re: Dešavanja u EU
BiH je jedina zemlja možda na svijetu u kojoj njena vlast vuče na tri strane i blokira države procese.
Bukvalno kvislizni nas vode. I opet opstajemo, živimo i pomalo rastemo.
Da se dogovore i otkoče blokade bili bi Irska. Isto tako Irska bi pala na dno da ima ovo što imamo.
Bukvalno kvislizni nas vode. I opet opstajemo, živimo i pomalo rastemo.
Da se dogovore i otkoče blokade bili bi Irska. Isto tako Irska bi pala na dno da ima ovo što imamo.
- escobar__
#1134 Re: Dešavanja u EU
Kralju, u Bosni ne mogu riješit pitanja na nivou općine i kantona (đe ne vuku na tri strane), kakva Irska, kakvi bakrači.
- TriDe
#1135 Re: Dešavanja u EU
Eto vidiš da nisi u toku ove rasprave nikako.
Poenta je nesto drugo ali hajde, staš.
Tražite statistike da vidimo privredni rast Hrvatske, dok im Smiljko kupuje gram ošlama.
EU je lošiona za BiH.
Poenta je nesto drugo ali hajde, staš.
Tražite statistike da vidimo privredni rast Hrvatske, dok im Smiljko kupuje gram ošlama.
EU je lošiona za BiH.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1136 Re: Dešavanja u EU
osobno ću ako bude referendum glasovati protiv pristupanja srbije eu
i svi koje znam
i svi koje znam
-
geoxx
#1137 Re: Dešavanja u EU
Samo kompletni idioti mogu osporavati ekonomske benefite pristupanja. Vidimo da i takvih ima.
- ovo_malo_duse
#1138 Re: Dešavanja u EU
Radio sa par Rumuna. Nigdje veze. To ko ovi Iranci sto nasi Sahovim zastavama.TriDe wrote: ↑05/06/2026 10:46 Radio sam sa par Rumuna.
Uništena zemlja.
Bio sa poslom u Rumuniji od 19-24. Gradovi Brasov, Sibiu.Cluj(Transilvanija). Idustrijski park u kome je bila nasa firma . E tom Parku je bilo 75 firmi iz EU. 16 Inzinjera je kod mene radilo prosjecna plata 2000 eura (2022-2023). Radnicka 800- 1000 . Cijene na vecini proizvoda jeftinije 15-30 % nego u Bosni. Infrastruktra jedno 5 nivoa iznad nase. O Transilvaniji govorimo. Istok i Jug su nesto nizi.
Milioni malih biznisa. Znam sigurno 50K eura se moglo dobiti Za mjesec dana za pokretanje biznisa iz EU fondova. Jesu u prvom valu izgubili puno rande snage, kao I kod nas sve krenulo ali se dosta ljudi vratilo. Upoznao sam par primjera. Uglavnom Transilvanija je i za Lijepu Nasu sprat iznad. Prosjek im obara Moldavija (Rumunski dio) ali treba vremena da se sve digne na nivo. Mnogi nemaju predstavu kolika je Rumunija. Vozis od Trsta do Temisvara i onda imas od Temisvara do Moldavske granice taman isto toliko. I onda poredis drzavu od 4,5 sa drzavom od 50miliona. Pa Rumuni imaju 4,5 miliona lopova i alkoholicara…
- Isner
#1139 Re: Dešavanja u EU
Ojebine koje vode našu politiku su svjetski foliranti, bez premca, na temu "govori o budućnosti u EU, radi protiv ulaska u istu"...
Pod krinkom buzdovana Dodika, debelo zaklonjeni njegovim leđima i floskulama "mi kao hoćemo, al zbog njega ne možemo" samo naivan ili dobronamjeran ili lud, što mu dođe na isto, može misliti da nas raspojasana banda želi uvesti u EU u kojoj nemaju mogućnosti krasti milione i milijarde kao što rade do sada..
Ovo je najbogatija zemlja na svijetu, 30 godina brutalne krađe i još ima sila toga za pokrasti...
Pod krinkom buzdovana Dodika, debelo zaklonjeni njegovim leđima i floskulama "mi kao hoćemo, al zbog njega ne možemo" samo naivan ili dobronamjeran ili lud, što mu dođe na isto, može misliti da nas raspojasana banda želi uvesti u EU u kojoj nemaju mogućnosti krasti milione i milijarde kao što rade do sada..
Ovo je najbogatija zemlja na svijetu, 30 godina brutalne krađe i još ima sila toga za pokrasti...
