živiš li ovdje i jesil zadovoljan stanjem u državiAli Kemal wrote:Ne vidim razlog da se ne kaze ako neko snosi svoj dio odgovornosti za unistavanje buducnosti i sudbina gradjana jedne drzave.
Da ponovim jos jednom, niko nije te ljude tjerao da se bave politikom, niti da vladaju
Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- muha_sa
#1126 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
-
PM72
#1127 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
"Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo"... 
- Gojeni H
#1128 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Izvini, moguce je da sam pogresno razumio tvoj raniji post ... Ti si bio dijete u toku rata, a tvoj otac je pobjegao iz zemlje?cekek wrote:Mogao je, itekako je mogao.Walther wrote:Cuj... A nekoliko kamiona raketa i postrojavanje nove vojske "ne provocira otvoreni sukob" ? Spremas vatromat i ta prica? Naoruzavalo se koliko se moglo, ozbiljno naoruzavanje ni bilo moguce zbog pete kolone. Tu Alija nista nije mogao uraditi.cekek wrote:.
A to da rakete nisu mogle doći je recimo istina, ali baš zato ne provociraš otvoreni sukob kada znaš da nemaš vanjsku granicu pa da si obezbjediš ilegalan uvoz oružja. Ili stisneš muda ko ostali pa se naoružavaš, pa ako padneš vadi se, opet ko ostali.
Ali mi smo opet htjeli biti pošteni, moralne veličine kakve planeta nije vidjela.
Licemjerstvo
Alija nikada nije zauzeo otvoreni stav šta hoće. Sve je bilo na multi-kulti, cjelovita, nedjeljiva, multietnička, ali ga nije baš zanimalo npr što 40% stanovništva ne želi iz Juge, niti što je 15% stanovništva lojalno zapadnom susjedu a ne njemu i ide ratovati za nkog drugog. I nije ništa učinio po tom pitanju jer ga je em bolila tuki za njih, em se nije htio zamjerati Karadžiću i Kljujiću. S druge strane nije se postavio otvoreno kao promuslimanska stra(k)a, jer je ovako bilo lakše i oportunistički. E pa to nije multi-kulti niti nedjeljiva, to je licemjerstvo kojim je najveću štetu načinio Bošnjacima. Ili ćeš mi reći kako SDA nije stranka isključivo Bošnjaka, tada Muslimana? Naravno da jeste, a on je i to htio kao prikriti, kao na finjaka. Pa "na finjaka", tj. na malkice se naoružava, jer eto ne može drugačije, kažeš zbog Srba. Ma ja, da nije Srba i Hrvata trebalo bi ih izmisliti.
Ta njegova politika mekušca kada je trebalo lupiti qrtzem od sto i imati kičmu je i dovela do Palestine zvane 24% i do Dodika, i do Sarajeva bez Sarajlija, i do Table, i do... pa ti hvali i njegovu kćerku i sina i tečiće i amidžiće koliko god želiš.
-
cekek
#1129 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Da, imao sam 15 god. I da, otac mi nije bio u ratu u BiH.Gojeni H wrote: Izvini, moguce je da sam pogresno razumio tvoj raniji post ... Ti si bio dijete u toku rata, a tvoj otac je pobjegao iz zemlje?
- Gojeni H
#1130 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Hvala. Takvih generala smo se naslusali na ovakvim temama.cekek wrote:Da, imao sam 15 god. I da, otac mi nije bio u ratu u BiH.Gojeni H wrote: Izvini, moguce je da sam pogresno razumio tvoj raniji post ... Ti si bio dijete u toku rata, a tvoj otac je pobjegao iz zemlje?
-
cekek
#1131 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nema na cemu. Obzirom na osnovu cega cijenis sugovornika, i ovo "hvala" mi mnogo znaci.Gojeni H wrote: Hvala. Takvih generala smo se naslusali na ovakvim temama.
Generalom me molim te nemoj zvati, ne palim se na vojno-ratnu retoriku.
- Gojeni H
#1132 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Niko normalan u Hrvatskoj ne poteze pitanje da li je trebalo ostati s cetnicima.
Iako je Hrvatska imala prakticno otvorene granice prema Madjarskoj, Sloveniji i Italiji te Jadransko more, branioci Dubrovnika i Vukovara su rat docekali i sa ovakvim oruzjem.

Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.
