Jeste vi u javnom servisu složili priču, ali da ti kažem šta je nemushto.kuli1961 wrote:U principu-dobro receno. No, pojam domacinstva u smislu rtv zakona se odnosi na "adresu"...tako da su stan i vikendica 2 adrese. Nemusto je, znam, ali je tako. Necu vise o ovome, koliko mi je trebalo da smanjim obavezu, uradio sam. Koliko viidm, mnogi ovdje samo nesto drobe, filozofiraju, inate se, a nista ne preduzimaju da se oslobode obaveze ako postoje zakonski uslovi.Dzontra_Volta wrote:Meni sad nije jasno: ako piše da se plaća po "domaćinstvu", zašto bi se onda plaćale takse i za kuću i za vikendicu? Isto domaćinstvo je vlasnik i jednog i drugog.Dozer wrote: To jeste tako. RTV taksa se placa za jedno domacinstvo- vidi clan 54. zakona. Dakle, u kuci ili stanu mozes imati "xy" TV i "z" radio aparata, platices jednu taksu. Ali ako imas npr stan i vikendicu, i u oba prostora po 1 TV, platices 2 takse.
Nisi me shvatio. Ja i kazem da to jeste tako.
Ali, ako se kaze da je to "taksa na posjedovanje TV prijemnika/aparata", onda je logicno da tu taksu placas za svaki TV uredjaj koji posjedujes, a ne "po domacinstvu".
Jer, ako je "po domacinstvu", onda to vise nije "taksa na posjedovanje TV prijemnika", nego nesto skroz drugo.
Nemushto je to da hoćete da se plaćaju dvije takse za stan i vikendicu dok vlasnik oba objekta ne može biti u oba objekta u isto vrijeme. Zašto onda da placa dvije takse? Koji ste vi hostapleri..