Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#1126 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

:thumbup:
KIseljak12

#1127 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KIseljak12 »

Mijenjanje postojecih i donosenje novih zakona, vrsenje pritiska na vlast da se provode ti zakoni. To je za mene jedini pravi nacin mijenjanja drustva. Licno vrsim pritisak na vlast (na nacin na koji ja kao pojedinac to mogu), bio sam na protestima nedavnim, ne zato sto su ubijene dvije djevojke nego zato sto su dvije OSOBE ubijene, dva zivota bespravno ugasena.

Ne kazem da treba iko sutjeti, ali smatram da je pristup cesto pogresan. Koji je cilj parole "ne znam razviti pitu..."? Da isprovocira nekoga ili da pridobije istomisljenike?

Kad govorim o nametanju, mislim na pokusaje da se odredjena ideologija/sistem vrijednosti ubaci u zakon. Fazon je sto se ni meni ne svidja trenutno stanje, ali ne mislim da je ovakav pristup problemu plaho plodotvoran.

Ti spominjes manjine, zene nisu manjina, nego su vise od 50% stanovnistva. Posto je tema "danasnji" feminizam, smatram da je dobro zastranio u odnosu na "jucerasnji" feminizam, da je izgubio iz vida "stvarne" probleme. Ali, ja nisam zena, pa ko sam onda ja da im govorim kako ce pristupiti borbi za svoja prava.
Gojeni H

#1128 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

PeppermintSA wrote:
Dalje, nisu sve kulture jednake. Neke su bolje od drugih.
Ne mogu drugi odlucivati sta je za koga bolje. Mi mozemo govoriti sta je nama prihvatljivo i u kojem pravcu zelimo da idemo.

Ovo "neke kulture su bolje od drugih" su bili izgovori na nanosenje toliko mnogo patnje ljudskim bicima cija je kultura oznacena kao "inferiorna".
KIseljak12

#1129 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KIseljak12 »

Gojeni H wrote:
PeppermintSA wrote:
Dalje, nisu sve kulture jednake. Neke su bolje od drugih.
Ne mogu drugi odlucivati sta je za koga bolje. Mi mozemo govoriti sta je nama prihvatljivo i u kojem pravcu zelimo da idemo.

Ovo "neke kulture su bolje od drugih" su bili izgovori na nanosenje toliko mnogo patnje ljudskim bicima cija je kultura oznacena kao "inferiorna".
Hvala Gojeni, i sam sam htio reci to, ali nisam znao lijepo formulisati kao ti.
wewa

#1130 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

KIseljak12 wrote:Mijenjanje postojecih i donosenje novih zakona, vrsenje pritiska na vlast da se provode ti zakoni. To je za mene jedini pravi nacin mijenjanja drustva. Licno vrsim pritisak na vlast (na nacin na koji ja kao pojedinac to mogu), bio sam na protestima nedavnim, ne zato sto su ubijene dvije djevojke nego zato sto su dvije OSOBE ubijene, dva zivota bespravno ugasena.

Ne kazem da treba iko sutjeti, ali smatram da je pristup cesto pogresan. Koji je cilj parole "ne znam razviti pitu..."? Da isprovocira nekoga ili da pridobije istomisljenike?

Kad govorim o nametanju, mislim na pokusaje da se odredjena ideologija/sistem vrijednosti ubaci u zakon. Fazon je sto se ni meni ne svidja trenutno stanje, ali ne mislim da je ovakav pristup problemu plaho plodotvoran.

Ti spominjes manjine, zene nisu manjina, nego su vise od 50% stanovnistva. Posto je tema "danasnji" feminizam, smatram da je dobro zastranio u odnosu na "jucerasnji" feminizam, da je izgubio iz vida "stvarne" probleme. Ali, ja nisam zena, pa ko sam onda ja da im govorim kako ce pristupiti borbi za svoja prava.
i ti se, kao i vecina sagovornika na temi, referiras iskljucivo na zakonske okvire kada govoris o opravdanosti feministicke borbe.

