Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
piupiu

#1126 Re: Ateizam

Post by piupiu »

S4mpion wrote:
piupiu wrote:Taj koncept 'vječnog života' nakon smrti meni svakako zvuči kao noćna mora. Čuj da živiš vječno. Pa ubila bih se. :lol:
Eh, ovo je zanimljivo. Nisam ovo čuo jednom. Međutim, primjetio sam da većina onih koji ovako razmišljaju ipak vole svoj život i ni 40, a čak ni 50 godina života im nije previše ako je proživljeno u zdravlju i sreći, uglavnom umru, ili će tek umrijeti, bez svoje volje. :mrgreen:

Koncept vječnog života nekima možda zvuči kao noćna mora, ali činjenica je da ga, kao ljudi, sa životom na kakav smo navikli, ne možemo pojmit. Za jednog leptira, čiji život traje 2 dana, 30 godina je vječnost. Postane li taj leptir čovjek, proživjeće i mnogo više od tih 30 godina, jer više ništa nije nalik životu leptira, dobio je novi život u kojem 30 godina uopšte nije mnogo.
Mislim da mladi ljudi ne mogu zamisliti da su stari ljudi vrlo često od nekog trenutka spremni da umru, žele da umru. Ne znam koliko si se sretao s tim, ja dosta. To su vrlo neobične i teške situacije, mahom za one mladje koji ne shvataju tu psihološku transformaciju svojih starih.

Naravno, kada bi čitav Univerzum bio jedna velika igra u kojoj se ti kao neka energija svjesna same sebe pretvaraš u razne oblike života, živiš, umireš i ponovo se radjaš u nekom novom obliku, učeći, uživajući u svim svojim oblicima pojavnosti, znajući da sutra možeš biti nešto drugo, to bi bila predivna vječnost puna igre. Ali taj koncept o kojem pričam je, valjda, koncept Boga - gdje smo mi sve te njegove pojavnosti, i njemu je zabavno (ili nas je napravio iz strašne i čiste dosade :D), a mi se strašno patimo što ćemo krepati. A i samim pripadanjem prirodi čovjek može sebi ispričati istu priču - kad umreš, ako nahraniš zemlju, pretvorićeš se u travu, u tratinčicu, u maslačak, poješće te ovčica, od tebe će nastati mlijeko, popiće te mala ovčica, itd... Stvar koja mene uvijek užasno nervira oko ideje sopstvene smrti je radoznalost - sve bih dala da mogu virnuti kako li će izgledati svijet za 200 ili 2000 godina. Ne kao koncept vječnog života, nego iz puke radoznalosti, da virnem i ok, nazad medju tratinčice. :lol:
Connaisseur Karlin

#1127 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
S4mpion wrote:
piupiu wrote:Taj koncept 'vječnog života' nakon smrti meni svakako zvuči kao noćna mora. Čuj da živiš vječno. Pa ubila bih se. :lol:
Eh, ovo je zanimljivo. Nisam ovo čuo jednom. Međutim, primjetio sam da većina onih koji ovako razmišljaju ipak vole svoj život i ni 40, a čak ni 50 godina života im nije previše ako je proživljeno u zdravlju i sreći, uglavnom umru, ili će tek umrijeti, bez svoje volje. :mrgreen:

Koncept vječnog života nekima možda zvuči kao noćna mora, ali činjenica je da ga, kao ljudi, sa životom na kakav smo navikli, ne možemo pojmit. Za jednog leptira, čiji život traje 2 dana, 30 godina je vječnost. Postane li taj leptir čovjek, proživjeće i mnogo više od tih 30 godina, jer više ništa nije nalik životu leptira, dobio je novi život u kojem 30 godina uopšte nije mnogo.
Mislim da mladi ljudi ne mogu zamisliti da su stari ljudi vrlo često od nekog trenutka spremni da umru, žele da umru. Ne znam koliko si se sretao s tim, ja dosta. To su vrlo neobične i teške situacije, mahom za one mladje koji ne shvataju tu psihološku transformaciju svojih starih.

