Ne znam radi cega se tebi odmah dize kosa na glavi na pomen tih donacija iz dijaspore. Mislim, vec I ptice na grani znaju da nesto petljas, stvaras, prodajes, preprodajes i sl. To ide iz posta u post godinama.HAVANA wrote:Ne kontam ni ja tu pricu i ovo malo sto zivi,zivi zahvaljujuci dijaspori...Pomazes mater,oca,koga li vec... kao i nas stotine hiljada sto smo ovde.Ko ce ti ih gurat,necu ja...Imam i ja mater staru,oca,sestru bolesnu,zenu,2 djece,3 kredita...To je moja obaveza,dijaspora salje,salje materi i ocu,ne salje meni.Sta ,ja se sad trebam diviti nekom sto pomaze mater i oca,i povecava potrosnju? Ok,ima to pluseva, al da ja sad nesta trebam pljeskat,ne trebam.Imam dovoljno svojih briga i obaveza.Nit mi je kad sta ko poslo iz dijaspore,nit mi treba slat.Kad mi fali,ima banka i kredit.Radi,zaradi.Ne ide,idi...Svi nake predstave pravimo od svojih izbora.Pametne odluke i sto jezika...A jok,svak se bori i snalazi kako zna i umije.Tako i treba.Jebo kukanje.Rugafet wrote:Ne znam stvarno sta da ti napisem. Desetine hiljada nas otislo vani i skoro svakom od njih ostao je neko u BiH (roditelji, djeca, braca sestre...) sa ne bas sjajnim primanjima je li tako (ovi sto su otisli i otisli su zbog opste loseg stanja u drzavi) i ta ne bas 'dobra' primanja potpomazu dijasporci na raznorazne nacine. To sto tebe niko ne 'gura' ne znaci ama bas nista u ovom kontekstu. Evo u mom kraju skoro pa iz svake druge kuce neko je vani i da nije njihove pomoci ovi sto su ostali doslovno bi jedva (ako i tako) kraj s krajem sastavljali. Ne znam sta ima tu da te ubija kad je to toliko ocigledno i traje godinama.bumerangss wrote:
Ta prica da zivim dobro zahvaljujuci dijaspori me ubi! Ja nikog nemam u dijaspori i nikad niodkoga nisam dobio feninga iz te famozne dijaspore!
Ali kontaj, ako CB stalno podcrtava na veliki priliv novaca iz vana, jedan od najvecih u svijetu procentualno gledano, valjda je vise nego jasno da ta lova zavrsava u finansijskim tokovima BiH, da podize ionako slabu kupovnu moc stanovnistva pa i ti i masa drugih ljudi direktno i indirektno imate koristi od toga novca.
A da dosta krajeva u BiH bukvalno zivi od te pomoci je isto tako cinjenica tako da nema potrebe da idete na prvu, eto meni niko nista ne salje ili sta ja imam od toga.