Ima ona - iz mire sto đavla vire, tako je i sa pohlepnošću za tim basnoslovnim džennetskim nagradama.Ja Sam Odavle wrote:Izazov je prevelik. Kad odrastes uz stalna prepadanja vjecnim rostiljanjem i gradelama, a ako cesto klanjas nagrade te djevicama -- ko bi normalan takvu sansu propustio?odr0n wrote:Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš.vatrogasac wrote:
Ne vjerujem u bajke. Zar Muhammed a.s. nije očistio Kabu od 360 bajki? Ibrahim a.s. slično?
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- odr0n
#1126 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- vatrogasac
#1127 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije tako. Kažu i ljudi. REKLI SU O NJEMU ...Ja Sam Odavle wrote:Sto mu je to trebalo? Borba za vlast, sta li? Osjetio se ugrozenim?vatrogasac wrote:Ne vjerujem u bajke. Zar Muhammed a.s. nije očistio Kabu od 360 bajki? Ibrahim a.s. slično?Ja Sam Odavle wrote: Naravno da nam se stavovi razlikuju. Ako si ovoliko lakovjeran, ispricacu ti istinitu prorocansku pricu o Crvenkapici i Zlom Vuku.
Svakom njegovo vjera, to je izgleda vazilo za sviju, osim za Muhameda.
A Bog kaže nama ljudima...
A Objava je morala se dovršiti. Što su započeli drugi Poslanici Muhammed a.s. je imao zadatak da dovrši.Bismi-l-lahi-r-rahmani-r-rahim.
Kul: ja ejju-hel-kafirun. La 'abudu ma t'abudun, ve la entum abdune ma a'bud, ve-la ene abidun ma abedtum, ve-la entum abidune ma e'abud. Lekum dinukum ve-lije din.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.
Reci: O nevjernici, ja se neću klanjati onima kojma se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojma ste se vi klanjali, a vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama vaša vjera, a meni moja.
Nije to bajka. Vidjet ćeš. Što si toliko nestrpljiv?odr0n wrote:Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš.vatrogasac wrote:Ne vjerujem u bajke. Zar Muhammed a.s. nije očistio Kabu od 360 bajki? Ibrahim a.s. slično?Ja Sam Odavle wrote: Naravno da nam se stavovi razlikuju. Ako si ovoliko lakovjeran, ispricacu ti istinitu prorocansku pricu o Crvenkapici i Zlom Vuku.
-
Avetinho
#1128 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bajka je. Vidjet ces. To jest, neces. Sto si toliko strpljiv?vatrogasac wrote:Nije to bajka. Vidjet ćeš. Što si toliko nestrpljiv?odr0n wrote: Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš.
- vatrogasac
#1129 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja Sam Odavle wrote:Bajka je. Vidjet ces. To jest, neces. Sto si toliko strpljiv?vatrogasac wrote:Nije to bajka. Vidjet ćeš. Što si toliko nestrpljiv?odr0n wrote: Pa u šta spadaju anđeli, pakao, raj nego u bajku, sam sebe pobijaš.
Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom.
-
Avetinho
#1130 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ako pod duhovnom dimenzijom podrazumijevas pokornost nevidljivom bicu zbog prijetnji ili podmicivanja, onda ti stvarno nemam na cemu zavidjeti.vatrogasac wrote:Ja Sam Odavle wrote:Bajka je. Vidjet ces. To jest, neces. Sto si toliko strpljiv?vatrogasac wrote:
Nije to bajka. Vidjet ćeš. Što si toliko nestrpljiv?
Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom.Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti.
Sto se tice Paskala, jedini koji moze dobiti sam ja. Ja vjerujem da neceg nema, kad ono -- ima. Jedini koji moze izgubiti si ti. Ti vjerujes da neceg ima, kad ono -- nema.
- stotka12
#1131 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kantar ti nesto nije u redu,kazes vjerujes da nema,jelte,znaci nema onog kako ga opisujes:prijeti i podmicuje,kad ono ima,znaci ostvarenje "prijetnji i podmicanja",a oni koji vjeruju i da nema iste su sudbine ka ti.Sto se tice Paskala, jedini koji moze dobiti sam ja. Ja vjerujem da neceg nema, kad ono -- ima. Jedini koji moze izgubiti si ti. Ti vjerujes da neceg ima, kad ono -- nema.
-
Avetinho
#1132 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jedva sam shvatio ovu tvoju mudroststotka12 wrote:Kantar ti nesto nije u redu,kazes vjerujes da nema,jelte,znaci nema onog kako ga opisujes:prijeti i podmicuje,kad ono ima,znaci ostvarenje "prijetnji i podmicanja",a oni koji vjeruju i da nema iste su sudbine ka ti.Sto se tice Paskala, jedini koji moze dobiti sam ja. Ja vjerujem da neceg nema, kad ono -- ima. Jedini koji moze izgubiti si ti. Ti vjerujes da neceg ima, kad ono -- nema..
