Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#1126 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

vjesticanametli wrote::D sucur allahu
Jest tesko i skupo :lol: al dobro je :mrgreen: ..... u inat :lol:
Tek isfurala a vec kuka kako je tesko ubi sistem :D
JThomas

#1127 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by JThomas »

pa sad, šta mora proći i raditi "obični", nepolitički doktor da bi namakao platu...oni koji ne kradu - relativno, u odnosu na nivo rada, truda i složenosti rada, i jesu kokuzi. da je to stvarno kako treba, ne bi išli u tom broju. ali nije. obični čovjek, suprotno popularnoj predodžbi, ne želi neko enormno bogatstvo po svaku cijenu. on želi opušten, ugodan život. a je li ovdje takav s baznom doktorskom platom ako ne kradeš? više nije, nego što jeste.
Bodkin

#1128 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bodkin »

JThomas wrote:pa sad, šta mora proći i raditi "obični", nepolitički doktor da bi namakao platu...oni koji ne kradu - relativno, u odnosu na nivo rada, truda i složenosti rada, i jesu kokuzi. da je to stvarno kako treba, ne bi išli u tom broju. ali nije. obični čovjek, suprotno popularnoj predodžbi, ne želi neko enormno bogatstvo po svaku cijenu. on želi opušten, ugodan život. a je li ovdje takav s baznom doktorskom platom ako ne kradeš? više nije, nego što jeste.
Poenta je da nije kokuz koji radi za 500km
vjesticanametli

#1129 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by vjesticanametli »

512MB wrote:
pa moram...prilagoDZavam se hahhaha jos nokte da uradim u bosni hahhahah
probook

#1130 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by probook »

Reci da u BiH 90% ljudi radi za 500-600 KM je jako jako pogrešno.
aratet

#1131 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by aratet »

muha_sa wrote:svi vi koji odoste i namjeravate ici nek vam je sretno :-D od srca vam to želim, zaista :-D
al kad odete ne pljujte po zemlji iz koje ste otišli.
Ko god ode, nema pravo ni da pljuje o zemlji, ali ni da glumi patriotu odozda.
:thumbup:
aratet

#1132 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by aratet »

mousstapha wrote:Pa jbg idu ljudi i koji imaju poso i platu. Jeste da se ide i radi vece plate, ali nije ni to jedini razlog. Pare su cesto glavni vodic, ali je svakako dobro kad se mozes odmaci od nekih tema koje su svakodnevnica u Bosni. Nekad kap koja prelije casu moze biti upravo ono sto se navodi ovdje, a nije vezano za pare.
Znam bracni par koji zajedno imaju platu skoro pa 3000 KM, veoma rado bi otisli vani, vjerovatno ce otici.
Finansijski im je solidno ovdje, ali sve ostalo je lose.
Last December

#1133 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Last December »

probook wrote:Reci da u BiH 90% ljudi radi za 500-600 KM je jako jako pogrešno.
Mislio je na 90% zaposlenih ne 90% populacije.
stakasa

#1134 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Prevelik se fokus stavlja na platu i pare, to ni slucajno nije jedini razlog zasto ljudi idu. Sigurnost, red... facebook na kraju krajeva :D
Sve su to jaki faktori
madner

#1135 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Da pare nisu bitne, ne bi isli ljudi bez posla vise od onih sa poslom.
stakasa

#1136 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

madner wrote:Da pare nisu bitne, ne bi isli ljudi bez posla vise od onih sa poslom.
Prateci temu, jedan za drugim se javljaju forumasi koji su u BiH ostavljali nadprosjecno dobre poslove i emigrirali
madner

#1137 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

To bi bili koji forumasi?
512MB

#1139 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

vjesticanametli wrote:
512MB wrote:
pa moram...prilagoDZavam se hahhaha jos nokte da uradim u bosni hahhahah
Jos ti fali bahati beMdzo i more se rec Integracija uspjesna :)
uglavnomja

#1140 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

madner wrote:To bi bili koji forumasi?

u mom slucaju prosjecan budzetski posao sa vss, nadprosjecna plata, ali nikako ovo sto raja bubaju hiljade i hiljade ... :-)

ja znam par likova, izvan halke, koji imaju takve plate, uglavnom nvo sektor ko se dobro snasao i nasao sponzore .... i nesto ljudi po stranim firmama, informatika i slicno ... ostalo - fakat ne znam

doktore ne racunam

ni advokate :oops:
Last edited by uglavnomja on 25/08/2017 15:13, edited 1 time in total.
stakasa

#1141 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

madner wrote:To bi bili koji forumasi?
Letimican pogled na stranicu 45 nam daje primjer vjesticenametli zajedno sa cojkom joj, bez volana, Cookie, apsidejzi... Izrijekom. Ja mislim i da je Bodkin. Pa barenice. Pazi, jos uvjek sam na stranici 45
stakasa

#1142 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

bezVolana wrote:evo ja.
Ne brini, nece ti odgovorit
bezVolana

#1143 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bezVolana »

stakasa wrote:
ljudi odlaze i ostaju iz razlicitih razloga.
ja mogu svaki izbor postovati. ali kad kaze iskljucivo egzistencija, e pa nije. u velikom broju slucajeva jeste al ne uvijek.

