Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zvizdan

#1126 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

prenosnik wrote:
zvizdan wrote:A sad se odoh doooobro izbicOvat pa spavat. :zzzz: Pozdrav domovini! :D
zvizdana ti noc...:D
Znas, u nas zvijezda zna i upeci. Hercegovina je to, cuda svakakvih, ko da je Tolkien izmastao. Ali fala ti, u svakom slucaju. I takodjer. Halali ako sam ti necim povrijedio sentimente. :P Bez zeze
Dexx1

#1127 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dexx1 »

Kakav je ovo posjedak na temi :D
Kroksica wrote: Haha, zato sam te i citirala. Meni je rasprava izmedju njihdva bila zanimljiva jer nije bila standardna rasprava tipa koliko je Ajsa imala godina, muslimani teroristi, kako cemo klanjat bez hadisa, treba sije po sijama itd. Bas me zanimalo dokle ce ici i koji ce zakljucak biti ali prekinuse nisu ni preko uvoda presli. Steta.
Da je doticni sagovornik pokazao postovanja prema onome o cemu pricamo, drugacije bi bilo. Ovako je besmisleno.

A i meni je bila zanimljiva ona vasa (kroskica vs ml) rasprava o kuranijama onomad al je vi prekinuste :sad: Bezuspjesno pokusavah da je reanimiram :D
Kroksica

#1128 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

Dexx1 wrote:Kakav je ovo posjedak na temi :D
Kroksica wrote: Haha, zato sam te i citirala. Meni je rasprava izmedju njihdva bila zanimljiva jer nije bila standardna rasprava tipa koliko je Ajsa imala godina, muslimani teroristi, kako cemo klanjat bez hadisa, treba sije po sijama itd. Bas me zanimalo dokle ce ici i koji ce zakljucak biti ali prekinuse nisu ni preko uvoda presli. Steta.
Da je doticni sagovornik pokazao postovanja prema onome o cemu pricamo, drugacije bi bilo. Ovako je besmisleno.

A i meni je bila zanimljiva ona vasa (kroskica vs ml) rasprava o kuranijama onomad al je vi prekinuste :sad: Bezuspjesno pokusavah da je reanimiram :D
Mozda i doticni isto misli, ali sta ces. :D
Towelie

#1129 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Kako bese opis onih koji slede manje jasne ajete?
Towelie

#1130 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Iako ne postoji koncizna lista jasnih i nejasnih ajeta, da se naslutiti koji su koji. Ebu Hanife je smatrao nejasnim ove sto ti citiras, sto je i vise nego dovoljno.
zagortenej

#1131 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:Iako ne postoji koncizna lista jasnih i nejasnih ajeta, da se naslutiti koji su koji. Ebu Hanife je smatrao nejasnim ove sto ti citiras, sto je i vise nego dovoljno.
citanje koje ti preferiras kaze da "oni kojima su srca pokvarenja i puna smutnje slijede sopstvena tumačenja"...zar nije upravo ovo tvoje "naslucivanje" toga koji je jasan, a koji ne, upravo slijedjenje sopstvenog tumacenja?
a koje je to onda tumačenje koje nije "sopstveno"? :)
Towelie

#1132 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

:lol: Wallahi, ocekivao sam ovakav odgovor. Relativizacija. To ide dotle da mozes reci i da je ajet o zabrani bluda nejasan. Mozes to reci za bilo koji ajet. A to govori o nijetu.
zagortenej

#1133 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

ne znam stvarno koja je svrha objavljivanja Kur'ana ako će se reći da je većina ili veliki broj ajeta "nejasan", da njihovo tumačenje zna samo Allah, da je nama dato samo malo znanja, kome je onda objavljen Kur'an?!? nekim vanzemaljcima?

Mjesec ramadan je taj u kojem je spušten Kur’an, Uputa ljudima i jasni dokazi Upute i Furkan.(2:185)

je li sad ta uputa u "jasnim" ili "nejasnim" ajetima"
Towelie

#1134 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Vecinu, tj. glavninu Knjige cine jasni ajeti.
Towelie

#1135 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote::lol: Wallahi, ocekivao sam ovakav odgovor. Relativizacija. To ide dotle da mozes reci i da je ajet o zabrani bluda nejasan. Mozes to reci za bilo koji ajet. A to govori o nijetu.
"naslutio si" ga...ma ja, moj "wallahi billahi" brate...u pravu si...samo se ti drzi jasnih ajeta...
Elhamdulillah, ya akhi, kad mozemo doci do zajednickog zakljucka, da ne kazem konsenzusa. :D
zagortenej

