Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa dobro, neko iznosi agumente, a neko se zahebaje.
Nema tog argumenta koji bi tebe doveo do toga da promjenis misljenje. A zna se ko nikad ne mijenja misljenje.
ALi, mogu jos par recenica zbog drugih da im ne bi ostalo nejasno. Mislim na mladju raju naravno.
Ne razumijem ovu teoriju o vise djece u familiji? No dobro, i sam si priznao da su ljudi odlazili vani kako bi sebi napravili ognjiste. Samo, zasto
a ko je to bila jedna prosperna i ekonomski jaka zemlja? Ako je jaka, uredjena, onda ne bi trebao biti problem naci posao i napraviti kucu?
Mislim, to su bar osnovne stvari koje bi se ocekivale od jedne tako jake drzave, da svojim gradjanima pruzi sansu za to a ne da se jebataju
po minhenskim kanalizacijama.
Moglo se sve to i u Yugi zaraditi, ali povuce covjeka zelja za "brzom" zaradom pa ode vani da uzme lovu pa da kod kuce trosi. Moj amidza je tako uradio. I nije nista vise stvorio od mog oca, a moj otac u rahatluku i ceifu prozivio zivot, a amidza kicmu ostavio u fabrici BMW-a.
Osim toga, u Yugi su ljudi dobijali stanove 1/1, a i kredite za gradnju kuca. Beskamatne.
A na zapadu te odmah ubaci u kombinaciju. Kredit za kucu, pa za auto pa kamate.... Pa te taj stan ili kuca izadju duplo skuplje nego da si u kesu platio. Kapitalizam, prijatelju.
Pa nismo, eto gore kazes da smo kupovali polovne satore od inferiornih Ceha i Poljaka.
Pa kupovalo se za bagatelu. Nije se moralo, ali kad ti covjek daje nesto za skoro pa dzaba, onda je blesavo ne kupiti. Mi smo za njih bili Njemacka, samo sto se kod nas zivot nije svodio na kuca poso, poso kuca.
Ovo sad vec postaje smijesno.
Mislim da zaista postaje smisjesno za mene i za ljude koji se sjecaju tog doba. Sta je za tebe kvalitetan zivot? Zivjeti "kuca poso (baustel i fabricka traka), poso kuca" za 2000 maraka ili zivjeti zivot i imati platu 1000 maraka.
Prijatelju, ne zaboravi da sa tom platom u Njemackoj nisi mogao puno toga napraviti, ali si mogao doci nazad kuci i glumiti frajera ljudim koji su za 1000 maraka mogli kvalitetnije zivjeti u Yugi nego za 3000 maraka u Njemackoj.
JBT wrote:Pa dobro, neko iznosi agumente, a neko se zahebaje.
Nema tog argumenta koji bi tebe doveo do toga da promjenis misljenje. A zna se ko nikad ne mijenja misljenje.
ALi, mogu jos par recenica zbog drugih da im ne bi ostalo nejasno. Mislim na mladju raju naravno.
Ne razumijem ovu teoriju o vise djece u familiji? No dobro, i sam si priznao da su ljudi odlazili vani kako bi sebi napravili ognjiste. Samo, zasto
a ko je to bila jedna prosperna i ekonomski jaka zemlja? Ako je jaka, uredjena, onda ne bi trebao biti problem naci posao i napraviti kucu?
Mislim, to su bar osnovne stvari koje bi se ocekivale od jedne tako jake drzave, da svojim gradjanima pruzi sansu za to a ne da se jebataju
Moglo se sve to i u Yugi zaraditi, ali povuce covjeka zelja za "brzom" zaradom pa ode vani da uzme lovu pa da kod kuce trosi. Moj amidza je tako uradio. I nije nista vise stvorio od mog oca, a moj otac u rahatluku i ceifu prozivio zivot, a amidza kicmu ostavio u fabrici BMW-a.
Osim toga, u Yugi su ljudi dobijali stanove 1/1, a i kredite za gradnju kuca. Beskamatne.
