Sloboda govora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#1126 Re: Sloboda govora

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:

Samo sto opisujes stvari koje se ne desavaju kod nas... Ili stvar koja se desila kod nas, ali u reziji katolickih fundamentalista (za promjenu :D)

Ne opisuje ih ni Lejla, zapravo opisuje u stilu Riste Djoge. I za predstavu su joj krivi muslimani. :-) A s obzirom da se priklonila hrpi idiota spram kojih i vehabije izgledaju umjereno, nema prava da se zali.

Jer ne vidim da se zalila kada su njene kolege radile dosta, dosta odvratnije stvari od ljudi koji su joj jebali mater i prijetili.
Kako se ne desavaju? Jesu bradonje razbucale umjetnicku izlozbu misleci da je gej parada? Jesu uduzeni katolici i muslimani zaustavili prikazivanje predstave jer "vrijedja religiju"? Idu li redovno u siriju da kolju nevjernike? Pljuju li redovno na klix komentarima po nekakvim sijama, jevrejima i slicnim? Ima li svaka trafika svetog nekog u rsu?

Ono sto tebi smeta je sto je blic prenio vijest. Da je objavilo radio sarajevo ne bi trepnuo jer znas da je pola stvari tacno od onoga sto je rekla. Eno dailymail prenio da se gradi to neko arapsko naselje u bosni gdje domaci ne smiju uci. Jel i to risto odradio?

Ej bolan, ljudi pozivaju na ubistvo i silovanje i tebi to nekako nije strasno
omar little

#1127 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

Hakiz wrote:
omar little wrote:nije religija tema, ali fundamentalna razlika izmedju islama i krscanstva je sto nema posrednika izmedju vjernika i njegovog boga pa samim tim ni nema ovozemaljske "administracije". allah je jedini koji moze suditi i vagati kakav si bio sljedbenik i sluga.

nismo afganistan pod talibanima da se traze i izdaju potvrde o muslimanstvu, sta vam je, ba, svima?!
Ali zato ima posrednika koji odlučuju kada je Allah uvrijeđen, a kada nije. Valjda sa njim sjedili na minderu pa pričali o tome. Pa lete glave kada posrednik zaurla "blasfemija!"
da, licemjeri su, davno etablirano, ali sta mene/nas briga, ja sam dzahil, to oni nek se trve medjusobno ko je i kakav musliman. ili katolik ili jevrej ili bilo sta. ako im smeta. ne zelim prihvatiti njihovu premisu, sto ti s angaziranjem po toj niti jesi, da su vjerski propisi ovdje nekakav relevantan faktor za temu slobode govora i sekularnog drustva. nisu. i vjernik i nevjernik su slobodni govoriti sta im je volja dok god se drze zakonskih okvira. vjernici mogu svoju "uvrijedjenost" zadjenut znaju dobro gdje i njihova drustvena infantilnost, da je tako nazovem, ne moze odredjivati norme sekularnog drustva. glumi seosku mladu do zore, ali time ne mozes smanjivati prostor slobode nekome drugom. istovremeno, svako skrabanje koje sadrzava stavove oprecne vecinskim nije automatski kritika niti herojstvo. svi se moraju nauciti ponasanju u slobodnom drustvu i ne histerisati en masse za svaki kurac.

