1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sheilak

#1126 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by sheilak »

suncana_strana wrote:
Seyfo wrote:Korisnik "suncana strana" je skolski primjer zatucanosti i ispranog mozga, otprilike istog nivoa kao mali Ante iz zapadnog Mostara koji nikad nije bio na Starom mostu jer je uvjeren da tamo hodaju vehabije sa sabljama koji će ga odmah poznati i sasjeći po pola jer je, naravno, druge rase u odnosu na Bošnjake. Znaš ono, druga boja kože, fizionomija Bošnjaka je skroz drukčija. I još lola se ne zajebaje, 100% uvjeren u to što priča. Jebote, kad se taj video u toj emisiji pojavio, ja mislio neki skeč, skrivena kamera, dramska sekcija isl,kad ono lik fakat to misli ! Pa nek mi neko navede ima li zatucanijeg pojedinca u bilo kojem narodu! Jesmo svi plemenske svijesti, ali ovakvo nešto (umišljeni rasizam) ne vjerujem da ćeš naći ni kod najzatucanijeg Bošnjaka i Srbina.

Nema potrebe da me vrijedjas nit da mi imputiras ni insusiras rijeci koje nisam izrekla. Nisam rekla da mrzim Bosnjake, nit bilo koga. Referirala sam se na dogadjaje koji su mi dali do znanja da ja kao Hrvatica nisam dobrodosla u sredini u kojoj se po nacionalnom kljucu zaposljava.
Ra rekli su mi kada sam predavala dokumente, u povjerenju da cu se tesko zaposliti u Sarajevu radi imena. Ne izravno, ali su mi jasno dali do znanja da necu dobiti posao radi toga, i tako je i bilo.
Ne znam kakva je politicka situacija u Mostaru , ne zamaram se time nit me zanima jer mi je predaleko. Ali i tamo sam pokusala, ali ipak sam shvatila da politika igra glavnu ulogu prilikom zaposljavanja.
Egzistencijalne stvari su u pitanju, zaposlenje je pravo koje nitko nema pravo uskracivati.
Pa u sarajevu je veca mogucnost da ces se zaposliti kao hrvatica nego bilo gdje drugo upravo zbog vecinskog bosnjackog stanovnistva a zbog popunjavanja tih nekih kvota nacionalnog kljuca balansa i kojekakvih budalastina (r)
ultima_palabra

#1127 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ultima_palabra »

A u "središnjoj" Bosni ne zapošljavaju Hrvate :(
vjesticanametli

#1128 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by vjesticanametli »

:lol: samo strucnjakinje :mrgreen:
Seyfo

#1129 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

Poenta price je da je Hrvatima u BiH tesko,Bosnjacima jos teze(previse ih a premalo nacionalnih kljuceva). A fenomen zapadnog Mostara zaista nigdje drugo nema. Imam dojam da ovi iz istocnog normalno se krecu,izlaze na zapadni dio, a ovi iz zapadnog Neretve ocima vidjeli nisu. Ja sam isao kao student na njihovo sveuciliste zbog nekog projekta i oni kao gotive raju iz Sa ali tamo preko ne idu i ne znaju nikog i nece da znaju. Jebote dodje lik recimo iz Argentine da vidi Medjugorje,navrati do Mostara, proseta kroz oba dijela a neko ko tu zivi ne vidi starog mosta,vjerujuci da su Bosnajci druge rase jer ih vjerovatno nije ni vidio. To su zaista ali zaista nevjerovatne stvari.
triconja

#1130 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by triconja »

Seyfo wrote:Poenta price je da je Hrvatima u BiH tesko,Bosnjacima jos teze(previse ih a premalo nacionalnih kljuceva). A fenomen zapadnog Mostara zaista nigdje drugo nema. Imam dojam da ovi iz istocnog normalno se krecu,izlaze na zapadni dio, a ovi iz zapadnog Neretve ocima vidjeli nisu. Ja sam isao kao student na njihovo sveuciliste zbog nekog projekta i oni kao gotive raju iz Sa ali tamo preko ne idu i ne znaju nikog i nece da znaju. Jebote dodje lik recimo iz Argentine da vidi Medjugorje,navrati do Mostara, proseta kroz oba dijela a neko ko tu zivi ne vidi starog mosta,vjerujuci da su Bosnajci druge rase jer ih vjerovatno nije ni vidio. To su zaista ali zaista nevjerovatne stvari.
Mozda i jedem govna i pricam o stvarima koje su glupe ali nekako mi se cini da nakon okupacije jugoslavije i prihvatanja ucenja i ideologije od njemaca kod jedne nacije je imalo ulogu u razvoju mentaliteta tako da danas imamo ovo sta i imamo. Ali jebiga, more bit bidne a i ne mora :D
Seyfo

