Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1126 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Sto se tice Smaka svijeta, imas mali Smak svijeta i veliki smak svijeta,

Mali smak svijeta je smrt

a veliki smak svijeta je kada bude nastupao smrt univerzuma planeta, zvijezda i svega zivog osim Boga.

Pa posto kada covjek udje u smrt gubi osjecaj za protok vremena i jako brzo se pojavljuje na sudnjem danu, pa makar bio hiljadama Godina pod zemljom, osjecaj kad se probudi na sudnjem danu je da je bio dio dana pod zemljom. Smrt je poput sna kad je u pitanju vrijeme, kao sto u snu ne znas kako otkucaje sat na zid, nemas osjecas za protok vremena tako isto i u smrti, pa budjenje iz smrti bude poput budjenja iz sna.

Tako da vecina nas ce prije doziviti mali Smak svijeta nego docekao veliki Smak svijeta.

A Sudnji dan pocinje 40 necega (Godina, mjeseci, sedmica ...???) poslije Smaka svijeta.
beni-bu-man

#1127 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:Sto se tice Smaka svijeta, imas mali Smak svijeta i veliki smak svijeta,

Mali smak svijeta je smrt

a veliki smak svijeta je kada bude nastupao smrt univerzuma planeta, zvijezda i svega zivog osim Boga.

Pa posto kada covjek udje u smrt gubi osjecaj za protok vremena i jako brzo se pojavljuje na sudnjem danu, pa makar bio hiljadama Godina pod zemljom, osjecaj kad se probudi na sudnjem danu je da je bio dio dana pod zemljom. Smrt je poput sna kad je u pitanju vrijeme, kao sto u snu ne znas kako otkucaje sat na zid, nemas osjecas za protok vremena tako isto i u smrti, pa budjenje iz smrti bude poput budjenja iz sna.

Tako da vecina nas ce prije doziviti mali Smak svijeta nego docekao veliki Smak svijeta.

A Sudnji dan pocinje 40 necega (Godina, mjeseci, sedmica ...???) poslije Smaka svijeta.
Znaci sve ce on sjebat (bog) da bi ponovo se mogao iz pocetka igrati ????
Mišo_Kovač

#1128 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Do you want to start over? All unsaved progress will be lost :D
beni-bu-man

#1129 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Mišo_Kovač wrote:Do you want to start over? All unsaved progress will be lost :D
:lol: :lol: :lol:
Nista Backup ovo ono
Dozer

#1130 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Klasika...cim nemas nikakav konkretan odgovor, idu citati do besvijesti.

Sta kaze...
1. Kada sunce sjaj izgubi - Pomracenje Sunca? Desava se redovno...
2. i kada zvijezde popadaju - Meteori, asteroidi...?
3. i kada se planine pokrenu - Zemljotresi, vulkani...?
4. i kada steone kamile bez pastira ostanu - A...ima li gdje kakve krave, janjeta, ili su samo kamile bitne...?
5. i kada se divlje životinje saberu - Onda krece oduzimanje...? Zivotinje se i danas sabiraju kada je neko opasno desavanje poput pozara, poplave, i sl.
6. i kada se mora vatrom napune - Lava iz vulkana...? Pune se vec milionima godina....
7. i kada se duše sa tijelima spare - A gdje su nam duse sada...? Astralno putujemo nekuda, negdje...? :shock:
8. i kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakve krivice je umorena - WTF ?! :shock:
10. i kada se listovi razdijele - ... ?
11. i kada se nebo ukloni - Gdje ce nestati svemir...?
12. i kada se džehennem raspali - Zar nije vec nalozen...?
13. i kada se džennet približi - Odakle..?
14. svako će saznati ono što je pripremio - :D

5. Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi - bas smo, mhmh :)
6. pa pita: "Kada će Smak svijeta biti?" - Evo, pitam...
7. Kad se pogled od straha ukoči - Straha od cega...?
8. i Mjesec pomrači - Pomraci se svako malo, kad se nadje iza Zemlje u odnosu na Sunce...
9. i Sunce i Mjesec spoje - Pomracenje Sunca..?
10. tog dana čovjek će povikati: "Kuda da se bježi?" - Mozda su od toga bjezali prije 1500 godina jer nisu znali o cemu se radi...danas ne vidim da iko igdje bjezi na ova desavanja...
11. Nikuda! Utočišta nema - Ejs... :)
12. Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten - A sada mu nisi prepusten...?
13. toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti - Cool :)
14. sam čovjek će protiv sebe svjedočiti - Pod nekom torturom cemo priznavati i sto znamo i sto ne znamo, i sto jesmo i sto nismo uradili...?
15. uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi - A ono, pokajanje i to...? Nista to...?
Pitaju te o smaku svijeta kada će se zbiti. Reci(im): "To zna jedino Gospodar moj, On će ga u njegovo vrijeme otkriti, a težak će biti nebesima i zemlji, sasvim neočekivano će vam doči." Pitaju te kao da ti o njemu nešto znaš. Reci: "To samo Allah zna." (Sura ElA’raf 7:187)
Tebi nema nista posrno u ova 2 podvucena bolda, nista kontradiktorno...?
Smrcak15 wrote:pa tesko je tacno znati koji ce se svi procesi desavati tokom Smaka svijeta
Naravno da je tesko, jer se nema pojma ni o tome sta je smak svijeta, ni kako ce izgledati, ni hoce li ga uopste biti. Prije puno miliona godina opleo nas je asteroid, i potamanio dinosaure. Ali, ipak nije potamanio sve na planeti, ostalo je raznoraznog zivota ovdje tada, iz cega smo se na kraju krajeva razvili i mi sami.
Ako nas oplete neki veci od onoga onda, i uspije rasturiti planetu na dijelove - to ce onda znaciti taj nekakav smak svijeta. Ali, sve dok ovdje nakon bilo koje kataklizme ostaje bar nekakav zivot - to nije smak svijeta.

Usput, u onim nabrajanjima gore vec imas navedena ta silna smakovska desavanja. Desavaju se vec milionima godina, a i danas. Iz onoga je ocigledno da je neko sabrao sve te poznate stvari, a onda im samo dodao jos malo mistike, nabacio jos ponesto nepostojece kako bi se to dodatno zacinilo, i na kraju, naravno, sve to pripisao svemocnom bogu.
zforumas

#1131 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Dozer wrote: ...
10. tog dana čovjek će povikati: "Kuda da se bježi?" - Mozda su od toga bjezali prije 1500 godina jer nisu znali o cemu se radi...danas ne vidim da iko igdje bjezi na ova desavanja...
Pade mi na pamet ovaj komentar:
Image
Dozer

#1132 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Upravo tako... Nisu se ovdje ljudi mentalno odvojili od srednjeg vijeka ni sekunde...Dzaba tehnika i tehnologija, dzaba nauka i sve sto je odavno razjasnjeno, ljudi ovdje i dalje vise vjeruju supljacima koji se prenose s koljena na koljeno, i raznim vjerskim knjigama i "autoritetima", nego vlastitim ocima i mozgovima.
beni-bu-man

#1133 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

ja tad taze doso iz njemacke i kontam vidi ti ovih neandertalaca sto se kriju
Smrcak15

#1134 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Upravo tako... Nisu se ovdje ljudi mentalno odvojili od srednjeg vijeka ni sekunde...Dzaba tehnika i tehnologija, dzaba nauka i sve sto je odavno razjasnjeno, ljudi ovdje i dalje vise vjeruju supljacima koji se prenose s koljena na koljeno, i raznim vjerskim knjigama i "autoritetima", nego vlastitim ocima i mozgovima.
pa nauka tako kaze kao sto Kuran kaze druze moj, samo sto ti ne poznajes sta to ovi naucnici govore, a mislis da znas.

