Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#1126 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
Rugafet wrote:
bumerangss wrote:
Ta prica da zivim dobro zahvaljujuci dijaspori me ubi! Ja nikog nemam u dijaspori i nikad niodkoga nisam dobio feninga iz te famozne dijaspore!
Ne znam stvarno sta da ti napisem. Desetine hiljada nas otislo vani i skoro svakom od njih ostao je neko u BiH (roditelji, djeca, braca sestre...) sa ne bas sjajnim primanjima je li tako (ovi sto su otisli i otisli su zbog opste loseg stanja u drzavi) i ta ne bas 'dobra' primanja potpomazu dijasporci na raznorazne nacine. To sto tebe niko ne 'gura' ne znaci ama bas nista u ovom kontekstu. Evo u mom kraju skoro pa iz svake druge kuce neko je vani i da nije njihove pomoci ovi sto su ostali doslovno bi jedva (ako i tako) kraj s krajem sastavljali. Ne znam sta ima tu da te ubija kad je to toliko ocigledno i traje godinama.
Ne kontam ni ja tu pricu i ovo malo sto zivi,zivi zahvaljujuci dijaspori...Pomazes mater,oca,koga li vec... kao i nas stotine hiljada sto smo ovde.Ko ce ti ih gurat,necu ja...Imam i ja mater staru,oca,sestru bolesnu,zenu,2 djece,3 kredita...To je moja obaveza,dijaspora salje,salje materi i ocu,ne salje meni.Sta ,ja se sad trebam diviti nekom sto pomaze mater i oca,i povecava potrosnju? Ok,ima to pluseva, al da ja sad nesta trebam pljeskat,ne trebam.Imam dovoljno svojih briga i obaveza.Nit mi je kad sta ko poslo iz dijaspore,nit mi treba slat.Kad mi fali,ima banka i kredit.Radi,zaradi.Ne ide,idi...Svi nake predstave pravimo od svojih izbora.Pametne odluke i sto jezika...A jok,svak se bori i snalazi kako zna i umije.Tako i treba.Jebo kukanje.
Ne znam radi cega se tebi odmah dize kosa na glavi na pomen tih donacija iz dijaspore. Mislim, vec I ptice na grani znaju da nesto petljas, stvaras, prodajes, preprodajes i sl. To ide iz posta u post godinama.
Ali kontaj, ako CB stalno podcrtava na veliki priliv novaca iz vana, jedan od najvecih u svijetu procentualno gledano, valjda je vise nego jasno da ta lova zavrsava u finansijskim tokovima BiH, da podize ionako slabu kupovnu moc stanovnistva pa i ti i masa drugih ljudi direktno i indirektno imate koristi od toga novca.
A da dosta krajeva u BiH bukvalno zivi od te pomoci je isto tako cinjenica tako da nema potrebe da idete na prvu, eto meni niko nista ne salje ili sta ja imam od toga.
HAVANA

#1127 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Pa procitaj post jos jednom.Dobro je to ali konstantno neko potenciranje toga od pojedinaca ide malo na neku stvar.Zavrsava u tokovima i od mog mehanicara,fasadera,gradjevinca i stotine hiljada drugih ljudi,u tokovima su konstantno pa se o njima ne pise.Cak sta vise,jel ima lopov je,stranacki,vakav,nakav... :-) Nek smo mi zivi i zdravi svi...Pisem sto puta i pisacu jer vazda na isto dodje,dok se pisa i vrijedja nas koji smo ovde,jad,bijeda,lopovi,primitivci,zaostalo,primitivno...naspram lala i ruza u inostranstvu,dobro je.Jel ko odgovori sta...Ne valja. :-)
mousstapha

#1128 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Da vam nije nas iz dijaspore pocrkali bi :P
HAVANA

#1129 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Posalji mi teglu nutele ziv bio. :lol:
mousstapha

#1130 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Moze sve dok ne trazis eura :D
seln

#1131 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

HAVANA wrote:Posalji mi teglu nutele ziv bio. :lol:
Al onu od 750 grama... kakav je mousstapha titiz, poslao bi ti onu malu od 200. :D
detroit-mercy

#1132 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:Pa procitaj post jos jednom.Dobro je to ali konstantno neko potenciranje toga od pojedinaca ide malo na neku stvar.Zavrsava u tokovima i od mog mehanicara,fasadera,gradjevinca i stotine hiljada drugih ljudi,u tokovima su konstantno pa se o njima ne pise.Cak sta vise,jel ima lopov je,stranacki,vakav,nakav... :-) Nek smo mi zivi i zdravi svi...Pisem sto puta i pisacu jer vazda na isto dodje,dok se pisa i vrijedja nas koji smo ovde,jad,bijeda,lopovi,primitivci,zaostalo,primitivno...naspram lala i ruza u inostranstvu,dobro je.Jel ko odgovori sta...Ne valja. :-)
Prvo, tip je pisao o tome koji nije vani nego u BiH.
Drugo, vrijedjanje je uzajamno, ni sa domicilne strane nije nista bolje.
Trece, nadji gdje ja licno ikoga vrijedjam ili smatram nesposobnim, lopovom i sl stvari ko je dole.
jeza u ledja

#1133 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote: Ali kontaj, ako CB stalno podcrtava na veliki priliv novaca iz vana, jedan od najvecih u svijetu procentualno gledano
Na 23-em mjestu u svijetu, a 4-i u Evropi.

