BRUKA U DUBLINU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uglavnomja

#1126 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by uglavnomja »

dakle njegos ... je fasista ... zato jer nije volio turke... agresore, osvajace, koji su dosli sa oruzjem i okupirali mu zemlju ... fakat je fasista...

i ti beogradjani sto su srusili silne dzamije po beogradu, i oni su fasisti i genocidasi ... kako ce dirati agresorove (i to od istjeranog agresora) bogomolje ... trebali su ih ostaviti da zjape prazne ... ono fina uspomena, i jos su bas ono bile korisne ...

i jos oduzeli zemlju muslimanima (daj link da vidimo te m2 i ostale detalje, jer mom dedi su komunisti uzeli gotovo sve, isto kao i pravoslavcima i katolicima) koju su turci oduzeli nekome drugom ko je bio tu prije njihovog osvajanja. kao sto su i slaveni oduzeli zemlju onim prije njih ... fino je piu piu objasnila, od kad postoje ziva bica, jaci tlaci i oduzima.

koja bolan crna mrznja. prestni izjednacavati turke sa domicilnim muslimanima.

i najbolja stvar koje se desila je odvojenost od muslimanskog svijeta. zato jer su bosanci obrazovani, civilizovani i normalni ljudi 21. vijeka (osim izuzetaka koji bi da zive u 15. vijeku). a to im je najvise omogucila titova jugoslavija.

kakva glorifikacija agresora i neprirodne vjere na ovim prostorima. :roll:
prog321

#1127 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by prog321 »

uglavnomja wrote: kakva glorifikacija agresora i neprirodne vjere na ovim prostorima. :roll:

Ovo je srz mrznje prema muslimanima na ovim prostorima.
Vidis, moja vjera je islamska. Koja je tebi neprirodna?
A sto je neprirodno ne bi trebalo postojati. Ne ? :-D

Ne mozes shvatiti da je taj agresor dio mog i tvog identiteta. 500 godina je oblikovao tvoj stav o mojoj "agresorskoj vjeri".
Svaka tvoja rijec zraci kultom odvratnosti i prezira prema onome sto prestavlja islamska vjera.
LBVIEW

#1128 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by LBVIEW »

.
Last edited by LBVIEW on 27/11/2015 11:02, edited 1 time in total.
uglavnomja

#1129 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by uglavnomja »

prog321 wrote:
uglavnomja wrote: kakva glorifikacija agresora i neprirodne vjere na ovim prostorima. :roll:

Ne mozes shvatiti da je taj agresor dio mog i tvog identiteta. 500 godina je oblikovao tvoj stav o mojoj "agresorskoj vjeri".
Svaka tvoja rijec zraci kultom odvratnosti i prezira prema onome sto prestavlja islamska vjera.
jah ... eto nek' si mi rek'o

svaki tvoj post je pun zakljucaka o necijoj mrznji prema nekome ...
prog321

#1130 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by prog321 »

Pa napisao si :
uglavnomja wrote: i ti beogradjani sto su srusili silne dzamije po beogradu, i oni su fasisti i genocidasi ... kako ce dirati agresorove (i to od istjeranog agresora) bogomolje ... trebali su ih ostaviti da zjape prazne ... ono fina uspomena, i jos su bas ono bile korisne ...
Ovo puno govori o tvojim osjecaima prema Islamu i muslimanskoj vjeri.
Vidis, mene kao muslimanu duboko vredja rusenje dzamija. A tebi kao covjeku bi trebalo barem prouzrokovati griznju savjesti. Ali, ne lezi vraze. Ti u stvari glorifikujes takvo ponasanje. :-)
Uostalom, muslimani su u Beogradu bili skoro polovina stanovnistva.

uglavnomja wrote:dakle njegos ... je fasista ... zato jer nije volio turke... agresore, osvajace, koji su dosli sa oruzjem i okupirali mu zemlju ... fakat je fasista...l:
Njegos je fashista jer otvorena govori da treba masakrirati Bosnjake muslimani jer samo imaju drugaciju vjeru od njegove. Gorski Vijenac govori da se krscanke koje spavaju sa muslimanom trebaju kamenovat do smrti.
Srpski fashizam je baziran na tom pamfletu.
LBVIEW

#1131 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote:dakle njegos ... je fasista ... zato jer nije volio turke... agresore, osvajace, koji su dosli sa oruzjem i okupirali mu zemlju ... fakat je fasista...

