BAKIRE ODLAZI
- shibonja
#1126 Re: BAKIRE ODLAZI
Jos malo pa ce pocet o amebama...
-
wolf07
#1127 Re: BAKIRE ODLAZI
Kad se na jednom mjestu nadje pet ili deset budala i medju njih dodje jedan normalan, nikakav problem nije budalama da ismijavaju ovog normalnog. Medjutim, to ne mijenja stanje stvari - budale ostaju budale, a normalan je i dalje normalan. Brojno stanje budala i normalnih nece od jednih napraviti druge. Jedan francuski novinar kome sam nazalost zaboravio ime je davno rekao da i kad 40 ili 50 miliona ljudi kaze glupost to i dalje ostaje - glupost!
Krenulo je tako sto se Bakiru prigovara priblizavanje Edoganu, pa je kao krunski dokaz da to ne valja izvuceno da je Turska prodala Bosnu Austro-Ugarskoj! To je isto toliko tacno koliko i tvrdnja da recimo ne valja imati posla s Nijemcima jer su oni nacisti! S tom razlikom sto bi ova tvrdnja za Nijemce jos i mogla da se prihvati ako cemo uzeti u obzir vremensku distancu, koliko je vremena proslo od kad su Turci "prodali" Bosnu i od kad su Nijemci bili nacisti pa do danas!
Ta tvrdnja da su Nijemci nacisti je obicna glupost i niko normalan nece imati problema da to prihvati medjutim ima sijaset budala koje ce klimnuti glavom kad kazes - ma mani se Turaka oni su nas jednom prodali!
Postavlja se pitanje zasto je to tako? I ne samo to, nego zasto negativnu percepciju ima bilo sta sto je vezano za Tursku? Van svake sumnje vjerujem da je u pitanju cinjenica da je srpska propagandna masinerija odradila svoj dio posla i to nije uradjeno prosle godine, niti juce! Rijec je o tome da je citav skolski sistem bivse SFRJ bio okrenut ka tome da se Turci imaju prikazati iskljucivo u losem svjetlu! Ova rasprava koju mi ovdje vodimo je samo rezultat cinjenice da su mnogi progutali tu udicu i danas "pro bono" rade za Srbiju a da toga nisu ni svjesni. Naravno, sad ce odmah salva uveda na moj racun ali eto vam, vrijedjajte. To nece ni za sekundu promijeniti ni jednu jedinu cinjenicu o kojoj ovdje pricamo.
A te cinjenice su sljedece:
1. Nigdje u svijetu se za placanje teritorije koja je uzeta bilo kakvim sredstvom prinude nece kazati da je u pitanju kupoprodaja! Nazivati takve ugovore kupoprodajnim je isto toliko smijesno i zalosno kao i kad bismo nazvali validnim ugovore koji su pravljeni 1992.g. u kojima Bosnjak iz Bijeljine npr. daruje svoju zemlju, kucu itd. RS-u ili nekom komsiji Jovanu! Znam da cete sad poceti da pjenite kako takvi ugovori nisu vazeci i kako je to ispravljeno cim je zavrsen rat medjutim, zaboravljate da ti darovni ugovori nisu vazeci samo iz jednog razloga - umjesto ratnih zakona "a la Karadzic" dosli su kakvi-takvi standardi pa je to palo u vodu.
2. Turska je u vrijeme Berlinskog kongresa nemocna da brani bilo sta. Nekih dvadesetak godina je jos nemocnija medjutim to samo za vas ne predstavlja bitnu cinjenicu u cijeloj ovoj jednacini.
3. Austro-Ugarska ne placa Bosnu i Hercegovinu vec sultanove posjede u njoj! To je takodje samo za vas nebitna stavka u cijeloj prici i mlatite k'o Maxim po diviziji.
4. Samo za vas i samo u ovom slucaju su termini "platiti kompenzaciju" i "kupiti" ista stvar. U sustini, kad kupite nesto za 2,5 mil. funti i kad platite kompenzaciju za nesto 2,5 mil.funti efekti po vas novacanik jesu isti ali pravni efekti kupovine i placanja kompenzacije nisu i nikad ne mogu biti isti taman kad bismo nastavili jos deset godina da se ubjedjujema da li je to dvoje isto ili nije - jer nije isto!