dodijavam sama sebi ponavljanjem, mrzim to i mislim da cu se povuci sa ove teme, nema vise smisla, ali ne-mo-ze se prijetiti ljudima nasiljem i klanjem jer ti se ne svidja sta pisu. ne moze. ne smije se, zakon ima da reagira. takodjer, silaziti s pameti zbog svake napisane kritike ili provokacije je neproduktivno, ako je vec vecini svejedno sto je debilno. nista se s tim ne postize, kontra efekt mozda samo. najvise od svega se treba nauciti braniti princip. braneci princip, branis druge da bi branio sebe. znaci, kada se orkestrirano vode medijski napadi na velickovica kada se covjeku prijeti nasiljem ne samo na netu nego i izvan onda na to komplet drustvo treba reagirati, bez obzira sto ti se ne svidja sta je pisao ili sto ti je on odvratan ili sta vec. po guzici se niko pocesao nije (saka jada neka se oglasila) zbog stvari koje su se velickovicu radile jer ko ga jebe. srbin je, pise "kontra" bosnjaka , "vrijedja" nekog i nesto, stavec se koristilo za sapiranje i negiranje odgovornost. kada ti jedan dan imas stavove koji se ne svidjaju vecini jer, nadamo se, nisi ovca, mislis svojom glavom i kad-tad ces doci do nekog zakljucka koji se razlikuje od percepcije vecine u okruzenju, valjda bi volio da ga slobodno mozes iznijeti bez da ti fejs inboks vrvi nozevima, slomljenim kicmama i da te na cesti ne zaustavljaju prijeteci ti smrskanim koljenima.

ja znam da je ovo sve lakse receno nego uradjeno, ali drukcije se demokratsko, slobodno, raznoliko drustvo ne odgaja. zemlje sa sada etabliranim tradicijama slobode izrazavanja, misljenja, funkcioniranja, nisu preko noci postale to sto jesu, trebalo je dugo i trebalo je angaziranje svih drustvenih segmenata. sto se vise ponavlja ovako sta i sto se vise stite razgranicavanja, sekularnost, zakon to su nam bolje sanse. realnost je strasna, djeriz smo od zemlje najobicniji, mizogeni, rasisti, ksenofobi, homofobi, nesposobni i nevoljni suociti se sa samim sobom, nezrelo se definiramo okolinom i u druge upiremo prste namjesto primarno sobom da se bavimo, nemamo identiteta a i to malo sto imamo se temelji na kultu zrtve, sad smo poceli i otvoreno glorificirat fasizam, nigdje necemo pristici ali eto.

p.s.

koncept slobode govora, gdje i kako odredjujemo granice, kako definirati stvari koje zelimo iskljuciti iz okvira slobode govora, zakonski principi za ta ogranicavanja i slicno, su stvari koji se svugdje tabire i natezu, zakoni se modificiraju, mijenjanju, reverziraju, vode se drustveni dijalozi, intelektualci analiziraju, raspravljaju, zakljucuju, sta vec ne, nismo mi jedini. to se lako uvidi povrsnim pregledom svjetskih medija. nas je problem sto mi jos ne znamo viljusku i noz koristiti, a ovi gore raspravljaju o escajgu za konzumiranje pariskog 6 course meal.

p.p.s.

da ne bude zabune, hakize, nije ovo tebi osobno nego se nakacih na ovaj post.
piupiu

#1128 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

omar little wrote:da, licemjeri su, davno etablirano, ali sta mene/nas briga, ja sam dzahil, to oni nek se trve medjusobno ko je i kakav musliman. ili katolik ili jevrej ili bilo sta. ako im smeta. ne zelim prihvatiti njihovu premisu, sto ti s angaziranjem po toj niti jesi, da su vjerski propisi ovdje nekakav relevantan faktor za temu slobode govora i sekularnog drustva. nisu. i vjernik i nevjernik su slobodni govoriti sta im je volja dok god se drze zakonskih okvira. vjernici mogu svoju "uvrijedjenost" zadjenut znaju dobro gdje i njihova drustvena infantilnost, da je tako nazovem, ne moze odredjivati norme sekularnog drustva. glumi seosku mladu do zore, ali time ne mozes smanjivati prostor slobode nekome drugom. istovremeno, svako skrabanje koje sadrzava stavove oprecne vecinskim nije automatski kritika niti herojstvo. svi se moraju nauciti ponasanju u slobodnom drustvu i ne histerisati en masse za svaki kurac.