A na zapadu te odmah ubaci u kombinaciju. Kredit za kucu, pa za auto pa kamate.... Pa te taj stan ili kuca izadju duplo skuplje nego da si u kesu platio. Kapitalizam, prijatelju.
Pa kupovalo se za bagatelu. Nije se moralo, ali kad ti covjek daje nesto za skoro pa dzaba, onda je blesavo ne kupiti. Mi smo za njih bili Njemacka, samo sto se kod nas zivot nije svodio na kuca poso, poso kuca.
Mislim da zaista postaje smisjesno za mene i za ljude koji se sjecaju tog doba. Sta je za tebe kvalitetan zivot? Zivjeti "kuca poso (baustel i fabricka traka), poso kuca" za 2000 maraka ili zivjeti zivot i imati platu 1000 maraka.
Prijatelju, ne zaboravi da sa tom platom u Njemackoj nisi mogao puno toga napraviti, ali si mogao doci nazad kuci i glumiti frajera ljudim koji su za 1000 maraka mogli kvalitetnije zivjeti u Yugi nego za 3000 maraka u Njemackoj.
- Nije se bas moglo tako zaraditi. Pogotovo ne zadnjih godina.
- O kreditima kojima pricas da su se dizali kako bi se mogla napraviti kuca bi trebalo dobro razmisliti. To je kredit koji ce tvoja djeca i unucad da vracaju, jer SFRJ za vrijeme svog postojanja ih nije vratila. Cak 80-ih godina ih je prestala da vraca.
- Moj otac je ostavio bubrege u Unioninvestu i jos su ga zajebali za stan koji mu je trebao pripasti a nije ga nikada dobio. Nisu SVI dobijali stanove iako su imali sve uslove za to (porodica sa vise od dva clana, podstanari bez vlasnistva kuce 1/1).
- Nisu samo ljudi sa sela isli u inostranstvo. Titu je itekako bilo poznato 60-ih godina da mu privreda i nije bas najrentabilnija, pa je otvorio granice ne bi li tako smanjio nezaposlenost, izvozio radnu snagu koja bi donosila devize u drzavu i trosila ih. Ljudi su odlazili, radili, zaradjivali i gradili ali se rijetko ko vracao za stalno. Osamdesetih se broj onih koji odlaze u inostranstvo da bi nasao posao znatno povecao. I ja licno tvrdim da je SFRJ ostala do danas da bih manje-vise zivio i radio negdje u inostranstvu jer onako kako je to 80-ih izgledalo ne bih imao neke sanse za zaposljenje.
- Krediti na kuce su otplaceni samo zato jer je u drzavi vladala nenormalna inflacija (cak 280%), ljudi nisu bili duzni ali je zato drzavna ekonomija krahirala. Zato danas nema nista.
- Od Poljaka i Ceha su se kupovali satori i razne zajebancije. Oni su natezali muda da dodju u Jugoslaviju na more. Sta mislis kakvi bi mi turisti bili da smo morali ljetovati u Italiji, Spaniji, Grckoj itd?
- Gotovo niko od mojih drugova (generacija kraj 70-ih, pocetak 80-ih) nije sanjao o novom Stojadinu, novom Jugi, novoj Floridi. Svi smo sanjali o BMW-u, Mercedesu, Opelu, Golfu - pa cak i polovnim.
Ako se tebi kvalitetnije zivjelo u Yugi nego u Njemackoj - sjeti se redukcije struje, par-nepar registracija, nestasice kafe, cokolade i ostalih osnovnih potrepstina. Ne ponovilo se! Ne ponovilo!
JBT wrote:Pa dobro, neko iznosi agumente, a neko se zahebaje.
- Nije se bas moglo tako zaraditi. Pogotovo ne zadnjih godina.
- O kreditima kojima pricas da su se dizali kako bi se mogla napraviti kuca bi trebalo dobro razmisliti. To je kredit koji ce tvoja djeca i unucad da vracaju, jer SFRJ za vrijeme svog postojanja ih nije vratila. Cak 80-ih godina ih je prestala da vraca.
