Novi modeli

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1126 Re: Novi modeli

Post by mali_milojica »

Zar ovo gore nije nova E klasa :?

Edit:vidim da je S klasa cabrio
Last edited by mali_milojica on 20/01/2016 10:58, edited 1 time in total.
madner

#1127 Re: Novi modeli

Post by madner »

E500d, eh to vec zvuci bolje. Bar motori da nisu C klasa. :D
amar1994

#1128 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Haha, pa realnije od RR svakako. :D

Nije bas ni sedmica/S klasa sasvim nedostupna uspjesnim individualcima (arhitektama, gradjevincima, inzinjerima, doktorima, ...), naravno vani, ali RR ipak jeste. Moras biti ili seik ili 50 centi/dvopek alike. :D
:thumbup: :lol: :lol:
Seawolf

#1129 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:
Seawolf wrote:
mali_milojica wrote:Vidim jos uvijek je V6 dizel tu.
Ovaj 4cil,to je novi kao sto si govorio?
"Stari" dizel V6, zapremine 2.987 ccm (OM 642) će se ugrađivati sve do uvođenja novog rednog šestocilindričnog dizela (OM 656) zapremine 2.925 ccm, u drugom kvartalu 2017-e.

U E 220 d se, od starta, ugrađuje novi četvorocilindrični dizelaš zapremine 1.950 ccm (OM 654), koji mijenja dosadašnjeg četvorocilindraša zapremine 2.143 ccm (OM 651).

Ovaj novi četvorocilindrični dizelaš se, od starta, nudi sa najvećom snagom od 194 PS (143 kW) i najvećim obrtnim momentom od 400 Nm, a od ljeta ove godine, moći će se dobiti i u izvedbi E 200 d, sa najvećom snagom od 150 PS (110 kW) i najvećim obrtnim momentom od 350 (360) Nm i snažnijoj izvedbi E 250 d, sa najvećom snagom od 231 PS (170 kW) i najvećim obrtnim momentom od 450 Nm.

Kada se ovim izvedbama novog četvorocilindričnog dizela, tokom 2017-e pridruže sve izvedbe novog šestocilindričnog dizela, u tri različite snage, imaćemo od modela E 200 d, do modela E 500 d, pokriven raspon najvećih snaga od 150 PS (110 kW) do 394 PS (290 kW).

Naravno, novi četvorocilindrični i novi šestocilindrični dizel motori će se kasnije početi ugrađivati i u postojeću S-klasu (W/V 222) i C-klasu (W/S 205), najvjerovatnije prilikom fejslifta tih modela, 2017-e, odnosno 2018-e godine.
Ovaj E500d,jel bi turbo ili tri turbo kao BMW 550d?
Mislim da ti na ovo pitanje, u ovom trenutku ne bi mogli odgovoriti niti u Untertürkheimu. Imat će najmanje tri, a najviše četiri turbine, u svakom slučaju onoliko koliko je potrebno da se zadovolje svi od slijedećih uslova:

a) Da najveća snaga najsnažnije izvedbe motora OM 656 bude jednaka, ili nešto veća od najveće snage najsnažnije izvedbe motora BMW B57, koji će se ugrađivati u budući BMW 750d (G11/G12) i (još više) budući BMW 550d (G30). Kako se niti ovaj novi BMW trolitarski šestocilindrični motor još nije pojavio u tom, najsnažnijem izdanju, ne znam kolika će biti njegova najveća snaga, ali najavljeno je između 280 kW (koliko ima najsnažnija izvedba sadašnjeg N57) i 300 kW. I najavljeno je da će najsnažniji BMW B57, ići sa 4 turbine.

b) Da ispunjava normu o količini štetnih materija u izduvnim gasovima Euro 6c, prilikom mjerenja po budućem (rigoroznijem) WLTC testnom ciklusu.

c) Da količina štetnih materija u izduvnim gasovima, mjerena mobilnom opremom, pri realnom voženju, pod bilo kojim uslovima, u prosjeku ne prelazi vrijednosti veće od 2,1 puta od propisanih Euro 6c normom.
sema911s

#1130 Re: Novi modeli

Post by sema911s »

joj zamisli na sva 4 turbo stavis po jedan blooov off ventil.-.-. kako bi to kihaloo,., morao bi mu u rezervar dodavat tylohot,.,
ado-šampion

#1131 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

mali_milojica wrote:Zar ovo gore nije nova E klasa :?

