Pa dobro, to je ono, mozes ti reci da je biciklo tu negdje sa ferarijem. I subjektivno ti mozes tako osjecat. Ali objektivno je stanje malo drugacije.webby-x wrote:To možeš ti prišivati, ali ne znači da je točno.madner wrote:Bjedan pokusaj izjednacavanja koncepata. Tor se prisiva etnickom identietetu jer je na nizoj stepenici od nacionalnog.
Ne vidim neku prednost u toru Bosanaca u usporedbi
sa torom Bošnjaka, Hrvata ili bilo koje druge skupine.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#11226 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
- webby-x
#11227 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa to možeš primijeniti na sebi.madner wrote:Pa dobro, to je ono, mozes ti reci da je biciklo tu negdje sa ferarijem. I subjektivno ti mozes tako osjecat. Ali objektivno je stanje malo drugacije.
Voziš bicikl, polovni, i misliš da si u Ferrariju.
- cyprus
#11228 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da NS može biti zadovoljna svojim rezultatom u SA... Naravno da uvijek može bolje, ali ovo nije loše...
Međutim, kako je moguće da su rezultati izvan SA tako nevjerovatno loši, odnosno nikakvi? U RS-u mi je jasno da neće biti ništa, jer NS pogotovo u posljednjih godinu-dvije primila kurs čisto federalne stranke, međutim kako to da su širom ostatka FBiH također izostali rezultati?
Međutim, kako je moguće da su rezultati izvan SA tako nevjerovatno loši, odnosno nikakvi? U RS-u mi je jasno da neće biti ništa, jer NS pogotovo u posljednjih godinu-dvije primila kurs čisto federalne stranke, međutim kako to da su širom ostatka FBiH također izostali rezultati?
Last edited by cyprus on 09/10/2012 00:16, edited 1 time in total.
- madner
#11229 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Jak odgovor, no nema potrebe da se ljutis, to sto je tako u Zapadnoj Evropi ne znaci da mora biti u Mostaru.
-
Guido_Špišić
#11230 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
losi rezultati nase stranke. nije im pomoglo ni to sto su postali iskljucivo stranka iz federacije. ovolika razocaranost sdp-om i glasovi se preliju u sda?
kao sto sam govorio, glasovi se mogu dobiti samo populizmom. peđa je trebao da udara po prstima.
kao sto sam govorio, glasovi se mogu dobiti samo populizmom. peđa je trebao da udara po prstima.
-
aldenkoo
#11231 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja zar je moguce da ovo pises i da stvarno neznas kako se racunaju ti glasovi a jedan si od rukovodecih ljudi stranke i clan skupstine kantona? 
-
aldenkoo
#11232 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja zar je moguce da ovo pises i da stvarno neznas kako se racunaju ti glasovi a jedan si od rukovodecih ljudi stranke i clan skupstine kantona?Pedja Kojovic wrote:veljaca
Taj glas dobija stranka, odnosno prvi kandidat/inja na listi.
Ukoliko je taj kandidat/inja sakupio potreban broj glasova taj glas dobija drugi/a na listi, itd.
(Dakle, ukoliko je prvom na listi potrebno 500 glasova onda 501 glas za stranku ide drugom na listi. Preferencijalnim glasanjem - kada zaokruzite nekoga ko je deseti na listi, vi ga "podizete" na listi, odnosno, dajete mu jedan od potrebnih 500 glasova). Nadam se da sam uspio objasniti.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#11233 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
aidenkoo
Tako je meni objasnjeno.
p.k.
Tako je meni objasnjeno.
p.k.
-
convict
#11234 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Peđa, da li će podnijeti ostavke opštinski odbori u opštinama u kojima je zabilježen pad u odnosu na prošle lokalne izbore:
Novi Grad - 2008. godine 6,07%, sad 5,75%
Centar - 2008. godine 10,46%, sad 9,68%
Stari Grad - 2008. godine 7,35%, sad 5,43%
Jača je stranačka infrastruktura, kampanja je bila daleko ozbiljnija i uloženo je značajno više novca, tako da nema mnogo smisla priča o rastu apsolutnog broja glasova jer je bila i veća izlaznost. Stvarni rast zabilježen je samo u Novom Sarajevu.
