Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pustopoljina

#1126 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

CPT wrote:PROŠNJE ZA MEDNARODNO ZAŠČITO V REPUBLIKI SLOVENIJI
(po godinama od 1995)
1995 6
1996 35
1997 72
1998 337
1999 744
2000 9244
2001 1511*
2002 640
2003 1101
2004 1208
2005 1674
2006 579
2007 434
2008 260
2009 202
2010 246
2011 358
2012 304
2013 272
2014 385
2015 277
2016 1308
2017 1476
2018 798

Vrh je 2001 i generalno se rade o skromnim ciframa. Ali mora se forsirati nacisticka prica dok nekome ne ode glava a onda ce biti ...
ljudi su jednostavno slijepi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1127 Re: Migranti

Post by Truba »

CPT

#1128 Re: Migranti

Post by CPT »

ST11 wrote:@CPT, jos jednom procitaj, ali polako, da se ne zbunis.
2015 i 2016 SLO granicu ilegalno je preslo 477.791 migranata (ove statistke policija ni ne objavljuje javno).
Kao sto rekoh, osnovne stvari... "uslo", "preslo"... skontaj pa javi... Pa onda jos skontaj sta uopste znaci "ilegalno je preslo 477.791 migranata"

Slovenije je preslo XXX.XXX ljudi. Koliko je te od toga bilo migranta i koliko izbjeglica mozemo samo nagadjati. Premo UNHCRU se radi o IZBJEGLICAMA. A legalnost prelazka izbjeglica je u citavoj prici najmanji problem.
ST11

#1129 Re: Migranti

Post by ST11 »

Niko ne negira toga, ni ne govorim o tome, jer sve ovo je zabeljezeno i javno objavljeno:

952 migrantov je od septembra lani v Sloveniji zaprosilo za mednarodno zaščito, med njimi 267 državljanov Afganistana in 225 državljanov Sirije

297 prosilcev za azil je trenutno nameščenih v Sloveniji

614 prošenj za mednarodno zaščito je bilo rešenih, v največ primerih je bil postopek zaustavljen zaradi zapustitve azilnega doma

28 beguncem je bil v Sloveniji priznan status mednarodne zaščite (državljani Irana, Sirije, Iraka in Afganistana)

Kao i ovo:

477.791 migrantov je državo prešlo v času drugega begunskega vala, med 16. oktobrom 2015 in 9. marcem 2016

http://www.politikis.si/2016/09/pa-res- ... uncev-gre/

... a ti dalje vristi o nacistima, neka ti je.
CPT

#1130 Re: Migranti

Post by CPT »

Black swan wrote:ne može se ovdje pričati s ljudima kad su im uključene emocije
kao da smo na podforumu seks... a nogirala ga treba

postoje i indicije čuo sam da su neke naše izbjeglice živjele na brodu kod hamburga ako se ne varam
također... kanada je uzela 30000 izbjeglica izu sirije ... isto kao što je norveška otvorila granice 1992-1995 za neke od naših izbjeglica

to su sve primjeri pojedinačni slučajevi... kao i vraćanje naših izbjeglica iz njemačke... kaže stao je rat a on rodom iz dervente :D

ali nas je bilo 4 milijuna i imali smo pravi rat

a baza azije i afrike je brat bratu 400-800 milijuna... i većina zemalja NEMA RAT

uz klimatske promjene uz koje se očekuje do 150 milijuna migranata u sljedećih 10-25 godina

situacija je alarmantna
prije 2 godine sam pokrenuo temu o izbjeglicama među prvima dok smo ih još zvali izbjeglicama :D dok nisu počeli bacati ljude s brodova jer nisu iste vjere i dok nisu počeli međusobno da se kolju po klanovima...
Ti si nesto negdje cuo... Neko nesto ovo ono... U Siriji vlada ratno stanje. Isto vazi za Irak i Afganistan. Po svakoj definiciji medjunarodnog prava oni imaju izbjeglicki status. Koliko je izbjeglica pise na stranicama UNHCRa. Ko, koliko, kako i odakle. Sve pise, samo citati treba... Koliko izbjeglica je u SIriji i oko Sirije isto pise. Samo procitaj. Pa onda poredi sa brojem u Evropi.