ja sam u nekom trenutku shvatila da je situacija previse beznadezna da bi se nesto promijenilo za mog zivotnog vijeka, i odlucila da odem. male pobjede su utopljene u crnilu BiH, jer na 1 dobru vijest ima 700 losih. velika vecina se boji promjene, boji drugacijeg, najveci nivo "aktivizma" je kukanje. Obrazovanje nam je u teskom k.... uhljebiti se je zivotni cilj, stav "ako mogu njihovi mozemo i mi" ce zabavljati nase narodne mase jos barem 50 godina - u najbolje slucaju (izmjena generacija)... ja ne zelim da tu borbu vodim. hocu da zivim svoj zivot. hocu da putujem, hocu da pricam o normalnim stvarima i da se kontam dal mi se vise jede cokolada il sladoled, sta da kupim. hocu da imam sistem koji stoji iza mene, obrazovanje u kojem djeca uce cinjenice, zdravstvo koje postoji bez da moram dati 200 km doktoru za krevet u bolnici, policajca koji dodje i napise kaznu a ne dodje i kaze pa sta cemo sad... rat mi je uzeo djetinjstvo, postrat je uradio svoje, hocu bar ove godine koje imam da zivim kako odaberem, onoliko koliko je u mojoj kontroli. a ne da vodim borbu sa psihopatama samozivim i narodom koji nece da cuje.
i mislim da je neodgovorno roditi dijete u bosni. mene da pitas dje bih se radije rodila u austriji ili u bosni, pa mislim da je ocit odgovor.

ponavljam, ovo je licno misljenje i postujem i mogu razumjeti svaciji izbor.
stakasa

#1144 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:
moonca wrote:Tacno.

Iskreno , to ce vam vecina dijaspore reci, ono sto je poseban osjecaj je da te nije briga sta pricaju na tv, sta pricaju komsije ,ko je predskednik.....

radis i uzivas koliko hoces i kada hoces i s kim hoces.
A to , da neko stedi cijelu godinu da bi se pokazao domacim za godisnje odmore je nonsense.

:D

radis 8 sati, sat do posla i sat nazad, znaci 10 sati ...

nema mame da skuha, opere, ispegla, kupi, servira ... jos 2 sata kucanskih poslova, i to bez djece

to je pod uzivanje kad i koliko hoces

a to s kim hoces je :-)

mislis da ce te tamo neko docekati kao sebi ravnu? da nekoga zanima sto si bila najbolji ucenik ili dobra drugarica, sto si radia ovo ono, izlazila vamo tamo, slusala ovo ono :izet:
druzices sa onim ko bude htio da bude s tobom ili ces radije izabrati da budes sama.
ili ako dovedes nekoga sa sobom, druzicete se vas dvoje i kakav stranac slican vama ...

ulazak u domace drustvo, neko koje bi odgovaralo intelektualno i obrazovno, odrasloj osobi spada pod misija nemoguce. bar prvih 5 godina. a cesto nikada.

a sto se tice godisnjih, nisu svi na istom, neko ni ne ide u bosnu, neko fakat stedi i zivotari godinu da bi se hadzijao dole ... neko ode rahat sa mjesecnom platom i provede se ... zavisi od plate i zemlje. a i licnih afiniteta.
:D :D :D
Stavi u CV, idi na ljudsku, mozda prode
stakasa

#1145 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

bezVolana wrote:
stakasa wrote:
ja mogu svaki izbor postovati. ali kad kaze iskljucivo egzistencija, e pa nije. u velikom broju slucajeva jeste al ne uvijek.

ja sam u nekom trenutku shvatila da je situacija previse beznadezna da bi se nesto promijenilo za mog zivotnog vijeka, i odlucila da odem. male pobjede su utopljene u crnilu BiH, jer na 1 dobru vijest ima 700 losih. velika vecina se boji promjene, boji drugacijeg, najveci nivo "aktivizma" je kukanje. Obrazovanje nam je u teskom k.... uhljebiti se je zivotni cilj, stav "ako mogu njihovi mozemo i mi" ce zabavljati nase narodne mase jos barem 50 godina - u najbolje slucaju (izmjena generacija)... ja ne zelim da tu borbu vodim. hocu da zivim svoj zivot. hocu da putujem, hocu da pricam o normalnim stvarima i da se kontam dal mi se vise jede cokolada il sladoled, sta da kupim. hocu da imam sistem koji stoji iza mene, obrazovanje u kojem djeca uce cinjenice, zdravstvo koje postoji bez da moram dati 200 km doktoru za krevet u bolnici, policajca koji dodje i napise kaznu a ne dodje i kaze pa sta cemo sad... rat mi je uzeo djetinjstvo, postrat je uradio svoje, hocu bar ove godine koje imam da zivim kako odaberem, onoliko koliko je u mojoj kontroli. a ne da vodim borbu sa psihopatama samozivim i narodom koji nece da cuje.
i mislim da je neodgovorno roditi dijete u bosni. mene da pitas dje bih se radije rodila u austriji ili u bosni, pa mislim da je ocit odgovor.

Upravo ono sto sam i napisao. Ali ne brini, proce nezapazeno :D
moonca

#1146 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

"stakasa"
Stavi u CV, idi na ljudsku, mozda prode.
:dajba:

Sam svoj gazda. :D
stakasa

#1147 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

moonca wrote:
"stakasa"
Stavi u CV, idi na ljudsku, mozda prode.
:dajba:

Sam svoj gazda. :D
Poslovicna norveska nezahvalnost; slusala Azru prije Filigranskih plocnika, izlazila na viDzenija mjesta u Sarajevu (do nekih doba, opaska autora), nesebicno djelila sendvic sa drugarom iz skolske klupe ali avaj
madner

#1148 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

bezVolana wrote:
stakasa wrote:

Pravo dobra plata bila :D
bezVolana

#1149 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bezVolana »

madner wrote:
Pravo dobra plata bila :D
masis poentu
no :thumbup:
512MB

#1150 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Pitanje je bil za 2 milje eura platu radje zivio u bosni il vanka