Novi rat

Locked
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1126 Re: Novi rat

Post by japin_mutapi »

Blek Stena wrote:Zatezni@
Srbin sam..............i bosanac, ne mogu lagat :D
taman ... ako si srbin i bosanac, znaci nisi velikosrbin, fasista i nacionalista

prvi bi se trebao boriti protiv ideje velike srbije, homogene, etnicki ciste, koja je jedna ogromna ljaga na obrazu srpskog naroda
hipoteka ratnih zlocinaca i masovnih grobnica lezi na ledjima tvog naroda, i ako volis i zelis dobro, i srbima i ostalima u okruzenju, moras se protiv toga boriti

ta borba je teska i preteska, trajace decenijama, naposlijetku moguce bude i oruzana
u interesu je srpskog naroda da velikosrpski nacionalizam bude porazen
Kombat

#1127 Re: Novi rat

Post by Kombat »

racionalista wrote:Dumam večeras malo, i vrtim scenarije koji bi nas mogli zadesiti u narednom periodu. Jedan od njih naravno predviđa i oruzani sukob. Ako do tog dodje nema "hoces-neces" i to je prihvatljivo, ali pomisao da bi mi u sadasnjoj konstalaciji odnosa u Bosnjackom korpusu neki nadredjeni bio vjerovatno clan ili simpatizer SDA mi gadi branjenje drzave.
eSSed Radeljas, A.S bi dobio cin brigadnog generala :izet: :lol: :lol: pobjeda je zagarantovana!!!
Gojeni H

#1128 Re: Novi rat

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote: Ali prebacivati ljudima koji NE ZELE da ratuju da su izdajnici, to mogu samo teski debili. Zasto? Zato sto ljudi nisu slijepi i vide u zadnjih 20 godina za kakvu drzavu bi se borili
Ljudi koji ne žele da ratuju nisu izdajnici po defaultu. Ljudi ko ljudi ko bi normalan ratovao.
Međutim ti ljudi, obični ljudi, niti počinju niti završavaju ratove, nego ih vrijeme pokupi i upotrijebi.

Sasvim je ok reći ja ne bi ratovao. Već sada imamo to iskustvo: u slučaju da rata bude, ko ne želi da ratuje trebao bi naći načina da se evakuiše iz zone gdje bude rata, što prije to bolje. Ljudi koji upozoravaju na to čine im uslugu. Na kraju će opet biti i amnestija i ko bude htio da se vrati - moći će. Naglasak je na "ko bude htio", jer se i poslije onog rata malo vratilo. Ali kukati i žaliti se da država ili društvo nije baš onako kako bi trebalo, a ne boriti se da ga na pozitivan način promijeniš, je mazohistički i djetinjasto. Jer čak i kada se boriš rezultati su upitni...

Ne prizivam je rat, niti ga vidim kao rješenje po kojem bi unutrašnje uređenje BiH trebalo biti prelomljeno. Otcjepljenje RS stavlja Bošnjake i Bosance u tešku poziciju, ali lak izbor, jer alternativa izgleda tako crno i sumorno. Već sam pisao da bi nestanak BiH značio de facto nestanak Bošnjaka i Bosanaca (često se navode Palestinci kao dobra analogija, šta ja znam koliko je dobra, možda Indijanci prije...) Tako treba shvatiti ta upozorenja na mogućnost rata, postoji jedan automatizam reakcije, skoro pa geopolitička zakonitost, nešto što nije ni neobično ni nečuveno. Opet ni u tom scenariju društvene/nacionalne nesreće i propasti ne mora da znači nečiju ličnu tragediju, mogu ljudi prosperirati i takvom okruženju, promijeniti identitet, vjeru, emigrirati, ...
Ne znam da li uopste komentarisati gluposti tipa "oni koji bi da ratuju ...".

