US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

burgundy

#1126 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

cyprus wrote:
burgundy wrote:
cyprus wrote:Kad sam već na temi, da kažem i ovo:

Ja ne znam kako ovo... Po mnogima ispada da na Bliskom istoku nikad rata ne bi bilo da se ne mješa Amerika/Zapad :-) Inače tamo živi sve go pacifista, i da ih Ameri ne nahuškaju, nikad oni puške ne bi uzeli u ruke :oops:
Daleko od toga,uvijek ce biti nekog sranja tamo.Ameriku ne bi zanimao Bliski Istok da nema nafte i to sto se slucajno Izrael nasao tu.Ali gdje oni prste umijesaju nastaje ocaj.
A ko biva, bolje stanje je tamo gdje ne umješaju? :-)

Ne amnestiram Amerikance za njihova sranja... Imali su oni mnogo pogrešnih procjena i poteza, ali mislim da se njihova uloga u političkim sukobima u svijetu generalno predimenzionira...
Ako ne mozes popravit bar ne diraj.Amerika je jedina supersila pa pokusava uvijek negdje pipke pustat.Sad im je Rusija trn u oku,zbog Ukrajine,zbog Sirije,kako ce zavrsit vidjecemo.
cyprus

#1127 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by cyprus »

Velkoski wrote:Je l' ovo tema na kojoj se pravimo budale i ne znamo da su invazije uglavnom radi nafte? :mrgreen: Još usput malo zaostalim plemenima baciš kosku i eto ga, voilà :mrgreen:
Afganistan, Irak, Libija, Sirija, Jemen - zemlje gdje se žestoko ratovalo/ratuje u preteklom vaktu. Samo 40% ovog spiska ima značajne količine nafte :mrgreen: 40% nije 'uglavnom' :mrgreen:
cyprus

#1128 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by cyprus »

burgundy wrote:
cyprus wrote:A ko biva, bolje stanje je tamo gdje ne umješaju? :-)

Ne amnestiram Amerikance za njihova sranja... Imali su oni mnogo pogrešnih procjena i poteza, ali mislim da se njihova uloga u političkim sukobima u svijetu generalno predimenzionira...
Ako ne mozes popravit bar ne diraj.Amerika je jedina supersila pa pokusava uvijek negdje pipke pustat.Sad im je Rusija trn u oku,zbog Ukrajine,zbog Sirije,kako ce zavrsit vidjecemo.
A ono kad jebemo mater Zapadu što ranije nije digao avione da bombarduje četnike i što ih nije bombardovao jače?
burgundy

#1129 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Afganistan je najjaci,kaze lako je uc,ali tesko izac,fakat sta su ti ljudi sve izdurali.
burgundy

#1130 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

cyprus wrote:
burgundy wrote:
cyprus wrote:A ko biva, bolje stanje je tamo gdje ne umješaju? :-)

A ono kad jebemo mater Zapadu što ranije nije digao avione da bombarduje četnike i što ih nije bombardovao jače?
Eeee to je vec druga tema.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1131 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Velkoski »

cyprus wrote:
Velkoski wrote:Je l' ovo tema na kojoj se pravimo budale i ne znamo da su invazije uglavnom radi nafte? :mrgreen: Još usput malo zaostalim plemenima baciš kosku i eto ga, voilà :mrgreen:
Afganistan, Irak, Libija, Sirija, Jemen - zemlje gdje se žestoko ratovalo/ratuje u preteklom vaktu. Samo 40% ovog spiska ima značajne količine nafte :mrgreen: 40% nije 'uglavnom' :mrgreen:
Pa Libija je klasična naftaška priča, 'em su jebali nanu s tim ratom raji oko Tuzle koja je radila dole :mrgreen:

Uglavnom, nijedan rat ne vode džaba, uvijek imaju neki strateški cilj... Eto njih interesuje demokratija, koja ni kod njih ne funkcioniše čim je umrli Trump doš'o u poziciju da bude prezidente :oops: :mrgreen:
cyprus

#1132 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by cyprus »

burgundy wrote:
cyprus wrote:
burgundy wrote:Ako ne mozes popravit bar ne diraj.Amerika je jedina supersila pa pokusava uvijek negdje pipke pustat.Sad im je Rusija trn u oku,zbog Ukrajine,zbog Sirije,kako ce zavrsit vidjecemo.
Eeee to je vec druga tema.
Image

Ova? :mrgreen:
burgundy

#1133 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Slika vise od 1000 rijeci
burgundy

#1134 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Plašt demokratije :D
jeza u ledja

#1135 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Ma slikice su najbolje. Pravo frisko sa onih stranica o Siriji i sl. Ja to davno presto pratit. Satrase se ljudi.
cyprus

#1136 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by cyprus »

burgundy wrote:Slika vise od 1000 rijeci
I ovi natpisi iznad vrata isto tako govore :zzzz:
ST11