i ti beogradjani sto su srusili silne dzamije po beogradu, i oni su fasisti i genocidasi ... kako ce dirati agresorove (i to od istjeranog agresora) bogomolje ... trebali su ih ostaviti da zjape prazne ... ono fina uspomena, i jos su bas ono bile korisne ...

i jos oduzeli zemlju muslimanima (daj link da vidimo te m2 i ostale detalje, jer mom dedi su komunisti uzeli gotovo sve, isto kao i pravoslavcima i katolicima) koju su turci oduzeli nekome drugom ko je bio tu prije njihovog osvajanja. kao sto su i slaveni oduzeli zemlju onim prije njih ... fino je piu piu objasnila, od kad postoje ziva bica, jaci tlaci i oduzima.

koja bolan crna mrznja. prestni izjednacavati turke sa domicilnim muslimanima.

i najbolja stvar koje se desila je odvojenost od muslimanskog svijeta. zato jer su bosanci obrazovani, civilizovani i normalni ljudi 21. vijeka (osim izuzetaka koji bi da zive u 15. vijeku). a to im je najvise omogucila titova jugoslavija.

Agresori su vjerovatno i "domaci" beogradski muslimani koje ustanici pobise. :oops:
Slicno su napravili malo kasnije u Sjenici,no ni to nije problem jer se radi o "agresorima".A sto se tice dzamija,stvarno sto ce
"agresorima" nakon sto su protjerani a dobar dio pod zemljom, iste?Tako kazu i banjalucki Serbi za Ferhadiju-da se primjetiti kontinuitet mentaliteta stvaranog uz gusle i brlju do danasnjih dana.Samo ne znam zasto isti zamjeraju,npr.,Anti iz Bradine bilo sto,i on je protjerivao "agresore" koji su se u Hrvatsku naselili kao pomocne trupe Osmanlija,dakle "agresori".Mislim,kad tako jednostrano i koristeci danasnje arsine tumacimo historijske procese kojis su trajali par stoljeca i tituliramo stanovnistvo koje je domace bar par stoljeca agresorom,hajdemo pokazati malo dosljednosti.
Last edited by LBVIEW on 27/11/2015 11:05, edited 1 time in total.
internazionale

#1132 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by internazionale »

uglavnomja wrote:
prog321 wrote:

jah ... eto nek' si mi rek'o

svaki tvoj post je pun zakljucaka o necijoj mrznji prema nekome ...
Kako te prog321 secira i "pojasni", i ne samo tebe
Kratko i jasno
:thumbup: prog321
piupiu

#1133 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by piupiu »

prog321 wrote:
piupiu wrote:
E, vidiš, ja to ne vidim tako. Čak i ideja o južnoslovenskoj državi pobija tu teoriju o tome koliko su se mrzili. Kad čitaš Andriju Kačića Miošića, pa Gundulića, Vitezovića, čak i Njegoševa dopisivanja sa Husein-kapetanom Gradaščevićem i Osman-pašom Skopljakom, pa strane putopisce iz 18.og i 19.og vijeka ... dobiješ i malo drugačiju sliku, al' za to se treba zaroviti malo u književnost i način života, a ne samo u 'istoriju'. U kontekstu vjekovne 'turske opasnosti' za Evropu to može izgledati vrlo crno-bijelo, u kontekstu plemenskog i feudalnog života na marginama dva svijeta u mnogo manjem i mnogo manje povezanom svijetu mislim da je ta 'mržnja' ipak izgledala malo drugačije. Najveći je balkanski problem što se o istoriji od prije 500 i 600 godina razmišlja kao da se desila juče, ljudi isto kao da žive u nekoj bezvremenskoj kapsuli.