Krenulo je tako sto se Bakiru prigovara priblizavanje Edoganu, pa je kao krunski dokaz da to ne valja izvuceno da je Turska prodala Bosnu Austro-Ugarskoj! To je isto toliko tacno koliko i tvrdnja da recimo ne valja imati posla s Nijemcima jer su oni nacisti! S tom razlikom sto bi ova tvrdnja za Nijemce jos i mogla da se prihvati ako cemo uzeti u obzir vremensku distancu, koliko je vremena proslo od kad su Turci "prodali" Bosnu i od kad su Nijemci bili nacisti pa do danas!
Ta tvrdnja da su Nijemci nacisti je obicna glupost i niko normalan nece imati problema da to prihvati medjutim ima sijaset budala koje ce klimnuti glavom kad kazes - ma mani se Turaka oni su nas jednom prodali!
Postavlja se pitanje zasto je to tako? I ne samo to, nego zasto negativnu percepciju ima bilo sta sto je vezano za Tursku? Van svake sumnje vjerujem da je u pitanju cinjenica da je srpska propagandna masinerija odradila svoj dio posla i to nije uradjeno prosle godine, niti juce! Rijec je o tome da je citav skolski sistem bivse SFRJ bio okrenut ka tome da se Turci imaju prikazati iskljucivo u losem svjetlu! Ova rasprava koju mi ovdje vodimo je samo rezultat cinjenice da su mnogi progutali tu udicu i danas "pro bono" rade za Srbiju a da toga nisu ni svjesni. Naravno, sad ce odmah salva uveda na moj racun ali eto vam, vrijedjajte. To nece ni za sekundu promijeniti ni jednu jedinu cinjenicu o kojoj ovdje pricamo.
A te cinjenice su sljedece:
1. Nigdje u svijetu se za placanje teritorije koja je uzeta bilo kakvim sredstvom prinude nece kazati da je u pitanju kupoprodaja! Nazivati takve ugovore kupoprodajnim je isto toliko smijesno i zalosno kao i kad bismo nazvali validnim ugovore koji su pravljeni 1992.g. u kojima Bosnjak iz Bijeljine npr. daruje svoju zemlju, kucu itd. RS-u ili nekom komsiji Jovanu! Znam da cete sad poceti da pjenite kako takvi ugovori nisu vazeci i kako je to ispravljeno cim je zavrsen rat medjutim, zaboravljate da ti darovni ugovori nisu vazeci samo iz jednog razloga - umjesto ratnih zakona "a la Karadzic" dosli su kakvi-takvi standardi pa je to palo u vodu.
2. Turska je u vrijeme Berlinskog kongresa nemocna da brani bilo sta. Nekih dvadesetak godina je jos nemocnija medjutim to samo za vas ne predstavlja bitnu cinjenicu u cijeloj ovoj jednacini.
3. Austro-Ugarska ne placa Bosnu i Hercegovinu vec sultanove posjede u njoj! To je takodje samo za vas nebitna stavka u cijeloj prici i mlatite k'o Maxim po diviziji.
4. Samo za vas i samo u ovom slucaju su termini "platiti kompenzaciju" i "kupiti" ista stvar. U sustini, kad kupite nesto za 2,5 mil. funti i kad platite kompenzaciju za nesto 2,5 mil.funti efekti po vas novacanik jesu isti ali pravni efekti kupovine i placanja kompenzacije nisu i nikad ne mogu biti isti taman kad bismo nastavili jos deset godina da se ubjedjujema da li je to dvoje isto ili nije - jer nije isto!
Last edited by wolf07 on 04/09/2014 00:14, edited 1 time in total.