#1131 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

I to vala što kažeš, možda misle da su viša rasa.
fortaleza

#1132 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by fortaleza »

Seyfo wrote:Poenta price je da je Hrvatima u BiH tesko,Bosnjacima jos teze(previse ih a premalo nacionalnih kljuceva). A fenomen zapadnog Mostara zaista nigdje drugo nema. Imam dojam da ovi iz istocnog normalno se krecu,izlaze na zapadni dio, a ovi iz zapadnog Neretve ocima vidjeli nisu. Ja sam isao kao student na njihovo sveuciliste zbog nekog projekta i oni kao gotive raju iz Sa ali tamo preko ne idu i ne znaju nikog i nece da znaju. Jebote dodje lik recimo iz Argentine da vidi Medjugorje,navrati do Mostara, proseta kroz oba dijela a neko ko tu zivi ne vidi starog mosta,vjerujuci da su Bosnajci druge rase jer ih vjerovatno nije ni vidio. To su zaista ali zaista nevjerovatne stvari.
To isto sveuciliste broji 5% studenata drugih nacija...

Evo ja sam iz zapadnog dijela grada, pohadjao sveuciliste i mogu reci sto se tice ovog podvucenog da to ponekad odredjeno iz opcenite zivotne situacije, a ne toliko da ne zelis nikog upoznati.

Fakultet na zapadnoj strani, bolnica, mepas, skola, posao, izlasci... vecina studenata (posto govorimo o mladima) ima vecinu zivota organiziranu u jednom dijelu grada zbog kojekakvih pa i institucionalnih razloga (tu treba traziti problem) u jednom dijelu si organiziras drustveni i socijalni zivot bez da si rekao hop skontas da ti se zivot vrti u jednom krugu.

Dalji veci problem je opca zatvorenost populacije, Mostarci vole ekskluzivna druzenja, znamo biti zatvoreni i bez obzira na naciju, religiju...mada ne bih generalizirao previse.

Za mene je Mostar Mostar i vidim ga tako, izlazim "na sve strane", imam par prijatelja druge religije, ali jednostavno situacija je definirana tako da sve nevezano za neobavezna druzenja cini 90% jednog kruga, kao sto sam rekao.

U uredima svi iste nacije, po svim javnim firmama isto tako, institucijama, pojedinim dijelovima grada if you know what i mean.

U privatnim je drugacije, recimo IT-u u firmi je totalno drugacije i ljudi se normalno druze... sve je do covjeka, koliko ga sustav ukalupi, a ukalupljavamo se svaki dan na milijun nacina, ne samo nacionalno.
Seyfo

#1133 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

Sve to stoji,naravno,ali je cinjenica da je velik broj onih koji ne idu do Starog mosta i do Neretve zbog predrasuda.
suncana_strana

#1134 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by suncana_strana »

Seyfo wrote:Sve to stoji,naravno,ali je cinjenica da je velik broj onih koji ne idu do Starog mosta i do Neretve zbog predrasuda.
Sva ova tvoja prica me podsjeca na ovu staru izreku: "ma znas, volim ja tebe i ne smeta meni sto si ti Srbin/Hrvat, ali ne da mi babo!"

Previse jednodimenzionalno gledas na stvar, demoniziras ove druge anamo, a po tvojoj imaginaciji tvoji sunarodnjaci su bas multi-kulti, ljudi koji su spremni prihvatiti drugacije od sebe, ali u principu, kad se otrijeznis znas kako to ide .
Seyfo

#1135 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

Svi smo govna, prvi ću to uvijek reći, a Mostar spominjem jer ono što sam tamo vidio je za ne povjerovati i predstavlja meni lično jednu vrstu socijalno-psihološkog fenomena kakav se rijetko na kugli zemaljskoj može sresti. Idealno za teme kakavog diplomskog rada na psihijatriji. A toga ima na svim stranama u regionu, fenomena koliko hoćeš.
TRANCE

