Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#1126 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by julisiz es grant »

mali_balon wrote:Imas pitara gdje je kila pite 5KM, razgodis tu kilu na cijeli dan, 30 dana 150KM, ali to je vec luksuz :D .
Pa normalno da je luksuz, moReš koji dan i preskočit...ko Alan Ford, jedan dan jede, drugi dan možda :D
mali_balon

#1127 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Alexander Abramovich

#1128 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Alexander Abramovich »

frx wrote: ja te jarane nemogu slusat vise pa cu ti ovako reci.
radio sam i u bosni i u svedskoj i u norveskoj i u njemackoj i moja iskustva su sljedeca
ja sam u svedskoj radio najjadniji poso kad to kazem mislim na najmanje placen posao, a to je ciscenje na gradzevini.Satnica mi je bila 70 kruna, ili 7 eura, i imao sam para za sve. Za 5 dana zaradim mjesecnu platu koju sam imao u bosni kao ekonomista i o cemu ti covjece pricas. Bas bi te volio vidjet da radis jedno 5-6 mjeseci ovdje za 500KM i ja jebem mater svakom gazdi koji mi na razgovoru pocne snizavati moje kvalifikacije i ono sta ja mogu uraditi ili ne. Daj mi platu mater ti jebem da i ja mogu ziviti a ne samo ti, i dok svi nebudemo rekli otvoreno svakom ovom idiotu privatniku sto hoce da za njega dzaba radimo nista nam nece biti bolje i netreba da nam bude.
Ja sam rekao svoje prvo iskustvo koje sam imao u Australiji, a ne nečije drugo u Švedskoj. Ja ti vjerujem, ali ti opet kažem da sam radio na crno i bio malo plaćen. U to vrijeme još nisam imao papire i to je bila jedina mogućnost, ali bila je bolja od sjedenja kući. Ostalo se sve slažem, jebem i ja mater privatnicima, i slažem se da bi svi trebali reći ne na takve postupke i takve plate, i onda bi se možda stvari i promijenile.

Suština priče je jedino ova: bolje je raditi i biti na nuli, nego ne raditi i biti na nuli.

Dakle, imaš posao i ostane ti 0 KM. Ipak imaš kontakte i eventualno će ti se možda nešto desiti na poslu što te može ubaciti u drugi posao.

Nemaš posao i ostane ti takođe 0 KM (ili manje, jer valja opet jesti), ali nemaš kontakte i nemaš mrežu koju širiš. Eh sad, prednost toga je da imaš više vremena za traženje posla.

Usput, nisi baš mnogo pismen za jednog ekonomistu. No offense...
mali_balon

#1129 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Alexander Abramovich wrote:
frx wrote: ja te jarane nemogu slusat vise pa cu ti ovako reci.
radio sam i u bosni i u svedskoj i u norveskoj i u njemackoj i moja iskustva su sljedeca
ja sam u svedskoj radio najjadniji poso kad to kazem mislim na najmanje placen posao, a to je ciscenje na gradzevini.Satnica mi je bila 70 kruna, ili 7 eura, i imao sam para za sve. Za 5 dana zaradim mjesecnu platu koju sam imao u bosni kao ekonomista i o cemu ti covjece pricas. Bas bi te volio vidjet da radis jedno 5-6 mjeseci ovdje za 500KM i ja jebem mater svakom gazdi koji mi na razgovoru pocne snizavati moje kvalifikacije i ono sta ja mogu uraditi ili ne. Daj mi platu mater ti jebem da i ja mogu ziviti a ne samo ti, i dok svi nebudemo rekli otvoreno svakom ovom idiotu privatniku sto hoce da za njega dzaba radimo nista nam nece biti bolje i netreba da nam bude.
Ja sam rekao svoje prvo iskustvo koje sam imao u Australiji, a ne nečije drugo u Švedskoj. Ja ti vjerujem, ali ti opet kažem da sam radio na crno i bio malo plaćen. U to vrijeme još nisam imao papire i to je bila jedina mogućnost, ali bila je bolja od sjedenja kući. Ostalo se sve slažem, jebem i ja mater privatnicima, i slažem se da bi svi trebali reći ne na takve postupke i takve plate, i onda bi se možda stvari i promijenile.

