Konzul i Mato medju selefijama...

Post Reply
Cassius Longinus

#1126 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Cassius Longinus »

mO k3 wrote:u ovome trenutku komsic je najbolji potez bio i bice ...

@cassius prestani gluslati u svakome drugome postu da je komsic kriv
Kriv za šta? Dapače napisao sam da sigurno nije kriv za iseljavanje Hrvata. Ali da je rješenje za išta, mislim da nije. Uostalom kao ni Čović.

Jedina razlika između to dvoje je šta prvi ima legalitet a drugi legitimitet. Ako je uopće bitno. A najbolje bi bilo da to bude neko treći, po mogućnosti onaj kojeg Bošnjaci neće doživljavati kao krvnog neprijatelja a Hrvati ga doživljavati kao svog.
dustaban

#1127 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by dustaban »

mO k3 wrote:Saveznistvo hrvata i bosnjaka je bio deal sa mz da se hrvatska etnicki ocisti od srba ...
I ovo stoji a najbolja potvrda ovakvom dealu jeste ovaj Covic-Dodik pakt gdje se gura HZHB projekat bez zadiranja u RS, jer je bosanska H-S prica dio sireg H-S scenarija "mi maknemo Srbe iz Hrvatske, vi maknete Hrvate iz RS"...

Samo onaj ludi biskup Komarica to nikako da skonta.
Cassius Longinus

#1128 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

mO k3 wrote:Saveznistvo hrvata i bosnjaka je bio deal sa mz da se hrvatska etnicki ocisti od srba ...
E jebaj ga, možda i jest.
Ali isto tako bio je deal da se deblokira Bihać i da se Federacija dobaci do 51%. Dobacila se do 58% pa se moralo vraćati dio teritorija.

Amerikanci su 95 dali zeleno svjetlo za deblokadu Bihaća a naši su tražili da onda daju odobrenje i za sektor Jug(mogu ti postaviti i izvore ako oćeš, strane). Pogledati knjigu CIA-e Balkan battlegrounds, ima sve fino u pdf na netu.

Ne možeš tako banalno i jednostrano gledati na stvari. Tj vidim da možeš.
dustaban

#1129 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by dustaban »

Naprotiv, stvari jesu bas tako banalne i jednostavne. Sve se zapravo svodi na onu Tudjmanovu salvetu: lijevo Hrvatska, desno Srbija, Muslimani tu nedje unutra nek se opredjele, ali jebat ih kad nisu relevantni, ne umiju se organizovati ni kad im niko ne smeta, kamo li u ovakvoj gunguli...
Cassius Longinus

#1130 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

dustaban wrote:Naprotiv, stvari jesu bas tako banalne i jednostavne. Sve se zapravo svodi na onu Tudjmanovu salvetu: lijevo Hrvatska, desno Srbija, Muslimani tu nedje unutra nek se opredjele, ali jebat ih kad nisu relevantni, ne umiju se organizovati ni kad im niko ne smeta, kamo li u ovakvoj gunguli...
Imali bi Ameri onu odličnu izreku: "whatever gets your motor running"
horkesh

#1131 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by horkesh »

Cassius Longinus wrote:Horkesh, ne sumnjam ja da ima puno istine u ovom što govoriš, HDZ sigurno ne bi mogli optužiti da imaju osobit višak mozga. U najkraćim crtama:

Međutim, vidim da je i u Bošnjaka raširena teza da Hrvatska oće komadati BiH, mislim da je ona uvelike prenapuhana, dapače mislim da zaista ima istine u mantri kad se govori da Hrvatska oće stabilnu i cjelovitu BiH, naprosto praktički razlozi to diktiraju(ako već ne sentimentalni), bilo kakav ozbiljan problem u Bosni bi se snažno odrazio u Hr. Dakle bilo kakvo komadanje teritorija mislim da je van svake razumne rasprave, to niko nikad ne bi podržao to priznao. Dapače Hr garantira da BiH mora biti cjelovita(po Daytonu jelte).

A i evociranje 93. mislim da se poteže previše, okej, Hrvati i Bošnjaci su ratovali godinu dana, ali ne apsolutno i ne svugdje i konstantno, Hrvatska je tu napravila ozbiljne greške za koje je skoro spušila sankcije UN. Ali srećom kasnije je pokrpano to savezništvo i tako se dočekalo kraj rata. Eto nek su Hrvati krivi 100% za to(a nikad ništa nije tako jednostavno, ti odnosi su bili krhki i incidentni kroz cijelu 92.)
Netto utjecaj Hrvatske na BiH od 92-95 je kakav? 50:50? Ja bi prije rekao 65:35 za pozitivu. Ali dobro. On ne bi smio doći u istu ravan sa Srbijom, na kraju krajeva to su govorila i oba Izetbegovića. Ovdje neki(ne svi) to izjednačuju a što frustrira.

Ovo sa SDA i HDZ, to sam čuo, kao što sam čuo da su sad svi fino podijelili ministarstva bez većih problema, dakle postavlja se pitanje što se može učiniti da novi političari preuzmu od ovih potrošenih? Jbg kako god okreneš Komšić teško da je rješenje. On je samo nastavak problema.
Naravno da se ne mogu porediti Hrvatska i Srbija. Ipak, otkako je HDZ ponovo došao na vlast, jasna je i promjena njihove politike prema BiH, u negativnom smjeru.

Pelješki most, nuklearno odlagalište, sporazum direktno s RS-om o plinovodu, propagiranje teza u Europi o "džihadistima na hrvatskim granicama", donošenje nekakvih rezolucija o federalizaciji već maksimalno federalizirane države, jedna Zovko, bivši ambasador BiH, a danas predstavnik Hrvatske, negiranje haških presuda i sopstvenih zločina i zločinaca, potenciranje zločina "takozvane Armije RBiH" i tako dalje, i tako bliže. Gdje je u zadnjih pet godina nešto pozitivno u odnosima Hrvatske i BiH? Deklarativna podrška ne znači puno, ništa nama ne znači što Hrvatska kaže da se zalaže za BiH u NATO-u i EU - gdje su konkretni potezi?

