Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
odr0n

#1126 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Ja Sam Odavle wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Ne vjerujem u bajke. Zar Muhammed a.s. nije očistio Kabu od 360 bajki? Ibrahim a.s. slično?
Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš. :lol:
Izazov je prevelik. Kad odrastes uz stalna prepadanja vjecnim rostiljanjem i gradelama, a ako cesto klanjas nagrade te djevicama -- ko bi normalan takvu sansu propustio?
Ima ona - iz mire sto đavla vire, tako je i sa pohlepnošću za tim basnoslovnim džennetskim nagradama. :lol:
vatrogasac

#1127 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

Ja Sam Odavle wrote:
vatrogasac wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Naravno da nam se stavovi razlikuju. Ako si ovoliko lakovjeran, ispricacu ti istinitu prorocansku pricu o Crvenkapici i Zlom Vuku.
Ne vjerujem u bajke. Zar Muhammed a.s. nije očistio Kabu od 360 bajki? Ibrahim a.s. slično?
Sto mu je to trebalo? Borba za vlast, sta li? Osjetio se ugrozenim?

Svakom njegovo vjera, to je izgleda vazilo za sviju, osim za Muhameda.
Nije tako. Kažu i ljudi. REKLI SU O NJEMU ...

A Bog kaže nama ljudima...
Bismi-l-lahi-r-rahmani-r-rahim.
Kul: ja ejju-hel-kafirun. La 'abudu ma t'abudun, ve la entum abdune ma a'bud, ve-la ene abidun ma abedtum, ve-la entum abidune ma e'abud. Lekum dinukum ve-lije din.

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.
Reci: O nevjernici, ja se neću klanjati onima kojma se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojma ste se vi klanjali, a vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama vaša vjera, a meni moja.
A Objava je morala se dovršiti. Što su započeli drugi Poslanici Muhammed a.s. je imao zadatak da dovrši.

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Naravno da nam se stavovi razlikuju. Ako si ovoliko lakovjeran, ispricacu ti istinitu prorocansku pricu o Crvenkapici i Zlom Vuku.
Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš. :lol:
Nije to bajka. Vidjet ćeš. Što si toliko nestrpljiv? :mrgreen:
Avetinho

#1128 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš. :lol:
Bajka je. Vidjet ces. To jest, neces. Sto si toliko strpljiv? :D
vatrogasac

#1129 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

Ja Sam Odavle wrote:
vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš. :lol:

Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom. :mrgreen: Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti. :wink:
Avetinho

#1130 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

vatrogasac wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
vatrogasac wrote:

Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom. :mrgreen: Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti. :wink:
Ako pod duhovnom dimenzijom podrazumijevas pokornost nevidljivom bicu zbog prijetnji ili podmicivanja, onda ti stvarno nemam na cemu zavidjeti.

Sto se tice Paskala, jedini koji moze dobiti sam ja. Ja vjerujem da neceg nema, kad ono -- ima. Jedini koji moze izgubiti si ti. Ti vjerujes da neceg ima, kad ono -- nema.
stotka12

#1131 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

Sto se tice Paskala, jedini koji moze dobiti sam ja. Ja vjerujem da neceg nema, kad ono -- ima. Jedini koji moze izgubiti si ti. Ti vjerujes da neceg ima, kad ono -- nema.
Kantar ti nesto nije u redu,kazes vjerujes da nema,jelte,znaci nema onog kako ga opisujes:prijeti i podmicuje,kad ono ima,znaci ostvarenje "prijetnji i podmicanja",a oni koji vjeruju i da nema iste su sudbine ka ti. :-D .
Avetinho

#1132 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

stotka12 wrote:
Kantar ti nesto nije u redu,kazes vjerujes da nema,jelte,znaci nema onog kako ga opisujes:prijeti i podmicuje,kad ono ima,znaci ostvarenje "prijetnji i podmicanja",a oni koji vjeruju i da nema iste su sudbine ka ti. :-D .
Jedva sam shvatio ovu tvoju mudrost :wink: , tako je pametno srocena.

Jednom kad sam dokucio smisao ovog gore, evo ti pitanje. Kako ti se svidja moje prorocanstvo po kome ce biti nagradjeni samo oni koji vjeruju u "mog" boga. Ja nemam sta izgubiti, a ti mozes izgubiti sve, ako mi se ne povinujes.

