Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sodom1

#1126 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Sodom1 »

I niko od vas ne prijavljuje, boli vas patka, da nadleznima dodje 100 prijava, morali bi izaci na teren .Svabo bi to prijavio s merakom
Haris.ba

#1127 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Haris.ba »

Koliko je jačine nadležna inspekcija? Ima neka granica. Ako je ispod - nije nadležna. Tako da nema smisla prijavljivati. Mogu samo otići i slikati se.
Sodom1

#1128 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Sodom1 »

Sto prijava , ljudi napisu , stipa oci nos :D , nesto bi se moralo poduzeti . Ne samo to nego sve u zivotu . Zato je Svabo tamo gdje jest .
Moj je otac prijavljivao nekoliko puta bivseg komsiju , ljuda lakirao auta u dvoristu :D .
Bila kao inspekcija , moramo ga ufatit na licu mjesta ovo ono , ali eto nekako su mu dali upute da napravi neke ograde ovo ono.
Nazalost umro je od raka , citav zivot bez maske lakirao :sad:
vješalica

#1129 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

Opet zagađenje....a neka je
insaneinthebrain

#1130 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by insaneinthebrain »

welcome back :sad: :( :shock:
Sarajevo - 2018-12-20 8PM - PM2.5 - 313 AQI - Hazardous
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1131 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote:Koliko je jačine nadležna inspekcija? Ima neka granica. Ako je ispod - nije nadležna. Tako da nema smisla prijavljivati. Mogu samo otići i slikati se.
Sve preko 50kW izlazne snage se racuna pod kotlovnicom
Nivelacija

#1132 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Nivelacija »

Bice zanimljivo ako potraje temperaturalna inverzija iducih dana, Ilijas vec na index 500+ :shock:
oldtajmer

#1133 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by oldtajmer »

ilidza 577 ja sranja u pm :shock: ko bi reko da je ovoliko peksino
ultima_palabra

#1134 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by ultima_palabra »

To je vec nivo Indokine :oops:
oldtajmer

#1135 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by oldtajmer »

ode preko 6 stoja,treba se lagano halaliti sa svojima :D

od 300 je opasno,a kod nas je preko 600, znaci duplo opasno :izet:
Nivelacija

#1136 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Nivelacija »

oldtajmer wrote:ode preko 6 stoja,treba se lagano halaliti sa svojima :D

Ilijas 720 :skoljka: , bas me zanima koliko je bilo u Londonu za vrijeme tkz. Velikog smoga kada je umrlo 10 000 ljudi, i sta bi se desilo da kod nas predje negdje npr 2000.. :|

Mislim da se mjeri samo do 999, preko jos nisam vidio, mozda na 999 evakuaciju poceti?

Ps..

Image

Kobni vikend u Londonu.
Last edited by Nivelacija on 21/12/2018 00:02, edited 1 time in total.
oldtajmer

#1137 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by oldtajmer »

ma nismo mi ni svjesni koliko smo vec najebali,pa taman da od sutra zrak bude cist ko suza zauvijek
gore na klinickom onkologija prepuna,haman nema familije da znam a da nije neko umro ili se lijeci od karcinoma,jbg
ultima_palabra

#1138 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by ultima_palabra »

oldtajmer wrote:ma nismo mi ni svjesni koliko smo vec najebali,pa taman da od sutra zrak bude cist ko suza zauvijek
gore na klinickom onkologija prepuna,haman nema familije da znam a da nije neko umro ili se lijeci od karcinoma,jbg
Sta ima veze, nek se "sirotinja" grije...
Haris.ba

#1139 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Haris.ba »

Samo nek forum fercera. Lahko ćemo za havu.

Nego, hoće li biti ponovno hitna sjednica skupštine? :D
Da malo rasprave. Da nije opet nekav ćevabdžinica kriva?
Thorgerson

#1140 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Thorgerson »

Cisto onako informativno, index kvalitete je od one sjednice, pa do jucer nijedan dan nije bio dobar. I kad je bilo malo poboljsanje, bilo je zbog vremenskih prilika, a ne zbog "mjera" vlade.

Ili je bio nezdrav ili vrlo nezdrav, sad i opasan. Evo zadnjih 6-7 dana kako je to izgledalo.

20.12.18 391 379 Opasan
19.12.18 193 152 Nezdrav
18.12.18 167 97 Nezdrav
17.12.18 201 168 Vrlo nezdrav
16.12.18 180 124 Nezdrav
15.12.18 106 42 Nezdrav za osjetljive grupe
14.12.18 186 137 Nezdrav

Nek nam je bog na pomoci, dok ovo pisem vidio sam jedno 10 automobila koji uopste ne bi trebali biti na cesti. A o loženju svega i svacega da ne govorim.

