Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Googlerica

#1126 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Danguba wrote:A Vesna Vulovic? :D
leteca vjeverica :mrgreen:
Danguba

#1127 Re: Avionske nesrece

Post by Danguba »

Googlerica wrote:
Danguba wrote:A Vesna Vulovic? :D
leteca vjeverica :mrgreen:
da, da... :D

sta ti je reko google... :D
victom

#1128 Re: Avionske nesrece

Post by victom »

Bosanac (ja) riješio slučaj nestalog aviona Malaysia Airlines Flight 370

Avio je najvjerovatnije u Africi, na ostrvu ili nekoj od arapskih zemalja.
Prema svim do sada iznesenim dokazima, Bosanac inicajala F.R. je došao do zaključka da je avion namjerno preusmjeren prema zapadu. Avionom je upravljao neko ko zna šta radi i kuda letiti. Avion je vjerovatno u niskom letu pokašao ostati neprimjećen od primarnih radara. U prilog ovoj teoriji idu najnovije vijesti da je avion navodno viđen u niskom letu preko ostra Malediva, blizu Indije. Očigledno se radi o otmici, pa je za pretpostaviti da je pokušano avion odvesti na tačno određenu lokaciju. Nepronalazak olupine za sada ide u prilog tome, da je u tome i u uspio...

A.Press.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:00, edited 2 times in total.
Edin H.

#1129 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Nisam ni ocekivao da ce neko drugi, nego Bosanac rijesiti misteriju :oops:

Kao sto ranije rekoh ovo mi je do sada najlogicnije, i vjerujem da je to otprilike sta se desilo i da ce daljna istraga to pokazati.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/mirro ... /140318089

Znaci donekle slicno kao sto se desilo onom grckom avionu, premda je uzrok drugaciji (na grckom avionu pilot nije primjetio da je dekompresija setirana na manuelno umjesto automatski).
victom

#1130 Re: Avionske nesrece

Post by victom »

Edin H. wrote:Nisam ni ocekivao da ce neko drugi, nego Bosanac rijesiti misteriju :oops:

Kao sto ranije rekoh ovo mi je do sada najlogicnije, i vjerujem da je to otprilike sta se desilo i da ce daljna istraga to pokazati.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/mirro ... /140318089

Znaci donekle slicno kao sto se desilo onom grckom avionu, premda je uzrok drugaciji (na grckom avionu pilot nije primjetio da je dekompresija setirana na manuelno umjesto automatski).
A) nema poziva upomoć ? Otišli gasiti vatru u gepeku, bez da obavjeste tower o problemu ? Herojski poginuli ? :oops:
Edin H.

#1131 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

BornInHell wrote:
karanana wrote:skontasmo li sta googlerica dela sa avionima?
Trola ko DonVito o Safetu ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Edin H.

#1132 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

victom wrote: A) nema poziva upomoć ? Otišli gasiti vatru u gepeku, bez da obavjeste tower o problemu ? Herojski poginuli ? :oops:
Billy Vincent kaze sljedece:

"Scenario počinje eksplozijom opasnih materija u dijelu za prtljag koji ili nisu propisno upakovani, ili su nelegalno prenošeni, ili oboje", rekao je Vincent za britanski list.

On smatra da je požar počeo na mjestu gdje je stajao prtljag i da je postepeno uništio komunikacione sisteme u avionu. Prema njegovom mišljenju, otrovni dim bi u tom slučaju brzo ugušio putnike i posadu u kokpitu.

Vincent pretpostavlja da je jedan od pilota uspio da stavi masku s kiseonikom i da je pokušao da okrene avion i vrati ga u Kuala Lumpur.
victom

#1133 Re: Avionske nesrece

Post by victom »

However, Australian clairvoyant and oracle Amira Celon begged to differ.
“I feel this aircraft was en route to some part of the Middle East. I can sense Yemen or Iran, but something went seriously wrong by those who took control and the plane fell into the Indian Ocean, north of the equator, close to Maldives,” Celon said.

“People in the plane were unable to call or send message because the oxygen supply was switched off and they lost consciousness. I have a sense that things did not go according to plan. Those in control tried to land the plane but something went seriously wrong and the plane landed in the bottom of the sea. In a two-week time frame, the authorities are likely to find the black box or debris, by which they will be able to put the puzzle together and reconstruct what has happened,” added Celon, who predicted Julia Gillard would become Australia’s first woman PM among other events.

