Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Connaisseur Karlin wrote:
SLOvenci su oduvijek immali averziju prema Jugi i sh jeziku , jer su vec imali cvrsto izgradjen vlasitit idneitet
SH se morao obavezno uciti u skoli u svimm repbulokama i pokrajinama, a slovencaki jezik je opstao, iznad svega, zahvaljujuci volji slovenackog naroda Oni jesu osjecali da im se namece sh jezik , zato ga nisu ni pricali, iako su ga razumjeli
Još samo kad bi podastrijela nešto što potvrđuje tvoje tvrdnje.
Ako je SH jezik bio nametnut, zašto se na TV Ljubljana govorilo isključivo na slovenačkom jeziku? Na TV Skoplje isključivo na makedonskom? Zašto?
Nije problem u osuđivanju jugoslovenstva, ali kakve ti koristi imaš što to činiš lažima?
Ti si jedna od onih koji pokušavaju ubijediti sve oko sebe da je tvoje mišljenje ispravno?!
Koliko godina si zivio u SLO?
jezik je bio nametnut u skolama,a koji nisu prakticirali medjusobno u svakodnevnom zivotu
Neki izvor, možda?
Koliko si ti živjela u SLO? Koliko u MK?
Najvažnije pitanje: Koliko si ti, uopšte, živjela u SFRJ i jesi li uopšte?
Prema rukopisu bi se reklo da nisi nikad i nikako.
ABH017 wrote:
Još samo kad bi podastrijela nešto što potvrđuje tvoje tvrdnje.
Ako je SH jezik bio nametnut, zašto se na TV Ljubljana govorilo isključivo na slovenačkom jeziku? Na TV Skoplje isključivo na makedonskom? Zašto?
Nije problem u osuđivanju jugoslovenstva, ali kakve ti koristi imaš što to činiš lažima?
Ti si jedna od onih koji pokušavaju ubijediti sve oko sebe da je tvoje mišljenje ispravno?!
Koliko godina si zivio u SLO?
jezik je bio nametnut u skolama,a koji nisu prakticirali medjusobno u svakodnevnom zivotu
Neki izvor, možda?
Koliko si ti živjela u SLO? Koliko u MK?
Najvažnije pitanje: Koliko si ti, uopšte, živjela u SFRJ i jesi li uopšte?
Prema rukopisu bi se reklo da nisi nikad i nikako.
a sto se nerviras imma dovoljno cvrste licne izvore, zato nema potrebe da konstatno negiras moje izjave
Meni je ovdje zanimljivo jedno drugo pitanje: Gdje bismo bili svi mi danas ili prije 70-80 godina da nije bilo komunista, partizana i Tita, da je ostala vlast Karađorđevića, itd. Gdje bismo bili, u kojim društvenim pozicijama, u kakvim socijalnim i ekonomskim situacijama i koliko obrazovani svi, da nije bilo Titove Jugoslavije i državnog i društvenog poretka koji smo preživjeli?
orinoco wrote:Meni je ovdje zanimljivo jedno drugo pitanje: Gdje bismo bili svi mi danas ili prije 70-80 godina da nije bilo komunista, partizana i Tita, da je ostala vlast Karađorđevića, itd. Gdje bismo bili, u kojim društvenim pozicijama, u kakvim socijalnim i ekonomskim situacijama i koliko obrazovani svi, da nije bilo Titove Jugoslavije i državnog i društvenog poretka koji smo preživjeli?
Evo, npr. da Fudo Amerikanac odgovori prvi...
Ne znam, nazovi onu Vangu, Torabija, nesta...mozda ti pomognu.
orinoco wrote:Meni je ovdje zanimljivo jedno drugo pitanje: Gdje bismo bili svi mi danas ili prije 70-80 godina da nije bilo komunista, partizana i Tita, da je ostala vlast Karađorđevića, itd. Gdje bismo bili, u kojim društvenim pozicijama, u kakvim socijalnim i ekonomskim situacijama i koliko obrazovani svi, da nije bilo Titove Jugoslavije i državnog i društvenog poretka koji smo preživjeli?
Zašto takav odgovor i prikaz divljaštva i nekulture? Šta ti je, nestalo boba, ili čega, o čemu se radi, reci, možda ti neko pomogne
orinoco, pa eto,ti objasni, ideja jugoslovnestva je bila prije Juge nakon rata gpostavio si totlano besmislneo pitanje
Zašto takav odgovor i prikaz divljaštva i nekulture? Šta ti je, nestalo boba, ili čega, o čemu se radi, reci, možda ti neko pomogne
Cuj nekultura, bobe?
Kakva su ti to pitanja?
Sta bi bilo da se nije rodio Napoleon?
Ili, da je Adolfa mater abortirala?
Connaisseur Karlin wrote:orinoco, pa eto,ti objasni, ideja jugoslovnestva je bila prije Juge nakon rata gpostavio si totlano besmislneo pitanje
Ne shvatam šta je besmisleno u pitanju o pretpostavci da nije bilo društvene ekspanzije obrazovanja, industrijskog i privrednog razvoja, širenja zdravstva i zaustavljanja smrtnosti zaraznim bolestima i lošom higijenom, naročito u ruralnim područjima, čega se sigurno sjećaju i mnogi učesnici ove rasprave, jer je nehigijenu i primitivizam najteže iskorijeniti, itd. To je pitanje, koliko bi i bosansko i cjelokupno jugoslavensko društvo bilo zaostalo da nije bilo 3. Jugoslavije, ili bi i izvan komunizma, pod Karađorđevićima, doživjelo ekspanziju, kakvu je doživjelo u SFRJ.
realno receno,trebalo bi svima dotince lokacije predstavljati problem, no mnogi jugosloveni na temi ipak isticu da su pojedine lokacije vaznije od drugih kakvo je to jugolsovenstvo
Connaisseur Karlin wrote:orinoco, pa eto,ti objasni, ideja jugoslovnestva je bila prije Juge nakon rata gpostavio si totlano besmislneo pitanje
Ne shvatam šta je besmisleno u pitanju o pretpostavci da nije bilo društvene ekspanzije obrazovanja, industrijskog i privrednog razvoja, širenja zdravstva i zaustavljanja smrtnosti zaraznim bolestima i lošom higijenom, naročito u ruralnim područjima, čega se sigurno sjećaju i mnogi učesnici ove rasprave, jer je nehigijenu i primitivizam najteže iskorijeniti, itd. To je pitanje, koliko bi i bosansko i cjelokupno jugoslavensko društvo bilo zaostalo da nije bilo 3. Jugoslavije, ili bi i izvan komunizma, pod Karađorđevićima, doživjelo ekspanziju, kakvu je doživjelo u SFRJ.
Connaisseur Karlin wrote:realno receno,trebalo bi svima dotince lokacije predstavljati problem, no mnogi jugosloveni na temi ipak isticu da su pojedine lokacije vaznije od drugih kakvo je to jugolsovenstvo
Nisam sigurna da ti razumiješ što sam napisala, bolje ti ide najava letova i posluživanje pića i hrane, drži se ti toga, korisnije je za sve
Connaisseur Karlin wrote:realno receno,trebalo bi svima dotince lokacije predstavljati problem, no mnogi jugosloveni na temi ipak isticu da su pojedine lokacije vaznije od drugih kakvo je to jugolsovenstvo
Nisam sigurna da ti razumiješ što sam napisala, bolje ti ide najava letova i posluživanje pića i hrane, drži se ti toga, korisnije je za sve