Naravno, kada bi čitav Univerzum bio jedna velika igra u kojoj se ti kao neka energija svjesna same sebe pretvaraš u razne oblike života, živiš, umireš i ponovo se radjaš u nekom novom obliku, učeći, uživajući u svim svojim oblicima pojavnosti, znajući da sutra možeš biti nešto drugo, to bi bila predivna vječnost puna igre. Ali taj koncept o kojem pričam je, valjda, koncept Boga - gdje smo mi sve te njegove pojavnosti, i njemu je zabavno (ili nas je napravio iz strašne i čiste dosade :D), a mi se strašno patimo što ćemo krepati. A i samim pripadanjem prirodi čovjek može sebi ispričati istu priču - kad umreš, ako nahraniš zemlju, pretvorićeš se u travu, u tratinčicu, u maslačak, poješće te ovčica, od tebe će nastati mlijeko, popiće te mala ovčica, itd... Stvar koja mene uvijek užasno nervira oko ideje sopstvene smrti je radoznalost - sve bih dala da mogu virnuti kako li će izgledati svijet za 200 ili 2000 godina. Ne kao koncept vječnog života, nego iz puke radoznalosti, da virnem i ok, nazad medju tratinčice. :lol:
ma kakvo umiranje, ljudi se sekksaju u 70tim bez problema, jesam bezobrzana :D :lol:

sad ozbiljno,jedino su Egipcani bili preoptereceni pojavom smrti , a svoje vjerovanje su istovrmeno koristili kao sredstvo da kontrolisu narod :D

vjerovanje u zabrgobni zivot je starije od abrhamskih religija, zahvaljujci ljudskom strahu od smrti :)
fatamorgana

#1128 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Živijo ateizam! :lol:
animals

#1129 Re: Ateizam

Post by animals »

I ja sam sve vise ateist..
jedna casna sestra u Spanjolskoj, rekla da Marija, Isusova majka nije bila djevica,
sto je i logicno..
bravo za casnu sestru..
kad ce revolucija i Islamu, hoce li ikada doci..
belfy

#1130 Re: Ateizam

Post by belfy »

animals wrote:I ja sam sve vise ateist..
jedna casna sestra u Spanjolskoj, rekla da Marija, Isusova majka nije bila djevica,
sto je i logicno..
bravo za casnu sestru..
oni su po tom pitanju reformisani. svi znaju da sve i jedan poslanik od Adema do Muhameda nije djevac.
animals

#1131 Re: Ateizam

Post by animals »

belfy wrote:
sto je i logicno..
bravo za casnu sestru..
oni su po tom pitanju reformisani. svi znaju da sve i jedan poslanik od Adema do Muhameda nije djevac.
A di su zene..
ili nisu ni postojale u Islamu..
Connaisseur Karlin

#1132 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

animals wrote:
belfy wrote:
sto je i logicno..
bravo za casnu sestru..
A di su zene..
uh,to je haram pitanje :D
belfy

#1133 Re: Ateizam

Post by belfy »

animals wrote:
belfy wrote:
sto je i logicno..
bravo za casnu sestru..
A di su zene..
pa zagovornici kazu da su zene u Islamu ravnopravne... :D
Zaitsev

#1134 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Zenu treba nogom nabiti gdje god je vidis! Ako ti ne znas sto si je nabio, zna ona i dragi Allah !!!
Dope_Man

#1135 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

piupiu wrote: Mislim da mladi ljudi ne mogu zamisliti da su stari ljudi vrlo često od nekog trenutka spremni da umru, žele da umru. Ne znam koliko si se sretao s tim, ja dosta. To su vrlo neobične i teške situacije, mahom za one mladje koji ne shvataju tu psihološku transformaciju svojih starih.

Religiozni, kada se pozivaju na strah od smrti kao odbranu ideje o vjecnom zivotu, ne razmisljaju o jednom bitnom aspektu, a to je ovo boldirano. Zivot na Zemlji je zanimljiv jer svaki dan ima potencijal da bude drugaciji, da vidimo nesto novo, da iskusimo nesto dosad nevidjeno.. postoje ciljevi, postoji teznja ka vise i smrt nas prekida. Zbog toga nas i smrt nervira jer, kao sto ti rece, zelimo vidjeti sta ce to biti za 100, 200..1000 godina.