-
MinistarKulture
- TriDe
#1141 Re: Dešavanja u EU
Na primer, Rumunija se nalazi pri vrhu liste zemalja EU po stopi rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti, a takođe ima i najveću stopu siromaštva među zaposlenima.
Na začelju po digitalizaciji, kvalitetu putne infrastruktrure itd.
Na začelju po digitalizaciji, kvalitetu putne infrastruktrure itd.
- escobar__
#1142 Re: Dešavanja u EU
I kao takva vijek i po' ispred Bosne i Hercegovine. 
- Isner
#1143 Re: Dešavanja u EU
To siromaštvo je zapravo blagostanje kao su živjeli do ulaska u EU.. Krajem devedesetih u gradovima širom Rumunije su bili kazani i javne kuhinje za njihove ljude, od Bukurešta do Turnu Severina i to ne par hiljada kao kod nas nego se radilo o milionima gladnih..
Nit su ratovali, nit su resursima siromašni al to je bila bijeda kakvu u ratu kod nas nisam viđao..
- AleksoMKD
#1144 Re: Dešavanja u EU
Imaju prilicno Roma koji su na dnu sto se tice obrzovanja i zposlenosti, to je maltene paralelno drustvo koje ipak ulazi u statistiku.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1145 Re: Dešavanja u EU
ja sam bio ljetos u temišvaruIsner wrote: ↑05/06/2026 12:23To siromaštvo je zapravo blagostanje kao su živjeli do ulaska u EU.. Krajem devedesetih u gradovima širom Rumunije su bili kazani i javne kuhinje za njihove ljude, od Bukurešta do Turnu Severina i to ne par hiljada kao kod nas nego se radilo o milionima gladnih..
Nit su ratovali, nit su resursima siromašni al to je bila bijeda kakvu u ratu kod nas nisam viđao..
uopće nisam vidio socijalizma i siromaštva
vjerojatno su milijarde upumpane u njihove gradove
a sela su im prava europska
možda sam samo imao sreće
- Sanjarko
#1146 Re: Dešavanja u EU
Rumuniju jača EU i Amerika vs Rusije, potrebna im je, a mi da li smo?
- Peacean
#1147 Re: Dešavanja u EU
Možda im mi nismo potrebni ali potrebna im je Evropa oslobođena ruskog uticaja.
- Point.
#1148 Re: Dešavanja u EU
Samo neprijatelj BiH može težiti BiH van EU.
- TriDe
#1149 Re: Dešavanja u EU
Eto Hrvatska ima skoro sve. More, otoke, prostrane ravnice, fenomenalnu klimu i još mnogo toga. Takve obale, pašnjake, kontraste pa od toga bi Njemac sebi napravio Italiju na kvadrat.
Autoput A1 Dalmatina, može rame uz rame sa najljepsim rutama.
Po Njemačkoj ljeta traju dva mjeseca uz kišu. Zima im je i 6 mjeseci.
Domaća tradicionalna kuhinja, štrukli ma prste polizat.
Gore po Evropi brezel, suhorika sendvič i sve nešto gluho bilo.
E onda EU dođe i prosječni Hrvat za 13 godina ne vidi vele blagostanja, osim luđačkih cijena i neke statistike.
Mi smo male, domaćinske i tople zemlje. Možemo da brendiramo sve što duša poželi. Ali jok daj nas po Evropi da radimo i vehnemo za domovinom.
EU je dobra jakim zemljama koje imaju industrije, preko 15 miliona stanovnika i prostora. Ali i to možda. Ustvari dobri su da ti uzmu najvažniji resurs, a to je čovjek.
Autoput A1 Dalmatina, može rame uz rame sa najljepsim rutama.
Po Njemačkoj ljeta traju dva mjeseca uz kišu. Zima im je i 6 mjeseci.
Domaća tradicionalna kuhinja, štrukli ma prste polizat.
Gore po Evropi brezel, suhorika sendvič i sve nešto gluho bilo.
E onda EU dođe i prosječni Hrvat za 13 godina ne vidi vele blagostanja, osim luđačkih cijena i neke statistike.
Mi smo male, domaćinske i tople zemlje. Možemo da brendiramo sve što duša poželi. Ali jok daj nas po Evropi da radimo i vehnemo za domovinom.
EU je dobra jakim zemljama koje imaju industrije, preko 15 miliona stanovnika i prostora. Ali i to možda. Ustvari dobri su da ti uzmu najvažniji resurs, a to je čovjek.
- dječak sa šibicama
#1150 Re: Dešavanja u EU
Svakako je bolje raditi za minimalac kod Hase privatnika, nego u EU koja krade dusu i tijelo.