Izgleda da se moramo vratiti na osnove historije ljudskog drustva ...
Pleme je jedna od najdemokraticnijih formi ljudskog drustva (ovo ne vazi za zene). Dakle, svaki punoljetni muskarac ucestvuje u donosenju vaznih odluka a poglavica zivi tek nesto malo bolje od ostalih pripadnika plemena.
Ukoliko vecina plemena odluci da ucestvuje u ratu, svi sposobni muskarci moraju uzeti oruzje u ruke.

Drustvo/drzava je ugovor izmedju vladajuce elite i stanovnistva. Samo neshvatanje ove definicije kod nas, dovodi do velikih drustvenih i ekonomskih problema.

U slucaju rata, vojno-sposobni musakarac moze biti pozvan da da svoj doprinos u tom ratu.
Oni koji " ne zele da ratuju" mogu i trebaju biti krivicno gonjeni. Tako je u normalnoj drzavi.
Nezavisno o onome sto drzava moze da uradi, posteno bi bilo da se dezerter odrekne drzavljanstva zemlje koju treba braniti i da one negdje drugdje.
Da li ce ga neko primiti ne treba da bude briga drzave i stanovnistva koje ostaje.

Nista se posebno nece danas promjeniti na povrsini drustveno-politickog zivota BiH. Ono sto se hoce promijeniti, a izgleda da do reakcije visokog predstavnika nece doci jer nema vojne moci, je da ce danasnji referendum biti poziv na onaj drugi 2018. god. kojim bi se PC i zvanicno odvojila od BiH.
Nadzorna_ploca

#1129 Re: Novi rat

Post by Nadzorna_ploca »

Mozes misliti.
Grean

#1130 Re: Novi rat

Post by Grean »

Gojeni H wrote: Ono sto se hoce promijeniti, a izgleda da do reakcije visokog predstavnika nece doci jer nema vojne moci, je da ce danasnji referendum biti poziv na onaj drugi 2018. god. kojim bi se PC i zvanicno odvojila od BiH.
Glavno pitanje je stav EU-a i velikih sila.

Ako imaju volje onda imaju i mehanizme da takve pokusaje rijese na miran nacin. Sankcije funkcionerima koji se upustaju u secezionizam, zamrzavanje sredstava na racunima u EU, zabrana ulaska u zemlje EU-a, zabrana investicija na tom prostoru, sve ono sto smo vidjeli vezano za Krim i Putinove marionete a takav scenario ni bosanski a ni oni Srbi preko Drine ne bi izdrzali.

Imaju primjeri Sjevernog Kipra, koji se btw sad ujedinjuje, primjeri Krimske krize, nismo mi izuzetak. Ali i za ovo se treba boriti a ne klepnuti usima, reci nemamo vojnu snagu pa hajde da prihvatimo fakticko stanje. 50 godina je Juzni Kipar cekao i lomio volju Sjevernog Kipra i evo i slomio je jer ovi zele u EU. Mi trebamo davati dojam da smo spremni na sve da ovo odbranimo cak i onda kad nismo spremni. To je cijela poenta ove price o ratu.
megaman4

#1131 Re: Novi rat

Post by megaman4 »

Grean wrote:
Gojeni H wrote: Ono sto se hoce promijeniti, a izgleda da do reakcije visokog predstavnika nece doci jer nema vojne moci, je da ce danasnji referendum biti poziv na onaj drugi 2018. god. kojim bi se PC i zvanicno odvojila od BiH.

Ako imaju volje onda imaju i mehanizme da takve pokusaje rijese na miran nacin. Sankcije funkcionerima koji se upustaju u secezionizam, zamrzavanje sredstava na racunima u EU, zabrana ulaska u zemlje EU-a, zabrana investicija na tom prostoru, sve ono sto smo vidjeli vezano za Krim i Putinove marionete a takav scenario ni bosanski a ni oni Srbi preko Drine ne bi izdrzali.

