Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Motor 1.9 TDI Boschpumpa 81KW 110HP.
Od prošle zime imam problema za paljenjem na hladnijoj temperaturi.. vergla 4-5 sekundi ( kad je baš hladno i po 15s ) i kad upali izbaci baš dosta gustog dima ( sivo - crni), i tu svi problemi prestaju.
Problem je sto se muci na 5*C, kad bude -10*C nece biti šanse da upali.. Akumualtor i grijaci zamjenjeni u februaru ove godne, filter nafte u junu.. Grijace sam zamjenio baš zbog toga sto sam mislio da su oni uzrok tog verglanja, iako su svi bili ispravni prilikom vađenja.. Kopcan je na dijagnostiku nikakvih grešaka, svi parametri u zelenom ( dizne, trubo.. ). Obisao sam vec par majstora i niko ne zna sta je problem, osim sto pocnu nabrajati dio po dio, koji bi eto kao mogao biti uzrok ( a svi znamo cemu to vodi, mjenjanje ispravnih dijelova dok jednom ne ubode ). Eh sad jucer baš pricam to jednom starom iskusnom majstoru, koji je radio sa kamionima.. Otvorim haubu i covjek odma primjeti mjehurice u crijevu koje od filtera nafte ide prema motoru. Da li bi ovo mogao biti uzrok ?? Njegova dijagnoza je sljedeca, da je negdje osteceno crijevo koje vodi naftu iz rezervoara, i da ulazi mala kolicina zraka kad motor vuce gorovio, i kad se auto ugasi, zbog toga sto nije vakum, povuce se gorivo iz motora. Rupa je dovoljno mala, da iz nje bez pritiska gorivo ne moze curiti, tako da se ne moze primjetiti..
Šta mislite ima istine u ovoj dijagnozi, vec sam dogovorio termin u AutoDeal-u za pregled. Otkrivanje kvara je 20KM, stim da ako budem otklanjao kvar kod njih, onda je taj pregled dzaba..
Kad vergla je li vergla ono momacki a nece da sastavi ili se muci dok vergla? U kakvom je stanju anlaser inace?
Vergla dobro, ne znam u kakvom je stanju.. Citavo ljeto je palio ono sto se kaze na pola kljuca, pa mislim da je dobar..
ado_sar wrote:Da li smijem staviti zadnje felge naprijed, a prednje nazad? Felge su aluminijske, 16 incne i stare su 3 godine. Koje bi bile posljedice te radnje?
Naravno da smijes, ako su istih dimenzija nema razlike u felgama, samp povedi racuna o smjeru rotacije na gumama, zadnju desnu stavljas naprijed isto tako i s lijeve strane
preludezalude wrote:Da je do tog zraka u sistemu nebi on palio na pola kljuca ni ljeti. Meni vise lici na losu kompresiju.
Otici cu u AutoDeal pa vidjeti sa njima.. Motor je super, ide odlicno, ne troši ulje, ne gubi vodu, ne dimi...
Ako izbaci oblak dima , znači izbaci i goriva tako da je manja vjerovatnoča da je do goriva .
Može da izbaci i ulje ali bi primjetio da troši ulje .
KOMPRESIJE FALI . Ili neki termostat koji pali grijače ...
Isto tako može grijač raditi ali nepravilno . Ustvari ne zagrijava tijelo ranomjerno .
Mjesec dana pokušavam da popravim auto ali niko je zna šta mu je. Seat kordoba 1.9 sdi 2002. godište. Auto normalno radi dok ne postogne radnu temperaturu motora. Poslije toga mogu da vozim jos desetak minita i auto počinje da trza i u voznji i u leru. Motor kao da ce se ugasiti ali nastavlja da radi. Poslije ne moze da se upali dok se dobro ne ohladi. Dijagnostika je pokazivala kvar ja senzoru temerature to smo zamjenili i nista.Pokazivala je i da je kvar na senzoru goriva u bošpumpi našli smo ispravnu polovnu bošpompu ali ista priča. Mijenjali smo sve dizne provjeravali instalacije ali nije ni to.
Pravila su dva majstora vozio sam i u ovlasteni servis ali niko nije otkrio problem. U ovlastenom servisu su mi nudili opciju da mijenjaju dio po dio dok ne nabasaju na kvar i svaki taj nov dio da mi naplate.Poceli bi od procesora koji nov kosta par hiljada maraka a auto vrijedi 4-5 hiljada.
Trenutno čekam da mi stigne polovan procesor pa ćemo pokusati zamijeniti ali i to je samo nagađanje.
Dali je iko imao ista slicno to su motori od vw...
Inace auto je odlican na minus 20 pali na pola kljuca sto i nije cesto kod dizela ....
Pozdrav
Last edited by okan1988 on 28/10/2017 09:53, edited 1 time in total.
mali_balon wrote:procesor 100%....imao sam isti problem rijesen za 2000KM tako sto sam morao kupiti nov procesor
Mislišda mi polovan neće pomoći ?