Dozer

#1135 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Pa ja...sprzice ih pomraceno Sunce. Vidis gore da je to jedan od nagovjestaja kataklizme i smaka svijeta :D
Iako ce nam, zapravo, taj smak doci nenajavljeno i iznenada :D

@Smrle
Sta ba nauka kaze sto Kur'an kaze...?
beni-bu-man

#1136 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Pa ja...sprzice ih pomraceno Sunce. Vidis gore da je to jedan od nagovjestaja kataklizme i smaka svijeta :D
Iako ce nam, zapravo, taj smak doci nenajavljeno i iznenada :D

@Smrle
meni bas cool bilo, citavo selo imao za sebe i vozo se rahat biciklom :mrgreen:
Dozer

#1137 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

I prezivio tu kataklizmu?! Jbt... :shock:
belfy

#1138 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:...
tebi odavno nisam odgovarao, jer smatram da je besmisleno, ali mi se cini da i ti pravis neke korake naprijed, sto bi bilo uzalud ako nije uzvraceno.

kako ti kao bice nizeg postojanja od Boga mozes uopsce pokusavati opisati detalje onoga o cemu taj Bog prica? kako neko ko vidi samo 4 dimenzije moze opisati petu? sve i kada bi ti neko opisivao tu dimenziju koju vidi ne bi je mogao shvatiti (jer, kako slijepom objasniti boje?). zasto onda sebi zadavati takve zadatke? zasto sebe postavljati u tumaca Boga ako vec zato imaju poslanici, ili nivo nize od toga ulema?

da li se smatras onim koji moze opisati Boga bolje nego on sebe, bolje nego poslanici ili bolje nego ulema? a im pitanjem ti ostavim prostora za daljnju diskusiju.
r_faruk

#1139 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

gdje ce zemlja udarati ogromni zemljotresi, lava izbacivati na sve strane, sunce izaci sa zapada sto znaci bit ce obrtaj zemljine ose pa ce sunce izaci na zapadu i mnogo toga jos sto ce se desavati.
moze li se malo pojasniti ovo oko obrtaja zemljine ose? trenutno sunce izlazi na istoku, a zalazi na zapadu. dakle sunce ce da izadje na zapadu i to ce biti prvi znak smaka svijeta? na koji nacin ce se odvijati to obrtanje ose, hoce li se zemlja rotirati u kontra smijeru? ako da, mora prvo prestati da se rotira sa istoka na zapada da bi krenula u kontra smijeru. sta ce uzrokovati zemljino pokretanje nakon zaustavljanja.

slazes li se da je jedini nacin da sunce izadje na zapadu u biti drugi smjer rotacije?

promijenice se smjer rotacije zemlje, a precesija, nutacija i rotacija se desavaju stalno....
Dozer

#1140 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ih...stani malo...prvo da vidimo zasto se Zemlja uopste obrce oko svoje ose :D
Onda da vidimo odakle lava... Pa zasto lava na povrsini... A onda moramo malo i oko magnetizma i njegovih uticaja...itd. :D

I, naravno, da se sve to potkrijepi citatima :D
Smrcak15

#1141 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:
Smrcak15 wrote:...
tebi odavno nisam odgovarao, jer smatram da je besmisleno, ali mi se cini da i ti pravis neke korake naprijed, sto bi bilo uzalud ako nije uzvraceno.

kako ti kao bice nizeg postojanja od Boga mozes uopsce pokusavati opisati detalje onoga o cemu taj Bog prica? kako neko ko vidi samo 4 dimenzije moze opisati petu? sve i kada bi ti neko opisivao tu dimenziju koju vidi ne bi je mogao shvatiti (jer, kako slijepom objasniti boje?). zasto onda sebi zadavati takve zadatke? zasto sebe postavljati u tumaca Boga ako vec zato imaju poslanici, ili nivo nize od toga ulema?

