Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
JohnnyS

#1126 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by JohnnyS »

Bolje ovako nego da te netko napičkara, ti mu vratiš i onda oboje jednako krivi za narušavanje javnog reda i mira
kakavdanakneiskustvu

#1127 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by kakavdanakneiskustvu »

bolje je da neko ode u zatvor jer je navodno nekome nesto ruzno rekao?
holowey

#1128 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by holowey »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 13:17 bolje je da neko ode u zatvor jer je navodno nekome nesto ruzno rekao?
sta si to uradio crni kukavce :lol:
kakavdanakneiskustvu

#1129 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

holowey wrote: 24/06/2026 13:49
kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 13:17 bolje je da neko ode u zatvor jer je navodno nekome nesto ruzno rekao?
sta si to uradio crni kukavce :lol:
Vala ja ništa.
banjaluka078

#1130 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by banjaluka078 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 13:03
što je vrlo slično svađi, ajde zamisli da se zbog svake takve situacije podigne pa potvrdi optuznica i osobe idu na suđenje, jer su navodno nekome verbalno, narušile integritet. pa svaki dan bi na desetine suđenje bilo zbog takvih situacija.

krivicni popstupak je u pitanju, ne prekrsajni

evo ja sad na haustoru kazem komsiji da smrdi, da je govno, i slično. mislis li da bi zbog toga treba podici i potvrditi optuiznicu?
Mislim. I nije slično svađi. A sudija će reći svoje.

Pun mi kufer pacijenata koji preskaču terapiju, pa pucaju po ljudima.

Pa da se ljudi opet vrate u okvire pristojnog ponašanja. Ako kuća nije odradila svoje, vaspitaće sankcija.
kakavdanakneiskustvu

#1131 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

banjaluka078 wrote: 24/06/2026 15:10
kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 13:03
što je vrlo slično svađi, ajde zamisli da se zbog svake takve situacije podigne pa potvrdi optuznica i osobe idu na suđenje, jer su navodno nekome verbalno, narušile integritet. pa svaki dan bi na desetine suđenje bilo zbog takvih situacija.

krivicni popstupak je u pitanju, ne prekrsajni

evo ja sad na haustoru kazem komsiji da smrdi, da je govno, i slično. mislis li da bi zbog toga treba podici i potvrditi optuiznicu?
Mislim. I nije slično svađi. A sudija će reći svoje.

Pun mi kufer pacijenata koji preskaču terapiju, pa pucaju po ljudima.

Pa da se ljudi opet vrate u okvire pristojnog ponašanja. Ako kuća nije odradila svoje, vaspitaće sankcija.
Po čemu nije slično svađi, kako znaš šta se tacno desilo?

Je li fakat misliš da zbog nečijeg ličnog doživljaja narušavanja ličnog integriteta nekog treba osuditi na zatvorsku kaznu?
banjaluka078

#1132 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by banjaluka078 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 15:25

Je li fakat misliš da zbog nečijeg ličnog doživljaja narušavanja ličnog integriteta nekog treba osuditi na zatvorsku kaznu?
Pazi, ja ne mislim, ja ZNAM da ću zvati nadležne, policiju, objezbjeđenje, ko god je tu zadužen za red, ako neko zausti da se istrese i izdere na mene. Ja ne znam zašto misliš da ljudi treba da dopuste da im se neko istresa i zbog čega bi bilo OK da neko liječi svoje frustracije, a da druga strana to mirno prihvati, jer, eto, nije to ponašanje za kaznu. Osoba s druge strane ima opciju da ovog spuca u facu, pa napravi sebi problem...ili odigra pametno i makar malo drekavca smjesti na svoje mjesto.

Piše: " nakon kraćeg razgovora K. S., ... i B.L., ..., M. A. se obratio K. S. sa riječima: „Sjećaš li se ti mene?“, a potom nakon što mu je K. S. odgovorio da ga se ne sjeća, nastavio obraćati sa riječima: “Kako me se ne sjećaš, bio si mi na ročištu za izjašnjenje o krivnji?“, da bi potom nakon što mu je K. S. dodatno naglasio da ga se ne sjeća jer ročišta na sudu ima svaki dan i da mu se obraća sa „Vi“, a ne sa „ti“, M.A. se još jednom obratio K. S. sa riječima: “Ti si za mene nula, ti nisi niko i ništa, ja se tebe odlično sjećam i tu odvratnu facu nikad neću zaboraviti“".

