Referendum(i) u RS-u

Locked
hAZNADAR

#1126 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

arzuhal wrote:

Da, stalno to neko jednodimenzionalno, isfrustrirano, emotivno, upravo torovsko puštanje vjetrova o Bošnjacima...Bosanci su državljani države BiH a čine ih pripadnici različitih naroda (Bošnjaka, Srba, Hrvata, Roma, Jevreja...), različitih političkih usmjerenja, ne/religijske pripadnosti...Ako sam najviše za BiH kakva je priznata kao nezavisna, dakle za Republiku BiH, normalnu zemlju za građanskim ustavnim uređenjem u kojem bi se poštovala prava naroda/kolektiviteta ali ne iznad prava pojedinca (ali sam raspoložen i za neka druga uređenja koja ne idu u smjeru etničkih razdvajanja i cijepanja države po tom šavu, neke multietničke regije i sl),
ako sam "vjernik sa dna kace" (mislim, volio bih da jesam ikakav vjernik), ali sam za jasnu sekularnu BiH bez ubadanja u oči nekome i ikome nečim s vjerom, pogotovo protiv ikakvog nametanja,
ako se žestoko borim da me se ne zaj..ava što jesam i hoću biti Bošnjak, i što ne dam nijednom papku bilo koje vrste i japije da mi to pravo spori ili da se sprda s tim, a istovremeno tu moju etnička pripadnost uopće ne vidim kao ikakvu prednost nad bilo čime ili kime, neku posebnost i nešto čime bi se trebalo ponositi nego kao najnormalniju stvar, kao jednu sasvim usputnu identitarnu crtu,
ako sam zbog toga i svog vlastitog iskustva rata žestoko protiv etno-nacionalizma jer sam vlastitim očima vidio uzrok tog etno-nacionalizma, donio mi belaje u kuću 1992. te ne želim da budem "bošnjačko dijete" srpskog etno-nacionalizma, ne želim da prihvatim to, da svojim etno-nacionalizmom dajem retroaktivno pravo i opravdanje jednom nacionalizmu...

u koji to ja tor spadam i pripadam, majku mu?

Za mene je bosanstvo onaj široki pojam (koji određuje pripadnika Bosne, njene stanovnike, državljane i građana) koji nije tijesan da u se primi sve one razičitosti i raznolikosti koje je Bosna imala i odgajala stoljećima, od naroda, njihovih vjera, kultura, belaja, taksirata...Ne mislim da će Dervo, kao Rom, ili Jakob, kao Jevrej, time što su pripadnici dva velika i poznata naroda, biti i manje Bosanci? Zašto bi Bošnjak bio?

Ali imaju i oni bosanci (sretao sam ih u životu) koji, haman, primarno (i, možda, jedino) Bošnjaka gledaju, iz nekih vlastitih razloga, kao muslimana/vjernika, a onda kroz SDA i, možda, lik ex-reisa Cerića, oprilike...Definicija Bošnjaka za njih je, otprilike: polumutavi i nesvjesni Bosanac, uništen religijom i izmanipulisan od SDA i IZ BiH. Pa se onda oni određuju u odnosu na njih, kao tobožnji bosanci, valjda kao ateisti otrgnuti od "torovskog jednoumlja" i "etno-nacionalizma", pa mogu rahat biti jednoumni u nekim svojim anacionalnim i nereligijskim torovima...
Lijep post, svaka cast i pozdravljam tvoj trud.
Ali sve sto si napisao se odnosi na bosanskohercegovacku naciju. Drzava nam se zove Bosna i Hercegovina i identificiranje sa drzavom i oslovljavanje sa imenom drzave zahtijeva puno ime a ne skracenicu.

Bosanac ne moze biti skracenica za bosanskohercegovacku naciju. Zato sto je Bosanac uvijek znacio nesto drugo, prvenstveno regionalnu i kulturolosku specificnost. Imamo Hercegovinu u imenu drzave i zao mi je - to se ne moze izbjeci, preskociti, progutati,... pa ako je ime drzave isuvise komplikovano - treba se naci druga skrecenica. Jer Bosanac, Bosanstvo, Bosanski,... je vec zauzeto i u skroz drugoj upotrebi.

A ovdje se precesto pod imenom Bosanac servira ideologija koja isuvise podsjeca na velikosrpsku, jugoslovensku,.. uz popratna pljuvanja po Bosnjacima. Zao mi je ali to nece proci. A ako i smije - neka ekipa nadje drugo ime za sebe.