Iako je Hrvatska imala prakticno otvorene granice prema Madjarskoj, Sloveniji i Italiji te Jadransko more, branioci Dubrovnika i Vukovara su rat docekali i sa ovakvim oruzjem.

Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.
-
PM72
#1133 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Gojeni,Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.
U šta mene stvrstavaš od ove tri "kategorije" ;pošto i ja mislim da je trebao uraditi SVE samo da ne ratujemo.Jesam li "četničić","jugonostalgičar" ili "Nedovršeni"?
- Edin H.
#1134 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Evo razloga zasto sporazum koji je bio jedino rjesenje da se izbjegne u tom momentu uvlacenje Muslimana u rat, cega je bio svjestan pragmaticni Zufikarpasic, nije sa strane vrhuske SDA ozbiljno uzet u ramatranje. Radi se o iskonskoj mrznji prema Srbima (jaliti cetnicima, valjda je to istoGojeni H wrote:Niko normalan u Hrvatskoj ne poteze pitanje da li je trebalo ostati s cetnicima. [/img]
Koga briga za Hrvatsku i sta su oni uradili? Nisu htjeli Jugoslaviju, kao sto nisu htjeli ni Bosnu i Hecegovinu, sto su ratni dogadjaji potvrdili. Glasali su za nezavisnu BiH samo da bi rasteretili Hrvatsku. Oni su i usli u Jugoslaviju prije svega da ne bi izgubili teritorije i izbjegli placanje ratne odstete.
Kada se razgovora o ovoj temi mora se govoriti o onome sto se desavalo u tom vremenu, ne o zlocinima i genocidu koji su Srbi poslije pocinili, izmedju ostalog zbog osjecaja nepobjedivosti, nadmoci u oruzju i zato sto su vjerovali da nikada nece odgovarati za pocinjene zlocine.
-
cekek
#1135 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Mnogo bitan detalj koji danas niko nigdje nece spomenuti, a prodali su BiH bas cetnicima dok rece keks.Edin H. wrote:Evo razloga zasto sporazum koji je bio jedino rjesenje da se izbjegne u tom momentu uvlacenje Muslimana u rat, cega je bio svjestan pragmaticni Zufikarpasic, nije sa strane vrhuske SDA ozbiljno uzet u ramatranje. Radi se o iskonskoj mrznji prema Srbima (jaliti cetnicima, valjda je to istoGojeni H wrote:Niko normalan u Hrvatskoj ne poteze pitanje da li je trebalo ostati s cetnicima. [/img]
Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.) kod jednog dijela Muslimana (zasigurno vrhuske SDA - prisjetimo se simpaticne poskocice pobjegulje Cengica - pliva patka, pliva guska, ova zemlja bice Turska u Parlamentu) ili Hrvatima kao prirodnim saveznicima, vezanju zastava, hrvatskom cvijecu? SDA je tim potezom direktno uvukla nenoruzani narod u rat.
Koga briga za Hrvatsku i sta su oni uradili? Nisu htjeli Jugoslaviju, kao sto nisu htjeli ni Bosnu i Hecegovinu, sto su ratni dogadjaji potvrdili. Glasali su za nezavisnu BiH samo da bi rasteretili Hrvatsku. Oni su i usli u Jugoslaviju prije svega da ne bi izgubili teritorije i izbjegli placanje ratne odstete.
Kada se razgovora o ovoj temi mora se govoriti o onome sto se desavalo u tom vremenu, ne o zlocinima i genocidu koji su Srbi poslije pocinili, izmedju ostalog zbog osjecaja nepobjedivosti, nadmoci u oruzju i zato sto su vjerovali da nikada nece odgovarati za pocinjene zlocine.
- LBVIEW
#1136 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ko je koga i koliko mrzio imali smo prilike vidjeti u ratu kad su Srbi pocinili genocid nad Bosnjacima u UZP-u.Edin H. wrote:Evo razloga zasto sporazum koji je bio jedino rjesenje da se izbjegne u tom momentu uvlacenje Muslimana u rat, cega je bio svjestan pragmaticni Zufikarpasic, nije sa strane vrhuske SDA ozbiljno uzet u ramatranje. Radi se o iskonskoj mrznji prema Srbima (jaliti cetnicima, valjda je to istoGojeni H wrote:Niko normalan u Hrvatskoj ne poteze pitanje da li je trebalo ostati s cetnicima. [/img]
Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.) kod jednog dijela Muslimana (zasigurno vrhuske SDA - prisjetimo se simpaticne poskocice pobjegulje Cengica - pliva patka, pliva guska, ova zemlja bice Turska u Parlamentu) ili Hrvatima kao prirodnim saveznicima, vezanju zastava, hrvatskom cvijecu? SDA je tim potezom direktno uvukla nenoruzani narod u rat.