Ako ti ne razumiješ da ovo gore nije svađa, nego verbalni napad jedne osobe na drugu, onda imaš problem s komuniciranjem.
kakavdanakneiskustvu

#1133 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

banjaluka078 wrote: 24/06/2026 15:33

Pazi, ja ne mislim, ja ZNAM da ću zvati nadležne, policiju, objezbjeđenje, ko god je tu zadužen za red, ako neko zausti da se istrese i izdere na mene. Ja ne znam zašto misliš da ljudi treba da dopuste da im se neko istresa i zbog čega bi bilo OK da neko liječi svoje frustracije, a da druga strana to mirno prihvati, jer, eto, nije to ponašanje za kaznu. Osoba s druge strane ima opciju da ovog spuca u facu, pa napravi sebi problem...ili odigra pametno i makar malo drekavca smjesti na svoje mjesto.

Piše: " nakon kraćeg razgovora K. S., ... i B.L., ..., M. A. se obratio K. S. sa riječima: „Sjećaš li se ti mene?“, a potom nakon što mu je K. S. odgovorio da ga se ne sjeća, nastavio obraćati sa riječima: “Kako me se ne sjećaš, bio si mi na ročištu za izjašnjenje o krivnji?“, da bi potom nakon što mu je K. S. dodatno naglasio da ga se ne sjeća jer ročišta na sudu ima svaki dan i da mu se obraća sa „Vi“, a ne sa „ti“, M.A. se još jednom obratio K. S. sa riječima: “Ti si za mene nula, ti nisi niko i ništa, ja se tebe odlično sjećam i tu odvratnu facu nikad neću zaboraviti“".

Ako ti ne razumiješ da ovo gore nije svađa, nego verbalni napad jedne osobe na drugu, onda imaš problem s komuniciranjem.
Isti sam sto se tiče toga sto si prvo spomenula, ni ja ne ulazim u konflikt ni sa kim, uvijek cu zvati policiju da to rijesi.

i ti mislis da ova osoba koja je navodno to bas tako rekla, zbog toga treba u zatvor??

prije toga, ni ti ni ja ne znamo istoriju , ako postoji, sukoba tih osoba.

sad tebi neko na ulici, jer je mu nesto se okrenulo u glavi, kaze slicne stvari, govno si, ovakva si onakva si, i to je za zatvora?

to su uvrede, a ja ne znam da se za uvrede ide u zatvor. mozda ja ne znam dovoljno.
banjaluka078

#1134 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by banjaluka078 »

Meni jeste, jer ne dam na sebe.

Neće ići u zatvor.
kakavdanakneiskustvu

#1135 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

banjaluka078 wrote: 24/06/2026 15:45 Meni jeste, jer ne dam na sebe.

Neće ići u zatvor.
tebi jeste šta??

ako znas da nece ici, a mozes znati jedino ako si sudija u tom postupku, cemu onda prijavljivati uopće?

I zar nije iz samog teksta jasno da je osoba kojoj je kao narusen integritet vrlo vjerojatno tuzilac, ili eventualno predstavnik policijske stanice, jer piše da svaki dan ima rocista

Misliš li da neko ko nije tuzilac bi uspio u tome da prijava preraste u potvrđenu optužnicu?
banjaluka078

#1136 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by banjaluka078 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 15:49
tebi jeste šta??

ako znas da nece ici, a mozes znati jedino ako si sudija u tom postupku, cemu onda prijavljivati uopće?

I zar nije iz samog teksta jasno da je osoba kojoj je kao narusen integritet vrlo vjerojatno tuzilac, ili eventualno predstavnik policijske stanice, jer piše da svaki dan ima rocista

Misliš li da neko ko nije tuzilac bi uspio u tome da prijava preraste u potvrđenu optužnicu?
Baš imaš viška vremena.
kakavdanakneiskustvu

#1137 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

banjaluka078 wrote: 24/06/2026 19:30
kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 15:49
tebi jeste šta??