Opet naglašavam, govorim o službenoj politici RH, nikako o ljudima koji u njoj žive. Većina njih svakako malo zna o BiH, a i to malo se svodi na "Bošnjaci Hrvatima izabrali Komšića".

Komšić je, nesumnjivo, izbor inata i zabadanje prsta u oko. Nisam nikada glasao za njega, ali nisam bio ni iznenađen nakon što je Čović sedam dana pred izbore napravio konvenciju u Mostaru na kojoj se intonirala samo Lijepa naša i gdje na zastavu BiH nisi mogao ni greškom naići. Samo jedan mali primjer, a možemo spomenuti i podršku Srbiji po pitanju Kosova, podršku Srbiji i RS-u po pitanju NATO-a, tvrdnjama da građanska država u BiH znači islamska država... Sve je to naš vrli doktor Čović izrekao u posljednjih godinu dana. Tu je i konstantno, višegodišnje preglasavanje Bošnjaka od strane SNSD-HDZ koalicije, a koja, izgleda, nije problem.

Hrvatska možda ne želi podijeljenu BiH, ali trenutno apsolutno želi BiH koja bi bila tvorevina tri etničke teritorije, umjesto država svih njenih građana (ili nacija, pošto to u pojedinim ušima ljepše zvuči) i u kojoj bi se znalo šta je čije. Mislim, hello, nama Plenković dolazi u Stolac i podržava priču o "hrvatskim teritorijama"?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1132 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by _BataZiv_0809 »

mO k3 wrote:
Novak20 wrote:
mO k3 wrote::lol: novak nema ponude ??
:lol:

Biće, dok se fizički pripremim. Imam predrasudu, a to mi nije vrlina, da je čovjek jači ukoliko je gluplji pa bih od tebe mogao izvući deblji kraj. :lol: :lol:

:run:
Na budi pussy , nego pp i kao prvo pošalji mi tek broj
:izet: :izet:
spreca

#1133 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by spreca »

Cassius Longinus wrote:Horkesh, ne sumnjam ja da ima puno istine u ovom što govoriš, HDZ sigurno ne bi mogli optužiti da imaju osobit višak mozga. U najkraćim crtama:

Međutim, vidim da je i u Bošnjaka raširena teza da Hrvatska oće komadati BiH, mislim da je ona uvelike prenapuhana, dapače mislim da zaista ima istine u mantri kad se govori da Hrvatska oće stabilnu i cjelovitu BiH, naprosto praktički razlozi to diktiraju(ako već ne sentimentalni), bilo kakav ozbiljan problem u Bosni bi se snažno odrazio u Hr. Dakle bilo kakvo komadanje teritorija mislim da je van svake razumne rasprave, to niko nikad ne bi podržao to priznao. Dapače Hr garantira da BiH mora biti cjelovita(po Daytonu jelte).

A i evociranje 93. mislim da se poteže previše, okej, Hrvati i Bošnjaci su ratovali godinu dana, ali ne apsolutno i ne svugdje i konstantno, Hrvatska je tu napravila ozbiljne greške za koje je skoro spušila sankcije UN. Ali srećom kasnije je pokrpano to savezništvo i tako se dočekalo kraj rata. Eto nek su Hrvati krivi 100% za to(a nikad ništa nije tako jednostavno, ti odnosi su bili krhki i incidentni kroz cijelu 92.)
Netto utjecaj Hrvatske na BiH od 92-95 je kakav? 50:50? Ja bi prije rekao 65:35 za pozitivu. Ali dobro. On ne bi smio doći u istu ravan sa Srbijom, na kraju krajeva to su govorila i oba Izetbegovića. Ovdje neki(ne svi) to izjednačuju a što frustrira.

Ovo sa SDA i HDZ, to sam čuo, kao što sam čuo da su sad svi fino podijelili ministarstva bez većih problema, dakle postavlja se pitanje što se može učiniti da novi političari preuzmu od ovih potrošenih? Jbg kako god okreneš Komšić teško da je rješenje. On je samo nastavak problema.
Daj ba mani se guslanja i utvrdjivanja lazi koje Hr politika pokusava da proturi kao istinu......HR i Srb nisu nikakvi garanti Dejtonskog sporazuma koje stalno ponavljaju kao papagaji nego su supotpisnice kao saucesnice u agresiji na BiH i da se nece mjesati u unutarnje stvari BiH i i da ce postovati suverinitet i integritet Bosne i Hercegovine....te dvije drzave nemogu sebi biti garanti a kamoli nekom drugom.
Cassius Longinus

#1134 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

horkesh wrote:

Naravno da se ne mogu porediti Hrvatska i Srbija. Ipak, otkako je HDZ ponovo došao na vlast, jasna je i promjena njihove politike prema BiH, u negativnom smjeru.

Pelješki most, nuklearno odlagalište, sporazum direktno s RS-om o plinovodu, propagiranje teza u Europi o "džihadistima na hrvatskim granicama", donošenje nekakvih rezolucija o federalizaciji već maksimalno federalizirane države, jedna Zovko, bivši ambasador BiH, a danas predstavnik Hrvatske, negiranje haških presuda i sopstvenih zločina i zločinaca, potenciranje zločina "takozvane Armije RBiH" i tako dalje, i tako bliže. Gdje je u zadnjih pet godina nešto pozitivno u odnosima Hrvatske i BiH? Deklarativna podrška ne znači puno, ništa nama ne znači što Hrvatska kaže da se zalaže za BiH u NATO-u i EU - gdje su konkretni potezi?

Opet naglašavam, govorim o službenoj politici RH, nikako o ljudima koji u njoj žive. Većina njih svakako malo zna o BiH, a i to malo se svodi na "Bošnjaci Hrvatima izabrali Komšića".