In:

Sve nekako ali da mozes cistog obraza spomenuti Njegosa ? ?
Tog fashistu koji je umro od sifilisa ?? :-D
Tipa koji u Gorskom Vijencu otvoreno zagovara istrebljene muslimana.
Evo jednog isjecka iz njegovog teksta: :-)
" --- Žališ nešto, a ne znaš što žališ; s Turcima ratiš, a Turke svojakaš,
... Nego udri dokle mahat možeš, a ne žali ništa na svijetu! Sve je pošlo đavoljijem tragom, zaudara zemlja Mu'amedom.
Mogu, mogu, itekako, jer ne gledam na istoriju unazad, niti je gledam kao neko u čijoj su porodici u 30 godina dva puta stradali od crnogorskih četnika u tim ranim genocidima dvadesetog vijeka, nego pokušavam razumjeti Njegoša, čovjeka koji je umro 1851.. Mogu, jer sam istraživala Njegoša, interesovalo me je kako je neko ko se zalagao za ideju južnoslovenskog jedinstva, ko je saradjivao sa Ljudevitom Gajem, ko je Husein-kapetanu slao fišeklije da mu pomogne u njegovoj borbi, ko je pisao pisma Skopljaku u kojima je pravio vrlo jasnu distinkciju izmedju 'azijatskih Turaka' i 'naše domaće turske braće', ko je bježao u Evropu da se odmori od 'plemenskog divljaštva' svoga stada ... instrumentaliziran u svrhe u koje je instrumentaliziran. Lično ne sumnjam da bi bio ojadjen da vidi u kakvom je društvu 'završio' na kraju 20.og stoljeća.

A, to što je on tada pisao ništa se posebno ne razlikuje, niti posebno odskače od evropskog anti-turskog izričaja ili, uopšteno, zeitgeista 19. vijeka (orijentalistički, romantistički, nacionalistički, rasistički). Ti i u Turskoj imaš vrlo slične narodne anti-otomanske poezije, vjerovao ili ne, iz istog vremena, pa čak i danas, u kojoj se lamentira dolazak Turaka kao stranog elementa, gubitak slobode, mrzi se 'strani element', itd. O tome, na primjer, piše Cevat Çapan. Nije mi promaklo ni da je on umro jako mlad - sa 38 godina (koliko ja znam od tuberkuloze, a ne od sifilisa), i da je pitanje kako bi se njegov misaoni opus dalje razvijao. Al', eto, ja sam se time malo više bavila u pokušaju da posmatram stvari iz perspektive njegovog vremena i mjesta u svijetu, pa, tako i izvodim svoje zaključke. S obrazom. :wink: :)
prog321

#1134 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by prog321 »

Plizz,.,. Anti-orijentalni Zeitgesit u 19 stoljecu ne preslikavala ono smece od fashistickog dijela koje je Njegos pisao. Goebels bi mu zavidio na stilistickoj formi.
I da, krepao je od sifilisa i turbekoloze. :-D

Ako cemo biti realni, sve i jedna religija je dovedena od agresora.
Karlo Veliki je zaklao 5000 paganskih mladica u Saksoniji jer nisu htjeli primiti krscanstvo. Naravno, poslije toga je citava Saksonija objerucke primila krscanstvo. :-D
Da ne spominjemo Meksiko i citavu Latinsku Ameriku. To je bio modus operandi za sirenje svjetskih religija. Pa i danasnja Rusija je sirila pravoslavlje na pola hemisfere sa macem.

Govoriti da je samo jedna religija agresorka i ne pripada ovom podneblju je selektivno prikazivanje realnosti.
Pogotovo ako se rusenje bogomolja i genocid nad ljudima tim putem opravdava.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1135 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:
E, vidiš, ja to ne vidim tako. Čak i ideja o južnoslovenskoj državi pobija tu teoriju o tome koliko su se mrzili. Kad čitaš Andriju Kačića Miošića, pa Gundulića, Vitezovića, čak i Njegoševa dopisivanja sa Husein-kapetanom Gradaščevićem i Osman-pašom Skopljakom, pa strane putopisce iz 18.og i 19.og vijeka ... dobiješ i malo drugačiju sliku, al' za to se treba zaroviti malo u književnost i način života, a ne samo u 'istoriju'. U kontekstu vjekovne 'turske opasnosti' za Evropu to može izgledati vrlo crno-bijelo, u kontekstu plemenskog i feudalnog života na marginama dva svijeta u mnogo manjem i mnogo manje povezanom svijetu mislim da je ta 'mržnja' ipak izgledala malo drugačije. Najveći je balkanski problem što se o istoriji od prije 500 i 600 godina razmišlja kao da se desila juče, ljudi isto kao da žive u nekoj bezvremenskoj kapsuli.