Jos jednom - odlican post.
Last edited by hAZNADAR on 16/08/2016 16:04, edited 1 time in total.
statixx

#1127 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by statixx »

palermo wrote:
aurora313 wrote:. A pošto nema ni sredstava da do nekih novih sukoba dođe, dajte da svako uzme ponešto svoje. Doduše, ni tu se nećemo moći složiti, ali recite mi šta bi bila bolja solucija?
pa de predloži šta ko da uzme....
A sta ces uzeti, jasno je da samo davanje dolazi u obzir. Hrvatima dio i, eto, da se razdijemo svi k'o ljudi... nece se valjda dirati u ono sto je stvoreno etnickim ciscenjem, zlocinom i genocidom. To je trajna kategorija, tako nalazu politicki, pravni, moralni i svi drugi principi.
emmir1

#1128 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by emmir1 »

Na kraju krajeva, Srbi ti svjetski priznati mirotvorci konstantno predlažu miran razlaz

Pa ok

Ali da podjela bude poštena i pravedna.

Ne može 30 posto stanovništva da dobije pola Bosne nikako.
hAZNADAR

#1129 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

aurora313 wrote:
Zato smatram da je Dodik u pravu da nešto veoma ozbiljno pokrene. Možda će Dodik odustati od referenduma ako dobije nekakav finansijski poklon pa se ne treba kreditom zaduživati za penzije (ima li toga igdje u svijetu?!?). Možda stvarno treba zaštititi srpske tradicije jer se zbog njih i ginulo. Ili možda je ovaj referendum samo početna stepenica nečega što će omogućiti slijedeći pa i nove referendume. Ili možda da će to uzdrmati sve političare da hitno traže vanjsku potporu za kompletnu reorganizaciju društva.
Vrijeme je da pogledamo jedni drugima u lice i da kažemo da zajedno ovako ne možemo. Rat nam je bio jasan dokaz. A pošto nema ni sredstava da do nekih novih sukoba dođe, dajte da svako uzme ponešto svoje. Doduše, ni tu se nećemo moći složiti, ali recite mi šta bi bila bolja solucija?
Trideset ili pedeset godina od danas, možda dođe do izvodljive ideje zajedništva i stvori se neka nova Juga. Ali da bi do toga došlo, to podrazumijeva da se stvore određeni uslovi: najprije ekonomski sa stvaranjem definisanih slojeva društva, a zatim i stvaranja demokratskih navika i mišljenja koji na žalost društva uče i stiču decenijama pa i vijekovima.
To tada, slobodno priznajmo da smo jebeni Balkanci i da bolje ne znamo.
Koje tradicije zastititi i od koga?
Interesantno je da se svaka diskriminirajuca inicijativa u RS tumaci odbranom identiteta, tradicije, srpstva opcenito,.. osudi velikobosnjacka megalomanija,... a istovremeno sa sprdnjom nama spomene 20% BiH gdje se jedino za nesto pitamo.
Da, ovako dalje ne mozemo,.. i zato je bolje da Dodik raspise onaj pravi referendum o nezavisnosti RS.
Nama koji nismo htjeli ostati u YU ili bolje receno u ono u sta se pretvorila - nije trebalo ni godina dana da izadjemo. Ocigledno je da je srpska politika u RS licemjerna i kukavicka. 20 god samo indirektno propagira razlaz a nikako da to sprovede. I ovaj sad referendum o jednom danu kao probni balon. Pa stisnite neku stvar i formulisite pitanje na referendumu malo bolje - odnosno kao sto kazes - u lice. E to bi bilo kao sto kazes da Dodik nesto ozbiljno pokrene.
Kljuc problema u BiH je upravo u srpskoj politici i srpskom standardu. Nismo ni mi ostali cvjecke ali barem prihvatamo ovu drzavu i zelimo da je ravnopravna zajedica svih gradjana. RS politika ne zeli ravnopravnu drzavi svih gradjana vec eksluzivitet samo jedne nacije na skoro pola zemlje. E to ima svoju cijenu i dok je toga - i bice sranje jer to niko normalan ne moze aminovati.