Suština priče je jedino ova: bolje je raditi i biti na nuli, nego ne raditi i biti na nuli.

Dakle, imaš posao i ostane ti 0 KM. Ipak imaš kontakte i eventualno će ti se možda nešto desiti na poslu što te može ubaciti u drugi posao.

Nemaš posao i ostane ti takođe 0 KM (ili manje, jer valja opet jesti), ali nemaš kontakte i nemaš mrežu koju širiš. Eh sad, prednost toga je da imaš više vremena za traženje posla.

Usput, nisi baš mnogo pismen za jednog ekonomistu. No offense...
Eto, znaci dosao si do istog zakljucka kao i vecina na ovoj temi samo ti je trebalo bezveznih 5 6 postova, ali eto hajd nek si i ti svoju muku i pamet podjelio s nama. Sretno i poguraj kojeg forumasa sa radnom vizom.
jon_jovi

#1130 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

I nakon ove diskusije jedino možemo zaključiti da jedino preostaje ubosti se iglom u dupe i pravac Australija ili već koja druga destinacija. Bar tako mislim
Halftime

#1131 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Halftime »

Drzava nam je otisla i onako u klinac tako da svoje potrebe ili moramo smanjiti ili se nekako boriti da sebi nesta priustimo. Samim tim sto je drzava u klincu posteni vlasnici firmi ne dolaze do izrazaja, mozete i sami pogledati sva sredstva koja se ulazu u privredu vecinom idu istim ljudima, koji nisu u stanju da cijene radnike i zivot, takvi namecu platu koja je mirzena, sad kad postavite postenog covjeka kao konkurenciju takvim, dobijete budalu koja placa kamatu 7-10% (jer nije dobio kredit od drzave), da bi bio konkurencija idiotu mora i on spustiti platu, onda u toj firmi imate nezadovoljnog vlasnika a isto tako i radnika.
Sto se tice radnika davno smo svi izgubili volju za bolje sutra, svima nam je ostalo u glavi kako cemo sad.
Previse je nezaposlenih ljudi koji ne doprinose nista, izgubila se volja, uzmite samo da je drzava postena, a isto tako i ljudi, danas nek se dignu oni koji su na birou i odu u firme da odrade dobrovljno jedan dan to je po 10 KM nekom zarade minimalno, sto na kraju ispadne milionska cifra, trebalo bi onda makar 100 ljudi da se u buducnosti zaposli.
Zbog lopova na vlasti najveci je problem u nama samim, svi se pitamo sta je nama drzava duzna niko se ne pita sta smo mi drzavi i gdje te obaveze idu, dok se ne promijeni razmisljanje ljudi uvijek ce nam biti ovako a i gore.
Situacija je takva mozda je vam ispod ponizenja raditi za 500-600 KM sa diplomom, ali iskreno saberite sami koliko ste roditeljima potrosili love, koliko su isti profesori uzeli iz budzeta i na kraju vi nemate volje (a vecina vas nemate stelu, posteno ste zavrsili fakultete) znam da cete se naljutiti i bit ce komentara, ali gospodo ako niste u stanju da se borite za svoje sutra, vi ste pravoooo losa investicija, prestanite kukati, udruzite se, pocnite doprinositi zajednici i tek onda ako vam zajednica ne vrati zasluzeno mozete zapaliti parlament i ostale institucije :)
_mufljuz_

#1132 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

ja imam neku uvrnutu ideju kako zajebat drzavu i njene podmukle parazitske interese.
organizovat radnu komunu, kupit zemlje, sume , pravit neke nastambe od drveta za pocetak, ponudit kasnije i neke servisne usluge a za to dobit resurse tipa hrane, materijala i slicno.

