Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
spreca

#1126 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

Streptokok wrote:
spreca wrote:[
Ma ti si studiro pomorsko u Sirokom ili u Travniku :mrgreen: jer ti se to odmah vidi cim sta napises ...odmah se vidi da si pohadjo vecernje kurseve u Sirokobrijeskom univerzitetu ili si bio lozac grijanja :mrgreen: ......znam ih sve ali ih nije 7 nego 6....srca ti Issusova vidi bojovnika....izgleda da ce i njima uskoro trebati ili pelene ili neki chepovi za shupak :D

Image
:lol: :lol: , ko da su se zamaskirali na noć vještica
a vidi praljka (joj prezimena..nedo bog nikom) isto vepar :lol:...po crtama lica genetski ercegovac :mrgreen:
spreca

#1127 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

Kejn wrote:
spreca wrote:
Kejn wrote:Očekujem da Čović opet piše EU komisiji kako stav EU komisije predstavlja stav pojedinaca a ne EU komisije i EU kao cjeline
ma sa'ce i Hafiz reci da se EU tu nista nepita jer e most pravi na 'rvatskoj zemlji :lol:
Trebo bi 'afiz malo izvest evropskih vrijednosti toj evropskoj komisiji. Izgleda da im je ponestalo.... čim pišu takve gluposti da se i BiH mora konsultovati.
Jesu ovi uljudbeni grohnuli kad se moraju konsultirati sa mudzehedinima i issilovcima :mrgreen: ...ispade kao sa isussovcima :lol: :lol: :lol: .......ej Vranjo da vidis sta ti rade od domovine :lol: :lol:
Ricken

#1128 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Ricken »

Matzan wrote:
Point. wrote:Hoce li iko od beha Hrvata odgovoriti zasto je njima u interesu da se pravi most? Sta zapravo oni imaju od toga?

Ljudi svako malo skoknu na kavicu u Dubrovnik pa da se ne peglaju po Neumu. :|
Ja samo znam da ova moja raja iz Neuma pizde na taj most, jer Neum potpuno gubi na značaju i postaje slijepo crijevo.

Iskreno nevidim razloga zašto bi Sarajevo trebalo braniti interese neumskih Hrvata kad im to nerade predstavnici. Potpuno je jasno zašto Hrvatskoj treba most pogotovo uzevši u obzir transportne peripetije za provoz preko BiH. Ono što mene najviše iznenađuje je ponašanje političara iz Hr, koji su tu negdje u 5 deka sa ovim našim bilmezima. Ista retorika i folovi, potpuno neozbiljni predstavnici zemlje koja se trudi biti ozbiljna.
Kejn

#1129 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

Ricken wrote: Iskreno nevidim razloga zašto bi Sarajevo trebalo braniti interese neumskih Hrvata kad im to nerade predstavnici..
Sarajevo, kako ti kažeš, brani teritorijalnu cjelovitost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.
DaysleepeR

#1130 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by DaysleepeR »

Omiljeni agrument SDA omladine kod kritike nekog "kapitalnog projekta" sa sumnjivim radnjama je "plaća se PDV".
E pa bruka se PDV-a plati u Neumu. Ako postane slijepo crijevo, neće se plaćati PDV-a. Samim tim, 45% manje para za RS, a 55% manje za FBiH.
Zato se Sarajevo sekira.
155_mm

#1131 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by 155_mm »

Ricken wrote:
Matzan wrote:
Point. wrote:Hoce li iko od beha Hrvata odgovoriti zasto je njima u interesu da se pravi most? Sta zapravo oni imaju od toga?

Ja samo znam da ova moja raja iz Neuma pizde na taj most, jer Neum potpuno gubi na značaju i postaje slijepo crijevo.