I BiH nece nikada biti kao YU, nece nikada biti neka nova Juga. Zato sto su BiH i YU skroz razlicite stvari. Navikni se na cinjenicu da je BiH vjecna, uvijek je postojala i uvijek ce postojati. Bez obzira na male varijacije imena - isti jedinstveni kulturoloski i politicki prostor. Za razliku od sporazumnih politickih unija koje lako nastanu i nestanu.
Last edited by hAZNADAR on 16/08/2016 16:08, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#1130 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

daddy-kool wrote:
Reuf Bajrović Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv Dodika i pozvao SIPA-u da ga uhapsi
:thumbup:

Za potez bravo, ali mislim da ćemo samo otkriti da je država nefunkcionalna.
Što je opet dobro da znamo.
Upravo zato i jeste glup potez. Tuzilastvo i SIPA imaju dug i naporan put jacanja svog uticaja, snage, respekta i ucinkovitosti.

Prije 15 god nisi mogao ni zamisliti da bi se neko u po RS mogao uhapisiti a arhive pretresti po nalogu Tuzilastva.

Ovako ce Tuzilastvo imati samo dva izbora. Ili odbaciti tuzbu protiv Dodika i nastaviti sa kakvim takvim radom i pricekati mirniju atmosferu za hapsenja, - ili totalno izgubiti kredibilitet i vratiti se 15 god unazad.
dogtag

#1131 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

BHCluster wrote:Image

Od 1990 srbi su organizovali 7 referenduma i svaki put je srpski narod glasao jedno a srpski politicari uradili suprotno. Dodik je mislio da ce mu opet visoka predstavnica EU na noge doci pa da pozira.
„Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Republiku Srpsku je ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle SAO Srpska Krajina i SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. Nemojte da mislite da nećete odvesti Republiku Srpsku u pakao a srpski narod možda u nestanak jer srpski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje..... :lol: :lol: :lol:
Novi_Nick

#1132 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Novi_Nick »

[quote="daddy-kool"][quote="Connaisseur Karlin"]
vas jeste strah jr znate da vasi bosanjcki politicari nece nista uraditi u vezi srpskog refernduma,a sinoc sma postavila clanak,pa eto provjerite :)[/quote]

A ti si ovdje po zadatku.[/quote]

KONTRAPRODUKTIVNE PRIJETNJE SREBRENICKIM KONTRA-REFERENDUMOM

ZASTO SADIK AHMETOVIC NEPOTREBNO PRIJETI SREBRENICKIM KONTRA-REFERENDUMOM?!

Ne treba nikakav srebrenicki referendum, neka samo usvoje Odluku o izdvajanju Srebrenice iz RS-a koju su pripremili jos 2007 godine poslije presude za genocid. Referendumi nemaju legalnu snagu kao odluke drzavnog organa, tj. opstine. Jedino je nas Referendum na nivou cijele BiH, koji je je odrzan 1. marta 1992 godine, prije rata, genocida i prisile, imao pravne konzekvence.

Taj referndum je bio legalan, te ga je svijet priznao, dok istovremeno tadasnji srpski referendum nije imao nikakvu pravnu snagu, jer je bio ilegalan. Svijet nece priznati ilegalni srpski referendum ni sada uzalud ce ga oni odrzavati.

Tada, na legalnom referendumu 1992., kojega je svijet odobrio, je narod slobodno iskazao svoju volju da zivi u jedinstvenoj Bosni i Hercegoivni. Mi se samo moramo boriti za implementaciju rezultata toga referenduma, a to znaci ne smijemo popustati Srbima u njihovom separatizmu, tacnije ne smijemo usvajati zakone u Parlamentu BiH kojima se RS-u daju sve vece ovlasti.

Svaki novi referendum na nivou cijele BiH bih bi znacio priznanje srpskog referenduma, njegovu legalizaciju, i ujedno odricanje od naseg legalnog referenduma iz 1992. Budimo veoma oprezni. Ako bi mi na srpski referendum odgovorili nekim nasim referendumom, mi bi u stvari pristali da se natjecemo referendumima i to RS-u odgovara, jer njihov referendum je nelegalan, nema pravnu snagu. Tako bi mi sa zakonitog puta rjesavanja srpskog nelegalnog referenduma, presli na nezakoniti, na neko nadmetanje referndumima. Tako bi mi nasu legalnu poziciju srozali do njihove ilegalne. Mi samo trebamo NE priznati u Parlamentu BiH rezultate tog njihovog referenduma i neka trose pare uzalud.

