Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1126 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:inače, kršćani su na ovo pitanje dali puno inteligentniji odgovor od muslimana
oni će ti reći kako je i bog svoga sina poslao da umre u mukama za naše grijehe , ili u konceptu trojstva , sam bog
je kroz Kristovo tijelo sišao među ljude i podnosio muke križa , te umro u patnji.
ni oni neće izaći iz okvira abrahamske monoteističke dogme, pa reći da je svako tijelo -božije tijelo i da je svaka muka božija.
ali je svakako i ovo puno inteligentnije od ovog Smrčkovog testa sa rupama ili kompnezacije dženetskog hedonizma, za patnju dijece.

znaci tebi je logicno da svemoguce bice kao sto je Bog umre?

zbog cega ce da umre, zar nije logicnije da oprosti, sta on ima umirati nije mi jasno??

Umriijeti zbog cega, je li da umre neduzan zbog tudjih grijeha???
gdje tu razum i logika?
bog svoga sina poslao da umre u mukama za naše grijehe
sta mislis da ja opljackam banku a da Tebe u zatvor stvavimo zbog toga, a ti ni kriv ni duzan, ima li ovo smisla? ako nema

pa kako onda da ima smisla da neduzni isus bude kaznjen smrcu i razapet zbog grijeha drugih ljudi a ta ita biblija kaze niko se nece kaznjavati zbog tudjih grijeha, svako odgovara za svoj grijeh? pa kako je onda to logicno kad se i razum i sama biblija protivi tome??

ti si covjce pobrkao loncice, ako je ovo tebi logika , nedo Bog nikome takve logike :-)
pa reći da je svako tijelo -božije tijelo i da je svaka muka božija.
kakva Crna bozija muka, cuj da se Bog muci, gdje to ima, svemoguce Bice da se pati??? ima li to smisla i logike?

zasto bi prolazio Bog kroz Bol, sta bi postigao sa tim?

kome to Bog mora racune polagati, kad mu je dovljno da oprosti ako hoce bez ikakva zrtvovanja neduznih :-)
ali je svakako i ovo puno inteligentnije od ovog Smrčkovog testa sa rupama ili kompnezacije dženetskog hedonizma, za patnju dijece
jeste, nemoj dalje ziv ti nama bio :-) nedo Bog nikome takve lgoike, irezonovanja i inteligencije ako je to inteligentnije :-)
Bloo
Globalna šefica

#1127 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Ako se pati moze biti da dijete kroz patnju dize se na vece stepene u Raju.
a ujedno dok se dijete pati koje Bog planira da smjesti u nesto veci nivo Raja koje bi inace bilo u donjem dijelu raja ako bi samo umrlo bez patnje
da to bude iskusenje za roditelje i bliznje, jer testiranje covjeka dolazi i preko njegovih bliznjih nije samo direktno testiranje na tebi, nego posredstvom drugih.
djeca koja umru prije punoljetstva ulaze u Raj, jer im se ne pisu grijesi pa samim tim su bezgrijesni.
i nisu ni pod kakvim testom do punoljetnosti, to jeste do puberteta.
tako da prelazak djece na onaj svijet je prelazak u bolji svijet, u Raj.
Ako sam dobro razumjela, ako dijete pati, i to puno nepojmljivo pati, onda je to možda prilika djetetu da ide u više stepene raja.
Iako je BEZGREŠNO i sigurno ide u raj kao što ti napisa, besmislena patnja djeteta prije smrti mu samo osigurava veći stepen u raju, a usput je test za roditelje.

Sretala sam ljude poput tebe, slično razmišljate iako vam je modus operandi drugačiji - apologete i objašnjivači nastanka i opravdanosti gasnih komora, Mengele, aparthejda, Galtona, međunacionalne mržnje i genocida, nasilja u porodici...na tom nekom višem, meni neshvatljivom nivou.
Smrcak15

