Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#11226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

U nadi da ćemo u sljedećih 10 godina gledati izgradnju tunela Prenj (9,5km), evo jedan dokumentarac o tome kako se gradio tunel Karavanke (7,84km) između Autirje i Slovenije.

So What!

#11227 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#11228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Most Svilaj - 06. 12. 2017.

Image

Image

Image

Image
jao_situacije

#11229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

kurty wrote: Ove moje slike su bile "uzivo"...
Nema stanke.... Najveci problem nam je trenutno odvoz materijala... Ostalo, kao da je juli mjesec...
imam jedno pitanje možda je glupo, ali me zanima
sad čitam sutra će biti probušen tunel ričice i gledam slike kako se radi beton u tunelima sa onim kalupima na šinama, a u nekim emisijama na diskaveriju sam vidio sistem stavljanja nekakvih "betonskih ploča" (nisu ploče ali ne znam kako da ih nazovem) koje su ranije napravljenje i onda ih samo montiraju u tunel
može li se to kod nas tako ili je to samo za neke vrste tunela i zemljišta u kojima se buši tunel
hvala :mrgreen:
Naslovnica

#11230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

jao_situacije wrote:
Nema stanke.... Najveci problem nam je trenutno odvoz materijala... Ostalo, kao da je juli mjesec...
sad čitam sutra će biti probušen tunel ričice i gledam slike kako se radi beton u tunelima sa onim kalupima na šinama, a u nekim emisijama na diskaveriju sam vidio sistem stavljanja nekakvih "betonskih ploča" (nisu ploče ali ne znam kako da ih nazovem) koje su ranije napravljenje i onda ih samo montiraju u tunel
može li se to kod nas tako ili je to samo za neke vrste tunela i zemljišta u kojima se buši tunel
Segmentne obloge idu kada se bušenje radi s "Tunnel-Boring Machine". Postavio sam video ispod. Skupa tehnologija i nije isplativa za kratke tunele.
Mislim da postaje isplativo tek na dužinama iznad 3km, i to opet, sve zavisi od cijene projekta. I od vrste materijala koji se kopa.
drug_profi

#11231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja pretpostavljam da će ova tehnologija jedina biti primjenjiva prilikom probijanja Prenja radi dužine i krte stijene.
jao_situacije

#11232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

Naslovnica wrote:
jao_situacije wrote:
Segmentne obloge idu kada se bušenje radi s "Tunnel-Boring Machine". Postavio sam video ispod. Skupa tehnologija i nije isplativa za kratke tunele.
Mislim da postaje isplativo tek na dužinama iznad 3km, i to opet, sve zavisi od cijene projekta. I od vrste materijala koji se kopa.
aha znači samo kad je tbm ide sa segmentima
mislim znao sam to za tbm, ali sam mislio da može i ovako kad se buši drill and blast i to
hvala
So What!

#11233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Sutra probijanje tunela Ričice
Image

Ceremonija probijanja tunela Ričice, dužine 620 metara na poddionici Klopče – tunel Pečuj, bit će upriličena u četvrtak, 21. decembra 2017.

Poddionica Klopče – Pečuj (Donja Gračanica) nadovezuje se na poddionicu Drivuša – Klopče u zoni vijadukta Perin Han, a ugovor za izgradnju potpisan je 9. maja 2016. U dužini od 5,78 km u toku je izgradnja četiri vijadukta i dva tunela, a na gradilištu je ukupno angažirano 430 radnika.

Radove izvodi konzorcij Euro-Asfalt d.o.o. i Strabag AG. Nadzor nad izvođenjem radova vrši JV Egis International & Ipsa Institut d.o.o.

Vrijednost ugovora je 107.879.289,94 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem međunarodnih finasijskih institucija OPEC fonda za međunarodni razvoj i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Zenička zaobilaznica na Koridoru Vc trenutno je najveće gradilište u BiH, a na izgradnji dvije poddionice Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica, ukupne dužine osam kilometara, u toku je izgradnja dva tunela, četiri vijadukta i most. Vrijednost radova je 140 miliona eura.
JP Autoceste FBiH
So What!

#11234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kako bi se uvjerili da nismo mi jedini apsurdistan, potrebno je malo zaviriti i u regionalne medije. :D

Slovenska autocesta mogla bi dobiti ime po poznatim pilićima
Nije riječ o prvoaprilskoj šali, nego o odičnom marketinškom potezu regionalnog direktora američke multinacionalne kompanija Juhasza Nandora. Pokrenuo je i potpisivanje peticije na Facebooku.