Bakir Izetbegovic i SDA ovo sve dobro znaju i namjerno ili slucajno nebi smjeli da urade nista pogresno.
Fudo387

#1133 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Fudo387 »

aurora313 wrote:Vrijeme je da pogledamo jedni drugima u lice i da kažemo da zajedno ovako ne možemo. Rat nam je bio jasan dokaz.
Naravno da mozes, i moras.
Upravo je rat kojeg spominjes dokaz za to.
Podijela Bosne po sprskohrvatskom planu i programu je naprosto neizvodljiva.
Pokusano bezbroj puta, ponekad i uspijevalo na kratki vremenski period, ali, ne funkcionise.
Man'te se corava posla, svaki put samo dublje potonete.
harač

#1134 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by harač »

arzuhal wrote: Ako će se pokazivanjem i dokazivanjem srpskom narodu da njihov najveći srpski političar i srpski vođa ne može - iako u rukama drži konce sva tri srpska stuba vlasti i skoro sve medije - da organizuje ni jedna pišljivi srpski referendumčić
ponovno padanje u zamke slatkih snova i iluzija... kako će inzko nekome zabraniti nešto? donijeti neku odluku (sama pomisao unosi strah u kosti)? žaliti vijeću sigurnosti (istina, već je bio ove godine, ali sada će BAŠ najebati ovi u RS-u)? možda poslati neku vojsku (OHR komandosi)?
Last edited by harač on 16/08/2016 16:18, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1135 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Uz tvoj aplauz, palceve gore,... bez obzira kakvu glupost izrekla tvoja ideoloska bratija. Nikada ovdje nisam dozivio da su se drugovi Bosanci oko necega sukobili ili jedan drugog kritikovali. Kao sto nisi primijetio da je tvoj drug u moj citat umetnuo recenice nekog drugog sto je tehnicki gledano ocigledniji primjer laganje negoli tvoja mahalska dobacivanja.

Bosanstvo koje se ovdje opet kaci zahvaljujuci ekipi trolova u stvarnom zivotu je nesto posve drugo. U stvarnom zivotu je to skracenica za bosanskohercegovacku naciju, odnosno identificiranje sa drzavom. Mnogo ljudi cak mijesa termim Bosanac ili Bosnjak misleci na isto.

Ali ovdje na forumu je bosanstvo u vasoj interpretaciji odavno postalo pljuvanje po Bosnjacima, ismijavanje, omalovazavanje, .. Bosnjaka precesto na isti nacin kao sto rade srpski nacionalisti.

Tema je referendum.
Lazes brate i to vrlo podmuklo. A sto je najveci zlocin, svom laganju patetikom zelis dati pravednicku crtu.
stari grad Visegrad

#1136 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by stari grad Visegrad »

Britaski ambasador odgovorio na dodikovo otvoreno pismo:
Ferguson: Nisam promijenio mišljenje, referendum je antiustavan

Vijesti.ba Nj.E. Edward Ferguson, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, odgovorio je na otvoreno pismo koje mu je uputio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ambasador Ferguson je rekao:

“Uvijek sam prihvatao da Republika Srpska ima zakonsko pravo da održava referendume o pitanjima koja su u sklopu njenih nadležnosti kao entiteta i u skladu sa Ustavom BiH. Ali, obrazloženje koje je pratilo odluku Narodne skupštine RS vrlo jasno pokazuje da predloženi referendum o Danu Republike Srpske predstavlja izazov zakonskom autoritetu odluka Ustavnog suda BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, ove odluke su konačne i obavezujuće. To je osnov po kome je Ujedinjeno Kraljevstvo izrazilo zabrinutost po pitanju referenduma, zajedno sa Visokim predstavnikom i drugim međunarodnim partnerima. Politička retorika koja se čuje sa svih strana zadnjih dana ne doprinosi ničemu. Nadamo se da će se ove zabrinutosti moći otkloniti putem mirnog i konstruktivnog dijaloga.“
I Radonjcic i Izetbegovic su rekli da je referndum antiustavan, a tako ce reci i svi ambasadori i EU politicari.
arzuhal

#1137 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Ustvari, ako ćemo pošteno, ovaj referendum o 9. januaru i nije Dodikov, iako formalno jest, ali je suštinski Saveza za promjene. Oni nisu podržali onaj prvi, o Tužilaštvu i Sudu BiH, koji čeka u nekoj ladici u prostorijama Službenog glasnika RS-a. I taj se nije ni održao, Dodik je više puta rekao da taj referendum "prikuplja snagu" i da će se desiti kada i opozicija bude za njega.
Čekao bi i ovaj o Danu RS-a da iza njega nisu stale i SDS, PDP i NDP.

