Nemam pojma o učesnicima, ja tek vidjeh danas ovu obavijest...¤ jelena ¤ wrote:E, ovo je već nešto konkretno na dugoročnom planu i vrijedno pomena.arzuhal wrote:
Može li se negdje pročitati spisak učesnika?
Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
- arzuhal
#1126 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
- Connaisseur Karlin
#1127 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Edin H. wrote:EkiConnaisseur Karlin wrote:
Jesu ,jesuali ,istorijski posmatrano,postoje faze u razvoju dijalekta koji kasnije moze biti formiran u novi jezik,ako zadovoljava kriterije,naravno,ne iskljucivo politcike,ali lingviticke
![]()
http://www.britannica.com/topic/Scandinavian-languages
- General War
#1128 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
arzuhal wrote:Nemam pojma o učesnicima, ja tek vidjeh danas ovu obavijest...¤ jelena ¤ wrote:E, ovo je već nešto konkretno na dugoročnom planu i vrijedno pomena.arzuhal wrote:
Može li se negdje pročitati spisak učesnika?
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... ika/173502Djelovanjem vlasti RS Dejtonski mirovni sporazum značajno je ugrožen što život ne-Srba u ovom entitetu čini izuzetno teškim. Organizacija konferencije o bosanskom jeziku naš je odgovor na permanentna negiranja jezika kao temelja bosanskog i bošnjačkog identiteta. Pozvali smo stručnjake za jezik, pozvali nastavnike iz škola, roditelje djece kojima se jezik zabranjuje, ali i naše prijatelje iz svijeta, da prije svega ukažemo na ozbiljnost diskriminacije koju provode vlasti RS, ali i da zajednički krenemo u traženje izlaza iz ove veoma ozbiljne situacije. Želimo prije svega čuti i uvažiti mišljenje struke, kazao je potpredsjednik Salkić.
Za učešće u konferenciji prijavljeno je trideset jezičkih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke.
- Edin H.
#1129 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Stipu to, kad Pavelic nije uspio nametnuti hrvatski kao zaseban jezik da zazivi u narodu, nece ni ovi sigurno.Connaisseur Karlin wrote:Edin H. wrote:EkiConnaisseur Karlin wrote:
Jesu ,jesuali ,istorijski posmatrano,postoje faze u razvoju dijalekta koji kasnije moze biti formiran u novi jezik,ako zadovoljava kriterije,naravno,ne iskljucivo politcike,ali lingviticke
![]()
![]()
http://www.britannica.com/topic/Scandinavian-languages
![]()
A da se nije trudio, svakako jeste, procitaj Dedijerove memoare, ima dosta ustaskih dokumenata.
- ¤ jelena ¤
#1130 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Niko od nas ne govori istim, nepromijenjenim jezikom, niti govorom kojim je govorio prije 25...30 godina. To je biološki, psihološki i prosto logički nemoguće. Ako ništa drugo, fond riječi nam se sigurno povećao i znatno izmijenio u poređenju sa predratnim, a ako nije onda nešto nije u redu s našim intelektualnim sposobnostima. Jezičke konstrukcije, fraze, nove strane riječi koje prate razvoj nauke i tehnike, naš izgovor pod uticajem različitih sredina i ljudi sa kojima se susrećemo - sve se to promijenilo i razlike su više nego očigledne.Connaisseur Karlin wrote:
Generacije rodjene prije rata ,danas priacju istim jezikom,a kad ih pitas,ukljucuji i mene,ja zaista vise nisam sigurna,kojim jezikom govorim i pisem.Danas mnogi Bosanjci/Srbi i Hrvati iz razilicitih dijelova BiH pricaju drugacije ( dijalekti) , tj. ne pricaju iskljucivo svojim "nacionalnim" jezikom.
Zamisli,pitala sam osobe iz BiH kojim su jezikom govorile prije rata,i danas mnogi kazu da pricaju jednim jezikom,tj. jednom o spomenutih varijacija,iako nisu uopste promjenili svoj govor.