Image

Slovenija je odbila neobičnu ponudu da svoju najdužu prometnicu, autocestu od od Šentilja do Kopra, koja je sada označena kao A-1 preimenuje u KFC-1, povodom otvaranja prvog slovenskog restorana američkog lanca brze hrane Kentucky Fried Chicken (KFC) nedaleko od Maribora.

Nije riječ o prvoaprilskoj šali, nego o odičnom marketinškom potezu regionalnog direktora američke multinacionalke Juhasza Nandora, prenijeli su slovenski mediji.

Juhasz je upravi DARS-a, tvrtke koja u ime države upravlja autocestama, poslao "sasvim ozbiljan" službeni dopis, navevši da pečeni pilići s njihovom robnom markom povezuju ljude u cijelom svijetu, jednako kao i autoceste, i da bi bio počašćen ako krak autoceste od austrijske granice do mora dobije novi naziv - KFC-1.

Iako su u DARS-u takvu ponudu odlučno odbili, Juhasz ne misli baciti koplje u trnje pa je za preimenovanje ceste pokrenuo potpisivanje peticije na Facebooku.

U tome ga navodno podržava i Venčeslav Senekovič, načelnik općine Pesnica kod Maribora, iz koje Kentucky Fried Chicken kreće u osvajanje Slovenije.
24sata
So What!

#11235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja mosta Svilaj - 24. 11. 2017.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
drug_profi

#11236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Jesu li to svi stubovi izasli ili treba da nikne jos neki?
So What!

#11237 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drugi profil wrote:Jesu li to svi stubovi izasli ili treba da nikne jos neki?
Još dva para u vodi. :)
hujdur007

#11238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hujdur007 »

So What! wrote:Kako bi se uvjerili da nismo mi jedini apsurdistan, potrebno je malo zaviriti i u regionalne medije. :D

Slovenska autocesta mogla bi dobiti ime po poznatim pilićima
Nije riječ o prvoaprilskoj šali, nego o odičnom marketinškom potezu regionalnog direktora američke multinacionalne kompanija Juhasza Nandora. Pokrenuo je i potpisivanje peticije na Facebooku.

Image

Slovenija je odbila neobičnu ponudu da svoju najdužu prometnicu, autocestu od od Šentilja do Kopra, koja je sada označena kao A-1 preimenuje u KFC-1, povodom otvaranja prvog slovenskog restorana američkog lanca brze hrane Kentucky Fried Chicken (KFC) nedaleko od Maribora.

Nije riječ o prvoaprilskoj šali, nego o odičnom marketinškom potezu regionalnog direktora američke multinacionalke Juhasza Nandora, prenijeli su slovenski mediji.

Juhasz je upravi DARS-a, tvrtke koja u ime države upravlja autocestama, poslao "sasvim ozbiljan" službeni dopis, navevši da pečeni pilići s njihovom robnom markom povezuju ljude u cijelom svijetu, jednako kao i autoceste, i da bi bio počašćen ako krak autoceste od austrijske granice do mora dobije novi naziv - KFC-1.

Iako su u DARS-u takvu ponudu odlučno odbili, Juhasz ne misli baciti koplje u trnje pa je za preimenovanje ceste pokrenuo potpisivanje peticije na Facebooku.

U tome ga navodno podržava i Venčeslav Senekovič, načelnik općine Pesnica kod Maribora, iz koje Kentucky Fried Chicken kreće u osvajanje Slovenije.
24sata
Pa ipak u tekstu piše da je zahtjev odbijen, i da se radi o marketinškom triku KFC da dobije besplatnu promociju.
Šta sad to treba da znači da je Slovenija apsurdistan ako KFC podnese zahtjev da po njima autoput nosi ime?
tec

#11239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drugi profil wrote:Ja pretpostavljam da će ova tehnologija jedina biti primjenjiva prilikom probijanja Prenja radi dužine i krte stijene.
Napraviti će se analiza isplativosti (Cost–benefit analysis) pa odlučiti. Primjera radi u Italiji na 'Variante di Valico' najduži tunel od 8,7km je kopan istom tehnologijom kao tunel Vijenac i Suhodol zbog toga što je prolazio relativno stabilnog terena a krači tunel 2,6 km je kopan sa TBM zbog jako loše kvaliteta terena.
So What!

#11240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

hujdur007 wrote:Pa ipak u tekstu piše da je zahtjev odbijen, i da se radi o marketinškom triku KFC da dobije besplatnu promociju.
Šta sad to treba da znači da je Slovenija apsurdistan ako KFC podnese zahtjev da po njima autoput nosi ime?
Hajd zamisli da je recimo McDonalds ponudio da se autoput između Sarajeva i Zenice zove MCD-01.

