Jugoslovenstvo

Post Reply
ABH017

#1126 Re: Jugoslovenstvo

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:
ABH017 wrote:
SLOvenci su oduvijek immali averziju prema Jugi i sh jeziku , jer su vec imali cvrsto izgradjen vlasitit idneitet :)

SH se morao obavezno uciti u skoli u svimm repbulokama i pokrajinama, a slovencaki jezik je opstao, iznad svega, zahvaljujuci volji slovenackog naroda :) Oni jesu osjecali da im se namece sh jezik , zato ga nisu ni pricali, iako su ga razumjeli ;-)
Još samo kad bi podastrijela nešto što potvrđuje tvoje tvrdnje.
Ako je SH jezik bio nametnut, zašto se na TV Ljubljana govorilo isključivo na slovenačkom jeziku? Na TV Skoplje isključivo na makedonskom? Zašto?
Nije problem u osuđivanju jugoslovenstva, ali kakve ti koristi imaš što to činiš lažima?
Ti si jedna od onih koji pokušavaju ubijediti sve oko sebe da je tvoje mišljenje ispravno?!
Koliko godina si zivio u SLO?

jezik je bio nametnut u skolama,a koji nisu prakticirali medjusobno u svakodnevnom zivotu :)
Neki izvor, možda?
Koliko si ti živjela u SLO? Koliko u MK?
Najvažnije pitanje: Koliko si ti, uopšte, živjela u SFRJ i jesi li uopšte?

Prema rukopisu bi se reklo da nisi nikad i nikako.
Fudo387

#1127 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

General War wrote:tako je, posto su bosnjaci srusili mostar onda netreba nista govoriti lijepa moje zabrinuta cvjecka
Pazi da cu imati razumijevanja za bagru koja je ubijala sirotinju po Vukovaru, samo zato sto je neka druga bagra ubijala sirotinju po Mostaru.

Izraz cvjecka ostavi kad ti dodje baba sa Romanije u posjetu i sl. likovi.
Connaisseur Karlin

#1128 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:
Još samo kad bi podastrijela nešto što potvrđuje tvoje tvrdnje.
Ako je SH jezik bio nametnut, zašto se na TV Ljubljana govorilo isključivo na slovenačkom jeziku? Na TV Skoplje isključivo na makedonskom? Zašto?
Nije problem u osuđivanju jugoslovenstva, ali kakve ti koristi imaš što to činiš lažima?
Ti si jedna od onih koji pokušavaju ubijediti sve oko sebe da je tvoje mišljenje ispravno?!
Koliko godina si zivio u SLO?

jezik je bio nametnut u skolama,a koji nisu prakticirali medjusobno u svakodnevnom zivotu :)
Neki izvor, možda?
Koliko si ti živjela u SLO? Koliko u MK?
Najvažnije pitanje: Koliko si ti, uopšte, živjela u SFRJ i jesi li uopšte?

Prema rukopisu bi se reklo da nisi nikad i nikako.
a sto se nerviras :) imma dovoljno cvrste licne izvore, zato nema potrebe da konstatno negiras moje izjave :-D
madner

#1129 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Jah, sirotinju po Vukovaru...

Pa ovi sto su se izvukli su zavrsili na Vakufu.

To sto nije bilo mobilizacije je spasilo Hrvatsku, inace bi oko Agrama bilo veselo. I onda su posteno i fino sve to vratili Bosancima.
General War

#1130 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Fudo387 wrote:
General War wrote:tako je, posto su bosnjaci srusili mostar onda netreba nista govoriti lijepa moje zabrinuta cvjecka
Pazi da cu imati razumijevanja za bagru koja je ubijala sirotinju po Vukovaru, samo zato sto je neka druga bagra ubijala sirotinju po Mostaru.

boli me taki za tvoje selektivno razumjevanje
Fudo387

#1131 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

General War wrote:
Fudo387 wrote:

boli me taki za tvoje selektivno razumjevanje
Jasno, dugo si i izdrzao da glumis partizana.
Osjecaj boli je obostran, u redu je.
Fudo387

#1132 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

madner wrote:Jah, sirotinju po Vukovaru...

