Lijep post, svaka cast i pozdravljam tvoj trud.arzuhal wrote:
Da, stalno to neko jednodimenzionalno, isfrustrirano, emotivno, upravo torovsko puštanje vjetrova o Bošnjacima...Bosanci su državljani države BiH a čine ih pripadnici različitih naroda (Bošnjaka, Srba, Hrvata, Roma, Jevreja...), različitih političkih usmjerenja, ne/religijske pripadnosti...Ako sam najviše za BiH kakva je priznata kao nezavisna, dakle za Republiku BiH, normalnu zemlju za građanskim ustavnim uređenjem u kojem bi se poštovala prava naroda/kolektiviteta ali ne iznad prava pojedinca (ali sam raspoložen i za neka druga uređenja koja ne idu u smjeru etničkih razdvajanja i cijepanja države po tom šavu, neke multietničke regije i sl),
ako sam "vjernik sa dna kace" (mislim, volio bih da jesam ikakav vjernik), ali sam za jasnu sekularnu BiH bez ubadanja u oči nekome i ikome nečim s vjerom, pogotovo protiv ikakvog nametanja,
ako se žestoko borim da me se ne zaj..ava što jesam i hoću biti Bošnjak, i što ne dam nijednom papku bilo koje vrste i japije da mi to pravo spori ili da se sprda s tim, a istovremeno tu moju etnička pripadnost uopće ne vidim kao ikakvu prednost nad bilo čime ili kime, neku posebnost i nešto čime bi se trebalo ponositi nego kao najnormalniju stvar, kao jednu sasvim usputnu identitarnu crtu,
ako sam zbog toga i svog vlastitog iskustva rata žestoko protiv etno-nacionalizma jer sam vlastitim očima vidio uzrok tog etno-nacionalizma, donio mi belaje u kuću 1992. te ne želim da budem "bošnjačko dijete" srpskog etno-nacionalizma, ne želim da prihvatim to, da svojim etno-nacionalizmom dajem retroaktivno pravo i opravdanje jednom nacionalizmu...
u koji to ja tor spadam i pripadam, majku mu?
Za mene je bosanstvo onaj široki pojam (koji određuje pripadnika Bosne, njene stanovnike, državljane i građana) koji nije tijesan da u se primi sve one razičitosti i raznolikosti koje je Bosna imala i odgajala stoljećima, od naroda, njihovih vjera, kultura, belaja, taksirata...Ne mislim da će Dervo, kao Rom, ili Jakob, kao Jevrej, time što su pripadnici dva velika i poznata naroda, biti i manje Bosanci? Zašto bi Bošnjak bio?
Ali imaju i oni bosanci (sretao sam ih u životu) koji, haman, primarno (i, možda, jedino) Bošnjaka gledaju, iz nekih vlastitih razloga, kao muslimana/vjernika, a onda kroz SDA i, možda, lik ex-reisa Cerića, oprilike...Definicija Bošnjaka za njih je, otprilike: polumutavi i nesvjesni Bosanac, uništen religijom i izmanipulisan od SDA i IZ BiH. Pa se onda oni određuju u odnosu na njih, kao tobožnji bosanci, valjda kao ateisti otrgnuti od "torovskog jednoumlja" i "etno-nacionalizma", pa mogu rahat biti jednoumni u nekim svojim anacionalnim i nereligijskim torovima...
Ali sve sto si napisao se odnosi na bosanskohercegovacku naciju. Drzava nam se zove Bosna i Hercegovina i identificiranje sa drzavom i oslovljavanje sa imenom drzave zahtijeva puno ime a ne skracenicu.
Bosanac ne moze biti skracenica za bosanskohercegovacku naciju. Zato sto je Bosanac uvijek znacio nesto drugo, prvenstveno regionalnu i kulturolosku specificnost. Imamo Hercegovinu u imenu drzave i zao mi je - to se ne moze izbjeci, preskociti, progutati,... pa ako je ime drzave isuvise komplikovano - treba se naci druga skrecenica. Jer Bosanac, Bosanstvo, Bosanski,... je vec zauzeto i u skroz drugoj upotrebi.
A ovdje se precesto pod imenom Bosanac servira ideologija koja isuvise podsjeca na velikosrpsku, jugoslovensku,.. uz popratna pljuvanja po Bosnjacima. Zao mi je ali to nece proci. A ako i smije - neka ekipa nadje drugo ime za sebe.
Jos jednom - odlican post.