Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

BOSANAC_PATRIOTA

#1126 Re: Handzar divizija

Post by BOSANAC_PATRIOTA »

Moj pradedo je bio pripadnik Handzar divizije i time se ponosim ne samo ja nego sva porodica :!:

Niko se ne pita kako je i zbog cega osnovana Handzar divizija, klasicno komunisticko pranje mozgova od 1946. pa do danas, pljuvanje itd.
Prvenstveni cilj osnivanja Handzar divizije jesu cetnicki, ustaski a zatim i komunisticki zlocini nad Bosnjacima istocne Bosne i Hercegovine, jedini nacin tada da se Bosnjaci odbrane od tih zlocina jeste formiranje oruzane skupine koja bi se suprostavila i koliko toliko odbranila Bosnjaci narod.
Nema puno podataka o cinjenju zlocina pripadnika Handzar divizije nad drugim narodima kako Srbima tako i Hrvatima, jedini "grijeh" jeste sluzenje Wermachtu i Njemackoj, kako ko na to gleda eh to je vec druga prica.

Mora se znati da je Handzar divizija prvo organizovano djelovanje Bosnjackog naroda u historiji kroz oruzanu formaciju, sto autom. daje diviziji na znacaju, jedni mogu da je mrze drugi da je uzdizu treci da je osporavaju, ali cinjenice su jasne.
VCorp

#1127 Re: Handzar divizija

Post by VCorp »

Pa poslije toliko godina ispiranja mozgova od komunista oni i dalje imaju ustaljenja mišljenja koja neće promijeniti nikad. Lako je njima srati kad im nisu klali nikoga i kad su im se djedovi predavali, pogotovi ovima iz većih gradova a uvijek je obični narod, seljaci sa sela najebao. Tako je bilo i u prošlom ratu. Kada već serete po Handžar Diviziji što se ne sjetite onda spomenuti žrtve Podrinja, naše Bošnjake i Hrvate koje su četnici ubijali na najgore načine a Tito im povodom toga nije napravio ništa poslije rata dok je recimo mnoge Hrvate poubijao iako je potpisao ugovor da neće a četnici su svoje kokarde i šajkače samo sakrili na tavane ? O tome oni neće nikad raspravljati jer se ne usude, pogotovi ovi što su im bili njihovi veliki pobornici KP.

Ako ćemo pričati o pravdi onda je tražimo za sve.
Zokipfc

#1128 Re: Handzar divizija

Post by Zokipfc »

Kad si vec tako pravedan, zasto ne pricas o prelasku handzarovaca u partizane? I kakve veze ima prelazak cetnika u partizane sa temom kad je handzar divizija stvorena vec prije toga?
ioannes

#1129 Re: Handzar divizija

Post by ioannes »

prog321 wrote:Istorijska je nepravda stavljati sve SS jedinice u isti koš. Nisu sve Waffen SS pravili zločine.
Samo Totenkopf brigade i pojedinci iz Deutschland brigade su činili zločine nad civilima.
Ostale brigade su bile visoko trenirane i superiorno naoružane jedinice.
Oni su bili elita njemačke vojske. Uvijek prvi u svim probojima od Poljske do Francuske i Rusije.
Nije svako mogao biti SS.
Morao si imati fizičke predispozicije. Niko ispod 1.80 visine nije bio prihvaćen.
to je klasicno relativiranje...
sva vojska koja je se borila pod okriljem nacizma,fasizma itd. mora biti osudena.
nema tu nikakve dvojbe
Tvrtko II Kotromanić

#1130 Re: Handzar divizija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

BOSANAC_PATRIOTA wrote:
Mora se znati da je Handzar divizija prvo organizovano djelovanje Bosnjackog naroda u historiji kroz oruzanu formaciju, sto autom. daje diviziji na znacaju, jedni mogu da je mrze drugi da je uzdizu treci da je osporavaju, ali cinjenice su jasne.
sta ovo izvali ziv bio
BOSANAC_PATRIOTA

#1131 Re: Handzar divizija

Tvrtko II Kotromanić wrote:
BOSANAC_PATRIOTA wrote:
sta ovo izvali ziv bio
Da nisi mozda student historije ?? :-)
Govorim za Bosnjake kao narod, formiranju Handzar divizije, jer je nisu osnovali ni Svabe ni Wermacht, osnovao ju je "Mujo", kasnije su Svabe stavili svoju sapu i iskoristili diviziju, sa punim imenom "Handzar Divizija", pri osnivanju zvali su se "Sinovi Drine" i slobodno se moze reci da je to pretek "Handzar Divizije". Moj pra dedo bio je potpukovnik HD. imam mnogo papira, slika i dokumentacije te originalni fes :-D