za trampu se u BIH ne placa porez :D :mrgreen: i mislim da bi to konacno slomilo parazitski hohštaplerski aparat drzave koju vode ljudi koji se 20 godina biraju pricom o nacionalnim, vjerskim i nacionalistickim netrpeljivostima.
uvijek sam imao ideju da zivim u nekom naselju sa normalnim civilizovanim kulturnim obrazovanim ljudima kojima materijalizam i materijalisticka kompetitivnost nije 100%ni cilj u zivotu sa kojima bih podijelio i intelektualni, fizicki i radni resurs - bio bih zadovoljan sa hranom i spavanjem fakat
Last edited by _mufljuz_ on 21/01/2014 15:17, edited 1 time in total.
stakasa

#1133 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

_mufljuz_ wrote:ja imam neku uvrnutu ideju kako zajebat drzavu i njene podmukle parazitske interese.
organizovat radnu komunu, kupit zemlje, sume , pravit neke nastambe od drveta za pocetak, ponudit kasnije i neke servisne usluge a za to dobit resurse tipa hrane, materijala i slicno.

za trampu se u BIH ne placa porez :D :mrgreen:
uvijek sam imao ideju da zivim u nekom naselju sa normalnim civilizovanim kulturnim obrazovanim ljudima kojima materijalizam i materijalisticka kompetitivnost nije 100%ni cilj u zivotu sa kojima bih podijelio i intelektualni, fizicki i radni resurs - bio bih zadovoljan sa hranom i spavanjem fakat
Jaro. Nadi ti kakva konkretna posla. A ove zamisli - u slobodno vrijeme :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1134 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Alexander Abramovich wrote:Suština priče je jedino ova: bolje je raditi i biti na nuli, nego ne raditi i biti na nuli.
Da te pitam šta je bolje: jesti pitu od govana za 2 KM ili burek sa mesom za 3 KM? :roll:
_mufljuz_

#1135 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

stakasa wrote:
_mufljuz_ wrote:ja imam neku uvrnutu ideju kako zajebat drzavu i njene podmukle parazitske interese.

za trampu se u BIH ne placa porez :D :mrgreen:
Jaro. Nadi ti kakva konkretna posla. A ove zamisli - u slobodno vrijeme :D
trazim ja al mene ne traze :mrgreen:
stakasa

#1136 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

Polako naces. A onda u ovu komunu subotom i nedeljom
_mufljuz_

#1137 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

Lajavikrelac wrote:
Alexander Abramovich wrote:Suština priče je jedino ova: bolje je raditi i biti na nuli, nego ne raditi i biti na nuli.
Da te pitam šta je bolje: jesti pitu od govana za 2 KM ili burek sa mesom za 3 KM? :roll:
bolje jesti pitu dzaba :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1138 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Kad je džabe i sirće je slatko :mrgreen:
_mufljuz_

#1139 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

Lajavikrelac wrote:Kad je džabe i sirće je slatko :mrgreen:
:D
ilkbahar

#1140 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ilkbahar »

