Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kerima1

#1126 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

RNG_25 wrote:Šta je spoznaja?
Naso, Towelie odgovorite covjeku jer vi govorite o spoznaji.

Moje misljenje je to,da se moze vjerovati,ne spoznati.Spoznaja Boga je nemoguca jer je po islamskom ucenju sakriven.
RNG_25

#1127 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

kerima1 wrote:
RNG_25 wrote:Šta je spoznaja?
Naso, Towelie odgovorite covjeku jer vi govorite o spoznaji.

Moje misljenje je to,da se moze vjerovati,ne spoznati.Spoznaja Boga je nemoguca jer je po islamskom ucenju sakriven.
Sakriven, od koga? Od čega?

Usput, odgovorio mi je fatamorgana, premda je odgovorio netačno.
kerima1

#1128 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

Sakriven, od koga? Od čega?
Ja to Nasi i Towelie-u za ono kako ga islam opisuje skriven.
Kroksica

#1129 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

statixx wrote:budisticko-krajinsku
:lol:
zijancer

#1130 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

:P kazu da za ovo treba lajftajm
Image
nasa

#1131 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Mislis sta je spoznaja Boga ili bas da dajemo definicije spoznaje....prvo je proces spoznaje jer spoznat Boga bas ne mozemo pa, mi ustvari spoznajemo Bozansko u sebi, izvan iskustva i oslobodjeno cak i nasih promisljanja kasnije u procesu spoznaje postaje kroz promisljanja i umna spoznaja, ali ako se vratimo na osnovu, na srcanu potvrdu onda je to spoznaja Bozanskog u sebi.

Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio

Znaci, spoznaja je i u nama...

a Kaze i

Srce nije poreklo ono sto je vidio

....
prenosnik

#1132 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Kad vec pricamo o bogobojaznosti, mogli bi za pocetak prvo da tacno definisemo termin taqwa.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:36, edited 1 time in total.
zagortenej

#1133 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Zato stani licem svojim vjeri pravoj, fitretu Allahovom, onom po kojem je stvorio ljude. Nema promjene stvaranja Allahovog. To je vjera prava, ali većina ljudi ne zna. (Mlivo)
kritichar

#1134 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

RNG_25 wrote: Aha. Allah ne traži od tebe da mu se diviš. Ne traži od tebe ni ljubav. Traži od tebe da ga se bojiš. I da ga obožavaš. Uostalom, stihovi neke pjesme nekog pjesnika, pri čemu su riječi odabrane "radi rime", mogu da znače nešto bitno, a mogu i da ne znače.

Dakle, može li se u isto vrijeme bojati nekoga i voljeti taj neko?
ovim stihom sam ti htio da pokažem da se može i voljeti i bojati, ali nisi skontao

A Bog traži našu ljubav:
“Reci: ’Ako Allaha volite, mene slijedite i Allah ce vas voljeti i grijehe vam oprostiti’." (Ali'Imran;31)
zagortenej

#1135 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

kritichar wrote:
RNG_25 wrote: Aha. Allah ne traži od tebe da mu se diviš. Ne traži od tebe ni ljubav. Traži od tebe da ga se bojiš. I da ga obožavaš. Uostalom, stihovi neke pjesme nekog pjesnika, pri čemu su riječi odabrane "radi rime", mogu da znače nešto bitno, a mogu i da ne znače.

ovim stihom sam ti htio da pokažem da se može i voljeti i bojati, ali nisi skontao

A Bog traži našu ljubav:
“Reci: ’Ako Allaha volite, mene slijedite i Allah ce vas voljeti i grijehe vam oprostiti’." (Ali'Imran;31)
Koga da slijedimo? i kome je ovo rečeno da slijedi?
kritichar

#1136 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

zagortenej wrote: Koga da slijedimo? i kome je ovo rečeno da slijedi?
Kur'an je objavljen poslaniku Muhamedu s.a.w.s., a da on to prenese ostalim ljudima
i kad se kaže u Kur'anu "Reci", to znači "Reci o Muhamede"
RNG_25

#1137 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

kritichar wrote:

A Bog traži našu ljubav:
Taj stih je svakako dvosmislen. A stava sam, svakako, da ne možeš nekoga u isto vrijeme istinski i potpuno voljeti i bojati ga se. Ali ako ti možeš, samo naprijed.
prenosnik

#1138 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Pa razmisljala sam bas da stavim fitretu ali izabrala sam ovaj da ne ulazim u pojasnjavanja ali sipak.... :D
radi se o fitretskoj spoznaji, a ajet nam objasnjava da su ljudi stvoreni prema pravoj vjeri, fitretu Alahovom, a dalje mi to Bozansko stvaranje prepoznajemo u sebi, prirodno prepoznajemo u sebi vjeru....
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:37, edited 1 time in total.
nasa