- Moj otac je ostavio bubrege u Unioninvestu i jos su ga zajebali za stan koji mu je trebao pripasti a nije ga nikada dobio. Nisu SVI dobijali stanove iako su imali sve uslove za to (porodica sa vise od dva clana, podstanari bez vlasnistva kuce 1/1).
- Nisu samo ljudi sa sela isli u inostranstvo. Titu je itekako bilo poznato 60-ih godina da mu privreda i nije bas najrentabilnija, pa je otvorio granice ne bi li tako smanjio nezaposlenost, izvozio radnu snagu koja bi donosila devize u drzavu i trosila ih. Ljudi su odlazili, radili, zaradjivali i gradili ali se rijetko ko vracao za stalno. Osamdesetih se broj onih koji odlaze u inostranstvo da bi nasao posao znatno povecao. I ja licno tvrdim da je SFRJ ostala do danas da bih manje-vise zivio i radio negdje u inostranstvu jer onako kako je to 80-ih izgledalo ne bih imao neke sanse za zaposljenje.
- Krediti na kuce su otplaceni samo zato jer je u drzavi vladala nenormalna inflacija (cak 280%), ljudi nisu bili duzni ali je zato drzavna ekonomija krahirala. Zato danas nema nista.
- Od Poljaka i Ceha su se kupovali satori i razne zajebancije. Oni su natezali muda da dodju u Jugoslaviju na more. Sta mislis kakvi bi mi turisti bili da smo morali ljetovati u Italiji, Spaniji, Grckoj itd?
- Gotovo niko od mojih drugova (generacija kraj 70-ih, pocetak 80-ih) nije sanjao o novom Stojadinu, novom Jugi, novoj Floridi. Svi smo sanjali o BMW-u, Mercedesu, Opelu, Golfu - pa cak i polovnim.
Ako se tebi kvalitetnije zivjelo u Yugi nego u Njemackoj - sjeti se redukcije struje, par-nepar registracija, nestasice kafe, cokolade i ostalih osnovnih potrepstina. Ne ponovilo se! Ne ponovilo!
Prijatelju ti se uhvatio zadnjih 3-4 godine Yuge .... a šta je bilo prije? .... Odoste vas dvojica u krajnosti.
Daleko od toga da je Yuga bila raj na zemlji, ali je definitivno imala bolje uslove za život za prosječnog radnika, i nisi imao ovoliku razliku u zaradi između, recimo Generalnog direktora firme i radnika, gdje je Gen. direktor mogao imati 4 puta veću platu od prosječne radničke a ne kao danas, ko je htio radit u Yugi mog'o je zaradit sigurno, a ovo danas na sve liči al na Yugu ne liči vjeruj mi. Onda tu je školstvo, zdravstvo, socijalni sistem itd itd itd .....
Još jednom da ponovim, Yuga nije bila savršena zemlja, al barem nije bila država za rođaka k'o ova nakarada danas.
Još nisam upoznao nijednu radničku porodicu koja je uspjela napraviti vikendicu na moru. Ali zato jesam generalnih direktora koji su imali i po dvije vikendice.
Šta misliš šta je prethodilo tom cijelom ekonomskom krahu i nestašicama kao i nezaposlenosti?
Recimo, prije rata je ulaganje u nauku na univerzitetima i istraživačko-razvojne projekte u preduzećima iznosilo 1,5 posto bruto društvenog proizvoda. Sada je to trideset puta manje - 0,05 posto! Najstrašnija stvar kad su u pitanju istraživanja je mjerenje efi kasnosti istraživanja putem svjetskih baza podataka koje prate naučnoistraživačke radove. Vaš rad, odnosno članak o njemu će biti vrednovan ako je objavljen u nečem praćenom od te baze. U suprotnom, ako je vaš tekst u nečemu znanstveno „lijevom“ kao da niste ni radili, ništa se ne računa, rad kao da niste ni objavili! Morate biti i citirani – postoji mjera za vrijednost objavljenog rada, takozvani Science citation index (SCI). Njime se između ostalog, mjeri koliko je drugima taj rad značio i vrijedio u njihovim istraživanjima. Em kad ovo objasnih, mogu li konstatirati, hoću li nekome zasmetati ovom činjenicom, da je prije deset godina Hrvatska propisala da svaki njen univerzitetski nastavnik mora imati bar dva takva rada svake četiri godine! U, suprotnom, adio univerziteti - naučne stolice ne podnose prazno grijanje! Samo, ulazak u baze podataka se plaća. Slovenija je kao država lani za to platila oko 320 hiljada dolara. Naravno, mi nemamo pravo ulaska u tu bazu! Naime, entiteti to ne mogu kupiti, to samo može država, a kako nemamo ministarstvo nauke i tehnologije, a Ministarstvo civilnih poslova i ne zna o čemu se radi, ko će je kupiti?! Uostalom, šta ćemo u bazi kad nemamo projekata? Jer radovi se pišu kao rezultat projekta, a moraju postojati fondovi koji će ih fi nansirati. I sad, nakon ovakve zatvorene naučne kružnice neka mi neko kaže da postoji, ali i gdje je naša nauka.