Iskreno nevidim razloga zašto bi Sarajevo trebalo braniti interese neumskih Hrvata kad im to nerade predstavnici. Potpuno je jasno zašto Hrvatskoj treba most pogotovo uzevši u obzir transportne peripetije za provoz preko BiH. Ono što mene najviše iznenađuje je ponašanje političara iz Hr, koji su tu negdje u 5 deka sa ovim našim bilmezima. Ista retorika i folovi, potpuno neozbiljni predstavnici zemlje koja se trudi biti ozbiljna.
mnogi su iznenadjeni. interes za dogadjaje u HR je bio nikakav u BiH do mosta i isilovaca. jer je narod mislio da veca opasnost dolazi sa istoka nego zapada. sad kad je skontao da je opasnost ista poceo se zanimati i za HR. i onda izadje na povrsinu da se HR uopste ne nalazi u tako dobroj situaciji kako se je mislilo.
155_mm

#1132 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by 155_mm »

Fudo387 wrote:
Sve sto je usmjereno protiv drzave BiH, svaki spor sa drugim drzavama, oni ce podrzati, nevezano samo za ovaj most.
Da se sad BiH zakaci sa Etiopijom oni ce podrzati, jebi ga, Etiopiju.
BiH nije njihova drzava, ne zele je, hoce teritorijalno ujedinjene sa Hrvatsko , ratovali su da BiH ne postoji, i sutra ce ako dobiju priliku. Neshvatljivo, nenormalno, al' tako je.
However, ruzno je napisati BH Hrvati, ima ih koji Bosnu stvarno dozivljavaju kao svoju domovinu, i ne treba praviti generalizacije.
ovo opisano je glavni problem BiH. ustvari jedini problem jer na njemu baziraju svi ostali. BiH ima dovoljno resursa da svim gradjanima obezbjedi zivot mnogo bolji nego sto je sada. ali sa ovim problemom je to nemoguce.
155_mm

#1133 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by 155_mm »

Ricken wrote:
Matzan wrote:

to je bar svima jasno. ovim mostom je neumu zapecacena sudbina. ali to je odluka politickog vodjstva vecinskog stanovnistva neuma kako u matici tako i u BiH.

vec vidim oglase u novinama "prodaje se jeftino vikendica sa pogledom na peljeski most"
smijesni_ste

#1134 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by smijesni_ste »

Nešto su pojedinci previše samouvjereni povodom presuda šestorki. Ako je Gotovini, u svega godinu i po , "pala" presuda sa 24 godine ili koliko već na potpuno oslobadjanje, ne vidim zašto se ne bi desilo iznenadjenje i u ovom slučaju :o
155_mm

#1135 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by 155_mm »

turisticka ponuda neuma u skoroj buducnosti:

"zelite provesti godisnji odmor ispod mosta?!
dodji te u neum!
hoteli su odkljucani!
posluzite se sami!
osoblje hotela nam je na bausteli u njemackoj."
155_mm

#1136 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by 155_mm »

smijesni_ste wrote:Nešto su pojedinci previše samouvjereni povodom presuda šestorki. Ako je Gotovini, u svega godinu i po , "pala" presuda sa 24 godine ili koliko već na potpuno oslobadjanje, ne vidim zašto se ne bi desilo iznenadjenje i u ovom slučaju :o
koga boli penis za presudom. njom se najvise bavi kolinda.
jao_situacije

#1137 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by jao_situacije »

Hafis wrote:
oakville wrote:[
.
O ovome smo pričali ranije. EK je stalo do konsenzusa i da nema protivljenja izgradnji. Konsenzusa očigledno nema, protivljenje postoji.
Ovako mi svejedno, bio ili ne bio most (mada bih stvarno iz svog interesa volio da se skrati put prema Dubrovniku), ali ja ne vidim da se BiH protivi.
Dobro vi ovdje, i barbe iz pomorskog društva, ali BiH se još uvijek nije zvanično oglasila, ako ne računamo privatna pisma i izdvojena mišljenja.
kako ti je svejedno, kad ti nije svejedno

na valja lagat moj hafise još u tim godinama..
155_mm

#1138 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by 155_mm »

BiH se zvanicno povodom mosta oglasila jos 2007.
Ricken

#1139 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Ricken »

DaysleepeR wrote:Omiljeni agrument SDA omladine kod kritike nekog "kapitalnog projekta" sa sumnjivim radnjama je "plaća se PDV".
E pa bruka se PDV-a plati u Neumu. Ako postane slijepo crijevo, neće se plaćati PDV-a. Samim tim, 45% manje para za RS, a 55% manje za FBiH.
Zato se Sarajevo sekira.
A zašto misliš da se porezi plaćaju u Neumu, i općenito u dijelovima nekadašnje HZHB. Apsolutna neistina. Tamo se čak ni uvozne dažbine neplaćaju. Možda Sarajevo trenira mišiće u ovoj priči sa mostom, ali najviše štete će upravo biti po Hercegovinu.
Ricken

