Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post Reply
prog321

#1126 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by prog321 »

Blek Stena wrote: Uvazavam tvoje misljenje ali mislim da se malo previse "matematicki" vodis u svojim procjenama. Tesko ces ti tvrdoglavim srbima u BIH objasnit matematicki kako nemaju sanse da (ponovo) ostvare svoje ciljeve kojim teze mozda i duze od Albanaca, pa taman ih ostalo pola miliona. Ostaje naravno ona omiljena bajka bosnjackih nacionalista o vojnickom pobjedom nad srbima i hrvatima, ali to ce ostati samo bajka bar za narednih 50 godina.
Ne stavljaj Srbe i Hrvate u isti kos.
Srbi u BiH imaju visestotnu zelju za pripojenjem Srbiji dok Hrvati imaju visestotnu zelju da se rijese Srba sa svojih granica.
U sljucaju rata Hrvati iz Hrvatske (a Hercegovce niko ne pita ionako) ce uvijek stati na stranu Bosnjaka.
Strateski cilj Hrvatske je da zadrzi Bosnjake za svoje saveznike kao protivteza srpskom brojcanom nadmoci u regionu.
Pokajnik

#1127 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

UnscarD wrote:[Cini mi se da je izmedju nas razlika u sljedecem. Ti bi odcjepljenje RS-a (uzrok po tebi) dozivio kao objavu rata (neminovna posljedica po tebi) a ja ne bi juer ne smtram da je u tom slucaju RAT jedina opcija. Ti bi onda napao RS da im ne das da se odcjepe, a je ne bih. .
Da se to stvarno i desi tek bi se onda pokazalo koliko je malo Bošnjaka ili Bosanaca spremno rizikovati život da spriječi "otcjepljenje" RS.Posebno što Federacija ne bi bila ugrožena ni na koji način a ne bi bilo ni legalnog osnova za taj rat pa bi sve palo na dobrovoljce.
Sezam

#1128 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Sezam »

Nece biti raspada BiH.

Nadzivjela je Bosna svakakve bagre u svojoj istoriji, nadzivjece i vas.
spreca

#1129 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by spreca »

I kad ce to oCepljenje?.....glavni Baja ce uskoro morati podnijeti racune
DeutscheAusweis

#1130 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by DeutscheAusweis »

Pokajnik wrote:
UnscarD wrote:[Cini mi se da je izmedju nas razlika u sljedecem. Ti bi odcjepljenje RS-a (uzrok po tebi) dozivio kao objavu rata (neminovna posljedica po tebi) a ja ne bi juer ne smtram da je u tom slucaju RAT jedina opcija. Ti bi onda napao RS da im ne das da se odcjepe, a je ne bih. .
Da se to stvarno i desi tek bi se onda pokazalo koliko je malo Bošnjaka ili Bosanaca spremno rizikovati život da spriječi "otcjepljenje" RS.Posebno što Federacija ne bi bila ugrožena ni na koji način a ne bi bilo ni legalnog osnova za taj rat pa bi sve palo na dobrovoljce.
Jako je jadno čitati kako pojedini komentatori vide rat i "raspad" BiH, i uglavnom se ta priča veže isključivo za Bošnjake...Šta bi, kad bi?

Prvo... Izgleda da neki još uvijek nisu shvatili da odbrana sopstvenog života se ne može pripisati odbrani teritorije.. U prošlom ratu četnici iz Srbije i BiH su PRIJE svega imali namjeru da istrijebe nesrbe iz BiH (samo primjer ubijanja djece u Potocarima je dokaz, a da ne govorimo o milion drugih primjera)...to nažalost danas mnogi ne shvataju..ili neće.

Onda je "nekom" palo na pamet da proturi priču kako se u BiH Bošnjaci borili za teritoriju (čuj borili se za teritoriju) i kako su se "tobože" izborili za 51% teritorije. Najveća laž ikada izrečena...Veća laž i od one koja kaže da su Bošnjaci svedeni na 24% (znači nije ni pola od 51%)..od muke da se nasmiješ.