A sve ostalo je sica koja ide prema Evropi bar zadnjih 30 godina.
Truba

#1131 Re: Migranti

Post by Truba »

džaba pišeš shvaćam da su emocije ukljkučene... ali ekonomija i razvijenost zemalja se ne temelji na emocijama i tome što bi trebalo i kakav bi svijet valjalo da bude nego na radu, redu i proizvodu... rada i reda nema u bezgraničnom uvoženju ljudi koji dolaze bez dokumenata iz maroka i alžira

postoje zakoni
a i donose se novi zakoni
da bi se ovo spriječilo u budućnosti
mijenjat će se zakoni i rupe u zakonima koje se koriste
to je dugotrajan proces

nije niko lud ba
možeš dio ljudi varati dio vremena
ali ako laže koza ne laže rog
CPT

#1132 Re: Migranti

Post by CPT »

ST11 wrote:Niko ne negira toga, ni ne govorim o tome, jer sve ovo je zabeljezeno i javno objavljeno:

952 migrantov je od septembra lani v Sloveniji zaprosilo za mednarodno zaščito, med njimi 267 državljanov Afganistana in 225 državljanov Sirije

297 prosilcev za azil je trenutno nameščenih v Sloveniji

614 prošenj za mednarodno zaščito je bilo rešenih, v največ primerih je bil postopek zaustavljen zaradi zapustitve azilnega doma

28 beguncem je bil v Sloveniji priznan status mednarodne zaščite (državljani Irana, Sirije, Iraka in Afganistana)

Kao i ovo:

477.791 migrantov je državo prešlo v času drugega begunskega vala, med 16. oktobrom 2015 in 9. marcem 2016

http://www.politikis.si/2016/09/pa-res- ... uncev-gre/

... a ti dalje vristi o nacistima, neka ti je.

Znaci, ja sam zapisao da je broj ljudi u Sloveniji minimalan... Sto i jeste...
I da je prije 15 godina bilo vise.... sto i jeste...

Invazije nije bilo i nece biti. Niko nikome nista nije nametnuo iako su nacisti sirili histeriju mjesecima.
Po oficielnoj statistiki... A koliko je neko ofrlje nabrojao ljudi, sta misli o njima, kakvu etiketu je priljepio na njih mozemo drugi put.
stakasa

#1133 Re: Migranti

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
Sve i da rade na crno, rade tri mjeseca. Uhvate ih, pocine zlocin ZNAJU KO SU I VRATE IH NAZAD.

Da bolji su jer su rodjeni i odrasli u kakvom-takvom sistemu. I da sretni su jer su iz srca evrope. Jesi ikad bio u aziji? Sto ne odes da vidis kako ljudi zive i u kakvoj bijedi. Da cijelu aziju oreselimo u evropu?

I da, bh izbjeglice su dugo bili u hr u kojoj ne isto rat bio, u srbiji koja je bijeds pod sankcijama bila ili u sloveniji koja ni blizu danasnje nije bila. I NAKON RATA SU SVI DOBILI NOGU IZ ZAOADNIH DRZAVA. Da, dosta ih je uspjelo ostati. Ali bruka se vratila.