#1128 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
a ujedno dok se dijete pati koje Bog planira da smjesti u nesto veci nivo Raja koje bi inace bilo u donjem dijelu raja ako bi samo umrlo bez patnje
da to bude iskusenje za roditelje i bliznje, jer testiranje covjeka dolazi i preko njegovih bliznjih nije samo direktno testiranje na tebi, nego posredstvom drugih.
djeca koja umru prije punoljetstva ulaze u Raj, jer im se ne pisu grijesi pa samim tim su bezgrijesni.
Ako sam dobro razumjela, ako dijete pati, i to puno nepojmljivo pati, onda je to možda prilika djetetu da ide u više stepene raja.
Iako je BEZGREŠNO i sigurno ide u raj kao što ti napisa, besmislena patnja djeteta prije smrti mu samo osigurava veći stepen u raju, a usput je test za roditelje.
Raj nije samo jedan nivo, nego 100 nivoa, sto veca iskusenja vece nagrade ili nivoi u Raju.
Dok se to dijete uspinje na vece nivoe Raja to je paralelno iskusenje za roditelje.
ja to tako razumijem na osnovu ajeta i hadisa, kako sam mogao zakljuciti, a ako ima neko bolje objasnjenje od ovoga nek nam ga ponudi, ja sam otvoren za druge opcije ako su logicnije od ovoga.

reci nam sta je uopste iskusenje patnja jedno vrijeme naspram vjecnog zivota u Raju?

Pazi ovaj svijet nije mjesto uzivanja, ovdje se prolazi kroz razna zivotina iskusenja, neko manje neko vise.
Last edited by Smrcak15 on 05/04/2018 15:08, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1129 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gadiš mi se.
r_faruk

#1130 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

jednostavno da opises njegove osobine, a ne sta se desava u svijetu.
njegove osobine su ljudske osobine. u biti, ponasa se kao covjek, povlaci iracionalne poteze, ne petlja se puno u svoju kreaciju, kao da je nezainteresovan. poprilicno je nelogican i smetaju mu sitnice koje nemaju apsolutno nikakav negativan uticaj na razvoj i napredovanje drustva.

a kada se sve sabere, izgleda da je najvise zakazao u sredinama gdje se i pojavio..., i najbitnije od svega, vrlo cesto pomaze americkim fudbalerima da postignu touchdown
JVC

#1131 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Je'l moze jedna muzicka numera, ono tipa intermeco?

Nije Judas :D
Smrcak15

#1132 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
njegove osobine su ljudske osobine. u biti, ponasa se kao covjek, povlaci iracionalne poteze, ne petlja se puno u svoju kreaciju, kao da je nezainteresovan. poprilicno je nelogican i smetaju mu sitnice koje nemaju apsolutno nikakav negativan uticaj na razvoj i napredovanje drustva.

a kada se sve sabere, izgleda da je najvise zakazao u sredinama gdje se i pojavio..., i najbitnije od svega, vrlo cesto pomaze americkim fudbalerima da postignu touchdown
njegove osobine su ljudske osobine. u biti, ponasa se kao covjek, povlaci iracionalne poteze,
kao na primjer?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1133 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

nisi odgvoorio na pitanje šta bi sa principom testiranja i zašto ga nema u konkretnom slučaju dječije patnje , nego si
nešto zapetljavao sam sebe, na vrlo jasno upućeno pitanje.
Dakle, gdje je nestao princip testiranja kod dijeteta koje ima 2 godine, nema pojma ni od čega, a kamo li od religijskog
koncepta grijeha , pa tako nema "zaslužene " kazne , jer ga nije moglo zaslužiti?
zašto ga bog pati? dakle , nije ga niko trovao, nije niko kriv, samo se rodilo i dobilo bolest od koje pati ?
tvoj samozapetljavajući odgovor je , koliko sam razumio : zato da bi dobilo veće stepene u dženetu !
onda kod njih nema nikakvog testa, nego se pate i to im daje "veći stepen u raju"
tvoja teorija o božijem "pravednom testiranju" tu ne prolazi, zato što je ovdje taj tvoj bog odlučio da se dijete pati ,
preskače test i ide se odmah na veći stepen u raju . nigdje testa kao kod svih
Znači, imaš nedosljedno primjenjivanje tvog testa, gdje su neki izuzeti od toga i odlučeno je jednostavno da se odmah po rođenju
prže i pate, bez mogućnosti "testiranja" i idu u raj zbog toga.
Pa veću dubinu i koenzistentnost ima priča o Ivici i Marici od tvog testa, to je bruka površno i ne prolazi elementarni test zdravog razuma.