Komšić je, nesumnjivo, izbor inata i zabadanje prsta u oko. Nisam nikada glasao za njega, ali nisam bio ni iznenađen nakon što je Čović sedam dana pred izbore napravio konvenciju u Mostaru na kojoj se intonirala samo Lijepa naša i gdje na zastavu BiH nisi mogao ni greškom naići. Samo jedan mali primjer, a možemo spomenuti i podršku Srbiji po pitanju Kosova, podršku Srbiji i RS-u po pitanju NATO-a, tvrdnjama da građanska država u BiH znači islamska država... Sve je to naš vrli doktor Čović izrekao u posljednjih godinu dana. Tu je i konstantno, višegodišnje preglasavanje Bošnjaka od strane SNSD-HDZ koalicije, a koja, izgleda, nije problem.

Hrvatska možda ne želi podijeljenu BiH, ali trenutno apsolutno želi BiH koja bi bila tvorevina tri etničke teritorije, umjesto država svih njenih građana (ili nacija, pošto to u pojedinim ušima ljepše zvuči) i u kojoj bi se znalo šta je čije. Mislim, hello, nama Plenković dolazi u Stolac i podržava priču o "hrvatskim teritorijama"?
Moram priznati da mi oko pelješkog mosta nisu jasne neke stvari, on po svemu sudeći nikako ne smeta eventualnom pomorskom prometu prema Neumu a Neum uopće nema značajnu luku nego BiH koristi luku Ploče u kojoj ima vlasnički udio ako se ne varam.
Dalje, ako Rusiju ne smetaju mostovi preko Bospora ili most koji povezuje Malmo i Kopenhagen, ne vidim zašto bi smetao pelješki most koji povezuje dubrovačku eksklavu. Nisam upratio to u detalje, moguće da mi je nešto promaklo.

Plenkovićeva izjava o "hr teritorijima" je točno kakva? Tj nikako mi nije jasno da bi on, onakav kakav je,to rekao u kontekstu prisvajanja teritorija druge države. Jel ima kakav kontekst?

Spremište nuklearnog otpada na Petrovoj Gori, jbg ja tu također ne vidim problem, em je to teritorij RH em je taj otpad neopasan tj pečatiran i zakopan na takvoj dubini da je cca 1000000000 puta veća opasnost koju predstavlja jedan blok termoelektrane. Zagreb na 20km ima NEK Krško. Ali dobro, razumijem da ljude plaši nuklearni otpad.

Dogovor sa RS oko plinovoda? Ne znam, ne razumijem se u to.
Neisticanje zastave BiH? Problematično i emblematično i na kraju krajeva glupo i bezvezno.
Čović? Etno biznismen i mediokritet u najboljem slučaju.

Preglasavanje SDA? E pa nije problem sam po sebi..gdje piše da HDZ treba biti a pirori protiv SNSD i svrstan uz SDA? Možda ja ne znam pojedinosti ali nije li to osnov nekakvog politčkog subjektiviteta?
Ricken

#1135 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Ricken »

Cassius Longinus wrote:
Prvo, nepošten si u argumentaciji. Zašto? Zato jer Hr i BiH imaju različit državno-pravni sistem. Hrvatska ima 90% Hrvata i unitarna je država sa reguliranim manjinskim pravima za manjine od čega Srbi imaju određena posebna prava veća nego ostale manjine.

Bosna je kompleksna država federalnog oblika sa jednim od najsloženijih ustroja na svijetu, dva entiteta, tri konstitutivna naroda, autonomnim kantonima, jbg tako je kako je. To ne mora biti ni prednost ni mana per se, ali odlučivanje kako ti govoriš je drugačije i ne može biti isto kao u Hr. Ali može biti slično Belgiji ili Švicarskoj. Tj spominješ "MI", ko? Ko vam brani da odlučujete o sebi kao što govoriš? Hrvati tako da biraju Čovića a ne Komšića?

A ova paralela sa Čovićem mi nije jasna ni malo, pa ko bi glasao za njega iz redova Bošnjaka da se krene izjašnjavati kao Bošnjak? Tako da ne vidim što si htio reći. Dapače, Bakir bi po ovom sistemu mogao komotno biti izabran.
Kao što mi nije jasno čemu spominješ izlaznost? Tj kakve to veze ima. Postoci izašlih Hrvata i Bošnjaka su vjerojatno tu negdje, i ionako nije u tome ni poanta jer Hrvati svejedno mogu biti preglasani taman i da do zadnjega izađu i glasaju za Čovića.
BiH nije kompleksna nego unitarna država. I to je problem, što se pokušava podvaliti nešto što nije. U ustavu BiH, Aneks 4 Daytona se fino kaže da Republika Bosna i Hercegovina nastavlja postojati samo pod drugim nazivom.

"1. Kontinuitet. Republika Bosna i Hercegovina čije će zvanično ime od sada biti "Bosna i Hercegovina" će nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država sa unutrašnjom strukturom modificiranom kako je ovde određeno i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati država članica Ujedinjenih nacija i može kao Bosna i Hercegovina zadržati ili se prijaviti za članstvo u organizacijama unutar UN sistema i drugih međunarodnih organizacija. "

Niko tu nije unio držvnost i nema mjesta podvalama da se radi o složenoj državi.

Druga stvar kad već pokušavaš razumjeti, u aneksu 4, tj. ustavu je definisano da je BiH država 3 konstitutivna naroda i ostalih građana BiH koji se nemoraju izjašnjavati ili osjećati kao pripadnici bilo kojeg od naroda.

Prema članu 5 ustava, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će se sastojati od tri člana; jedan Bošnjak, jedan Hrvat od kojih se svaki bira direktno sa teritorije Federacije, te jedan Srbin koji se bira direktno sa teritorije Republike Srpske.

Znači članovi predsjedništva nisu predstavnici naroda, već su predstavnici Bosne i Hercegovine koji dolaze iz reda 3 najbrojnija naroda. Pa tako i ja kao pripadnik ostalih imam pravo da glasam i biram tko će biti moj predstavnik, a da se ne izjašnjavam pripadnikom nekog od naroda.