Ali, sve to nije dovoljno za reći da danas govorimo nekim drugim jezikom. Taj naš jezik danas jeste drugačiji, i mi ga možemo nazivati svim danas raspoloživim nazivima, ali to je lingvistički jedan jezik, onaj naš maternji, čiju normu smo sasvim prosječno savladali do završetka osnovne škole.
Sve ostalo je prirodna nadgradnja i (ne)svjesno prilagođavanje promjenama, jer naš jezik (mislim na jezik pojedinca) se konstantno i u velikoj mjeri mijenja nezavisno od naše volje.
Znači, svi se mi služimo jednim policentričnim standardom, koji obuhvata sve nama poznate dijalekatske različitosti, a jedan je jer ima istu osnovu: štokavsko narječje i neke novoštokavske dijalekte, ijekavskog i ekavskog izgovora, koji se u različitim centrima/školama danas različito zovu, ali zahvataju istu teritoriju (najrasprostranjeniji su) i gramatičke osobine su im iste.
Ovo su lingvističke činjenice, ukratko, a sve ostalo je politika, ideologija, lično pravo pojedinca... itd.
-
Rick_Grimes
#1131 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Nacrtas 'afisu i opet ne vrijedi. Volio bih samo znati da li isto pravo imaju i bosnjacka djeca u hrvatskim sredinama. Imaju, ali malo morgen. Kao sto se nedavno jedan ucenik u Jajcu pobunio zbog svjedocanstva na kojem je grb fasistoidne paratvorevine 'erceg-Bosne tako se i sva djeca trebaju pobuniti. Ja sam zato da kao sto to i ustav kaze svako svoj jezik nazove kako zeli. Druga je stvar sto se samo u bosnjackim sredinama to postuje. I ovo za B/H/S nek vidi Bodkin isto. Kaze mi sta ja znam sta se desava u Sarajevu, ocigledno vise nego on.Mišo_Kovač wrote:Meni je u svjedodžbu u osnovnoj upisan hrvatski (mogao sam birati), iako ga defakto nisam učio. U srednjoj školi izbora nije bilo, upisivao se bosanski/hrvatski/srpski bez mogucnosti izbora, medjutim pismene vjezbe sam u 3. i 4. razredu mogao pisati na hrvatskom jer profesorica nije bila fašistoidna ubleha ko lik koji mi je predavao prva dva razreda. Naravno, čas jezika nije nikad drzan na hrvatskom iako se isti nalazi u nazivu predmeta. Riječ je o Sarajevu naravno i eminentnoj sarajevskoj gimnaziji.Hafis wrote:Čujh išao s PAR Srba i Hrvata u školu, kojima je u knjižicu upisan hrvatski i srpski jezik iako su učili bosanskiRick_Grimes wrote:rs je genocidan i diskriminatorski entitet. Ja sam iz 95 % bosnjacke sredine i dok sam jos isao u srednju skolu par Srba i Hrvata koji su isli s nama su imali pravo da na kraju godine prilikom ispunjavanja svjedocanstva sebi umjesto bosanskog upisu srpski ili hrvatski jezik, iako su ucili bosanski. Koliko vidim u genocidnom entitetu nema te mogucnosti u srednjim skolama. Sad na sve moguce nacine nastoje i da zakonsko pravo osnovaca da izucavaju nacionalnu grupu predmeta degradiraju i da narusavaju mir medju povratnicima.![]()
Iz koje si to nahije očiju ti
Zao mi je momci sto nisam iz velikoustaske i velikocetnicke akademije nauke pa da vam serviram lazi. Odgojen sam da uvijek govorim istinu, zivjeli.
-
mmaar
#1132 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
General War wrote: Ti si samo tovar medju cvijecem.
Sta je bilo Điki?
- Connaisseur Karlin
#1133 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Pa kojim jezikom danas govore Hrvati u Hrvatskoj?Edin H. wrote:Stipu to, kad Pavelic nije uspio nametnuti hrvatski kao zaseban jezik da zazivi u narodu, nece ni ovi sigurno.
