Nurudin wrote:nisi odgvoorio na pitanje šta bi sa principom testiranja i zašto ga nema u konkretnom slučaju dječije patnje , nego si
nešto zapetljavao sam sebe, na vrlo jasno upućeno pitanje.
Dakle, gdje je nestao princip testiranja kod dijeteta koje ima 2 godine, nema pojma ni od čega, a kamo li od religijskog
koncepta grijeha , pa tako nema "zaslužene " kazne , jer ga nije moglo zaslužiti?
zašto ga bog pati? dakle , nije ga niko trovao, nije niko kriv, samo se rodilo i dobilo bolest od koje pati ?
tvoj samozapetljavajući odgovor je , koliko sam razumio : zato da bi dobilo veće stepene u dženetu !
onda kod njih nema nikakvog testa, nego se pate i to im daje "veći stepen u raju"
tvoja teorija o božijem "pravednom testiranju" tu ne prolazi, zato što je ovdje taj tvoj bog odlučio da se pati , preskače test
i ide se odmah na veći stepen u raju .
Znači, imaš nedosljedno primjenjivanje tvog testa, gdje su neki izuzeti od toga i odlučeno je jednostavno da se odmah po rođenju
prže i pate, bez mogućnosti "testiranja" i idu u raj zbog toga.
Pa veću dubinu i koenzistentnost ima priča o Ivici i Marici od tvog testa, to je bruka površno i ne prolazi elementarni test zdravog razuma.
Inače, u samom Kur'anu postoji odgovor na to ubijanje djece, u priči o Hidru i Musau ali je vrlo bizaran, pa su islamske apologete
izmislile Smrčkov test , da eto malo nešto zakrpe sa kakvim.takvim odgovorom za priprosti svijet.
u toj priči se opisuje kako je Hidr ubio dijete , a na Musaovo pitanje zašto je ubio bezgrešno dijete , odgovor je :
Što se onoga dječaka tiče, roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, umjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg. (Kur'an 18 : 71-82)
nisi odgvoorio na pitanje šta bi sa principom testiranja i zašto ga nema u konkretnom slučaju dječije patnje , nego si
nešto zapetljavao sam sebe, na vrlo jasno upućeno pitanje.
Dakle, gdje je nestao princip testiranja kod dijeteta koje ima 2 godine, nema pojma ni od čega, a kamo li od religijskog
koncepta grijeha , pa tako nema "zaslužene " kazne , jer ga nije moglo zaslužiti?
zašto ga bog pati? dakle , nije ga niko trovao, nije niko kriv, samo se rodilo i dobilo bolest od koje pati ?
tvoj samozapetljavajući odgovor je , koliko sam razumio : zato da bi dobilo veće stepene u dženetu !
onda kod njih nema nikakvog testa, nego se pate i to im daje "veći stepen u raju"
tvoja teorija o božijem "pravednom testiranju" tu ne prolazi, zato što je ovdje taj tvoj bog odlučio da se pati , preskače test
i ide se odmah na veći stepen u raju .
sto ne prolazi?
naplata za tu patnju je vjecni zivot u Raju.
Itekako prolazi,
recimo susretne se dijete i covjek koji nije prosao to iskusenje u istom niovu dzenneta.
I covjek pita, kako si ti kao dijete dospjelo na ovaj nivo?
Prosao sam iskusenje bola i patnje pa mi je Bog to naplatio sad da bude na ovom nivou, a ovaj drugi covjek je morao da se bori cijeli zivot da bi dosao do tog nivoa, radeci masa dobrih djela, i srpljivo podnosio iskusenja itd itd
da bi poslije nakon sudjenja bili na istom.
zasto je to nepravedno??
Znači, imaš nedosljedno primjenjivanje tvog testa, gdje su neki izuzeti od toga i odlučeno je jednostavno da se odmah po rođenju
prže i pate, bez mogućnosti "testiranja" i idu u raj zbog toga.
pa dijete nije zrelo za testiranje jer nema logike da se testira onaj koji nije pri zreloj razumnosti.
tako da dijete ide u raj iz Bozije milosti a je li to nesto tebi smeta mozda da ih Bog uvede u Raj onako nevine bez grijeha?
Inače, u samom Kur'anu postoji odgovor na to ubijanje djece, u priči o Hidru i Musau ali je vrlo bizaran, pa su islamske apologete
izmislile Smrčkov test , da eto malo nešto zakrpe sa kakvim.takvim odgovorom za priprosti svijet.
u toj priči se opisuje kako je Hidr ubio dijete , a na Musaovo pitanje zašto je ubio bezgrešno dijete , odgovor je :
Što se onoga dječaka tiče, roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti, a mi želimo da im Gospodar njihov, umjesto njega, da boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg. (Kur'an 18 : 71-82
upravo je odgovor u tom ajetu, samo sto ga ti ne kontas
znaci taj potez koji je nerazumljiv u tom trenutku za nas, on ima svoju svrhu i pozadinu , zbog cega...
poenta te price mi nemozemo razumjeti na prvu sto se tako dogodilo, a na kraju price shvatimo mudrost tog dogadjaja na kraju.
tako isto ces ti shvatit murost nekih dogadjaja na sudnjem danu, sad su ti nerazumljivi ali kad ti se pojasni detaljno sta je bilo i zbog cega je tako bilo, onda covjek shvati stvari.