Novi Grad - 2008. godine 6,07%, sad 5,75%
Centar - 2008. godine 10,46%, sad 9,68%
Stari Grad - 2008. godine 7,35%, sad 5,43%
Jača je stranačka infrastruktura, kampanja je bila daleko ozbiljnija i uloženo je značajno više novca, tako da nema mnogo smisla priča o rastu apsolutnog broja glasova jer je bila i veća izlaznost. Stvarni rast zabilježen je samo u Novom Sarajevu.
- Erzsebet
#11235 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I koliko vijećnika će NS imati u pojedinim opštinama?
-
convict
#11236 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kako trenutno stoje stvari, po 2 u Starom i Novom Gradu, 3 u Centru i 4 u Novom Sarajevu. Ne bi trebalo da bude bitnijih odstupanja od ove procjene.Erzsebet wrote:I koliko vijećnika će NS imati u pojedinim opštinama?
-
Seawolf
#11237 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da, najvjerovatnije. Dakle, isto kao nakon izbora 2008-e, s tim što su tada dobili 4 u Centru, a 3 u Novom Sarajevu.convict wrote:Kako trenutno stoje stvari, po 2 u Starom i Novom Gradu, 3 u Centru i 4 u Novom Sarajevu. Ne bi trebalo da bude bitnijih odstupanja od ove procjene.Erzsebet wrote:I koliko vijećnika će NS imati u pojedinim opštinama?
Možda i ovoga puta, nakon konačne raspodjele mandata, bude četvrti u Centru.
S obzirom da je glasačko tijelo u Sarajevu, u odnosu na 2008-u, generalno skrenulo u desno, ovo je i dobar rezultat. Moje jedino razočarenje je što je Lejla u Centru, dobila tako malo glasova.
Nema veze. Glasat ću za njih i na opštim izborima 2014-e. Nadam se da će se do tada kadrovski popraviti (prije svega kvantitativno, bez gubitka na kvaliteti) i nekako bih volio da promijene naziv, u neki koji odgovara njihovom političko-ekonomskom opredjeljenju. Bosanskohercegovačka socijalno-liberalna partija, zvuči onako O.K.
-
spacek
#11238 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
...
Last edited by spacek on 23/04/2016 13:04, edited 1 time in total.
-
zeks1966
#11239 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Volio bih da neko iznese podatak u koliko Općina NAŠA STRANKA nije imala svoje kandidate na listama za IZBORE 2012 , a imala je prije 4 godine .... Mišljenja sam da vrh stranke treba dobro provjeriti ove podatke i naći razlog zašto je tako bilo....
-
palermo
#11240 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I šta onda kada 2014 godine budete imali jednog polsanika u federalnom parlamentu,jednog u državnom,šta to mijenja u našoj stvarnosti, kakvu korist ima ova zemlja i ljudi u njoj od ostvarenja tog "visoko" postavljenog cilja.Pedja Kojovic wrote:
Ako bi se moja ocekivanja ispunila i stranka se nakon ovih izbora finansijski i organizaciono stabilizirala to bi nam omogucilo da 2014. godine postavimo visok izborni cilj - da bez ideoloskih kompromisa i razvodnjavanja postanemo parlamentarni na svim nivoima vlasti.
p.k.
Malo sam polijen (i malo više od toga
Od 2008 do danas smo došli do toga da je visoko postavljeni cilj,ući u parlament šest (iliti 2200 dana i nešto više) godina nakon osnivanja. Kao veliki fudbalski zaljubljenik,znam dobro da se za fudbalera gotovo uvijek odmah zna ili jesi ili nisi.Oni koji nisu,pa i oni napreduju pomalo,dođu tamo do neke tačke,i onda završe karijeru i svi ih zaborave. Kao da nisu ni postojali,pamte ih samo rodbina,i pokoji znanac.