Bice ovo teska zima.
hladan.preminger

#1141 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by hladan.preminger »

jer se jos pokušava zabranama riješiti problem, umjesto podsticanjem ekološki prihavtljivi načina grijanja
VladaFBiH

#1142 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VladaFBiH »

Nivelacija wrote:
oldtajmer wrote:ode preko 6 stoja,treba se lagano halaliti sa svojima :D

Ilijas 720 :skoljka: , bas me zanima koliko je bilo u Londonu za vrijeme tkz. Velikog smoga kada je umrlo 10 000 ljudi, i sta bi se desilo da kod nas predje negdje npr 2000.. :|

Mislim da se mjeri samo do 999, preko jos nisam vidio, mozda na 999 evakuaciju poceti?

Ps..

Image

Kobni vikend u Londonu.
dosta "kućnih" mjerača "zakuca" na 600 - valjda kontaju da niko normalan neće tu biti duže od par sec :)
oldtajmer

#1143 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by oldtajmer »

Image

ovo bi trebalo biti ozbiljno upozorenje,ali kod nas se fakat to shvaca kao neka ozbiljna zajebancija

bas me zivo zanima sta bi se desilo da sad u nekoj normalnoj evropskoj zemlji,u glavnom gradu,pm10 bude 600,sta bi oni konkretno poduzeli odmah
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1144 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Romeo 80 »

Uveli bi par nepar i rijesen problem, ha ja! :roll:
strong69

#1145 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by strong69 »

Thorgerson wrote:Cisto onako informativno, index kvalitete je od one sjednice, pa do jucer nijedan dan nije bio dobar. I kad je bilo malo poboljsanje, bilo je zbog vremenskih prilika, a ne zbog "mjera" vlade.

Ili je bio nezdrav ili vrlo nezdrav, sad i opasan. Evo zadnjih 6-7 dana kako je to izgledalo.

20.12.18 391 379 Opasan
19.12.18 193 152 Nezdrav
18.12.18 167 97 Nezdrav
17.12.18 201 168 Vrlo nezdrav
16.12.18 180 124 Nezdrav
15.12.18 106 42 Nezdrav za osjetljive grupe
14.12.18 186 137 Nezdrav

Nek nam je bog na pomoci, dok ovo pisem vidio sam jedno 10 automobila koji uopste ne bi trebali biti na cesti. A o loženju svega i svacega da ne govorim.

Bice ovo teska zima.
Zmaj radi punim kapacitetom.
Thorgerson

#1146 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Thorgerson »

oldtajmer wrote:Image

ovo bi trebalo biti ozbiljno upozorenje,ali kod nas se fakat to shvaca kao neka ozbiljna zajebancija

bas me zivo zanima sta bi se desilo da sad u nekoj normalnoj evropskoj zemlji,u glavnom gradu,pm10 bude 600,sta bi oni konkretno poduzeli odmah
Ma petak, džuma, vikend, malo vjetar ce raspuhat, raja ce malo na planinu da prodise i u ponedjeljak sve po starom. :roll:

Jednostavno, meni sa ovim problemom i ova nova vlada pokazuje svoje lice.
Bitan je budzet. Jebo sve ostalo. Tako da ne mislim da ce nam biti pretjerano bolje

Bitno nam je razglabati ko je ministar, jel ovaj ovoga zezno sa budzetom, jel bibija kerla jela, kad je pauza... A to sto se potrovasmo, ma ajde...sta ima veze.

Mi cemo "rezultate" ovoga imati za 10-15 godina. Mene nije zao mene, al mi je zao djece.

Ne znam, ma mi narod smo telad. Vec je davno trebalo izaci 10.000 gradjana i traziti rjesenje problema. Al nece niko iz svog komfora da izlazi. Ko ce prestat vozit auto, ko ce prestat lozit itd? Niko. Svi sute, ne talasaj...cekaj vjetar.

Nista, ali bukvalno nista nije poduzeto. SRAMOTA.
VladaFBiH

#1147 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:

Ma petak, džuma, vikend, malo vjetar ce raspuhat, raja ce malo na planinu da prodise i u ponedjeljak sve po starom. :roll:

Jednostavno, meni sa ovim problemom i ova nova vlada pokazuje svoje lice.
Bitan je budzet. Jebo sve ostalo. Tako da ne mislim da ce nam biti pretjerano bolje

Bitno nam je razglabati ko je ministar, jel ovaj ovoga zezno sa budzetom, jel bibija kerla jela, kad je pauza... A to sto se potrovasmo, ma ajde...sta ima veze.

