Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
bizet

#1126 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

a sto ih vise cuvas to ce ih ljudi prije pokrasti...trebao si da sutis i tikve kad ti cejf u ovim zimskim danima popapas...a ko ti je kriv, jbg

citam o Hose Muhiki...taman malo finog raspolozenja prije sna

LN
fatamorgana

#1127 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Jest ovaj japanac blaziran a muzika new age crap .... :lol:
Great Cornholio

#1128 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:Jest ovaj japanac blaziran a muzika new age crap .... :lol:
Ko mi je kriv što uvedoh demokratiju :sad: :x :D

Lako je Hoseu, on i žena mu u njega imaju oko 4000 mjesečno i rade u državnoj firmi :D
Great Cornholio

#1129 Re: Za predane Životu

Sjedim danas s prijateljima, pijuckamo kafu, ja otvorio veliku milku 8-) :D Puče milka dok si rek'o keks :x :D

I tako, pričamo mi o svemu pomalo i dotaknemo se teme o parama ( op.a. nije o isparavanjima nego o novcu :D ).

Ja sam vodio sjednicu, zato što sam najtolerantniji :D i na kraju smo donijeli zajedniči zaključak.
Zaključili smo da se bez para ne može, da postoji jedan određen iznos koji je potreban da bi čovjek mogao voditi normalan život, da nije loše imati malo viška para, kojim bi sebi mogao priuštiti i određeni stepen luksuza ( onog što se ne ubraja u osnovne životne potrebe), ali da pare nikada ne bi trebale biti smisao života, pare su sredstvo, neophodno sredstvo, za planiranje i življenje života.

Društvo je bilo mješovito, neudate i neoženjeni, i baš mi bilo je drago vidjeti da isto razmišljamo.
E sad, nikad čovjek ne zna da li je neko iskren pri iznošenju stavova o nečemu, jer često čovjek laže sebe ( koristi racionalizaciju kao odbrambeni mehanizam kojim "štiti" osjećaj vlastite vrijednosti) ili možda želi da slaže druge, da se predstavi onakvim kakvim želi da ga drugi vide, a ne stvarno onakvim kakav stvarno jeste.

Možete se sad zapitati kako da ja mogu sumnjati u izjave prijatelja, pa valjda ti je prijatelj neko kome vjeruješ, pa eto, reći ću vam da se radi o novim prijateljima, koje još nisam dovoljno upoznao, a k'o što kažu " Da bi saznao kakav je neko moraš s njim pojesti vreću soli".

Ne znam zašto vam ovo ispričah, ali ne može da škodi :)
kojeime

#1130 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

Great Cornholio wrote:Sjedim danas s prijateljima, pijuckamo kafu, ja otvorio veliku milku 8-) :D Puče milka dok si rek'o keks :x :D

I tako, pričamo mi o svemu pomalo i dotaknemo se teme o parama ( op.a. nije o isparavanjima nego o novcu :D ).

Ja sam vodio sjednicu, zato što sam najtolerantniji :D i na kraju smo donijeli zajedniči zaključak.
Zaključili smo da se bez para ne može, da postoji jedan određen iznos koji je potreban da bi čovjek mogao voditi normalan život, da nije loše imati malo viška para, kojim bi sebi mogao priuštiti i određeni stepen luksuza ( onog što se ne ubraja u osnovne životne potrebe), ali da pare nikada ne bi trebale biti smisao života, pare su sredstvo, neophodno sredstvo, za planiranje i življenje života.

Društvo je bilo mješovito, neudate i neoženjeni, i baš mi bilo je drago vidjeti da isto razmišljamo.
E sad, nikad čovjek ne zna da li je neko iskren pri iznošenju stavova o nečemu, jer često čovjek laže sebe ( koristi racionalizaciju kao odbrambeni mehanizam kojim "štiti" osjećaj vlastite vrijednosti) ili možda želi da slaže druge, da se predstavi onakvim kakvim želi da ga drugi vide, a ne stvarno onakvim kakav stvarno jeste.

Možete se sad zapitati kako da ja mogu sumnjati u izjave prijatelja, pa valjda ti je prijatelj neko kome vjeruješ, pa eto, reći ću vam da se radi o novim prijateljima, koje još nisam dovoljno upoznao, a k'o što kažu " Da bi saznao kakav je neko moraš s njim pojesti vreću soli".