Halftime wrote:Drzava nam je otisla i onako u klinac tako da svoje potrebe ili moramo smanjiti ili se nekako boriti da sebi nesta priustimo. Samim tim sto je drzava u klincu posteni vlasnici firmi ne dolaze do izrazaja, mozete i sami pogledati sva sredstva koja se ulazu u privredu vecinom idu istim ljudima, koji nisu u stanju da cijene radnike i zivot, takvi namecu platu koja je mirzena, sad kad postavite postenog covjeka kao konkurenciju takvim, dobijete budalu koja placa kamatu 7-10% (jer nije dobio kredit od drzave), da bi bio konkurencija idiotu mora i on spustiti platu, onda u toj firmi imate nezadovoljnog vlasnika a isto tako i radnika.
Sto se tice radnika davno smo svi izgubili volju za bolje sutra, svima nam je ostalo u glavi kako cemo sad.
Previse je nezaposlenih ljudi koji ne doprinose nista, izgubila se volja, uzmite samo da je drzava postena, a isto tako i ljudi, danas nek se dignu oni koji su na birou i odu u firme da odrade dobrovljno jedan dan to je po 10 KM nekom zarade minimalno, sto na kraju ispadne milionska cifra, trebalo bi onda makar 100 ljudi da se u buducnosti zaposli.
Zbog lopova na vlasti najveci je problem u nama samim, svi se pitamo sta je nama drzava duzna niko se ne pita sta smo mi drzavi i gdje te obaveze idu, dok se ne promijeni razmisljanje ljudi uvijek ce nam biti ovako a i gore.
Situacija je takva mozda je vam ispod ponizenja raditi za 500-600 KM sa diplomom, ali iskreno saberite sami koliko ste roditeljima potrosili love, koliko su isti profesori uzeli iz budzeta i na kraju vi nemate volje (a vecina vas nemate stelu, posteno ste zavrsili fakultete) znam da cete se naljutiti i bit ce komentara, ali gospodo ako niste u stanju da se borite za svoje sutra, vi ste pravoooo losa investicija, prestanite kukati, udruzite se, pocnite doprinositi zajednici i tek onda ako vam zajednica ne vrati zasluzeno mozete zapaliti parlament i ostale institucije :)
radila bih ja i za 500KM al ne mogu ni to da nadjem. Ako neko ima kakvu ponudu da radi za male pare pa ne zeli, nek mi je proslijedi.
Halftime

#1141 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Halftime »

ilkbahar wrote:
Halftime wrote:Drzava nam je otisla i onako u klinac tako da svoje potrebe ili moramo smanjiti ili se nekako boriti da sebi nesta priustimo. Samim tim sto je drzava u klincu posteni vlasnici firmi ne dolaze do izrazaja, mozete i sami pogledati sva sredstva koja se ulazu u privredu vecinom idu istim ljudima, koji nisu u stanju da cijene radnike i zivot, takvi namecu platu koja je mirzena, sad kad postavite postenog covjeka kao konkurenciju takvim, dobijete budalu koja placa kamatu 7-10% (jer nije dobio kredit od drzave), da bi bio konkurencija idiotu mora i on spustiti platu, onda u toj firmi imate nezadovoljnog vlasnika a isto tako i radnika.
radila bih ja i za 500KM al ne mogu ni to da nadjem. Ako neko ima kakvu ponudu da radi za male pare pa ne zeli, nek mi je proslijedi.
Koliko bi bila zadovoljna sa tim :)
mali_balon

#1142 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Halftime wrote:

Koliko bi bila zadovoljna sa tim :)
Ja mislim da bi se sve nogom u guzicu udarala od zadovoljstva, bila bi presretna.

Daj koji vam je ku... vise, cujmu pitanja koliko bila zadvoljna sa tim, eto moze birati pa ce glatko odbiti 2000KM ali ce objerucke prifatiti 500KM

I molim te nemoj da sad krenes u filizofiju i politiku, znamo mi ko je kriv za situaciju i blablablalalaa.
ilkbahar

#1143 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ilkbahar »

koliko vremenski? ili kolika količina sreće bi me spopala?

radila sam 12h dnevno, bez dana slobodnog, često i bez pauze za 600 KM godinu dana i bila koliko toliko zadovoljna jer radim i ne moram čekat da mi neko da cenera da imam šta jest taj dan. I nastavila bih tako da mjesto nije bilo namjenjeno nekom drugom. Tako da bih sa 500 KM uz normalno radno vrijeme, bez mobinga, bila presretna.
Alexander Abramovich

#1144 Re: Jadi nas nezaposlenih

ilkbahar wrote:koliko vremenski? ili kolika količina sreće bi me spopala?