#1136 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

A prije tebe smo slali samo ljude kojima smo objavljivali, ta pitajte Ehli zikr ako ne znate. (21:7)
Reci: “Da li su isti oni koji znaju i koji ne znaju?” Jedino se poučavaju posjednici razuma. (39:9)

a koliko iznosi ta "većina"' ? može i u procentima. i za koga je taj broj? a šta ako ima nekih kojima svi ajeti jasni? :)
prenosnik

#1137 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

zagortenej wrote:Jedino se poučavaju posjednici razuma (39:9)
ne razuma, razumijevanja..."vlasnici sustine"...elbab je mnozina od lubb, a lubb znaci jezgro, sjemenka, srz...
zagortenej

#1138 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

"Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni"

a sta ako pristalice jasnih i manje jasnih ajeta tumače "manje jasne ajete" (u stvari njima nejasne) kao jasne? jer oni ne znaju na koje ajete Allah misli... nema nigdje spiska :)
zagortenej

#1139 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

prenosnik wrote:
zagortenej wrote:Jedino se poučavaju posjednici razuma (39:9)
ne razuma, razumijevanja..."vlasnici sustine"...elbab je mnozina od lubb, a lubb znaci jezgro, sjemenka, srz...
:thumbup:
Towelie

#1140 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:Vecinu, tj. glavninu Knjige cine jasni ajeti.
a za ne smatras krajnjom duhovitoscu cinjenicu da je nejasan upravo ajet koji govori o podjeli na jasne i nejasne ajete? :lol:

On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" – A samo razumom obdareni shvaćaju.

vs

On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo znaju samo Allah i Oni koji su dobro u znanje upućeni i govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" – A samo razumom obdareni shvaćaju.
Tu gde ti vidis duhovitost ili cak ironiju, ja vidim mudrost. Ovaj ajet ne mora nuzno biti nejasan, kako ti i zagor rekoste, nema lista. On ostavlja mogucnost razlicitih njegovih razumevanja. Jedno je fail-safe tumacenje gde se znacenje ostavlja samo Allahu swt, dok je drugo vise naklonjeno razumu i znacaju uleme pa ono obuhvata i njih. Nijedno nije pogresno, svakako.
prenosnik

#1141 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Tu gde ti vidis duhovitost ili cak ironiju, ja vidim mudrost. Ovaj ajet ne mora nuzno biti nejasan, kako ti i zagor rekoste, nema lista. On ostavlja mogucnost razlicitih njegovih razumevanja. Jedno je fail-safe tumacenje gde se znacenje ostavlja samo Allahu swt, dok je drugo vise naklonjeno razumu i znacaju uleme pa ono obuhvata i njih. Nijedno nije pogresno, svakako.
u teoriji ne, ali u praksi-da, jednoznacnost znaci jasnost, a viseznacnost nejasnost.

eto, lako ti je, iz dosadasnjih forumskih rasprava, cak na ovoj temi, kao i cinjenice da su razlicita tumacenja istih ajeta u korijenu postojanja stotina islamskih sekti, uvidjeti da viseznacno znaci i nejasno, tj. jednoj sekti ili pojedincu je jedno znacenje "jasno", a drugoj-drugo i imas razilazenja i ratove oko "svima jasnih" ajeta...

kao da bog ostavlja i potice ono cega se ti grozis...mogucnost beskrajne relativizacije...sad to zovoes mudroscu, a malocas si se grozio... :wink:
Dexx1

#1142 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dexx1 »

prenosnik wrote: ma jok, ti si samo odglumio uvrijedjenost kao izgovor za povlacenje iz diskusije u kojoj si bio na kliskom terenu.
Bila je interesantna diskusija, a onda si je obesmislio
prenosnik wrote: pricas kako bog nicemu nije slican, a ja ti navedem pet prevoda tog ajeta koji boga opisuju kao slicnog, navedem ti isti takav nastavak tog ajeta, navedem ti hadis "adem je stvoren na njegovu sliku", evo sad ti navodim hadis "bog je sa misljenjem svoga roba o njemu" (tj. onakvim kakvim ga rob zamisli)...kazes ti "ne moze to, ajet je jasan na prvu-bog nicemu nije slican, pusti ta druga znacenja, to su jezicke vratolomije".
U islamu nema teshbiha, poistovecivanja Stvoritelja sa stvorenima. On je Muhallefetun lil havadis - razlicit od stovrenja.
Potpuni insan o kojem je ibn Arebi govorio je nesto skroz drugo (covjek koji je svoju dusu potpuno ocistio) od onog znacenja na koje ciljaju mushebihe.