Ne znam zašto vam ovo ispričah, ali ne može da škodi :)
Da si odmah napisao "...dotaknemo se price o novcu..." ne bi ti trebao op. a. :)
Great Cornholio

#1131 Re: Za predane Životu

Ma nekako mi "teže zvuči" kad kažem " Nije sve u parama" nego kad kažem " Nije sve u novcu", pa nek se ljute zapadne komšije kol'ko god hoće :D
Kroksica

#1132 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

Great Cornholio wrote:
Kako si ovo dobro rekao... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Great Cornholio

#1133 Re: Za predane Životu

Kroksica wrote: Kako si ovo dobro rekao... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ma ja samo kradem pamet od pametnijih od mene :)
Great Cornholio

#1134 Re: Za predane Životu

U "Krizi psihoanalize" From kaže:
- »Čime se mi zapravo bavimo?«
Bavimo li se prvenstveno rastom čovjeka ili se bavimo proizvodnjom, strojevima ili organizacijom?
Prisiljeni smo iskreno uvidjeti jednu nezgodnu kontradikciju. Naša se kultura temelji na judeo-kršćanskoj tradiciji i nas odgajaju da vjerujemo u Deset zapovijedi i Zlatno pravilo; nasuprot tome, naša je praksa takva da bi u njoj gotovo svatko tko bi postupao na temelju Deset zapovijedi i Zlatnog pravila bio izgubljen slučaj.
S nekim izuzecima, naravno, a posebno u nekim područjima, teško je kombinirati maksimalni uspjeh s poštivanjem naših tradicionalnih moralnih zakona. Mi vjerujemo u jedan sklop vrijednosti, ali djelujemo u suprotnom smjeru. Nisam propovjednik, no psihologu je lako uvidjeti da taj raskol unutar nas ima prilično razorne posljedice.
Čovjek koji živi na toj »razini raskola«, s jednim sklopom vrijednosti koji respektira i drugim setom suprotnih vrijednosti u skladu s kojima djeluje, pati od priličnog osjećaja krivnje koji podriva njegovu energiju, čini ga defenzivnim, čini da često projicira vlastiti osjećaj krivnje na druge itd.; bitno je, dakle, da priznamo sukob u kojem živimo. Slijedimo li riječi Mateja ili načelo da je cilj svih naših napora rast i efikasnost našeg ekonomskog stroja?
bizet

#1135 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

sve je u novcu...laz je misliti suprotno...mozda nam nije bitan ako imamo dovoljno za normalan zivot, ali dovoljno je da trebas ici ljekarima i da shvatis kako ti ni predsjednicka placa ne bi mogla biti dovoljna...onda pomislis koliko si u svojoj nesreci sretan jer uvijek ima gorih slucajeva, ali se tesko oteti tom osjecaju...ne znam kako bih se izrazila...napola covjek mozda...da to je taj osjecaj...kaze mi doktor danas, stanje je popravljivo...valjda je to trebalo da me utjesi...naravno uz brdo novca kojeg covjek nekako izmisli....imas novaca i popravljiv si....inace si napola covjek
bizet

#1136 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:Jest ovaj japanac blaziran a muzika new age crap .... :lol:
ma sta si ucvilio...ne ljuti se, evo jedna i za tebe

Great Cornholio

#1137 Re: Za predane Životu

bizet wrote:sve je u novcu...laz je misliti suprotno...mozda nam nije bitan ako imamo dovoljno za normalan zivot, ali dovoljno je da trebas ici ljekarima i da shvatis kako ti ni predsjednicka placa ne bi mogla biti dovoljna...onda pomislis koliko si u svojoj nesreci sretan jer uvijek ima gorih slucajeva, ali se tesko oteti tom osjecaju...ne znam kako bih se izrazila...napola covjek mozda...da to je taj osjecaj...kaze mi doktor danas, stanje je popravljivo...valjda je to trebalo da me utjesi...naravno uz brdo novca kojeg covjek nekako izmisli....imas novaca i popravljiv si....inace si napola covjek
Istina, nažalost, društvo nam nameće osjećaj manje vrijednosti koliko god novaca imali, odgajaju nas uvjeravanjem da novca nikada nije dovoljno. Zbog toga smo pod konstantnim strahom da ga nećemo moći steći dovoljno, zbog novca se konstantno takmičimo s drugima, zbog te takmičarske atmosfere smo konstantno napeti, konstantno smo pod stresom, a kao što nam je poznato stres ima odlučujuću ulogu u javljanju većine bolesti, i fizičkih i psihičkih.