Crna Gora je 1990. imala 1,79 naučnoistraživačkih radova na 100 hiljada stanovnika, a 2000. se podigla na 3,41; Makedonija je imala 2,36, a popela se na 5,24 dok je Hrvatska sa 18,40, skočila na 26 radova. Mi smo jedini pali - - sa 1,95 na 0,61!
BiH je za postojanja Jugoslavije, nastanjivalo 18 posto stanovništva, a u njoj je ostvarivano i 13,6 posto bruto društvenog proizvoda tadašnje SFRJ. Indeks razvijenosti u odnosu na prosjek one države bio je oko 0,75 promila, dakle, bili smo ispodprosječno razvijeni u odnosu na Jugoslaviju. Međutim, ta Jugoslavija je na tadašnjoj listi članica Ujedinjenih Nacija bila na 27. mjestu po BVP i na 28. mjestu po BDP per capita. Jugoslavija je imala, a nama je pripadalo ovih 13 posto, 77 milijardi američkih dolara BDP, odnosno 111 BDP po kupovnoj moći. Po tadašnjoj metodologiji obračuna, BiH je imala BDP od 10,5 milijardi, ovo je nešto niži broj nego što bi bio kad bi se današnja metodologija primijenila, odnosno imala je 15 milijardi po kupovnoj moći. Razmjena uvoz plus izvoz sa inozemstvom bio je 23 tadašnjeg BDP sa inozemstvom i 58 posto BDP sa drugim republikama. Dakle, 81 posto BDP je bilo u razmjeni. To je nezamisliva cifra za današnje vrijeme, jer sad su ove druge republike neovisne države. Vanjsko-trgovački sufi cit BiH, ovo je krunski broj, je bio pola milijarde u 1990. godini američkih dolara ili 5 posto tadašnjeg BVP. Sufi cit 5 posto! BVP.
Prema podacima Ujedinjenih nacija Jugoslavija je u periodu 1980. – 1991. bila više nego respektabilna zemlja - osma ekonomija u Evropi.
Međutim, pozitivni faktori su dostupnost stranog kapitala dobrim poduzećima – ko je bio dobar njemu je dolazilo. I to prvoligaški strani kapital. Uzmite „Unis“, bio je dio Volkswagenovog clustera. Volkswagen je liderska fi rma u svojoj klasi automobila, svjetski liderska. Švedski SKF je sve i svja u industriji kugličnih ležajeva, oni koji znaju šta je kuglični ležaj, koliko je to važan element, znaju o čemu govorim. E taj i takav SKF, već decenijima broj jedan, prvoplasirani u svijetu, družio se s nama. Takvih primjera se može navesti koliko hoćete. Znači, dostupnost stranog kapitala dobrim poduzećima, inovacijska spremnost poduzeća. Samo moj „Energoinvest“, gdje sam ja život proveo, imao je 11 istraživačko-razvojnih centara, od kojih su pet imali status instituta… Takvi su stvarali konkurentnu sposobnost, izvoznu sposobnost… Zatim, troškovi radne snage su bili niski i to je poseban plus, dobro, za radnike i njihov standard baš i nije bio, ali s gledišta konkurentnosti to jeste plus. Imali smo dobro obrazovanu radnu snagu i jak naglasak na važnost obrazovanja, posebno specijalističko obrazovanje u školskim centrima poduzeća. Najnovija doktrina je da je država zadužena za opće obrazovanje, a za one najfi nije napredne faktore u obrazovanju su odgovorna poduzeća koji moraju imati svoje školske centre. Mi smo početkom 60-tih već počeli osnivati školske centre u većim poduzećima. Dakle, apsolutno po današnjim kriterijima vrhunski potez.
