Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
maraccana

#1126 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Dozer wrote:To je tacno. Slazem se. Ali, opet kazem - kako znamo da na nasu evoluciju nije uticao neko izvana?
Evolucija je proces koji ne staje, svaki novi dan traje, u nama a i milionima ostalih vrsta, nema potrebe nit dokaza za bilo kakav uticaj nekoga...
Dozer

#1127 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Tacno. Ali, nisi razumio sta sam mislio.
Ko nam garantuje da nas u nekom homo stadiju, ili cak prije njega, nisu malo genetski "pogurali"?

To "guranje" bi se lako moglo vidjeti u slucaju Amerike (opet - procitati Plavu planetu). Drzava koja postoji samo 200 i nesto godina je danas najmocnija drzava na planeti, a sve zahvaljujuci tehnici i tehnologiji u kojoj prednjace.
Ako znamo, a znamo, da su Ameriku naselili razni Evropljani, nije li malo smijesno da je Amerika za tako kratko vrijeme uspjela postici sve sta je postigla, a ti isti ljudi koji su je naselili, u Evropi odakle poticu nisu sve to uspjeli ni za 5x vise vremena?

Tu vec ima velike logike da je postojala i postoji neka "vanjska" pomoc.
sizifinho

#1128 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

procitaj malo o mooreovom zakonu da bi shvatio proces otkrivanja

mislim glupo je traziti od nekog da ti objasni kako zna da niko nije igrao se s nasim genima

ali koristis se istim rezonom kao i vjernici sa onim: dokazi da nema Boga

Nije na njemu da kaze odnosno dokaze da neko nije uticao na evoluciju covjeka
Vec je na tebi da dokazes da jeste

za ovo bi morao imati genomsko uzorak primjera covjeka prije tog trenutka o kojem pricas i poslije. Ako ne mozes to, onda nas niko nije gurao, dok sr ne dokaze suprozno.

To je kao da sad mene neko optuzi da sam mu ukrao nesto i da mene zatvore zato sto ne mogu dokazati da nisam.

Mislim, interesantna je zamisao
ali malo vjerovatna.
Dozer

#1129 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Upravo to i govorim. Mi to, zapravo, ne znamo.

Tacnije, mi jos uvijek istrazujemo svoje genome, ali je pitanje - na koji nacin uopste mozemo znati da li se neko s njima "igrao", nekada, i na neki nacin?
Mislim, mozemo doci do samog dna, ili vrha, svejedno, saznati sve o njima, ali to nam i dalje nece reci nista o tome da li je neko to napravio ili ne. Na to mislim.

Navodno, vecina Evropljana ima Y hromozom koji potice od samo 3 razlicite jedinke. To nas vodi do onog zajednickog ili zajednickih predaka. Ali, tu opet ne znamo kako su oni nastali.
maraccana

#1130 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Dozer wrote:Tacno. Ali, nisi razumio sta sam mislio.
Ko nam garantuje da nas u nekom homo stadiju, ili cak prije njega, nisu malo genetski "pogurali"?

To "guranje" bi se lako moglo vidjeti u slucaju Amerike (opet - procitati Plavu planetu). Drzava koja postoji samo 200 i nesto godina je danas najmocnija drzava na planeti, a sve zahvaljujuci tehnici i tehnologiji u kojoj prednjace.
Ako znamo, a znamo, da su Ameriku naselili razni Evropljani, nije li malo smijesno da je Amerika za tako kratko vrijeme uspjela postici sve sta je postigla, a ti isti ljudi koji su je naselili, u Evropi odakle poticu nisu sve to uspjeli ni za 5x vise vremena?

Tu vec ima velike logike da je postojala i postoji neka "vanjska" pomoc.
I dalje ne razumiješ da za milion vrsta kod kojih se dešava evolucija, ti bi trebao imati milion dokaza da neko upravlja istim, imaš li ijedan bar? Jasno je da nemaš, što je dokaz za ono što sam već govorio, dovoljno je da postoji okolina i prirodni uslovi da se dešava evolucija i promjene. Ne postoji nikakav drugi nadnaravni faktor, nit je uopšte potreban.