Mi cemo "rezultate" ovoga imati za 10-15 godina. Mene nije zao mene, al mi je zao djece.

Ne znam, ma mi narod smo telad. Vec je davno trebalo izaci 10.000 gradjana i traziti rjesenje problema. Al nece niko iz svog komfora da izlazi. Ko ce prestat vozit auto, ko ce prestat lozit itd? Niko. Svi sute, ne talasaj...cekaj vjetar.

Nista, ali bukvalno nista nije poduzeto. SRAMOTA.
ne branim vladu koja još nije ni zvanično vlada :) ali ovdje se apsolutno ne može ništa instant uraditi - ne zna se ni ko je za šta odgovoran a kamoli šta drugo https://www.klix.ba/vijesti/bih/dok-se- ... /181205028 a sada je na žalost kasno za bilo kakve mjere koje mogu imati neki efekt ... sve je samo zamazivanje očiju dok se ne poduzmu konkretni koraci... na kraju krajeva dr. Zolja nam kaže da baš to nije tako kako mi mislimo i da smo mi ludi jer ne glasamo za SDA :) https://www.klix.ba/vijesti/bih/adem-zo ... /181205020
Thorgerson

#1148 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote: ne branim vladu koja još nije ni zvanično vlada :) ali ovdje se apsolutno ne može ništa instant uraditi - ne zna se ni ko je za šta odgovoran a kamoli šta drugo https://www.klix.ba/vijesti/bih/dok-se- ... /181205028 a sada je na žalost kasno za bilo kakve mjere koje mogu imati neki efekt ... sve je samo zamazivanje očiju dok se ne poduzmu konkretni koraci... na kraju krajeva dr. Zolja nam kaže da baš to nije tako kako mi mislimo i da smo mi ludi jer ne glasamo za SDA :) https://www.klix.ba/vijesti/bih/adem-zo ... /181205020
Znam da ne moze, ali bi bilo dobro da se vidi volja i želja.

Ja znam da nikakve instant mjere nema sanse da otklone problem, ali ako nista mogu barem malo umanjiti isti. A i narod ce se mozda malo vise osvjestiti kada se prica o tome. Jer nije dovoljno 1-2 članka na klixu i poneka izjava na televiziji. :-) Pa nek svaki peti ubaci jednu lopatu uglja manje, jedan naramak drva manje jer jebiga cuo je svakakve stvari na tv-u i mjere vladu, bice dobro.

Evo nekoliko mjera koje to mogu:
- svim firmama skratiti radno vrijeme, obezbjediti sa gras-om i centrom prevoz svako 1h na Bjelasnicu i Igman
- sve firme gdje ljudi mogu obavljati posao od kuce, poslati dopis firmama da ne dolaze ljudi bezveze na posao
- besplatna zicara Trebevic dok je stanje nepogode
- zabraniti skroz saobracaj u uzem dijelu grada - tabanaj il ne izlazi
- staviti rampu na ulazu u grad i ne dopustati trovacima da ulaze

Jer pazi, ovo je stanje elementarne nepogode. A mi se ponsamo kao slijepci. Ovo je ravno tome da ti gori suma oko kuce, a ti sjedis u dvoristu i pijes pivo, dopisujes se sa rajom na viberu. Vatrogasce ne zoves.

Znam, sve ovo zahtjeva novac, ali je li bolje sad dati 1 KM, nego sutra 100 KM. Jer ce nam trebati toliko za lijecenje, saniranje svega ovoga sto sada radimo.

Ostaju naravno najveci zagadjivaci individualna ložišta. I to je malo kompleksniji problem. Jer niko nema pojma kolko ih je, sta koriste za grijanje itd. I za to je potrebno malo vise vremena, ali evo poceti sad odmah raditi na tome. Pa do sljedece zime da imamo barem malo bolju situaciju.