#1140 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Ricken »

Kejn wrote:
Ricken wrote: Iskreno nevidim razloga zašto bi Sarajevo trebalo braniti interese neumskih Hrvata kad im to nerade predstavnici..
Sarajevo, kako ti kažeš, brani teritorijalnu cjelovitost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.
Na papiru i kako bi trebalo. U stvarnosti, što bi rekao Slobo, malo morgen.
DaysleepeR

#1141 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by DaysleepeR »

Ricken wrote:
DaysleepeR wrote:Omiljeni agrument SDA omladine kod kritike nekog "kapitalnog projekta" sa sumnjivim radnjama je "plaća se PDV".
Zato se Sarajevo sekira.
A zašto misliš da se porezi plaćaju u Neumu, i općenito u dijelovima nekadašnje HZHB. Apsolutna neistina. Tamo se čak ni uvozne dažbine neplaćaju. Možda Sarajevo trenira mišiće u ovoj priči sa mostom, ali najviše štete će upravo biti po Hercegovinu.
S obzirom da radim u špediciji znam 100% da ovo nije istina.
Nemoj bezveze ko maksim po diviziji. Hercegovačke firme u roku plaćaju PDV i carinu. Duguju usluge i ostalo firmama okolo, ali ono za šta ih država može zatvoriti plaćaju bez izuzetka. Ako ćemo iskreno "bošnjačke" firme su ubjedljivo najgore platiše.
Streptokok

#1142 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Streptokok »

Reko samo da priupitam, idem do dubrovnika pa reko može li se preko mosta do peljesca, da skratim malo?
Streptokok

#1143 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Streptokok »

spreca wrote:[q
a vidi praljka (joj prezimena..nedo bog nikom) isto vepar :lol:...po crtama lica genetski ercegovac :mrgreen:
i uvaženi doktor je bezbeli vako čupav. jel no onaj ćoravi pustio brčiće hitler style?
Ricken

#1144 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Ricken »

DaysleepeR wrote:
Ricken wrote:
Zato se Sarajevo sekira.
Nemoj bezveze ko maksim po diviziji. Hercegovačke firme u roku plaćaju PDV i carinu. Duguju usluge i ostalo firmama okolo, ali ono za šta ih država može zatvoriti plaćaju bez izuzetka. Ako ćemo iskreno "bošnjačke" firme su ubjedljivo najgore platiše.
Poznato je da neko tko neželi da plati uvozne dažbine angažuje špeditera, mislim tako se to radi. Hajd da si rekao da radišu istragama UIO ili SIPA, ali špedicija. :-) Normalno da će ozbiljne firme, a tamo ima takvih, pogotovo onih naslonjenih na tržište u Bosni, da nekažem Sarajevu, poput Kraša, Mepasa i sl, se potruditi da minumum obaveza izmire.

Kako Hercegovačke firme u roku plaćaju PDV možeš vidjeti po listi dužnika koje je objavila UIO, u TOP 100 najčešće se spominje Ljubuški, Široki i Posušje.

O raznim parafiskalnim obavezama nećemo govoriti, u Hercegovini je prosto nemoguće naplatiti vodne naknade, naknade za šume i sl takse, za razliku od recimo doprinosa za šport.

Ali nije to poenta, odnos prema porezu i poreznim obavezama je puno dublja stvar, duboko podržana od strane politike. Već se zaboravio eklatantan primjer od prije pr godina, kada je PUFBiH zaračunala porezne obaveze na ime poreza na dobit jednom Neumskom hotelu koji je prijavljivao olakšicu za izvoz jer je imao preko 30% stranih gostiju. Tadašnji Ministar finansija FBiH je naravno to rješenje potpuno nezakonito stavio van snage, iako su kolege u ostatku FBiH u skladu sa tadašnjim zakonom, bome plaćale porez na dobit i na taj prihod.
Drvosjeca iz Dejcica

#1145 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

DaysleepeR wrote:
Ricken wrote:
Zato se Sarajevo sekira.
Sve je to relativno pa i ovo vaše besmisleno prepucavanje čiji je *urac veći. Ima firmi i firmi koje ne plaćaju porez, lažiraju podatke i rade razne marifetluke kako bi platile manje poreza no ja bih rekao da je to zajedničko svim firmama iz oba entiteta i sva tri naroda.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1146 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko PDV plate ovi sto vozaju Arape?
Streptokok