#1136 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by TRANCE »

Ima još budala u svijetu, nismo jedini. Npr. Belfast u Sjevernoj Irskoj, grad podijeljen zidovima na protestantske i katoličke kvartove. Kad ljudi krenu ujutro na posao, na fakultet i sl., obično zafrljace kamenčinu na drugu stranu. A prelaz iz jednog dijela u drugi čine kapije koje policija i vojska zatvore kad budale podivljaju :lol:

Image

Image

Image
triconja

#1137 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by triconja »

TRANCE wrote:Ima još budala u svijetu, nismo jedini. Npr. Belfast u Sjevernoj Irskoj, grad podijeljen zidovima na protestantske i katoličke kvartove. Kad ljudi krenu ujutro na posao, na fakultet i sl., obično zafrljace kamenčinu na drugu stranu. A prelaz iz jednog dijela u drugi čine kapije koje policija i vojska zatvore kad budale podivljaju :lol:
I boni m ih opjevo bolan ali slabo nasi ljudi znaju engleski :thumbup:
Ramzess Veliki

#1138 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ramzess Veliki »

Ja bih svakom mladom covjeku iz svoje perspektive gledano savjetovao da idu vani da se okusaju I grade karijeru.
Ne samo zbog nikakvih ekonomskih uslova u zemlji, situacije u kojoj ne mozes uticati na tripatitnu vlast i njihovo ispiranje mozga, trovanje nacionalizmom pred izbore, sveukupnu negativnu energiju koju negdje moras primiti koliko god se trudis da si imun, najvise iz sljedeceg - da se edukuju i zarade. Naucit ce se novim standardima, zaraditi, pokupiti novih ideja, povezati se sa poslovnim ljudima i po povratku donijeti ne samo osvjezenje u kreativnom razmisljanju, donijet ce i znanje koje je potrebno da druge povuku iz kolotecine. A sa svojim zaradjenim parama daleko si neovisniji od sistema. :thumbup:
The 51st State

#1139 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by The 51st State »

Ramzess Veliki wrote:Ja bih svakom mladom covjeku iz svoje perspektive gledano savjetovao da idu vani da se okusaju I grade karijeru.
Ne samo zbog nikakvih ekonomskih uslova u zemlji, situacije u kojoj ne mozes uticati na tripatitnu vlast i njihovo ispiranje mozga, trovanje nacionalizmom pred izbore, sveukupnu negativnu energiju koju negdje moras primiti koliko god se trudis da si imun, najvise iz sljedeceg - da se edukuju i zarade. Naucit ce se novim standardima, zaraditi, pokupiti novih ideja, povezati se sa poslovnim ljudima i po povratku donijeti ne samo osvjezenje u kreativnom razmisljanju, donijet ce i znanje koje je potrebno da druge povuku iz kolotecine. A sa svojim zaradjenim parama daleko si neovisniji od sistema. :thumbup:
bez suvisne patetike i filozofiranja, sustina. :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1140 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mk ultra »

Ramzess Veliki wrote:Ja bih svakom mladom covjeku iz svoje perspektive gledano savjetovao da idu vani da se okusaju I grade karijeru.
da, ali pritom zaborave ovdašnji način razmišljanja i rada...

odlazak u većini slučajeva znači bez povratka ili sa razočaranim povratkom

Mislim da je veliki problem što živimo u siromašnom društvu (mentalno i obrazovno a ne novcem jer ovdje narod prilično ima) i još veći problem je što se konstantno priča kako njemačkoj treba novih radnika. ne govori niko kako ovdje fali radnika, a fali vjeruj mi... samo je problem kad neko ko nema odgovornosti da ti donese 5 ćevapa (zaboravi te) želi nešto bolje i serenda kako radi za 400KM. A znanje 0, sposobnost 0, stanje uma šiša :skoljka:
zlo zlo