A tu je stvar jednostavna, samo treba raditi i provoditi mjere. Ugalj zabraniti, sirovo drvo. Zabranjeno i tacka. Onda fino zaci po naseljima i vidjeti kakva je kod koga situacija. Kome treba pomoc, a ko samo glumi i stedi na našim plucima. Ugraditi filtere, ugraditi vise mjeraca. Sta mi mjeris Vijecnicu ili ambasadu. Postavi jedan senzor u Buljakovo da vidimo i taj černobil. Itd itd...al kazem, to mozemo poceti raditi SAD, za naredne zime. Pa mozda dodjemo do normalnog stanja za 5-6 godina.
VladaFBiH

#1149 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:
VladaFBiH wrote: ne branim vladu koja još nije ni zvanično vlada :) ali ovdje se apsolutno ne može ništa instant uraditi - ne zna se ni ko je za šta odgovoran a kamoli šta drugo https://www.klix.ba/vijesti/bih/dok-se- ... /181205028 a sada je na žalost kasno za bilo kakve mjere koje mogu imati neki efekt ... sve je samo zamazivanje očiju dok se ne poduzmu konkretni koraci... na kraju krajeva dr. Zolja nam kaže da baš to nije tako kako mi mislimo i da smo mi ludi jer ne glasamo za SDA :) https://www.klix.ba/vijesti/bih/adem-zo ... /181205020
Znam da ne moze, ali bi bilo dobro da se vidi volja i želja.

Ja znam da nikakve instant mjere nema sanse da otklone problem, ali ako nista mogu barem malo umanjiti isti. A i narod ce se mozda malo vise osvjestiti kada se prica o tome. Jer nije dovoljno 1-2 članka na klixu i poneka izjava na televiziji. :-) Pa nek svaki peti ubaci jednu lopatu uglja manje, jedan naramak drva manje jer jebiga cuo je svakakve stvari na tv-u i mjere vladu, bice dobro.

Evo nekoliko mjera koje to mogu:
- svim firmama skratiti radno vrijeme, obezbjediti sa gras-om i centrom prevoz svako 1h na Bjelasnicu i Igman
- sve firme gdje ljudi mogu obavljati posao od kuce, poslati dopis firmama da ne dolaze ljudi bezveze na posao
- besplatna zicara Trebevic dok je stanje nepogode
- zabraniti skroz saobracaj u uzem dijelu grada - tabanaj il ne izlazi
- staviti rampu na ulazu u grad i ne dopustati trovacima da ulaze

Jer pazi, ovo je stanje elementarne nepogode. A mi se ponsamo kao slijepci. Ovo je ravno tome da ti gori suma oko kuce, a ti sjedis u dvoristu i pijes pivo, dopisujes se sa rajom na viberu. Vatrogasce ne zoves.

Znam, sve ovo zahtjeva novac, ali je li bolje sad dati 1 KM, nego sutra 100 KM. Jer ce nam trebati toliko za lijecenje, saniranje svega ovoga sto sada radimo.

Ostaju naravno najveci zagadjivaci individualna ložišta. I to je malo kompleksniji problem. Jer niko nema pojma kolko ih je, sta koriste za grijanje itd. I za to je potrebno malo vise vremena, ali evo poceti sad odmah raditi na tome. Pa do sljedece zime da imamo barem malo bolju situaciju.

A tu je stvar jednostavna, samo treba raditi i provoditi mjere. Ugalj zabraniti, sirovo drvo. Zabranjeno i tacka. Onda fino zaci po naseljima i vidjeti kakva je kod koga situacija. Kome treba pomoc, a ko samo glumi i stedi na našim plucima. Ugraditi filtere, ugraditi vise mjeraca. Sta mi mjeris Vijecnicu ili ambasadu. Postavi jedan senzor u Buljakovo da vidimo i taj černobil. Itd itd...al kazem, to mozemo poceti raditi SAD, za naredne zime. Pa mozda dodjemo do normalnog stanja za 5-6 godina.
slažem se ja s tobom ali za sve ovo mora postojati zakonska osnova npr. pragovi su postavljeni tako visoko da ćemo se prije potrovati nego što će se steći uslovi za proglašenje uzbune (ili kako već to zovu) dok je u evropi prag za PM10 80-100 ili u najgorem slučaju 150 a kod nas 400 i to čini mi se na svim mjernim stanicama u gradu... prvo se mora zakonska regulativa prilagoditi da bi se uopšte moglo reagovati jer nemaš zakonskog osnova za bilo koju od ovih mjera - thanks to my dearest SDA iza koje više ni trava ne raste...

btw. žićara je već 3KM za najugroženije kategorije što je zaista hvale vrijedan potez
JanuaryJones

#1150 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by JanuaryJones »

Naručili smo djeci filter maske i povukli iz škole dok ne "izleti" dugoročnije rješenje (aka GP Brod).
Post Reply