Baš imaš viška vremena.
e super si odgovorila, nadam se da neces i dalje tako
JMGuti

#1138 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by JMGuti »

Cekaj, neko je fasovao optuznicu za psihicko nasilje jer je upitao tuzioca sjeca li ga se i da mu odvratnu facu nece nikad zaboraviti? :lol: :lol: :lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#1139 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

JMGuti wrote: 24/06/2026 21:24

Cekaj, neko je fasovao optuznicu za psihicko nasilje jer je upitao tuzioca sjeca li ga se i da mu odvratnu facu nece nikad zaboraviti? :lol: :lol: :lol: :lol:
U tekstu potvrdjene optužnice ne piše da je to rekao tuziocu, ali je vrlo vjerovatno baš tako bilo
JMGuti

#1140 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by JMGuti »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 21:44
U tekstu potvrdjene optužnice ne piše da je to rekao tuziocu, ali je vrlo vjerovatno baš tako bilo
Gdje ima optuznica da se vidi?
kakavdanakneiskustvu

#1141 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

JMGuti wrote: 24/06/2026 21:59
Na prošloj stranici ove teme sam objavio
JMGuti

#1142 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by JMGuti »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 22:00
Bolesno. Volio bih upoznati sudiju za prethodni postupak koji je potvrdio ovu optuznicu. Nevjerovatno u kakvu samovolju i samovlasce guraju ovu drzavu. Bez obzira sto se radi o nekoj osudjivanoj budali, ovo moze biti samo prekrsaj
kakavdanakneiskustvu

#1143 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

JMGuti wrote: 24/06/2026 22:27
kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 22:00

Bolesno. Volio bih upoznati sudiju za prethodni postupak koji je potvrdio ovu optuznicu. Nevjerovatno u kakvu samovolju i samovlasce guraju ovu drzavu. Bez obzira sto se radi o nekoj osudjivanoj budali, ovo moze biti samo prekrsaj
Pa ja, uvreda, uvrede tacnije, da je psovao , ja laicki ne mogu skončati da to neko okvalifikuje kao k.djelo, evo i @ kuli je stručno objasnio šta je tu u pitanju
JMGuti

#1144 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by JMGuti »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 22:30 Pa ja, uvreda, uvrede tacnije, da je psovao , ja laicki ne mogu skončati da to neko okvalifikuje kao k.djelo, evo i @ kuli je stručno objasnio šta je tu u pitanju
Ja bih razumio da postoji kontinuitet, da se to ponavlja, tad bih opravdao i to što je oštećeni javna ličnost. Ovdje se radi o jednom izolovanom trenutku. Sad se pravi presedan, pa će neki vještak utvrđivati da li je neko trpio psihičko nasilje zbog dvije rečenice. Otvaramo samo mogućnost da se za svaki prekršaj po odlukama i zakonima o javnom redu i miru, kojim se neko vrijeđa, može tretirati kao psihičko nasilje.

Ovo je relativno novo djelo, pa ne možemo trenutno ni pronaći neku sudsku praksu, ali jedva čekam suđenje i dokazni postupak, ako do toga ikako dođe, zavisno od izjašnjenja optuženog, da vidim kako će dokazivati psihičko nasilje. Ovo će Detektor sigurno ispratiti.
kakavdanakneiskustvu

#1145 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

JMGuti wrote: 25/06/2026 08:49
kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 22:30 Pa ja, uvreda, uvrede tacnije, da je psovao , ja laicki ne mogu skončati da to neko okvalifikuje kao k.djelo, evo i @ kuli je stručno objasnio šta je tu u pitanju
Ja bih razumio da postoji kontinuitet, da se to ponavlja, tad bih opravdao i to što je oštećeni javna ličnost. Ovdje se radi o jednom izolovanom trenutku. Sad se pravi presedan, pa će neki vještak utvrđivati da li je neko trpio psihičko nasilje zbog dvije rečenice. Otvaramo samo mogućnost da se za svaki prekršaj po odlukama i zakonima o javnom redu i miru, kojim se neko vrijeđa, može tretirati kao psihičko nasilje.

Ovo je relativno novo djelo, pa ne možemo trenutno ni pronaći neku sudsku praksu, ali jedva čekam suđenje i dokazni postupak, ako do toga ikako dođe, zavisno od izjašnjenja optuženog, da vidim kako će dokazivati psihičko nasilje. Ovo će Detektor sigurno ispratiti.
Baš sam pogledao stranicu tužilaštva, postoji tuzilac koji ima inicijale kao što su spomenuti u tekstu optužnice

Ne bi me iznenadilo da je vještak vec napisao nalaz u kojem piše da je osobi izuzetno naruaen lični integritet, i slične nebulozne izjave.