Dalje,nije SDA nikoga uvukla u rat vec je serpsko rukovodstvo uz pomoc "JNA" izvrsilo agresiju,prvo na Hrvatsku,pa nakon toga i BiH u kojoj su pocinili i genocid,a sve u sklopu RAM-a pokusavajuci ostvariti vekovni serpski san.
Kada se razgovara o onome sto se desavalo u tom vremenu, ne treba zaboravite Gazimestan i najavu novih ratova,preuzimanje kontrole nad "JNA",krsenje Ustava,razmjestanje artiljerije oko gradova,prijetnje nestankom i,konacno,kolektivno nacionalno ludilo koje je zahvatilo Srbe.Niko normalan u zajednici s takvima nije htio/smio ostati,a gradani BIH su samo iskoristili svoje pravo i na demokratski nacin izjasnili se u kakvoj zajednici zele zivjeti,uz preporuku EU.To nikom normalnom ne moze biti uvod u rat,samo mitomanima koji su zaglavili u srednjem vijeku i teorijama krvi i tla.
- LBVIEW
#1137 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
A sve sa tipicnim muslimanskim imenima.Gojeni H wrote:Niko normalan u Hrvatskoj ne poteze pitanje da li je trebalo ostati s cetnicima.
- LBVIEW
#1138 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Gojeni H wrote:Memorandum SANU
25.4.1987. Kosovo polje, od 5:27
Srpsko ludilo - Milosevic (Usce)
Jogurt revolucija
28. juni 1989 - Gazimestan
JNA u sluzbi velikosrpske ideologije, 9.3.1991. god.
Formula osvajanja vlasti, preuzimanja medija i vojnog rukovodstva.
SVE OVO MNOGO PRIJE RATOVA U SLOVENIJI, HRVATSKOJ I BiH.
Samo k'o da gledam, likova poput "Kemala" i "Edina" ce nastaviti sa supljom kako je "Alija uvukao BiH u rat."
- Edin H.
#1139 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Kakve veze ima ime bolan?LBVIEW wrote:
A sve sa tipicnim muslimanskim imenima.
Znaci ako je moj babo, npr. bio u Handzar diviziji na Staljingradu ja moram to pravdati i uclaniti se u SDA i velicati Alijin lik i djelo.
Ako se zovem Stevan, moram pravdati i reci da Srbi nisu pocinili genocid u Srebrenici i Prijedoru.
Ako se zovem Ante moram reci da je Jasenovac bio radni, a ne koncentracioni logor.
To i jeste problem ovih teritorija.
- fakat
#1140 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Jos jednom da ponovimo - tema nije ko je pocinio zlocine i ko je odgovoran za rat. Tema je koliko smo sa svoje strane mogli uciniti da to izbjegnemo, godinama smo klizili ka ratu a Srbe nije bilo briga, za rat su bili spremni. Ova tema je jedna opcija, druga je podjela, treca je nastavak pregovaranja. Nismo bili u situaciji da tek tako preglasamo Srbe i ocekujemo da se poklope. Moj stav je o ovome je vrlo prost - rat smo morali izbjeci po svaku cijenu, ne vjerujem da smo se za njega mogli uopste dovoljno spremiti s obzirom na okolnosti i nedostizan disparitet u snazi, mozda da su nas vodili super sposobni i prefrigani lideri a ne nekakve halke i minder efendije. Dopustam da naginjem ka ovom jer mi je muka od svakog ratovanja, ali evo cak i u poredjenju sa cijelom regijom platili smo ceh za sviju.
- nosara
#1141 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Fali ovdje datum kad je alijica pusten iz prdekane... Najvazniji dan za srpsku stvar u BiH... Postavili seselj i dobrica kamen temeljac za novu srpsku drzavu...LBVIEW wrote:Gojeni H wrote:Memorandum SANU
25.4.1987. Kosovo polje, od 5:27
Srpsko ludilo - Milosevic (Usce)
Jogurt revolucija
28. juni 1989 - Gazimestan
JNA u sluzbi velikosrpske ideologije, 9.3.1991. god.