Mozda se cudis pa mislis na bunu protiv Turaka i sl. ?? imas na netu sve pa malo guglaj
Tvrtko II Kotromanić

#1132 Re: Handzar divizija

BOSANAC_PATRIOTA wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:
BOSANAC_PATRIOTA wrote:
sta ovo izvali ziv bio
Da nisi mozda student historije ?? :-)
Govorim za Bosnjake kao narod, formiranju Handzar divizije, jer je nisu osnovali ni Svabe ni Wermacht, osnovao ju je "Mujo", kasnije su Svabe stavili svoju sapu i iskoristili diviziju, sa punim imenom "Handzar Divizija", pri osnivanju zvali su se "Sinovi Drine" i slobodno se moze reci da je to pretek "Handzar Divizije". Moj pra dedo bio je potpukovnik HD. imam mnogo papira, slika i dokumentacije te originalni fes :-D

Mozda se cudis pa mislis na bunu protiv Turaka i sl. ?? imas na netu sve pa malo guglaj
1. imas toliko fula da ne znam sta bih prvo ispravljao
2. ne pocinje historija '43-e

u pamet! :bih:
BOSANAC_PATRIOTA

#1133 Re: Handzar divizija

Profesore ??? ili studente ?? :D
Znam ja dobro od kada pocinje historija, ali moras i ti da znas da nije historija ono napisano od 1946. i ono sto su komunisti usadjivali u glavu sve do 1992., od cetiri generacije moje porodice 36. clanova su polozili zivot za BIH kako od 1914. pa sve do 1996.

Cinjenice su jasne, ja opet kazem kako ko gleda na to, i u Hrvatskoj slave "Crnce" Francetica Jure, Antu i ostale isto kao sto u Srbiji rehabilituju Drazu i ostale, samim tim zasto ja kao Bosnjak nebi slavio svoju/nasu Handzar divizuju,, i ne gledao komunisticku "lektiru" krojenja historije po njihovom.
Vrati se na sami pocetak ko je usao u sastav HD. odakle su ljudi dosli, odakle i od koga su dobili oruzje i sve ostalo.

HANDZAR DIVIZIJA PONOS BOSNE !!!
Ludzak

#1134 Re: Handzar divizija

Post by Ludzak »

VCorp wrote:
Ludzak wrote: Svašta se ti napriča.
Bošnjaci ni prije, a ni danas ne znaju ni ko su ni šta su. Danas ne znaju jesu li Bosanci, ili Bošnjaci, ili su Muslimani. U 2. svj. ratu, jedni bili u ustašama, drugi u partizanima. Za vrijeme Osmanske vladavine jedni bili u turskim vojskama, drugi bili u gradaščevićevoj vojsci, treći bili u austrougarima. Što je najgore,ni dan danas mi ne znamo ni ko smo ni šta smo. Zato me zapravo i ne čudi formiranje ove HD.
Bosanac si po nacionalnosti, Bošnjak po narodnosti. Šta tu ima da ti nije jasno ? Samo je bitno kojem identitetu ti daješ primarnu ulogu u životu. Kod mene je to bosanstvo.

Pričaš o Muslimanima. Trebao bit znati da je Hamdija Pozderac uveo ovaj narod u Ustav SFRJ pod tim imenom jer Hrvati i Srbi nisu dopustali Bošnjake. Imaš citate gospodina Pozderca o tome. Uzmi i u obzir zatiranje nacionalnog identiteta od strane Otomana pa je opet Husein Gradascevic vodio pobunu i izgovorio one riječi kako Bosne i Bošnjaka neće nikad nestati. Austro - ugari su vraćali bošnjaštvo nazad, tome ti svjedoče bošnjački korpusi u kojima se većina muslimana, pravoslavaca i katolika izjašnjavalo kao Bošnjaci dok se manji dio izjašnjavao Hrvatima i Srbima. Muslimanske milicije i dokumenti o njima govore kako su oni tačno znali da imaju problem sa Srbima i Hrvatima, tako da se nisu osjećali pripadnicima tih naroda.Dogovor je bio i ako se Bošnjaci budu borili na strani partizana da će im dati pravo na narodnost prilikom uspostave SR Bosne i Hercegovine, no tu su bili izigrani jer je Tito morao da udovoljava Srbima i Hrvatima.