U tom religijskom raju vjecnost je besmislena jer se tu nista ne dogadja, nema istrazivanja, nema dostizanja novih spoznaja, nema borbe za bilo sta.. samo puko postojanje bez ikakvog razloga. Jednom sam pisao da se iz toga vidi ogranicenost onih koji su to pisali, zivot je bio veoma tezak za mnoge tad i sama ideja o mjestu gdje ne moras raditi a imas hrane i vode koliko zelis se cinila savrsenstvom. Ali oni koji imaju hrane i vode koliko zele znaju da to nije savrsenstvo, da brzo prodje to zadovoljstvo i da onda trazis novi cilj. A tog cilja u raju nema i covjek, ako bi bio ovakav kakav jeste, bi se ubio na takvom mjestu :D
Dozer

#1136 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Umro Mujo, Fata plakala danima, i onda cula da ima tamo neka hanuma koja komunicira s mrtvima.
I ode Fata kod nje, pripreme se uradile, kojekakvi zapisi, tecnosti, predmeti, i pocela hanuma dozivati Muju...
U jednom momentu se zacu glas: "Sta je, ko me zove?!"
Fata sva usplahirena skoci - Mujo! Jesi to ti?!
Glas ce - Jesam Fato, sta hoces?
Fata - Moj Mujo... Kako si, sta radis, kako ti prolaze dani?
Glas - Nista, vala... Evo spremam se za rucak. A dani...ma, dobro je... Ujutro ustanem oko 5, onda se malo seksam, pa dorucak, pa malo trcim, pa se onda opet malo seksam pa rucak, pa se opet malo seksam. Onda malo otkunjam, pa kad ustanem onda se opet seksam, onda vecera, pa jos malo seksa, i onda idem na spavanje.
Fata ce - auu... Pa nisam imala pojma da je tako u raju!
Gals - Kakav raj, crna Fato... Ja sam ti sad zec na Trebevicu!
S4mpion

#1137 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

piupiu wrote: Mislim da mladi ljudi ne mogu zamisliti da su stari ljudi vrlo često od nekog trenutka spremni da umru, žele da umru. Ne znam koliko si se sretao s tim, ja dosta. To su vrlo neobične i teške situacije, mahom za one mladje koji ne shvataju tu psihološku transformaciju svojih starih.

Ovo je zanimljivo. Zamisli pođe ti to za rukom, vidiš kakav će svijet biti za 200 godina, pa te onda kopka kakav će biti za 2000 godina, pa za 3000 godina, pa... i sve tako dok svoju radoznalost ne privedeš kraju ili barem shvatiš da kraja nema. :mrgreen:
raoul duke

#1138 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

sto je i logicno..
bravo za casnu sestru..
Tesko da cemo takvu revoluciju docekati, ipak Islam kaska za Isus-om cca. 600 godina. Prije ce nas vanzemaljci posjetiti i masovno indoktrinirati u neku njihovu religiju nego sto ce se Islam emancipovati :-)
chupacabra

#1139 Re: Ateizam

Post by chupacabra »

raoul duke wrote:
sto je i logicno..
bravo za casnu sestru..
Tesko da cemo takvu revoluciju docekati, ipak Islam kaska za Isus-om cca. 600 godina. Prije ce nas vanzemaljci posjetiti i masovno indoktrinirati u neku njihovu religiju nego sto ce se Islam emancipovati :-)
Ne mogu predvidjeti budućnost. Ono što znam je da Islam pati od kompleksa zadnje i perfektne objave i samim tim će reformacija biti puno duža i bolnija.
Raigor Stonehoof

#1140 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Dope_Man wrote:

Religiozni, kada se pozivaju na strah od smrti kao odbranu ideje o vjecnom zivotu, ne razmisljaju o jednom bitnom aspektu, a to je ovo boldirano. Zivot na Zemlji je zanimljiv jer svaki dan ima potencijal da bude drugaciji, da vidimo nesto novo, da iskusimo nesto dosad nevidjeno.. postoje ciljevi, postoji teznja ka vise i smrt nas prekida. Zbog toga nas i smrt nervira jer, kao sto ti rece, zelimo vidjeti sta ce to biti za 100, 200..1000 godina.

U tom religijskom raju vjecnost je besmislena jer se tu nista ne dogadja, nema istrazivanja, nema dostizanja novih spoznaja, nema borbe za bilo sta.. samo puko postojanje bez ikakvog razloga. Jednom sam pisao da se iz toga vidi ogranicenost onih koji su to pisali, zivot je bio veoma tezak za mnoge tad i sama ideja o mjestu gdje ne moras raditi a imas hrane i vode koliko zelis se cinila savrsenstvom. Ali oni koji imaju hrane i vode koliko zele znaju da to nije savrsenstvo, da brzo prodje to zadovoljstvo i da onda trazis novi cilj. A tog cilja u raju nema i covjek, ako bi bio ovakav kakav jeste, bi se ubio na takvom mjestu :D
:)

ellipsism
n. sadness that you’ll never be able to know how history will turn out

i ja patim od toga :D
raoul duke

#1141 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Image
Pandakonda

#1142 Re: Ateizam

Post by Pandakonda »