Drugo... Mišljenja sam da je rat za opstanak uvijek moguć i može sutra da se ponovi, a za teritoriju takav rat...hmm..vrlo teško, jer ovde na ovim prostorima ko je počinjao rat su uglavnom Srbi, a danas im treba za to bar 200 god. dobrog nataliteta...ali ono što trenutno vidimo u Srbiji i u RS-u je suprotno pokazateljima koji su potrebni za rat..

Na kraju.. Bošnjaci će radije čekati rasplet situacije oko nepravedne podjele teritorije, nego se upuštati u kombinatoriku koju je SANU i SPC već pravila i vidimo do čega su ih doveli.. zato:

Temu možete zatvorit jer od tako željnog rata NEMA NIŠTA !
Nomo

#1131 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

Pokajnik wrote:
UnscarD wrote:
[Cini mi se da je izmedju nas razlika u sljedecem. Ti bi odcjepljenje RS-a (uzrok po tebi) dozivio kao objavu rata (neminovna posljedica po tebi) a ja ne bi juer ne smtram da je u tom slucaju RAT jedina opcija. Ti bi onda napao RS da im ne das da se odcjepe, a je ne bih. .

kada vidim sta ove dvije hijene i i ova dva lesinara pisu pozelim rat danas a ne sutra . meni se utroba okrece i muka mi je od ovakvih spodoba koje se krecu oko nas . kada bi imali sansu ove dvije ljudske kreature bi konclogore otvorili . iz njihovih rijeci doslovno smrdi veliko srpstvo . smrdi kroz ovaj monitor da ne mozes disati . toliko smrdi da moras pobjeci od cetnickog smrada . a bosanci ce se rijesiti cetnickog smrada kad tad .
Pokajnik

#1133 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

Nomo wrote:
Pokajnik wrote:
UnscarD wrote:
[Cini mi se da je izmedju nas razlika u sljedecem. Ti bi odcjepljenje RS-a (uzrok po tebi) dozivio kao objavu rata (neminovna posljedica po tebi) a ja ne bi juer ne smtram da je u tom slucaju RAT jedina opcija. Ti bi onda napao RS da im ne das da se odcjepe, a je ne bih. .

kada vidim sta ove dvije hijene i i ova dva lesinara pisu pozelim rat danas a ne sutra . meni se utroba okrece i muka mi je od ovakvih spodoba koje se krecu oko nas . kada bi imali sansu ove dvije ljudske kreature bi konclogore otvorili . iz njihovih rijeci doslovno smrdi veliko srpstvo . smrdi kroz ovaj monitor da ne mozes disati . toliko smrdi da moras pobjeci od cetnickog smrada . a bosanci ce se rijesiti cetnickog smrada kad tad .
Kolega,imate vrlo konstruktivan pristup diskusiji :mrgreen:
Nomo

#1134 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

Blek Stena wrote::-)
samo ti kolutaj okicama . dok ti se ne svidja ono sto ja pisem i ti si za veliku srbiju preko bosanskih kostiju . u zivot se kladim da bi sutra potpisao otcjepljenje genocidnog cetniteta . i ti i ova dvojica .
Nomo

#1135 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Nomo »

Pokajnik wrote:
Nomo wrote:
Pokajnik wrote:
UnscarD wrote:

Kolega,imate vrlo konstruktivan pristup diskusiji :mrgreen:
nisam nista slagao . ti si moj neprijetelj . ti bi mene ( kada bi mogao ) okruzio zicom i zidom od begove dzamije do morica hana .
Hafis

#1136 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Hafis »

Sva vam se ovdje priča svodi u čijeg je babe duža hargija i o čiju se može teži ceker okačiti.