TO JE TOOO...otmica (ili plot pilota)... da odvedu avion u bliski istok. Ali nisu uspjeli. To je veoma blizu moje teorije...ali ipak ovo je pro-vračarica....
Edin H.

#1134 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

sretjko wrote:U potragu za nestalim putnicima i avionom uključio se i malezijski bomboh, to jest šaman Ibrahim Mat Zin, poznat kao Radža Bomoh Sedunija Nudžum 8) , koga je angažovao visoki funkcioner vlade te zemlje. Demonstrirajući svoje vizije na aerodromu u Kuala Lumpuru, čarobnjak se razmahao oruđem svog zanata - dva kokosa. 8)
- Ili još leti, ili je pao u more - zaključio je šaman o sudbini nestalog „boinga 777“.
8)

:lol:
Amira Celon poput Radža Bomoh Sedunija Nudžuma :D
B6Redhell

#1135 Re: Avionske nesrece

Post by B6Redhell »

777 kol'ka je to grdosija od aviona. Skoro ga gledam kraj jednog embrier-a 175. Oni rols rojs motori obima tog aviona. Sateliti snime dijeciji trampoline u dvoristu mi. A pojma nemaju gdje avion. Ili tako bar kazu.
Jack Be Nimble

#1136 Re: Avionske nesrece

Post by Jack Be Nimble »

beco wrote:Je li se to naglo propadanje zove suden air turbelnce, kad avion naglo izgubi lift i propadne jedno 50m, tu se lome ključne kosti i desno i lijevo? Gledao jednom na Discovery od tog dana uvijek vezan, osim ako idem u wc. A i ja gledam one emisije o padanju aviona.

Jednom se vračao iz Njemačke u Sarajevo i nisam nešto dugo letio 2 godine tako nešto, prpa me uhvatila. Noč prije gledao neku nesreču na Havajima kad se dio oplate aviona otkinuo (stjuardesa samo poginula) i sad jedan od likova što je u emisiji, govori da je na vratima u aviona vidio pukotine na limu. Sad ulazim ja u avion, stanem reko da ja pregledam vrata :roll:.

Sad kao što sam rekao nervozan sam bio i tokom leta haveru sam pored mene prepričao sve epizode koje sam znao o padovima aviona, žena pored nas u fetalni položaj se skupila. :-)
Svi se bojimo te turbelnce a u stvari to je kada kola idu po makadamu. Ti imas osjecaj da je avion propao 50m ili vise a jedva da i 5m propadne. Obicno piloti znaju od prilike gdje i kada ih ceka turbelanca mada sto se tice pilota to nije nikakav problem.

Ja sam jednom letio citav let pod jakom turbelncom, prvi put da sam letio sa jednog kraja amerike na drugi a da su stjuardese citav let predsjedili zajedno sa nama. Pilot se u jednom momentu nasalio sa nama govoreci 'samo da znate da ja vas kapiten i moj saradnik citavo vrijeme pijemo kafu i citamo novine'.

Treba uvijek biti zavezan kada se sjedi jer te moze izbaciti iz sjedista ako naleti na turbelncu. Obicno se to desi nad planinama, sredinom Atlantika i takodjer nad oblacima koji izgledaju ko velike lopte jedan nad drugim. Kada je oblacno onda piloti mogu da vide ispred sebe kakvi ga oblaci cekaju i da zaobicu turbelncu.

Sto se tice pilota oni bi citavu tu turbelncu prespavali, ali posto je upitanju nas (putnicki) ugodjaj onda moraju da pokusaju ici gore dole lijevo desno da bi ublazili "udarce".

Turbelnca avionu ne moze nista. Krila Boeing 777 ne mogu tek tako da puknu i mogu da izdrze 154% vanjske sile prije nego sto puknu.