'' "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces. '' Poslije je Hamdija Pozderac pričao da je na sljedećim generacijama da se izbore za ime svog naroda. Zbog toga je i otrovan u Sarajevu u bolnici. A ko ga je ubio ? Pa ne vjerujem da su ga Bošnjaci ( Muslimani ) sigurno. Čak su mu i montirali proces '' Agrokomerc ''.

Znas li da su i Hrvati i Srbi bili u ustašama, znaš li da su isti bili i u partizanima ? Znas li da su sva tri naroda bila i u četnicima ? Sada napokon imamo svoju državu i sada nas ne mogu kontrolisati pod prijetnjama da će nas sve iskorijeniti pa možemo napokon istraživati svoj identitet i stati za sebe.

Ti ako ne znaš ko si onda se zapitaj kako su znali oni koji su te tamanili devedesetih da nisi njihov ? Moj otac je izjavio da je Bosanac pa je išao malo u ćuzu za vrijeme Jugoslavije pa te molim da mi objasniš kako je mogao da leži u zatvoru za nešto što ne postoji i što se ne zna šta je ? Ti imaš takvo razmisljanje zbog propagandi drugih naroda oko nas i to je porazavajuce za mene danas. Ali narod ima sve veću svijest tako da se ne brinem za takve.
Jaahh, danas imaš identitet i nacionalnost, a nema se hljeba. Završiš fakultet, nema posla. Od nacionalnosti i vjere se ne živi. ;-)
Seawolf

#1135 Re: Handzar divizija

Post by Seawolf »

BOSANAC_PATRIOTA wrote:... Moj pra dedo bio je potpukovnik HD. imam mnogo papira, slika i dokumentacije te originalni fes :-D
...
Koji je bio tačan naziv SS čina, koji je imao tvoj pradedo?
Ludzak

#1136 Re: Handzar divizija

Post by Ludzak »

BOSANAC_PATRIOTA wrote:Profesore ??? ili studente ?? :D
Znam ja dobro od kada pocinje historija, ali moras i ti da znas da nije historija ono napisano od 1946. i ono sto su komunisti usadjivali u glavu sve do 1992., od cetiri generacije moje porodice 36. clanova su polozili zivot za BIH kako od 1914. pa sve do 1996.

Cinjenice su jasne, ja opet kazem kako ko gleda na to, i u Hrvatskoj slave "Crnce" Francetica Jure, Antu i ostale isto kao sto u Srbiji rehabilituju Drazu i ostale, samim tim zasto ja kao Bosnjak nebi slavio svoju/nasu Handzar divizuju,, i ne gledao komunisticku "lektiru" krojenja historije po njihovom.
Vrati se na sami pocetak ko je usao u sastav HD. odakle su ljudi dosli, odakle i od koga su dobili oruzje i sve ostalo.

Jesi li siguran da su se oni borili za Bosnu, ili su se borili za NDH ?? Ili možda za Bosnu, ali kao hrvatsku pokrajinu ?? Raspitaj se malo o tome.
Image
Tvrtko II Kotromanić

#1137 Re: Handzar divizija

BOSANAC_PATRIOTA wrote:Profesore ??? ili studente ?? :D

cega se pametan stidi....
BOSANAC_PATRIOTA

#1138 Re: Handzar divizija

Seawolf wrote:
BOSANAC_PATRIOTA wrote:... Moj pra dedo bio je potpukovnik HD. imam mnogo papira, slika i dokumentacije te originalni fes :-D
...
Kao Sturmscharführer zamjenik komadanta SS-a Feldgendarmerie truppa 13. Istocne Bosne, drugi rukovodilac po cinu u operaciji Hackfleisch (Fasirano meso :D )

Koga interesuje i koga zanima, svakako vrijedi procitati

Knjiga Zije Sulejmanpasica, izdata 2000. u Zagrebu

"Istine i lazi Handzar Divizije"

http://www.bosanski-nacionalisti.org/up ... manpai.pdf
Seawolf

#1139 Re: Handzar divizija

Post by Seawolf »

BOSANAC_PATRIOTA wrote:
Seawolf wrote:
...
Kao Sturmscharführer zamjenik komadanta SS-a Feldgendarmerie truppa 13. Istocne Bosne, drugi rukovodilac po cinu u operaciji Hackfleisch (Fasirano meso :D ) ...
Sturmscharführer odgovar činu Zastavnik!
Tesla10

#1140 Re: Handzar divizija

Post by Tesla10 »

Handžar divizija je fašistička divizija. I kraj emotivne priče.
BOSANAC_PATRIOTA

#1141 Re: Handzar divizija

@seawolf, upravo :thumbup: moja greska, zastavnik - podoficir, ima odredjeni nivo cinova do kojih si mogao dogurati, jednostavno nisi mogao vise.
madner

#1142 Re: Handzar divizija

Post by madner »

Ta dedina jedinica je u punom sastavu imala 33 covjeka.