Ala suretihi, odnosno, stvoren je po njegovim (Ademovim) svojstvima a ne po Bozijem liku. :roll: Bog je sa misljenjem roba o Njemu, to je ono sjetite Me se, i Ja cu se vas sjetiti. I isto, ako razmislja o Njemu kao milostivom, On ce biti milostiv prema njemu. Nema teshbiha.

prenosnik wrote:a onda za allahovu ruku kazes nesto skroz suprotno tome sto si gore rekao i kazes "jeste, yedullah, prvo znacenje je ruka, ali ta rijec ima 50 znacenja i moguce su ispravna svih 49, osim ovog prvog, ocitog, tj. da znaci ruka" :D
Nije ocito nego zahir znacenje, i njega uzimaju mushebihe kao jedino znacenje.
zagortenej wrote:"Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni"

a sta ako pristalice jasnih i manje jasnih ajeta tumače "manje jasne ajete" (u stvari njima nejasne) kao jasne? jer oni ne znaju na koje ajete Allah misli... nema nigdje spiska :)
Ovo je subjektivna stvar, nekome su odredjeni ajeti jasni nekome nisu.

Za Kuran je osnova da je jasan. Medjutim ima ajeta koji su manje jasni, npr harfovi na pocetku nekih sura (elif lam mim, ha mim..). Ili ajeti vezani za Samog Boga.

Neki robovi Allahovi budu inspirisani Znanjem od Njega te spoznaju znacenja. Njima je cijeli Kuran muhkem.

Medjutim osnova je da vecina ljudi ne zna. Oni koji bez Znanja udju u tumacenja manje jasnih ajeta zeljni su fitne i svojeg te'vila - oni su pokvarenih srca.
Towelie

#1143 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

u teoriji ne, ali u praksi-da, jednoznacnost znaci jasnost, a viseznacnost nejasnost.
To ako si vehabija. :D
eto, lako ti je, iz dosadasnjih forumskih rasprava, cak na ovoj temi, kao i cinjenice da su razlicita tumacenja istih ajeta u korijenu postojanja stotina islamskih sekti, uvidjeti da viseznacno znaci i nejasno, tj. jednoj sekti ili pojedincu je jedno znacenje "jasno", a drugoj-drugo i imas razilazenja i ratove oko "svima jasnih" ajeta...
:lol:
kao da bog ostavlja i potice ono cega se ti grozis...mogucnost beskrajne relativizacije...sad to zovoes mudroscu, a malocas si se grozio... :wink:
Ne bavim se ja nikakvom relativizacijom, ja samo tolerisem viseznacnost Kur'ana u situacijama gde je to moguce i smisleno. Relativizacija je ono sto ti radis, pa posle projekujes na mene. :wink:
arzuhal

#1144 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by arzuhal »

prenosnik wrote: hadis: allah je stvorio adema na svoju/njegovu ("his" na engleskom, hi na arapskom) sliku...
'ala suretihi, da znaš malo više arapski jezik od samo par glagola, kao što pričaš unaokolo da znaš, onda bi znao i da se spojena lična zamjenica odnosi povratno na objekt u rečenici odnosno najbližu imenicu, a u ovom hadisu je to Adem, alejhi-selam, a ne Allah. Allah je stvorio Adema na sliku njegovu (Ademovu).
Tako i sve predaje u tom smislu.

A to što nalaga na šejha ibn Arebija govori o tvom nepoznavanju vahdetu-l-vudžuda (jedinstva bitka) i vahdetu-l-mevdžuda (jedinstva bića).

Dođi bolan tobe dok nije kasno... :D
arzuhal

#1145 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by arzuhal »

prenosnik wrote:
arzuhal wrote:
'ala suretihi, da znaš malo više arapski jezik od samo par glagola, kao što pričaš unaokolo da znaš, onda bi znao i da se spojena lična zamjenica odnosi povratno na objekt u rečenici odnosno najbližu imenicu, a u ovom hadisu je to Adem, alejhi-selam, a ne Allah. Allah je stvorio Adema na sliku njegovu (Ademovu).