To sto nije bilo mobilizacije je spasilo Hrvatsku, inace bi oko Agrama bilo veselo. I onda su posteno i fino sve to vratili Bosancima.
Jos jedan skojevac.
Al' bi vam se Broz obradovao :lol:
madner

#1133 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Fudo387 wrote:

Jos jedan skojevac.
Sta bilo ti ih je zao dok su pokusavali da povuku granicu Hrvatske do Travnika?
General War

#1134 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

madner wrote:
Fudo387 wrote:

Jos jedan skojevac.
Sta bilo ti ih je zao dok su pokusavali da povuku granicu Hrvatske do Travnika?
Malo "sirotinju" prenjelo...krenuli na Beograd pa se pogubili :D
orinoco

#1135 Re: Jugoslovenstvo

Post by orinoco »

Meni je ovdje zanimljivo jedno drugo pitanje: Gdje bismo bili svi mi danas ili prije 70-80 godina da nije bilo komunista, partizana i Tita, da je ostala vlast Karađorđevića, itd. Gdje bismo bili, u kojim društvenim pozicijama, u kakvim socijalnim i ekonomskim situacijama i koliko obrazovani svi, da nije bilo Titove Jugoslavije i državnog i društvenog poretka koji smo preživjeli?

Evo, npr. da Fudo Amerikanac odgovori prvi...
Fudo387

#1136 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

orinoco wrote:Meni je ovdje zanimljivo jedno drugo pitanje: Gdje bismo bili svi mi danas ili prije 70-80 godina da nije bilo komunista, partizana i Tita, da je ostala vlast Karađorđevića, itd. Gdje bismo bili, u kojim društvenim pozicijama, u kakvim socijalnim i ekonomskim situacijama i koliko obrazovani svi, da nije bilo Titove Jugoslavije i državnog i društvenog poretka koji smo preživjeli?

Ne znam, nazovi onu Vangu, Torabija, nesta...mozda ti pomognu.
orinoco

#1137 Re: Jugoslovenstvo

Post by orinoco »

Fudo387 wrote:
orinoco wrote:Meni je ovdje zanimljivo jedno drugo pitanje: Gdje bismo bili svi mi danas ili prije 70-80 godina da nije bilo komunista, partizana i Tita, da je ostala vlast Karađorđevića, itd. Gdje bismo bili, u kojim društvenim pozicijama, u kakvim socijalnim i ekonomskim situacijama i koliko obrazovani svi, da nije bilo Titove Jugoslavije i državnog i društvenog poretka koji smo preživjeli?

Zašto takav odgovor :-) :(
Connaisseur Karlin

#1138 Re: Jugoslovenstvo

orinoco wrote:
Fudo387 wrote:

Zašto takav odgovor i prikaz divljaštva i nekulture? Šta ti je, nestalo boba, ili čega, o čemu se radi, reci, možda ti neko pomogne :-) :(
orinoco, pa eto,ti objasni, ideja jugoslovnestva je bila prije Juge nakon rata :D gpostavio si totlano besmislneo pitanje :-)
Fudo387

#1139 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

orinoco wrote:
Fudo387 wrote:

Zašto takav odgovor i prikaz divljaštva i nekulture? Šta ti je, nestalo boba, ili čega, o čemu se radi, reci, možda ti neko pomogne :-) :(
Cuj nekultura, bobe?
Kakva su ti to pitanja?
Sta bi bilo da se nije rodio Napoleon?
Ili, da je Adolfa mater abortirala?
madner

#1140 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Uglavnom Vukovar problem, Gornji Vakuf nije problem.