Nešto sam večeras više raspoložen da "slušam" druge, pa evo "poslušajte" šta trenutno "slušam":

- Poteškoća u razumijevanju sistema »čovjek« leži u dva smjera. Prvo, susreće se s istim poteškoćama na koje pojam sistema nailazi u zdravorazumskom mišljenju. Ono zahtijeva mišljenje u kategorijama procesa i odustajanje od starinskog uzročno-posljedičnog modela mišljenja. Druga poteškoća leži u činjenici da je za većinu ljudi teško prihvatiti ideju snaga iza očevidnog ponašanja. Poslužit ću se vrlo jednostavnim primjerom. Vidite li čovjeka kako crven u licu viče, i kažete »On je ljut«, izrazit ćete istinitu tvrdnju. No, zađete li dublje u njegov sistem, mogli biste reći »Ovaj je čovjek uplašen«, a ako prodrete još dublje, mogli biste odlučiti »Ovaj se čovjek osjeća bespomoćnim«. Sve su tri tvrdnje korektne. Međutim, imamo različit stupanj relevantnosti, jer samo se tvrdnja »Ovaj je čovjek bespomoćan« približava osnovnoj činjenici kojom se bavim; tako dugo dok ga vidim kao ljuta čovjeka vidim
samo površinski fenomen.

Motivacijske snage često su nesvjesne. Na primjer, vidite čovjeka iza šaltera poštanskog ureda. Upravo je šest sati;
još troje ljudi čeka, a on zatvara šalter. Ukoliko ste dobar promatrač vidjet ćete laki treptaj zadovoljstva na njegovom licu pred činjenicom da će ovo troje ljudi morati otići a da nisu dobili marke. On toga nije svjestan, no ovaj slučaj može vam nagovijestiti da bi u potpuno drukčijoj situaciji —na primjer, pod režimom terora — taj čovjek mogao biti sadistički mučitelj. Sadističko nagnuće može se otvoreno pokazati u okolnostima koje mu dopuštaju da se javno i možda čak intenzivno izrazi. Ovdje ponovo možemo doći do spoznaje da određena snaga, poput sadističke želje, može biti jedva vidljivom u djelovanju ili svijesti, ali u određenim okolnostima ona može postati nadmoćna u sistemu pojedine osobe ( Kriza psihoanalize - Erich Fromm).
fatamorgana

#1138 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Motivacijske snage često su nesvjesne. Na primjer, vidite čovjeka iza šaltera poštanskog ureda. Upravo je šest sati;
još troje ljudi čeka, a on zatvara šalter. Ukoliko ste dobar promatrač vidjet ćete laki treptaj zadovoljstva na njegovom licu pred činjenicom da će ovo troje ljudi morati otići a da nisu dobili marke. On toga nije svjestan, no ovaj slučaj može vam nagovijestiti da bi u potpuno drukčijoj situaciji —na primjer, pod režimom terora — taj čovjek mogao biti sadistički mučitelj. Sadističko nagnuće može se otvoreno pokazati u okolnostima koje mu dopuštaju da se javno i možda čak intenzivno izrazi. Ovdje ponovo možemo doći do spoznaje da određena snaga, poput sadističke želje, može biti jedva vidljivom u djelovanju ili svijesti, ali u određenim okolnostima ona može postati nadmoćna u sistemu pojedine osobe ( Kriza psihoanalize - Erich Fromm).
Pa o čemu ja cijelo vrijeme govorim, jelde Kroksice, :D
Great Cornholio

#1139 Re: Za predane Životu

Da vas razbudim prije spavanja, pa odoh na spavanje.

Neko pametan je rekao da nas drugi ljudi mogu ubijediti da smo manje vrijedni samo ako im mi to dopustimo.

Laku noć.
Great Cornholio

#1140 Re: Za predane Životu

Ne može postojati više istina, istina je jedna! Ovih dana mnogi slave zbog nečega za što smatraju da je istina, za što misle da je pravedno. Drugi ne misle da je istina to što ovi prvi smatraju istinom, misle da to nije pravedno.