A to što nalaga na šejha ibn Arebija govori o tvom nepoznavanju vahdetu-l-vudžuda (jedinstva bitka) i vahdetu-l-mevdžuda (jedinstva bića).

kako da ne :lol:

eto, slobodno procitaj ibn arebijevo tumacenje upravo tog hadisa o allahovom stvaranju adema na svoju sliku, posto vidim da se furas da znas o cemu covjek govori...
E kada si mi ti slobodnim učinio da mogu, vala ću baš morat još koji put pročitat :lol:
Kroksica

#1146 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

prenosnik wrote:
6:88 to je allahova uputa...upucuje pomocu nje koga hoce (objekat) od robova onoga koga hoce.... :lol: :lol: :lol:
Ja sam se nadala da ce tvoja i Dexxova rasprava imati ovakav ili slican zakljucak, ako nista nadala sam se da ce se ovo spomenuti.
zagortenej

#1147 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Kroksica wrote:
prenosnik wrote:
6:88 to je allahova uputa...upucuje pomocu nje koga hoce (objekat) od robova onoga koga hoce.... :lol: :lol: :lol:
Ja sam se nadala da ce tvoja i Dexxova rasprava imati ovakav ili slican zakljucak, ako nista nadala sam se da ce se ovo spomenuti.
Nadaj se, sad ce doći oni čuvari vjere da razbiju diskusiju, sve u cilju očuvanja vjere, ili možda ipak njihove religije.
arzuhal

#1148 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by arzuhal »

Kroksica wrote:
prenosnik wrote:
Upiši bolan kakav kurs arapskog, školaj se malo pa onda, nemoj sve iz svoje glave :lol:
Dexx1

#1149 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dexx1 »

prenosnik wrote:dalje, ima ruke, noge, sjeda na prijesto, drzi zemlju u jednoj pesnici itd...
Ne samo to, tvoja braca po bukvalizmu, hashevije, su jos puno puno vise stvari pripisali Allahu..
prenosnik wrote:bojim se da o ibn arebijevom ucenju, za koje kaze da potice iz otkrovenja, osvjedocenja...nemas pojma...
Neka se ibn Arebija, ne preskaci stepenice.. Krasni ilmihal u ruke, nauciti sta je svojstvo Kidem (bespocetnost), Beka (beskrajnost), Muhallefetun lil havadis (razlicitost od stvorenog) i tek onda teraj dalje..

prenosnik wrote:tenzihsko tumacenje koje navodis je tek logicki i lingvisticki moguce, a iz prilozenog teksta i tad vrlo nategnuto i nelogicno...valjda bi to podrazumijevalo da je allah prvo stvorio ademevu sliku, pa onda adema po njoj...
Znacenje hadisa je to da je Allah Taj koji je covjeku dao da postoji i Koji ga je oblikovao.. A moze znaciti i to da Adem nije prolazio kroz faze stvaranja kao drugi ljudi vec je stvoren po svojoj slici.
prenosnik wrote:osim toga, potrazi hadis u kom se opisuje kako se allah ljudima na ahiretu pokazuje u razlicitim, pazi, likovima, pa ce "losi" vjernici njega prepoznati i prihvatiti samo u likovima u kojima su ga i prije (za dunjaluckog zivota) vidjali, a iskreni vjernici ce ga priznati u svakom liku...oni "losi" vjernici ce se zgrazavati tih allahovih likova koje nece priznati i kod njega doviti za utociste od njih...
Lik po kojem ce vjernici prepoznavati (fi suretin) Allaha na Ahiretu je Njegova dobrota i milost.. Dok lik na koji nisu navikli (fi gajri suretin) je Njegova zestina i srdzba.

prenosnik wrote:zahir znaci vanjsko, vidljivo, ocito...pa ne znam o cemu pricas...i allah se tako opisao u kur'anu, kao ez-zahir, vidljvi (jasni)...
Jeste.. Ali opisao se je i kao al Batin (skriveni). Al jedno je zahir, a drugo je zahirijska i literalisticka interpretacija ajeta..
jao_situacije

#1150 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by jao_situacije »

arzuhal wrote:
prenosnik wrote: hadis: allah je stvorio adema na svoju/njegovu ("his" na engleskom, hi na arapskom) sliku...

eee nije arapski ko engleski da se može naučiti na kursu preko interneta
ali dobro nisu pronominalni sufiksi lagani :lol:
Post Reply