Osim toga, moram ti priznati da mi je jadna religija kojoj je ovo gore motiv.
vatrogasac

#1133 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

Ja Sam Odavle wrote:
Ako si ti vjeru sveo samo na to, logično je što si ateista, a na stranu što si pogrešno inerpretir'o.
stotka12

#1134 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

Ja Sam Odavle wrote:
stotka12 wrote:
Jedva sam shvatio ovu tvoju mudrost :wink: , tako je pametno srocena.

Jednom kad sam dokucio smisao ovog gore, evo ti pitanje. Kako ti se svidja moje prorocanstvo po kome ce biti nagradjeni samo oni koji vjeruju u "mog" boga. Ja nemam sta izgubiti, a ti mozes izgubiti sve, ako mi se ne povinujes.

Dobro sad jedva ili nejedva uglavnom si shvatio :wink: i pohitio da i meni postavis pametno sroceno pitanje :lol: .

Kako god drug,Vjernici vjeruju,ali ne znaju,jel da znamo svi bi bili na boljoj strani.
Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.
Receno je vise puta,meni moja vjera ,tebi tvoja (ne)vjera.
Nismo svi isti kao sto vidis na nekim se temama slazemo dok smo na drugim u suprotnim stranama,zivot ......ziv bio dok ne umres :lol:
Avetinho

#1135 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

stotka12 wrote: Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.
Upravo je obrnuto. Procitaj Kuran jos jednom, pa ces vidjeti ko kome smeta.
biturbo

#1136 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

vatrogasac wrote:Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom. :mrgreen: Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti. :wink:
To je ono sto nevjernici ne shvataju ,nije im jasno da samo oni mogu biti gubitnici .
fatamorgana

#1137 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

stotka12 wrote: Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.
Dijasporo i bogu si teška, ;-)

Evo citat s druge teme glede gore napisanog tj. tu su uputstva za toleranciju prema "nevjernicima" :

""Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet." (Prijevod značenja Et-Tevba, 29)

dalje sto je muhammed rekao

Ebu-Hurejre, radijallahu ‘anh, takođe prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: "Neće nastupiti Posljednji dan dok muslimani ne povedu bitku protiv jevreja, kada će ih muslimani tako pobiti da će se jevreji sakrivati za drvo i kamen, ali će svako drvo i kamen progo­voriti: O muslimanu, o Allahov robe, evo jevreja, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij, izuzev drveta garkad, jer je ono jevre­jsko drvo!" (Muslim, Kitab el-Fiten ve ešratis sa'ah)"

:D
odr0n

#1138 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

biturbo wrote:
vatrogasac wrote:Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom. :mrgreen: Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti. :wink:
To je ono sto nevjernici ne shvataju ,nije im jasno da samo oni mogu biti gubitnici .
Ili bolje reći da vi ne shvatate na osnovu kakve bajkovite gluposti donosite takav zaključak, što vas već čini gubitnicima jer ste čitav život nosili teret tj. šuplju o budućem životu i tako ćete u zabludi umrijeti, dok smo mi živjeli život bez tog tereta i tako ćemo slobodni umrijeti. :wink:
stotka12

#1139 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

Ja Sam Odavle wrote:
Upravo je obrnuto. Procitaj Kuran jos jednom, pa ces vidjeti ko kome smeta.
Moze se i tako reci.
Ali shvatices da oni koji vjeruju,i smatraju je kao istinskom i jedinom validnom,pravednom, pa se shodno tome trude da sto vise ljudi "spasu"tj podjele ono sto iskreno vole sa svim ljudima,ta namjera iskljucuje mrznju ili smetnju,e sad ko kako i sta.....je druga tema. :)
stotka12

#1140 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

fatamorgana wrote:
Dijasporo i bogu si teška, ;-)

Evo citat s druge teme glede gore napisanog tj. tu su uputstva za toleranciju prema "nevjernicima" :

""Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet." (Prijevod značenja Et-Tevba, 29)

dalje sto je muhammed rekao

Ebu-Hurejre, radijallahu ‘anh, takođe prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: "Neće nastupiti Posljednji dan dok muslimani ne povedu bitku protiv jevreja, kada će ih muslimani tako pobiti da će se jevreji sakrivati za drvo i kamen, ali će svako drvo i kamen progo­voriti: O muslimanu, o Allahov robe, evo jevreja, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij, izuzev drveta garkad, jer je ono jevre­jsko drvo!" (Muslim, Kitab el-Fiten ve ešratis sa'ah)"

:D
;-) pozz Drug...