Te stranke su imale mogućnost da "za manje pare" blokiraju Dodika i ovaj put, ali nisu, ocjenili se da im je veći šićar ako ga podrže, odglume srpsko jedinstvo i brigu za narodom, da ne ispadnu "izdajnici". Zato sad i zapomažu da nikako ne bi bilo dobro da neko spriječi održavanje referenduma jer bi "Dodik ispao srbenda".

Ne znam što Vasković pokušava sakriti njihovu odgovornost i zamaskirati je pričom o Dodiku, pa onda i malo Ivanićem, ali bez SDS-a? :mrgreen:
Patriotska_Liga

#1138 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Patriotska_Liga »

Connaisseur Karlin wrote: vas jeste strah jr znate da vasi bosanjcki politicari nece nista uraditi u vezi srpskog refernduma,a sinoc sma postavila clanak,pa eto provjerite :)
:lol:

Inače su političari branili ovu zemlju i u prošlom ratu. Kad se dignu Bošnjaci ima da potjeramo i političare i traktoriste, nećemo stat do Temišvara. Bolje nek nas ne provociraju.

Ka'e strah :D
hizo ramidovic

#1139 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hizo ramidovic »

hAZNADAR wrote:
hizo ramidovic wrote:
hAZNADAR wrote:
U pitanju je totalno glup referendum. Proslava nekog hebenog dana sto su mogli proglasiti u Banjaluci i bez referenduma isto kao aktuelni grb RS. Mnogo gore je bilo brisanje bosanskog prefiksa iz gradova, krsne slave grada, preimenovanje gradova i stambenih naselja u BL koja su na razini manjeg grada,.. i to ce i ostati mnogo gore od ovoga. Da je u pitanju referendum o nezavisnosti - to bi bila druga prica.
nije samo to u pitanju, vec negiranje i nepostivanje odluka ustavnog suda i uopce tog organa.
a sto za poruku opet ima da oni mogu raditi sta hoce i da im niko nista ne moze...
I koja bi realno mogla biti nasa reakcija?
duvati dodiku u pakas. eto, to je realno jedina moguca reakcija.
ova situacija do kosti je ogolila sav jad, bijedu i nemoc tzv bosnjacke politike i bosnjackih politicara. 25 godina bosnjacke stranke ne znaju sta zele od ove drzave, nemaju plan, strategiju, definisane ciljeve, vjecito su u nekakvoj defanzivi...
ako se zna da su glavne karakteristike te politike minder-mahalanje, podanicki i kokosarski mentalitet, sitnosicardjijski interesi, familijarne i rodjacke veze i zaposljavanje, postavljanje nesposobnih i nestrucnih na bitna mjesta, beskicmenjastvo, baliluk, odsustvo drzavotvorne svijesti itd. dobijes to sto imamo sad
ako se medju bosnjacima i pojavi neki pojedinac koji ima stav i malo je nacitaniji isti biva popljuvan i otjeran jer, eto, on nas zavadja sa komsijama i zakuhava...a komsije jebu li jebu vec vise od 20 godina. trpaju ga do jaja bosnjacima gdje stignu i kad god mogu...a bosnjacki politicari sute i trpe, pod izgovorom da se komsije ne naljute a njima ko bubregu u loju....
eto, ukratko, zasto je jedina moguca reakcija navedeno duvanje...
Mali_Vuk

#1140 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Mali_Vuk »

Sve mi nešto posljednjih dana u ušima odzvanja Alijina vizionarska izjava "Rata neće biti, možete mirno da spavate" :D
Mali_Vuk