Ja vjerujem da ni prvi ni drugi nisu u pravu, da istina nije na strani ni prvih ni drugih, da ni prvi ni drugi nisu dovoljno iskreni, nisu pošteni prema sebi a ni prema drugima.

Zašto je to tako, zašto ljudi ne mogu uvidjeti istinu, ja vjerujem, da je to From objasnio u sljedećih nekoliko rečenica :

- Čovjek nije »revolucionar«, u ovom karakterološkom smislu, zato što izriče revolucionarne fraze ni po tome što sudjeluje u revoluciji. Revolucionar, u ovom smislu, je čovjek koji se emancipirao od vezanosti za rodnu grudu i krvne veze, od majke i oca, od posebne lojalnosti državi, klasi, rasi, partiji ili religiji. Revolucionarni karakter je humanist utoliko što u sebi osjeća čitavo čovječanstvo i ništa ljudsko nije mu strano. On voli i poštuje život. On je skeptik i čovjek koji ima vjere. On je skeptik zato što sumnja u ideologije kao u ono što služi za prikrivanje nepoželjne stvarnosti. On je čovjek od vjere zato što vjeruje u ono što potencijalno postoji, iako još nije rođeno. On može reći »Ne« i biti nepokoran, upravo zato što može reći »Da« i pokoravati se svojim pravim, vlastitim principima. On nije polusvjestan nego potpuno svjestan lične i društvene stvarnosti. On je nezavisan; ono što jest duguje vlastitom naporu; on je slobodan i nikome nije sluga. Ovaj sažetak mogao bi navesti na pomisao da je ono što sam opisivao mentalno zdravlje i voljnost, a ne pojam revolucionarnog karaktera. To je, uistinu, opis umne, žive, mentalno zdrave osobe. Ja tvrdim da je zdrava osoba u bolesnom svijetu, potpuno razvijeno ljudsko biće u osakaćenom svijetu, potpuno osviještena osoba u napola razbuđenom svijetu — baš revolucionarni karakter ( Erich Fromm - Autoritet i porodica).
Great Cornholio

#1141 Re: Za predane Životu

Đe li je onaj ljubitelj biljaka, nema ga nešto :D

Evo jedna za njega, a i za nas ostale.

Great Cornholio

#1142 Re: Za predane Životu

@bizet, ma nisu doktori uvijek u pravu, ne mogu oni svakog izliječiti, mnogi bogataši se nisu mogli izliječiti bez obzira na silne pare koje su imali i bez obzira što su ih liječili "najskuplji ljekari" . Nije laž činjenica da nije sve u parama.

Ti reče da je problem kod tebe nešto što je stanje koje se može popraviti, ali da ti za popravljanje tog stanja potrebno mnogo novca. Do novca je danas ( na pošten način teško doći), ali ipak ako je problem koji ti imaš stanje, nešto što ne napreduje i ne nazaduje, onda nisi ograničena vremenom tako da taj potrebni novac možda i nabaviš, jer čovjek nikad ne zna šta budućnost nosi. A dok u tome ne uspiješ vjeruj malo više sebi, jer postoje u čovjeku mehanizmi koji nas mogu "popraviti" besplatno. A iako ne vjeruješ u Boga, ne vjeruješ da ti On, koji može činiti čuda, može pomoći, ja ću ga ipak, u tvoje ime, zamoliti da ti pomogne, ništa me ne košta :)
Great Cornholio

#1143 Re: Za predane Životu

.ovdje nije pjesma bila kako treba
Last edited by Great Cornholio on 21/11/2012 20:38, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#1144 Re: Za predane Životu

I tako, ja ću morati početi naplaćivati ovima što čitaju a ništa ne pišu na ovoj temi :x :D

Maj vam još jedna pjesma, po naslovu bi čovjek pmislio da će ga slušanje ove pjesme "ucrnjačiti" ali nije tako, barem na mene nije tako djelovala, nadam se da ni na vas neće.

'ajd zdravo svima
pussysmoke

#1145 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

@The one and only Great Cornholio

Tu sam živ i... zamalo ne rekoh zdrav. Gripa. :(

Evo jedno pitanje za sve vas koji pratite ove temu. Kojom ocjenom bi ste na skali od jedan do deset ocijenili svoju posvećenost životu i aktivnostima koje vas čine sretnim i zadovoljnim. Ja sam dao ocjenu pet. Mislim da većinu stvari radim mehanički i da kvalitet života može biti mnogo bolji kada bi se više potrudio. Šta vi mislite?
pussysmoke

#1146 Re: Za predane Životu

Post by pussysmoke »

@Great Cornholio

Evo jedna za tebe:

bizet

#1147 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:@bizet, ma nisu doktori uvijek u pravu, ne mogu oni svakog izliječiti, mnogi bogataši se nisu mogli izliječiti bez obzira na silne pare koje su imali i bez obzira što su ih liječili "najskuplji ljekari" . Nije laž činjenica da nije sve u parama.