....sve mi si mi kaz`o :lol: ,nije to tema ;-)
fatamorgana

#1141 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

stotka12 wrote: Moze se i tako reci.
Ali shvatices da oni koji vjeruju,i smatraju je kao istinskom i jedinom validnom,pravednom, pa se shodno tome trude da sto vise ljudi "spasu"tj podjele ono sto iskreno vole sa svim ljudima,ta namjera iskljucuje mrznju ili smetnju,e sad ko kako i sta.....je druga tema. :)
A ta tema se zove: Na priči je sve super a u real life-u je skroz druga priĆa, ;-)
fatamorgana

#1142 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

stotka12 wrote: ;-) pozz Drug...

Nego reci ti meni dijasporac iza kojeg drveta da se ja sakrijem da me ne skratiš za glavu, 8-)
stotka12

#1143 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

fatamorgana wrote:
A ta tema se zove: Na priči je sve super a u real life-u je skroz druga priĆa, ;-)
Sto si sad tako iskljuciv,ne bih reko da je skroz al ima razlike,ne kaze se dzabe ne gledaj Islam kroz Muslimane nego Muslimane kroz Islam :-D .
fatamorgana

#1144 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

stotka12 wrote:
fatamorgana wrote:
Sto si sad tako iskljuciv,ne bih reko da je skroz al ima razlike,ne kaze se dzabe ne gledaj Islam kroz Muslimane nego Muslimane kroz Islam :-D .
Znači onda i za vas važi ona narodna: jedno misli drugo govori a treće radi .... so, welcome to the Club! :D
biturbo

#1145 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

odr0n wrote:
biturbo wrote:
Ili bolje reći da vi ne shvatate na osnovu kakve bajkovite gluposti donosite takav zaključak, što vas već čini gubitnicima jer ste čitav život nosili teret tj. šuplju o budućem životu i tako ćete u zabludi umrijeti, dok smo mi živjeli život bez tog tereta i tako ćemo slobodni umrijeti. :wink:
Kako god okrenes , nevjernici su gubitnici .
Gdje ces porediti "teret" (za iskrenog vjernika,praktikovanje vjere nije teret) sa vjecnom patnjom koja tebe (kao nevjernika) ceka.
stotka12

#1146 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

fatamorgana wrote:
stotka12 wrote: ;-) pozz Drug...

Nego reci ti meni dijasporac iza kojeg drveta da se ja sakrijem da me ne skratiš za glavu, 8-)
....zeza me konekcija nesto... :-)

uglavnom i sto se tvog zadnjeg posta tice a i ovog citiranog ,ako je tebi sad bolje za mene je ok ;-)
fatamorgana

#1147 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

biturbo wrote:.
Gdje ces porediti "teret" (za iskrenog vjernika,praktikovanje vjere nije teret) sa vjecnom patnjom koja tebe (kao nevjernika) ceka.
Znači i ti voliš braću Grimm, :thumbup:
stotka12

#1148 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

fatamorgana wrote:
....jel to vas Shehadet :lol: (Glaubensbekenntis),nemoj da uletim slucajno ,estagfirullah .....u neki klub tamo.....prodiko il sta znam :)
fatamorgana

#1149 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

stotka12 wrote:
fatamorgana wrote:
....jel to vas Shehadet :lol: (Glaubensbekenntis),nemoj da uletim slucajno ,estagfirullah .....u neki klub tamo.....prodiko il sta znam :)
Ne znam čiji je, ja ne vjerujem a bajke a ti? :D
biturbo

#1150 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

fatamorgana wrote:
EI-Garkad: vrsta drveća, koje posjeduje trnje i beskorisne plodove. Danas židovi masovno u svojim nastambama sade ovo drvo :D
Post Reply