#1141 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Mali_Vuk »

hizo ramidovic wrote: duvati dodiku u pakas. eto, to je realno jedina moguca reakcija.
ova situacija do kosti je ogolila sav jad, bijedu i nemoc tzv bosnjacke politike i bosnjackih politicara. 25 godina bosnjacke stranke ne znaju sta zele od ove drzave, nemaju plan, strategiju, definisane ciljeve, vjecito su u nekakvoj defanzivi...
ako se zna da su glavne karakteristike te politike minder-mahalanje, podanicki i kokosarski mentalitet, sitnosicardjijski interesi, familijarne i rodjacke veze i zaposljavanje, postavljanje nesposobnih i nestrucnih na bitna mjesta, beskicmenjastvo, baliluk, odsustvo drzavotvorne svijesti itd. dobijes to sto imamo sad
ako se medju bosnjacima i pojavi neki pojedinac koji ima stav i malo je nacitaniji isti biva popljuvan i otjeran jer, eto, on nas zavadja sa komsijama i zakuhava...a komsije jebu li jebu vec vise od 20 godina. trpaju ga do jaja bosnjacima gdje stignu i kad god mogu...a bosnjacki politicari sute i trpe, pod izgovorom da se komsije ne naljute a njima ko bubregu u loju....
eto, ukratko, zasto je jedina moguca reakcija navedeno duvanje...

:thumbup:

Bliži se dan kad ćemo jasno vidjeti dokle nas je dovela politika netalasanja i popuštanja bivolu.
BHCluster

#1142 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

dogtag wrote:
BHCluster wrote:Image

Od 1990 srbi su organizovali 7 referenduma i svaki put je srpski narod glasao jedno a srpski politicari uradili suprotno. Dodik je mislio da ce mu opet visoka predstavnica EU na noge doci pa da pozira.
„Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Republiku Srpsku je ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle SAO Srpska Krajina i SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. Nemojte da mislite da nećete odvesti Republiku Srpsku u pakao a srpski narod možda u nestanak jer srpski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje..... :lol: :lol: :lol:
Konto sam i ja ovako nesto napisati, u svakom slucaju.
Last edited by BHCluster on 16/08/2016 17:10, edited 1 time in total.
BHCluster

#1143 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

hAZNADAR wrote:
Uz tvoj aplauz, palceve gore,... bez obzira kakvu glupost izrekla tvoja ideoloska bratija. Nikada ovdje nisam dozivio da su se drugovi Bosanci oko necega sukobili ili jedan drugog kritikovali. Kao sto nisi primijetio da je tvoj drug u moj citat umetnuo recenice nekog drugog sto je tehnicki gledano ocigledniji primjer laganje negoli tvoja mahalska dobacivanja.

Bosanstvo koje se ovdje opet kaci zahvaljujuci ekipi trolova u stvarnom zivotu je nesto posve drugo. U stvarnom zivotu je to skracenica za bosanskohercegovacku naciju, odnosno identificiranje sa drzavom. Mnogo ljudi cak mijesa termim Bosanac ili Bosnjak misleci na isto.

Ali ovdje na forumu je bosanstvo u vasoj interpretaciji odavno postalo pljuvanje po Bosnjacima, ismijavanje, omalovazavanje, .. Bosnjaka precesto na isti nacin kao sto rade srpski nacionalisti.

Tema je referendum.
Svaka cast. :thumbup:
geoxx

#1144 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by geoxx »

arzuhal wrote: I taj se nije ni održao, Dodik je više puta rekao da taj referendum "prikuplja snagu" i da će se desiti kada i opozicija bude za njega.
Referendum o Sudu i Tuzilastvu nije raspsisao jer ipak nije toliko lud. Ipak je to puno ozbiljnija stvar odnosno puno opasnije referendumsko pitanje od ovog dana RS.
To da referenduma nema jer ga opozicija ne podrzava je najobicnija izvlakusa. Eto njemu do toga sta opozicija misli.
Ja mislim da bi on bio najsretniji da opozicija nije ni podrzala ovaj referendum. Tek bi onda osuo pricu o izdajnicima.
SkyLimit

#1145 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by SkyLimit »

Ova situacija je u potpunosti razotkrila i bošnjačke političare i narod.

Političari: Bakiru je vrhunac vizije i diplomatije otići kod Sultana i uslikati se sa njim, ko ono Bakir važan. Znam jednog tako što se i sa uslikao sa Silvester Staloneom.

Ipak čini se da to prolazi kod njegovog glasačkog tijela, uživa se o Erdoganovoj izjavi da ko dirne Bošnjake imati će i Turke protiv sebe, koja je uostalom i zvanično demantovana.

Narod: Gdje su sad oni što su protestovali za Tursku na Baščaršiji? Zašto ne protestuju sad za BiH kad se direktno ruši njen Ustav, osnovni pravni akt države? Ne može da se ne stekne dojam da je nekima bitnija Turska od BiH, "ja sranja u Turskoj".