Recimo hampa se digla kad je onaj morž Zahiragić predložio da se autoput zove Kulin Ban, eh sad možeš zamislit kada bi se pokušala izvesti ovakva kampanja, pa makar sasječena u korijenu kao u Sloveniji.
hujdur007

#11241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hujdur007 »

So What! wrote:
hujdur007 wrote:Pa ipak u tekstu piše da je zahtjev odbijen, i da se radi o marketinškom triku KFC da dobije besplatnu promociju.
Hajd zamisli da je recimo McDonalds ponudio da se autoput između Sarajeva i Zenice zove MCD-01.

Recimo hampa se digla kad je onaj morž Zahiragić predložio da se autoput zove Kulin Ban, eh sad možeš zamislit kada bi se pokušala izvesti ovakva kampanja, pa makar sasječena u korijenu kao u Sloveniji.
Da ne idemo dalje u off topic, na početku svog posta si napisao "Kako bi se uvjerili da nismo mi jedini apsurdistan", što bi trebalo da sugerira da je i Slovenija apsurdistan.
Međutim, primjer koji si naveo to uopšte ne dokazuje, čak i naprotiv, pokazuje sasvim razumno ponašanje slovenskih autocesta, zahtjev je odbijen, slučaj zatvoren, i na to se odnosio moj komentar.
So What!

#11242 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

hujdur007 wrote: Da ne idemo dalje u off topic, na početku svog posta si napisao "Kako bi se uvjerili da nismo mi jedini apsurdistan", što bi trebalo da sugerira da je i Slovenija apsurdistan.
Međutim, primjer koji si naveo to uopšte ne dokazuje, čak i naprotiv, pokazuje sasvim razumno ponašanje slovenskih autocesta, zahtjev je odbijen, slučaj zatvoren, i na to se odnosio moj komentar.
Naše društvo nam često nameće etiketu da smo upravo mi apsurdistan jer nam se dešavaju svakakve obskurne stvari, u javnost izlaze ljudi sa raznim idejama i inicijativama koje su najčešće odbijene isto kao i slovenski zahtjev, fazon je što je KFC uopšte htio da pokuša izvesti taj potez.

Iako je DARS naravno ispravno postupio u medije je dospjela ipak inicijativa, a ne DARS-ov potez. Nije Slovenija Apsurdistan, ali maltene sve bivše jugoslovenske zemlje znaju imati ponekad takve apsurdne i smiješne društvene slučajeve, inicijative. Zahtjev Harisa Zahiragića ne samo da je odbijen, već nije ni razmatran, ali on je i dalje dospio u medije sa svojom ludom inicijativom.

O tome se govori, možda me ne razumiješ dovoljno.
So What!

#11243 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja tunela Ričice - 19. 12. 2017.

Image

Image

Image

Image

Image
shake69

#11244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

So What! wrote:
drugi profil wrote:Jesu li to svi stubovi izasli ili treba da nikne jos neki?
Još dva para u vodi. :)
Dva para su cetiri! :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11245 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

pa jedan lijevi i jedan desni.

puta dva.
Naslovnica

#11246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

So What! wrote:Izgradnja tunela Ričice - 19. 12. 2017.

Image

Image

Image

Image

Image
Ja ću postaviti slike čim završimo sa ovom sofrom!
:D
shake69

#11248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Chmoljo wrote:pa jedan lijevi i jedan desni.

puta dva.
E moj Chmoljo, imas tu palicu ko i Ozonski i onaj Gregurevic, a svasta bi ti reko.
Matzan

#11249 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Ima li neko dobro upućen da razjasni ove tunele? :? :?
Još ako ima kakva karta super bi bilo.

Kaže se u klixovom članku tvrde da je probijena cijev tunela Pečuj dužine 620m.

Image

Na nekim drugim linkovima pronašao sam da je Tunel Ričice dužine 522m, a Tunel Pečuj je sa prvobitno planiranih 870m, zbog nekih zahtjeva tla produžen i treba da bude cca 1.000m.

Mislim ono, 100-200m tunela više-manje... :-) :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11250 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

shake69 wrote:
Chmoljo wrote:pa jedan lijevi i jedan desni.

puta dva.
E moj Chmoljo, imas tu palicu ko i Ozonski i onaj Gregurevic, a svasta bi ti reko.
:lol:

ma slobodno ba. vidiš da se zajebavam :D ne znam ni o kakvim stubovima je riječ :evil:
Post Reply