RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
channel10

#1126 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

kuli1961 wrote:
Dzontra_Volta wrote:
Dozer wrote: To jeste tako. RTV taksa se placa za jedno domacinstvo- vidi clan 54. zakona. Dakle, u kuci ili stanu mozes imati "xy" TV i "z" radio aparata, platices jednu taksu. Ali ako imas npr stan i vikendicu, i u oba prostora po 1 TV, platices 2 takse.
Nisi me shvatio. Ja i kazem da to jeste tako.
Ali, ako se kaze da je to "taksa na posjedovanje TV prijemnika/aparata", onda je logicno da tu taksu placas za svaki TV uredjaj koji posjedujes, a ne "po domacinstvu".
Jer, ako je "po domacinstvu", onda to vise nije "taksa na posjedovanje TV prijemnika", nego nesto skroz drugo.
Meni sad nije jasno: ako piše da se plaća po "domaćinstvu", zašto bi se onda plaćale takse i za kuću i za vikendicu? Isto domaćinstvo je vlasnik i jednog i drugog.
U principu-dobro receno. No, pojam domacinstva u smislu rtv zakona se odnosi na "adresu"...tako da su stan i vikendica 2 adrese. Nemusto je, znam, ali je tako. Necu vise o ovome, koliko mi je trebalo da smanjim obavezu, uradio sam. Koliko viidm, mnogi ovdje samo nesto drobe, filozofiraju, inate se, a nista ne preduzimaju da se oslobode obaveze ako postoje zakonski uslovi.
Jeste vi u javnom servisu složili priču, ali da ti kažem šta je nemushto.
Nemushto je to da hoćete da se plaćaju dvije takse za stan i vikendicu dok vlasnik oba objekta ne može biti u oba objekta u isto vrijeme. Zašto onda da placa dvije takse? Koji ste vi hostapleri..
LikeLike

#1127 Re: RTV taksa

Post by LikeLike »

Juce u elektroprivredi 6-7 ljudi ispred mene, sve penzioneri i svi placaju uplatnicom :D
pepeljara

#1128 Re: RTV taksa

Post by pepeljara »

Ja koliko vidim sada dolaze zatezne kamate, al ne pise da ima dugovanja....
R A V E N

#1129 Re: RTV taksa

Post by R A V E N »

To si zakasnio platiti struju. Kod mene već 3 pretplate nisu plaćene i nema ništa.
channel10

#1130 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

R A V E N wrote:To si zakasnio platiti struju. Kod mene već 3 pretplate nisu plaćene i nema ništa.
Nema na računu, ali ima u EP u tvojoj finansijskoj kartici. Sad se samo postavlja pitanje da li će na kraju godine EPBIH proslijediti te podatke JS ( i da li smiju),odnosno da li JS ima pristup tim podacima?!
mayab

#1131 Re: RTV taksa

Post by mayab »

channel10 wrote:
R A V E N wrote:To si zakasnio platiti struju. Kod mene već 3 pretplate nisu plaćene i nema ništa.
Nema na računu, ali ima u EP u tvojoj finansijskoj kartici. Sad se samo postavlja pitanje da li će na kraju godine EPBIH proslijediti te podatke JS ( i da li smiju),odnosno da li JS ima pristup tim podacima?!
To će tako sigurno biti, inače se JS posro sam sebi u stau, dakle svi ovi koji nisu placali taksu,a nisu se ni odjavili, slijedi im kontrola, pa sud, itd itd .Šta ja znam, ja ne vidim drugog načina, pa kom obojci kom opanci, pa koliko je sudstvo efikasno itd itd, ima tu posla, i ako ništa, JS ima tu obavezu spram građana koji to redovno izmiruju!
channel10

#1132 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

mayab wrote:
channel10 wrote:
To će tako sigurno biti, inače se JS posro sam sebi u stau, dakle svi ovi koji nisu placali taksu,a nisu se ni odjavili, slijedi im kontrola, pa sud, itd itd .Šta ja znam, ja ne vidim drugog načina, pa kom obojci kom opanci, pa koliko je sudstvo efikasno itd itd, ima tu posla, i ako ništa, JS ima tu obavezu spram građana koji to redovno izmiruju!
Ja ipak mislim da ce oni kontrolisati ove sto se odjavljuju i sto im salju svoje podatke za Sarajevo. Ovdje se svi mogu vaditi na to da su diskriminisani jer se njima pojavila obaveza placanja dok u drugom dijelu entiteta toga nema!