#1137 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ST11 »

cyprus wrote:Afganistan, Irak, Libija, Sirija, Jemen - zemlje gdje se žestoko ratovalo/ratuje u preteklom vaktu. Samo 40% ovog spiska ima značajne količine nafte :mrgreen: 40% nije 'uglavnom' :mrgreen:
Nema Afganistan nafte, ali ...
https://www.google.si/webhp?sourceid=ch ... l+pipeline
Jedna od ovih stranica:
https://iakal.wordpress.com/2016/07/01/ ... e-taliban/

Sirija
Jedna od ovih stranica:
https://ftmdaily.com/what-jerry-thinks/whysyria/

Jemen
Jedna od stranica:
http://www.middleeasteye.net/essays/sau ... 1386143996
ultima_palabra

#1138 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:Jutros spomenuh New Hampshire. I jos su dvije ankete odande izasle. U jednoj Clinton gubi cak 5 procenata :shock: , u jos jednoj su potpuno izjednaceni. Znaci 3 ankete u zadnjih par dana iz NH u kojim ne vodi ni u jednoj. :o Da napomenem da je do sad u sve i jednoj anketi osim one prve uradjene jos u julu Clinton vodila u NH. :-)

Dobra vijest sa Floride je da je izasla najnovija anketa FOXa, po kojoj tamo vodi 4%.

Na 538.com Trump sada ima 34.2% da pobijedi.
Evo ga pao na 33,8% :D Izgleda da je prestao njegov rast.

Ako bi uzeo sve ove battleground states + NH imali bismo neriješeno :-)
ultima_palabra

#1139 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

jao_situacije wrote: ne znam kako se te ankete prave kod vas, ali imam osjećaj da ovo namjerno rade da još više mobiliziraju demokrate glasače pred izbore
To je nešto i meni u glavi :D Plus da mediji kreiraju privid izjednačene trke iz svojih interesa.
Drvosjeca iz Dejcica

#1140 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kako ja vidim Trump glasače. :mrgreen:

Šveđanin

#1141 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Šveđanin »

Šveđanin wrote:Za koga ce glasati americki WASPovci?

Na sta ce liciti rezultati izbora u recimo jednom New Canaan, Connecticut?
Niko? :zoka:

Ajmo forumski amerikanci, dajte neku analizu. :)
Challenger__

#1142 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Challenger__ »

Bashar al-Assad odgovara na pitanje Trump ili Hillary

Politika: "Američki predsednički izbori - koga biste želeli kao pobednika na izborima: Trampa ili Hilari?"

Image

Bašar el-Asad: "Debata oko ovih izbora u svetu jeste ko je bolji, Klintonova ili Tramp. U Siriji, diskusija je ko je gori, ne ko je bolji. Stoga, ni jedno od njih dvoje, mislim, neće biti dobro po nas. Drugo, iz našeg iskustva sa američkim zvaničnicima i političarima uopšte, ne treba ih držati za reč, nisu pošteni. Šta god da kažu, ne veruj im. Ako kažu dobru reč ili lošu reč, ako su veoma agresivni ili veoma miroljubivi, ne veruj im. Zavisi od lobija, od uticaja različitih političkih pokreta u njihovoj zemlji i to će nakon izbora definisati njihovu politiku. Stoga, ne moramo da gubimo naše vreme slušajući njihovu retoriku sada. To je, jednostavno, đubre.

Image

Čekati njihovu politiku i onda videti, ali mi ne vidimo nikakve dobre znake da če SAD dramatično promeniti svoju politiku prema onome što se događa u svetu, da budu pošteni ili da poštuju međunarodni zakon ili da brinu o Povelji UN. Nema znaka da ćemo to videti u bliskoj budućnosti. Nije pitanje ko će biti predsednik, razlika je jako mala, svakom od njih će biti dozvoljeno da ostave lični otisak, samo lični otisak, ali to ne znači menjanje politike.

Zbog ovoga mi se ne nadamo, niti gubimo naše vreme na to."
Last edited by Challenger__ on 04/11/2016 15:32, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#1143 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote:
jeza u ledja wrote:Jutros spomenuh New Hampshire. I jos su dvije ankete odande izasle. U jednoj Clinton gubi cak 5 procenata :shock: , u jos jednoj su potpuno izjednaceni. Znaci 3 ankete u zadnjih par dana iz NH u kojim ne vodi ni u jednoj. :o Da napomenem da je do sad u sve i jednoj anketi osim one prve uradjene jos u julu Clinton vodila u NH. :-)

Dobra vijest sa Floride je da je izasla najnovija anketa FOXa, po kojoj tamo vodi 4%.

Na 538.com Trump sada ima 34.2% da pobijedi.
Evo ga pao na 33,8% :D Izgleda da je prestao njegov rast.