Jeste, S klasa kabrio, i mene je zbunilo jer vrlo slici novoj E klasi, a malo je drugacije nego standardna S klasa. Izgleda da S kupe i kabrio imaju nesto drugaciju unutrasnost od S klase, nema sata izmedju vent. otvora i malo su drugacije konture na konzoli. Vjerovatno da se koliko-toliko zadrzi ekskluzivitet standardne S klase jer je ipak to uber Mercedes. :)

Kako god, meni izgleda fantasticno, posebno ovako bijelo.

Kad smo vec kod E klase, citam da se samo sjediste za nju razvijalo punih 5 godina i da su linije u dizajnu sjedista zamisljene da prate konture ljudskog tijela, sto svjedoci kolika je to posvecenost detaljima, a radi se o obicnom sjedistu.
sema911s

#1132 Re: Novi modeli

Post by sema911s »

ado-šampion wrote:

Jeste, S klasa kabrio, i mene je zbunilo jer vrlo slici novoj E klasi, a malo je drugacije nego standardna S klasa. Izgleda da S kupe i kabrio imaju nesto drugaciju unutrasnost od S klase, nema sata izmedju vent. otvora i malo su drugacije konture na konzoli. Vjerovatno da se koliko-toliko zadrzi ekskluzivitet standardne S klase jer je ipak to uber Mercedes. :)

Kad smo vec kod E klase, citam da se samo sjediste za nju razvijalo punih 5 godina i da su linije u dizajnu sjedista zamisljene da prate konture ljudskog tijela, sto svjedoci kolika je to posvecenost detaljima, a radi se o obicnom sjedistu.

drug,,. ovo mi drugi Mercedes,. i svi ono redovno ovlasteni(van BiH) na zadnjem servisu prilazi neki dingospo,., pita moze li mi postavit nekoliko pitanja vezano za kola,., 30min,.mozda i vise,. . me peglao oko svake sitnice,., a ja se raspricao ko tetka,., on sve pise, ,.,pita sve i svasta (dal je volan predebeo, kako vrata tupnu, kakva je vidljivost, kako sa sjedistima, kako se auto ponasa, dal sam zadovoljan servisom, i nebi mu mrsko spomenem mu beze malu nejasnocu na navigaciji,., ode do sefa servisa,. da mi ovaj pokusa objasnit(a znas kako bosnji ulazi u glowuu), i na kraju pita da procitam sta je napisao, i da li se slazem sa time( to sam samo na fimovima gledao-japanskim) i isprati me iz servisa,.,

naravno i odero me ko vola,.
Nabucco

#1133 Re: Novi modeli

Post by Nabucco »

Vala ja bi prije ovog Mercedesa nego RR :D
ado-šampion

#1134 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

sema911s wrote:
ado-šampion wrote:

drug,,. ovo mi drugi Mercedes,. i svi ono redovno ovlasteni(van BiH) na zadnjem servisu prilazi neki dingospo,., pita moze li mi postavit nekoliko pitanja vezano za kola,., 30min,.mozda i vise,. . me peglao oko svake sitnice,., a ja se raspricao ko tetka,., on sve pise, ,.,pita sve i svasta (dal je volan predebeo, kako vrata tupnu, kakva je vidljivost, kako sa sjedistima, kako se auto ponasa, dal sam zadovoljan servisom, i nebi mu mrsko spomenem mu beze malu nejasnocu na navigaciji,., ode do sefa servisa,. da mi ovaj pokusa objasnit(a znas kako bosnji ulazi u glowuu), i na kraju pita da procitam sta je napisao, i da li se slazem sa time( to sam samo na fimovima gledao-japanskim) i isprati me iz servisa,.,

naravno i odero me ko vola,.
Sta ce ti premium brendovi, cisti marketing. :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1135 Re: Novi modeli

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:

Nije space shuttle, pa da razvijaju 5 godina sjediste?! Ja u tu pricu vjerujem, k'o i u onu, da je Severina djevica. :-)
amar1994

#1136 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

:lol:
Marketing je cudo :mrgreen:
basicm

#1137 Re: Novi modeli

Post by basicm »

Sta je cudno? U tim autima nista nije slucajno iniza svega stoje stotine sati razvoja. BMW odavno ima laboratorij u kojem se odredjuje zvuk svakog modela, tako da ne gledajuci mozes odrediti koji model prolazi i koji motor ima.
sema911s

