Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post Reply
Fudo387

#1126 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Fudo387 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Fudo387 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja se svojim postojenjem i radom borim protiv ideje ovog nakaradnog kapitalfeudalnog sistema, neoliberalnog kapitalizma i svih drugih destruktivnih kapitalizama.
Kakvim radom? :D
Poštenim. Ne kradem, ne živim na državnim jaslama, ne primam nikakvu socijalu. :wink:
A to...ja mislio ti nekakav aktivista. :lol:
Last edited by Fudo387 on 31/05/2015 18:56, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#1127 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Jaha TZ wrote:
Jaha TZ wrote:dobro i šta ćeš onda ovdje koji kurac
što ne seliš u oaze socijalističko-komunističkog raja, u Kubu i S.Koreju
gdje ćeš sa istomišljenicima razmjenjivat ove slikice, pevati pesmice da će Amerika i Engleska postat zemlja proleterska i prdit o položaju socijalizma u sadašnjem trenutku u svetu, i zlom kapitalizmu koji ugnjetava radničku klasu
što ne seliš ??
Što ja da se selim iz svoje zemje? Koji si i kurac da meni govoriš da se selim? Što se ti ne ubiješ, rokni usput i svoju porodicu, ha?

Ja se svojim postojenjem i radom borim protiv ideje ovog nakaradnog kapitalfeudalnog sistema, neoliberalnog kapitalizma i svih drugih destruktivnih kapitalizama.
pa tebi đunupe ne valja ni ova država ni uređenje, ti patiš za prošlim vremenima i sistemom koji je kao oaza eto preživio na Kubi i S.Koreji
dakle, namiriš sebi dušu, lepo odseliš i pevaš pesmice, prdiš ideologiju, sviraš kurcu....naročito ti preporučujem S.Koreju
Naravno da ne valja ovaj sistem, država isto za *urac. Je li to cijena lokal-patriotizma da kažem da nam je država za poželit kada nije. Ni petardu ne možeš izvesti dok ti krmak iz Laktaša ne odobri.
Drvosjeca iz Dejcica

#1128 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Fudo387 wrote: A to...ja mislio ti nekakav aktivista. :lol:
Kao ti, ne nisam. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#1129 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Jaha TZ wrote:
JThomas wrote:napisa uhljebljenik u socijalističkom raju.
đunupe, tvoji zeleni i crveni pajdosi istog mentalnog čipa kao i ti
NEDAJU privatizaciju javnih kuća, pardon preduzeća
Rezultate te nakaradne feudalno-begovske privatizacije vidimo diljem BiH. Privatizacija nije nešto sjebati pa prodati za bagatelu da se namiri lokalni beg, kontaš? Privatizacija nije sve rasprodati kao Mile u RS-u pa onda gledati kud sunce hoda, onda mu je kriva F.BiH. To se zove zaklati kravu radi kile mesa, ili od drveta ne vidjeti šumu, kontaš?
Jaha TZ

#1130 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Naravno da ne valja ovaj sistem, država isto za *urac. Je li to cijena lokal-patriotizma da kažem da nam je država za poželit kada nije. Ni petardu ne možeš izvesti dok ti krmak iz Laktaša ne odobri.
čoban iz laktaša je posebna priča vezana o politici koju ne bi mješo na ovu temu
imao si comeback svojih komunjara prethodne 4 godine, jesul šta uradili da promijene stanje na bolje, ama baš išta da bar počnu ispravljat ono što vama komunjarama smeta ...NISU JADAN NIŠTA...isti govnari koji su nastavili isto stanje stvari, ma pokazali se još i gori
i o čemu onda laprdaš
Fudo387

#1131 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Fudo387 »

Fudo387 wrote: A to...ja mislio ti nekakav aktivista. :lol:
Kao ti, ne nisam. :mrgreen:
Razocarao si partiju i drugove. Neka ti je na sramotu druze drvosjeca. :D
Jaha TZ

#1132 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Jaha TZ wrote:
Rezultate te nakaradne feudalno-begovske privatizacije vidimo diljem BiH. Privatizacija nije nešto sjebati pa prodati za bagatelu da se namiri lokalni beg, kontaš? Privatizacija nije sve rasprodati kao Mile u RS-u pa onda gledati kud sunce hoda, onda mu je kriva F.BiH. To se zove zaklati kravu radi kile mesa, ili od drveta ne vidjeti šumu, kontaš?
aha
dobro, nemaš u srbiji begovsko-feudalne privatizacije, komunističko krme je ostalo na vlasti i njegovalo socijalistički sistem sve do početka 21.vijeka pa i još koju godinu dalje
pa ti postavljam isto pitanju kao i onom sa grbom SFRJ na avataru, koji evo pobježe
šta je tamo zapelo, sjebalo, što tamo nije OPSTAO kurčev socijalizam
ha? možda ćeš ti genije odgovorit
Drvosjeca iz Dejcica