Još kad ovi Vikići iz slavne Minkenske motorizovano-desantne nadrobe pirjana, može tema u top listu nadrealista.
Last edited by Hafis on 20/12/2014 14:45, edited 1 time in total.
Blek Stena

#1137 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Blek Stena »

Nomo wrote:
samo ti kolutaj okicama . dok ti se ne svidja ono sto ja pisem i ti si za veliku srbiju preko bosanskih kostiju . u zivot se kladim da bi sutra potpisao otcjepljenje genocidnog cetniteta . i ti i ova dvojica .
ne svidja mi se tvoje vrijedjanje sagovornika a ne tvoj stav po ovoj temi. iskontrolisi se malo
Hafis

#1138 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Hafis »

Blek Stena wrote:
Nomo wrote:
ne svidja mi se tvoje vrijedjanje sagovornika a ne tvoj stav po ovoj temi. iskontrolisi se malo
Pa uturi ga u filter k'o i sav pošten svijet. Vidiš i sam da lik ne zna gdje goni.
Blek Stena

#1139 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Blek Stena »

treba mu dati jednu sansu :D
DeutscheAusweis

#1140 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by DeutscheAusweis »

Hafis wrote:Sva vam se ovdje priča svodi u čijeg je babe duža hargija i o čiju se može teži ceker okačiti.

Još kad ovi Vikići iz slavne Minkenske motorizovano-desantne nadrobe pirjana, može tema u top listu nadrealista.
Ne..nego mi svi zivimo nadrealno...ali samo u tvojim vijugama. Filterašu.
spreca

#1141 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by spreca »

sto veci filter to ga Hafiz vise voli
Martinez_

#1142 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Martinez_ »

Mister Yes wrote:
Bošnjački lideri su itekako svjesni trendova i odugovlačit će sa ulaskom u EU što je više moguće. Najgore što neko može uraditi je prekinuti trendove kada ti idu u korist a upravo bi to uradili bošnjački lideri kada bi pustili da BiH uđe u EU. Siromašne zemlje koje uđu u EU imaju totalni egzodus stanovništva (vidjeti Bugarsku i Rumuniju za primjer) i BiH bi izgubila strašno mnogo stanovnika nakon ulaska u EU. Uglavnom Bošnjaka jer je Bošnjaka najviše. Nakon toga Bošnjaka u BiH bi ostalo tako malo da više ne bi imalo smisla težiti bošnjačkoj državi a bošnjačka država je cilj bošnjačke politike već desetljećima. Šta god ljudi mislili o bošnjačkim liderima oni nisu glupi i neće to dopustiti.
Au....usra sad i šefa i stanicu :lol:
Fudo Bosna

#1143 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Fudo Bosna »

Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Ovo je više hipotetičko pitanje/topic? U sličaju raspada BiH, mada smo vidjeli da je BiH opstala u puno lošijem odnosu snaga i nepovoljnijem geopolitičkom i povijesnom trenutku nego što je ovaj današnji, više ne bi vrijedio Dejton. Bošnjaci, koji su sada večina, odnosno , „drže“, 1/3 ili između 31-33% teritorija BiH, bi , pored tog teritorija: Sarajevo, Istočni Mostar do ispod Blagaja, večina srednje Bosne, Krajina, Hercegovina do Blagaja, Goraždanski Kanton, Tuzla i ta regija , Zenica sa oklinom itd, odnosno bošnjački predstavnici bi, s obzirom da , hipotetički , nema cjelovite BiH, u toj novoj ,„Bošnjačkoj BiH“, potraživali predpostaviti je: Vezu ,Jajca/Turbeta sa Bosanskim Petrovcem odnosno Krajinom, izlazak na riječnu luku Brčko , odnosno koridor sa izalskom na more itd, itd... najmanje 51 % sadašnje državne teritorije...

Tako da bi, s obzirom da države u današnjem obliku više ne bi bilo , Bošnjaci , a vjerovatno i Hrvatski narod potraživali dobar dio teritorija tada više nepostoječeg entiteta, Republike Srpske. Treba napomenuti da i danas bez obzira što su večina na samo 1/3 BiH, Bošnjaci ,„drže“ ,sve največe gradske centre u BiH izuzev Banja Luke i dijela Mostara, največi dio infrastrukture i največi dio , možda čak i 65% ekonomskih kapaciteta. Naravno, Bih je država svih naroda i građana pa su : Sarajevo, I.Mostar, Bihać, Zenica, Tuzla, kao največi BiH gradovi, bez obzira što su večinski bošnjački naseljeni gradovi i Srba i Hrvata i svih ostalih građana, u slučaju, hipotetičkom, nestanka BiH to bi bio dio isključivo bošnjačke BiH ili bošnjačke države, i moralo bi se Bošnjacima ustupiti još poprilično teritorija,npr: veze između enklava i izalazi na rijeku i /ili more, vjerovatno preko 50% današnje zajedničke teritorije!