Znaš šta je još psihicko nasilje? Osoba prijavi ps.nasilje jer bivsi supruznik navodno se obraca institucijama zbog sprečavanja kontakata djece I roditelja. Ta osoba koja to prijavi tvrdi da ne sprečava kontakte, i sve po hitnom postupku se radi, lišava se slobode osoba koja je prijavljena za ro navodno psih.nasilje, dadne izjavu koja ode u sud , Sud donese rješenje o mjerama zabrane, a ta izjava se ni jednim slovom ne spomene u tom Rješenju.

Psih. nasilje je znaci to što se roditelj obrati Czsr zbog toga sto ne može da ima redovan kontakt sa djetetom. Valjda bi trebao prešutiti sve to
kuli1961

#1146 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by kuli1961 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 12:42
kuli1961 wrote: 24/06/2026 11:02 Ovakav činjenični opis iz optužnice je svrhu zaštite kolege tužioca. Nemaju druga posla.
Apsolutno prenapuhano.
Javni tužilac je javna osoba, a sadržaj verbalnog kontakta izmedju optuženog i oštećenog (tužioca) je subjektivni stav, vidjenje optuženog, koji, obzirom na težinu izrečenog ne može i ne bi smio biti predmet krivičnog progona. Prihvatanjem imenovanja na mjesto javnog tužioca, osoba prihvata sve rizike koje taj posao nosi.
Kao javna osoba, javni tužilac je dužan da trpi povećani nivo kritike, pa čak i omalovažavanja.
Prvi standard granice izražavanja, tj. omalovažavanja javne ličnosti u ovoj oblasti je postavljen presudom ECtHR u predmetu Oberschlick v. Austria.
Sud će suditi, no, očekujem da optuženi bude oslobodjen, što bi bilo OK.
ja ne primijetih da u optuznici pise da je osoba kojoj je kao narušen integritet, tužilac, iako mi je prvo palo na pamet da je u pitanju osoba koja radi u pravosuđu
U citatu riječi su dati pojmovi krivičnog procesnog prava iz kojih je jasno da je oštećeni javni tužilac.
mishic

#1147 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by mishic »

Odavno su javni tužioci od pravosuđa napravili javne kuće pa je sasvim razumljivo da se prema njima i unutar njih događa ono što takvim kućama i jeste svrha i cilj.
kakavdanakneiskustvu

#1148 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

kuli1961 wrote: 25/06/2026 09:49
kakavdanakneiskustvu wrote: 24/06/2026 12:42
kuli1961 wrote: 24/06/2026 11:02 Ovakav činjenični opis iz optužnice je svrhu zaštite kolege tužioca. Nemaju druga posla.
Apsolutno prenapuhano.
Javni tužilac je javna osoba, a sadržaj verbalnog kontakta izmedju optuženog i oštećenog (tužioca) je subjektivni stav, vidjenje optuženog, koji, obzirom na težinu izrečenog ne može i ne bi smio biti predmet krivičnog progona. Prihvatanjem imenovanja na mjesto javnog tužioca, osoba prihvata sve rizike koje taj posao nosi.
Kao javna osoba, javni tužilac je dužan da trpi povećani nivo kritike, pa čak i omalovažavanja.
Prvi standard granice izražavanja, tj. omalovažavanja javne ličnosti u ovoj oblasti je postavljen presudom ECtHR u predmetu Oberschlick v. Austria.
Sud će suditi, no, očekujem da optuženi bude oslobodjen, što bi bilo OK.
ja ne primijetih da u optuznici pise da je osoba kojoj je kao narušen integritet, tužilac, iako mi je prvo palo na pamet da je u pitanju osoba koja radi u pravosuđu
U citatu riječi su dati pojmovi krivičnog procesnog prava iz kojih je jasno da je oštećeni javni tužilac.
Ok
mishic

#1149 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by mishic »

Pravosudne institucije u funkciji rušitelja ne samo pravosuđa nego i države:

"PRAVNA BITKA DUGA ČITAVU DECENIJU: Kako je skrivanje dokumenata iz boračkog ministarstva završilo pred Ustavnim sudom BiH"

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/49 ... m_bih.html

Svaki komentar je suvišan posebno kada se ima na umu da se radi o oblasti u kojoj zloupotrebama nema ni broja i u kojoj su te zloupotrebe progutale i gutaju milione i milijarde novca.
mishic

#1150 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by mishic »

Konačno:

"VSTV BiH donio odluku: Ranko Debevec razriješen sa svih pozicija u Sudu BiH"

Pa slijedi suđenje i nada da će godine robije koliko-toliko ispraviti neopisivi kriminal ovoga krimosa.
Post Reply