Inače, u samom Kur'anu postoji odgovor na to ubijanje djece, u priči o Hidru i Musau ali je vrlo bizaran, pa su islamske apologete
izmislile Smrčkov test , da eto malo nešto zakrpe sa kakvim.takvim odgovorom za priprosti svijet.
u toj priči se opisuje kako je Hidr ubio dijete , a na Musaovo pitanje zašto je ubio bezgrešno dijete , odgovor je :

Što se onoga dječaka tiče, roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, umjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg. (Kur'an 18 : 71-82)
Last edited by Nurudin on 05/04/2018 15:23, edited 1 time in total.
r_faruk

#1134 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

eci nam sta je uopste iskusenje patnja jedno vrijeme naspram vjecnog zivota u Raju?
evo neka mene nagradi mirom, zdravljem, blagostanjem, materijalno (ne da budem bogat, nego da imam koliko sada imam+50% na platu (ali da mi inflacija ne pojede vrijednost novca), ili neka imam barem 4-5 ovih plata mjesecno do kraja zivota), a u zagrobnom zivotu ne moram postojati nikako. valja li dogovor. dakle od danas pa ubuduce, ziv, zdrav, imam dovoljno da platim racune, naspem gorivo, pojedem, popijem (neki sokic, neuzubilah pivo, mada najvise pijem vodu), odmorim od posla i tako do kraja zivota. a kada umrem, ne zelim ni dzenet ni dzehenem, ne zelim ni vjecni zivot, a ne moram ni vidjeti one koji su umrli. mnoge sam prebolio, neke nisam i necu nikada.... ali spreman sam na to.

dakleM, ako postoji nacin da mi se ovo obeca, ja cu potpisati da ne zelim dzenet, ne zelim biti testiran, ne zelim vjecni zivot. daj da prozivim ostatak zivota u miru i rahatluku.... a onda u zemlju nek se crvi najedu. za taj period neka me ne testira tako sto ce ubijati ljude oko mene..... a poslije, kao da spavam, jednostavno ne postojim.
r_faruk

#1135 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:

njegove osobine su ljudske osobine. u biti, ponasa se kao covjek, povlaci iracionalne poteze,
kao na primjer?
pa boldirano, kako mislis "kao na primjer"
HAVANA

#1136 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Raj nije samo jedan nivo, nego 100 nivoa, sto veca iskusenja vece nagrade ili nivoi u Raju.
Dok se to dijete uspinje na vece nivoe Raja to je paralelno iskusenje za roditelje.
ja to tako razumijem na osnovu ajeta i hadisa, kako sam mogao zakljuciti, a ako ima neko bolje objasnjenje od ovoga nek nam ga ponudi, ja sam otvoren za druge opcije ako su logicnije od ovoga.

reci nam sta je uopste iskusenje patnja jedno vrijeme naspram vjecnog zivota u Raju?

Pazi ovaj svijet nije mjesto uzivanja, ovdje se prolazi kroz razna zivotina iskusenja, neko manje neko vise.
Jebo mater ako si ti normalan.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1137 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dr.gog »

Havana druže, normalan je on i načitan, sve je to ok. Samo ne shvata da je ovakva platforma za diskusiju ovog tipa prevaziđena i kontraproduktivna.
Racionalnost i zdrava priča se izgube u moru citata, kvaziargumenata i priča koje se na prvi pogled čine kao SF.Otud hrana za parodiranje,a dawi tu nije mjesto.

Smrčak, ne zamjeri.
beni-bu-man

#1138 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

HAVANA wrote: Jebo mater ako si ti normalan.
Image
Smrcak15

#1139 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:nisi odgvoorio na pitanje šta bi sa principom testiranja i zašto ga nema u konkretnom slučaju dječije patnje , nego si
Dakle, gdje je nestao princip testiranja kod dijeteta koje ima 2 godine, nema pojma ni od čega, a kamo li od religijskog
koncepta grijeha , pa tako nema "zaslužene " kazne , jer ga nije moglo zaslužiti?
zašto ga bog pati? dakle , nije ga niko trovao, nije niko kriv, samo se rodilo i dobilo bolest od koje pati ?
tvoj samozapetljavajući odgovor je , koliko sam razumio : zato da bi dobilo veće stepene u dženetu !
onda kod njih nema nikakvog testa, nego se pate i to im daje "veći stepen u raju"
tvoja teorija o božijem "pravednom testiranju" tu ne prolazi, zato što je ovdje taj tvoj bog odlučio da se pati , preskače test
i ide se odmah na veći stepen u raju .
Znači, imaš nedosljedno primjenjivanje tvog testa, gdje su neki izuzeti od toga i odlučeno je jednostavno da se odmah po rođenju
Pa veću dubinu i koenzistentnost ima priča o Ivici i Marici od tvog testa, to je bruka površno i ne prolazi elementarni test zdravog razuma.