#1147 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Streptokok »

da, ali pogledajte i državne firme kojima gazduje hdz, one redovno ne uplaćuju dividendu. pogledajte bh telekom i ovaj hb, pa elektroprivredu.... sistematski se trude da vladi fbih ne uplate ni fening.
DaysleepeR

#1148 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by DaysleepeR »

Ricken wrote:
Poznato je da neko tko neželi da plati uvozne dažbine angažuje špeditera, mislim tako se to radi. Hajd da si rekao da radišu istragama UIO ili SIPA, ali špedicija. :-) Normalno da će ozbiljne firme, a tamo ima takvih, pogotovo onih naslonjenih na tržište u Bosni, da nekažem Sarajevu, poput Kraša, Mepasa i sl, se potruditi da minumum obaveza izmire.

Kako Hercegovačke firme u roku plaćaju PDV možeš vidjeti po listi dužnika koje je objavila UIO, u TOP 100 najčešće se spominje Ljubuški, Široki i Posušje.

O raznim parafiskalnim obavezama nećemo govoriti, u Hercegovini je prosto nemoguće naplatiti vodne naknade, naknade za šume i sl takse, za razliku od recimo doprinosa za šport.

Ali nije to poenta, odnos prema porezu i poreznim obavezama je puno dublja stvar, duboko podržana od strane politike. Već se zaboravio eklatantan primjer od prije pr godina, kada je PUFBiH zaračunala porezne obaveze na ime poreza na dobit jednom Neumskom hotelu koji je prijavljivao olakšicu za izvoz jer je imao preko 30% stranih gostiju. Tadašnji Ministar finansija FBiH je naravno to rješenje potpuno nezakonito stavio van snage, iako su kolege u ostatku FBiH u skladu sa tadašnjim zakonom, bome plaćale porez na dobit i na taj prihod.
Opasno se provaljuješ.
Ne može niko plaćati Carinu i PDV umjesto obveznika. Ako ne platiš jednom, drugi put ne možeš uvoziti. Špediter ako plati za uvoznika, ima 7 dana dok UINO ne blokira komplet garanciju špeditera ako uvoznik lično ne uplati dažbine na račun UINO. Dakle provaljuješ se katastrofalno. Hajd ti angažuj špeditera pa nemoj platiti carinu u PDV. Tužiće te i država i špediter.
Pogledaj samo šta piješ, šta pušiš, čime zube pereš, čime se tuširaš, koju obuću nosiš, itd. Sve su to marke koje zastupaju i uvoze firme iz hercegovine.
Da ne plaćaju, misliš da bi to moglo tako?

I nauči pisati, ne piše se "neželi".

Za ovo ostalo što si napisao, ne sporim. Ne plaća se porez na promet, takse i ostalo. I to je fakt. Ali carinu i PDV? Nemoguće.
teodolit

#1149 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by teodolit »

Opet vi o svojim nutarnjim problemima. :D

Komisija kaže konsenzus - kanda vas malo prcaju nakon svih tih silnih pisama koja ste im poslali a u svakom piše drugo :D

Most ide, oko škoja ćemo kad tad na sud, a glede svega ostaloga možete samo plakati.
tandmand

#1150 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by tandmand »

dječak sa šibicama wrote:Polako sa simpatije do Ante Tomica, zna on i na muslimane opaliti, da ne bude ko sa Dezulovicem, aplauz kad opere Hrvate i "islamofob i isprazni demagog" kad napise nesto protiv Bosnjaka.
Ne samo Dežulović, zadnji primjer "kraljica Balkana", nekad prije Milan Bandić i još mnogo primjera. Kao Bošnjak ne razumijem taj poriv da neko ko se u jednom trenutku pokaže kao saveznik po jednom pitanju, neko ko bajagi razumije i simpatizira moj narod, diže u nebesa, dodjeljuju razne nagrade ... i onda se to kasnije sve poliže. To je za mene iracionalna potreba da se sa nekim druge etnije "bude skupa", pa kada ga lučem nađu, to su oduševljena, zanosi ... skoro bratstvo i jedinstvo. Niko ga nije bolje FGR populaciji zakrhao, kao Vuk Bačanović. Svaka mu čast, momački i osvetnički.
Post Reply