Imaju primjeri Sjevernog Kipra, koji se btw sad ujedinjuje, primjeri Krimske krize, nismo mi izuzetak. Ali i za ovo se treba boriti a ne klepnuti usima, reci nemamo vojnu snagu pa hajde da prihvatimo fakticko stanje. 50 godina je Juzni Kipar cekao i lomio volju Sjevernog Kipra i evo i slomio je jer ovi zele u EU. Mi trebamo davati dojam da smo spremni na sve da ovo odbranimo cak i onda kad nismo spremni. To je cijela poenta ove price o ratu.
Bojim se da njih vise BIH ne zanima kao ranije. Sirija i Ukrajina su trenutno glavna zarista, mada se ponovo talasa na Balkanu, narocito Makedoniji i BiH. Prate oni sve. Sad je veliko pitanje sta oni ustvari hoce od ovih prostora: trajni mir i ulazak u EU ili status quo kako bi eksperimentisali s nama.
Gojeni H

#1132 Re: Novi rat

Post by Gojeni H »

Grean wrote:

Izvini ako cu zvucati kao pesimista ... samo pokusavam biti pragmatican.

1992. god. Evropa je jos uvijek bila u polupijanoj euforiji nastaloj padom komunizma koju je malo ustinuo Vukovar, Dubrovnik i rat u Hrvatskoj.
Iste godine, Francis Fukuyama napisao je svoje djelo Kraj historije i zadnji covjek, gdje tvrdi da pad komunizma ne znaci samo kraj Hladnog rata, vec kraj sukoba za zemlje koje prigrle demokratiju.
"What we may be witnessing is not just the end of the Cold War, or the passing of a particular period of post-war history, but the end of history as such: that is, the end point of mankind's ideological evolution and the universalization of Western liberal democracy as the final form of human government"
Razmjeri genocida i ljudske patnje u Bosni, stvorili su simpatije kod ogromnog dijela evropske javnosti, ... ali, ni tada, niko u Evropi nije imao dovoljno volje, snage i moci da okupi vojsku i prekine rat. Za liberalne humaniste, Bosna je bila novi Spanski gradjanski rat, borba dobra protiv zla, ali njihove vlade nisu bile spremne da rizikuju vise od zivota 5-6 vojnika u "mirovnoj misiji".
U svakom slucaju, sve zemlje Evrope su barem deklarativno bile ujedinjene.

Ove godine se desilo glasanje i pobjeda Brexit opcije u UK.
Prije 3-4 dana, BBC objavljuje vijest da Visegradske zemlje prijete da ce uloziti veto na bilo kakav sporazum koji limitira slobodno kretanje njihovog stanovnistva odnosno bilo kakvu zabranu ulasku u UK.
Four central European countries are prepared to veto any Brexit deal agreed between the UK and the European Union that restricts their citizens’ rights to live and work in Britain, the prime minister of Slovakia has said.
Prije 2-3 sedmice, BBC je prikazao intervju s poljskim ministrom finansija. Covjek otvoreno govori da se Poljska ekonomski i sigurnosno zeli zastiti u slucaju da jos neke zemlje odluce da napuste EU.

Evropa '92 i Evropa danas su dvije veoma razlicite zajednice, a ekstra simpatije prema Bosni nisu vidljive golim okom.

Sto se "velikih sila" tice? Ko su velike sile? Misli da mozemo govoriti samo o SAD i Rusiji.
Zasto bi SAD cinile bilo sta, dokle god se ratni sukobi ne prelijevaju prema Jadranu odnosno Bugarskoj? Ne silji se chuna radi siljenja chune, vec radi konkretnog interesa.
zateznistub

#1133 Re: Novi rat

Post by zateznistub »

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1134 Re: Novi rat

Post by KatarinaKosaca »

Image Srbi vrlo pacifisticki i sa pozivanjem na mir po drustvenim mrezama,sire ovu mapu sa komentarima da «muslimani po etnogenezi mrzitelji» i da je ovo BIH od sutra.
daddy-kool

#1135 Re: Novi rat

Post by daddy-kool »

Vraćanje u ustavno-pravni poredak separatističkih oblasti u BiH.
daddy-kool

#1136 Re: Novi rat

Post by daddy-kool »

KatarinaKosaca wrote:Image Srbi vrlo pacifisticki i sa pozivanjem na mir po drustvenim mrezama,sire ovu mapu sa komentarima da «muslimani po etnogenezi mrzitelji» i da je ovo BIH od sutra.