Dobar je ako je dogurao do tog cina, no kod tebe to zvuci kao da je komandovao ojacanim pukom. :D
Seawolf

#1143 Re: Handzar divizija

Post by Seawolf »

Jedina vojska u drugom svjetskom ratu, u kojoj je Bošnjak mogao dobaciti do čina podpukovnika je Narodnooslobodilačka Vojska Jugoslavije.
BOSANAC_PATRIOTA

#1144 Re: Handzar divizija

madner wrote:Ta dedina jedinica je u punom sastavu imala 33 covjeka.

Dobar je ako je dogurao do tog cina, no kod tebe to zvuci kao da je komandovao ojacanim pukom. :D
Neznam kada gledas i u kojem periodu brojcani sastav, u akciju "Hakfleisch" ucestvovalo je 483. covjeka od toga 96. pripadnika 7. SS-brdske divizije "Princ Eugen" dok su ostatak cinili pripadnici SS-a Feldgendarmerie truppa 13. Istocne Bosne, i kao takav bio je drugi covjek u komadnom lancu, odmah poslije Svabe, jer su ovi Eugenci bili potcinjeni 13. HD. tako da ispadne da je mogao biti glavno komandujuci da je Svabi nedo bog nesto zadesilo :D
PM72

#1145 Re: Handzar divizija

Post by PM72 »

Na šta spade "kuća Petrovića",sa potpukovnika na zastavnika... :D

Ovo se pretvorilo na veličanje nacista a to svakako jeste Handžar divizija.To što su oni u svoje redove 1943 primali one nesretnike željni osvete je drugi par cipela.To su najbolji vojnici -njima nisu trebale hodže da im ispiraju mozak niti SS moralisti.Da ne bi slao nekog Johana iz Bavarske daj Muji čizme,uniformu,tandžaru i samo mu pokaži prstom i naredi "drž ga".Ovaj leti ko mamen.

Ta Handžar divizija (mrlja na obrazu Muslimana Bošnjaka) nije imala niti jednu bitku sa četnicima koji su ubijali Muslimane po Istočnoj Bosni.Da im se osvete onako muški.Radije su palili sela,mrcvarili i ubijali nejač i pođahkad zaganjali kakav vod partizana.

neko mi reče u vezi onog broja na ruci.U pravu je.Znam da je imao nekakav tetoviran znak ili broj ali se to krilo u familiji kao zmija noge.Ja ga nisam vidio ali mi je tetka pričala nakon tetkove smrti.Čak sam vidio fotografiju iz vojne knjižice.Gospodski obučeni - nema šta.
madner

#1146 Re: Handzar divizija

Post by madner »

Gledam sastav Feldgermanie truppa, jedini koji ima jednog oficira (tako da je dedo drugi) ima 33 covjeka.

Inace vojna policija obicno nije vodila operacije. :D
BOSANAC_PATRIOTA

#1147 Re: Handzar divizija

@PM72.

Niti znam Njemacki niti sam vojno edukovan, da bi znao koji je koji cin pogotovo ne Njemackom i to iz drugog svjetskog rata.
Handzar divizija je dika i ponos Bosnjaka bila i ostala, na stranu komunisticko pranje mozgova i slicno, hvala bogu ove mladje generacije sve vise znaju i spoznaju znacenje HD., nije to nikakvo velicanje fasizma, vec Bosnjackog nacionalizma i to u onom izvornom znacenje i obliku, ne ovom pojmu znacenje istog iz 90.tih. Uz sve to pripadnici Handzar divizije nisu cinili zvjerske zlocine kao sto su ista cinili prvenstveno cetnici a zatim i ustase.

@madner.

Ti ocito koristis podatke iz wikipedie :D (koristi malo i knjige)
Sastav su cinila 142. covjeka (cetiri godine broj varirao, ali nije sigurno spao na 33.covjeka) i to od prvog pa do zadnjeg dana djelovanja, za ostalo neznam sta bih ti rekao, dodatno da objasnim ili ipak da ostavim ?? :-D
Oni su kao pripadnici vojne policije ucestvovali u operaciji "Fasirano" i to kao glavno komandujuci, akcija "Fasirano" sastajala se od pretresa, privodjenja i egzikucije partizana, pri povratku upali su u partizansku zasjedu gdje su se "izvukli", sam podatak da pomenuta akcija nije bila klasicno vojna akcija govori ti zasto su kao pripadnici VP. rukovodili operacijom :-D
Ludzak

#1148 Re: Handzar divizija

Post by Ludzak »

BOSANAC_PATRIOTA wrote:@PM72.