Da zavrsim, sirijske RATNE izbjeglice treba primiti. Do kad? Dok ne stane rat. Irak i avganistan? Samo legalnim putem. Ima duplo siromasnijih zemalja na svijetu pa ne dolaze u bujicama. I na kraju, kako ti ljudi ne idu u saudiju, katar, dubai ili emirate. Sve bogate zemlje koje su im po kulturi blize?
Uvjek isti argument zasto ne idu u Dubai... Problem sa ovim izbjeglicama je sto su muslimani, barem tu nema nikakve sumnje. Trenutno je situacija takva da ce ih poniziti ko stigne pa ce se problem vremenom rijesit sam od sebe - nece vise dolaziti
Truba

#1134 Re: Migranti

Post by Truba »

CPT wrote: Ti si nesto negdje cuo... Neko nesto ovo ono...
rekao dr. smail čekić, na predavanju iz historije civilizacije 1999. o tome kako su neke izbjeglice bile na brodu
CPT wrote: U Siriji vlada ratno stanje. Isto vazi za Irak i Afganistan.
gospodine ili godpođo situacija u Siriji je sve mirnija... džepovi s teroristima se vraćaju pod pravnu regulativu države sirije, a teroristi prebacuju u Idlib uz granicu s turskom, oni koji žele ostaju u svojim mjestima ostaju ostali odlaze... uskoro će biti riješen problem idliba ako se ne upetljaju izrael i britanija te SAD...gradovi su demnirani zahvaljući rusima, popravljaju se ceste brže od nas

U iraku su bili izbori neki dan, situacija je normaliziranam islamska država je poražena, istina je jača uticaj irana i šiita te ponekad odjeknu bombe... ali tako je i u europi ako se terorističke ćelije na vrijeme ne uhvate... čak se i kršćani u nivskoj dolini vraćaju na svoja imanja

što se tiče afganistana znate li da je pakistan pod PATRONATOM UNa vratio nekoliko stotina tisuća afganistanaca u afganiostan ( čak i djecu afganistanaca rođenih u pakistanu koji su afganistan vidjeli samo na slikama

dalje nemam snage se raspravljati s emocijama koje ne poznaju osnovne političke i vojne siruacije u siriji i iraku te afganistanu
AmiĐa_Idriz

#1135 Re: Migranti

Post by AmiĐa_Idriz »

Kad ih misle maknuti vise iz parka :roll:

Ruzno za vidjeti.
invincible1921

#1136 Re: Migranti

Post by invincible1921 »

Black swan wrote:
rekao dr. smail čekić, na predavanju iz historije civilizacije 1999. o tome kako su neke izbjeglice bile na brodu
gospodine ili godpođo situacija u Siriji je sve mirnija... džepovi s teroristima se vraćaju pod pravnu regulativu države sirije, a teroristi prebacuju u Idlib uz granicu s turskom, oni koji žele ostaju u svojim mjestima ostaju ostali odlaze... uskoro će biti riješen problem idliba ako se ne upetljaju izrael i britanija te SAD...gradovi su demnirani zahvaljući rusima, popravljaju se ceste brže od nas

U iraku su bili izbori neki dan, situacija je normaliziranam islamska država je poražena, istina je jača uticaj irana i šiita te ponekad odjeknu bombe... ali tako je i u europi ako se terorističke ćelije na vrijeme ne uhvate... čak se i kršćani u nivskoj dolini vraćaju na svoja imanja

što se tiče afganistana znate li da je pakistan pod PATRONATOM UNa vratio nekoliko stotina tisuća afganistanaca u afganiostan ( čak i djecu afganistanaca rođenih u pakistanu koji su afganistan vidjeli samo na slikama

dalje nemam snage se raspravljati s emocijama koje ne poznaju osnovne političke i vojne siruacije u siriji i iraku te afganistanu
Pakistan ih vratio :? Pa to su braca muslimani ne bi ono to nema sanse....sve je to zavjera ksrcanske evrope protiv postenog muslimanskog svijeta :lol: :lol: :lol:
CPT

#1137 Re: Migranti

Post by CPT »

Black swan wrote:

Do sada si ti samo sirio naci propagandu koja nema veze sa politickom ili vojnom situacijom u Siriji&Co... U toj prici nema "sve mirnija", ovaj ono ovaj ovo....
Te drzave se smatraju vojnom zonom i izbjeglice iz tih krajeva imaju pravo na status. Cak i nakon rata ogroman broj ce imati status (ili tek dobiti). Bas kao sto je to bilo sa BH izbjeglicama. Povratka u Siriju vjerovatno nece biti jer novca za obnovu Sirije nema i nece ga biti.
Thorgerson

#1138 Re: Migranti

Post by Thorgerson »

CPT wrote: Pravo na prvo sigurnu zemlju? Znaci Njemacka je bila prva sigurna zemlja za Bosance? Svedska? Kanada? SAD? Svicarcka? Stvarno?
Nisu se zadovoljili sa Hrvatskom? Srbijom? Slovenijom?
Ja koliko znam kod nas su bili konvoji. Upadnes u konvoj i konvoj te vozi gdje ti kazu. Eventualno neki su mogli birati vecina nije. Kako mislis nisu se zadovoljili Hrvatskom? Pa hiljade i hiljade nasih izbjeglica je bilo u Hrvastkoj o cemu pricas?

Nasi ljudi nisu ovako teturali Evropom i trazili gdje im je bolje. Tu pricu nekome drugom mozes pricati. Ja imam desetine i desetine prijatelja, rodjaka, poznanika koji su izbjegli u ratu i znam sta i kako su prosli.

Imam prijatelja koji je bio u logoru, dato mu da ide u Svedsku. I tacka. Taj konvoj ide tamo - hoces da ides tamo ili ces ostati u BiH, lik u logoru bio 7 mjeseci. Konvoj pravo u Svedsku ga dovuko stajali ponegdje na pauzu ito je to, prijavio se, sta je ima dokumenata dao i cekaj. Odmah. Cim su dosli. Ide procedura.

Drugi ista situacija logor, razmjena, bacili ga u Finsku. Dakle, nisu ga pitali nego su mu rekli ides u Finsku. Tamo ih smjestilu neku vukojebinu, ocistili ih, kasnije im dali stan, uci jezik i snalazi se. Jel fkt mislis da je on r azmisljao gdje ide i da mu je padalo na pamet e joj sto me niste u njemacku. Ma govori mi ba da su me bacili na sjeverni pol, samo me vodi gdje god iz ove zemlje i da nije srbija.

I vecinom svi su se asimirali u drustvo, nevjerovatnom brzinom. O njihovim drugim generacijama da ne govorim. E sad skontaj kako je covjeku od 40 godina asimilirati se i uraditi bilo sta u drustvu jedne Finske, gdje si ko crna ovca tad bio. Ali su uspjeli. Suti, povinuj se, radi sta ti kazu i gotovo. Nauci jezik, prilagodi se.

Ovi ne zele da se maknu ba iz centra grada?! Pa ko da i ovaj moj poznanik ne bi volio da su ga stavili u Helsinki odmah. Ali nisu, nego su ga bacili na sjever u pm, odakle i medvdjedi bjeze.

Ovi ne zele da se prijave. Nemaju nijednog jedinog dokumenta, ne znas ko su. Halo ba?! Pa ne moze tako jbmu.

I ja kad sam bio kod njih, vidio sam ove nove izbjeglice. To jednostavno ne mozes poredit sa nama. 95% njih ne zeli da uci jezik, hoce samo socijalu i da lezi. O radu da ne pricam. Znaci mi se ne mozemo nikako porediti s njima. Vjeruj mi. Da ne govorim koliko hoce svojih obicaja, koji nikako nisu kompatibilni sa tamnosnjim drustvom, da uvale. Pa ne moze jbmu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1139 Re: Migranti

Post by Chmoljo »

pa dosta ih i jeste krenulo za obećanjima o zemlji u kojoj se leži i ništa ne radi, a kapa lova za hranu i stan. mnogi od njih to i ne kriju.