Ommadawn wrote:Još nisam upoznao nijednu radničku porodicu koja je uspjela napraviti vikendicu na moru. Ali zato jesam generalnih direktora koji su imali i po dvije vikendice.
Šta misliš šta je prethodilo tom cijelom ekonomskom krahu i nestašicama kao i nezaposlenosti?
Sto mora bit vikendica na moru...? Bitno je da je more bilo dostupno ogromnoj vecini, ako nista onda preko socijale... Isto tako i planine zimi...
Ekonomski krah je samo posljedica sveopste degradacije vrijednosti i pojave kleronacizma...
Ommadawn wrote:Još nisam upoznao nijednu radničku porodicu koja je uspjela napraviti vikendicu na moru. Ali zato jesam generalnih direktora koji su imali i po dvije vikendice.
Ja jesam 3 i sta cemo sad?
Ne lazi, bile su dvije u vrh glave u cijeloj drzavi...
nosara wrote:
Tacno mi kvalitetno idu na zivac ovi ljudi koji se ponasaju po matrici "ja nisam vidio-dakle to ne postoji".
Evo moj djed, po zanimanju varilac, doskolovao se da predaje strucne predmete u Srednjoskolskom centru i nana domacica, pa su uspjeli napraviti malu vikendicu na moru, kad im je dosadilo kampovanje
Ah da iskolovali su 3 djece (dva ljekara i ekonomista) i dobili 2 i po soban stan
nosara wrote:
Tacno mi kvalitetno idu na zivac ovi ljudi koji se ponasaju po matrici "ja nisam vidio-dakle to ne postoji".
Evo moj djed, po zanimanju varilac, doskolovao se da predaje strucne predmete u Srednjoskolskom centru i nana domacica, pa su uspjeli napraviti malu vikendicu na moru, kad im je dosadilo kampovanje
Ah da iskolovali su 3 djece (dva ljekara i ekonomista) i dobili 2 i po soban stan
Moj stari bio i ostao vkv majstor i dobio dva stana, jedan kao taze ozenjen balavac, drugi poslije 20 godina... Vikendicu nismo pravili na moru jer je bilo glupo... Planina majka...
nosara wrote:
Moj stari bio i ostao vkv majstor i dobio dva stana, jedan kao taze ozenjen balavac, drugi poslije 20 godina... Vikendicu nismo pravili na moru jer je bilo glupo... Planina majka...
I sad kad ti neko poredi to stanje argumentom da on ne zna radnicku porodicu koja je imala vikendicu na moru (zanemarivsi cinjenicu da su svi mogli ici na to hebeno more), sa danasnjim stanjem kad ljetujes u Neumu na rate
Eh sad sam se sjetio jos 2 radnicke porodice sa vikendicom na moru. Doduse ne znam je li ovaj drug radnicima smatra milicionera i sekretaricu
nosara wrote:
I sad kad ti neko poredi to stanje argumentom da on ne zna radnicku porodicu koja je imala vikendicu na moru (zanemarivsi cinjenicu da su svi mogli ici na to hebeno more), sa danasnjim stanjem kad ljetujes u Neumu na rate
Eh sad sam se sjetio jos 2 radnicke porodice sa vikendicom na moru. Doduse ne znam je li ovaj drug radnicima smatra milicionera i sekretaricu
Ommadawn wrote:Dobro, ako se toliko ulagalo na školstvo (u šta baš i ne sumnjam) kako onda da je država kolapsirala?
