zamjena običnih sijalica sa LED
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#1126 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ja imam neku jebenu malu rucnu led baterijsku svjetiljku. Kad je upalim i okrenem prema sebi nanosi mi bol u ocima od jacine svjetlosti. Takvu bol mi ne nanosi Hid far kad cucnem ispred auta. Dojam je mnogo jaceg svjetla od led. Ali to ne znaci da na cesti bolje svijetli i obasjava rucna lampa cak i kad fokusiram svjetlost..
- ZoomZoomKiwi
#1128 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
To je zbog valnih dužina svjetlosti, ta bol.preludezalude wrote: ↑28/09/2023 21:56 Ja imam neku jebenu malu rucnu led baterijsku svjetiljku. Kad je upalim i okrenem prema sebi nanosi mi bol u ocima od jacine svjetlosti. Takvu bol mi ne nanosi Hid far kad cucnem ispred auta. Dojam je mnogo jaceg svjetla od led. Ali to ne znaci da na cesti bolje svijetli i obasjava rucna lampa cak i kad fokusiram svjetlost..
Ne postoji bijela dioda, nego se bijela svjetlost dobija od plave ili žute/narančaste diode, sa posebnim slojem fosfora (žuti filter iznad plave diode) ili plavim filterom iznad narančaste.
E sad, šta sve oku nevidljivo prođe kroz te "filtere", to je druga priča. Bol može izazvati i UV i IR svjetlost.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#1129 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Fino je nešto ovako poučno pročitati nekad, a da nije na svakoj temi vw vs mazda 
-
HD_2015
#1130 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Stigle preko fedexa sa ove stranice (H7 verzija):
https://hikariled.com/collections/ultra ... 3970468923
70$+20$(dostava) = 90$.
Još nisam instalirao.
https://hikariled.com/collections/ultra ... 3970468923
70$+20$(dostava) = 90$.
Još nisam instalirao.
-
Throttle
#1131 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Zar se nije mogao ovdje kupiti neki dobar set za tu lovu? Radi eventualne neispravnosti, garancije i toga
- emotivac
#1132 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Za te pare (manje-više) se može uzeti Philips ili Osram LED, sa 2 godine garancije, samo primjer dajem 
- dr_Evil
#1133 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Sad bi tebi Osmanagic ispricao kako on sjedi u dnevnom a macak mu gleda iznad glave, pa ona polako okrece glavu i prati nesto prema vratima. I onda poentirao nase oko ne vidi neka druga bica, ali macak vidi drugacije valne duzine i prema tome vidi to bice.EFD22 wrote: ↑28/09/2023 22:21To je zbog valnih dužina svjetlosti, ta bol.preludezalude wrote: ↑28/09/2023 21:56 Ja imam neku jebenu malu rucnu led baterijsku svjetiljku. Kad je upalim i okrenem prema sebi nanosi mi bol u ocima od jacine svjetlosti. Takvu bol mi ne nanosi Hid far kad cucnem ispred auta. Dojam je mnogo jaceg svjetla od led. Ali to ne znaci da na cesti bolje svijetli i obasjava rucna lampa cak i kad fokusiram svjetlost..
Ne postoji bijela dioda, nego se bijela svjetlost dobija od plave ili žute/narančaste diode, sa posebnim slojem fosfora (žuti filter iznad plave diode) ili plavim filterom iznad narančaste.
E sad, šta sve oku nevidljivo prođe kroz te "filtere", to je druga priča. Bol može izazvati i UV i IR svjetlost.
Eto, da nije sve tako sivo
-
avijon
#1134 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Kakve D3S LED preporučujete
-
HD_2015
#1135 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Jest, ali ove imaju cool naziv: "Eye of Megatron"
Kada puno istražujete u jednom trenutku dosadi i presječete.