Ako bi uzeo sve ove battleground states + NH imali bismo neriješeno :-)
Hehe, dobro si upratio. :thumbup:

Sinoc je procenat anketa pao na samo +1.3%, medjutim danas se malo podigao. Ove tracking ankete su se polako ponovo pocele dizati u njenu korist. ABC je sad na +3% sto je najveca prednost u 7 dana.

Medjutim u medjuvremenu poprilicno losa vijest za Clinton je da joj je probijen firewall, i to u New Hampshireu. To je uvijek bila specificna drzava i to sa velikim brojem "independents" i ljudi koji cesto glasaju suprotno od nekog trenda i suprotno od regije u kojoj se nalaze. Jeste samo 4 elektorska boda, ali bez njih Clinton ne moze pobijediti, a da ne osvoji jednu od ovih swing states. Ono sto je interesantno da Trump nikad tamo nije vodio, a sad odjednom, 5 dana pred izbore, vodi ili je izjednacen u sve 4 zadnje ankete. :-) Moguce je da tamo postoji veliki broj ljudi koji se nisu bili odlucili za koga glasati...do sada. :roll:

Medjutim, dobre vijesti stizu sa Floride. Urodile narandze. :P Ali Narandzasti ponovo gubi :D Gledam zadnjih 5 anketa odozdo, u 4 Ona vodi, a jedna u kojoj vodi On je uradjena od neke Republikanske agencije. Tako da je u prosjeku sad ona opet u vodjstvu na FL.

Istovremeno, u North Carolini je izasao neki poll u kojem Trump vodi +7% :-) , sto je poprilicno drukcije od ostalih anketa u NC, ali eto. Tako da u prosjeku sad on vodi u NC.

Nema sumnje da ce i NC i FL biti bas bare-bare i mozemo samo bacati novcic da bi predvidjeli ko ce tamo pobijediti. :-)

Ako se Clinton nastavi dizati u narednim danima, to ce znaciti da ce imati momentum na dan izbora, plus nekoliko procenata prednosti nacionalno, sto bi joj trebalo biti dovoljno. Ako se procenat nastavi samo vrtiti oko ovoga danas (1.7%), onda boga pitaj...
ultima_palabra

#1144 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

Ima i taj 1 poen iz nekog distrikta u Maineu, gdje bi kao Trump mogao uzeti... ne znači ništa osim u toj kombinaciji sa NH kada bi mogao razbiti egal.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1145 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by pici »

Challenger__ wrote:Bashar al-Assad odgovara na pitanje Trump ili Hillary

Politika: "Američki predsednički izbori - koga biste želeli kao pobednika na izborima: Trampa ili Hilari?"

Image

Bašar el-Asad: "Debata oko ovih izbora u svetu jeste ko je bolji, Klintonova ili Tramp. U Siriji, diskusija je ko je gori, ne ko je bolji. Stoga, ni jedno od njih dvoje, mislim, neće biti dobro po nas. Drugo, iz našeg iskustva sa američkim zvaničnicima i političarima uopšte, ne treba ih držati za reč, nisu pošteni. Šta god da kažu, ne veruj im. Ako kažu dobru reč ili lošu reč, ako su veoma agresivni ili veoma miroljubivi, ne veruj im. Zavisi od lobija, od uticaja različitih političkih pokreta u njihovoj zemlji i to će nakon izbora definisati njihovu politiku. Stoga, ne moramo da gubimo naše vreme slušajući njihovu retoriku sada. To je, jednostavno, đubre.

Image

Čekati njihovu politiku i onda videti, ali mi ne vidimo nikakve dobre znake da če SAD dramatično promeniti svoju politiku prema onome što se događa u svetu, da budu pošteni ili da poštuju međunarodni zakon ili da brinu o Povelji UN. Nema znaka da ćemo to videti u bliskoj budućnosti. Nije pitanje ko će biti predsednik, razlika je jako mala, svakom od njih će biti dozvoljeno da ostave lični otisak, samo lični otisak, ali to ne znači menjanje politike.

Zbog ovoga mi se ne nadamo, niti gubimo naše vreme na to."
čHelli .BA Lazo ti je stari Mosadovac, kako ti kao geoANALitičar to ne provali :mrgreen:
jeza u ledja

#1146 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote:Ima i taj 1 poen iz nekog distrikta u Maineu, gdje bi kao Trump mogao uzeti... ne znači ništa osim u toj kombinaciji sa NH kada bi mogao razbiti egal.
Ma da.

Samo, i taj egal se zakonski "razbija" u Predstavnickom Domu, kojeg kontrolisu i kontrolisace Republikanci. Tako da, osim ako Republikanci ne pobudale, i 269 boba bi bilo dovoljno Trumpu....Ja mislim.
( U stvari ne razbija se egal, vec kad neko ne osvoji 50+% boba.