I meni ide na kurac jugonostalgija i priča "kako je prije bilo bolje". Kad je već bilo toliko bolje što onda ne napravite to bolje?
Beže, haj vako realno govoreci-koja se to drzava raspala iskljucivo zbog ekonomske neodrzivosti? A ne zbog geopolitickih gibanja?
Kad bi tako drzave nestajale, Grcka bi opet bila 1000 polisa
A odgovor na bolidirano pitanje ti moze dati moj poslovni partner, koji je dosao iz Svedske i otvorio podruznicu firme, i evo nakon 2 godine zivota ovdje govori da mu je sad puno jasnije.
Dakle dodji ovamo, probaj zivjeti, a ne samo na godisnji odmor sa EU platom, pa ces ti biti puno jasnije.
Ja jesam 3 i sta cemo sad?
I sad je nema i nece je vise nikada ni biti. Ostala je BiH kao Yuga u malom sa svojom multikulturalnoscu. Iz iskustva sa bivsom drzavom treba izvuci znanje i graditi opet produktivan sistem.
Fudo387 wrote:
Dovoljno.
Ja cu sad po zivot da se vecina danasnjih stanovnika BiH bolje hrani, oblaci, kvalitetnija auta vozaju, po kvalitetnijim cestama, skole su
sredjenije itd...itd, nego sto su to njihovi preci imali za vrijeme malog Joze.
Ommadawn wrote:Dobro, ako se toliko ulagalo na školstvo (u šta baš i ne sumnjam) kako onda da je država kolapsirala?
I meni ide na kurac jugonostalgija i priča "kako je prije bilo bolje". Kad je već bilo toliko bolje što onda ne napravite to bolje?
Sad vi pravite, vas je red... Da se ne guramo brezveze...
Nemože se prijatelju napravit, svi bi petaka i kutiju cigara pa pravac cijedit kafu po kafićima povazdan, jesmo mi to bili nesposobni da sami sebi napravimo i autoput, dignemo na noge fabrike, popravimo pruge.... NISMO.... Al svi hoće laku paru a niko guzova neda ... e zato se nemože napravit. Svi bi jarane odmah platu od 3-4 milje maraka, kožnu fotelju i sisatu sekretaricu da im dune u frulicu bar dvaput za smjenu. I onda logično, našli se ljudi, talovi pucaju, astronomske razlike kako u prihodima tako i u rashodima, nepostojanje sistema jednakosti itd itd itd .....
I nemojte mi molim vas sad počet o entitetima i federaciji .... SFRJ je bila federacija isto, pa sve ferceralo.... prema tome ......
Fudo387 wrote: Dovoljno.
Ja cu sad po zivot da se vecina danasnjih stanovnika BiH bolje hrani, oblaci, kvalitetnija auta vozaju, po kvalitetnijim cestama, skole su
sredjenije itd...itd, nego sto su to njihovi preci imali za vrijeme malog Joze.
Očito nedovoljono, jer da imaš dovoljno godina bi da to što pričaš nema nikakve veze s vezom ... nemoj se kladit izgubio bi i to malo života što imaš Fudo .... kvalitetnije ceste .... bolje se hrani .... popravi mi lik dan .... AFERIM ANALITIČARU!
Pa jarane nameta milion, em za održavanje puteva, em za izgradnju puteva ... izađeš s tehničkog i propadneš u rupu do koljena, po auta ti ostane u rupi
Infrastruktura je sigurno bolja, mozete se smijati koliko hocete. Prvi put u svojoj istoriji BiH ima dionicu auto puta koji izgleda isto
onaj od Minhena do Hamburga. Sto ga Tito nije napravio, nije jer imao drugih prioriteta kao sto su pravljenje armije za buduce srpske
narastaje kojom ce kasnije potrt' svoje komsije.
Da, bolje se i hrani...nikad vise debelog svijeta nije bilo u Bosni, gdje se god okrenes neki buco pufce jedva prelazeci ulicu, ne moze
maket' od kila.
Vozaju se bolja auta, naravno, i puno vise svijeta to sebi moze priustiti danas nego za vrijeme bravara.
Jbg, danas je bolje.