ne moze zakon nauciti ljude da jedni druge postuju, a medjusobno postovanje je ono sto nama treba. da bi zene dobile jednako postovanje kao i muskarci u ovom drustvu, neophodno je da ih muskarci prvo prihvate kao jednakovrijedna bica, a ne predatorke koje zele njihov imetak, slobodu, muskost, fizicku snagu u periodu gradnje i krecenja... ne moze zakon mijenjati svijest, obrazovanje to moze.

i da, zene jesu manjina na polozajima moci. takva manjina da se radi zapravo o izuzecima koji potvrdjuju pravilo da je ovo svijet za muskarce.
Gojeni H

#1131 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

KIseljak12 wrote:
"Kada ce mi biti placen posao domacice?" Onda kad se budes profesionalno bavila time. Ako ti se ne svidja ta uloga, nadji sebi domacicu pa je fino plati. Valjda si sebi domacica i svojoj porodici, isto ko sto sam ja domacin. Bit ce ti placen posao domacice onda kad i meni bude placen posao gradjevinca, stolara, elektricara, vozaca, cjepaca drva, itd. Notorne gluposti. Ne kazem da se sve te stvari mogu izmiksati, treba da svako zna sve raditi, ali da na kraju radi ono u cemu se pronalazi. Ne vidis se u ulozi domacice? Nemoj pristajati na takvu ulogu.
Dakle, zasto uzdizanje zene koja gradi karijeru? Zena koja gradi karijeru i treba to da radi, ali za jedno drustvo su veoma bitne zene koje zele ili moraju ostati kod kuce.
Zasto zena, za ciju djecu drzava/firma/neko ne mora placa jaslice, doprinosi natalitetu jednog drustva, te zdravom (zelimo vjerovati) odgoju djeteta ne bi mogla imati platu ili nadoknadu za posao domacice?

Suprotni argument bi bio da se na ovaj nacin zena ponovo veze za kucu, ili da drustvo/industrija ima neiskoristeni potencijal, ali na kraju se neko ipak mora starati o djeci, neko ipak mora ocistiti kucu i skuhati jelo. Da li sluzavke/jaslice/vrtici mogu zamijeniti takvu ulogu majke? - Definitivno ne mogu.
Dr. Kuca

#1132 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Dr. Kuca »

Ma ne znam sta se zene vise bune? Jednostavno muskarci su bolji u svim poslovima, pa cak i u kuhanju :D
wewa

#1133 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Gojeni, u nacelu se slazem s tobom, svaka opcija je jednakovrijedna.

ono sto mi se ne svidja je implikacija o tome koji su to 'zenski' poslovi i sta je 'zenin zadatak' u drustvu.
partneri se vrlo lako mogu dogovoriti o podjeli zadataka, bilo da se radi o odgoju i brizi o djeci, kuhanju, ciscenju i svemu ostalom sto se tradicionalno pripisuje iskljucivo zenama.

ako zena zeli sama obavljati sve navedeno, ima moju podrsku. ali stav da je to iskljucivo zenska obaveza mi se ne svidja. ne svidja mi se ni poruka koju tako saljemo muskarcima: da su manje bitni svojoj djeci, da su nesposobni za samostalan zivot, da su manje vrijedni ako ne nadju zenu koja ce za njih obavljati kucne poslove. hajde da osposobljavamo sve clanove drustva za sve vjestine potrebne za samostalnost, pa neka se onda dogovaraju i odlucuju ko ce preuzeti koji dio, vec prema afinitetima i mogucnostima.
otherside

#1134 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

wewa wrote:Gojeni, u nacelu se slazem s tobom, svaka opcija je jednakovrijedna.

ono sto mi se ne svidja je implikacija o tome koji su to 'zenski' poslovi i sta je 'zenin zadatak' u drustvu.
partneri se vrlo lako mogu dogovoriti o podjeli zadataka, bilo da se radi o odgoju i brizi o djeci, kuhanju, ciscenju i svemu ostalom sto se tradicionalno pripisuje iskljucivo zenama.

ako zena zeli sama obavljati sve navedeno, ima moju podrsku. ali stav da je to iskljucivo zenska obaveza mi se ne svidja. ne svidja mi se ni poruka koju tako saljemo muskarcima: da su manje bitni svojoj djeci, da su nesposobni za samostalan zivot, da su manje vrijedni ako ne nadju zenu koja ce za njih obavljati kucne poslove. hajde da osposobljavamo sve clanove drustva za sve vjestine potrebne za samostalnost, pa neka se onda dogovaraju i odlucuju ko ce preuzeti koji dio, vec prema afinitetima i mogucnostima.
sad ce ti opet gurnuti pod nos unosenje cumura, namjestaja, klofanje cilima i sl. :D
KIseljak12