All we are saying is give peace a chance...
seln

#1137 Re: Novi rat

Post by seln »

daddy-kool wrote:
KatarinaKosaca wrote:Image Srbi vrlo pacifisticki i sa pozivanjem na mir po drustvenim mrezama,sire ovu mapu sa komentarima da «muslimani po etnogenezi mrzitelji» i da je ovo BIH od sutra.

All we are saying is give peace a chance...
prog321

#1138 Re: Novi rat

Post by prog321 »

Jebo BiH. Najvazniji je mir po svaku cijenu.
Samo ovi sto neznaju sta je rat pozivaju na njega. :izet: :-D
seln

#1139 Re: Novi rat

Post by seln »

prog321 wrote:Jebo BiH. Najvazniji je mir po svaku cijenu.
Samo ovi sto neznaju sta je rat pozivaju na njega. :izet: :-D
Kao da ima neko u BiH stariji od 25, a da ne zna sta je rat.
KatarinaKosaca

#1140 Re: Novi rat

Post by KatarinaKosaca »

5 glasackih mjesta u Srbiji na kojima,se glasa. Sve u duhu mira, cvijeca i dobrih odnosa. Dok neki zli forumasi klixa prizivaju na rat, umjesto da bre, puste, bre ljude da se prikljuce matici
daddy-kool

#1141 Re: Novi rat

Post by daddy-kool »

Đeca cvEća.
155_mm

#1142 Re: Novi rat

Post by 155_mm »

ja veceg desanta hipijevaca nisam dozivio od kad sam na forumu. sta li im je? da im neko nije turio drogu u heroin? ili pak trenutna hipi-ofenziva ima veze sa danasnjim raspakivanjem dejtona?
Mrljavi

#1143 Re: Novi rat

Post by Mrljavi »

Ako me roknu cetnici, zena i sin osigurani?
Danguba

#1144 Re: Novi rat

Post by Danguba »

Sta mai novoga u brlogu jutros?
insomnia78

#1145 Re: RE: Re: Novi rat

Post by insomnia78 »

155_mm wrote:ja veceg desanta hipijevaca nisam dozivio od kad sam na forumu. sta li im je? da im neko nije turio drogu u heroin? ili pak trenutna hipi-ofenziva ima veze sa danasnjim raspakivanjem dejtona?
Nasli ikonu na tavanu
zateznistub

#1146 Re: Novi rat

Post by zateznistub »

155_mm wrote:ja veceg desanta hipijevaca nisam dozivio od kad sam na forumu. sta li im je? da im neko nije turio drogu u heroin? ili pak trenutna hipi-ofenziva ima veze sa danasnjim raspakivanjem dejtona?
koliko ja vidim i znam brojati...mnogo vise je dobrovoljaca... :izet:
KatarinaKosaca

#1147 Re: Novi rat

Post by KatarinaKosaca »

prije turio malo u dzep :mrgreen: dinara na cirilici.
KatarinaKosaca

#1148 Re: Novi rat

Post by KatarinaKosaca »

zateznistub wrote:
naravno. I hvala Bogu. Ima Bosnu ko braniti i ko Dacicu odgovoriti
155_mm

#1149 Re: Novi rat

Post by 155_mm »

kad resumiramo postove hipijevaca, moRemo zakljuciti:

kad srbi i hrvati uzmu oruzje u ruke da odvoje ono sto su "unijeli u BiH" muslimanima je najbolje da se poklope usima i sute.
zbog toga sto boli kad te metak pogodi, sto rovovi znaju biti blatnjavi, jer bi muslimani bili agresori na srbe i hrvate.

jesam sta zaboravio?
155_mm

#1150 Re: Novi rat

Post by 155_mm »

zateznistub wrote:
pa to je vama hipijecima na sramotu!
Locked