Jemen

Post Reply
Co0l

#1126 Re: Jemen

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Sad su Ihvanije "Salman-in". Ne pratiš saudisjke modne trendove.
Nisu bas ali kad ih pobiju i pozatvaraju govorice oni opet da nemaju problem sa njima.I bice upravu jer,sto bi reko drug Staljin-nema covjeka,nema problema.A ko smo mi da ne vjerujemo jednom od najvecih ubica u istoriji.
insomnia78

#1127 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Joj, o cemu
Ako Amerika plati Egiptu za odredjene usluge, koje se istina poklapaju sa Egipatskim planovima
Ako plati da Egipat odradi prljavi pos'o ubijanja i ginjenja, ko tu jebe a ko je jeban
Danas, sutra ako se Sisi usprotivi zacas moze ojacati egipatska opozicija ili mu se braca u osvetnickom pohodu preliti iz Libije
Pa Amerika je majstor za te svari
Co0l

#1128 Re: Jemen

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:U međuvremenu, na egipatskoj državnoj televiziji - Sisi. Govorio o predstojećim parlamentarnim izborima...
Pa ja ko ce bit :lol:

Opet je preveslo Saude,eno ga na egipatskoj drzavnoj televiziji. :lol:
jastuk1

#1129 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

insomnia78 wrote:Joj, o cemu
Ako Amerika plati Egiptu za odredjene usluge, koje se istina poklapaju sa Egipatskim planovima
Ako plati da Egipat odradi prljavi pos'o ubijanja i ginjenja, ko tu jebe a ko je jeban
Danas, sutra ako se Sisi usprotivi zacas moze ojacati egipatska opozicija ili mu se braca u osvetnickom pohodu preliti iz Libije
Pa Amerika je majstor za te svari
Da, da!

Poruka je: Ša je ba Sisonjetino, hoš para a niđe rezul-ta-ta, pozlaćuj već jednom, dok te mi nismo poslatili! :twisted:
Challenger__

#1130 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Banalizacija. Redukcionizam. Redukcija. Nema slike, gotovo.

_____

Stvar, naravno, stoji sasvim drugačije. Ma za šta se opredjelio ovaj enigmatični lik.
Challenger__

#1131 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Wtf? Kineski ambasador jednostavno napustio razgovore (Iran)...
Klavikula

#1132 Re: Jemen

Post by Klavikula »

Kad je u američkom Senatu održano saslušanje Odbora oružanih usluga, general Lloyd Austin, čelnik američke središnje komande, izjavio je kako nije bio upoznat sa saudijskim napadom na Jemen sve do sat vremena prije samog napada, što je iznimno drsko jer Austinovo polje operacije uključuje i Jemen.
Challenger__

#1133 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Da napišem i ovo: Jednostavno ne vjerujem, preciznije siguran sam da ne mogu poraziti Hute sve i da se značajno angažuje Egipat. Sve što se može postići je ogromno razaranje i velike žrtve s obje strane. Koja je onda svrha (egipatskog) učešća u napadu?

To je osnovna enigma.
Last edited by Challenger__ on 01/04/2015 01:19, edited 1 time in total.
Opetja033

#1134 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Wtf? Kineski ambasador jednostavno napustio razgovore (Iran)...
Lavrov takodje vidno bijesan napustio prostorije gdje se odrzavaju pregovori. Navodno iz nekog razloga Iran povukao neke ranije dogovorene ustupke.

Steta. Da je feldmarsal pozvan vjerovatno bi svojom diplomatskom mudroscu izdejstvovao sporazum kojim bi se i SAD i Iran u potpunosti odrekli atomske energije a zahvalna priroda bi godinama slavila njegovo ime pjesmom bulbula, hukom rijeka, rikom lavova.
Opetja033

#1135 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Da napišem i ovo: Jednostavno ne vjerujem, preciznije siguran sam da ne mogu poraziti Hute sve i da se značajno angažuje Egipat. Sve što se može postići je ogromno razaranje i velike žrtve s obje strane. Koja je onda svrha (egipatskog) učešća u napadu?

To je osnovna enigma.
Nema enigme. Zeli se eliminirati uticaj Saleha. Nije krajnji cilj ni Iran ni Houthi. Izigrao je dogovor sa drzavama GCC-a i sada zele njegovu glavu na tanjiru. Njegovom eliminacijom (fizickom ili politickom) Houthi ce se vratiti u poludivlje, vegitirajuce stanje. Kljuc je Saleh.
Challenger__

#1136 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Znam i za tu intepretaciju... Nisam siguran da je to kompletna priča.
Challenger__

#1137 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote: Lavrov takodje vidno bijesan napustio prostorije gdje se odrzavaju pregovori. Navodno iz nekog razloga Iran povukao neke ranije dogovorene ustupke.
Jesi li siguran? Provjereno? Sve mi to miriše na performans...
walter kurtz

#1138 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Igra se zove razvuci iran rusiju kinu na sto vise strana;-)
walter kurtz

#1139 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Otvoriti ce se jos deset frontova ako treba
Howitzer

#1140 Re: Jemen

Post by Howitzer »

Iran mora prestati sa naoružavanjem šiita i prestati sa ubijanjem sunija širom bliskog istoka.
Challenger__

#1141 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

walter kurtz wrote:Igra se zove razvuci iran rusiju kinu na sto vise strana;-)
Varaš se. Obama i administracija želi sporazum. Neokonzervativci i Netanjahu ne žele. Jemen. To je razvlačenje SAD a ne I-R-K. Sporazum znači daljnji pad cijena nafte. To odgovara USA i Kini, ali ne RF i Iranu.