Put kojim idete je ravna magistrala koja vodi samo u jednom smjeru , ka uskoj kvazielitističkoj (malo mi fali da napišem klijentelističkoj) stranci koja postaje sama sebi svrha.
Pa pobogu,Erdogan je osnovao Stranku pravog puta i odmah sve pomeo. Naravno da ne želim ovdje porediti Erdogana,Tursku,njegov populizam sa Našom strankom,ali razlog zbog kojeg ste se osnivali je naprosto poptuno izgubljen. Osnovali ste se da mijenjate stvari, a ne da vam "visoko" postavljeni ciljevi budu poslanik u parlamentu.
Barem sam ja tako mislio 2008.........
- mirnisan
#11241 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
sta ta lamija uradi sa liberalima? bogic je vec godinama "mrtav",a i zeljko je upitan? (od njega nikad dobar politicar )spacek wrote:potrebno je ojacati kadar sa ljudima tipa:
zeljko komsic - lamija tanovic - bogic bogicevic (vise da su tu kao savjetnici i potpora mladjem kadru)
ljudi su u bih stoka - a globalno ova imena bi doslovice pomogla nasoj stranci
danis je napravio prvi korak i bilo bi pozeljno da se sad distancira od svega
treba osvjeziti stranku to stoji, ne nekim koji se odavno vrte u politici bez vidnih rezultata.
- Dozer
#11242 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I ja sam mislio isto...ali, izgleda da to bas i nije tako. Visoki ciljevi usmjereni na sveobuhvatne promjene, koji su postavljeni osnivanjem NS, danas su se pretvorili u "visoke ciljeve" koji se ogledaju u osvajanju jednog ili dva mjesta u parlamentu BiH... Ako su to "visoki ciljevi" za sveobuhvatne i Ustavne promjene u BiH...OK. Ja onda, zaista, ne kontam terminologiju...
- veljaca
#11243 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kolega po forumu, aldenkoo, molio bih ako mozes da napises po tebi kako se racunaju ti glasovi, jer sam ja postavio Pedji to pitanje ....aldenkoo wrote:Pedja zar je moguce da ovo pises i da stvarno neznas kako se racunaju ti glasovi a jedan si od rukovodecih ljudi stranke i clan skupstine kantona?Pedja Kojovic wrote:veljaca
Taj glas dobija stranka, odnosno prvi kandidat/inja na listi.
Ukoliko je taj kandidat/inja sakupio potreban broj glasova taj glas dobija drugi/a na listi, itd.
(Dakle, ukoliko je prvom na listi potrebno 500 glasova onda 501 glas za stranku ide drugom na listi. Preferencijalnim glasanjem - kada zaokruzite nekoga ko je deseti na listi, vi ga "podizete" na listi, odnosno, dajete mu jedan od potrebnih 500 glasova). Nadam se da sam uspio objasniti.
p.k.
Hvala na odgovoru,
Veljaca
s.r.
-
drug profi
#11244 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
u zemlji punoj vatre i emocija, skulirani liberali bas izgledaju kao krme u Teheranu.
Meni ne smeta populizam. Daj vatrene govore, obecanja, duhovite opaske na racun konkurencije, neka vriju emocije, da se osvoje mandati, da se osvoji vecina....
A onda radom opravdati povjerenje. Ne mora biti ni nalik obecanjima iz kampanje. Ako si obecao 5 politika, a nisi ispunio ni jednu, nek je makar autoput napravljen, a lopovi po drzavnim preduzecima pozatvarani.
Koga onda briga za 5 politika, dobices drugi mandat da ih ostvaris.
Svaka slicnost je namjerna.
Meni ne smeta populizam. Daj vatrene govore, obecanja, duhovite opaske na racun konkurencije, neka vriju emocije, da se osvoje mandati, da se osvoji vecina....
A onda radom opravdati povjerenje. Ne mora biti ni nalik obecanjima iz kampanje. Ako si obecao 5 politika, a nisi ispunio ni jednu, nek je makar autoput napravljen, a lopovi po drzavnim preduzecima pozatvarani.
Koga onda briga za 5 politika, dobices drugi mandat da ih ostvaris.