#1133 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Jaha TZ wrote: aha
dobro, nemaš u srbiji begovsko-feudalne privatizacije, komunističko krme je ostalo na vlasti i njegovalo socijalistički sistem sve do početka 21.vijeka pa i još koju godinu dalje
pa ti postavljam isto pitanju kao i onom sa grbom SFRJ na avataru, koji evo pobježe
šta je tamo zapelo, sjebalo, što tamo nije OPSTAO kurčev socijalizam
ha? možda ćeš ti genije odgovorit
Srbija me ne interesuje niti pratim tamo situaciju nešto posebno ali mogu dati svoje mišljenje mada ne mora biti tačno. Srbija je dugo i opravdano bila pod sankcijama znamo zbog čega. Tamo si umjesto begovsko-feudalne privatizacije imao privatizaciju u rukama mafije i kriminalaca, slično kao i u Rusiji gdje mafija ima svoju državu.

Ali evo meni je interesantno da su Slovenci prodali sve što su mogli prodati i sada se fataju za glavu. To ti je isto kada imaš kuću, stan, vikendicu, par auta, zemljište na više lokacija i u jednom trenutku ti kreneš to prodavati, para k'o šodera sa svih stana...i tako umjesto da to investiraš ti to trošiš na lagodan život, na putovanja, luksuzne automobile i za par godina kara velika, potrošiš 90% tih para i ostaneš u garsonjeri u Buća potoku. Kada kažem zaklali kravu za kilu mesa to sam upravo mislio, treba ti 5000KM da prebrodiš nešto i ti prodaš kuću od 500.000KM za 30% vrijednosti da namiriš tih 5.000KM. Tako su odprilike naši radili privatizacije. To nije privatizacija to je pljačka i rasprodaja državne imovine, kriminal 1/1.
Jaha TZ

#1134 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

ne bi ja tebe dalje zadržavo
imaš strašan komunistički čip, samo zastario, kao pentium
a ja nemam namjeru da ga resetujem
samo mislim da ćeš ga spalit, vrlo brzo :lol: :lol:

šta veliš imali sankcije, a Kuba i S.Koreja nemaju
Drvosjeca iz Dejcica

#1135 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Jaha TZ wrote:ne bi ja tebe dalje zadržavo
imaš strašan komunistički čip, samo zastario, kao pentium
a ja nemam namjeru da ga resetujem
samo mislim da ćeš ga spalit, vrlo brzo :lol: :lol:
Samo ti uživaj i ne brini tuđu brigu. Meni je drago da ti imaš super-duper-ultra brzi kapitalistički "chip" najnovije serije samo pazi da ne zglajzaš usljed velike brzine chipa i malog protoka sabirnice. :wink: Mnogi su se tako sjebali. :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#1137 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Jaha TZ wrote:dobro, fala ti na brizi
Ništa i drugi put.
Jaha TZ

#1138 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

nego jebeš lafinu, da se mi vratimo pravim stvarima
ranije smo utvrdili da je prosječna plata u BH bila 1990.g. cca 450 KM
apa da vidimo za koliko se prosječnih plata TADA mogao kupiti novi Golf dvojka

dakle, da vidimo kolike su bile cijene "valute" Golfa februara 1990.g. kad je kurs dinara bio s pram DM 7:1

TAS-ovi su bili nešto jeftiniji, a ORIGINALI skuplji (druga tabela)

Image

Image
Jaha TZ

#1139 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

evo i Zastavina govna

stojadin 12.100 DM !!!

Image
uglavnomja

#1140 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by uglavnomja »

mogli ste doci i do zakljucka da je prosjecna palta bila 100 dem :zzzz:

Kretanje plata i penzija (EUR)
godina prosečna plata prosečna penzija
1990. 390 415

U Jugoslaviji su se 1990. godine održali prvi višestranački izbori i tokom cele te godine vlast je kao jedan od izbornih aduta forsirala plate", kaže Mirosinka Dinkić, "pa je prosek plata za tu godinu iznosio 557 nemačkih maraka po tržišnom kursu. Najveće plate su zabeležene u decembru te godine – 754 nemačkih maraka

ne kontam sto si uhvatio auta? glupo i besmisleno. u svakom pogledu. tada nije bilo ni 30% sadasnjeg broja auta, mozda i manje. nije mogao svaki balo sa 18 godina i 6 mjeseci radnog staza da kupi auto. ne samo u jugi nego bilo gdje na planeti. tad je tv kostao boli glava, ves masina, ... i ostle tehnicke novotarije. kao sto je prvi telefon kostao bogastvo ili prvi kompjuter.