Znači čitav koncept na bazi kojeg se zasnivaju protesti koje smo slušali od političkog estblishmena Hrvatske nisu ništa drugo nego miješanje u unutarnja pitanja druge zemlje. Republika Hrvatska je potpisala Dayton i obavezna je da poštuje njegovu implementaciju na terenu, a ne da kreira dnevno političku sliku BiH i Hrvatske tumačenjima Daytona koja imaju za cilj da se postigne nešto što se ratom nije uspjelo.

U svakom slučaju ne doprinosi izgradnji odnosa dvije države, kao niti dokazane aktivnosti pripadnika SOA. Iako su neki hravstski zvaničnici iznijeli stav da se ov pitanje trebalo riješiti između dvije obavještajne službe, meni djeluje da će se riješiti kad neko od obavještajaca izgubi glavu na terenu, a SOA i establishment RH prestane podcjenjivati drugu stranu.

I šta imamo pričati, dobili ste Hašku presudu o ulozi u ratu u Bosni koja je jedna velika mrlja za jednu članicu EU. Vidim nemate s tim problem, nego vam Tihomir Blaškić hoda po univerzitetima i drži predavanja. Ne znam samo o čemu, valjda kako dobit 45 godina presude za ratne zločine.

Ah da to su te EU vrijednosti.
Cassius Longinus

#1136 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

I samo da se nadovežem na "građanski princip" za koji se zalažeš. U ovom trenutku, to može značiti jedino dominaciju Bošnjaka, budući da je nacionalizam u BiH jak a Bošnjaka je 51%. Ne vidim kako bi to mogli drugačije postaviti. Savršeno sam otvoren da mi objasniš ako sam u krivu, kako bi to funkcioniralo.

Ako bi se to detaljno razradilo zašto ne, ali u višeetničkim državama u Europi se to nikad ne rješava na taj način, je li to Švicarska, Belgija, Španjolska ili UK(ove dvije su unitarne više etničke države).

U fazi nadgradnje, kada bi BiH sazrela skroz(za 20-40god) onda bi se sigurno mogao graditi Bosanski nad identitet u maniri Švicaraca ili Belgijanaca i to pod uvjetom da se radi pametno, ali to ne ide preko noći, naročito ne sa našim plemenima.
To bi ujedno možda bilo i najbolje rješenje i za to nije kasno.
wowausername

#1137 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by wowausername »

Cassius Longinus wrote:I samo da se nadovežem na "građanski princip" za koji se zalažeš. U ovom trenutku, to može značiti jedino dominaciju Bošnjaka, budući da je nacionalizam u BiH jak a Bošnjaka je 51%. Ne vidim kako bi to mogli drugačije postaviti. Savršeno sam otvoren da mi objasniš ako sam u krivu, kako bi to funkcioniralo.

Ako bi se to detaljno razradilo zašto ne, ali u višeetničkim državama u Europi se to nikad ne rješava na taj način, je li to Švicarska, Belgija, Španjolska ili UK(ove dvije su unitarne više etničke države).

U fazi nadgradnje, kada bi BiH sazrela skroz(za 20-40god) onda bi se sigurno mogao graditi Bosanski nad identitet u maniri Švicaraca ili Belgijanaca i to pod uvjetom da se radi pametno, ali to ne ide preko noći, naročito ne sa našim plemenima.
To bi ujedno možda bilo i najbolje rješenje i za to nije kasno.
Hoces reci da nema dominacije trenutno u gradovima gdje su jedni od tri tzv. konstitutivna naroda vecina? :-)

Sjebana situacija kako god okrenes, jedino moze bit rijesena ako se pocne postovati presuda Sejdic-Finci, jer nije ovo ni Bosnjacka, ni Srpska a ni Hrvatska drzava. Iskoristavaju ovu situaciju sve tri skupine na politickom nivou... tako da ako cemo bit potpuno iskreni, ni jedni ne nude nikakva rijesenja - nit ih rijesenja i ljudi uopste zanimaju. Kad to skontas, znat ces da jedino gradjanski princip ima smisla. Sve ostalo je cista eksploatacija jadnog naroda, koju ne bi pozelio nikome...
Haman2

#1138 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Haman2 »

Jedno misljenje
Kad to skontas, znat ces da jedino gradjanski princip ima smisla. Sve ostalo je cista eksploatacija jadnog naroda, koju ne bi pozelio nikome...
Kakva gradjanska drzava. Takvu gradjansku drzavu ne zele Hrvati i Srbi a bez dogovora tri konstitutivna naroda nema promjena Ustava BiH. Prema tome, to su prazne price koje pricaju drugovi iz SDP-a, Nase sranke itd. Neki od njih kao ovi iz SDP-a ubijedjeni su u ono sto pricaju, dok celnici Nase stranke vode politiku otezavaju formiranje vlasti u BiH. To nije interes BiH. Svijetu se zeli poslati poruka da je ovakva BiH neodrziva. Ta poruka odgovara iskljucivo HDZ-u i svim strankama iz Rep. Srpske.

Pristalice SDP-a cim pomenemo rijec "neodrziva BiH" pomisle da bi novim ustrojstvom BiH mogla postati gradjanska drzava. Da li je bas tako. Prije ce biti da ce se formirati bosnjacki i hrvatski entitet a to je prvi korak ka potpunoj razgradnji BiH.

Konzul Mato svaki dan gladi bradu,u zelji da se cim prije pridruzio selafijama ali ne u smislu vjere, nego u smislu lakseg spijuniranja za potrebe Hrvatske.
wowausername

#1139 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by wowausername »

Haman2 wrote:Takvu gradjansku drzavu ne zele Hrvati i Srbi a bez dogovora tri konstitutivna naroda nema promjena Ustava BiH.
Pa je li ko pit'o obicni narod, ili samo jedni druge pokusavaju zastrasiti da bi ostali na vlasti? Samo reci da nije tako... molim te. Problem su nacionalne stranke, a ne narod. Te nacionalne stranke bi progaslile pobjedu cak i da samo u stvarnosti 10% naroda glasa. Potpuna je glupost kad ljudi kaze glasajte za promjenu u drzavama poput nasih, jasta ce oni odjednom odustat od stolice... pogotovo kad kontrolisu i sudstvo i policiju i sve. Sigurno ce izgubit ili odustat na miran nacin..