Inače, u samom Kur'anu postoji odgovor na to ubijanje djece, u priči o Hidru i Musau ali je vrlo bizaran, pa su islamske apologete
izmislile Smrčkov test , da eto malo nešto zakrpe sa kakvim.takvim odgovorom za priprosti svijet.
u toj priči se opisuje kako je Hidr ubio dijete , a na Musaovo pitanje zašto je ubio bezgrešno dijete , odgovor je :

Što se onoga dječaka tiče, roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, umjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg. (Kur'an 18 : 71-82)
nisi odgvoorio na pitanje šta bi sa principom testiranja i zašto ga nema u konkretnom slučaju dječije patnje , nego si
tvoja teorija o božijem "pravednom testiranju" tu ne prolazi, zato što je ovdje taj tvoj bog odlučio da se pati , preskače test
sto ne prolazi?

naplata za tu patnju je vjecni zivot u Raju.

Itekako prolazi,

recimo susretne se dijete i covjek koji nije prosao to iskusenje u istom niovu dzenneta.

I covjek pita, kako si ti kao dijete dospjelo na ovaj nivo?

Prosao sam iskusenje bola i patnje pa mi je Bog to naplatio sad da bude na ovom nivou, a ovaj drugi covjek je morao da se bori cijeli zivot da bi dosao do tog nivoa, radeci masa dobrih djela, i srpljivo podnosio iskusenja itd itd

da bi poslije nakon sudjenja bili na istom.
zasto je to nepravedno??

pa dijete nije zrelo za testiranje jer nema logike da se testira onaj koji nije pri zreloj razumnosti.

tako da dijete ide u raj iz Bozije milosti a je li to nesto tebi smeta mozda da ih Bog uvede u Raj onako nevine bez grijeha?

Što se onoga dječaka tiče, roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, umjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg. (Kur'an 18 : 71-82
upravo je odgovor u tom ajetu, samo sto ga ti ne kontas

znaci taj potez koji je nerazumljiv u tom trenutku za nas, on ima svoju svrhu i pozadinu , zbog cega...

poenta te price mi nemozemo razumjeti na prvu sto se tako dogodilo, a na kraju price shvatimo mudrost tog dogadjaja na kraju.

tako isto ces ti shvatit murost nekih dogadjaja na sudnjem danu, sad su ti nerazumljivi ali kad ti se pojasni detaljno sta je bilo i zbog cega je tako bilo, onda covjek shvati stvari.
Smrcak15

#1140 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
eci nam sta je uopste iskusenje patnja jedno vrijeme naspram vjecnog zivota u Raju?
evo neka mene nagradi mirom, zdravljem, blagostanjem, materijalno (ne da budem bogat, nego da imam koliko sada imam+50% na platu (ali da mi inflacija ne pojede vrijednost novca), ili neka imam barem 4-5 ovih plata mjesecno do kraja zivota), a u zagrobnom zivotu ne moram postojati nikako. valja li dogovor. dakle od danas pa ubuduce, ziv, zdrav, imam dovoljno da platim racune, naspem gorivo, pojedem, popijem (neki sokic, neuzubilah pivo, mada najvise pijem vodu), odmorim od posla i tako do kraja zivota. a kada umrem, ne zelim ni dzenet ni dzehenem, ne zelim ni vjecni zivot, a ne moram ni vidjeti one koji su umrli. mnoge sam prebolio, neke nisam i necu nikada.... ali spreman sam na to.

dakleM, ako postoji nacin da mi se ovo obeca, ja cu potpisati da ne zelim dzenet, ne zelim biti testiran, ne zelim vjecni zivot. daj da prozivim ostatak zivota u miru i rahatluku.... a onda u zemlju nek se crvi najedu. za taj period neka me ne testira tako sto ce ubijati ljude oko mene..... a poslije, kao da spavam, jednostavno ne postojim.
za taj period neka me ne testira tako sto ce ubijati ljude oko mene
a sta mislis da nema smrti, kakav bi to pakao nastao na zemlji?? jesi li kad razmisljao sta bi bilo da nema smrti a da nove generacije dolaze?
Smrcak15