- Rampage
#1128 Re: BAKIRE ODLAZI
Da nije ovog foruma ne bih znao da među Bošnjacima također postoje ovakvi mitomani, nevjerovatno
"Nije gov*o, to se ker posr*o"
"Nije gov*o, to se ker posr*o"
- JThomas
#1129 Re: BAKIRE ODLAZI
ili turska nije prodala bosnu, već se iste odrekla u zamjenu za odgovarajuću materijalnu kompenzaciju 
-
weredsf
#1130 Re: BAKIRE ODLAZI
Mozes li naci taj dio u protokolu??JThomas wrote:ili turska nije prodala bosnu, već se iste odrekla u zamjenu za odgovarajuću materijalnu kompenzaciju
- madner
#1131 Re: BAKIRE ODLAZI
Nema dalje, ovo je delirium.
-
weredsf
#1132 Re: BAKIRE ODLAZI
Zasto Zlatkomadner wrote:Nema dalje, ovo je delirium.
-
wolf07
#1133 Re: BAKIRE ODLAZI
Jebiga, kad se nema argumenata onda ide: "nema dalje", vagon pun raznih smajlija, "vidi mu glave", "e, jesi pametan" i slicni "argumenti".
P.S.
Sljedeci put kad podjete u prodavnicu ako ne budete znali kolika je cijena pastete ili gulasa pitajte onu tetu na kasi koliku kompenzaciju treba da platite da biste uzeli sta vam treba. Garantujem da vam se niko nece nasmijat!
P.S.
Sljedeci put kad podjete u prodavnicu ako ne budete znali kolika je cijena pastete ili gulasa pitajte onu tetu na kasi koliku kompenzaciju treba da platite da biste uzeli sta vam treba. Garantujem da vam se niko nece nasmijat!
- madner
#1134 Re: BAKIRE ODLAZI
Wolfie i prica o argumentima.
Hajmo redom:
Bakir i Erdogan prizivaju stare veze i bratske odnose od nekada, tako da je sasvim logicno ispitati koliko su odnosi tada bili bratski. Recimo sasvim sigurno je losiji period za Bosanace/Bosnjake bio od 1830 do 1880 nego od 1920 do 1995 te.
Srpska propaganda nema veze sa tim, nego jednostavne cinjenice koje su mogu naci u bilo kojoj knjizi o tom dobu. No kada se ne zeli priznati nesto sto pise crno na bijelo, onda tu nema pomoci. Mentalni sklop koji je takav jednostavno ne zeli preispitati takve stvari.
1. Kod anektiranja Bosne i Hercegovine nije bilo prinude. Austrija i Turska nisu 1908 vodile rat nego se diplomatskim putem rjesio spor na obostrano zadovoljstvo.
2. 30 godina kasnije Turska ima podrsku Britanije, Rusije, Francuske i Srbije, dok Austrija racuna samo na Njemacku. Ne lupetaj ako pojma nemas.
3. Glupost, private korespodencije izmedju ministara vanjskih poslova su jasne i to je samo nacin da Austrija ne izgubi prestiz u svijetu, jer ne zeli preuzeti udio duga Turske. Cak i bez istih, ugovor u pitanju je jasan, jedna strana daje 2.5 miliona, druga strana daje priznanje aneksije i odustaje od daljih zahtjeva ili polaganja prava na Bosnu. Sultanovi posjedi su vec Austrijski
Ovo je vec ocajnicki pokusaj bjezanja.
4. Koja je razlika za mene ako ti sklopimo ugovor za zemlju i navedemo da ces jednom biti novcano kompenziran a drugi put mojim satom? Hoce li neki sud ponistiti kupovinu?
Hajmo redom:
Bakir i Erdogan prizivaju stare veze i bratske odnose od nekada, tako da je sasvim logicno ispitati koliko su odnosi tada bili bratski. Recimo sasvim sigurno je losiji period za Bosanace/Bosnjake bio od 1830 do 1880 nego od 1920 do 1995 te.
Srpska propaganda nema veze sa tim, nego jednostavne cinjenice koje su mogu naci u bilo kojoj knjizi o tom dobu. No kada se ne zeli priznati nesto sto pise crno na bijelo, onda tu nema pomoci. Mentalni sklop koji je takav jednostavno ne zeli preispitati takve stvari.
1. Kod anektiranja Bosne i Hercegovine nije bilo prinude. Austrija i Turska nisu 1908 vodile rat nego se diplomatskim putem rjesio spor na obostrano zadovoljstvo.