A da se nije trudio, svakako jeste, procitaj Dedijerove memoare, ima dosta ustaskih dokumenata.
Kroatiziranje Hrvatskog jezika je pocelo znatno prije ustaskih ludzaka.
- Connaisseur Karlin
#1134 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Razumijem,ali kao primjer sam dala da Skandinavcima danas ne smeta da imaju odvojen Danski i Svedksi jezik¤ jelena ¤ wrote:Niko od nas ne govori istim, nepromijenjenim jezikom, niti govorom kojim je govorio prije 25...30 godina. To je biološki, psihološki i prosto logički nemoguće. Ako ništa drugo, fond riječi nam se sigurno povećao i znatno izmijenio u poređenju sa predratnim, a ako nije onda nešto nije u redu s našim intelektualnim sposobnostima. Jezičke konstrukcije, fraze, nove strane riječi koje prate razvoj nauke i tehnike, naš izgovor pod uticajem različitih sredina i ljudi sa kojima se susrećemo - sve se to promijenilo i razlike su više nego očigledne.Connaisseur Karlin wrote:
Generacije rodjene prije rata ,danas priacju istim jezikom,a kad ih pitas,ukljucuji i mene,ja zaista vise nisam sigurna,kojim jezikom govorim i pisem.Danas mnogi Bosanjci/Srbi i Hrvati iz razilicitih dijelova BiH pricaju drugacije ( dijalekti) , tj. ne pricaju iskljucivo svojim "nacionalnim" jezikom.
Zamisli,pitala sam osobe iz BiH kojim su jezikom govorile prije rata,i danas mnogi kazu da pricaju jednim jezikom,tj. jednom o spomenutih varijacija,iako nisu uopste promjenili svoj govor.
Ali, sve to nije dovoljno za reći da danas govorimo nekim drugim jezikom. Taj naš jezik danas jeste drugačiji, i mi ga možemo nazivati svim danas raspoloživim nazivima, ali to je lingvistički jedan jezik, onaj naš maternji, čiju normu smo sasvim prosječno savladali do završetka osnovne škole.
Sve ostalo je prirodna nadgradnja i (ne)svjesno prilagođavanje promjenama, jer naš jezik (mislim na jezik pojedinca) se konstantno i u velikoj mjeri mijenja nezavisno od naše volje.
Znači, svi se mi služimo jednim policentričnim standardom, koji obuhvata sve nama poznate dijalekatske različitosti, a jedan je jer ima istu osnovu: štokavsko narječje i neke novoštokavske dijalekte, ijekavskog i ekavskog izgovora, koji se u različitim centrima/školama danas različito zovu, ali zahvataju istu teritoriju (najrasprostranjeniji su) i gramatičke osobine su im iste.
Ovo su lingvističke činjenice, ukratko, a sve ostalo je politika, ideologija, lično pravo pojedinca... itd.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... a00040/pdf
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1135 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Banned user for reason “psovke i uvrede.” - mjesec -
» wonkaw
- General War
#1136 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
uf ti si i autoksenofobican.mmaar wrote:General War wrote: Ti si samo tovar medju cvijecem.
Sta je bilo Điki?Ne prolazi vise salonsko srbovanje, pa otvaras karte, slobodno i poturica, genetski otpad od vaseljanskog serpstva da sam
tvoji komplexi su samo tvoji, uzivaj u njima
-
Rick_Grimes
#1137 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Nije tacno, pocelo ja za vrijeme 2. svjetskog rata, pa je prekinuto sa Jugoslavijom i opet pocelo nakon ovog. I danas pokusavaju od svog jezika napraviti vjestacki jezik sa puno nelogicnih i debilnih izraza.Connaisseur Karlin wrote:Pa kojim jezikom danas govore Hrvati u Hrvatskoj?Edin H. wrote:Stipu to, kad Pavelic nije uspio nametnuti hrvatski kao zaseban jezik da zazivi u narodu, nece ni ovi sigurno.