#1141 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by zlo zlo »

mk ultra wrote: Mislim da je veliki problem što živimo u siromašnom društvu (mentalno i obrazovno a ne novcem jer ovdje narod prilično ima) i još veći problem je što se konstantno priča kako njemačkoj treba novih radnika. ne govori niko kako ovdje fali radnika, a fali vjeruj mi... samo je problem kad neko ko nema odgovornosti da ti donese 5 ćevapa (zaboravi te) želi nešto bolje i serenda kako radi za 400KM. A znanje 0, sposobnost 0, stanje uma šiša :skoljka:
Pa nek nosi i 5 ćevapa, i to je posao i trebao bi moći čovjek živjet od toga, inače koji k će radit? Ako se ne može živjeti od rada, onda je bolje bježat van, to govorimo o življenju a ne pukom preživljavanju da živi kod staraca, da ima para za platit jedan račun i hranu za mj dana ako razvuče, to nije život nego puko preživljavanje. Ili obitelj s dvoje zaposlenih jedva skrpaju za stanarinu, račune i hranu, pa nek i služi ćevape, ima pravo da služeći druge si može priuštiti da i njega nekad usluže.
mk ultra

#1142 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mk ultra »

zlo zlo wrote:
mk ultra wrote: Mislim da je veliki problem što živimo u siromašnom društvu (mentalno i obrazovno a ne novcem jer ovdje narod prilično ima) i još veći problem je što se konstantno priča kako njemačkoj treba novih radnika. ne govori niko kako ovdje fali radnika, a fali vjeruj mi... samo je problem kad neko ko nema odgovornosti da ti donese 5 ćevapa (zaboravi te) želi nešto bolje i serenda kako radi za 400KM. A znanje 0, sposobnost 0, stanje uma šiša :skoljka:
Pa nek nosi i 5 ćevapa, i to je posao i trebao bi moći čovjek živjet od toga, inače koji k će radit? Ako se ne može živjeti od rada, onda je bolje bježat van, to govorimo o življenju a ne pukom preživljavanju da živi kod staraca, da ima para za platit jedan račun i hranu za mj dana ako razvuče, to nije život nego puko preživljavanje. Ili obitelj s dvoje zaposlenih jedva skrpaju za stanarinu, račune i hranu, pa nek i služi ćevape, ima pravo da služeći druge si može priuštiti da i njega nekad usluže.
to si upravu za cijenu rada...
Nisrin

#1143 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Nisrin »

zlo zlo wrote:

Ne treba niciji rad potcjenjivati! I meni je besmisleno da neko ko suta loptu zaradjuje MILIONE, a neko ko spasava zivote 2000-3000KM, ali svejedno je to tako...ili sad ove instagramuse sto su preplavile durstvene mreze i zivot, zaradjuju masne pare, a neko ko posteno radi i lomi ledja jedva ima da plati ratu kredita i rezije, a sa hranom se nateze...
Zbog toga cu uvijek podrzavati odlazak mladih, jer ce vani i kao konobar oci pristojno zivjeti od svog rada, i svakog drugog posla i jos ce imati priliku da nadje i bolje placen posao ako se bude dovoljno trudio!Ovdje mogu samo nove namete donositi i jos vise nas gurati u propast! :run:
moonca

#1144 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by moonca »

Vani kao konobar, opet zavisi gdje radis, nije lagodan zivot.Niti bilo koji drugi zanat. Zaradis toliko da normalno zivis, zaradis toliko ako stedis -a mozes zavisi sta izaberes, mozes ustedjeti dok je to u Bosni malo teze. No, ako u Bosni zivis sa roditeljima, nije ti potreban auto- mozes doci do ustedjevine a samim tim i sa novim poduhvatima.
Nisrin

#1145 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Nisrin »

moonca wrote:Vani kao konobar, opet zavisi gdje radis, nije lagodan zivot.Niti bilo koji drugi zanat. Zaradis toliko da normalno zivis, zaradis toliko ako stedis -a mozes zavisi sta izaberes, mozes ustedjeti dok je to u Bosni malo teze. No, ako u Bosni zivis sa roditeljima, nije ti potreban auto- mozes doci do ustedjevine a samim tim i sa novim poduhvatima.