da li se smatras onim koji moze opisati Boga bolje nego on sebe, bolje nego poslanici ili bolje nego ulema? a im pitanjem ti ostavim prostora za daljnju diskusiju.
kako ti kao bice nizeg postojanja od Boga mozes uopsce pokusavati opisati detalje onoga o cemu taj Bog prica?
ne pricam ja o Bogu onako ofrlje iz svoje glave, moram da imam neku podlogu za svoju pricu izvuci odnekle, ali prvo nakon sto ja filtriram informacije i procijenim jesu li logicne ili ne, i ako srce prvihvati da je logicno onda tek mogu vjerovati u tako nesto.
kako neko ko vidi samo 4 dimenzije moze opisati petu?
sustinski ne moze niko objasniti ali se moze pribliziti sa objasnjenjima da covjek otprilike ima predstavu kako bi to moglo biti.
ali ta objasnjenja uvijek moraju dolaziti od Boga i poslanika, inace ako samo dolazi od ljudi to se moze macku o rep zavezati.

sve i kada bi ti neko opisivao tu dimenziju koju vidi ne bi je mogao shvatiti (jer, kako slijepom objasniti boje?).
ne mozes, naravno, jer nema slijepac referncu da moze referisati na nesto

dok mi koji vidimo imamo reference sa koojima mozemo sporediti.

zasto sebe postavljati u tumaca Boga ako vec zato imaju poslanici, ili nivo nize od toga ulema?
ako osjecam da sam savladao tu materiju, da sam je dobro razumio, onda ja imam i duznost pojasniti ako neko nesto pita o tome, nemogu ja to samo za sebe drzati zbog vjerskih razloga. jer meni vjera zabranjuje, ako ja nesto naucim i samo znanje drzim za sebe, pa ako ljudi oko mene pitaju stvari koje ja znam a ne htjednem im odgovoriti, ja mogu da bude kaznjen zbog toga na sudnjem danu.
da li se smatras onim koji moze opisati Boga bolje nego on sebe, bolje nego poslanici ili bolje nego ulema?
boze sacuvaj da znam , daleko od toga.

pa ja sebe neznam opisati sta sve ima u meni u tijelu a kamoli Boga da opisem :-)
Smrcak15

#1142 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Klasika...cim nemas nikakav konkretan odgovor, idu citati do besvijesti.

Sta kaze...
4. i kada steone kamile bez pastira ostanu - A...ima li gdje kakve krave, janjeta, ili su samo kamile bitne...?
5. i kada se divlje životinje saberu - Onda krece oduzimanje...? Zivotinje se i danas sabiraju kada je neko opasno desavanje poput pozara, poplave, i sl.
6. i kada se mora vatrom napune - Lava iz vulkana...? Pune se vec milionima godina....
7. i kada se duše sa tijelima spare - A gdje su nam duse sada...? Astralno putujemo nekuda, negdje...? :shock:
8. i kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakve krivice je umorena - WTF ?! :shock:
10. i kada se listovi razdijele - ... ?
14. svako će saznati ono što je pripremio - :D

5. Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi - bas smo, mhmh :)
6. pa pita: "Kada će Smak svijeta biti?" - Evo, pitam...
8. i Mjesec pomrači - Pomraci se svako malo, kad se nadje iza Zemlje u odnosu na Sunce...
11. Nikuda! Utočišta nema - Ejs... :)
12. Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten - A sada mu nisi prepusten...?
13. toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti - Cool :)
14. sam čovjek će protiv sebe svjedočiti - Pod nekom torturom cemo priznavati i sto znamo i sto ne znamo, i sto jesmo i sto nismo uradili...?
15. uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi - A ono, pokajanje i to...? Nista to...?
Pitaju te o smaku svijeta kada će se zbiti. Reci(im): "To zna jedino Gospodar moj, On će ga u njegovo vrijeme otkriti, a težak će biti nebesima i zemlji, sasvim neočekivano će vam doči." Pitaju te kao da ti o njemu nešto znaš. Reci: "To samo Allah zna." (Sura ElA’raf 7:187)
Tebi nema nista posrno u ova 2 podvucena bolda, nista kontradiktorno...?
Smrcak15 wrote:pa tesko je tacno znati koji ce se svi procesi desavati tokom Smaka svijeta
Naravno da je tesko, jer se nema pojma ni o tome sta je smak svijeta, ni kako ce izgledati, ni hoce li ga uopste biti. Prije puno miliona godina opleo nas je asteroid, i potamanio dinosaure. Ali, ipak nije potamanio sve na planeti, ostalo je raznoraznog zivota ovdje tada, iz cega smo se na kraju krajeva razvili i mi sami.
Ako nas oplete neki veci od onoga onda, i uspije rasturiti planetu na dijelove - to ce onda znaciti taj nekakav smak svijeta. Ali, sve dok ovdje nakon bilo koje kataklizme ostaje bar nekakav zivot - to nije smak svijeta.

Usput, u onim nabrajanjima gore vec imas navedena ta silna smakovska desavanja. Desavaju se vec milionima godina, a i danas. Iz onoga je ocigledno da je neko sabrao sve te poznate stvari, a onda im samo dodao jos malo mistike, nabacio jos ponesto nepostojece kako bi se to dodatno zacinilo, i na kraju, naravno, sve to pripisao svemocnom bogu.
nije to

sta mislis da vulkani pocnu sibati sa svih strana pa i onaj Yellowstone pukne i izbaci prasinu u astmosferu i blokira suncevu svjetlost

i na taj nacin sjaj sunca se smanji a nama muke zada.

ili sasvim nesto drugo, nemora to nuzno biti pomracenje sunca kada mjesec ga preklopi.
ne, zvijezde nisu meteori ni asteoridi.
da
ne kontas, kamila je uzeta kao primjer, jer je to ogromno vazna zivotinja za ljude u tim podrucjima u tom vremenu, i to jos steona, trudna, ceka se jos jedna kamila to je jos vise na cijeni....

sta se hoce reci, hoce se reci da nece biti ljudi da to cuvaju, kada se ljudi zabave svojim mukama i belajima nece im steone kamile padati na pamet.

ovo je evkivalentno kao kada bi ajet sad dosao i glasio ovako

kada vozaci skupocjenih auta ostanu bez svvojih vlasnika

znaci toliko ce ljudi biti okupirani sami sobom da ih nece vise briga biti ni o kamilama ni o skupocjenim autima.
da , to je to, one se grupisu cim prirodne katastrofe krenu ili dolaze.
to sto sad dolazi lava je u daleko manjem obimu nego sto ce biti kada smak svijeta bude.
kada se nakon smrti tijelo ponovo prozivi i duse vrate u tijela, o tome je rijec.
eto mi ljudi znamo gdje ce nestati i kako tacno u bocu ce nestati
jeste, samo sto ce na sudnjem danu jos vise podivljati kada ugleda nevjernike, jos veca huka i buka ce iz njega izbijati, to je poput divlje agresivne zivotinje koju cuvaju sa lancima
sa svog sadasnjeg mjesta, jer na sudnjem danu ce se ocima moci vidjeti dzennet
cuj od cega, zemlju tresu ogromni zemljotreesi, vidis nesto nije uredu ni sa sunce ni sa mjesecom, ni sa zvijezdama, sve je poremeceno, i onda s eti pitas strah od cega....