naši ljudi koji su bježali, bježali su od smrtne opasnosti. u toj situaciji ideš i tamo gdje su ti izgledi za preživljavanje bolji, a ne biraš povoljnije uvjete i ljepši pogled.

stvarno bih volio znati koliko Sirijaca ima u ovim grupama.
CPT

#1140 Re: Migranti

Post by CPT »

Thorgerson wrote:
CPT wrote: Pravo na prvo sigurnu zemlju? Znaci Njemacka je bila prva sigurna zemlja za Bosance? Svedska? Kanada? SAD? Svicarcka? Stvarno?
Nisu se zadovoljili sa Hrvatskom? Srbijom? Slovenijom?
Ja koliko znam kod nas su bili konvoji. Upadnes u konvoj i konvoj te vozi gdje ti kazu. Eventualno neki su mogli birati vecina nije. Kako mislis nisu se zadovoljili Hrvatskom? Pa hiljade i hiljade nasih izbjeglica je bilo u Hrvastkoj o cemu pricas?

Nasi ljudi nisu ovako teturali Evropom i trazili gdje im je bolje. Tu pricu nekome drugom mozes pricati. Ja imam desetine i desetine prijatelja, rodjaka, poznanika koji su izbjegli u ratu i znam sta i kako su prosli.

Imam prijatelja koji je bio u logoru, dato mu da ide u Svedsku. I tacka. Taj konvoj ide tamo - hoces da ides tamo ili ces ostati u BiH, lik u logoru bio 7 mjeseci. Konvoj pravo u Svedsku ga dovuko stajali ponegdje na pauzu ito je to, prijavio se, sta je ima dokumenata dao i cekaj. Odmah. Cim su dosli. Ide procedura.

Drugi ista situacija logor, razmjena, bacili ga u Finsku. Dakle, nisu ga pitali nego su mu rekli ides u Finsku. Tamo ih smjestilu neku vukojebinu, ocistili ih, kasnije im dali stan, uci jezik i snalazi se. Jel fkt mislis da je on r azmisljao gdje ide i da mu je padalo na pamet e joj sto me niste u njemacku. Ma govori mi ba da su me bacili na sjeverni pol, samo me vodi gdje god iz ove zemlje i da nije srbija.

I vecinom svi su se asimirali u drustvo, nevjerovatnom brzinom. O njihovim drugim generacijama da ne govorim. E sad skontaj kako je covjeku od 40 godina asimilirati se i uraditi bilo sta u drustvu jedne Finske, gdje si ko crna ovca tad bio. Ali su uspjeli. Suti, povinuj se, radi sta ti kazu i gotovo. Nauci jezik, prilagodi se.

Ovi ne zele da se maknu ba iz centra grada?! Pa ko da i ovaj moj poznanik ne bi volio da su ga stavili u Helsinki odmah. Ali nisu, nego su ga bacili na sjever u pm, odakle i medvdjedi bjeze.

Ovi ne zele da se prijave. Nemaju nijednog jedinog dokumenta, ne znas ko su. Halo ba?! Pa ne moze tako jbmu.

I ja kad sam bio kod njih, vidio sam ove nove izbjeglice. To jednostavno ne mozes poredit sa nama. 95% njih ne zeli da uci jezik, hoce samo socijalu i da lezi. O radu da ne pricam. Znaci mi se ne mozemo nikako porediti s njima. Vjeruj mi. Da ne govorim koliko hoce svojih obicaja, koji nikako nisu kompatibilni sa tamnosnjim drustvom, da uvale. Pa ne moze jbmu.
Nemoj se u zivotu voditi sa "koliko ja znam". Ti ocigledno znas malo... Imas na YT (izmedju ostalog) kako i ko je prelazio granicu.
Niko nije zelio ostati u HR (a ni u SLO) i svi so nakon sto su presli HR granicu trazili put za trece zemlje. Obicno Njemacka. U trece zemlje su odlazili i ljudi koji nisu imali veze sa BIH tad. U najgorem vremenu je u HR bilo cca 70.000 ljudi a izbjeglica je bilo preko 2mio.