Niti znam Njemacki niti sam vojno edukovan, da bi znao koji je koji cin pogotovo ne Njemackom i to iz drugog svjetskog rata.
Handzar divizija je dika i ponos Bosnjaka bila i ostala, na stranu komunisticko pranje mozgova i slicno, hvala bogu ove mladje generacije sve vise znaju i spoznaju znacenje HD., nije to nikakvo velicanje fasizma, vec Bosnjackog nacionalizma i to u onom izvornom znacenje i obliku, ne ovom pojmu znacenje istog iz 90.tih. Uz sve to pripadnici Handzar divizije nisu cinili zvjerske zlocine kao sto su ista cinili prvenstveno cetnici a zatim i ustase.

@madner.

Sastav su cinila 142. covjeka (cetiri godine broj varirao, ali nije sigurno spao na 33.covjeka) i to od prvog pa do zadnjeg dana djelovanja, za ostalo neznam sta bih ti rekao, dodatno da objasnim ili ipak da ostavim ?? :-D
Oni su kao pripadnici vojne policije ucestvovali u operaciji "Fasirano" i to kao glavno komandujuci, akcija "Fasirano" sastajala se od pretresa, privodjenja i egzikucije partizana, pri povratku upali su u partizansku zasjedu gdje su se "izvukli", sam podatak da pomenuta akcija nije bila klasicno vojna akcija govori ti zasto su kao pripadnici VP. rukovodili operacijom :-D
Kakvog bošnjačkog nacionalizma ?? Prije bih rekao hrvatskog jer su se većinom zalagali za NDH. Taj nacionalizam kojem se dičite nas je doveo do propasti. Od nacionalizma čovjek ništa nema.
Mi trebamo biti ponosni što smo imali čovjeka koji ga je cijenio čitav svijet, tj. Tita. Kakav HD, kakvi bakrači !!
Bolje da mi komunisti mozak ispiraju, nego ti lažni nacionalisti.
BOSANAC_PATRIOTA

#1149 Re: Handzar divizija

Ludzak wrote:
BOSANAC_PATRIOTA wrote:@PM72.

@madner.

Kakvog bošnjačkog nacionalizma ?? Prije bih rekao hrvatskog jer su se većinom zalagali za NDH. Taj nacionalizam kojem se dičite nas je doveo do propasti. Od nacionalizma čovjek ništa nema.
Mi trebamo biti ponosni što smo imali čovjeka koji ga je cijenio čitav svijet, tj. Tita. Kakav HD, kakvi bakrači !!
Bolje da mi komunisti mozak ispiraju, nego ti lažni nacionalisti.
:lol: :lol: :D

Ratnog zlocina i diktatora !? covjeka koji je od 1946. pa do 1990. pogubio 800.000 "jugoslovena", covjeka koji je u svjetskoj historiji i knjigama na zapadu rame uz rame sa Hitlerom, Musollinijem, Staljinom i ostalim ??? hvala bogu sve vas je manje iz dana u dan ... :bih:
PM72

#1150 Re: Handzar divizija

Post by PM72 »

"Patrioto",

Ako ne znaš njemački - šta se onda provaljuješ ? Također,ako nisi "vojno edukovan" šta trabunjaš i lupaš kao Maksim po diviziji? Nauči prvo neke osnovne pojmove pa onda ulazi u polemiku o ovakvim stvarima.Valjda su ti pričali ti "ponosni članovi porodice" da ti taj pradedo nije završio vojne škole jer da bi postao oficir morao si imati neku vrstu vojne akademije ili visoke vojne škole.Daj Bože da je završio i Mekteb a kamoli vojnu akademiju.

Ja do sada nisam čuo niti upoznao nekog Bošnjaka kome je handžar divizija - ponos?!?Eto - ti si prvi.Mašala.Mlađa generacija. :-) E jadni smo ti mi kao narod ako nam mladomuslimanski fanatici ispiraju djeci mozak i uče ih da trebaju biti ponosni na svoje pretke koji su služili okupatore i bili domaći izdajnici.Šta veliš,handžarlije nisu činili "zvjerske" zločine kao četnici ili ustaše.Oni su pravili male belaje.Sitnice. :skoljka:

Nek' ti Bog da bolju pamet i tebi i onima koji te uče ovakvim stvarima.Šta veliš,Tito pobio 800 000 jugoslovena? pa ti nisi normalan.Definitivno.
Post Reply