radila sam 12h dnevno, bez dana slobodnog, često i bez pauze za 600 KM godinu dana i bila koliko toliko zadovoljna jer radim i ne moram čekat da mi neko da cenera da imam šta jest taj dan. I nastavila bih tako da mjesto nije bilo namjenjeno nekom drugom. Tako da bih sa 500 KM uz normalno radno vrijeme, bez mobinga, bila presretna.
Ovo i jeste najveći problem. Kad bi svi u BiH rekli "nećemo raditi za manje para od potrošačke korpe", plate bi se morale povećati, ali problem je što ima uvijek neko ko hoće, a čak je i presretan uz to jer ima nekakav posao.

Ako satnica u Zapadnoj Evropi može biti 10€ neto, onda može i kod nas 10 KM za iste stvari, pogotovo u trgovinama, jer znamo da su cijene iste, a troškovi biznisa znatno manji (npr, kirije i režije).
Googlerica

#1145 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Googlerica »

Ovo i jeste najveći problem. Kad bi svi u BiH rekli "nećemo raditi za manje para od potrošačke korpe", plate bi se morale povećati, ali problem je što ima uvijek neko ko hoće, a čak je i presretan uz to jer ima nekakav posao.

Ako satnica u Zapadnoj Evropi može biti 10€ neto, onda može i kod nas 10 KM za iste stvari, pogotovo u trgovinama, jer znamo da su cijene iste, a troškovi biznisa znatno manji (npr, kirije i režije).
tacno !
_mufljuz_

#1146 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

ti si super hamal majke mi - takvi kod kojih trazis "makar 500" ces da dobijes i jedva 400 i posto imas ono medju nogama dosta dosta mobinga nenormalno radno vrijeme i svega ostalog.....

zao mi je duso slucaj - ali pogledaj oko sebe svi rade ko hamali za 500 i ja ne vidjeh ikog da je gospodin sa svojim poslom i da nije psihicki slucaj.... bas zbog toga sto bi ljudi radili "makar za....." hohštapleri aka privatnici aka obrtnici tj skotovi sa dna kace i mogu i hoce da rade sta hoce sa ljudima....

ti i takvi kao ti, molim te bez uvrede i jesu dampirali trziste rada na tako niske grane u BIH da jedan radnik zbog "makar imam platu" (ako je uopste i dobije kako treba i kad treba) na nacin da je po mojoj slobodnoj procjeni trziste rada u BIH najmanje 50% dzabno na nacin - da se zakidaju socijalno, zdravstveno, sama netto plata.....itd itd....

u nacelu summa summarum - trziste rada je takvo zato sto sami radnici to tako dozvoljavaju a u globalu nema ni granskih ni kolektivnih ugovora, zakona pogotovo (samo ga ima za sirotinju) - zato sto im je omoguceno slobodno roblje volontera i onih koji pokusavaju da "makar nesto zarade" a dobiju suh q***c da poglabaju na kraju svih krajeva racuna....
Last edited by _mufljuz_ on 21/01/2014 18:31, edited 1 time in total.
Alexander Abramovich

#1147 Re: Jadi nas nezaposlenih

veze s vezom wrote:Ma bolje joj je da sjedi kuci i da cita vase komentare :zzzz:

Kad moras onda MORAS ..A to sto bi pojedinci guzovace to je drugo :zzzz:
Pa evo, ti imaš 11 tisuća postova, ima ko će čitati :D
krater

#1148 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by krater »

veze s vezom wrote:Ma bolje joj je da sjedi kuci i da cita vase komentare :zzzz:

Kad moras onda MORAS ..A to sto bi pojedinci guzovace to je drugo :zzzz:
Pa evo, ti imaš 11 tisuća postova, ima ko će čitati :D
Kako si dobio papire ? :mrgreen:
_mufljuz_

#1149 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

:mrgreen:
ExNihilo

#1150 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Ti, prijatelju, ne shvataš osnovni zakon ponude i potražnje.
Post Reply