I nemoj te naci price kako su oni ovakvi a mi ovakvi. To je samo nacin dehumanizacije zivih bica. Ima na svakakvih...
CPT

#1141 Re: Migranti

Post by CPT »

Chmoljo wrote:pa dosta ih i jeste krenulo za obećanjima o zemlji u kojoj se leži i ništa ne radi, a kapa lova za hranu i stan. mnogi od njih to i ne kriju.

naši ljudi koji su bježali, bježali su od smrtne opasnosti. u toj situaciji ideš i tamo gdje su ti izgledi za preživljavanje bolji, a ne biraš povoljnije uvjete i ljepši pogled.

Naravno... Sasvim slucajno je vecina nacih zeljela u Njemacku... valjda je tamo bili "sigurnije" od Austrije ili Italije. Svak je trazio bolje uvjete za zivot i sasvim je normalno&racionalno da vidis buducnost u Njemackoj. Neke guzve ze Cesku, Slovacku i Bugarsku nije bilo. Svaka racionalna osoba bira destinaciju gdje ce lakse poceti novi zivot. Sta ce izbjeglica iz Sirije u HR? Sloveniji? O cega ce zivjeti? Kako? Da ne govorim o BiH.
Chmoljo

#1142 Re: Migranti

Post by Chmoljo »

sasvim slučajno Češka, Bugarska i Slovačka se nisu nudile da prime naše ljude.

drugi pak jesu.

uključujući Njemačku.

nemamo svi kratku pamet da se ne sjećamo silne pažnje koju je rat u BiH imao u Njemačkoj javnosti, ono kulturno šamaranje Alekse Buhe na TVu, i spremnost njemačkog naroda da primi naše ljude.

osim toga, migriranje iz Jugoslavije u Njemačku nije bila novost devedesetih.
insomnia78

#1143 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

A kakve veze ima ponasanje nasih? Cega je to etalon?
Prpa.ba

#1144 Re: Migranti

Post by Prpa.ba »

Izbjeglice iz ratnih zona su smjestene u Turskoj, Jordanu i Libanu jer dalje ne mogu. Ovi muskarci koji dolaze na Balkan su ili ekonomski migranti iz siromasnih zemalja koji su u stanju skupiti znacajne sume novca za transfer do Balkana ili osobe za kojima Sirijska Arapska Republika ima raspisane potjernice, kako zbog terorizma tako i zbog oglusivanja na poziv za vojnu sluzbu.

Najefikasniji nacin bi bio uspostaviti komunikaciju sa Sirijskom Arapskom Republikom zarad repatrijacije progonjenih, a ostale vratiti na pogresnu stranu Drine. :thumbup:
CPT

#1145 Re: Migranti

Post by CPT »

Chmoljo wrote:sasvim slučajno Češka, Bugarska i Slovačka se nisu nudile da prime naše ljude.

drugi pak jesu.

uključujući Njemačku.

nemamo svi kratku pamet da se ne sjećamo silne pažnje koju je rat u BiH imao u Njemačkoj javnosti, ono kulturno šamaranje Alekse Buhe na TVu, i spremnost njemačkog naroda da primi naše ljude.
Karikirao sam inace... U Njemacku se mahom islo na crno, preko sume ili na tudje dokumente. Sta drzava nudi nema veze u toj prici. Imas na YT reportazu ekipe iz Austrije koja je sa nasim izbjeglicama isla preko sume prema Njemackoj. 99% kao sto se to ide danas.
Chmoljo

#1146 Re: Migranti

Post by Chmoljo »

CPT wrote:
Karikirao sam inace... U Njemacku se mahom islo na crno, preko sume ili na tudje dokumente. Sta drzava nudi nema veze u toj prici. Imas na YT reportazu ekipe iz Austrije koja je sa nasim izbjeglicama isla preko sume prema Njemackoj. 99% kao sto se to ide danas.
ali sam zaboravio dodati i onog trenutka kada je prestala neposredna ratna opasnost, mnogi su i vraćeni.
CPT