Ali ovdje mnogi ne mogu zivjeti lagodan zivot, moraju biti u dugovima za neke najosnovnije stvari...i vani ih je dosta u gradovima sa super sredjenim javnim prevozom, pa nemaju auto :) Ma 100 nekih stvari se mora posloziti da bi covjeku funkcionisao zivot normalno!
U Bosni jeste nekad prednost zivjeti sa roditeljima (ko moze), ali imas neke obaveze i prema roditeljima, tako da ti od malo zaradjene placene ostaje skoro nista! Ne znam nikoga sa tim niskoplacenim poslovima da ima neku ustedjevinu, a vani znam!
mk ultra

#1146 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mk ultra »

Nisrin wrote:
Ne treba niciji rad potcjenjivati! I meni je besmisleno da neko ko suta loptu zaradjuje MILIONE, a neko ko spasava zivote 2000-3000KM, ali svejedno je to tako...ili sad ove instagramuse sto su preplavile durstvene mreze i zivot, zaradjuju masne pare, a neko ko posteno radi i lomi ledja jedva ima da plati ratu kredita i rezije, a sa hranom se nateze...
Zbog toga cu uvijek podrzavati odlazak mladih, jer ce vani i kao konobar oci pristojno zivjeti od svog rada, i svakog drugog posla i jos ce imati priliku da nadje i bolje placen posao ako se bude dovoljno trudio!Ovdje mogu samo nove namete donositi i jos vise nas gurati u propast! :run:
to sigurno
mozes ti i u sarajevu bolje ko konobar zaraditi nego pola zanimanja sa VSS :thumbup:

samo je fazon sto imas veliku vecinu ljudi ciji mentalni razvoj stao u osnovnoj u drugom razredu... a takvi će se vjeruj mi prvi naći da pričaju loše o državi, kako ne može nešto
mislim da treba učiti i boriti se, a bogami zajebancija, hodanje po kafama ubijanje vremena i očekivati da ti neko na pladnju donese posao, to ne ide ni u šveckoj

a kod nas se zale zasto McD zaposljava iskljucivo mladu raju na kratak rok, jer jbg, navika da se radi do groba u jednoj te istoj firmi bez ikakve promjene, napretka, obrazovanja...
sramota je fakultet u 26toj upisati :skoljka:
moonca

#1147 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by moonca »

Nisrin wrote:
moonca wrote:Vani kao konobar, opet zavisi gdje radis, nije lagodan zivot.Niti bilo koji drugi zanat. Zaradis toliko da normalno zivis, zaradis toliko ako stedis -a mozes zavisi sta izaberes, mozes ustedjeti dok je to u Bosni malo teze. No, ako u Bosni zivis sa roditeljima, nije ti potreban auto- mozes doci do ustedjevine a samim tim i sa novim poduhvatima.

Ali ovdje mnogi ne mogu zivjeti lagodan zivot, moraju biti u dugovima za neke najosnovnije stvari...i vani ih je dosta u gradovima sa super sredjenim javnim prevozom, pa nemaju auto :) Ma 100 nekih stvari se mora posloziti da bi covjeku funkcionisao zivot normalno!
U Bosni jeste nekad prednost zivjeti sa roditeljima (ko moze), ali imas neke obaveze i prema roditeljima, tako da ti od malo zaradjene placene ostaje skoro nista! Ne znam nikoga sa tim niskoplacenim poslovima da ima neku ustedjevinu, a vani znam!
Samo da dodam, odrastao covjek ne bi trebao ni u kojoj situaciji(osim ekstremno bolesni) zivjeti sa roditeljima. To je najveca greska sto i sami roditelji to podrzavaju.-No, bila bi ovo druga tema. :-)
zlo zlo

#1148 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by zlo zlo »

Kad je čovjek koji radi puno radno vrijeme prisiljen da živi s starcima iz ekonomskih pitanja, to je najgori oblik socijale, i nema mu sto drugo nego bježat van.
Nisrin

#1149 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Nisrin »

moonca wrote:
Nisrin wrote:
Samo da dodam, odrastao covjek ne bi trebao ni u kojoj situaciji(osim ekstremno bolesni) zivjeti sa roditeljima. To je najveca greska sto i sami roditelji to podrzavaju.-No, bila bi ovo druga tema. :-)

Naravno da nije normalno, ali kad nemas izbora ko te pita...moras! Mnogi rade za plate od 400-500KM i sa tim parama ne moze sebi placati kiriju napr i rezije + hranu, kartu do posla itd...nemoguce, vjerujem da zbog toga zive, osim debilna notornih koji i ne zele bolje niti znaju za bolje!
Nadzorna_ploca

#1150 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Ne zivimo svi u stanovima. :mrgreen:
Post Reply