Ako vam je to vec neugodno ili dodje vam do povracanja onda birajte sjediste kod krila to jest sredinu aviona. Najgore je biti u repu jer se tu najvise osjeti propadanje i udaranje. Sve u svemu kada naletito to znaj te da piloti piju sokove i raspravljaju o fudbalu, sigurno traze neki stream link po forumima za neku utakmicu :) No worries i uzivajte na makadamu.
beco wrote:
I mean I could be wrong ali recimo šta češ ako hočeš u Brazil na prvenstvo pa nečeš valjda brodom pa da pirati te otmu, to mi je mnogo gora opcija i onda koliko putuješ 4 mjeseca? :izet:
Holandija - Brazil 12 dana. Titanik je trebao za 17 dana stici do NY.
Last edited by Jack Be Nimble on 19/03/2014 05:01, edited 1 time in total.
jefferson

#1137 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

beco wrote:Je li se to naglo propadanje zove suden air turbelnce, kad avion naglo izgubi lift i propadne jedno 50m, tu se lome ključne kosti i desno i lijevo? Gledao jednom na Discovery od tog dana uvijek vezan, osim ako idem u wc. A i ja gledam one emisije o padanju aviona.

Jednom se vračao iz Njemačke u Sarajevo i nisam nešto dugo letio 2 godine tako nešto, prpa me uhvatila. Noč prije gledao neku nesreču na Havajima kad se dio oplate aviona otkinuo (stjuardesa samo poginula) i sad jedan od likova što je u emisiji, govori da je na vratima u aviona vidio pukotine na limu. Sad ulazim ja u avion, stanem reko da ja pregledam vrata :roll:.

Sad kao što sam rekao nervozan sam bio i tokom leta haveru sam pored mene prepričao sve epizode koje sam znao o padovima aviona, žena pored nas u fetalni položaj se skupila. :-)
Kako ce avion izgubiti lift?
Turbulencije se javljaju usljed dizanja toplog zraka, tj. zagrijavanja zemljine povrsine. Posto je topli zrak laksi od hladnog, dolazi do podizanja u visu atmosferu. Usljed tog podizanja, avion nailazi na zrak koji je u fazi dizanja i i to jeste kao da vozis auto po makadamu, samo zamisli da je ta cesta umjesto razrovane zemlje, razrovani zrak.
Ako ikad budes imao priliku da sletis u kamenitu pustinju, e to su jaro turbulencije, jer kamen se zagrijava daleko brze od zemlje, te se zrak brze dize.
Takodje, ako je u pitanju vjetar, to ce imati uticaja na mirnocu leta. Ja sam imao prilike proletiti kroz uragan, i iako obazavam letiti, samo mogu reci: ne do bog nikom.
say_cheese

#1138 Re: Avionske nesrece

Post by say_cheese »

moglo bi cudo da se desi, da letjelici udju u trag

Police in the Maldives are probing reports that islanders saw a 'low-flying jumbo jet'

NEW DELHI: Police in the Maldives are probing reports that islanders in the tourism paradise saw a "low-flying jumbo jet" on the day the missing Malaysia Airlines plane vanished.

Haveeru said witnesses on Kuda Huvadhoo had seen a white aircraft with red stripes flying towards the southern tip of the Maldives. "I've never seen a jet flying so low over our island before. We've seen seaplanes, but I'm sure that this was not one of those. I could even make out the doors on the plane clearly," the website quoted one witness as saying.

Haveeru journalist Farah Ahmed said several witnesses had given similar accounts.

"These people first heard a very loud noise from a plane flying unusually low and they came out to see it," Ahmed told AFP by phone from the Maldives capital Male.
_mufljuz_

#1139 Re: Avionske nesrece

Post by _mufljuz_ »

jebi ga sad je svaki boing jumbojet
say_cheese

#1140 Re: Avionske nesrece

Post by say_cheese »

_mufljuz_ wrote:jebi ga sad je svaki boing jumbojet
za mene, koja redovno leti, a koja nema blaaaaaage veze o avijaciji, sve sto se nebom krece je avion :D jumbo turbo propeler boing, meni je to sve isto :lol:
infernoslims

#1141 Re: Avionske nesrece

Post by infernoslims »

Mozda je neko spomeno sličnu teoriju... Ali, može li razlog biti da je jedna od svijetskih velesila napravila neko prejako nuklearno oružje koje uništava objekte u letu na velikim udaljenostima i da kada ih pogodi razjebe totalno da nema teorije da nadjes bilo šta od tog aviona, osim mozda poneki komad veličine pepeljare.... :D

Drugi razlog bi naveo, da su i malezijci i ostali bla bla saznali da je razlog bio kvar koji su oni morali otkriti i dok je bio na zemlji a svejedno ga poslali na let, i da sad kriju gdje je olupina da ne bi neko njih optuzio ?

Treći razlog bi mogao biti da je pao na neko ostrvo i pogodio direktno u neki aktivni vulkan i tako nestao za sva vremena :?