Hoce ako je ispravan....ali ja se nisam htio kockati jer polovan bez garancije je bio 1200KM, nov me izasao oko 2000KM sa uradnjom i pdv-om plus 5 godina garancije.....
mali_balon wrote:procesor 100%....imao sam isti problem rijesen za 2000KM tako sto sam morao kupiti nov procesor
Mislišda mi polovan neće pomoći ?
Hoce ako je ispravan....ali ja se nisam htio kockati jer polovan bez garancije je bio 1200KM, nov me izasao oko 2000KM sa uradnjom i pdv-om plus 5 godina garancije.....
Jel te neko klemao nedavno
Šta znači klemao ne razumijem... A jel kod tebe dijagnostika otkrila takav kvar? Oni nisu sigurni da je to nisu imali nista slicno.. Ja sam nasao na otpadu za 100 km pa sta bude...
okan1988 wrote:
Šta znači klemao ne razumijem... A jel kod tebe dijagnostika otkrila takav kvar? Oni nisu sigurni da je to nisu imali nista slicno.. Ja sam nasao na otpadu za 100 km pa sta bude...
Jesi li palio auto na kablove....
Ja sam bio u asi i kada dijegonstika nije nista pokazala onda su posumnjali u procesor, sacekali da im dodje isto auto na servis skinuli sa tog auta stavili na moje i sve radilo OK, i ondas u mi saopstil "radosnu" vijest i eto.....ako taj polovan radi kako treba i auto radi kako treba onda znas da je do procesora....najbolje ti je naci isto auto skinuti probati i vratit...ovako ne znas jel i taj polovan ispravan....
Nisam palio na kablove odlično pali ujutru. S tim što kad se ovo desi ne moze da upali ni pod razno dok se ne ohladi...
Ma ja, akad ga upalis sam oduzima i dodaje gas...ubacis u brzinu krenes on trza...ugl auto samo radi....i meni se to desavalo i promjenio sam procesor...sad da li ista stavr kod tebe....vidjet ces kad probas sa tim procesorom....
Svaki procesor je povezan sa imobilajzerom u kljucu i citacem pored brave. Znači, tebi ne bi smetalo da to neko prebacuje tamo-vamo sa tvog auta i tako vrši dijagnostiku na drugim pokvarenim autima? Procesor je i skuplji i osjetljiviji dio od kvacila
konektovan wrote:
Ma sta ima veze, nekad znaju otici sa istim u kupovinu, pokupit dijete iz vrtica, zenu na posao odbaciti, otici odigrati listic.....
Drug ostavio kod lakirera spusteno auto, rekao mu da ne vozi jer treba bit pazljiv, trebao samo rub zafarbat, bila neka ogrebotina, ujutro dosao karter razbijen, ulje iscurilo. kaze puko u garazi
Mjesec dana pokušavam da popravim auto ali niko je zna šta mu je. Seat kordoba 1.9 sdi 2002. godište. Auto normalno radi dok ne postogne radnu temperaturu motora. Poslije toga mogu da vozim jos desetak minita i auto počinje da trza i u voznji i u leru. Motor kao da ce se ugasiti ali nastavlja da radi. Poslije ne moze da se upali dok se dobro ne ohladi. Dijagnostika je pokazivala kvar ja senzoru temerature to smo zamjenili i nista.Pokazivala je i da je kvar na senzoru goriva u bošpumpi našli smo ispravnu polovnu bošpompu ali ista priča. Mijenjali smo sve dizne provjeravali instalacije ali nije ni to.
Pravila su dva majstora vozio sam i u ovlasteni servis ali niko nije otkrio problem. U ovlastenom servisu su mi nudili opciju da mijenjaju dio po dio dok ne nabasaju na kvar i svaki taj nov dio da mi naplate.Poceli bi od procesora koji nov kosta par hiljada maraka a auto vrijedi 4-5 hiljada.
Trenutno čekam da mi stigne polovan procesor pa ćemo pokusati zamijeniti ali i to je samo nagađanje.
Inace auto je odlican na minus 20 pali na pola kljuca sto i nije cesto kod dizela ....
Throttle wrote:Hoćeš reći da je neko dovezao auto na servis a oni skidali dijelove i probavali na tvom autu
Ma sta ima veze, nekad znaju otici sa istim u kupovinu, pokupit dijete iz vrtica, zenu na posao odbaciti, otici odigrati listic.....
Tako sam ja sluzbeni Ducato odvukao na redovan servis u ACF dok su radili na Pofalicima (2008/2009) i rekli mi dodji krajem radnog dana za preuzimanje vozila. Odem ja, kad oni skinuli vakum pumpu i kazu, samo da probaju na jednom drugom kombiju na kojem sumnjaju da je neispravna i otisli da ga probaju. Ja
Tako je to manje vise kod vecine sta da se radi, samo neko to vidi na licu mjesta, neko ne vidi.
Pozdrav
da se ne zaboravi tema
Felerican senzor radilice zna praviti takve probleme. Pronadi gdje se nalazi, kad pocne trokirati otidji u auto praonicu i vodom ohladi senzor par sekundi i onda probaj kako radi motor.