#1135 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KIseljak12 »

wewa wrote:
KIseljak12 wrote:Mijenjanje postojecih i donosenje novih zakona, vrsenje pritiska na vlast da se provode ti zakoni. To je za mene jedini pravi nacin mijenjanja drustva. Licno vrsim pritisak na vlast (na nacin na koji ja kao pojedinac to mogu), bio sam na protestima nedavnim, ne zato sto su ubijene dvije djevojke nego zato sto su dvije OSOBE ubijene, dva zivota bespravno ugasena.

i ti se, kao i vecina sagovornika na temi, referiras iskljucivo na zakonske okvire kada govoris o opravdanosti feministicke borbe.

ne moze zakon nauciti ljude da jedni druge postuju, a medjusobno postovanje je ono sto nama treba. da bi zene dobile jednako postovanje kao i muskarci u ovom drustvu, neophodno je da ih muskarci prvo prihvate kao jednakovrijedna bica, a ne predatorke koje zele njihov imetak, slobodu, muskost, fizicku snagu u periodu gradnje i krecenja... ne moze zakon mijenjati svijest, obrazovanje to moze.

i da, zene jesu manjina na polozajima moci. takva manjina da se radi zapravo o izuzecima koji potvrdjuju pravilo da je ovo svijet za muskarce.
Moze zakon uciniti dosta toga, kao sto su ucinili zakoni nakon drugog svjetskog rata (o obaveznom obrazovanju, o feredzi, itd.), pa i neki zakoni poslije rata. Ne kazem ni da se ne treba boriti mimo zakona, ali ne smatram da ce one parole s pitom, rodno-senzitivnim rjecnikom i sl. uciniti da neko ko inace ne vidi zene kao jednakovrijedna bica pocne da ih smatra kao takva. Prije ce poluciti kontraefekat, ali to je samo moje misljenje.

Svako od nas ima svoj sistem vrijednosti i vidjenje morala, nacina ophodjenja prema drugim ljudima, itd. Ne moze drzava regulisati te stvari, niti je jednostavno uci ljudima u glavu i promijeniti to. Ono sto se moze je napraviti funkcionalan zakonski okvir (koji se provodi) koji ce odkloniti uocene nejednakosti u drustvu.

Na fonu ove price o marksizmu - Vecina muskaraca i zena ne konta sustinu problema, a to je nametanje sistema vrijednosti od strane vladajucih elita (moral roba/moral gospodara). Njihove zene su jednakije, one mogu biti i direktorice najvecih bolnickih centara u zemlji, mogu da rade i da ne rade, da radjaju djecu i da ne radjaju, da budu domacice ali i da unajme domacicu. Naspram tome, podanickoj klasi se podmece medjurodovski sukob, okrecu se muskarci protiv zena, pri tome poptuno gubeci iz vida zajednickog neprijatelja.

Ili primjer hodze kojeg licno znam, cija zena nije pokrivena, cija kcerka nije pokrivena, ali uzima sebi za pravo da drugim zenama koje nisu pokrivene govori sve i svasta, da osudjuje njihove porodice, moral, itd.
wewa

#1136 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

otherside wrote:

sad ce ti opet gurnuti pod nos unosenje cumura, namjestaja, klofanje cilima i sl. :D
moguce, to obicno rade ovi koji ne razlikuju jednakost od ravnopravnosti.

muskarci su (obicno) snazniji zahvaljujuci vecoj prosjecnoj misicnoj masi, opet uslijed djelovanja endokrinog sistema specificnog za taj spol. mogu i zene dizati tesko, ali ce u tom slucaju reproduktivni sistem biti izlozen ozbiljnim rizicima. ako muskarci zele da zene na taj nacin dokazuju svoju ravnopravnost, onda nek snose odgovornost za dalji, a mozebit i konacni pad nataliteta.

mislim da svi zajedno mozemo mnogo pametnije.
Gojeni H

#1137 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

Slazem se. Govorim o postojanju izbora, opcije.
Iznosim stav iskljucivo sa aspekta onoga sto je zdravo za jednu, u nasem slucaju, manju zajednicu.