Jer bi, predpostaviti je, vremenom ,raspadnuti hrvatski i srpski dijelovi BiH bili, hipotetički kažem, pripojeni Srbiji i Hrvatskoj. Zašto je pitanje hipotetičko?

Bosna je opstala u puno težem povijesnom momentu, 1992-1995. Raspad BiH bi izazvao haos u Evropi, a mnoge države bi mogle pokrenuti „cunami“ secesije i potencijalnih građanskih ratova: Makedonija, možda i dio Srbije, Španija, Italija, u Ukrajini več imamo rat , Škotska/Britanija je več imala referendum itd...

Tako da ne vjerujem da bi se Evropa, bez obzira što baš ne gleda blagonaklono na Bošnjake, koji su večinski muslimani, tako olako odlučila na tu avanturu koja ni njoj , a u krajnoj liniji ni SAD, ne idu nikako u prolog , pogotovu u današnjem političkom trenutku !!! :bih:
Pokajnik

#1144 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

Fudo Bosna wrote:Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Ovo je više hipotetičko pitanje/topic? U sličaju raspada BiH, mada smo vidjeli da je BiH opstala u puno lošijem odnosu snaga i nepovoljnijem geopolitičkom i povijesnom trenutku nego što je ovaj današnji, više ne bi vrijedio Dejton. Bošnjaci, koji su sada večina, odnosno , „drže“, 1/3 ili između 31-33% teritorija BiH, bi , pored tog teritorija: Sarajevo, Istočni Mostar do ispod Blagaja, večina srednje Bosne, Krajina, Hercegovina do Blagaja, Goraždanski Kanton, Tuzla i ta regija , Zenica sa oklinom itd, odnosno bošnjački predstavnici bi, s obzirom da , hipotetički , nema cjelovite BiH, u toj novoj ,„Bošnjačkoj BiH“, potraživali predpostaviti je: Vezu ,Jajca/Turbeta sa Bosanskim Petrovcem odnosno Krajinom, izlazak na riječnu luku Brčko , odnosno koridor sa izalskom na more itd, itd... najmanje 51 % sadašnje državne teritorije...

Tako da bi, s obzirom da države u današnjem obliku više ne bi bilo , Bošnjaci , a vjerovatno i Hrvatski narod potraživali dobar dio teritorija tada više nepostoječeg entiteta, Republike Srpske. Treba napomenuti da i danas bez obzira što su večina na samo 1/3 BiH, Bošnjaci ,„drže“ ,sve največe gradske centre u BiH izuzev Banja Luke i dijela Mostara, največi dio infrastrukture i največi dio , možda čak i 65% ekonomskih kapaciteta. Naravno, Bih je država svih naroda i građana pa su : Sarajevo, I.Mostar, Bihać, Zenica, Tuzla, kao največi BiH gradovi, bez obzira što su večinski bošnjački naseljeni gradovi i Srba i Hrvata i svih ostalih građana, u slučaju, hipotetičkom, nestanka BiH to bi bio dio isključivo bošnjačke BiH ili bošnjačke države, i moralo bi se Bošnjacima ustupiti još poprilično teritorija,npr: veze između enklava i izalazi na rijeku i /ili more, vjerovatno preko 50% današnje zajedničke teritorije!

Jer bi, predpostaviti je, vremenom ,raspadnuti hrvatski i srpski dijelovi BiH bili, hipotetički kažem, pripojeni Srbiji i Hrvatskoj. Zašto je pitanje hipotetičko?

Bosna je opstala u puno težem povijesnom momentu, 1992-1995.Raspad BiH bi izazvao haos u Evropi, a mnoge države bi mogle pokrenuti „cunami“ secesije i potencijalnih građanskih ratova: Makedonija, možda i dio Srbije, Španija, Italija, u Ukrajini več imamo rat , Škotska/Britanija je več imala referendum itd...