Stvar je mnogo zamršenija...
Klavikula

#1142 Re: Jemen

Post by Klavikula »

mislim da Iran cilja na ulazak Saudije kopneno, no vidjecemo.
walter kurtz

#1143 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Challenger__ wrote:
Varaš se. Obama i administracija želi sporazum. Neokonzervativci i Netanjahu ne žele. Jemen. To je razvlačenje SAD a ne I-R-K. Sporazum znači daljnji pad cijena nafte. To odgovara USA i Kini, ali ne RF i Iranu.

Slazem se da ima varijacija na temu ali sustina je ista ssvijet se je podijelio u dva bloka mozda je to trenutni interes ali dugorocni sjebi rivale
walter kurtz

#1144 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Klavikula wrote:mislim da Iran cilja na ulazak Saudije kopneno, no vidjecemo.
Cilja sigurno sjebat ce ih huti
walter kurtz

#1145 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

walter kurtz wrote:
Challenger__ wrote:

Slazem se da ima varijacija na temu ali sustina je ista ssvijet se je podijelio u dva bloka mozda je to trenutni interes ali dugorocni sjebi rivale
Politika amerike i izraela se ne planira od mandata do mandata vec 50 god unaprijed a u arapa dan nafaka
Challenger__

#1146 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

S tim što ovaj put nemaju posla s Arapima.
Opetja033

#1147 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Znam i za tu intepretaciju... Nisam siguran da je to kompletna priča.
Pa jbt ti, to je u potpunosti u skladu sa onim sto si ti pisao o ulozi Irana u ovom sukobu. I moje je misljenje da je uloga Irana manje-vise simbolicna, moralna (huskacka) podrska i vjerovatno obuka od strane Hizbollaha. Cisto sumnjam da im dostavljaju oruzje. Nije Jemen ni Sirija ni Irak, ne uzivaju Houthiji ni podrsku lokalnog zejdijskog stanovnistva previse. Pa sama porodica Saud ima jaci uticaj na vecinu zejdijskih plemena od Irana. A barem 2/3 teritorije koju sada kontrolisu Houthiji nema zejdijsku vecinu. Kako? Odgovor je Saleh i dio vojske te stranackog aparata koji je ostao vjeran njemu.
Prica o Iranu je samo mazanje ociju arapskoj ulici koja je zeljna iranske krvi nakon silnih ponizenja zadnjih godina.
Eleminisu li Saleha, eleminisali su i Houthije. Lakse se kurciti tom pobjedom nego da kurcem mrdnu u Siriji ili Iraku gdje je opasnost od iranskog uticaja evidentna.
walter kurtz

#1148 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Challenger__ wrote:S tim što ovaj put nemaju posla s Arapima.
Arapi ne vide dalje od nosa i skupo ce platiti tzv savez sa amerikom i izraelom u stvari vec placaju ;-)
Challenger__

#1149 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:
Challenger__ wrote:Znam i za tu intepretaciju... Nisam siguran da je to kompletna priča.
Pa jbt ti, to je u potpunosti u skladu sa onim sto si ti pisao o ulozi Irana u ovom sukobu. I moje je misljenje da je uloga Irana manje-vise simbolicna, moralna (huskacka) podrska i vjerovatno obuka od strane Hizbollaha. Cisto sumnjam da im dostavljaju oruzje. Nije Jemen ni Sirija ni Irak, ne uzivaju Houthiji ni podrsku lokalnog zejdijskog stanovnistva previse. Pa sama porodica Saud ima jaci uticaj na vecinu zejdijskih plemena od Irana. A barem 2/3 teritorije koju sada kontrolisu Houthiji nema zejdijsku vecinu. Kako? Odgovor je Saleh i dio vojske te stranackog aparata koji je ostao vjeran njemu.
Prica o Iranu je samo mazanje ociju arapskoj ulici koja je zeljna iranske krvi nakon silnih ponizenja zadnjih godina.
Eleminisu li Saleha, eleminisali su i Houthije. Lakse se kurciti tom pobjedom nego da kurcem mrdnu u Siriji ili Iraku gdje je opasnost od iranskog uticaja evidentna.

Kada ne trolaš, upisi su ti perfektni i uživam ih čitati. Dao si na temi sjajan historijski, religijski presjek i objasnio ko je ko. Bez greške... Slažem se i sa zadnjim upisom, ali znaš šta mene kopka... Ko je dio šire Salehove pozadine? Oman? Pojedinci (upravo!) iz KSA, iz familije? Sisi? Na koga se on (Saleh) oslanja i da li ova operacija ima širu bazu izvan Jemena (mimo Irana)?

Jednostavno, toliko je opasna po protivničku stranu da ne mogu da vjerujem da je djelo jednog čovjeka ili tek tako puka stihija u kritično vrijeme. Fale mi komadi mozaika...
sarajevoxxxx

#1150 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Opetja033 wrote:
Iran stoji iza svega, ne poduzima se ovolika akcija zbog nekog plemena.Nema to veze sa Zejdijama, Salihom, ovo je rat Irana i arapskih država.

Ključna stvar se desila u septembru prošle godine kada su Huti izvršli prevrat.Sve zemlje su to nazvale prevratom, Vrhovni vođa Irana je to nazvao neuspjelom zaljevskom inicjativom.

Od tada je sve krenulo.Iran je već tada počeo naoružavati Hute, a i Erdogana kada su upitali prije nekoliko dana da li smatra ili sumnja da Iran stoji iza Huta, rekao je da je ubjeđen i da oko toga nema rasprave.
Post Reply