U knjizi koju sam skoro procitao, autor se dotice i uloge zene u japanskom drustvu i izboru velikog broja Japanki da budu domacice.
Interesantno iskustvo jednog relativno izolovanog drustva, po vlastitom izboru.
wewa

#1138 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

KIseljak12 wrote: Moze zakon uciniti dosta toga, kao sto su ucinili zakoni nakon drugog svjetskog rata (o obaveznom obrazovanju, o feredzi, itd.), pa i neki zakoni poslije rata. Ne kazem ni da se ne treba boriti mimo zakona, ali ne smatram da ce one parole s pitom, rodno-senzitivnim rjecnikom i sl. uciniti da neko ko inace ne vidi zene kao jednakovrijedna bica pocne da ih smatra kao takva. Prije ce poluciti kontraefekat, ali to je samo moje misljenje.

Svako od nas ima svoj sistem vrijednosti i vidjenje morala, nacina ophodjenja prema drugim ljudima, itd. Ne moze drzava regulisati te stvari, niti je jednostavno uci ljudima u glavu i promijeniti to. Ono sto se moze je napraviti funkcionalan zakonski okvir (koji se provodi) koji ce odkloniti uocene nejednakosti u drustvu.

Na fonu ove price o marksizmu - Vecina muskaraca i zena ne konta sustinu problema, a to je nametanje sistema vrijednosti od strane vladajucih elita (moral roba/moral gospodara). Njihove zene su jednakije, one mogu biti i direktorice najvecih bolnickih centara u zemlji, mogu da rade i da ne rade, da radjaju djecu i da ne radjaju, da budu domacice ali i da unajme domacicu. Naspram tome, podanickoj klasi se podmece medjurodovski sukob, okrecu se muskarci protiv zena, pri tome poptuno gubeci iz vida zajednickog neprijatelja.

Ili primjer hodze kojeg licno znam, cija zena nije pokrivena, cija kcerka nije pokrivena, ali uzima sebi za pravo da drugim zenama koje nisu pokrivene govori sve i svasta, da osudjuje njihove porodice, moral, itd.
mozebit nekoga ona parola sokira pa potakne na razmisljanje o tome zasto bi se zene, dokazani pitoljubi, pobunile protiv nametanja uloge iskljucive majstorice za pitu i druga pitanja prehrane...

meni je, kao kceri buregdzije, razvijanje pite vise muski posao :-D

drzava nema samo zakonodavnu funkciju - sudstvo ne bi imalo posla da je zakone lako tek tako postovati. u ljudskoj je prirodi da grijesi i buni se protiv autoriteta.

ja ne vjerujem u sposobnost samostalnog promisljanja o dobrobiti covjecanstva kod obicnog covjeka. nije obicni covjek pokretacka snaga civilizacije; to su, zapravo, rijetki pojedinci koji su po svojim stavovima, ucenjima, promisljanju ispred vremena, koji imaju viziju bolje drustva na dobrobit svih. u drustvu koje nije samo marginaliziralo obrazovanje, kulturu, umjetnost, nauku, nadgradnju bilo koje vrste, nego je sravnilo sa zemljom i nastavlja tabati, treba odati pocast pojedincima koji eto makar smognu snage da napisu koju parolu. ili clanak u novinama. ili snime film. u ime svih nas koji radije sutimo u udobnosti svog doma.
Gojeni H

#1139 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

otherside wrote:
Sve znas.

Sta fali klofanju cilima, dvije kante od po 20 kg cumura u ruke, a tek pomoc u nosenju ormara od zida do zida? ... nek se zna sta je prava nevjesta. :oops:
cLo

#1140 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

Trla baba lan da joj prodje dan.
Gojeni H

#1141 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

Dr. Kuca wrote:Ma ne znam sta se zene vise bune? Jednostavno muskarci su bolji u svim poslovima, pa cak i u kuhanju :D
0:24, nuto Redze a nuto gospodje do njega. Bi l' se ti bunio? :D

Gojeni H

#1142 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

Samo da primijetim ... sjooj, sto ima pametnih zena na temi. :thumbup:
Gojeni H

#1143 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

KIseljak12 wrote: ...
...