Inace gledam ove 4-way ankete, tamo nema ovog debilnog LA Times Tracking polla koji mjesecima daje zestoko nakrivljene rezultate udesno, jer su napravili debilne uzorke grupa....helem u 4-way prosjeku anketa (znaci koji ukljucuje i ostale kandidate), Hillary vec vodi +2.6%.
Pandakonda

#1147 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Pandakonda »

Još malo :D

Image
jeza u ledja

#1148 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Te FBI uniforme su ocigledno fejk. :oops:
Acid25

#1149 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Acid25 »

Pandakonda wrote:Još malo :D

Image
Image
tranquil

#1150 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by tranquil »

Riječ - dvije o izborima 2016, kao i o izbornom procesu generalno.

Kao što je neko primjetio, ovo je prvi put u američkim izborima da imamo kandidata kojeg podržava istovremeno FBI, KKK i Rusija.

S druge strane, ne može se negirati medijska zavjera 99% medija koji podržavaju drugog kandidata. Zapravo, mislim da je ta zavjera dosta dublja i obuhvata doslovno 50-ak % biračkog tijela. Moj utisak je, naime, da su većina glasača HRC svjesni koliko je njihov kandidat loš i korumpiran, ali i dalje joj daju podršku i doslovno se pretvaraju da je ona sjajna jer smatraju da je alternativa jeziva, i u tome se slažem sa njima.

Mislim da ipak postoji mogućnost da je dugoročno Trump bolji izbor, ali to bi bilo samo u vrlo specifičnom scenariju kada on pobjeđuje, napravi niz loših poteza (koji nisu monumentalno loši da uključuju npr. masovna protjerivanja i druge stvari kojih se ljudi plaše u slučaju njegove pobjede), glasači ga za 4 godine (ili ranije ako bude impeachment što je u njegovom slučaju prilično moguće) odjebu sa perjem i katranom, i razočaraju se u alt-right koji potom gubi snagu. To bi svakako bila bolja opcija nego scenario u kom HRC dobija, a umjesto Trump-a, na čelo alt-right-a dok su u peak-u snage dođe neko sa manje neugodnom osobnošću, većim rasponom pažnje od 15 sekundi i nekompromitovanom prošlošću, možda neko kao onaj jezivi McMullin iz Utah-a, i onda takav lik bude kandidat GOP-a za 4 godine.

Ako Trump izgubi, GOP će početi proces liječenja i pitanje je u kom pravcu će da krenu, a mogućnost da krenu u pravcu održavanja alt-right biračkog tijela uz sebe je vrlo realna. S druge strane, ako Trump pobijedi, postoji mogućnost da se haos u GOP-u nastavi jer će Trump, ako se bude držao obećanja, prije ili poslije doći u sukob sa establishment-om vlastite partije. Zapravo, ako Trump pobijedi, niko nije siguran šta će se dalje dešavati, zato su i nezahvalne prognoze koji kandidat je dugoročno bolji.

Ali tu smo već previše u ŠBBKBB zemlji, a funkcionalnu kristalnu kuglu još nemamo. Zato, za ovaj mandat, za ove 4 godine, lista mojih preferenci kandidata po redoslijedu rastuće odvratnosti (i uključujući 3 najjača alternativna kandidata) je ovakva:
1. Johnson
2. Clinton
3. McMullin
4. Trump
5. Stein

Dakle Gary Johnson bi mi bio prvi izbor, a njega smatram za glupandera i ignoranta. Što puno govori šta mislim o ostalim kandidatima ispod njega.

Realno, to znači, da sam u USA, i da imam pravo glasa, da bih ignorisao ove alternativne kandidate i teška srca glasao za HRC, uprkos njenim manama.

I da, Trump je u pravu u barem jednom: sistem je definitivno namješten. Mnogi su tek u oktobru i novembru zavapili da imaju ovako loš izbor, i pitaju se zašto je to tako. E to je zato što je u procesu primaries-a u prvoj polovini 2016., u kom su glavne stranke izabrale svoje kandidate, učestvovalo 5% biračkog tijela. Tih 5% motivisanih i dobro izlobiranih glasača u periodu februar-juni su izabrali HRC i DJT, i stavili ostalih 95% novembarskih glasača pred svršen čin. Taj sistem se godinama koristio da se izaberu pogodni kandidati koji će odgovarati raznim industrijskim lobijima i sponzorima, a sada je Trump našao način da koristi taj sistem protiv istog tog sistema, što čini ove izbore historijski jedinstvenim, i niko veze nema kako će se neke stvari odvijati, i kako će se sistem (pokušati) prilagoditi da mu se u budućnosti ne dešavaju ovakve stvari (bez obzira na ishod).
Post Reply