Rasne i vjerske diskriminacije ce vazda bit ovdje, ne vidim da se ijedna od tri stranke brine o Romima i konstantnoj diskriminaciji koju isti prozivljavaju.
Haman2

#1140 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Haman2 »

De Ti meni kazi, da li Hrvati i Srbi zele gradjansku drzavu. Sigurno znas da ne zele. Sve stranke u Rep. Srpskoj bore se kao jedan za ocivanje Rep. Srpske, a bez saglasnosti sva tri naroda nema gradjanske BiH.
Sve stranke u zamisljenoj Herceg Bosni bore sa ocuvanje ideje Herceg Bosne i stvaranje treceg entiteta. Da li mozes napraviti gradjansku BiH bez saglasnosti Hrvata. Naravno da ne mozes.
Kako mislis da mozes napraviti gradjansku BiH. Pricama ne moze, silom ne moze.
Sta ostaje? Ostaje samo dobra demokratska volja koje sad nema kod Hrvata i Srba.

Ovdje nije u pitanju sta je bolje, nego sta je moguce i da li je moguce.
Maraschino

#1141 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Maraschino »

Srbi i Hrvati uveliko furaju gradjansko tamo gdje su dominantni.
spreca

#1142 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by spreca »

Maraschino wrote:Srbi i Hrvati uveliko furaju gradjansko tamo gdje su dominantni.
Krv proljevali(ali tudju)za to
Haman2

#1143 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Haman2 »

Dakle, u Sirokom Brijegu, Citluku, Capljini itd. svi furaju gradjansku opciju dok pale lutku Z. Komsica.
Nikad nemojte zaboraviti da je BiH etnicki a ne gradjanki ustrojena Dejtonskim mirovnim ugovorom.
Da sve stranke u Rep. Srpskoj smatraju da je Republika Srpska najveci dobitak poslednjeg rata i da je treba cuvati po svaku cijenu.
Da Hrvati sanjaju Herceg Bosnu, a to vidite po ponasanju njihovih predstavnika u svim organa vlasti u BiH i FBiH.

Vodja SDP-a prica prazne price. Pricanje praznih prica naplacuje hiljadama maraka. Ne samo da je opticki kratkovid, on je i politicki kratkovid. Na nasu zalost, ne vidim da ce ga naslijediti neko bolji i drukciji od njega, a to znaci da ce SDP BiH uskoro postati beznacajna stranka.

Narodne a ne nacionalne stranke ovakve kakve su ne mogu puno uraditi za BiH, jer su njihovi interesi dijaptralno suprotni. HDZ se bori za Herceg Bosnu a SDS i SNSD za ocuvanje Rep. Srpske kao najveceg dobitka poslednjeg rata.

Dok se svi ujedinjuju u ostvarenju svog cilja, SDP radi suprotno i slusa vodju Nase stranke, koji nacelno zastupa prihvatljive stavova a neulaskom u vlast NS i SDP-a sve radi da oteza ujedinjenje Bosnjka u ocuvanju BiH. Dobro znamo ciji je cilj, nestanak BiH i Bosnjaka .

Ko je Njemacku postavio na noge nakon Drugog svjetskog rata. Ko je Njemacku ucinio najboljom i najjacom zemljom u Z. Evropi. Koja je to najjaca stranka u Njemackoj poslednjih 15-20 godine CDU- Krscanska demokratska unija..

Procitaj ovo radi sebe a ne radi mene: http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/111 ... 4RUpgns7Ww

Kakvu bi dreku digao Nermin i njemu slicni da mi u BiH imamo Krscansku demokratsku uniju ili Islamsku demokratsku uniju. Dosta je praznih prica, treba znati raditi za interese svoje zemlja i naroda u njoj
Haman2

#1144 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Haman2 »

22.04.2019

Uskršnja vijest - ne iz Bosne, već iz Šri Lanke!

Da portal Žurnal, novinar Avdo Avdić i ministar sigurnosti Dragan Mektić nisu raskrinkali brižljivo pripremanu akciju hrvatske obavještajne službe, svijet je možda baš na Uskrs mogla šokirati vijest o otkrivanju oružja u jednoj od mnogih radikalnih grupa bosanskih muslimana. A to je mogao biti i uvod u novu tragediju BiH, konačnu podjelu zemlje, palestinizaciju Bošnjaka i realizaciju opsesivnog projekta Franje Tuđmana.

Piše: Emir Suljagić

Image

Da je false flag operacija Sigurnosno-obavještajne službe Republike Hrvatske, koja je uključivala i transport i podmetanje oružja u muslimanske selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini, uspjela i da je dovedena do logičnog kraja, jučerašnji koordinirani teroristički napadi na Šri Lanci – ko god da stoji iza njih, premda do ovog trenutka niko nije preuzeo odgovornost – mogli su se isto tako dogoditi i u srcu Evrope.

Opseg i stvarni cilj hrvatske operacije mnogo je obimniji i neprijateljskiji nego što shvataju nekompetentni bošnjački i građanski lideri i što vjeruje yutelovski anastezirana bh. javnost. Na stranu nadmeno poricanje i nipodaštavanje hrvatskog obavještajnog rata protiv BiH, ovo je ono što negiraju još samo hrvatska vlada i njeni “delegati” u BiH, kakva je državna tužiteljica Gordana Tadić: visoki zvaničnik SOA-e (navodno Davor Franjić, šef kabineta ravnatelja službe ) vrbovao je, uz prijetnje i ucjene, državljane BiH; dio njih je vrbovan s ciljem tajnog naoružavanja “muslimanskih terorističkih kampova” (njih preko stotinu, prema lažnom izvještaju koji je 2010. godine Ujedinjenim nacijama bez znanja ministra uputio tadašnji i aktuelni zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić) radi fabriciranja dokaza za tvrdnju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović iz decembra 2016. godine (“Treba se suočiti sa činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju tisuće boraca.”).