#1141 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

dr.gog wrote:Havana druže, normalan je on i načitan, sve je to ok. Samo ne shvata da je ovakva platforma za diskusiju ovog tipa prevaziđena i kontraproduktivna.
Racionalnost i zdrava priča se izgube u moru citata, kvaziargumenata i priča koje se na prvi pogled čine kao SF.Otud hrana za parodiranje,a dawi tu nije mjesto.

Smrčak, ne zamjeri.
sta mislis ti udjes u jednu prostoriju a covjek onako u civilu u hlacama, kratkim rukavima i rukavicama , rasporio dijete stomak i nesto reze, prikopcao neke kablove na njega....sta bi ti najprije pomislio?
Bloo
Globalna šefica

#1142 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

dr.gog wrote:Havana druže, normalan je on i načitan, sve je to ok. Samo ne shvata da je ovakva platforma za diskusiju ovog tipa prevaziđena i kontraproduktivna.

Platforma je njegov vlastiti izbor, a i naš za pokušaj uspostave neke komunikacije i povratne informacije, a radi dobijanja novog znanja.
S tim što on sebe posmatra možda kao nekog forumskog Ahmeda Dedata u okršaju čak i sa forumašima koji mu dadnu zdravorazumsku primjedbu - bez blagosti koji bi trebala da odlikuje njegovu dawu ako je stvarno dawa.
Ali ovo je moje subjektivno mišljenje, a ne uputa za nečiji pristup...svjesna sam svog neznanja.
Connaisseur Karlin

#1143 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

narode, Smrcko je religijski fanatik, to sma mu rekla, i on je ponosan :)

mi moramo naucii ovo :D

Image
Idemedosumom

#1144 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Smrcak, po mnogo čemu se ne slažem s tobom, ali svaka čast što ne uzvraćaš na uvrede i ad hominem napade. :thumbup:

Helem, kakvi smo mi insani pa nam treba vjera da bismo bili fini i kulturni. Bolje bit' nekulturan :-D
Smrcak15

#1145 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:Smrcak, po mnogo čemu se ne slažem s tobom, ali svaka čast što ne uzvraćaš na uvrede i ad hominem napade. :thumbup:

Helem, kakvi smo mi insani pa nam treba vjera da bismo bili fini i kulturni. Bolje bit' nekulturan :-D
Ad hominem je taktika davljenika u vodi koji se hvata za trunku spasa nakon sto nema spasilackog vesta niti slaufa aka. valjanog argumenta. :)
Pa daj sta das.

Misljenja sam da ateiste pate od tog sindroma ad hominem, nisu imuni njihove vodje dawkins i kraus, hitchens, pa i on komicar wannabe ricky garvais i ostala kompanija.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1146 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:
Nurudin wrote:nisi odgvoorio na pitanje šta bi sa principom testiranja i zašto ga nema u konkretnom slučaju dječije patnje , nego si

sto ne prolazi?

naplata za tu patnju je vjecni zivot u Raju.

Itekako prolazi,

recimo susretne se dijete i covjek koji nije prosao to iskusenje u istom niovu dzenneta.

I covjek pita, kako si ti kao dijete dospjelo na ovaj nivo?

Prosao sam iskusenje bola i patnje pa mi je Bog to naplatio sad da bude na ovom nivou, a ovaj drugi covjek je morao da se bori cijeli zivot da bi dosao do tog nivoa, radeci masa dobrih djela, i srpljivo podnosio iskusenja itd itd

da bi poslije nakon sudjenja bili na istom.
zasto je to nepravedno??

pa dijete nije zrelo za testiranje jer nema logike da se testira onaj koji nije pri zreloj razumnosti.

tako da dijete ide u raj iz Bozije milosti a je li to nesto tebi smeta mozda da ih Bog uvede u Raj onako nevine bez grijeha?