Tehnika nije pala s neba nit nam je iko dao, nego je hiljadama godina istraživanja i nauke dovelo do razvoja.
sizifinho

#1131 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Genom covjeka je mapiran, nema se sta tu radit.
Paleoostaci nasih predaka nam daju uvid u njihov genom. Za sad nema nekih razlika koje bi se pripisali vanzenaljcima

A vecina Evropljana uistinu ima Y hromosom, ali ima takvih istih sirom svijeta. Naime ta "podvrsta" homo sapiensa je tu prisutna hiljadama godina.
Muskarci.

Dva "seks" hromosoma postoje.
X i Y
Svaki covjrk ima hromosome u paru.
Ako ima XX onda je zensko.
Ako ima XY onda je musko.
Stoga, uistinu, vecina evropljana ima taj Y hromosom samo nesto ne vjerujem da su nam vanzemaljci podarili muskarce.
Dozer

#1132 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

A sta ako su nam "podarili" kompletan homo? :)
sizifinho

#1133 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

A sta ako smo nastali od Zemlje? I to musko. A onda od njegovog rebra nastala zena.
I sve to nakon sedam dana stvaranja.

Istw vjerovatnoca.
Dozer

#1134 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Mmmmm.... meni bas i nije.
Bar ne s obzirom na sve sto do sada znamo.
Ili, mozda i jeste, ali to bi onda znacilo da smo jos tada znali klonirati ljude, kao i igrati se genima, pa da od muskog rebra napravimo cijelu zenu ;)

A, ako to pogledamo na taj nacin, onda opet dolazimo do toga da nas je napravio neko ko je sve to znao i mogao. A onda je sve to nama fino upakovao kroz religije ;)

Po meni, opet logicno pitanje ovdje je - da li nam je kroz religije, zapravo, odavno receno kako smo nastali i ko nas je, ustvari, napravio, samo sto mi to jos uvijek nismo shvatili kako treba?
sizifinho

#1135 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Količina dokaza koje ti imaš za to da su nas "pogurali" vanzemaljci u procesu evolucije je ista kao i to da smo nastali od omnipotentnog bića i sva ta priča

Tvoji postevi, bar ovi zadnji, se nipošto ne razlikuju od religijskih insuinacija a znaš zašto?
Zato što sve vrijeme pišeš kao da je čovjek tek tako došao na zemlju, kao da nas je neko stavio tu, a zapravo i nije baš tako. Naš nastanak nije baš bio: Eh evo Homo Sapiens dolazi na red, već se trebalo razviti iz nekog prokariota eukariot koji smo mi danas. No hajd, vjeruj u šta hoćeš.

Također, čisto sumnjam da su nam se vanzemaljci obratili kroz religiju.
Last edited by sizifinho on 01/02/2016 14:51, edited 1 time in total.
Dozer

#1136 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Ja i ne pricam o dokazima, nego iznosim pretpostavke. Takodjer, ne vjerujem u bilo sta. I, valjda upravo zato i mogu iznostiti razne pretpostavke ;)

A, zar kolicina dokaza koji potvrdjuju da ove moje pretpostavke nemaju osnova nije upravo ista kao i za ovo sto ti kazes?

Jedina je istina da mi jos uvijek nemamo dokaze o tome kako smo tacno nastali. Evolucija je OK, ali...
Last edited by Dozer on 01/02/2016 14:53, edited 1 time in total.
sizifinho

#1137 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Količina dokaza koju ja moram iznijet da dokažem da ti nemaš dokaza je nula. Dozeru ovo je već osnova logike, jebo ga ja.
Dozer

#1138 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Ne kontam te... Ja nista ne tvrdim ba, nego iznosim pretpostavke, razmisljanja... Sta treba da dokazujem za pretpostavku?!
Last edited by Dozer on 01/02/2016 15:01, edited 1 time in total.
sizifinho

#1139 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Dobre su pretpostavke.