Mislim da je ovdje veci problem sto oni traze da jedan te isti covjek placa recimo pet pretplata jer ima pet svojih objekata. To nije uredu.
R A V E N

#1133 Re: RTV taksa

Post by R A V E N »

channel10 wrote:Nema na računu, ali ima u EP u tvojoj finansijskoj kartici. Sad se samo postavlja pitanje da li će na kraju godine EPBIH proslijediti te podatke JS ( i da li smiju),odnosno da li JS ima pristup tim podacima?!
Stvar je u tome da ako se neka minimalna masa ljudi pobuni protiv toga i spremna je da prođe kroz neugodnosti i istraje - veća je šansa de će proći bez plaćanja! Kolika masa tih ljudi mora biti? Što je veća -to bolje. Puno se teže državi izboriti sa 10 000 neposlušnih i složnih, nego sa njih 50 jer 10 000 podijele pritisak, a šta se dobije ako se istom pritisku podvrgne njih 50?

Zato treba dobro porazmisliti dok se prizivaju "europske vrijednosti" i "nordijski modeli" ovdje. U nekom najgorem slučaju koji mi pada na pamet Njemačka - a umjesto toga može se reći i EU - može poslati u Bosnu desetine miliona eura da se istjera to policijsko-sudskim aparatom.

Dolazile su i meni, možda ima tome i 10 g., nekakve prijetnje pred tužbu. Koliko se sjećam, tražili su 70 KM, pa im je uplaćeno 50 KM, pa se više nije čulo od njih. I sada šute u programu, valjda im dio svijeta plaća, pa imaju dovoljan priliv finansijskih sredstava.

Nemojte imati zabluda oko države, ona funkcioniše kao kapitalistička firma i njen glavni profit su porezi. Ako treba, izmisliće porez i na posjedovanje privjeska na ključevima. Eno u Grčkoj je bio ili ima porez na samo imanje priključka na el. mrežu kojeg je država lansirala da ne bi otišla u bankrot.

Ja razmišljam o golemim Li-Ion baterijama, oni razmišljaju kako će iza dimne zavjese "pravde" i "patriotizma" namaknuti što više kroz poreze.
R A V E N

#1134 Re: RTV taksa

Post by R A V E N »

Bilo i pre 20-ak godina i nekih priča po novinama o "100 000 tužbi u pripremi" i sl.
artuditu

#1135 Re: RTV taksa

Post by artuditu »

Evo, i ja sam uplatila uplatnicom, pa ćemo da vidimo šta će da se desi.
channel10

#1136 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

artuditu wrote:Evo, i ja sam uplatila uplatnicom, pa ćemo da vidimo šta će da se desi.
A sta bi se trebalo desiti?
Dzontra_Volta

#1137 Re: RTV taksa

Post by Dzontra_Volta »

channel10 wrote:
artuditu wrote:Evo, i ja sam uplatila uplatnicom, pa ćemo da vidimo šta će da se desi.
Tužba. Zatezne kamate. Nelagoda što zaposlenici BHT nisu mjesecima primili platu. :D
artuditu

#1138 Re: RTV taksa

Post by artuditu »

Evo Dzontra objasnio :D
channel10

#1139 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

Tužba ide na kraju godine. Jedino su zatezne upitne. Neće biti prikazane na računu kao zatezne za JS, ali vrlo lako bi ih mogli ovi iz EP provuci pod svoje zatezne i nabaciti ih na račun od struje.
channel10