Inače, našu domaću opsjednutost "istorijom" smatram najobičnijim mahalanjem, mitopejstvom i epskom patetikom, manje više je to historija/istorija/povijest kako kome odgovara, puna naricanja i emocija, posebno ovo kad se krene o vjekovnim mržnjama i genocidima. Na kraju 19.og i početku 20.og vijeka su se genocidi dešavali gotovo po pravilu službe, to je bio politički modus operandi, samo što pojam genocida tada nije bio nit' u svijesti, nit' u upotrebi. Kad bi tako gledali unazad, čitava je ljudska istorija zapravo jedna velika istorija genocida, samo što se riječ genocid pojavila tek 1944.. Tako, valjda, to ide sa razvojem ljudske svijesti. Sporo.

A, inače, šta mene briga šta je bilo prije 600 godina, ja živim u 21. stoljeću i zanima me na koji ću kraj svijeta na odmor i kojom avio-kompanijom, a ne hoće li me pokrstiti Papa ili poturčiti Bajazit. Dijelimo svijet sa 7.5 milijardi ljudi s kojima možemo komunicirati Internetom, telefonom, ovako i onako, a kad se sve to dešavalo - nije sve zajedno bilo 450 miliona ljudi na planeti Zemlji, sve sa konjima, bivolima, magarcima, kamilama i čarolijama protiv kuge, i kojom hiljadom ljudi sa dovoljno para za pergament i pero. Pa, onda kaže - istoooorijaaaaaaaaaaa! :-) Sve su to u najbolju ruku fragmenti kolektivnih mitologija popunjeni malo činjenicama, a malo kozmičkom prašinom. Na kraju balade, uvijek se sjetim da su ti što su pisali istoriju manje-više bili ekvivalenti raznih Bakira, Milorada i Dragana i njihovih ćata, ruhonosaca i ulizica, pa, sad, kol'ko im je za vjerovat' ... tek će možda neki budući istoričari moći imati neku sliku o našem vremenu, kad nam svaki email, sliku i status iz WC-a nadju negdje u nekom Cloudu, a i tu će biti Photoshopa na pasja preskakala. :wink:
Prepisano u moje licne ćitabe :oops:
breuer

#1136 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by breuer »

prog321 wrote:Plizz,.,. Anti-orijentalni Zeitgesit u 19 stoljecu ne preslikavala ono smece od fashistickog dijela koje je Njegos pisao. Goebels bi mu zavidio na stilistickoj formi.
Idi bolan čitati alamijado književnost, mani se genijalnog stvaraoca kakav je bio Njegoš.

"Sitnu knjigu pišem u Stambol" i slične gluposti...ako uopšte čitaš...a kad smo već kod sifilisa, od čega je umro feslija S. B. Bašagić, šta misliš?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1137 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by _BataZiv_0809 »

Pa neka ga na ovoj temi. On upravo i pokazuje, sta vise enciklopedijski primjerak je, covjeka koji dogadaje od prije vise stotina godina tumaci kroz prizmu danasnjeg vremena. Takve je piu piu vrlo dobro dijagnosticirala, a njegovi postovi su upravo ozivotvorenje opisanog.

Svaki pokusaj rasprave sa piu piu ekvivalent je utakmice izmedju Braunšvajga i Bajerna. Nekad je dobro gledati golijadu 8-)
LBVIEW

#1138 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by LBVIEW »

breuer wrote:
prog321 wrote:Plizz,.,. Anti-orijentalni Zeitgesit u 19 stoljecu ne preslikavala ono smece od fashistickog dijela koje je Njegos pisao. Goebels bi mu zavidio na stilistickoj formi.
Idi bolan čitati alamijado književnost, mani se genijalnog stvaraoca kakav je bio Njegoš.

"Sitnu knjigu pišem u Stambol" i slične gluposti...ako uopšte čitaš...a kad smo već kod sifilisa, od čega je umro feslija S. B. Bašagić, šta misliš?
"Genijalni" tvorac i "vrelo" ideja za serpske islamofobe i fasiste koji iste sprovode u djelo vec 200-njak godina-nabijem i ideologa i djelo. :izet:
Inace,alhamijado se kaze,al' gdje je bi ti to znao-nisu te naucili kad je trebalo. :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1139 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Chmoljo »

ova tema je očito izgubila svoju svrhu.

a zgodno je da postovi od kolegice piupiu ostanu na zadnjoj strani, da i ostali mogu pročitati. šteta je fuliti.

lock
Locked