2. 30 godina kasnije Turska ima podrsku Britanije, Rusije, Francuske i Srbije, dok Austrija racuna samo na Njemacku. Ne lupetaj ako pojma nemas.
3. Glupost, private korespodencije izmedju ministara vanjskih poslova su jasne i to je samo nacin da Austrija ne izgubi prestiz u svijetu, jer ne zeli preuzeti udio duga Turske. Cak i bez istih, ugovor u pitanju je jasan, jedna strana daje 2.5 miliona, druga strana daje priznanje aneksije i odustaje od daljih zahtjeva ili polaganja prava na Bosnu. Sultanovi posjedi su vec Austrijski
Ovo je vec ocajnicki pokusaj bjezanja.
4. Koja je razlika za mene ako ti sklopimo ugovor za zemlju i navedemo da ces jednom biti novcano kompenziran a drugi put mojim satom? Hoce li neki sud ponistiti kupovinu?
- madner
#1135 Re: BAKIRE ODLAZI
Sjajno, dakle mozemo se sloziti da smo bili kusur i da shodno tome nema potrebe romantizirati odnose u Osmanskom Carstvu? Sultanov zeton.maher wrote:steta, ovo je fina tema za raspravu ... samo je kvari predizborna kampanja ... stvari se moraju posmatrati iz tadasnjeg konteksta, a ne ucitavati dnevnu politiku ...
suvisna je rasprava da li je prodaja ili kompenzacija ili nesto trece ... i jedna i druga imperija su bile feudalne tako da to nije bila ni prva ni zadnja prodaja, prepustanje ili rentanje ... britanija je za kipar placala sultanu godisnji najam, francuska je dobila tunis od sultana, ... pred berlinski kongres osmanlije su bankrotirale ...
samo treba vidjeti sta je bila alternativa i kako su prosli oni koje nisu "prodali" i cija se sudbina rjesavala u balkanskim ratovima ... sandzak, makedonija, albanija, bugarska, kosovo ... neka svako sam prosudi da li je bolje sto smo u danasnjim granicama "prodani" austrougarskoj i sta bi bilo da se taj problem rjesavao u balkanskim ratovima ... vjerovatno bi bilo svakome po malo...
Od svih drzava Balkana Bosna je daleko najgore prosla u ovom period. Jedino ona nije uspjela dobiti nacionalnu drzavu, jedino tu Osmanlije su mogle provesti sto su proveli. Grcka, Srbija i Bugarska su zbog Osmanskog senluncenja dobile nezavisnost (jer se Evropska javnost zgrazavala sta su radili) pa su Velike Sile intervensile.
Bosna je izgubila dio svoje elite, dio stanovnistva je preseljen, provincija od strane Osmanlija podjeljena na dva djela (B i H) da bi u 50im i drugi dio elite stradao kako bi se sjeme nezavinosti zatrlo u startu.
Od vecinski muslimanske, prosperitetne pokraine, pred ulazak Austrije udio muslimana je pao na ispod 50%, da bi podsticanjem migracije od Porte (jer su htjeli vise muslimana u djelovima pod svojom kontrolom) do 1880 udio je pao na 35%.
- Hajvan
#1136 Re: BAKIRE ODLAZI
i ti mislis da je oTaj Modner ZlOtko?weredsf wrote:Zasto Zlatkomadner wrote:Nema dalje, ovo je delirium.
i da, hebla vas turska!
rekoh ja vec- ovi muslimani su preoteli moj bošnjački identitet, moju domovinu bosnu i sve ovo im je neka prelazna faza ka nekoj muslimanskoj superdržavi-- eh to necete vidjeti, a niti dočekati!
- Paranoid
#1138 Re: BAKIRE ODLAZI
Zl0tko aka madneru
.. pomesce te Kirba ko Sefika kuhinju..
- madner
#1139 Re: BAKIRE ODLAZI
Kirba moze pomest samo svoju kuhinju. 