Tako da ne vjerujem da bi se Evropa, bez obzira što baš ne gleda blagonaklono na Bošnjake, koji su večinski muslimani, tako olako odlučila na tu avanturu koja ni njoj , a u krajnoj liniji ni SAD, ne idu nikako u prolog , pogotovu u današnjem političkom trenutku !!! :bih:
Zajednička je samo teritorija Brčko Distrikta .Sve drugo pripada ili jednom ili drugom entitetu.
spreca

#1145 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by spreca »

a sve to skupa pripada Bosni i Hercegovini
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1146 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by UnscarD »

Nomo wrote:
Pokajnik wrote:
UnscarD wrote:

Sve te fizioloske reakcije koje osjecas su neophodan korak ka prociscenju...pusti ih neka rastu u tebi, neka divljaju u tebi dok vise ne budes mogao da ih podneses a onda otvori prozor i vrisni iz sve snage...pusti krik, neka se prolomi kroz noc...onako iz duse ...ahhhaaaahhhhhaaaa... nakon krika osjecas li olaksanje, osjecas li kako te obuzima neslucena sirina, sada si slobodan, sutra ce svanuti novi dan, docekaj ga i slavi ga jer to je dan u kojem si shvatio da mogu da postoje i razlicita misljenja od tvog. Kako to mora biti oslobadjujuce...prvi put pustas um da slobodno luta ...ahhh kakav osjecaj ... ljudi lagano prestaju biti hijene i pocinjes uvidjati ljepotu drugacijih misli, ljepotu razlicitosti, ljubav, umjesto mrzjne, miris ljudskosti umjesto smrada hijena....ahhh kako oslobodjajuce ...udahni punim plucima taj miris razlicitosti, odbacujes ustajali smrad jednoumlja...ahhhhhh sloboda, nisam vise zarobljen, nisam vise BORG, postajem samostalan,,,budim se, postojim, postajem covijek.. kako to gordo zvuci. Po prvi put u svome zivotu ja ZIVIM .
Pokajnik

#1147 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Pokajnik »

spreca wrote:a sve to skupa pripada Bosni i Hercegovini
Na određeni način ali BiH je složena država,sastavljena od FBiH i RS.
Streptokok

#1148 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Streptokok »

gdje je doktor da nam ovo pojasni iz svog kuta?
seln

#1149 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by seln »

Pokajnik wrote: Pišeš gluposti.Manji bh entitet tj.Republika Srpska pripada svojih građanima.Nije to nikakva "bosanska zemlja" kao ni srpska ni hrvatska.
Zasto li se onda zove "srpska", jebem je u kokardu?
seln

#1150 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by seln »

UnscarD wrote:
Nomo wrote:
Pokajnik wrote:
UnscarD wrote:

Sve te fizioloske reakcije koje osjecas su neophodan korak ka prociscenju...pusti ih neka rastu u tebi, neka divljaju u tebi dok vise ne budes mogao da ih podneses a onda otvori prozor i vrisni iz sve snage...pusti krik, neka se prolomi kroz noc...onako iz duse ...ahhhaaaahhhhhaaaa... nakon krika osjecas li olaksanje, osjecas li kako te obuzima neslucena sirina, sada si slobodan, sutra ce svanuti novi dan, docekaj ga i slavi ga jer to je dan u kojem si shvatio da mogu da postoje i razlicita misljenja od tvog. Kako to mora biti oslobadjujuce...prvi put pustas um da slobodno luta ...ahhh kakav osjecaj ... ljudi lagano prestaju biti hijene i pocinjes uvidjati ljepotu drugacijih misli, ljepotu razlicitosti, ljubav, umjesto mrzjne, miris ljudskosti umjesto smrada hijena....ahhh kako oslobodjajuce ...udahni punim plucima taj miris razlicitosti, odbacujes ustajali smrad jednoumlja...ahhhhhh sloboda, nisam vise zarobljen, nisam vise BORG, postajem samostalan,,,budim se, postojim, postajem covijek.. kako to gordo zvuci. Po prvi put u svome zivotu ja ZIVIM .
Manje gledaj pornice, skode ti.
Post Reply