A otmica ne bi uspjela nema teorije, previše je to ljudi koje bi oni morali negdje drzati a da niko od njih ne pobjegne prilikom izlaska iz aviona itd itd itd....

Ili smo mozda dobili neki novi "bermudski trokut" koji guta sve i nosi na dno...
O'zone
Globalni moderator

#1142 Re: Avionske nesrece

Post by O'zone »

infernoslims wrote:Mozda je neko spomeno sličnu teoriju... Ali, može li razlog biti da je jedna od svijetskih velesila napravila neko prejako nuklearno oružje koje uništava objekte u letu na velikim udaljenostima i da kada ih pogodi razjebe totalno da nema teorije da nadjes bilo šta od tog aviona, osim mozda poneki komad veličine pepeljare.... :D

Drugi razlog bi naveo, da su i malezijci i ostali bla bla saznali da je razlog bio kvar koji su oni morali otkriti i dok je bio na zemlji a svejedno ga poslali na let, i da sad kriju gdje je olupina da ne bi neko njih optuzio ?

Treći razlog bi mogao biti da je pao na neko ostrvo i pogodio direktno u neki aktivni vulkan i tako nestao za sva vremena :?

A otmica ne bi uspjela nema teorije, previše je to ljudi koje bi oni morali negdje drzati a da niko od njih ne pobjegne prilikom izlaska iz aviona itd itd itd....

Ili smo mozda dobili neki novi "bermudski trokut" koji guta sve i nosi na dno...
A možda smo uprkos svoj tehnologiji i tehnici ustvari u potpunosti nemoćni u ovakvim situacijama.

Mada je šansa za ovako nešto 1:1 000 000 ali eto trebalo je negdje nekad imati u vidu da bi ovakav scenario bio moguć
insomnia78

#1143 Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
radostan dan

#1144 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

kod brodoloma uvjek možeš da se uhvatiš za kakvo drvo, pojas, plastiku...za razliku od aviona, kod kojeg prilikom pada, mogu da se uhvatim samo za organ...
spreca

#1145 Re: Avionske nesrece

Post by spreca »

radostan dan wrote:kod brodoloma uvjek možeš da se uhvatiš za kakvo drvo, pojas, plastiku...za razliku od aviona, kod kojeg prilikom pada, mogu da se uhvatim samo za organ...
a jos belaj u tom srahu da se ne ufatis za ciji drugi :lol: :lol: :lol: jel ono Bora kaze vezite se slijecemo a mozda i necemo :lol: :lol: :lol:
radostan dan

#1146 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

vjerujem da je panika, ali da bih baš toliko bio izbezumljen, ne vjerujem... :lol:
spreca

#1147 Re: Avionske nesrece

Post by spreca »

radostan dan wrote:vjerujem da je panika, ali da bih baš toliko bio izbezumljen, ne vjerujem... :lol:
:thumbup: :lol: :lol: :lol: radije bih se ufatio kakvih sisa i guzova :lol:
Enticer

#1148 Re: Avionske nesrece

Post by Enticer »

beco wrote:Jednom se vračao iz Njemačke u Sarajevo i nisam nešto dugo letio 2 godine tako nešto, prpa me uhvatila. Noč prije gledao neku nesreču na Havajima kad se dio oplate aviona otkinuo (stjuardesa samo poginula) i sad jedan od likova što je u emisiji, govori da je na vratima u aviona vidio pukotine na limu. Sad ulazim ja u avion, stanem reko da ja pregledam vrata :roll:.

Gledao sam i ja tu emisiju :lol: avion sletio kao kabriolet :D vjeruj mi da sam i ja nakon te emisije pozorno posmatrao vrata aviona i one sarafe na krilima ne bi li sta primjetio nesto sto ne valja :lol: :lol:
Ja sam veliki fanatik tih emisija o avionima, rijetko koju sam propustio geldati. Za svaki slucaj podesim na mobitelu da mi zazvoni 5 minuta prije pocetka emisije :oops:
Last edited by Enticer on 19/03/2014 12:11, edited 1 time in total.
Danguba

#1149 Re: Avionske nesrece

Post by Danguba »

Neocekivano se vratio. Malezijci ga skinuli kao X objekat i sada to kriju.
Edin H.

#1150 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Sta je sada, hatery?

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/stude ... /140319003

Nas'o ga levat, na drvetu :-)
Post Reply