Formula osvajanja vlasti, preuzimanja medija i vojnog rukovodstva.
SVE OVO MNOGO PRIJE RATOVA U SLOVENIJI, HRVATSKOJ I BiH.U sridu.
Samo k'o da gledam, likova poput "Kemala" i "Edina" ce nastaviti sa supljom kako je "Alija uvukao BiH u rat."
-
Paul F.
#1142 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Platili jesmo ceh za sviju. Pitanje je da li je trebalo propustiti priliku međunarodnog priznanja koje se ne nudi često i koje jeste neki vid zaštite. Nekako ispada da je ovako najbolje. Sve učiniti da se rat izbjegne na Jugoslovenskom nivou. Ne naoružavati narod koji neće da ratuje. Time izbjeći situaciju u kojoj bi se bosanski srbi osjetili fizički ugroženim. Ne davanje elemenata srpskoj propagandi da tuli o "islamskoj opasnosti" u Europi. Nekako izdržati prvi udar i insistirati na međunarodnom pravu...fakat wrote:Jos jednom da ponovimo - tema nije ko je pocinio zlocine i ko je odgovoran za rat. Tema je koliko smo sa svoje strane mogli uciniti da to izbjegnemo, godinama smo klizili ka ratu a Srbe nije bilo briga, za rat su bili spremni. Ova tema je jedna opcija, druga je podjela, treca je nastavak pregovaranja. Nismo bili u situaciji da tek tako preglasamo Srbe i ocekujemo da se poklope. Moj stav je o ovome je vrlo prost - rat smo morali izbjeci po svaku cijenu, ne vjerujem da smo se za njega mogli uopste dovoljno spremiti s obzirom na okolnosti i nedostizan disparitet u snazi, mozda da su nas vodili super sposobni i prefrigani lideri a ne nekakve halke i minder efendije. Dopustam da naginjem ka ovom jer mi je muka od svakog ratovanja, ali evo cak i u poredjenju sa cijelom regijom platili smo ceh za sviju.
- LBVIEW
#1143 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ne velicati Alijin lik i djelo ne podrazumijeva ustvrditi kako "nas je on odveo u rat" potpuno zanemarujuci serpske pacijente poput Slobe i Radovana,cija odgovornosti za rat jeste primarna-bez njih istog ne ni ni bilo.Edin H. wrote:Kakve veze ima ime bolan?LBVIEW wrote:
Znaci ako je moj babo, npr. bio u Handzar diviziji na Staljingradu ja moram to pravdati i uclaniti se u SDA i velicati Alijin lik i djelo.
Ako se zovem Stevan, moram pravdati i reci da Srbi nisu pocinili genocid u Srebrenici i Prijedoru.
Ako se zovem Ante moram reci da je Jasenovac bio radni, a ne koncentracioni logor.
Dalje,kad se govori o tom historijskom periodu ne spominje se samo bosnjacki "prljavi ves" uz potpuno ignoriranje onog srpskog koji je zakrcio "veseraj"- Gojeni ti je fino hronoloski poredao niz srpskih poteza kojim su postepeno zabijani ekseri u "kovceg" bilo kakve Jugoslavije,puno prije Alije,no ti i dalje guslas po svom.Ne znam nijednog Edina s takvim selektivnim pamcenjem,mozda se prezivas Galijasevic?
-
Fudo387
#1144 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nisi nista od s pravom pobrojanih sorti.PM72 wrote:Gojeni,Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.
U šta mene stvrstavaš od ove tri "kategorije" ;pošto i ja mislim da je trebao uraditi SVE samo da ne ratujemo.Jesam li "četničić","jugonostalgičar" ili "Nedovršeni"?
Ti si obicni pizdun.