-
weredsf
#1140 Re: BAKIRE ODLAZI
Ma ne, do jucer se veliki vodja Zlatko smjesio sa njegovog avataraHajvan wrote:i ti mislis da je oTaj Modner ZlOtko?weredsf wrote:Zasto Zlatkomadner wrote:Nema dalje, ovo je delirium.![]()
![]()
i da, hebla vas turska!
rekoh ja vec- ovi muslimani su preoteli moj bošnjački identitet, moju domovinu bosnu i sve ovo im je neka prelazna faza ka nekoj muslimanskoj superdržavi-- eh to necete vidjeti, a niti dočekati!
-
weredsf
#1141 Re: BAKIRE ODLAZI
Zato i kmecis na topiku posvecenom njemumadner wrote:Kirba moze pomest samo svoju kuhinju.
- madner
#1142 Re: BAKIRE ODLAZI
Mislis rasturam znanjem dok vi kmecite da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno nesto drugo te da kompenzacija nije kupovina. Ne znam sta je jadnije.
Mada bi to onda znacilo da Turska nije prodala Bosnu nego je istu poklonila Austriji.
Mada bi to onda znacilo da Turska nije prodala Bosnu nego je istu poklonila Austriji.
-
T4h
#1143 Re: BAKIRE ODLAZI
Upravo tako, mi smo najgore prosli u kalkulacijama. Kasnija sudbina BiH, i u AU i poslije WWI je posljedica sistematskog unistavanja od strane Osmanilija koji su nas ostavili bukvalno obezglavljene u svom suludom pokusaju da Bosna ostane njihova provincija. Da smo dobili nezavisnost u tom periodu sve bi bilo drugacije (šbb kbb). Naravno to ne znaci da mi danas ne trebamo imati dobre odnose s Turskom, ali isto tako blesavo je zanositi se jer historija je jasna, barem onome ko zeli objektivno posmatrati stvari. Ova tema je odlicna i treba je nastaviti na "Historiji".madner wrote:Sjajno, dakle mozemo se sloziti da smo bili kusur i da shodno tome nema potrebe romantizirati odnose u Osmanskom Carstvu? Sultanov zeton.maher wrote:steta, ovo je fina tema za raspravu ... samo je kvari predizborna kampanja ... stvari se moraju posmatrati iz tadasnjeg konteksta, a ne ucitavati dnevnu politiku ...
suvisna je rasprava da li je prodaja ili kompenzacija ili nesto trece ... i jedna i druga imperija su bile feudalne tako da to nije bila ni prva ni zadnja prodaja, prepustanje ili rentanje ... britanija je za kipar placala sultanu godisnji najam, francuska je dobila tunis od sultana, ... pred berlinski kongres osmanlije su bankrotirale ...
samo treba vidjeti sta je bila alternativa i kako su prosli oni koje nisu "prodali" i cija se sudbina rjesavala u balkanskim ratovima ... sandzak, makedonija, albanija, bugarska, kosovo ... neka svako sam prosudi da li je bolje sto smo u danasnjim granicama "prodani" austrougarskoj i sta bi bilo da se taj problem rjesavao u balkanskim ratovima ... vjerovatno bi bilo svakome po malo...
Od svih drzava Balkana Bosna je daleko najgore prosla u ovom period. Jedino ona nije uspjela dobiti nacionalnu drzavu, jedino tu Osmanlije su mogle provesti sto su proveli. Grcka, Srbija i Bugarska su zbog Osmanskog senluncenja dobile nezavisnost (jer se Evropska javnost zgrazavala sta su radili) pa su Velike Sile intervensile.
Bosna je izgubila dio svoje elite, dio stanovnistva je preseljen, provincija od strane Osmanlija podjeljena na dva djela (B i H) da bi u 50im i drugi dio elite stradao kako bi se sjeme nezavinosti zatrlo u startu.
Od vecinski muslimanske, prosperitetne pokraine, pred ulazak Austrije udio muslimana je pao na ispod 50%, da bi podsticanjem migracije od Porte (jer su htjeli vise muslimana u djelovima pod svojom kontrolom) do 1880 udio je pao na 35%.