Jednom kad sam dokucio smisao ovog gore, evo ti pitanje. Kako ti se svidja moje prorocanstvo po kome ce biti nagradjeni samo oni koji vjeruju u "mog" boga. Ja nemam sta izgubiti, a ti mozes izgubiti sve, ako mi se ne povinujes.
Osim toga, moram ti priznati da mi je jadna religija kojoj je ovo gore motiv.
- vatrogasac
#1133 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ako si ti vjeru sveo samo na to, logično je što si ateista, a na stranu što si pogrešno inerpretir'o.Ja Sam Odavle wrote:
- stotka12
#1134 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dobro sad jedva ili nejedva uglavnom si shvatioJa Sam Odavle wrote:Jedva sam shvatio ovu tvoju mudroststotka12 wrote:Kantar ti nesto nije u redu,kazes vjerujes da nema,jelte,znaci nema onog kako ga opisujes:prijeti i podmicuje,kad ono ima,znaci ostvarenje "prijetnji i podmicanja",a oni koji vjeruju i da nema iste su sudbine ka ti.Sto se tice Paskala, jedini koji moze dobiti sam ja. Ja vjerujem da neceg nema, kad ono -- ima. Jedini koji moze izgubiti si ti. Ti vjerujes da neceg ima, kad ono -- nema..
, tako je pametno srocena.
Jednom kad sam dokucio smisao ovog gore, evo ti pitanje. Kako ti se svidja moje prorocanstvo po kome ce biti nagradjeni samo oni koji vjeruju u "mog" boga. Ja nemam sta izgubiti, a ti mozes izgubiti sve, ako mi se ne povinujes.
Kako god drug,Vjernici vjeruju,ali ne znaju,jel da znamo svi bi bili na boljoj strani.
Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.
Receno je vise puta,meni moja vjera ,tebi tvoja (ne)vjera.
Nismo svi isti kao sto vidis na nekim se temama slazemo dok smo na drugim u suprotnim stranama,zivot ......ziv bio dok ne umres
-
Avetinho
#1135 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Upravo je obrnuto. Procitaj Kuran jos jednom, pa ces vidjeti ko kome smeta.stotka12 wrote: Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.
-
biturbo
#1136 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
To je ono sto nevjernici ne shvataju ,nije im jasno da samo oni mogu biti gubitnici .vatrogasac wrote:Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom.Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti.
- fatamorgana
#1137 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dijasporo i bogu si teška,stotka12 wrote: Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.
Evo citat s druge teme glede gore napisanog tj. tu su uputstva za toleranciju prema "nevjernicima" :
""Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet." (Prijevod značenja Et-Tevba, 29)
dalje sto je muhammed rekao
Ebu-Hurejre, radijallahu ‘anh, takođe prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: "Neće nastupiti Posljednji dan dok muslimani ne povedu bitku protiv jevreja, kada će ih muslimani tako pobiti da će se jevreji sakrivati za drvo i kamen, ali će svako drvo i kamen progovoriti: O muslimanu, o Allahov robe, evo jevreja, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij, izuzev drveta garkad, jer je ono jevrejsko drvo!" (Muslim, Kitab el-Fiten ve ešratis sa'ah)"
- odr0n
#1138 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ili bolje reći da vi ne shvatate na osnovu kakve bajkovite gluposti donosite takav zaključak, što vas već čini gubitnicima jer ste čitav život nosili teret tj. šuplju o budućem životu i tako ćete u zabludi umrijeti, dok smo mi živjeli život bez tog tereta i tako ćemo slobodni umrijeti.biturbo wrote:To je ono sto nevjernici ne shvataju ,nije im jasno da samo oni mogu biti gubitnici .vatrogasac wrote:Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom.Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti.
- stotka12
#1139 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Moze se i tako reci.Ja Sam Odavle wrote:Upravo je obrnuto. Procitaj Kuran jos jednom, pa ces vidjeti ko kome smeta.stotka12 wrote: Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.
Ali shvatices da oni koji vjeruju,i smatraju je kao istinskom i jedinom validnom,pravednom, pa se shodno tome trude da sto vise ljudi "spasu"tj podjele ono sto iskreno vole sa svim ljudima,ta namjera iskljucuje mrznju ili smetnju,e sad ko kako i sta.....je druga tema.
- stotka12
#1140 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
fatamorgana wrote:Dijasporo i bogu si teška,stotka12 wrote: Jedna me stvar iritira,a to je zasto vjernicima, u ovom slucaju Muslimanima, ne smetaju nevjernici dok je kod zadnjih obrnuta situacija.![]()
Evo citat s druge teme glede gore napisanog tj. tu su uputstva za toleranciju prema "nevjernicima" :
""Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet." (Prijevod značenja Et-Tevba, 29)
dalje sto je muhammed rekao
Ebu-Hurejre, radijallahu ‘anh, takođe prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: "Neće nastupiti Posljednji dan dok muslimani ne povedu bitku protiv jevreja, kada će ih muslimani tako pobiti da će se jevreji sakrivati za drvo i kamen, ali će svako drvo i kamen progovoriti: O muslimanu, o Allahov robe, evo jevreja, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij, izuzev drveta garkad, jer je ono jevrejsko drvo!" (Muslim, Kitab el-Fiten ve ešratis sa'ah)"
....sve mi si mi kaz`o
- fatamorgana
#1141 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A ta tema se zove: Na priči je sve super a u real life-u je skroz druga priĆa,stotka12 wrote: Moze se i tako reci.