Mada ja više mislim da smo posmatrani, u kontrolisanim uvjetima, ali da se nisu petljali s nama pri našem razvoju.
Dozer

#1140 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

I to je moguce. Ali, ako je tacno ono iz Plave planete...
maraccana

#1141 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Po kojem osnovu se držiš toliko nemoguće pretpostavke, pored milion dokaza koji ukazuju da to nije pretpostavka nego bajka...

Čak i pored ove empirije, kad bi logički uzeli u obzir, da tamo neka nad-inteligentna bića se bave njima manje inteligentnim oblicima života kao što smo mi, ali i ostalim životinjama, i tu je velika pukotina u pretpostavci, jer bi ta nad-inteligentna bića imala sve riješene egzistencijalne potrebe, bez daljih potreba da se bave nama na ovoj usamljenoj planeti, inače se ne bi ni mogla smatrati nad-inteligentnim.
Dozer

#1142 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Daj bar 1 od tih milion dokaza koji potvrdjuju da:
1. Ne postoji inteligentnija vrsta od nas
2. Da nije uticala na nas postanak i razvoj
maraccana

#1143 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Haha, pa to bi ti trebao odgovoriti, ti tvrdiš da postoje i da utječu, sada postavljaš pitanje koje sam ti i sam postavio :-)
Dozer

#1144 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Ne citas. Nista ja ne tvrdim, nego iznosim pretpostavke. Mogucnosti. A ti si taj koji tvrdis da postoje milioni empirijskih dokaza. Ja ti trazih samo 1.
Razlika izmedju tvrdnje i pretpostavke je, ipak, drasticna. Bar kod mene...
Ali, u svakom slucaju, meni je puno prihvatljivije i logicnije da smo, kao vrsta, nastali nekim genetickim inzinjeringom, ili ni od cega, prostim spojem mase slucajnosti, nego da nas je stvorio nekakav bog, sta god bog bi(l)o...
Fudo387

#1145 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Daj bar 1 od tih milion dokaza koji potvrdjuju da:
1. Ne postoji inteligentnija vrsta od nas
2. Da nije uticala na nas postanak i razvoj
E pa stvarno :lol:

Ako bi ti neko bio u stanju dati validan dokaz za te stvari, zar mislis da bi trucao o tome po forumu?
Bio bi u nekom podzemnom bunkeru i sastavljao kamp kucice za bogatase koji se spremaju na Mars. :D
sizifinho

#1146 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

mene samo gusi cinjenica da cu umrijet a necu saznat odgovore
maraccana

#1147 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Dozer wrote:Ne citas. Nista ja ne tvrdim, nego iznosim pretpostavke. Mogucnosti. A ti si taj koji tvrdis da postoje milioni empirijskih dokaza. Ja ti trazih samo 1.
Razlika izmedju tvrdnje i pretpostavke je, ipak, drasticna. Bar kod mene...
Ali, u svakom slucaju, meni je puno prihvatljivije i logicnije da smo, kao vrsta, nastali nekim genetickim inzinjeringom, ili ni od cega, prostim spojem mase slucajnosti, nego da nas je stvorio nekakav bog, sta god bog bi(l)o...
Pa naveo sam, imaš milion vrsta koje jednostavno evoluiraju uz okolinu i procese u prirodi, nema nikakvog traga od utjecaja nekakvog nad-inteligentnog bića, a upravo bi ti trebao navesti 1 dokaz od tih milion vrsta za svoju pretpostavku, ne ja. Također sam naveo i logički dokaz besmisla, da izgrađena nad-inteligentna bića se bave nama, od kojih nemaju nikake koristi.
sizifinho

#1148 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

zasto je to logicki dokaz besmisla?
Ne kazem da se bave nama, ali covjek se bavi sa izucavanjem kolonija insekata, zivotinja pa i samih ljudi.

Pri izucavanju kolonije insekta nekog, postave se uslovi pa promatra ponasanje i navike.