Ovo se ispast dogovor ... :D

Prije nekoliko godina sam procitao ovu izjavu Fay Weldon:
Women have been turned into unhappy 'wage-slaves' by the march of feminism, according to one of the movement's pioneers, the author Fay Weldon.
http://www.dailymail.co.uk/femail/artic ... eldon.html
DakleM:

Zene su postale nesretni robovi nadnice, marsom feminizma, kaze jedna od pionira pokreta, autor Fay Weldon.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fay_Weldon

U nasoj zemlji medjutim, drustvo treba smoci snage i pogledati u mracno lice vlastite svijesti ... mozda ono nije tako crno kao u "naprednim" drustvima sa praksom obrezivanja zena, prosipanja kiseline u lice i sl., ali treba jos raditi da bi se zene mogle nazvati istinskim partnerima u izgradjivanju drustva.
piupiu

#1144 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Dr. Kuca wrote:Jednostavno muskarci su bolji ... u kuhanju :D
Dobri, odlični, ne mo'š im pera odbit kad vole! :thumbup:
Dr. Kuca

#1145 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Dr. Kuca »

Klasicna zena, jel joj das rijec ono odma po svom.
piupiu

#1146 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
KIseljak12 wrote: ...
...

Ovo se ispast dogovor ... :D

Prije nekoliko godina sam procitao ovu izjavu Fay Weldon:
Women have been turned into unhappy 'wage-slaves' by the march of feminism, according to one of the movement's pioneers, the author Fay Weldon.
http://www.dailymail.co.uk/femail/artic ... eldon.html
DakleM:

Zene su postale nesretni robovi nadnice, marsom feminizma, kaze jedna od pionira pokreta, autor Fay Weldon.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fay_Weldon

U nasoj zemlji medjutim, drustvo treba smoci snage i pogledati u mracno lice vlastite svijesti ... mozda ono nije tako crno kao u "naprednim" drustvima sa praksom obrezivanja zena, prosipanja kiseline u lice i sl., ali treba jos raditi da bi se zene mogle nazvati istinskim partnerima u izgradjivanju drustva.
Kapitalizam je i ekonomski nametnuo potrebu da jednoj prosječnoj porodici trebaju dvije plate da bi opslužile svoje ekonomske obaveze, osim u zemljama sa visokorazvijenim sistemom podrške porodicama. A prosječan radnik u 'zrelom' kapitalizmu i nije drugo nego rob ekonomskog sistema, pa ja l' žensko, ja l' muško, svejedno je. I tačno je da su i žene postale 'miserable wage slaves', ali to nije do feminizma, već do kapitalizma.

P.S. Napisah prije nego što sam pročitala članak - a evo i Fej se slaže. :D
piupiu

#1147 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:Samo da primijetim ... sjooj, sto ima pametnih zena na temi. :thumbup:
Sad niko ne smije da ti se zahvali, da ne bude - 'vidi ove ufurane' i 'nisam na tebe mislio'. :lol: :D :kiss:
wewa

#1148 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:Samo da primijetim ... sjooj, sto ima pametnih zena na temi. :thumbup:
Sad niko ne smije da ti se zahvali, da ne bude - 'vidi ove ufurane' i 'nisam na tebe mislio'. :lol: :D :kiss:
:lol:
hrabra piupiu :pasamoj:
almir90

#1149 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Problem je danas, što majke odgajaju žensku djecu da se ponašaju kao muškarci, a mušku djecu odgajaju da se ponašaju kao curice. Ukratko, ja to zovem 'invalidska generacija', i to mnogi roditelji svjesno rade.
wewa

#1150 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote:Problem je danas, što majke odgajaju žensku djecu da se ponašaju kao muškarci, a mušku djecu odgajaju da se ponašaju kao curice. Ukratko, ja to zovem 'invalidska generacija', i to mnogi roditelji svjesno rade.
pa eto, nek se ocevi upetljaju u svoj posao, ako je situacija tako kriticna :thumbup:
Post Reply