#1139 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Pa razmisljala sam bas da stavim fitretu ali izabrala sam ovaj da ne ulazim u pojasnjavanja ali sipak.... :D
radi se o fitretskoj spoznaji, a ajet nam objasnjava da su ljudi stvoreni prema pravoj vjeri, fitretu Alahovom, a dalje mi to Bozansko stvaranje prepoznajemo u sebi, prirodno prepoznajemo u sebi vjeru....
prenosnik

#1140 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

to razumijem prema pravoj vjeri,prema Alahovoj prirodi u smislu da nase stvarananje je takvo da nosimo u sebi i pravu vjeru, vjeru koja je Bozanskog porijekla,Bozanski pecat u nama, da mi stanemo prema pravoj vjeri, Alahovoj prirodi.Ne mislim da ajet cilja na cjelokupno stvaranje u smislu fizickog izgleda i svega ostalog niti da se pravi ta paralela vec da se govori o porijeklu vjere u covjeku i njenom karakteru.
nasa

#1141 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ja to razumijem prema pravoj vjeri,prema Alahovoj prirodi u smislu da nase stvarananje je takvo da nosimo u sebi i pravu vjeru, vjeru koja je Bozanskog porijekla,Bozanski pecat u nama, da mi stanemo prema pravoj vjeri, Alahovoj prirodi.Ne mislim da ajet cilja na cjelokupno stvaranje u smislu fizickog izgleda i svega ostalog niti da se pravi ta paralela vec da se govori o porijeklu vjere u covjeku i njenom karakteru.

Naravno, gledajuci da postavljac pitanja nije musliman onda se mogu uzeti u obzir i druga objasnjenja prirode i porijekla vjere u covjeku, mogli bi reci da je to ideja, ideal koji postaje dio nasih stremljenja....i da je to onda ono sto mi prepoznajemo u sebi.
Towelie

#1142 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Ukratko, iskra onog bozanskog u coveku sta mu je neophodno da ispuni ulogu halife na Zemlji.
nasa

#1143 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ma ja to, mislim mi sebe razortkrivamo iako cesto se koristi samo termin nadogradjujemo....medjutim islam nosi taj jedan poziv na unutrasnju i vanjsku izgradnju, u smislu da unutrasnja podrazumjeva upravo oslobadjanje, pronalazak ciste prirode nas samih i onda mi tu pronalzimo taj ideal, ideju, vjeru...pronalazimo Boga ili sto bi Tolstoj rekao spoznao sam Gospodara isticuci da nista nije otkrio da je to vec bilo u njemu.
prenosnik

#1144 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

to razumijem prema pravoj vjeri,prema Alahovoj prirodi u smislu da nase stvarananje je takvo da nosimo u sebi i pravu vjeru, vjeru koja je Bozanskog porijekla,Bozanski pecat u nama, da mi stanemo prema pravoj vjeri, Alahovoj prirodi.Ne mislim da ajet cilja na cjelokupno stvaranje u smislu fizickog izgleda i svega ostalog niti da se pravi ta paralela vec da se govori o porijeklu vjere u covjeku i njenom karakteru.
prenosnik

#1145 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

nasa wrote:Ma ja to, mislim mi sebe razortkrivamo iako cesto se koristi samo termin nadogradjujemo....medjutim islam nosi taj jedan poziv na unutrasnju i vanjsku izgradnju, u smislu da unutrasnja podrazumjeva upravo oslobadjanje, pronalazak ciste prirode nas samih i onda mi tu pronalzimo taj ideal, ideju, vjeru...pronalazimo Boga ili sto bi Tolstoj rekao spoznao sam Gospodara isticuci da nista nije otkrio da je to vec bilo u njemu.
aha, ti si onda neki islamski gnostik?
nasa

#1146 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

ergo, ako vas dobro shvatam, okrenite svoje lice svojoj nutrini, bozanskom u vama
Eh to, Tolstoj o tome pise u Ana Karenjina, i ne ne mislim da je bio musliman da ne bude sad ovo, ono :D vec on je trazio vjeru u Boga ostavljajuci za kasnije pripadnost religiji, postojanje razlicitih religija itd. i pronalazi je u sebi, vrlo lijepo je to opisao i meni se to isto desilo :lol: pa malo je reci da me je odusevio i citirala sam ga sto puta
zagortenej

#1147 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

neki kažu da je sve u nama, i čitav Kur'an.
Towelie

#1148 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:Ukratko, iskra onog bozanskog u coveku sta mu je neophodno da ispuni ulogu halife na Zemlji.

nije da ste skroz promasili loptu, ali...:)

ergo, ako vas dobro shvatam, okrenite svoje lice svojoj nutrini, bozanskom u vama?
Sad si me podsetio na Hadirino citiranje "da li biste ti" :D
A moracu ti uskratiti odgovor ovaj put, pisem s mobilnog a u zurbi sam bas.
prenosnik

#1149 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

prenosnik

#1150 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:38, edited 1 time in total.
Post Reply