Htio sam uzeti Osram Nightbreaker LED, jer moj model auta ima odobrenje. Kod nas nisam našap, pa sam htio naručiti sa lichtex ili one francuske stranice. Stavim u korpu, pa mi đavo ne da mira da provjerim serijski broj fara, kada vidim da serijski broj fara koji baš ja imam ipak nema odobrenje: "Ma, mrš u mater vražiju i Osram i Philips i njihova odobrenja" i tako uzmem Hikari.
Prije toga, konaktirao i steg da naručim, pa nemaju...
Što se tiče Osram Led Driving EASY - šta ja znam, ne bih.
Što se tiče garancija kod nas, uvijek je to povuci-potegni, l prijeti inspekcijama, pa te gađaju raznim izgovorima.
Ima li iko iskustva sa garancijama za LED za auta?
- ZoomZoomKiwi
-
Throttle
#1137 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ove Hikari su dobre, al je i cifra fina a ako, nekim slucajem, dodje neispravna, malo je to peglancija vracat.
Jesu li te Hikari road legal? Mislim, to svakako kod nas nije bitno al zbog eventualne kontrole u EUHD_2015 wrote: ↑13/10/2023 14:03 Jest, ali ove imaju cool naziv: "Eye of Megatron"![]()
Htio sam uzeti Osram Nightbreaker LED, jer moj model auta ima odobrenje. Kod nas nisam našap, pa sam htio naručiti sa lichtex ili one francuske stranice. Stavim u korpu, pa mi đavo ne da mira da provjerim serijski broj fara, kada vidim da serijski broj fara koji baš ja imam ipak nema odobrenje: "Ma, mrš u mater vražiju i Osram i Philips i njihova odobrenja" i tako uzmem Hikari.
Što se tiče garancija kod nas, uvijek je to povuci-potegni, l prijeti inspekcijama, pa te gađaju raznim izgovorima.
- emotivac
#1138 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ma ne kažem ja da su loše, nego baš zbog toga, kako ćeš ih vratiti, jedino ako su baš povjerljivi pa da ti pošalju nove na "lijepe oči"Throttle wrote: ↑13/10/2023 14:47Ove Hikari su dobre, al je i cifra fina a ako, nekim slucajem, dodje neispravna, malo je to peglancija vracat.Jesu li te Hikari road legal? Mislim, to svakako kod nas nije bitno al zbog eventualne kontrole u EUHD_2015 wrote: ↑13/10/2023 14:03 Jest, ali ove imaju cool naziv: "Eye of Megatron"![]()
-
Throttle
#1139 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ma da, cisto sumnjam da bi neko slao neato skuplje jer si ti ustanovio da je neispravno
A da vratis, postarina kao novi set
A da vratis, postarina kao novi set
-
HD_2015
#1140 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Vidjećemo sutra. Vi se zabrinuli više od mene 
-
Throttle
#1141 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ma onako palamudimo, dobre su to sijalice koliko sam procitao 
-
saabsa
#1142 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Osram night breaker plaća jednu sijalicu kao par ledova koji su uzgred barem duplo jači, ne gube intenzitet i ne mijenjaju boju kao xenon...
Led tehnologija je pregazila xenon, da nije tako i dalje bi se u nova auta forsirao xenon a ne led.
-
Throttle
#1143 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Pa mozes li nam napisat sta je tvoja preporuka za led na nasem trzistu? Znam da si pisao da radis s tim pa da ne reklamiras, al sta god spomenes, mogu se naci neki testovi koji ce potvrditi te koje si preporucio 
- ZoomZoomKiwi
#1144 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Forsira se LED u novim autima, ali ne u obliku fara koji je bio za xenon sijalice. Nikako to da shvatiš.
Optika nije ista, nebitno leća ili samo sjenilo, ali nije ista jer nije isto prostiranje svjetlosti od izvora.
-
saabsa
#1145 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Današnje led sijalice su prilagođene namjeni za koju se koriste, pa samim tim i kad su zamjena za fabričke xenon sijalice u potpunosti su prilagođene svrsi za koju su namjenjene.
Naravno ako govorimo o sijalicama koje nisu "dno dna" ponude.
