Hakiz wrote:omar little wrote:nije religija tema, ali fundamentalna razlika izmedju islama i krscanstva je sto nema posrednika izmedju vjernika i njegovog boga pa samim tim ni nema ovozemaljske "administracije". allah je jedini koji moze suditi i vagati kakav si bio sljedbenik i sluga.
nismo afganistan pod talibanima da se traze i izdaju potvrde o muslimanstvu, sta vam je, ba, svima?!
Ali zato ima posrednika koji odlučuju kada je Allah uvrijeđen, a kada nije. Valjda sa njim sjedili na minderu pa pričali o tome. Pa lete glave kada posrednik zaurla "blasfemija!"
da, licemjeri su, davno etablirano, ali sta mene/nas briga, ja sam dzahil, to oni nek se trve medjusobno ko je i kakav musliman. ili katolik ili jevrej ili bilo sta. ako im smeta. ne zelim prihvatiti njihovu premisu, sto ti s angaziranjem po toj niti jesi, da su vjerski propisi ovdje nekakav relevantan faktor za temu slobode govora i sekularnog drustva. nisu. i vjernik i nevjernik su slobodni govoriti sta im je volja dok god se drze zakonskih okvira. vjernici mogu svoju "uvrijedjenost" zadjenut znaju dobro gdje i njihova drustvena infantilnost, da je tako nazovem, ne moze odredjivati norme sekularnog drustva. glumi seosku mladu do zore, ali time ne mozes smanjivati prostor slobode nekome drugom. istovremeno, svako skrabanje koje sadrzava stavove oprecne vecinskim nije automatski kritika niti herojstvo. svi se moraju nauciti ponasanju u slobodnom drustvu i ne histerisati en masse za svaki kurac.
dodijavam sama sebi ponavljanjem, mrzim to i mislim da cu se povuci sa ove teme, nema vise smisla, ali ne-mo-ze se prijetiti ljudima nasiljem i klanjem jer ti se ne svidja sta pisu. ne moze. ne smije se, zakon ima da reagira. takodjer, silaziti s pameti zbog svake napisane kritike ili provokacije je neproduktivno, ako je vec vecini svejedno sto je debilno. nista se s tim ne postize, kontra efekt mozda samo. najvise od svega se treba nauciti braniti princip. braneci princip, branis druge da bi branio sebe. znaci, kada se orkestrirano vode medijski napadi na velickovica kada se covjeku prijeti nasiljem ne samo na netu nego i izvan onda na to komplet drustvo treba reagirati, bez obzira sto ti se ne svidja sta je pisao ili sto ti je on odvratan ili sta vec. po guzici se niko pocesao nije (saka jada neka se oglasila) zbog stvari koje su se velickovicu radile jer ko ga jebe. srbin je, pise "kontra" bosnjaka , "vrijedja" nekog i nesto, stavec se koristilo za sapiranje i negiranje odgovornost. kada ti jedan dan imas stavove koji se ne svidjaju vecini jer, nadamo se, nisi ovca, mislis svojom glavom i kad-tad ces doci do nekog zakljucka koji se razlikuje od percepcije vecine u okruzenju, valjda bi volio da ga slobodno mozes iznijeti bez da ti fejs inboks vrvi nozevima, slomljenim kicmama i da te na cesti ne zaustavljaju prijeteci ti smrskanim koljenima.
ja znam da je ovo sve lakse receno nego uradjeno, ali drukcije se demokratsko, slobodno, raznoliko drustvo ne odgaja. zemlje sa sada etabliranim tradicijama slobode izrazavanja, misljenja, funkcioniranja, nisu preko noci postale to sto jesu, trebalo je dugo i trebalo je angaziranje svih drustvenih segmenata. sto se vise ponavlja ovako sta i sto se vise stite razgranicavanja, sekularnost,
zakon to su nam bolje sanse. realnost je strasna, djeriz smo od zemlje najobicniji, mizogeni, rasisti, ksenofobi, homofobi, nesposobni i nevoljni suociti se sa samim sobom, nezrelo se definiramo okolinom i u druge upiremo prste namjesto primarno sobom da se bavimo, nemamo identiteta a i to malo sto imamo se temelji na kultu zrtve, sad smo poceli i otvoreno glorificirat fasizam, nigdje necemo pristici ali eto.
p.s.
koncept slobode govora, gdje i kako odredjujemo granice, kako definirati stvari koje zelimo iskljuciti iz okvira slobode govora, zakonski principi za ta ogranicavanja i slicno, su stvari koji se svugdje tabire i natezu, zakoni se modificiraju, mijenjanju, reverziraju, vode se drustveni dijalozi, intelektualci analiziraju, raspravljaju, zakljucuju, sta vec ne, nismo mi jedini. to se lako uvidi povrsnim pregledom svjetskih medija. nas je problem sto mi jos ne znamo viljusku i noz koristiti, a ovi gore raspravljaju o escajgu za konzumiranje pariskog 6 course meal.
p.p.s.
da ne bude zabune, hakize, nije ovo tebi osobno nego se nakacih na ovaj post.