#1138 Re: Novi modeli

Post by sema911s »

konektovan ,.

kada je u vogosci bio razvojni centar u tasu,. zastava imala razvojni centar,.,

nisu oni bas 5 godina pravili sjediste,., toliko su testirali novi auto(poboljsanja, mjerkanja i sl) pa covjek se zanio da je bilo potrebno 5 god da se sve to napravi pa i sjedista( a vjeruj kada spustis dupe na to sjediste i neko drugo,.,.osjeti se razlika,.,nije sto je moj al se osjeti
ado-šampion

#1139 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Pa naravno da nije 5 ljudi 5 godina svaki dan radilo na sjedistu, nidje veze. :-) Nego su kroz 5 godina radili poboljsanja na sjedistu, tj. unaprijedjivali ga kao rezultat testiranja.

Kako se ne osjeti, pa comfort sjediste u seriji 5 ili 7, cak i starijim, je drugi svijet u odnosu na sjedista u vecini drugih normalnih auta, bukvalno osjecas se kao da sjetis u kraljevskoj fotelji. Poredeci s tim udobnost u kompaktnom autu djeluje kao misaona imenica. :-) Sve ima svoju cijenu.
citroen xm

#1140 Re: Novi modeli

Post by citroen xm »

Sve je to super, ali ta auta nova su za neki drugi soj ljudi. Nije to za prosječnog Bosanca i Hercegovca prije svega što ga ne može priuštiti, a i ako ga nekako priuštiš previše upadaš u oči drugima pa možeš belaj sebi navući na vrat. Ipak smo mi pomalo divlji zapad.

Da mi neko sada pokloni tu novu E klasu prodao bih je istog momenta. Za taj novac se ovde glatko kupuje solidan stan+ nov kompakt. Iako mi nekretnina ne fali, nastojim da ih još više stvaram. Auto kao auto gubi brzo vrijednost i po meni taj luksuz nije vrijedan toga.

Da sam neki multimilioner vjerovatno bih malo drugačije razmišljao jer bi mi novac dozvoljavao da se proseravam.
ado-šampion

#1141 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Ma dobro ja se slazem s tobom, mi se ovdje puno proseravamo i fantaziramo, sto je na ovoj temi i jos par drugih posebno izrazeno, ali realno ako gledamo sta prosjecan Bosanac (i Hercegovac) moze dovoljna bi nam bila jedna tema na ovom forumu.

Ko ima novac za E klasu i zeli to auto ne konta da za njenu cijenu moze kupiti jedan stan, jer vjerovatno ima stan ili dva, ili mozda vise. Opet, mozda nekom nije stalo do stana nego da zivi sto bolje. Recimo Svabo gleda s nevjericom kako Bosanac s 30 godina kupi stan i uvali se trecinu plate ili vise 20 godina. Za njihov mentalitet to je robovanje za 4 zida, tako da njih ima da vozaju nove E klase a nemaju svoj stan. Dok je kod nas to must i mi na Svabu gledamo cudno sto je citav zivot podstanar.
Isto tako, onaj ko hoce ovog Ghost i ima para, nije ga briga sto za njegovu vrijednost moze kupiti 2 S klase kabrio i jedan Golf 7.

Ili da svedemo na jednostavnije, ja ako hocu ovo auto i imam mogucnost da ga kupim, nije me briga sto za njegovu vrijednost mogu uzeti 2 solidna (starija) Pezoa 308. Zbog toga ja ne volim pricati o vrijednosti onoga sto ne mogu priustiti, jer sam naucio da vrlo drukcije gledas kad nesto mozes i kad ne mozes. Tako da, mozemo pricati o svemu, ali o vrijednost onoga sto je meni misaona imenica trenutno, uopste se ne opterecujem vrijedi li ili ne. To ostavljam onom ko moze priustiti.
citroen xm

#1142 Re: Novi modeli

Post by citroen xm »

Ma dobro, priznajem da sam se malo pokenjao na maštanje iako sam i sam ljubitelj automobila. :) Treba da postoje ovakve teme, ato i jesam samo na ovom dijelu foruma.

Samo sam želio skrenuti pažnju sa rasprave da li je ili nije sjedište razvijano 5 godina. To neka misli onaj ko daje 100000 za auto. Ako neko želi ovo auto i može ga priuštiti neka uživa i treba da uživa. Auto je stvarno grom.