Uvjerenje da je SOA operaciju pokrenula sa ciljem da pokaže kako su istiniti navodi hrvatske predsjednice o BiH kao utočištu hiljada ili desetina hiljada ekstremista i bivših pripadnika prve terorističke države u istoriji – ISIL-a – nažalost, jeste utemeljeno. No, ono je i nepotpuno: riječ je tek o dijelu jednog te istog plana, dvokrakoj strategiji čiji drugi krak čine diplomatska, lobistička, medijska i obavještajna nastojanja sa ciljem izmjene Izbornog zakona BiH, stvaranja trećeg entiteta i palestinizacije bosankih muslimana kao pretposljednoj etapi “konačnog rješenja” problema postojanja naroda čije i samo postojanje narušava “ kršćanski identitet Evrope”. Riječ je o obrascu ponašanja koji je ustanovljen u trenutku kada je HDZ, odnosno Franjo Tuđman, preuzeo vlast u Hrvatskoj; obrascu koji se početkom agresije na BiH savršeno uklopio u ono sto je nekadašnja uticajna politička direktorica britanskog Foreign Officea Pauline Neville - Jones hladno formulirala kao “ bolnu, ali realističnu restauraciju kršćanske Evrope”. ( Jedini diskontinuitet ovakve hrvatske politike prema BiH predstavljali su mandati hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.)

Prevashodni cilj projekta HDZ-a nije da dokaže da su bosanski muslimani teroristička prijetnja Evropi – to je samo sredstvo – nego da dokaže da je BiH neodrživa kao država i da njeni susjedi, Hrvatska i Srbija, imaju pravo na dijelove teritorije BiH ili, makar, na njeno patroniziranje.

Beskrupuloznost u vrbovanju bh. građana od strane hrvatskih tajnih službi u najekstremnijoj varijanti mogla je uključivati i užasni scenarij u kojem na uskršnju nedjelju u BiH u zrak lete katoličke crkve. To bi bio eksploziv u temelje države Bosne i Hercegovine i njen mogući kraj; uz istovremeni povratak na status haotične geografske teritorije između Hrvatske i Srbije i dugo putovanje u bezdan kapilarnih ratnih sukoba i zločina, kolektivnih preseljenja, izbjeglica, kampova i bodljikavih žica, sve nadgledano dronovima i satelitima, uz “izražavanje zabrinutosti” od strane “međunarodne zajednice”.

Strategija korištenja lažnih optužbi da se opravda „etničko čišćenje“ ili genocid nije ništa novo i koristi se protiv muslimanskog stanovništva Balkana par stotina godina, te nije usko vezana za ratna dejstva. Pokolj bošnjačkog stanovištva u Šahovićima kod Bijelog Polja, u Crnoj Gori, u novembru 1924. godine je počeo tako što je u svojevrsnoj false flag operaciji ubijen bivši načelnik kolašinskog okruga Boško Bošković. I pored toga što se znalo da su Boškovića na putu od Mojkovca prema Šahovićima ubili crnogorske komite, protivnici bezuslovnog ujedinjanja sa Srbijom, ubistvo je pripisano šahovićkim muslimanima. Tom prilikom je svirepo masakrirano više stotina civila, uključujući i starce, žene i djecu, o čemu su hrabro i časno svjedočili Milovan Đilas ( “Besudna zemlja”) i partizanski general Danilo Jauković.

Posljednji ratni pokušaj čerečenja Bosne i Hercegovine svjedoči o nepromijenjenoj matrici brižljivo pripremane strategije korištenja različitih povoda za početak rata i fabriciranje njegovog željenog karaktera.

Primjer prvog je tragično ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića u svadbenoj povorci na sarajevskoj Baščaršiji 1. marta 1992. godine. I nekoliko decenija nakon tog zločina veliki dio srpske javnosti, pod uticajem efikasne propagande, vjeruje da je taj događaj opravdani povod za početak rata u BiH.

S druge strane, Tuđmanova vlast je tokom rata u BiH, uz suglasnost Zapada, vrlo efikasno i sistematično blokirala ili “carinila” svaku vrstu pomoći Armiji BiH. Izuzetak su bili jedino “mudžahedini”, koji su godinama dolazili isključivo preko Hrvatske - uz odobrenje vlasti susjedne države, unatoč informacijama o njihovim zločinima i nad Hrvatima u BiH. Od tada pa sve do danas hrvatski i srpski lideri upravo preuveličano učešće “mudžahedina” u ratu u BiH uspješno koriste kao ključno opravdanje svojih velikodržavnih aspiracija na Bosnu i Hercegovinu.

Istoj matrici lukave strategije, posebno efikasne u aktuelnoj globalnoj antiislamskoj histeriji, pribjegavaju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Srbija dobrovoljno i vrlo spremno transferira hiljade muslimanskih migranata sa Bliskog istoka u Bosnu i Hercegovinu; Milorad Dodik ne dozvoljava njihov smještaj u Republiku Srpsku, ali i uspješno blokira svaku ideju o zatvaranju bh. granica za ulazak migranata; a onda sve veću napetost koju stvaraju izbjeglice u kantonima sa bošnjačkom većinom i efikasna zaštita granica Hrvatske – koristi za formiranje i naoružavanje pješadije Republike Srpske, doduše, pod imenom rezervne policije.

(Za sada) osujećena akcija hrvatskih obavještajnih službi pokazala je zabrinjavajući nivo (ne)funkcioniranja nadležnih državnih organa i javnosti. Državna tužiteljica Gordana Tadić je ekspresno odbila provođenje istrage o vrbovanju državljana BiH istovremeno procesuirajući ministra sigurnosti Dragana Mektića, dok je Predsjedništvo BiH, na osnovu istih informacija, postiglo konsenzus o upućivanju protestne note Hrvatskoj. S druge strane, velika većina medija u BiH briljantan novinarski istraživački angažman Žurnala i Avde Avdića, te analize i upozorenja nekolicine intelektualaca i novinara (poput Esada Durakovića, Senada Avdića, Ozrena Kebe) radikulizira ili, u najboljem slučaju - ignorira.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala.