Fudo sahara.
orinoco

#1141 Re: Jugoslovenstvo

Post by orinoco »

Connaisseur Karlin wrote:orinoco, pa eto,ti objasni, ideja jugoslovnestva je bila prije Juge nakon rata :D gpostavio si totlano besmislneo pitanje :-)
Ne shvatam šta je besmisleno u pitanju o pretpostavci da nije bilo društvene ekspanzije obrazovanja, industrijskog i privrednog razvoja, širenja zdravstva i zaustavljanja smrtnosti zaraznim bolestima i lošom higijenom, naročito u ruralnim područjima, čega se sigurno sjećaju i mnogi učesnici ove rasprave, jer je nehigijenu i primitivizam najteže iskorijeniti, itd. To je pitanje, koliko bi i bosansko i cjelokupno jugoslavensko društvo bilo zaostalo da nije bilo 3. Jugoslavije, ili bi i izvan komunizma, pod Karađorđevićima, doživjelo ekspanziju, kakvu je doživjelo u SFRJ.
Connaisseur Karlin

#1142 Re: Jugoslovenstvo

realno receno,trebalo bi svima dotince lokacije predstavljati problem, no mnogi jugosloveni na temi ipak isticu da su pojedine lokacije vaznije od drugih ;-) kakvo je to jugolsovenstvo :D :lol:
Connaisseur Karlin

#1143 Re: Jugoslovenstvo

orinoco wrote:
Connaisseur Karlin wrote:orinoco, pa eto,ti objasni, ideja jugoslovnestva je bila prije Juge nakon rata :D gpostavio si totlano besmislneo pitanje :-)
Ne shvatam šta je besmisleno u pitanju o pretpostavci da nije bilo društvene ekspanzije obrazovanja, industrijskog i privrednog razvoja, širenja zdravstva i zaustavljanja smrtnosti zaraznim bolestima i lošom higijenom, naročito u ruralnim područjima, čega se sigurno sjećaju i mnogi učesnici ove rasprave, jer je nehigijenu i primitivizam najteže iskorijeniti, itd. To je pitanje, koliko bi i bosansko i cjelokupno jugoslavensko društvo bilo zaostalo da nije bilo 3. Jugoslavije, ili bi i izvan komunizma, pod Karađorđevićima, doživjelo ekspanziju, kakvu je doživjelo u SFRJ.
naravno da je pitanje i dalje besmisleno :)
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1144 Re: Jugoslovenstvo

Post by Hame_ »

orinoco

#1145 Re: Jugoslovenstvo

Post by orinoco »

Connaisseur Karlin wrote:realno receno,trebalo bi svima dotince lokacije predstavljati problem, no mnogi jugosloveni na temi ipak isticu da su pojedine lokacije vaznije od drugih ;-) kakvo je to jugolsovenstvo :D :lol:
Nisam sigurna da ti razumiješ što sam napisala, bolje ti ide najava letova i posluživanje pića i hrane, drži se ti toga, korisnije je za sve :D
madner

#1146 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Kakav danak neiskustvu, uspjeh sumu je kada bude kvotana. Sada ide novih 6 pitanja :D
General War

#1147 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

madner wrote:Kakav danak neiskustvu, uspjeh sumu je kada bude kvotana. Sada ide novih 6 pitanja :D
Da hoce taj fakultet zavrsit da nas ne smara vise da joj radimo eseje :D
Connaisseur Karlin

#1148 Re: Jugoslovenstvo

madner wrote:Kakav danak neiskustvu, uspjeh sumu je kada bude kvotana. Sada ide novih 6 pitanja :D
pa nisi se puno potrudio obajsniti svoju danasnju ili buducu viziju jugoslavenstva :D

pozdravi Malenu od mene :-D
Connaisseur Karlin

#1149 Re: Jugoslovenstvo

orinoco wrote:
Connaisseur Karlin wrote:realno receno,trebalo bi svima dotince lokacije predstavljati problem, no mnogi jugosloveni na temi ipak isticu da su pojedine lokacije vaznije od drugih ;-) kakvo je to jugolsovenstvo :D :lol:
Nisam sigurna da ti razumiješ što sam napisala, bolje ti ide najava letova i posluživanje pića i hrane, drži se ti toga, korisnije je za sve :D
pa hajde objasni :D
Connaisseur Karlin

#1150 Re: Jugoslovenstvo

Hame_ wrote:
joj kakvi ste vi danasnji jugoslaveni ,a ljubomorni na HRvatsku :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 18/05/2017 00:04, edited 1 time in total.
Post Reply