-
Scopio
#1138 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Ovo sto se u Jajcu događa je čista dugogodišnja manipulacija u režiji SDA HDZ.
Umnobolesna politika koja kroz sitne interese želi dugoročne štetne posljedice.
Kako je moguće da hrvatski učenici u vitezu , uskoplju,travniku ( ove gradove sam nabrijao jer imam tamo prijatelje koji su zavrsili srednje skoke u tim mjestima) imaju svjedodzbe na kojima je grb Kantona Sredisnja Bosna, dok jajacki ucenici imaju GRB bh.hrvata.
Ocito se radu o smisljenoj reziji kako bi se postavili uvjeti za namjerno osnivanje pararelnih srednjih skola i time novih 30 zaposlenih prosvjetara!
A mi ocito nemamo novinara da ovo detaljnije istrazi.
Umnobolesna politika koja kroz sitne interese želi dugoročne štetne posljedice.
Kako je moguće da hrvatski učenici u vitezu , uskoplju,travniku ( ove gradove sam nabrijao jer imam tamo prijatelje koji su zavrsili srednje skoke u tim mjestima) imaju svjedodzbe na kojima je grb Kantona Sredisnja Bosna, dok jajacki ucenici imaju GRB bh.hrvata.
Ocito se radu o smisljenoj reziji kako bi se postavili uvjeti za namjerno osnivanje pararelnih srednjih skola i time novih 30 zaposlenih prosvjetara!
A mi ocito nemamo novinara da ovo detaljnije istrazi.
- desni
#1139 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ati/229923
- ¤ jelena ¤
#1140 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Si KejConnaisseur Karlin wrote:Razumijem,ali kao primjer sam dala da Skandinavcima danas ne smeta da imaju odvojen Danski i Svedksi jezik¤ jelena ¤ wrote:Niko od nas ne govori istim, nepromijenjenim jezikom, niti govorom kojim je govorio prije 25...30 godina. To je biološki, psihološki i prosto logički nemoguće. Ako ništa drugo, fond riječi nam se sigurno povećao i znatno izmijenio u poređenju sa predratnim, a ako nije onda nešto nije u redu s našim intelektualnim sposobnostima. Jezičke konstrukcije, fraze, nove strane riječi koje prate razvoj nauke i tehnike, naš izgovor pod uticajem različitih sredina i ljudi sa kojima se susrećemo - sve se to promijenilo i razlike su više nego očigledne.Connaisseur Karlin wrote:
Ovo su lingvističke činjenice, ukratko, a sve ostalo je politika, ideologija, lično pravo pojedinca... itd.Kod njih je taj proces prelaza sa dijalekta na jezik davno prosao,i naravno da nisu jedini primjer gdje su se dijalekti kasnije preformirali u nove jezike.
a i nije baš da smo mentalitetom uporedivi sa ŠveCkom i Danskom.
Al najjači je primjer Papua Nova Gvineja... 5 miliona ljudi, a 800 i nešto jezika...
e, tamo bih ja djecu na eSkurziju slala, i to zajedno sa svim ovim našim stručnjacima za jezike, da vide šta je bogatstvo različitosti i jezička šarolikost.
- Connaisseur Karlin
#1141 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
uf kad bi Balkan bio Skandinavija¤ jelena ¤ wrote:Si KejConnaisseur Karlin wrote:
Razumijem,ali kao primjer sam dala da Skandinavcima danas ne smeta da imaju odvojen Danski i Svedksi jezikKod njih je taj proces prelaza sa dijalekta na jezik davno prosao,i naravno da nisu jedini primjer gdje su se dijalekti kasnije preformirali u nove jezike.
taj proces traje...stotinama i stotinama godina, odosmo predaleko...
a i nije baš da smo mentalitetom uporedivi sa ŠveCkom i Danskom.![]()
Al najjači je primjer Papua Nova Gvineja... 5 miliona ljudi, a 800 i nešto jezika...![]()
e, tamo bih ja djecu na eSkurziju slala, i to zajedno sa svim ovim našim stručnjacima za jezike, da vide šta je bogatstvo različitosti i jezička šarolikost.