dodijavam sama sebi ponavljanjem, mrzim to i mislim da cu se povuci sa ove teme, nema vise smisla, ali ne-mo-ze se prijetiti ljudima nasiljem i klanjem jer ti se ne svidja sta pisu. ne moze. ne smije se, zakon ima da reagira. takodjer, silaziti s pameti zbog svake napisane kritike ili provokacije je neproduktivno, ako je vec vecini svejedno sto je debilno. nista se s tim ne postize, kontra efekt mozda samo. najvise od svega se treba nauciti braniti princip. braneci princip, branis druge da bi branio sebe. znaci, kada se orkestrirano vode medijski napadi na velickovica kada se covjeku prijeti nasiljem ne samo na netu nego i izvan onda na to komplet drustvo treba reagirati, bez obzira sto ti se ne svidja sta je pisao ili sto ti je on odvratan ili sta vec. po guzici se niko pocesao nije (saka jada neka se oglasila) zbog stvari koje su se velickovicu radile jer ko ga jebe. srbin je, pise "kontra" bosnjaka , "vrijedja" nekog i nesto, stavec se koristilo za sapiranje i negiranje odgovornost. kada ti jedan dan imas stavove koji se ne svidjaju vecini jer, nadamo se, nisi ovca, mislis svojom glavom i kad-tad ces doci do nekog zakljucka koji se razlikuje od percepcije vecine u okruzenju, valjda bi volio da ga slobodno mozes iznijeti bez da ti fejs inboks vrvi nozevima, slomljenim kicmama i da te na cesti ne zaustavljaju prijeteci ti smrskanim koljenima.

ja znam da je ovo sve lakse receno nego uradjeno, ali drukcije se demokratsko, slobodno, raznoliko drustvo ne odgaja. zemlje sa sada etabliranim tradicijama slobode izrazavanja, misljenja, funkcioniranja, nisu preko noci postale to sto jesu, trebalo je dugo i trebalo je angaziranje svih drustvenih segmenata. sto se vise ponavlja ovako sta i sto se vise stite razgranicavanja, sekularnost, zakon to su nam bolje sanse. realnost je strasna, djeriz smo od zemlje najobicniji, mizogeni, rasisti, ksenofobi, homofobi, nesposobni i nevoljni suociti se sa samim sobom, nezrelo se definiramo okolinom i u druge upiremo prste namjesto primarno sobom da se bavimo, nemamo identiteta a i to malo sto imamo se temelji na kultu zrtve, sad smo poceli i otvoreno glorificirat fasizam, nigdje necemo pristici ali eto.

p.s.

koncept slobode govora, gdje i kako odredjujemo granice, kako definirati stvari koje zelimo iskljuciti iz okvira slobode govora, zakonski principi za ta ogranicavanja i slicno, su stvari koji se svugdje tabire i natezu, zakoni se modificiraju, mijenjanju, reverziraju, vode se drustveni dijalozi, intelektualci analiziraju, raspravljaju, zakljucuju, sta vec ne, nismo mi jedini. to se lako uvidi povrsnim pregledom svjetskih medija. nas je problem sto mi jos ne znamo viljusku i noz koristiti, a ovi gore raspravljaju o escajgu za konzumiranje pariskog 6 course meal.

p.p.s.

Tako. :thumbup:
Hakiz

#1129 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

omar little wrote:
Hakiz wrote:
omar little wrote:nije religija tema, ali fundamentalna razlika izmedju islama i krscanstva je sto nema posrednika izmedju vjernika i njegovog boga pa samim tim ni nema ovozemaljske "administracije". allah je jedini koji moze suditi i vagati kakav si bio sljedbenik i sluga.