Političkim Sarajevom sam najviše razočaran. Sarajevo ima obavezu da predvodi borbu za državu, međutim politika "Bosna je od Baščaršije do Čengić vile" će nam svima doći glave, a Sarajlijama prvima.
arzuhal

#1146 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

geoxx wrote:
arzuhal wrote: I taj se nije ni održao, Dodik je više puta rekao da taj referendum "prikuplja snagu" i da će se desiti kada i opozicija bude za njega.
Referendum o Sudu i Tuzilastvu nije raspsisao jer ipak nije toliko lud. Ipak je to puno ozbiljnija stvar odnosno puno opasnije referendumsko pitanje od ovog dana RS.
To da referenduma nema jer ga opozicija ne podrzava je najobicnija izvlakusa. Eto njemu do toga sta opozicija misli.
Ja mislim da bi on bio najsretniji da opozicija nije ni podrzala ovaj referendum. Tek bi onda osuo pricu o izdajnicima.
Naravno da bi bio najsretniji. Ali uvijek on pronađe neku korist: sad je on neko ko okuplja svesrpske interese u BiH, vođa, predsjednik :mrgreen:

Ali mislim da će opozicija s podrškom ovom referendumu najviše izgubiti, desio se on ili ne (mislim na neku intervenciju). Jedino bi profitirali kada bi se Dodik sam povukao, na što su oni očito i uložili sve kada su zaigraili partiju oko referenduma, samo im taj scenario donosi dobitak, inače gube.
arzuhal

#1147 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

SkyLimit wrote:Ova situacija je u potpunosti razotkrila i bošnjačke političare i narod.

Političari: Bakiru je vrhunac vizije i diplomatije otići kod Sultana i uslikati se sa njim, ko ono Bakir važan. Znam jednog tako što se i sa uslikao sa Silvester Staloneom.

Ipak čini se da to prolazi kod njegovog glasačkog tijela, uživa se o Erdoganovoj izjavi da ko dirne Bošnjake imati će i Turke protiv sebe, koja je uostalom i zvanično demantovana.

Narod: Gdje su sad oni što su protestovali za Tursku na Baščaršiji? Zašto ne protestuju sad za BiH kad se direktno ruši njen Ustav, osnovni pravni akt države? Ne može da se ne stekne dojam da je nekima bitnija Turska od BiH, "ja sranja u Turskoj".

Političkim Sarajevom sam najviše razočaran. Sarajevo ima obavezu da predvodi borbu za državu, međutim politika "Bosna je od Baščaršije do Čengić vile" će nam svima doći glave, a Sarajlijama prvima.
A da je obrnuta sitaucija, Dodik bi već naložio Lukaču da podigne i rezervni sastav policije, pozvao bi Srbiju kao garant Dejtona da reaguje i odred donskih Kozaka bi čekirao karte za Banja Luku...
SkyLimit

#1148 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by SkyLimit »

Ja sam imao predmete Demokratija i Sociologija. I to su mi bili najdosadniji predmeti, profesor je bio tipični "utuši frajer". Ali sad mi naumpade šta je uvijek govorio, da je Ustav osnova svake države i "kad se krene rušiti Ustav to je početak kraja i države". Pitam se sad šta li on misli o svemu ovome, konta situaciju bolje od mene zasigurno.
stari grad Visegrad

#1149 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by stari grad Visegrad »

arzuhal wrote:
SkyLimit wrote:Ova situacija je u potpunosti razotkrila i bošnjačke političare i narod.

A da je obrnuta sitaucija, Dodik bi već naložio Lukaču da podigne i rezervni sastav policije, pozvao bi Srbiju kao garant Dejtona da reaguje i odred donskih Kozaka bi čekirao karte za Banja Luku...
Srbija nije garant Dejtona. To je davno rekao HS.
Srbija je bila samo potpisnik tog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na našu zemlju. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi „garanta“ tog sporazuma.
Vazi isto i za Hrvtasku.
wonkaw
Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova

#1150 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by wonkaw »

arzuhal wrote:

U povecanom je sav problem tzv. probih bloka. Oni neznaju jesul posli ili dosli. Totalo izgubljeni, lesiniri su to skontali sad samo cekaju da lesina jos malo zasmrdi pa da je doglodju do koske. Sto se tice da je obrnuta situacija sad bi vec imali I balvane I tenkove na ulicama, a u UN bi se trazila vojna podrska I sankcije.
Locked