Ti si tehnicki u pravu,taj prelaz nije vjerovatno dovoljan sa jezikom na Balkanu,ali ovdje pricao naravno,da je jezik drzave,nacija takodjer tema sociolingvista i politicara. Sociolingvisit upravo studiraju kako jezik utice ne narod jedne drzave.
- Connaisseur Karlin
#1142 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Rick_Grimes wrote:Nije tacno, pocelo ja za vrijeme 2. svjetskog rata, pa je prekinuto sa Jugoslavijom i opet pocelo nakon ovog. I danas pokusavaju od svog jezika napraviti vjestacki jezik sa puno nelogicnih i debilnih izraza.Connaisseur Karlin wrote: Pa kojim jezikom danas govore Hrvati u Hrvatskoj?
Language standardization in the pre-Yugoslav Croatian lands Although many consider that language standardization in Croatia began only with the Illyrian movement of the 1830s and 1840s, serious contributions were made considerably before that time. The first printed grammar of Croatian, entitled Institutionae linguae illyricae, was published in 1604 by Bartol Kašić. According to this grammar, the prestige speech of the time was primarily čakavian but contained štokavian elements as well. This descriptive statement established a precedent that many Croats feel is more representative of their linguistic heritage than the uni-dialectal štokavian base which was adopted in the 19th century.
izvor: osnian, Croatian, Serbian, a Grammar
With Sociolinguistic Commentary
Ronelle Alexander
Publication Year: 2006
-
Bodkin
#1143 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Kako u cetnickoj genocidnoj banja luci konferencija o opstojnosti (desni wrote:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ati/229923U Banja Luci počela konferencija"Milenij opstojnosti bosanskog jezika".Na konferenciji učestvuje veliki broj stručnjaka iz oblasti jezika,univerzitetskih profesora,kao i Dževad Jahić,direktor Instituta za jezike Bosne i Hercegovine.
- mayab
#1144 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/337 ... jezje.htmlDODIK O BOSANSKOM JEZIKU: „Mi u RS ne pretendujemo da imamo ijedno bosansko obilježje“
„Ako neko hoće da se nešto zove bosanskim, onda svi u BiH moraju da budu uključeni u to“, dodao je Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u RS-u ne mogu biti prihvaćena bilo kakva nametanja, pa je takav slučaj i kada je riječ o jeziku.
"Mi ne pretendujemo da imamo ijedno 'bosansko' obilježje u bilo čemu što je u Republici Srpskoj. Ne možemo da prihvatimo da nam neko nametne bilo šta, pa ni jezik", izjavio je Milorad Dodik u Banjoj Luci.
„Ako neko hoće da se nešto zove bosanskim, onda svi u BiH moraju da budu uključeni u to“, dodao je Milorad Dodik.
Dodik je, komentarišući konferenciju "Milenij opstojnosti bosanskog jezika" koja je održana danas u Banjoj Luci, u organizaciji kabineta potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, upitao: "Kakav milenijum?", dodavši da je to "laž".
"Da je milenijum, ne bi bilo spora. Možete da izmišljate stvari, ali sigurno ne možete da dokažate tu vrstu priče", izjavio je Milorad Dodik, prenosi Srna.
- Connaisseur Karlin
#1145 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
pretendujemomayab wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/337 ... jezje.htmlDODIK O BOSANSKOM JEZIKU: „Mi u RS ne pretendujemo da imamo ijedno bosansko obilježje“
„Ako neko hoće da se nešto zove bosanskim, onda svi u BiH moraju da budu uključeni u to“, dodao je Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u RS-u ne mogu biti prihvaćena bilo kakva nametanja, pa je takav slučaj i kada je riječ o jeziku.