uostalom, stojadin je za to doba bio sasvim pristojan auto. za jednu prosjecnu yu porodicu.
onda je islo malo navise, ili nanize, fice. a gore je islo od tristaca, renaulta, golfa, ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1141 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Jaha TZ
JThomas

#1142 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JThomas »

Jaha TZ wrote:
ali privatnih preduzeća koliko ti volja. jel ti neko NEDA da pređeš u neko od njih?
JBT

#1143 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

Citav film je interesantan. Ako vas interesuje samo odnos ekonomije i kapitalizma onda mozete poceti od 52-e minute.

https://www.youtube.com/watch?v=-2ZHvOtlqW8
Drvosjeca iz Dejcica

#1144 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

JThomas wrote:
Jaha TZ wrote:
ali privatnih preduzeća koliko ti volja. jel ti neko NEDA da pređeš u neko od njih?
Samo naivan može vjerovati da će privatizacija sama po sebi riješiti sve probleme društva. Toliko je firmi privatizovano i toliko uništeno kroz privatizaciju, ima i svijetlih primjera ali ih je malo, premalo.
uglavnomja

#1145 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by uglavnomja »

JThomas wrote:
Jaha TZ wrote:
je li to chmoljo na ignore :D

os'o jaha u banovice, blizu mu je ...

a posto ne pise ka'ce se vratit, znaci neJma ga od sad nadalje i ubuduce

kazem ja od pocetka trola lik ...
Haman

#1146 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Haman »

Neko ovdje pomenu njemacki kapitalizam. Daleka, daleka, daleka buducnost, nesto slucno prici komunista o komunizmu. Mi ne govorimo o sistemu nego da li se prije bolje zivjelo nego sto se zivi danas. Naravno da se bolje zivjelo. I u ovom uslovima moglo se puno bolje zivjeti da imamo politicare okrenute drzavi i narodu a ne samo sebi i svom dzepu. Pogledajte plate politicara, kako odlaze u penziju u pordjenju sa drugim uposlenim itd.
:roll:
stranacc

#1147 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by stranacc »

nosara wrote:
JohnnyS wrote:
JBT wrote: Ne moras odgovoriti. Jasno je i tebi i meni. :)

Ako ćemo po mom, postoji i jedno i drugo.
Ako ćemo po tvom, pogledajmo što je Isus podučavao: Ljubi neprijatelja svoga kao samog sebe. Tko tebe kamenom, ti njega kruhom. Prije će deva kroz ušicu igle, nego bogataš u kraljevstvo nebesko. To se u praksi nikad nije nigdje provodilo, pogotovo ne recimo od strane papinske države, pa po tvojoj logici ni kršćanstvo ne postoji. Bar ne u praksi.
Lupas... Poredis neusporedivo, proces i dogmu... Ako barem 2% krscana zivi po knjizi, onda krscanstvo postoji... Da li je tomu tako to ne mozes znat, mozes samo pretpostavit...
Ako i 2% stanovnika kube zivi po komunistickim propisima , onda i komunizam postoji.
U sarajevu je taj procenat daleko veci od 2.
nosara

#1148 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Nebitno... Komunizam je sistem, drustveno uređenje, a ne nečija privatna mantra ili ćejf...
Putnik ali stvarno

#1149 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Putnik ali stvarno »

Ah Bronhi...

Samo da bacim jos jednu laz,

Penzioneri - su u tom sistemu severno korejske provinijecnije od svojih penzija zimovali u Primostenu na pr. u hotelu, u periodu Okt - Mart

I naravno ostavljali I unucima dzeparac uredno. Prosvetni radnici, ne moodonje.

Sta je reci I Dobrica Cosic bi se postideo :izet:
Warashii

#1150 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Warashii »

Putnik ali stvarno wrote:Ah Bronhi...

Samo da bacim jos jednu laz,

Penzioneri - su u tom sistemu severno korejske provinijecnije od svojih penzija zimovali u Primostenu na pr. u hotelu, u periodu Okt - Mart

I naravno ostavljali I unucima dzeparac uredno. Prosvetni radnici, ne moodonje.

Sta je reci I Dobrica Cosic bi se postideo :izet:
Preko 60% današnjih penzionera je dobar dio penzije zaradio u onom dobu, i to dobrih penzija i po 600KM a da vidim nas jadnike kad ćemo kod privatnika da zaradimo penziju i da ne bude najminimalnija.
Post Reply