Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mislis sta je spoznaja Boga ili bas da dajemo definicije spoznaje....prvo je proces spoznaje jer spoznat Boga bas ne mozemo pa, mi ustvari spoznajemo Bozansko u sebi, izvan iskustva i oslobodjeno cak i nasih promisljanja kasnije u procesu spoznaje postaje kroz promisljanja i umna spoznaja, ali ako se vratimo na osnovu, na srcanu potvrdu onda je to spoznaja Bozanskog u sebi.
Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio
Zato stani licem svojim vjeri pravoj, fitretu Allahovom, onom po kojem je stvorio ljude. Nema promjene stvaranja Allahovog. To je vjera prava, ali većina ljudi ne zna. (Mlivo)
RNG_25 wrote:
Aha. Allah ne traži od tebe da mu se diviš. Ne traži od tebe ni ljubav. Traži od tebe da ga se bojiš. I da ga obožavaš. Uostalom, stihovi neke pjesme nekog pjesnika, pri čemu su riječi odabrane "radi rime", mogu da znače nešto bitno, a mogu i da ne znače.
Dakle, može li se u isto vrijeme bojati nekoga i voljeti taj neko?
ovim stihom sam ti htio da pokažem da se može i voljeti i bojati, ali nisi skontao
A Bog traži našu ljubav:
“Reci: ’Ako Allaha volite, mene slijedite i Allah ce vas voljeti i grijehe vam oprostiti’." (Ali'Imran;31)
RNG_25 wrote:
Aha. Allah ne traži od tebe da mu se diviš. Ne traži od tebe ni ljubav. Traži od tebe da ga se bojiš. I da ga obožavaš. Uostalom, stihovi neke pjesme nekog pjesnika, pri čemu su riječi odabrane "radi rime", mogu da znače nešto bitno, a mogu i da ne znače.
ovim stihom sam ti htio da pokažem da se može i voljeti i bojati, ali nisi skontao
A Bog traži našu ljubav:
“Reci: ’Ako Allaha volite, mene slijedite i Allah ce vas voljeti i grijehe vam oprostiti’." (Ali'Imran;31)
Koga da slijedimo? i kome je ovo rečeno da slijedi?
RNG_25 wrote:
A Bog traži našu ljubav:
Taj stih je svakako dvosmislen. A stava sam, svakako, da ne možeš nekoga u isto vrijeme istinski i potpuno voljeti i bojati ga se. Ali ako ti možeš, samo naprijed.
Pa razmisljala sam bas da stavim fitretu ali izabrala sam ovaj da ne ulazim u pojasnjavanja ali sipak....
radi se o fitretskoj spoznaji, a ajet nam objasnjava da su ljudi stvoreni prema pravoj vjeri, fitretu Alahovom, a dalje mi to Bozansko stvaranje prepoznajemo u sebi, prirodno prepoznajemo u sebi vjeru....
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:37, edited 1 time in total.
Pa razmisljala sam bas da stavim fitretu ali izabrala sam ovaj da ne ulazim u pojasnjavanja ali sipak....
radi se o fitretskoj spoznaji, a ajet nam objasnjava da su ljudi stvoreni prema pravoj vjeri, fitretu Alahovom, a dalje mi to Bozansko stvaranje prepoznajemo u sebi, prirodno prepoznajemo u sebi vjeru....
to razumijem prema pravoj vjeri,prema Alahovoj prirodi u smislu da nase stvarananje je takvo da nosimo u sebi i pravu vjeru, vjeru koja je Bozanskog porijekla,Bozanski pecat u nama, da mi stanemo prema pravoj vjeri, Alahovoj prirodi.Ne mislim da ajet cilja na cjelokupno stvaranje u smislu fizickog izgleda i svega ostalog niti da se pravi ta paralela vec da se govori o porijeklu vjere u covjeku i njenom karakteru.
Ja to razumijem prema pravoj vjeri,prema Alahovoj prirodi u smislu da nase stvarananje je takvo da nosimo u sebi i pravu vjeru, vjeru koja je Bozanskog porijekla,Bozanski pecat u nama, da mi stanemo prema pravoj vjeri, Alahovoj prirodi.Ne mislim da ajet cilja na cjelokupno stvaranje u smislu fizickog izgleda i svega ostalog niti da se pravi ta paralela vec da se govori o porijeklu vjere u covjeku i njenom karakteru.
Naravno, gledajuci da postavljac pitanja nije musliman onda se mogu uzeti u obzir i druga objasnjenja prirode i porijekla vjere u covjeku, mogli bi reci da je to ideja, ideal koji postaje dio nasih stremljenja....i da je to onda ono sto mi prepoznajemo u sebi.
Ma ja to, mislim mi sebe razortkrivamo iako cesto se koristi samo termin nadogradjujemo....medjutim islam nosi taj jedan poziv na unutrasnju i vanjsku izgradnju, u smislu da unutrasnja podrazumjeva upravo oslobadjanje, pronalazak ciste prirode nas samih i onda mi tu pronalzimo taj ideal, ideju, vjeru...pronalazimo Boga ili sto bi Tolstoj rekao spoznao sam Gospodara isticuci da nista nije otkrio da je to vec bilo u njemu.
to razumijem prema pravoj vjeri,prema Alahovoj prirodi u smislu da nase stvarananje je takvo da nosimo u sebi i pravu vjeru, vjeru koja je Bozanskog porijekla,Bozanski pecat u nama, da mi stanemo prema pravoj vjeri, Alahovoj prirodi.Ne mislim da ajet cilja na cjelokupno stvaranje u smislu fizickog izgleda i svega ostalog niti da se pravi ta paralela vec da se govori o porijeklu vjere u covjeku i njenom karakteru.
nasa wrote:Ma ja to, mislim mi sebe razortkrivamo iako cesto se koristi samo termin nadogradjujemo....medjutim islam nosi taj jedan poziv na unutrasnju i vanjsku izgradnju, u smislu da unutrasnja podrazumjeva upravo oslobadjanje, pronalazak ciste prirode nas samih i onda mi tu pronalzimo taj ideal, ideju, vjeru...pronalazimo Boga ili sto bi Tolstoj rekao spoznao sam Gospodara isticuci da nista nije otkrio da je to vec bilo u njemu.
ergo, ako vas dobro shvatam, okrenite svoje lice svojoj nutrini, bozanskom u vama
Eh to, Tolstoj o tome pise u Ana Karenjina, i ne ne mislim da je bio musliman da ne bude sad ovo, ono vec on je trazio vjeru u Boga ostavljajuci za kasnije pripadnost religiji, postojanje razlicitih religija itd. i pronalazi je u sebi, vrlo lijepo je to opisao i meni se to isto desilo pa malo je reci da me je odusevio i citirala sam ga sto puta
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:38, edited 1 time in total.