#1140 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

Dzontra_Volta wrote:
channel10 wrote:
Tužba. Zatezne kamate. Nelagoda što zaposlenici BHT nisu mjesecima primili platu. :D
Njima su se sigurno prihodi dobro povećali, samo sto mi nećemo nikad saznati za koliko.
artuditu

#1141 Re: RTV taksa

Post by artuditu »

channel10 wrote:Tužba ide na kraju godine. Jedino su zatezne upitne. Neće biti prikazane na računu kao zatezne za JS, ali vrlo lako bi ih mogli ovi iz EP provuci pod svoje zatezne i nabaciti ih na račun od struje.
Kontam kraj je godine pa mi je sad lakše testirati sa manjim iznosom :D Sad čekam sljedeći račun da vidim kako će izgledati.
Ma sumnjam da će se EP u to uvaljivati, oni se izvlače gdje god mogu. I ovo im je nametnuto.
channel10

#1142 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

Nemaš šta čekati sljedeći račun. I na njemu će biti samo 7,5, ali u tvojoj finansijskoj kartici u programu EP će biti sabrane neplaćene takse.
artuditu

#1143 Re: RTV taksa

Post by artuditu »

channel10 wrote:Nemaš šta čekati sljedeći račun. I na njemu će biti samo 7,5, ali u tvojoj finansijskoj kartici u programu EP će biti sabrane neplaćene takse.
Ko ce poslati opomenu? Hoce li odmah nakon 31.12?
channel10

#1144 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

To niko ne zna. Vidjećemo šta su naumili u narednih par mjeseci.
vjesticanametli

#1145 Re: RTV taksa

Post by vjesticanametli »

channel10 wrote:Nemaš šta čekati sljedeći račun. I na njemu će biti samo 7,5, ali u tvojoj finansijskoj kartici u programu EP će biti sabrane neplaćene takse.
pa ono sto je u fin kartici treba biti onda prikazano kao dug na rc. A to nije slucaj sada ..... uglavnom idemo dalje nek placa hamina mater :mrgreen:
artuditu

#1146 Re: RTV taksa

Post by artuditu »

Struja nam neće biti isključena :igra1: čekamo Belminov potez :novine:
irac300

#1147 Re: RTV taksa

Post by irac300 »

Gledaj uhljeba što se prave Englezi. Gdje je transparentnost? Gdje ide ovaj novac od pretplate?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/javni-s ... /171123068
Pauza

#1148 Re: RTV taksa

Post by Pauza »

Ma samo plaćajte struju sa uplatnicom koju uzmete na šalteru i platite račun minus 7,50KM.

STOP PLAĆANJU RTV TAKSE! HVALA. :bih: :bih: :thumbup:
Niemand

#1149 Re: RTV taksa

Post by Niemand »

Jel se i rtrs finansira iz ovog?
studiorum_tuzlaensis

#1150 Re: RTV taksa

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ma nikad ne plaćat, ni u kakvom obliku, nit u bilo kakvoj formi. Nek tuže i nek idu na sud, nek dobiju pravosnažnu presudu za zaplijenu, puškom ću branit svoju imovinu, da vidim tog što će mi doć na vrata i tražit pare ili imovinu.

Zatjerat ovu državu treba u 3pm i na svakom koraku majekmi, od najobičnijeg policajca koji je šugo šugavi, preko fiskalnih računa koje ne treba tražiti do zadnjeg parlamentarca sa mjesečnom platom od 5.000 koji jede biftek za 4 marke.

MARŠ U PIČKU MATERINU, SVI SKUPA SA BUDŽETSKIH JASLI. Znam da vas sad ima ovdje, volite da čitate klix forum i smijete se običnom narodu. E PA JOŠ JEDNOM. PODUDLAJTE GA, od mene PDV-a i poreza nećete vidjet, zakidaću vas na svakom koraku. :)
Post Reply