Ali i uživanje zavisi od čovjeka do čovjeka, svi imamo različite navike, sistem vrijednosti, način života.... pa nas tako i različite materijalne stvari zadovoljavaju. :thumbup:
amar1994

#1143 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

:thumbup: :kakoste:
ado-šampion

#1144 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Ma dobro, ja sam to spomenuo cisto s aspekta "premium je marketing". Daleko od toga. Veca cijena itekako ima svoje zasto i kako. Nema veze s cijenom konkretnog auta od 100 k, jer imas Mercedesa 4 puta jeftinijih.
supercali

#1145 Re: Novi modeli

Post by supercali »

A sto se ne bi razbijalo sjediste 5 godina ionako ga ne razvija sam mercedes nego neki institut po merc navodjenjima pravilima i sl a onda samo dobiju reziltate i to je to
Seawolf

#1146 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

ado-šampion wrote:Ma dobro, ja sam to spomenuo cisto s aspekta "premium je marketing". Daleko od toga. Veca cijena itekako ima svoje zasto i kako. Nema veze s cijenom konkretnog auta od 100 k, jer imas Mercedesa 4 puta jeftinijih.
Nema. Cijenom najpovoljniji novi putnički automobil Mercedes-Benz košta više od 35.000 KM. Bez ijedne stavke dodatne opreme.
madner

#1147 Re: Novi modeli

Post by madner »

I znaci bolja sjedista u 5 ili 7 ici nego u kompaktu. Ko bi se nadao. :D
Seawolf

#1148 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

supercali wrote:A sto se ne bi razbijalo sjediste 5 godina ionako ga ne razvija sam mercedes nego neki institut po merc navodjenjima pravilima i sl a onda samo dobiju reziltate i to je to
Razvoj sjedišta i ostalih elemenata unutrašnjosti putničkih automobila i dostavnih vozila Mercedes-Benz, radi razvojni studio Mercedes-Benz-a u Untertürkheim-u. Sličan razvojni studio postoji u Worth-am-Rhein, zadužen za sjedišta i unutrašnjost kamiona Mercedes-Benz (i Freightliner), kao i u Neu-Ulm-u, zadužen sa sjedišta i unutrašnjost autobusa Mercedes-Benz (i Setra).

Ti razvojni studiji dizajniraju svaki od elemenata unutrašnjosti, uključujući i sjedišta, do nivoa proizvodnje prototipa. Tek nakon prihvaćanja dizajna i opsežnih i detaljnih internih testiranja prototipova, proizvodnja nekih od sklopova i komponenti se prepušta vanjskim kooperantima.
supercali

#1149 Re: Novi modeli

Post by supercali »

Ne govorim generalno citavo sjediste nego ergonomiju fazone sta kako i onda ovi sastavljaju sjediste u tim centrima pa dalje
ado-šampion

#1150 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

madner wrote:I znaci bolja sjedista u 5 ili 7 ici nego u kompaktu. Ko bi se nadao. :D
Pa nadao bi se onaj ko valja standardne stereotipe, ovi su udobni, mekani, ovi su neudobni, tvrdi. Kad sjednes u recimo comfort sjedala u tvrdoj petici vidis koliko je udobnost udobnih, mekanih kompakata zapravo slaba. Balkanski stereotip kaze da su sva sjedala ista.

Mada ni u kompaktnoj klasi nisu sva sjedista ista, standardna posebno, da ne govorim doplatna. Jedino gdje mozes ocekivati da imas fakat solidna standardna sjedala je u premium modelima. Ovo sve ostalo ako ne doplatis je dosta slabo, objektivno govoreci, kod nekih kad i doplatis nije neki napredak.
Seawolf wrote:
ado-šampion wrote:Ma dobro, ja sam to spomenuo cisto s aspekta "premium je marketing". Daleko od toga. Veca cijena itekako ima svoje zasto i kako. Nema veze s cijenom konkretnog auta od 100 k, jer imas Mercedesa 4 puta jeftinijih.
Nema. Cijenom najpovoljniji novi putnički automobil Mercedes-Benz košta više od 35.000 KM. Bez ijedne stavke dodatne opreme.
Ja sam mislio na eure. Ne pratim nesto Mercedese, ali sudeci po cijenama konkurentih modela sumnjam da ima A klasa s ista opreme da je ispod 25 k eura. A ni E klasa za 100 k maraka kad smo kod toga.
Post Reply