Ali shvatices da oni koji vjeruju,i smatraju je kao istinskom i jedinom validnom,pravednom, pa se shodno tome trude da sto vise ljudi "spasu"tj podjele ono sto iskreno vole sa svim ljudima,ta namjera iskljucuje mrznju ili smetnju,e sad ko kako i sta.....je druga tema.
- fatamorgana
#1142 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nego reci ti meni dijasporac iza kojeg drveta da se ja sakrijem da me ne skratiš za glavu,stotka12 wrote:pozz Drug...
....sve mi si mi kaz`o,nije to tema
- stotka12
#1143 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sto si sad tako iskljuciv,ne bih reko da je skroz al ima razlike,ne kaze se dzabe ne gledaj Islam kroz Muslimane nego Muslimane kroz Islamfatamorgana wrote:A ta tema se zove: Na priči je sve super a u real life-u je skroz druga priĆa,stotka12 wrote: Moze se i tako reci.
- fatamorgana
#1144 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Znači onda i za vas važi ona narodna: jedno misli drugo govori a treće radi .... so, welcome to the Club!stotka12 wrote:Sto si sad tako iskljuciv,ne bih reko da je skroz al ima razlike,ne kaze se dzabe ne gledaj Islam kroz Muslimane nego Muslimane kroz Islamfatamorgana wrote:A ta tema se zove: Na priči je sve super a u real life-u je skroz druga priĆa,stotka12 wrote: Moze se i tako reci.
Ali shvatices da oni koji vjeruju,i smatraju je kao istinskom i jedinom validnom,pravednom, pa se shodno tome trude da sto vise ljudi "spasu"tj podjele ono sto iskreno vole sa svim ljudima,ta namjera iskljucuje mrznju ili smetnju,e sad ko kako i sta.....je druga tema..
-
biturbo
#1145 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako god okrenes , nevjernici su gubitnici .odr0n wrote:Ili bolje reći da vi ne shvatate na osnovu kakve bajkovite gluposti donosite takav zaključak, što vas već čini gubitnicima jer ste čitav život nosili teret tj. šuplju o budućem životu i tako ćete u zabludi umrijeti, dok smo mi živjeli život bez tog tereta i tako ćemo slobodni umrijeti.biturbo wrote:To je ono sto nevjernici ne shvataju ,nije im jasno da samo oni mogu biti gubitnici .vatrogasac wrote:Živim sasvim normalno kao i ti ovaj život i ničim nisam uskraćen osim što sam obogaćen jednom duhovnom dimenzijom. A na tvom mjestu bih se bar zamislio nad Paskalovom opkladom.Ja mogu samo dobiti, a ti ovako mnogo izgubiti.
Gdje ces porediti "teret" (za iskrenog vjernika,praktikovanje vjere nije teret) sa vjecnom patnjom koja tebe (kao nevjernika) ceka.
- stotka12
#1146 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
....zeza me konekcija nesto...fatamorgana wrote:Nego reci ti meni dijasporac iza kojeg drveta da se ja sakrijem da me ne skratiš za glavu,stotka12 wrote:pozz Drug...
....sve mi si mi kaz`o,nije to tema
uglavnom i sto se tvog zadnjeg posta tice a i ovog citiranog ,ako je tebi sad bolje za mene je ok
- fatamorgana
#1147 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Znači i ti voliš braću Grimm,biturbo wrote:.
Gdje ces porediti "teret" (za iskrenog vjernika,praktikovanje vjere nije teret) sa vjecnom patnjom koja tebe (kao nevjernika) ceka.
- stotka12
#1148 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
....jel to vas Shehadetfatamorgana wrote:Znači i ti voliš braću Grimm,biturbo wrote:.
- fatamorgana
#1149 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne znam čiji je, ja ne vjerujem a bajke a ti?stotka12 wrote:....jel to vas Shehadetfatamorgana wrote:Znači i ti voliš braću Grimm,biturbo wrote:.
Gdje ces porediti "teret" (za iskrenog vjernika,praktikovanje vjere nije teret) sa vjecnom patnjom koja tebe (kao nevjernika) ceka.(Glaubensbekenntis),nemoj da uletim slucajno ,estagfirullah .....u neki klub tamo.....prodiko il sta znam
-
biturbo
#1150 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
EI-Garkad: vrsta drveća, koje posjeduje trnje i beskorisne plodove. Danas židovi masovno u svojim nastambama sade ovo drvofatamorgana wrote:Znači i ti voliš braću Grimm,biturbo wrote:.