- Paranoid
#1144 Re: BAKIRE ODLAZI
Nema ba kmecanja madneru, a to sto se tice "rasturaca znanja" zapamti jedno: "Dokle god bude ovakvo stanje u BiH smatracu da nema pametnog kandidata, glasaca, a bogami ni forumasa"..madner wrote:Mislis rasturam znanjem dok vi kmecite da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno nesto drugo te da kompenzacija nije kupovina. Ne znam sta je jadnije.
- Dr. Kuca
#1145 Re: BAKIRE ODLAZI
Bolje sa turcima neg komunjarama 
- madner
#1146 Re: BAKIRE ODLAZI
Mudro si to rekao, nesto slicno je i moja nana prije par godina izjavila.Paranoid wrote:Nema ba kmecanja madneru, a to sto se tice "rasturaca znanja" zapamti jedno: "Dokle god bude ovakvo stanje u BiH smatracu da nema pametnog kandidata, glasaca, a bogami ni forumasa"..madner wrote:Mislis rasturam znanjem dok vi kmecite da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno nesto drugo te da kompenzacija nije kupovina. Ne znam sta je jadnije.
-
weredsf
#1147 Re: BAKIRE ODLAZI
Znaci onaj protokol kojim se izmedju ostalog rijesilo i pitanje nekretnina je kupoprodajni ugovormadner wrote:Mislis rasturam znanjem dok vi kmecite da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno nesto drugo te da kompenzacija nije kupovina. Ne znam sta je jadnije.
Koliko je "kupoprodajom" placeno ovo:The imperial Ottoman government and the imperial and royal dual
government of Austria-Hungary, desiring to solve by a common agree-
ment, certain questions pending between them
Natives of Bosnia and of Herzegovina who are actually in Turkey
(with the exception of the persons indicated in the notes to be exchanged
by the contracting parties after the ratification of the present protocol)
as well as Ottoman subjects, natives of different parts of the Ottoman
empire, travelling in, or residing permanently in Bosnia-Herzegovina,
will continue to preserve their Ottoman nationality as in the past.
'The inhabitants of Bosnia and Herzegovina domiciled in these prov-
inces shall be free to emigrate into the Ottoman empire conforming, as
in the past, to the laws of Bosnia and Herzegovina, and they will be ad-
mitted into Turkey as Ottomans
Ili ovoBosnia and Herzegovina, who are actually in Turkey, shall always have
the right to dispose freely of their real estate situated in Bosnia and Her-
zegovina, to lease it or to administer it directly themselves or through
third parties.
Mussulmans will continue to enjoy the same civil and political rights
as all the inhabitants of Bosnia and Herzegovina belonging to other
religions.
Eecognizing the imperial right of the Ottoman government over the
postal service, the dual government of Austria-Hungary agrees to sup-
press, upon the ratification of the present act, the imperial and royal post
offices actually in operation in Turkey, in the localities where no other
foreign post offices exist. It agrees further to suppress also the other
imperial and royal post offices in the Ottoman Empire in proportion as
the powers having post offices in Turkey suppress theirs.
- Paranoid
#1148 Re: BAKIRE ODLAZI
To je garant cestita zena cim je skontala da su mozgovi i rasturaci znanja davno napustili BiH.madner wrote:Mudro si to rekao, nesto slicno je i moja nana prije par godina izjavila.Paranoid wrote:Nema ba kmecanja madneru, a to sto se tice "rasturaca znanja" zapamti jedno: "Dokle god bude ovakvo stanje u BiH smatracu da nema pametnog kandidata, glasaca, a bogami ni forumasa"..madner wrote:Mislis rasturam znanjem dok vi kmecite da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno nesto drugo te da kompenzacija nije kupovina. Ne znam sta je jadnije.
-
weredsf
#1149 Re: BAKIRE ODLAZI
Sto malo ne rasturis to znanje po Zlatku, ipak je to tvoj izbormadner wrote:Mislis rasturam znanjem dok vi kmecite da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno nesto drugo te da kompenzacija nije kupovina. Ne znam sta je jadnije.
- madner
#1150 Re: BAKIRE ODLAZI
Da time se zacementirao odlazak preko 350 000 muslimana iz Bosne u Turski i onemogucio povratak, zasto to navodis kao nesto pozitivno?