Posmatramo zivotinje u divljini, i biljezimo ponasanje i navike. Ako lavica uhvati gazelu, ne mijesamo se.

Zasto mi, toliko naprednija bica od ovih zivotinja - njih promatramo? Zar to nije analogija tvojoj navedenoj logickoj pogresk(c)i

p.s. i hipotetski recimo da mi naidjemo na planetu sa inferiornom zivotom, zar mislis da se ne bismo bavili s tim?
Nauka tjera u covjeku da trazi odgovore na stvar koje nisu od vaznosti za njegov zivot. Tako je bilo od vajkada, i bit ce.

Ako moze covjek biti gonjen konstantnom znatizeljom
zasto ne bise neka hipotetska naprednoja.vanzemaljska rasa.
maraccana

#1149 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

sizifinho wrote:zasto je to logicki dokaz besmisla?
Ne kazem da se bave nama, ali covjek se bavi sa izucavanjem kolonija insekata, zivotinja pa i samih ljudi.

Pri izucavanju kolonije insekta nekog, postave se uslovi pa promatra ponasanje i navike.

Posmatramo zivotinje u divljini, i biljezimo ponasanje i navike. Ako lavica uhvati gazelu, ne mijesamo se.

Zasto mi, toliko naprednija bica od ovih zivotinja - njih promatramo? Zar to nije analogija tvojoj navedenoj logickoj pogresk(c)i
Jer ne možeš poistovjećivati nas i naš način funkcionisanja u tome što si naveo, sa bićima koja bi trebala viši stupanj inteligencije i razvoja, koji bi trebali da budu daleko razvijeniji bez potrebe za stvarima koje mi činimo, analogija slična ko mi i npr. mravi. Poenta je da toliko razvijena bića od nas, nemaju apsolutno nikakvu potrebu ni svrhu da se bave nama ni ovom planetom.
sizifinho

#1150 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Shvatam te šta govoriš, ali smatram da nisi upravu. Odnosno znam da nisi upravu, ali samo iz razloga jer si se pozvao na argument besmisla u raspravi gdje pričamo o hipotetskim bićima. Čitava rasprava je besmislena, ne možemo mi znati kakvi bi bili motivacioni faktori hipotetskih vanzemaljaca odnosno kakvi ne bi bili - stoga reći da je promatranje nas zemljana od strane vanzemaljaca besmisleno s njihove strane je jednako besmisleno kao i reći da vanemaljci imaju mogućnost a ne žele promatrati zemljane.

I da su na nekom višem stepenu inteligencije, ne vidim zašto ih ne bi zanimalo kako će se razvijati organizam na nižem stepenu i koliko mu vremena treba da se razvije. Jednostavno smatram da ako su imali dovoljno pogonske motivacije da dospiju do tog nekog naprednog oblika, imat će je i u ostalim "evolutivnim" nivoima.
Osim ako njihovu razvijenost nije potencirala sredina u kojoj su oni evoluirali, tako da su preskočili oblike koje smo mi usvajali i navike koje smo morali steći da bi preživjeli. Tada bih shvatio da su na naprednom stepenu inteligencije, i da nemaju potrebu da istražuju. Jer nikad nisu ni imali.

U trenutku kada pričamo o vanzemaljcima apsolutno je sve moguće, jer kao što smo uvidjeli da se "njutnova" fizika koja nas toliko ograničava na Zemlji ne važi u svim situacijama u univerzumu, također možemo onda isključiti "isključivost" kojom bismo rekli da naša Zemaljska logika može važiti i za vanzemaljske organizme, odnosno nevažit.
Sve je moguće.

Meni lično apsoluno nije besmislena činjenica da smo proces promatranja neke napredne civilizacije, jer je to upravo jedno od mogućih objašnjenja za Fermijev paradoks. Naravno ja ovdje pričam o svojim nekakvim mišljenjima, ništa ne tvrdim da jeste, samo govorim šta je, za moj rezon, logično.
Post Reply