"Mi ne pretendujemo da imamo ijedno 'bosansko' obilježje u bilo čemu što je u Republici Srpskoj. Ne možemo da prihvatimo da nam neko nametne bilo šta, pa ni jezik", izjavio je Milorad Dodik u Banjoj Luci.
„Ako neko hoće da se nešto zove bosanskim, onda svi u BiH moraju da budu uključeni u to“, dodao je Milorad Dodik.
Dodik je, komentarišući konferenciju "Milenij opstojnosti bosanskog jezika" koja je održana danas u Banjoj Luci, u organizaciji kabineta potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, upitao: "Kakav milenijum?", dodavši da je to "laž".
"Da je milenijum, ne bi bilo spora. Možete da izmišljate stvari, ali sigurno ne možete da dokažate tu vrstu priče", izjavio je Milorad Dodik, prenosi Srna.
negdje sam na foumu sma par puta procitala "konsekvence"
Zasto se udaljavate engleskim rijecima od domaceg jezika?
- arzuhal
#1146 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Pa zato što su još stari Rimljani pričali engleskim, pa nam ostalo kada su dolazili i u ove krajeve, lolčinaConnaisseur Karlin wrote: negdje sam na foumu sma par puta procitala "konsekvence"![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#1147 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
arzuhal wrote:Pa zato što su još stari Rimljani pričali engleskim, pa nam ostalo kada su dolazili i u ove krajeve, lolčinaConnaisseur Karlin wrote: negdje sam na foumu sma par puta procitala "konsekvence"![]()
![]()
- desni
#1148 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Bodkin wrote:Kako u cetnickoj genocidnoj banja luci konferencija o opstojnosti (desni wrote:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ati/229923U Banja Luci počela konferencija"Milenij opstojnosti bosanskog jezika".Na konferenciji učestvuje veliki broj stručnjaka iz oblasti jezika,univerzitetskih profesora,kao i Dževad Jahić,direktor Instituta za jezike Bosne i Hercegovine.
100% hrvatski izraz) bosanskog jezika
![]()
- Danguba
#1149 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Ma pop se malo zarakijo.desni wrote:Ne znam šta te šokiralo jel konferencija o bosanskom jeziku ili što su se usudili da je održe u Banja Luci
![]()
Mene je u Banja Luci šokiralo ovo što se desilo sinoć.
http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... ije/229938
-
Rick_Grimes
#1150 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
A jeste bas, u 17. vijeku su dobili ideje tipa zrakomlat.Connaisseur Karlin wrote:Rick_Grimes wrote:Nije tacno, pocelo ja za vrijeme 2. svjetskog rata, pa je prekinuto sa Jugoslavijom i opet pocelo nakon ovog. I danas pokusavaju od svog jezika napraviti vjestacki jezik sa puno nelogicnih i debilnih izraza.Connaisseur Karlin wrote: Pa kojim jezikom danas govore Hrvati u Hrvatskoj?
Kroatiziranje Hrvatskog jezika je pocelo znatno prije ustaskih ludzaka.Language standardization in the pre-Yugoslav Croatian lands Although many consider that language standardization in Croatia began only with the Illyrian movement of the 1830s and 1840s, serious contributions were made considerably before that time. The first printed grammar of Croatian, entitled Institutionae linguae illyricae, was published in 1604 by Bartol Kašić. According to this grammar, the prestige speech of the time was primarily čakavian but contained štokavian elements as well. This descriptive statement established a precedent that many Croats feel is more representative of their linguistic heritage than the uni-dialectal štokavian base which was adopted in the 19th century.![]()
izvor: osnian, Croatian, Serbian, a Grammar
With Sociolinguistic Commentary
Ronelle Alexander
Publication Year: 2006
Hrvatski izrazi su samo ovi novokomponovani od poslije rata, debilizam kojem nema granica. Rijeci poput tisucu nisu hrvatske nego slavenske i koriste se u nekim jezicima poput ceskog puno prije nego u hrvatskom.