#1147 Re: Migranti

Post by CPT »

Prpa.ba wrote:Izbjeglice iz ratnih zona su smjestene u Turskoj, Jordanu i Libanu jer dalje ne mogu. Ovi muskarci koji dolaze na Balkan su ili ekonomski migranti iz siromasnih zemalja koji su u stanju skupiti znacajne sume novca za transfer do Balkana ili osobe za kojima Sirijska Arapska Republika ima raspisane potjernice, kako zbog terorizma tako i zbog oglusivanja na poziv za vojnu sluzbu.

Najefikasniji nacin bi bio uspostaviti komunikaciju sa Sirijskom Arapskom Republikom zarad repatrijacije progonjenih, a ostale vratiti na pogresnu stranu Drine. :thumbup:
Opet nesto ofrlje... O tome gdje, ko, kako i sta postoji oficielna statistika UNHCRa. Nema potreba da se nagadja ili siri prica EU nacista. Pogotovo ta "samo muskarci".
uglavnomja

#1148 Re: Migranti

Post by uglavnomja »

CPT wrote:
Do sada si ti samo sirio naci propagandu koja nema veze sa politickom ili vojnom situacijom u Siriji&Co... U toj prici nema "sve mirnija", ovaj ono ovaj ovo....
Te drzave se smatraju vojnom zonom i izbjeglice iz tih krajeva imaju pravo na status. Cak i nakon rata ogroman broj ce imati status (ili tek dobiti). Bas kao sto je to bilo sa BH izbjeglicama. Povratka u Siriju vjerovatno nece biti jer novca za obnovu Sirije nema i nece ga biti.
neke zemlje, ne znam tacno koje, eu su usvojile zakon da izbjeglice iz sirije i ostalih ratnih zemalaja mogu biti u zemljama i dobijati pomoc dok se situcija ne smiri da nema zivotne opasnosti
a onda ide povratak i finasijska pomoc tim zemljama, a ne beskonacno finansiranje u domacoj zemlji
privremeni

#1149 Re: Migranti

Post by privremeni »

CPT wrote:
Chmoljo wrote:pa dosta ih i jeste krenulo za obećanjima o zemlji u kojoj se leži i ništa ne radi, a kapa lova za hranu i stan. mnogi od njih to i ne kriju.

Naravno... Sasvim slucajno je vecina nacih zeljela u Njemacku... valjda je tamo bili "sigurnije" od Austrije ili Italije. Svak je trazio bolje uvjete za zivot i sasvim je normalno&racionalno da vidis buducnost u Njemackoj. Neke guzve ze Cesku, Slovacku i Bugarsku nije bilo. Svaka racionalna osoba bira destinaciju gdje ce lakse poceti novi zivot. Sta ce izbjeglica iz Sirije u HR? Sloveniji? O cega ce zivjeti? Kako? Da ne govorim o BiH.
I kakve to veze ima sa nasim "problemom" nefunkcioniranja drzavnih institucija na bilo kojem nivou, po pitanju prispjelih migranata i svakodnevnog zivota gradjana?
Da istaknem nesto sto prolazi gotovo nezapazeno, aktivisti iz Srbije u pratnji migranata iz Srbije, jos na televiziji najavljuju nove grupe!!! A drzava se i ne pocese.
Izvinite na smetnji, mozete nastaviti sa razmjenom "argumenata" po principu samo da mu suknem.
CPT

#1150 Re: Migranti

Post by CPT »

Chmoljo wrote:
CPT wrote:
ali sam zaboravio dodati i onog trenutka kada je prestala neposredna ratna opasnost, mnogi su i vraćeni.
sto oni nisu znali kad su odlazili... neki su cak i na silu vraceni
Locked