ma strah vjerovatno da neka nana ti na sijelu ne stavi soli umjesto secera u kafu :-) cuj od cega...ah boze sacuvaj...ti izgleda bas ko da iz izasao iz filma selo gori a baba se ceslja

nikakva tortura nije potrebna, nego ce te tvoje tijelo osramotiti i obrukati da ces sam sebe zamrziti, ustvari svoje tijelo :lol:

kada covjek dodje na sudnji dan reci ce, necu da iko svjedoci protiv mene ja sam sebi dovoljan kao svjedok,, Bog ce prihvatiti tog covjeka primjedbu i reci ce, Dobro, dovljan si ti sam sebi kao svjedok. pa ce reci ustima da se zapecate, to jeste da nemozes govoriti, i reci ce dijelovima tijela Govorite, pa ce dijelovi tijela goviriti sta si sve radio na zemlji, radio je to i to, tad i tad itd itd

pa ce se otpecatiti usta, i covjek ce reci, daleko od mene bili pa ja sam se za vas zauzimao.
na sudnjem danu se pokajanje ne pika, samo pokajanje moze proci dok dusa ne dodje do grkaljana, a cim izadje iz tijela vise se pokajanja ne prihvataju.
Smrcak15

#1143 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: @Smrle
pregledaj cijeli video klip
Smrcak15

#1144 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
gdje ce zemlja udarati ogromni zemljotresi, lava izbacivati na sve strane, sunce izaci sa zapada sto znaci bit ce obrtaj zemljine ose pa ce sunce izaci na zapadu i mnogo toga jos sto ce se desavati.
moze li se malo pojasniti ovo oko obrtaja zemljine ose? trenutno sunce izlazi na istoku, a zalazi na zapadu. dakle sunce ce da izadje na zapadu i to ce biti prvi znak smaka svijeta? na koji nacin ce se odvijati to obrtanje ose, hoce li se zemlja rotirati u kontra smijeru? ako da, mora prvo prestati da se rotira sa istoka na zapada da bi krenula u kontra smijeru. sta ce uzrokovati zemljino pokretanje nakon zaustavljanja.

slazes li se da je jedini nacin da sunce izadje na zapadu u biti drugi smjer rotacije?

promijenice se smjer rotacije zemlje, a precesija, nutacija i rotacija se desavaju stalno....
kako ja vidim to nakon hadisa i nauke, kada to dvoje kombinujem dodjem do ovog zakljucka

sunce se okrece oko svoje ose dok kruzi oko sunca, pa kad dodje sunce i zemlja u jednu zonu u svemiru gdje ima Dzebenikov effekat utjecaja, doci ce do obrtaja zemlje da se polovi promijene sjever dole jug gore ali to ce biti ujedno i usporavanje obrtaja pa ce dani biti dugi i noci, kada bude noc izareda 2 puta, narod se probudi izutra a ono i dalje noc , nastat ce panika i tako nastavi noc i drugi dan, tek nakon drugog dana izlazi na zapadu da ubrzo nastupa Smak svijeta, kada sunce izadje sa zapada, zatvaraju se vrata pokajanja, i onda mozes mlatarati glavom pored Kabe u Mekki cijelo vrijeme plakati moliti Boga za oprost, ne vazi vise, kada sunce izadje sa zapada tad su vrata pokajanja zatvorena i sto si uradio uradio si.

Dzebenikov effekat

a imate ovdje cijelo dokumentarni sa prevodom na nasem

da

I jos nesto da dodam

Pravi vjernik ne treba se nesto puno brinuti o tom Smaku svijeta, to je jedan prirodni proces koji ce se desiti kao smrt sto je prirodan process, pa poslanik kaze ako si krenuo da zasadis vocku a vidis Smaks svijeta nastupa, uradio sto si naumio, zasadi vocku.
Uostalom pravi vjernici nece ni docekati Smak svijeta po hadisu poslanika, jer ih nece biti na zemlji, umrijet ce svi vjernici prije smaka svijeta , pa ce ostati samo nevjernici i oni ce ga docekati.
r_faruk