-
saabsa
#1146 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Drug nema fajde govoriti o markama kad je to većinom brendovska roba, stavljaju braća Kinezi kakve god hoćeš oznake na sijalice a pakovanje i onako sam biraš.
Pored toga barem ono što sam ja gledao testove na youtubu obično je to ona "svaki cigo svoga konja hvali" jer imaš ih koji testiraju po 15 sijalica i koincidencija-slučajnost uvijek im isti brend pobjedi, a vrlo često sam čak vidio sijalice za koje znam da nisu neka pljačka kako ih hvale na sva usta.
Ja zato svojim kupcima kad vidim da su neodlučni ponudim opciju uzmi probaj,ako ne budeš prezadovoljan vrati i vratit ćemo pare.
-
zdruzdjo
#1147 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Hajde pls svekoliko led pucanstvo
Sta da stavim u motor. Znate da je akcenat na motoru ipak na vidljivost. Odmah da naglasim, ne planiram davati neke stotine km.
U far ide H4 sijalica. Sjenilo je odlicno. Nije izgorjelo.
Gledao sam svakakve ponude led-ova. Night breaker klasicni plavi mi se ne kupuje jer sam na autu se opekao o njihovu trajnost.
Na motoru su vibracije vece(kod mene je V masina koja bas vibrira) i mislim da bi night breaker jos brze otisao. Nasao sam ove neke night breaker silver koji cijenom nisu strasni. Ne znam sta je to i valja li cemu.
Gledao sam i ove neke komplet led farove za motor ali opet, kao sto kolega gore rece, na yt svaki cigo svoga konja hvali. Izgledaju odlicno ali ipak prednost malu dajem funkcionalnosti u odnosu na estetiku.
Pa.eto, heeelp, i need somebody.....

Sta da stavim u motor. Znate da je akcenat na motoru ipak na vidljivost. Odmah da naglasim, ne planiram davati neke stotine km.
Gledao sam svakakve ponude led-ova. Night breaker klasicni plavi mi se ne kupuje jer sam na autu se opekao o njihovu trajnost.
Na motoru su vibracije vece(kod mene je V masina koja bas vibrira) i mislim da bi night breaker jos brze otisao. Nasao sam ove neke night breaker silver koji cijenom nisu strasni. Ne znam sta je to i valja li cemu.
Gledao sam i ove neke komplet led farove za motor ali opet, kao sto kolega gore rece, na yt svaki cigo svoga konja hvali. Izgledaju odlicno ali ipak prednost malu dajem funkcionalnosti u odnosu na estetiku.

Last edited by zdruzdjo on 14/10/2023 10:52, edited 1 time in total.
- kabal1337
- ZoomZoomKiwi
#1149 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Nightbreaker Silver (nekad se zvao Silverstar) je najbolja sijalica u smislu omjera performanse/trajnost. Traje otprilike kao i standardna, a daje primjetno više svjetla.zdruzdjo wrote: ↑14/10/2023 10:40 Hajde pls svekoliko led pucanstvo
Nećeš se zeznuti s njom.
Cool Blue Intense daje još više svjetla, ali duplo kraće traje. Night Breaker Laser i +200 traju još kraće, a svijetle još više i ja ih preporučujem samo na aute/motore koji imaju zasebna dnevna svjetla.
-
zdruzdjo
#1150 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
E ovo je savjet. Svaka cast.EFD22 wrote: ↑14/10/2023 10:45
Nightbreaker Silver (nekad se zvao Silverstar) je najbolja sijalica u smislu omjera performanse/trajnost. Traje otprilike kao i standardna, a daje primjetno više svjetla.
Nećeš se zeznuti s njom.
Cool Blue Intense daje još više svjetla, ali duplo kraće traje. Night Breaker Laser i +200 traju još kraće, a svijetle još više i ja ih preporučujem samo na aute/motore koji imaju zasebna dnevna svjetla.
Evo sam editovao post pa stavio ovu sliku vezano za komplet led farove. Jesi li se susretao sa tim i vrijedi li to ista ili je samo sminka.