-
Mohamad Sissoko
#1145 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Jesi ti ovo ozbiljan?Paul F. wrote:Platili jesmo ceh za sviju. Pitanje je da li je trebalo propustiti priliku međunarodnog priznanja koje se ne nudi često i koje jeste neki vid zaštite. Nekako ispada da je ovako najbolje. Sve učiniti da se rat izbjegne na Jugoslovenskom nivou. Ne naoružavati narod koji neće da ratuje. Time izbjeći situaciju u kojoj bi se bosanski srbi osjetili fizički ugroženim. Ne davanje elemenata srpskoj propagandi da tuli o "islamskoj opasnosti" u Europi. Nekako izdržati prvi udar i insistirati na međunarodnom pravu...fakat wrote:Jos jednom da ponovimo - tema nije ko je pocinio zlocine i ko je odgovoran za rat. Tema je koliko smo sa svoje strane mogli uciniti da to izbjegnemo, godinama smo klizili ka ratu a Srbe nije bilo briga, za rat su bili spremni. Ova tema je jedna opcija, druga je podjela, treca je nastavak pregovaranja. Nismo bili u situaciji da tek tako preglasamo Srbe i ocekujemo da se poklope. Moj stav je o ovome je vrlo prost - rat smo morali izbjeci po svaku cijenu, ne vjerujem da smo se za njega mogli uopste dovoljno spremiti s obzirom na okolnosti i nedostizan disparitet u snazi, mozda da su nas vodili super sposobni i prefrigani lideri a ne nekakve halke i minder efendije. Dopustam da naginjem ka ovom jer mi je muka od svakog ratovanja, ali evo cak i u poredjenju sa cijelom regijom platili smo ceh za sviju.
- Edin H.
#1146 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Provali me ti u sekundi haveru. Ljudi su na Balkanu indoktrinirani mitovima i propagandom. A ti i ne citas napisano. Ovdje uopste nije pitanje da li su Srbi naostrili nozeve, kao sto rekoh osjecajuci se jakim, mocnim i nepobjedivim zbog oruzja koje su uzeli od bivse JNA i podrske Generalstaba iz Beograda. Idealna prilika da se osvete "dahijama". Pitanje je sta se moglo uciniti da se prolongira, umanji ili u potpunosti sprijeci predstojece stradanje naroda koje je uostalom i sam taj Karadzic javno najavio. Kako izbjeci, neko vec napisa, da sa jedne strane ne uletis u ring Kristijanu Golubovicu, a sa druge nekom Cro figtheru. Adil Zulfikarpasic je pametan i pragmatican covjek, da nije ne bi zasigurno postao najbogatiji Bosnjak na svijetu (u to doba). Da nije ne bi prezivio Jasenovac. Da nije ne bi UDBI pobjegao ispred nosa, on u Trstu dok mu UDBA kuca na vrata stana u Sarajevu. Dobar dio medija, javnost i vladajuca oligarhija u Srbiji su bili zainteresovani za sporazum. Ne znaci da bi ga ultra nacionalisti poput Seselja olako prihvatili, ali mislim da ne bi imali izbora. Vladajuca SDA je odlucila da sporazum, koji je Muhamed Filipovic smatrao dobrim, odbije i prikloni se Tudjmanu. Rezultati takve politike su poznati.LBVIEW wrote:Ne velicati Alijin lik i djelo ne podrazumijeva ustvrditi kako "nas je on odveo u rat" potpuno zanemarujuci serpske pacijente poput Slobe i Radovana,cija odgovornosti za rat jeste primarna-bez njih istog ne ni ni bilo.Edin H. wrote:Kakve veze ima ime bolan?LBVIEW wrote:
Dalje,kad se govori o tom historijskom periodu ne spominje se samo bosnjacki "prljavi ves" uz potpuno ignoriranje onog srpskog koji je zakrcio "veseraj"- Gojeni ti je fino hronoloski poredao niz srpskih poteza kojim su postepeno zabijani ekseri u "kovceg" bilo kakve Jugoslavije,puno prije Alije,no ti i dalje guslas po svom.Ne znam nijednog Edina s takvim selektivnim pamcenjem,mozda se prezivas Galijasevic?
- Gojeni H
#1147 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
A, vidis ovo je meni klasicna obmana. Ulazak u krnju JUgoslaviju znaci izbjegavanje rata. POgresno!Edin H. wrote:Evo razloga zasto sporazum koji je bio jedino rjesenje da se izbjegne u tom momentu uvlacenje Muslimana u rat, cega je bio svjestan pragmaticni Zufikarpasic, nije sa strane vrhuske SDA ozbiljno uzet u ramatranje. Radi se o iskonskoj mrznji prema Srbima (jaliti cetnicima, valjda je to istoGojeni H wrote:Niko normalan u Hrvatskoj ne poteze pitanje da li je trebalo ostati s cetnicima. [/img]
To bi znacilo ulazak u agresorski rat sa Hrvatskom i Hrvatima, i sve ono sto je Srbiju slijedilo poslije. Ne znam ko je normalan zelio biti agresor i zlocinac? Ne znam ni jednu osobu koja drzi do sebe koja je bila spremna saviti siju pred Srbima.