(Vijesti.ba)
Novak20

#1145 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Novak20 »

Haman2 wrote:
22.04.2019

Da portal Žurnal, novinar Avdo Avdić i ministar sigurnosti Dragan Mektić nisu raskrinkali brižljivo pripremanu akciju hrvatske obavještajne službe, svijet je možda baš na Uskrs mogla šokirati vijest o otkrivanju oružja u jednoj od mnogih radikalnih grupa bosanskih muslimana. A to je mogao biti i uvod u novu tragediju BiH, konačnu podjelu zemlje, palestinizaciju Bošnjaka i realizaciju opsesivnog projekta Franje Tuđmana.

Image

Da je false flag operacija Sigurnosno-obavještajne službe Republike Hrvatske, koja je uključivala i transport i podmetanje oružja u muslimanske selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini, uspjela i da je dovedena do logičnog kraja, jučerašnji koordinirani teroristički napadi na Šri Lanci – ko god da stoji iza njih, premda do ovog trenutka niko nije preuzeo odgovornost – mogli su se isto tako dogoditi i u srcu Evrope.

Opseg i stvarni cilj hrvatske operacije mnogo je obimniji i neprijateljskiji nego što shvataju nekompetentni bošnjački i građanski lideri i što vjeruje yutelovski anastezirana bh. javnost. Na stranu nadmeno poricanje i nipodaštavanje hrvatskog obavještajnog rata protiv BiH, ovo je ono što negiraju još samo hrvatska vlada i njeni “delegati” u BiH, kakva je državna tužiteljica Gordana Tadić: visoki zvaničnik SOA-e (navodno Davor Franjić, šef kabineta ravnatelja službe ) vrbovao je, uz prijetnje i ucjene, državljane BiH; dio njih je vrbovan s ciljem tajnog naoružavanja “muslimanskih terorističkih kampova” (njih preko stotinu, prema lažnom izvještaju koji je 2010. godine Ujedinjenim nacijama bez znanja ministra uputio tadašnji i aktuelni zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić) radi fabriciranja dokaza za tvrdnju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović iz decembra 2016. godine (“Treba se suočiti sa činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju tisuće boraca.”).

Uvjerenje da je SOA operaciju pokrenula sa ciljem da pokaže kako su istiniti navodi hrvatske predsjednice o BiH kao utočištu hiljada ili desetina hiljada ekstremista i bivših pripadnika prve terorističke države u istoriji – ISIL-a – nažalost, jeste utemeljeno. No, ono je i nepotpuno: riječ je tek o dijelu jednog te istog plana, dvokrakoj strategiji čiji drugi krak čine diplomatska, lobistička, medijska i obavještajna nastojanja sa ciljem izmjene Izbornog zakona BiH, stvaranja trećeg entiteta i palestinizacije bosankih muslimana kao pretposljednoj etapi “konačnog rješenja” problema postojanja naroda čije i samo postojanje narušava “ kršćanski identitet Evrope”. Riječ je o obrascu ponašanja koji je ustanovljen u trenutku kada je HDZ, odnosno Franjo Tuđman, preuzeo vlast u Hrvatskoj; obrascu koji se početkom agresije na BiH savršeno uklopio u ono sto je nekadašnja uticajna politička direktorica britanskog Foreign Officea Pauline Neville - Jones hladno formulirala kao “ bolnu, ali realističnu restauraciju kršćanske Evrope”. ( Jedini diskontinuitet ovakve hrvatske politike prema BiH predstavljali su mandati hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.)

Prevashodni cilj projekta HDZ-a nije da dokaže da su bosanski muslimani teroristička prijetnja Evropi – to je samo sredstvo – nego da dokaže da je BiH neodrživa kao država i da njeni susjedi, Hrvatska i Srbija, imaju pravo na dijelove teritorije BiH ili, makar, na njeno patroniziranje.

Beskrupuloznost u vrbovanju bh. građana od strane hrvatskih tajnih službi u najekstremnijoj varijanti mogla je uključivati i užasni scenarij u kojem na uskršnju nedjelju u BiH u zrak lete katoličke crkve. To bi bio eksploziv u temelje države Bosne i Hercegovine i njen mogući kraj; uz istovremeni povratak na status haotične geografske teritorije između Hrvatske i Srbije i dugo putovanje u bezdan kapilarnih ratnih sukoba i zločina, kolektivnih preseljenja, izbjeglica, kampova i bodljikavih žica, sve nadgledano dronovima i satelitima, uz “izražavanje zabrinutosti” od strane “međunarodne zajednice”.

Strategija korištenja lažnih optužbi da se opravda „etničko čišćenje“ ili genocid nije ništa novo i koristi se protiv muslimanskog stanovništva Balkana par stotina godina, te nije usko vezana za ratna dejstva. Pokolj bošnjačkog stanovištva u Šahovićima kod Bijelog Polja, u Crnoj Gori, u novembru 1924. godine je počeo tako što je u svojevrsnoj false flag operaciji ubijen bivši načelnik kolašinskog okruga Boško Bošković. I pored toga što se znalo da su Boškovića na putu od Mojkovca prema Šahovićima ubili crnogorske komite, protivnici bezuslovnog ujedinjanja sa Srbijom, ubistvo je pripisano šahovićkim muslimanima. Tom prilikom je svirepo masakrirano više stotina civila, uključujući i starce, žene i djecu, o čemu su hrabro i časno svjedočili Milovan Đilas ( “Besudna zemlja”) i partizanski general Danilo Jauković.

Posljednji ratni pokušaj čerečenja Bosne i Hercegovine svjedoči o nepromijenjenoj matrici brižljivo pripremane strategije korištenja različitih povoda za početak rata i fabriciranje njegovog željenog karaktera.

Primjer prvog je tragično ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića u svadbenoj povorci na sarajevskoj Baščaršiji 1. marta 1992. godine. I nekoliko decenija nakon tog zločina veliki dio srpske javnosti, pod uticajem efikasne propagande, vjeruje da je taj događaj opravdani povod za početak rata u BiH.