Svaka slicnost je namjerna.
-
VjecitiStudent
#11245 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
"Kceri Emina, pripazi nam onu nasu decu u NS, da ne tuguju previse, trebace nam i dalje njihove reklame na onom, kako se ono zove ..., fejsbuku."
-
dragonz
#11246 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
http://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdoğanpalermo wrote: Pa pobogu,Erdogan je osnovao Stranku pravog puta i odmah sve pomeo. Naravno da ne želim ovdje porediti Erdogana,Tursku,njegov populizam sa Našom strankom,ali razlog zbog kojeg ste se osnivali je naprosto poptuno izgubljen. Osnovali ste se da mijenjate stvari, a ne da vam "visoko" postavljeni ciljevi budu poslanik u parlamentu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Justice_an ... y_(Turkey)
Pogledaj ova dva linka pa ćeš vidjeti da nema sličnosti između Erdoganove stranke(stranka okrenuta islamskim principima) i Naše stranke(socijal-demokratsko-liberalna stranka po ciljevima).
-
dragonz
#11247 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
http://www.izbori.ba/Documents/document ... 110508.pdfveljaca wrote: Kolega po forumu, aldenkoo, molio bih ako mozes da napises po tebi kako se racunaju ti glasovi, jer sam ja postavio Pedji to pitanje ....
Hvala na odgovoru,
Veljaca
s.r.
evo vam zakon pa pogledajte od 47 stranice i dalje šta vas interesuje
-
palermo
#11248 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ma ne tražim ja sličnosti,niti stavljam bilokakav znak jednakosti (štaviše) između njih.dragonz wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdoğanpalermo wrote: Pa pobogu,Erdogan je osnovao Stranku pravog puta i odmah sve pomeo. Naravno da ne želim ovdje porediti Erdogana,Tursku,njegov populizam sa Našom strankom,ali razlog zbog kojeg ste se osnivali je naprosto poptuno izgubljen. Osnovali ste se da mijenjate stvari, a ne da vam "visoko" postavljeni ciljevi budu poslanik u parlamentu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Justice_an ... y_(Turkey)
Pogledaj ova dva linka pa ćeš vidjeti da nema sličnosti između Erdoganove stranke(stranka okrenuta islamskim principima) i Naše stranke(socijal-demokratsko-liberalna stranka po ciljevima).
Ipak,postoji jedna sličnost.......u obadvije zemlje u trenutku osnivanja je postojao prazan prostor koji je trebao netko ispuniti. Stranka pravog puta ga je uspjela ispuniti, Naša stranka ćini mi se nije ni pokušala.
Al da ne odemo u off topic.
- ultima_palabra
#11249 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@palermo dobro postavi dijagnozu, ali terapije još nemamo 
- veljaca
#11250 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kolega po forumu dragonz, hvala na ovome i mislim da je odgovor na moje pitanje ovaj:dragonz wrote:http://www.izbori.ba/Documents/document ... 110508.pdfveljaca wrote: Kolega po forumu, aldenkoo, molio bih ako mozes da napises po tebi kako se racunaju ti glasovi, jer sam ja postavio Pedji to pitanje ....
Hvala na odgovoru,
Veljaca
s.r.
evo vam zakon pa pogledajte od 47 stranice i dalje šta vas interesuje
(4) Mandati koje je osvojila lista raspodjeljuju se najprije među kandidatima sa te liste, od kojih je
svaki dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, i to
dodjelom mandata prema redoslijedu od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Ako je pri tome ostalo
još mandata koje treba dodijeliti listi, a preostali kandidati su dobili manje od pet procenata (5%) od
ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, raspodjela mandata među preostalim
kandidatima sa liste vrši se prema njihovom redoslijedu na listi.
Znaci svaki kandidat koji dobije na listi samostalno glas - to mu se broji, a kada je prekrizena samo stranka - onda se ti glasovi pridruzuju njima prema gore navedenom.
Znaci svejedno je da li je neko bio prvi na listi ili recimo dvanaesti ....
Da li sam u pravu ?
Veljaca,
s.r.