Da citiram jednog forumasa sa ove teme "nosili bi Srbe na grbaci jos 200 godina".
- Gojeni H
#1148 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Izgleda da smo zivjeli u paralelnim svjetovima, jer se ja uvecane opcije ne sjecam.fakat wrote:Jos jednom da ponovimo - tema nije ko je pocinio zlocine i ko je odgovoran za rat. Tema je koliko smo sa svoje strane mogli uciniti da to izbjegnemo, godinama smo klizili ka ratu a Srbe nije bilo briga, za rat su bili spremni. Ova tema je jedna opcija, druga je podjela, treca je nastavak pregovaranja. Nismo bili u situaciji da tek tako preglasamo Srbe i ocekujemo da se poklope. Moj stav je o ovome je vrlo prost - rat smo morali izbjeci po svaku cijenu, ne vjerujem da smo se za njega mogli uopste dovoljno spremiti s obzirom na okolnosti i nedostizan disparitet u snazi, mozda da su nas vodili super sposobni i prefrigani lideri a ne nekakve halke i minder efendije. Dopustam da naginjem ka ovom jer mi je muka od svakog ratovanja, ali evo cak i u poredjenju sa cijelom regijom platili smo ceh za sviju.
Primirje u Hrvatskoj je nastupilo, doslo je proljece, Srbadija nalozena i spremni da ratuju.
Bilo je ostanite u krnjoj Jugoslaviji ili rat. Trece opcije nije bilo.
- Gojeni H
#1149 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ti zaboravljas ko se obicno bavi politikom. Obicno se radi o izuzetno jakim karaterima ili ljigavcima.Edin H. wrote:
...Adil Zulfikarpasic je pametan i pragmatican covjek, da nije ne bi zasigurno postao najbogatiji Bosnjak na svijetu (u to doba). Da nije ne bi prezivio Jasenovac. Da nije ne bi UDBI pobjegao ispred nosa, on u Trstu dok mu UDBA kuca na vrata stana u Sarajevu. Dobar dio medija, javnost i vladajuca oligarhija u Srbiji su bili zainteresovani za sporazum. Ne znaci da bi ga ultra nacionalisti poput Seselja olako prihvatili, ali mislim da ne bi imali izbora. Vladajuca SDA je odlucila da sporazum, koji je Muhamed Filipovic smatrao dobrim, odbije i prikloni se Tudjmanu. Rezultati takve politike su poznati.
Rahmetli Zulfikarpasicu svaka cast, ali radi se o grupi ljudi ciji egoizmi jednostavno nisu mogli zajedno.
To se manifestirlo jos u SDA ali onda kasnije i u MBO. Zulfikarpasic i Filipovic nisu mogli zajedno.
I, sta se desilo? - MBO i LBO su sada dio historije.
Ako se vec igramo SBB-KBB, onda jedno pitanje ... zasto Zulfikarpasic i Filipovic, zbog svog naroda, nisu ostali u SDA i izgradili snazna krila nacionalne, odnosno liberalne orijentacije?
- Gojeni H
#1150 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ti si nedovrsen.PM72 wrote:Gojeni,Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.
Uz duzno postovanje, ne vidis krupnu sliku. Dio si jedne grupe bivsih boraca koji su neisprovocirani imali svoju viziju kakva ce zemlja biti poslije oslobodjenja. Potpuno oslobodjenje se nije desilo, imamo politicko uredjenje kakvo jeste, imamo izdaju SDA, katastrrofalnu privatizaciju, i onda si poceo dovoditi u pitanje stvari koje nikada ne bi doveo u pitanje da je svaki pedalj zemlje oslobodjen, te da je vrsena cenzura medija, odnosno masovno pranje mozga od strane vlasti.
Ja mislim da je uradjeno SVE da do rata ne dodje. Ja mislim da nije uradjeno sve da se bolje pripremimo, ali cak i kad ovo kazem nemam krupnijih zamjerki Izetbegovicu, cisto iz razloga sto mi je jasno da ljudi koji su 45 godina slusali jednu pricu, ne mogu promijeniti svijest u roku od samo 2 godine.
Pored toga, tokom svoje poslijeratne karijere, imao sam priliku vidjeti da fenomen neprihvatanja realnosti od strane Bosnjaka i sotalih patriota ima svoju definiciju.