Što se onoga dječaka tiče, roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, umjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg. (Kur'an 18 : 71-82
upravo je odgovor u tom ajetu, samo sto ga ti ne kontas

znaci taj potez koji je nerazumljiv u tom trenutku za nas, on ima svoju svrhu i pozadinu , zbog cega...

poenta te price mi nemozemo razumjeti na prvu sto se tako dogodilo, a na kraju price shvatimo mudrost tog dogadjaja na kraju.

tako isto ces ti shvatit murost nekih dogadjaja na sudnjem danu, sad su ti nerazumljivi ali kad ti se pojasni detaljno sta je bilo i zbog cega je tako bilo, onda covjek shvati stvari.
opet nema odgovora gdje je tu tvoj test ?
kao što sam kažeš , dijete se ne može testirati , dakle, nema testa !
znači, imamo veliko odstupanje kod tvog boga, i on odjednom neku djecu odluči da ne testira i ne pusti da odrastu,
nego ih odmah prepusta patnji i smrti, prije nego uopće imaju mogućnost da polažu test.
zašto dakle neki imaju test, a neki nemaju, zašto bog nije dosljedan?

primjetna je razlika u tome, u recimo zadnjem vijeku kad je broj umrle i oboljele dijece manji višestruko.
jel to nešto tvoj bog odlučio da sad ova djeca ne idu na visoke stupnjeve raja ili je ipak do moderne medicine?
možda da se djeca ne liječe i da se prepuste tom "stepenovanju u džentu" ?
to bi bilo logično ako se vodimo tvojim odgovorima

na kraju krajeva, taj bi bog trebao biti sveznajući, pa zašto uopšte onda moramo biti na dunjaluku ? aha, da se testiramo
i da nama bude jasno zašto ćemo u paklu gorijeti ! to je tvoj odgovor sa testom
opet se vraćamo na početak , zašto su ova djeca izuzeta od testa ?
vidiš kako ti je neodrživa teza i kako se raspada nakon malo zdravorazumskog propitivanja i počinješ se šaltati sa
"racionalnog " muslimana koji ima priču o testu, na muslimana koji se sad vadi na neke onostrane, metafizičke pričice,
počinje pričati o reltivnosti svega i kako te stvari samo bog zna, a mi ćemo ih saznati nekad na onom svijetu.
krpljenje te rupetine u tvojoj tezi, s tim stvarima je potez očajnika.
pametnije bi ti bilo da se odlučiš za jedan kolosijek, a priču o svojim "dokazima" i "razumu" sakriješ da se ne brukaš, kao
i vjeru za koju misionariš.
shmizlica

#1147 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

Bloo wrote:Gadiš mi se.
ništa sokić od zove :D

malo zaebavam :run:
medvjed23

#1148 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

rasprava o upitnosti stava da na svijetu istovremeno postoje i zlo i jako dobar i svemoguć bog je jalova.. ko vjeruje, naći će sebi i drugima bezbroj izgovora za zlo: iskušenje za žrtvu, test za počinitelja, prilika da učimo i napredujemo.. i ako sve to pobiješ, dočeka te pitanje: šta je zlo ma ovom svijetu naspram vječnog užitka u raju?
Connaisseur Karlin

#1149 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:Smrcak, po mnogo čemu se ne slažem s tobom, ali svaka čast što ne uzvraćaš na uvrede i ad hominem napade. :thumbup:

Ad hominem je taktika davljenika u vodi koji se hvata za trunku spasa nakon sto nema spasilackog vesta niti slaufa aka. valjanog argumenta. :)
Pa daj sta das.

Misljenja sam da ateiste pate od tog sindroma ad hominem, nisu imuni njihove vodje dawkins i kraus, hitchens, pa i on komicar wannabe ricky garvais i ostala kompanija.
Idemdosumom, kakve uvrede? Od kad je uvreda reci nekome da je fanatik? Smrcko je fanatik, njemu to ne smeta :)

Smrcko ima taktiku, ne ulazi u sukob, ali pise tekstove koji su protiv zdrave pameti i humanosti :)
Idemedosumom

#1150 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Connaisseur Karlin wrote:
Idemdosumom, kakve uvrede? Od kad je uvreda reci nekome da je fanatik? Smrcko je fanatik, njemu to ne smeta :)

Smrcko ima taktiku, ne ulazi u sukob, ali pise tekstove koji su protiv zdrave pameti i humanosti :)
Nikakva, samo nastavi :thumbup:

Ako Smrcak sabura, to je ustvari taktika, nikako vrlina :-D
Locked