nismo afganistan pod talibanima da se traze i izdaju potvrde o muslimanstvu, sta vam je, ba, svima?!
Ali zato ima posrednika koji odlučuju kada je Allah uvrijeđen, a kada nije. Valjda sa njim sjedili na minderu pa pričali o tome. Pa lete glave kada posrednik zaurla "blasfemija!"
da, licemjeri su, davno etablirano, ali sta mene/nas briga, ja sam dzahil, to oni nek se trve medjusobno ko je i kakav musliman. ili katolik ili jevrej ili bilo sta. ako im smeta. ne zelim prihvatiti njihovu premisu, sto ti s angaziranjem po toj niti jesi, da su vjerski propisi ovdje nekakav relevantan faktor za temu slobode govora i sekularnog drustva. nisu. i vjernik i nevjernik su slobodni govoriti sta im je volja dok god se drze zakonskih okvira. vjernici mogu svoju "uvrijedjenost" zadjenut znaju dobro gdje i njihova drustvena infantilnost, da je tako nazovem, ne moze odredjivati norme sekularnog drustva. glumi seosku mladu do zore, ali time ne mozes smanjivati prostor slobode nekome drugom. istovremeno, svako skrabanje koje sadrzava stavove oprecne vecinskim nije automatski kritika niti herojstvo. svi se moraju nauciti ponasanju u slobodnom drustvu i ne histerisati en masse za svaki kurac.

p.s.

p.p.s.

Nema frke, slično mislim i ja.
prog321

#1130 Re: Sloboda govora

Post by prog321 »

Govor mržnje i pozivanje na ubistvo preko interneta nije pravno kažnjivo u svim vodećim demokratskim zemljama.

Postoje neke iznimke kao zabrana nacistističkih izjava u Njemačkoj ili privremeno oduzimanje prava na slobodu govora zbog terorizma.
maraccana

#1131 Re: Sloboda govora

Post by maraccana »

Mnogi žele svoje prestupe u vjeri provući izgovorima o slobodi govora, sekularizmu i sl. Jasno je da jedno s drugim veze žive nema. Preciznije, takvi predstavljaju problem i sekularnom i religijskom svijetu, zbog toga je potrebna kontrola unutar religija, da ne može svaki žohar krivo predstavljati sliku nečega i da zbog toga mnogi drugi nepotrebno budu obilježeni radi takvih, nego napraviti certificiranje vjernika koji ispunjavaju uslove da se tako mogu deklarisati. Od trenutne statistike broja vjernika, brojka bi sigurno spala na nekih 10%, haos, ali bi bar znali s kim imamo posla i napokon bi vidjeli realnu sliku jer je trenutna očito iskrivljena.
omar little

#1132 Sloboda govora

Post by omar little »

samo da ne ostane ne zapamceno. kad neko progugla lejla čolak da mozda izadje

kad nju nazivaju imenima i ponasaju se ko divljaci onda je zrtva islama. kad treba dudlat kitu svojim novim desnicarskim sponzorima onda je autenticno i iskreno. :D dominira.

lejla čolak

Image

Image

Image
aratet

#1133 Re: Sloboda govora

Post by aratet »

Ne vidim u cemu je problem, osim ovog zadnjeg iako nisam siguran na sta je konkrento mislila.
omar little

#1134 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

na trumpa.

nema problema, samo nek stoji
ultima_palabra

#1135 Re: Sloboda govora

Post by ultima_palabra »

Pa šta je onda bio problem? Frajer je sirovo, autentično i iskreno htio platiti nekoga da je siluje.
omar little

#1136 Sloboda govora

Post by omar little »

ultima_palabra wrote:Pa šta je onda bio problem? Frajer je sirovo, autentično i iskreno htio platiti nekoga da je siluje.
ja kazem dominira zena :D
ultima_palabra

#1137 Re: Sloboda govora

Post by ultima_palabra »

omar little wrote:
ultima_palabra wrote:Pa šta je onda bio problem? Frajer je sirovo, autentično i iskreno htio platiti nekoga da je siluje.
ja kazem dominira zena :D
Dominiše :D

Izgleda da se isplati pratiti njen profil... gift that keeps on giving :oops:
omar little