https://www.theglobaleconomy.com/rankin ... rcent_GDP/
lethalthreat

#1134 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by lethalthreat »

Slučajno naletih pa aj' da okačim i ovdje: https://www.youtube.com/channel/UCzR7ka ... q8K64vP-CQ

Lik donosi baš dosta informacija. Koliko su tačne/netačne, relevantne/nerelevantne donesite sud sami. Meni se čini da sasvim OK opisuje situaciju u MinKenu.
mousstapha

#1135 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Pokret za odlazak ne spava

Image
Bluemore

#1136 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

dze ra stu lale i ruze :-) pojma nemam ima li opce takvo mjesto :-D

ali iz postova se cita da i sa lalama i bez ruza pojedini forumasi su sa vrlo kratkim fitiljom

sto mi dosta govori o samom kvalitetu zivota

bez obzira sta ko pisao i sam sebe ubjedjivao ko papagaj :idea:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1137 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.

Sa druge strane to ljudi rade dobrovoljno i svojevoljno, trose na u sa na se i poda se i na pomaganje rodbini, pa ne vidim razloga da se ocekuje aplauz za to ili da se to konstantno istice kao neki argument za nesto :-)

Da je to porez gdje ti ne biras gdje kad i kako ces platit to bi bila druga prica.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1138 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Velkoski »

NE znam da li je pretjerujem, ali života van Sarajeva/Zenice/Tuzle ne bi bilo bez dijasporskih para :mrgreen:
HAVANA

#1139 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Velkoski wrote:NE znam da li je pretjerujem, ali života van Sarajeva/Zenice/Tuzle ne bi bilo bez dijasporskih para :mrgreen:
Posebno gracanica,tesanj,gradacac,mostar... :oops:
muha_sa

#1140 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Velkoski wrote:NE znam da li je pretjerujem, ali života van Sarajeva/Zenice/Tuzle ne bi bilo bez dijasporskih para :mrgreen:
ja bi završio na kazanu tete Zilhe da nije donacija iz vanka
HAVANA

#1141 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Jebo to,sta ima u konjicu?Jesi uzeo 20km,ostavio sam ti ispod otiraca?
uglavnomja

#1142 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

muha_sa wrote:PIŠEM VELKIM SLOVIMA DA BOLJE VIDIŠ---ETO ME DA ME POGURAŠ SA CVAJOM DA PLINA NASPEM--VALJA MI DO KONJICA I NAZAD

sa cvajom mo's do podgore i nazad :oops:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1143 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Velkoski »

Pa ja imam dosta rodbine u Gračanici, baš oni uglavnom žive od austrijskih para, pogotovo otkad je i Širbegović pao kurcu za uši. Pa samo pogledaj onaj cirkus oko Fortune, tamo je uglavnom sve na taj fazon.

Plate ne prelaze 300-400 KM. :mrgreen:
muha_sa wrote:
:lol:

Il' kod blese :mrgreen:
muha_sa

#1144 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Jebo to,sta ima u konjicu?Jesi uzeo 20km,ostavio sam ti ispod otiraca?
kojeg otiraca :? tražio, nisam ništa našo :(

pojelo se meso u Bagremu--na teku :( al sam tvoje ime dao i broj telefona--ocekuj poziv ako ne platiš do srijede
muha_sa

#1145 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

uglavnomja wrote:
muha_sa wrote:PIŠEM VELKIM SLOVIMA DA BOLJE VIDIŠ---ETO ME DA ME POGURAŠ SA CVAJOM DA PLINA NASPEM--VALJA MI DO KONJICA I NAZAD

sa cvajom mo's do podgore i nazad :oops:
ma jok :-) poskupio plin :-)

do Pocitelja i nazad--jedva :-)
muha_sa

#1146 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Velkoski wrote:Pa ja imam dosta rodbine u Gračanici, baš oni uglavnom žive od austrijskih para, pogotovo otkad je i Širbegović pao kurcu za uši. Pa samo pogledaj onaj cirkus oko Fortune, tamo je uglavnom sve na taj fazon.

Plate ne prelaze 300-400 KM. :mrgreen:
muha_sa wrote:
:lol:

Il' kod blese :mrgreen:
kod blese bi mogo po somuna pojest i ENDE :(
detroit-mercy

#1147 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.

Sa druge strane to ljudi rade dobrovoljno i svojevoljno, trose na u sa na se i poda se i na pomaganje rodbini, pa ne vidim razloga da se ocekuje aplauz za to ili da se to konstantno istice kao neki argument za nesto :-)

Da je to porez gdje ti ne biras gdje kad i kako ces platit to bi bila druga prica.
Stalno ti promice da je porez vec placen na te pare :mrgreen:. To se radujes ideji uhljeba da se i donacije/pomoc oporezuju samo da imas argument vise :skoljka: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1148 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ma isfurana je ta prica. Naravno da ljudi trose pare ovdje i da salju svojima i da te pare zavrse u nasim novcanim tokovima.

Stalno ti promice da je porez vec placen na te pare :mrgreen:. To se radujes ideji uhljeba da se i donacije/pomoc oporezuju samo da imas argument vise :skoljka: .
I have a dream....da ce doci vrijeme kad cemo na forumu pisati da diskutujemo a ne samo da repliciramo i guramo drugima rijeci u usta.
animals

#1149 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ako dijaspora trosi pare onda svi imaju koristi.. . Ali ovim nekim forumasima to nije
pomoc BiH..
slicno kao I turisti..
pirmin

#1150 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pirmin »

Post Reply