S druge strane, Tuđmanova vlast je tokom rata u BiH, uz suglasnost Zapada, vrlo efikasno i sistematično blokirala ili “carinila” svaku vrstu pomoći Armiji BiH. Izuzetak su bili jedino “mudžahedini”, koji su godinama dolazili isključivo preko Hrvatske - uz odobrenje vlasti susjedne države, unatoč informacijama o njihovim zločinima i nad Hrvatima u BiH. Od tada pa sve do danas hrvatski i srpski lideri upravo preuveličano učešće “mudžahedina” u ratu u BiH uspješno koriste kao ključno opravdanje svojih velikodržavnih aspiracija na Bosnu i Hercegovinu.

Istoj matrici lukave strategije, posebno efikasne u aktuelnoj globalnoj antiislamskoj histeriji, pribjegavaju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Srbija dobrovoljno i vrlo spremno transferira hiljade muslimanskih migranata sa Bliskog istoka u Bosnu i Hercegovinu; Milorad Dodik ne dozvoljava njihov smještaj u Republiku Srpsku, ali i uspješno blokira svaku ideju o zatvaranju bh. granica za ulazak migranata; a onda sve veću napetost koju stvaraju izbjeglice u kantonima sa bošnjačkom većinom i efikasna zaštita granica Hrvatske – koristi za formiranje i naoružavanje pješadije Republike Srpske, doduše, pod imenom rezervne policije.

(Za sada) osujećena akcija hrvatskih obavještajnih službi pokazala je zabrinjavajući nivo (ne)funkcioniranja nadležnih državnih organa i javnosti. Državna tužiteljica Gordana Tadić je ekspresno odbila provođenje istrage o vrbovanju državljana BiH istovremeno procesuirajući ministra sigurnosti Dragana Mektića, dok je Predsjedništvo BiH, na osnovu istih informacija, postiglo konsenzus o upućivanju protestne note Hrvatskoj. S druge strane, velika većina medija u BiH briljantan novinarski istraživački angažman Žurnala i Avde Avdića, te analize i upozorenja nekolicine intelektualaca i novinara (poput Esada Durakovića, Senada Avdića, Ozrena Kebe) radikulizira ili, u najboljem slučaju - ignorira.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala.

(Vijesti.ba)
Jbt, je li ovog lika imalo stid da na ovaj način koristi tuđu tragediju. Poslije naslova "Uskršnja vijest - ne iz Bosne, već iz Šri Lanke!" niti jedne riječi osude počinitelja, niti jedne riječi solidarnosti sa stradalim narodom Šri Lanke i kršćanskom zajednicom. Samo bolesna konstrukcija Emirova poremećena uma o mogućem false flagu na Uskrs u BiH. I to u dnevno političke svrhe.

Nije ni čudo što Vijesti.ba do sada nisu objavile vijest o tome tko je izvršio teroristički napad niti što stari most nije svijetlio u bojama Šri Lanke.
Banksy

#1146 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by Banksy »

Očekuješ li i od Rajka Vasića kakvu pametnu ili suvislu reakciju ili komentar....
spreca

#1147 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by spreca »

Novak20 wrote:
Haman2 wrote:
22.04.2019

Image

(Vijesti.ba)
Jbt, je li ovog lika imalo stid da na ovaj način koristi tuđu tragediju. Poslije naslova "Uskršnja vijest - ne iz Bosne, već iz Šri Lanke!" niti jedne riječi osude počinitelja, niti jedne riječi solidarnosti sa stradalim narodom Šri Lanke i kršćanskom zajednicom. Samo bolesna konstrukcija Emirova poremećena uma o mogućem false flagu na Uskrs u BiH. I to u dnevno političke svrhe.

Nije ni čudo što Vijesti.ba do sada nisu objavile vijest o tome tko je izvršio teroristički napad niti što stari most nije svijetlio u bojama Šri Lanke.
Tebe je najvise pogodila izrecena istina ......Ovo je mogla biti i nasa tragedija ali hvala bogu pa su Hrvatske obavjestajne sluzbe traljavije nego nase pa smo uspjeli da sprijecimo susjedske mucke i podvale
BHCluster

#1148 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by BHCluster »

spreca wrote:
Novak20 wrote: Jbt, je li ovog lika imalo stid da na ovaj način koristi tuđu tragediju. Poslije naslova "Uskršnja vijest - ne iz Bosne, već iz Šri Lanke!" niti jedne riječi osude počinitelja, niti jedne riječi solidarnosti sa stradalim narodom Šri Lanke i kršćanskom zajednicom. Samo bolesna konstrukcija Emirova poremećena uma o mogućem false flagu na Uskrs u BiH. I to u dnevno političke svrhe.

Tebe je najvise pogodila izrecena istina ......Ovo je mogla biti i nasa tragedija ali hvala bogu pa su Hrvatske obavjestajne sluzbe traljavije nego nase pa smo uspjeli da sprijecimo susjedske mucke i podvale
Ne samo to ovdje lije krokodilske suze (naravno samoponedjeljka do petka ipak radno vrijeme je u pitanju) a kad vide osobu azijskog porijekla odmaH zovu policiju da prijave migrante. :lol: Valja platu zaraditi nekako.
dustaban

#1149 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by dustaban »

Ko je ono rekao (alal mu vjera ko je god), na pitanje ima li u BiH djelovanja spijuna iz susjedstva - "Kako nema, ovo ti je za njih obavjestajni free shop!"
:lol:
:thumbup:
spreca

#1150 Re: Konzul i Mato medju selefijama...

Post by spreca »

Kako je to kurvinjski...daj da pricamo o bilo cemu samo ne o vrbovanju BiH gradjana od SOAe i da se pod hitno zaboravi za Matu shupko lizaca ,Kresica kvislinga/ izdajicu zemlje u kojoj se rodio i onog shupka tkzv konzula dok su pod zastitom jos jedne kvislingice rodne grude tkzv glavne tuziteljke Tadicke
Post Reply