:-) :-)

Turska se obrušila na Darwina: Erdogan izbacuje ‘Teoriju evolucije’ iz škola i udžbenika

http://sandzakpress.net/turska-se-obrus ... -udzbenika
listopad

#1143 Re: Ateizam

Post by listopad »

raoul duke wrote:Image
Sto je najgore, postmodernisticke, privilegirane americke pseudo-feministkinje misle da je hidzab simbol nekakvog otpora i emancipacije. U Iranu je 1979. godine 100.000 zena izaslo na ulice da protestuju protiv zakona islamistickog rezima koji ih obvezuje na nosenje hidzaba. Mnoge ljude iz tzv. islamskog svijeta koji su bili tradicionalno skloni ljevici i koji su zbog svojih pogleda i sekularizma bili primorani napustiti domovinu je na Zapadu docekala "ljevica" koja ih je pocela optuzivati za "islamofobiju" umjesto da im pruzi ruku. :roll:

Evo slike iz Irana sa gore spomenutog protesta: https://3.bp.blogspot.com/-kgfyzEZo4hg/ ... b_iran.jpg
raoul duke

#1144 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Svijet ide u pogresnom smjeru definitivno :-)
broj dva

#1145 Re: Ateizam

Post by broj dva »

raoul duke wrote:Svijet ide u pogresnom smjeru definitivno :-)
---
Paradoks je da nam nikada nije bilo bolje, nikada nismo duze zivili, vise hrane imali, bolje medicine, udobnije domove, vise prava...
fatamorgana

#1146 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

broj dva wrote:
---
Paradoks je da nam nikada nije bilo bolje, nikada nismo duze zivili, vise hrane imali, bolje medicine, udobnije domove, vise prava...
I imali više vjerskih sloboda iako vjere doduše sve pa nešto brane, nemoj ovo, nemoj ono, nemoj danas, nemoj sutra, k'o biva slobodan si da poštuješ zabrane .....
Dope_Man

#1147 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

fatamorgana wrote:
broj dva wrote:
---
I imali više vjerskih sloboda iako vjere doduše sve pa nešto brane, nemoj ovo, nemoj ono, nemoj danas, nemoj sutra, k'o biva slobodan si da poštuješ zabrane .....
Zato sto vjere nikad i nisu bile za slobodu izbora vec za ''slobodu'' da dobijes vjeru po rodjenju i da se drzis njec cijeli zivot i radis kako vjera/vjerske vodje kazu. Eventualno imas slobodu da iz druge vjere predjes na X vjeru, ali nikako da iz X vjere predjes u drugu.
Dozer

#1148 Re: Ateizam

Post by Dozer »

I za svaku od njih je samo njihova pravovjerna, ostale su krivovjerne :D

Ja mislim da je i bog sad u teskom deveru sta da radi... 3x pisao knjige u kojima je ponavljao mir, tolerancija, postovanje, ne ubij, ne ukradi... A ovamo sve kontra. I to, da sve bude gore - svi se pozivaju na te knjige :lol: :lol: :lol:
Dope_Man

#1149 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dozer wrote:I za svaku od njih je samo njihova pravovjerna, ostale su krivovjerne :D

Ja mislim da je i bog sad u teskom deveru sta da radi... 3x pisao knjige u kojima je ponavljao mir, tolerancija, postovanje, ne ubij, ne ukradi... A ovamo sve kontra. I to, da sve bude gore - svi se pozivaju na te knjige :lol: :lol: :lol:
Nije da je i sam cistih ruku u tim knjigama. :/

Kontam da sad vjerovatno pise cetvrtu gdje ce izbaciti sve ratove u kojima je indirektno ucestvovao, zrtvovanja, poplave, suse, Sodomu i Gomoru itd.. Vec ce napisati nesto u duhu istocnjacke filozofije i poslati nam kakvog budistickog svestenika da nam pokaze pravi put :D
r_faruk

#1150 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

mozda nam ovu cetvrtu posalje na recenziju... precisceni tekst..... samo ce sada biti potreban nuklearni fizicar za tumacenje iste (s obzirom da je za shvatanja kurana potrebno naci visoko obrazovanog tumaca da to fino objasni polupismenim arapima iz sedmog vijeka)
Post Reply