#1138 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

ultima_palabra wrote: Dominiše :D

Izgleda da se isplati pratiti njen profil... gift that keeps on giving :oops:
ja sinoc otisla jer je neko na forumu spomenuo, a tamo trump election night orgije i odusevljenje. :sretan: cetnika ko pljeve, slave pobjedu. napravim skrinsotova nekih sebi za fejsa kad jutros raja vice sakrila profil. :D da ga nije sakrila ne bih po forumu postala, ali posto non-stop brise stvari po profilu i prekrojava narative ovo ce ostati na internetu. ako mi se bude dalo rovit po telefonu i sve ostale sto sam skrinsotala davno cu pokacit. :D
dječak sa šibicama

#1139 Re: Sloboda govora

Post by dječak sa šibicama »

E nek` si ti cetnikusu razotkrila, sestoaprilska ti ne gine.
maraccana

#1140 Re: Sloboda govora

Post by maraccana »

Htjela je reć da je Trump barem otvoreno zao, za razliku od mase onih koji su to krišom ispod vela religije, moralnosti itd., što jest jest, licemjernost je gora od zla.
KB9

#1141 Re: Sloboda govora

Post by KB9 »

kakva glupacica
ultima_palabra

#1142 Re: Sloboda govora

Post by ultima_palabra »

maraccana wrote:Htjela je reć da je Trump barem otvoreno zao, za razliku od mase onih koji su to krišom ispod vela religije, moralnosti itd., što jest jest, licemjernost je gora od zla.
Pa i onaj Mirza kakoveć je otvoreno zao, ništa ne skriva frajer.
Nadzorna_ploca

#1143 Re: Sloboda govora

Post by Nadzorna_ploca »

E jest dosadna u kurac krasni, u sve se mijesa. Moram ovu temu na hide staviti.
UvaljanaPucna

#1144 Re: Sloboda govora

Post by UvaljanaPucna »

A što se ona ovako izražava a biva novinarka :roll:
Zar ne može koristiti neke primjerenije riječi,nego baš onako ko kabadahija :roll:
Bodkin

#1145 Re: Sloboda govora

Post by Bodkin »

Zar nije lejla otisla jer su bili iskreni i direktni prema njoj?
maraccana

#1146 Re: Sloboda govora

Post by maraccana »

ultima_palabra wrote:
maraccana wrote:Htjela je reć da je Trump barem otvoreno zao, za razliku od mase onih koji su to krišom ispod vela religije, moralnosti itd., što jest jest, licemjernost je gora od zla.
Ne deklariše se kao musliman jel?
ultima_palabra

#1147 Re: Sloboda govora

Post by ultima_palabra »

maraccana wrote:
ultima_palabra wrote:
Nemam pojma, ne znam čovjeka.

I šta to ima veze? Jel iskren i otvoren?
maraccana

#1148 Re: Sloboda govora

Post by maraccana »

ultima_palabra wrote:
maraccana wrote:
ultima_palabra wrote: Pa i onaj Mirza kakoveć je otvoreno zao, ništa ne skriva frajer.
Nemam pojma, ne znam čovjeka.

I šta to ima veze? Jel iskren i otvoren?
Dovoljno je pogledati sliku:

Image
ultima_palabra

#1149 Re: Sloboda govora

Post by ultima_palabra »

Pa eto, po Lejli je islam najveće zlo na svijetu, a ipak ne prihvata sirovog, autentičnog i iskrenog Mirzu, nego samo sirovog, autentičnog i iskrenog Donalda.
maraccana

#1150 Re: Sloboda govora

Post by maraccana »

ultima_palabra wrote:Pa eto, po Lejli je islam najveće zlo na svijetu, a ipak ne prihvata sirovog, autentičnog i iskrenog Mirzu, nego samo sirovog, autentičnog i iskrenog Donalda.
Mirza nije nikakav sirov, autentičan, nego licemjerni lažni vjernik koji glumi moralistu kao i masa drugih, veze nema sa Donaldom.
Post Reply