#1145 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

ali nisam shvatio kako ce se zamijeniti polovi! zemlja ce se obrnuti ? jug ce doci na mjesto sjevera?
sta je dzebenikov efekat? noc ce trajati duplo duze ako sam dobro shvatio!!! ako obrnes planetu, gore jug dole sjever, da li je onda lijevo istok desno zapad?
Last edited by r_faruk on 27/04/2018 12:09, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#1146 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote: kako ja vidim to nakon hadisa i nauke, kada to dvoje kombinujem dodjem do ovog zakljucka

sunce se okrece oko svoje ose dok kruzi oko sunca, pa kad dodje sunce i zemlja u jednu zonu u svemiru gdje ima Dzebenikov effekat utjecaja, doci ce do obrtaja zemlje da se polovi promijene sjever dole jug gore ali to ce biti ujedno i usporavanje obrtaja pa ce dani biti dugi i noci, kada bude noc izareda 2 puta, narod se probudi izutra a ono i dalje noc , nastat ce panika i tako nastavi noc i drugi dan, tek nakon drugog dana izlazi na zapadu da ubrzo nastupa Smak svijeta, kada sunce izadje sa zapada, zatvaraju se vrata pokajanja, i onda mozes mlatarati glavom pored Kabe u Mekki cijelo vrijeme plakati moliti Boga za oprost, ne vazi vise, kada sunce izadje sa zapada tad su vrata pokajanja zatvorena i sto si uradio uradio si.

Dzebenikov effekat

a imate ovdje cijelo dokumentarni sa prevodom na nasem

da

I jos nesto da dodam

Pravi vjernik ne treba se nesto puno brinuti o tom Smaku svijeta, to je jedan prirodni proces koji ce se desiti kao smrt sto je prirodan process, pa poslanik kaze ako si krenuo da zasadis vocku a vidis Smaks svijeta nastupa, uradio sto si naumio, zasadi vocku.
Uostalom pravi vjernici nece ni docekati Smak svijeta po hadisu poslanika, jer ih nece biti na zemlji, umrijet ce svi vjernici prije smaka svijeta , pa ce ostati samo nevjernici i oni ce ga docekati.
preporucio bi ti ovo da pogledas
Smrcak15

#1147 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:ali nisam shvatio kako ce se zamijeniti polovi! zemlja ce se obrnuti ? jug ce doci na mjesto sjevera?
sta je dzebenikov efekat?
tako sto cijela zemlja se preokrene, pa sjeverni pol bude na mjestu antartika, antartiku bude na sjvernom polu. pogledaj video gore pa ces znati sta je dzebenikov effekat.

To je u svemiru zona kada dolazi do obrtaja objekta, pa oni pokazivaju u svermiskoj stanici kako to izgleda i kako moze nasa zemlja tako u buducnosti da dozivi taj dzbenikov effekat...a to poputno se poklapa sa onim sto je poslanik najavio izlazak sunca sa zapada.
r_faruk

#1148 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

ok, shvatio sam o cemu se radi, promjena ose rotacije usljed tri razlicita momenta inercije oko principalnih osa. u literaturi se takodjer pojavljuje i kao
Tennis Racket Theorem. ne znam kada i da li ce se desiti da zemlja dodje u tu fazu. pitanje je kolika je promjena momenta inercije oko principalnih osa, a s obzirom da je zemlja simetricno tijelo, znaci da je i rotacija stabilna. ovaj efekat razmatra samo tijela sa razlicitim momentima inercije.

nisam naisao na radove niti diskusiju oko ovakve teme. a da je zanimljivo, jeste.
zforumas

#1149 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Da bi se sve to desilo prvo se moramo rijesiti Mjeseca, a i tad bi se Zemljina osa nalazila pod uglom izmedju 80 i 90 stepeni, za dalje "naginjanje" valja se rijesiti uticaja gravitacije Marsa i Jupitera ili se potpuno pribliziti Suncu ( ustvari Sunce ce se pribliziti Zemlji svakako).
r_faruk

#1150 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

smrcak, kako zamisljas da ce doci do ovog efekta i zbog cega. nisam nasao niti jedan rad na ovu temu, a da se veze za zemljinu rotaciju!!!
Locked