Ti reče da je problem kod tebe nešto što je stanje koje se može popraviti, ali da ti za popravljanje tog stanja potrebno mnogo novca. Do novca je danas ( na pošten način teško doći), ali ipak ako je problem koji ti imaš stanje, nešto što ne napreduje i ne nazaduje, onda nisi ograničena vremenom tako da taj potrebni novac možda i nabaviš, jer čovjek nikad ne zna šta budućnost nosi. A dok u tome ne uspiješ vjeruj malo više sebi, jer postoje u čovjeku mehanizmi koji nas mogu "popraviti" besplatno. A iako ne vjeruješ u Boga, ne vjeruješ da ti On, koji može činiti čuda, može pomoći, ja ću ga ipak, u tvoje ime, zamoliti da ti pomogne, ništa me ne košta :)
ne da mi se raspisivati...novac nije toliki problem, nismo kokuzi...rekla sam fino da sam svjesna koliko sam u svojoj nesreci sretna...nisam bez "ociju" i nisam nezahvalna na svemu sto sam postigla do sad...samo sam umorna... daj pusti me da se malo sazaljevam...i to je covjeku potrebno...koji dan depresije i slobodnog pada u sopstvene dubine istrazujuci sta sve to ima skriveno sto ni sama ne znam da nosim, trazeci novi izvor sa kojeg cu se napiti kako bi se ponovo digla i narasla jos veca i snaznija ovaj put
i ovo je zivot...a ja vjerujem da sam na raskrsnici i da se trenutno testira moja posvecenost istom, testira se i zelja i volja i sposobnosti...vrijeme je da pomjerim svoje granice, opet
a tebi hvala sto ces uputiti pozitivne misli na moj konto svemiru, Bogu...dobrih misli nikad dovoljno...iste cu uzvratiti zeljom da budes sretan i zadovoljan sobom i svojim zivotom, te da ti Bog uvijek olaksa i nikad ne oteza

jedno znam...nije istina da su stvari oko kojih se trudis vise sladje...bas suprotno...razmisljas koliko si se trudio posteno si zasluzio...nekad i pored silnog truda i posteno zasluzene nagrade ne uspijes...e to je kod mene trenutno slucaj...ali idemo dalje, sve dok ima nade nadamo se
Kroksica

#1148 Re: Za predane Životu

Post by Kroksica »

Great Cornholio wrote:
Kroksica wrote: Kako si ovo dobro rekao... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ma ja samo kradem pamet od pametnijih od mene :)
Ne zna svak ni ukrasti sta treba. ;)
fatamorgana

#1149 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Ne zna svak ni ukrasti sta treba. ;)
Jeste, ti koji ne znaju ukrast' kako treba zaglave u zatvoru ....
Great Cornholio

#1150 Re: Za predane Životu

@bizet, u pravu si, nekad čovjeku treba mira i samoće da neke stvari sam sebi objasni. Uživaj u toj djelatnosti :)

@botaničaru :D , ovi tvoji znaju pjevat' i svirat', što jes' jes' .

A što se tiče tvog pitanja, pa vidiš, kad god se čovjek mora oko nečega truditi a taj trud doživljava kao napor, onda on ne voli to što radi. Kad nešto voliš ti ne možeš odoljeti da to ne činiš, ne vidiš u tome napor, ne moraš se truditi, ide to "samo od sebe". E sad, mora čovjek pronaći takve nenaporne stvari, situacije ili osobe da bi uz pomoć njih mogao anulirati negativan uticaj napornih stvari, situacija ili osoba koje mu oduzimaju energiju, a svi smo prisiljeni da ulažemo napor, da se trudimo da preko stvari, situacija ili osoba koje ne volimo dođemo do stvari, situacija ili osoba koje volimo.

Vidim ovdje se pominje nekakav zatvor, pa da ja :run: :D
Post Reply