Sirija vol. 2

Locked
Ironmen

#11226 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:Ako su pobunjenici imali mogucnost da evakuiraju civile iz gradova koji su se na kraju nasli u okruzenju, a to nisu uradili nadajuci se postizanju nekih vojnih ciljeva pomocu tih civila, jebem ja njima lijepu mater. Krivi nego sta, krivi za muku tih ljudi bas poput onih koji drze opsadu.
S druge strane za izgladnjivanje tog stanovnistva krivicu snose SAMO oni koji ne dopustaju da hrana dode do civila, bez ikakvog preseravanja, dobro znamo o kome se radi, kako u slucaju Madaye tako i u slucaju Fua.
Uopste ne sumnjam da su u oba slucaja na povrsinu isplivala govna s oruzjem koja su dobro profitirala od te opsade, tako da od srca zelim im da ne docekaju da potrose zaradeno.

Pa danas su rastjerali civile pucajucu rafele u zrak kao upozorenje. Po ovim slikama vidim veliki broj civila koji zele da napuste Madayu.

Teroristi znaju sta bi ih snaslo ako bi civili napustili Madayu i iz tog razloga nece nikad to dozvoliti mada se nadam da ce makar djeca moci pobjeci.
Kikibombona

#11227 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Cheli

Vezano za Meng nista zvanicno, samo spekulacije!
Co0l

#11228 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

ioannes wrote:
Co0l wrote:
Haj nauci neku drugu uzrecicu,ova vam je glupa do bola.
Dokazi da lazem ili se ne javljaj ovakvim komentarima.
lazes,naravno da lazes....mutljas
cuj medijski izvjestaji, te medijske izvjestaje mozes baciti u smece....medijski izvjestaji su uvjek na imperijalnoj strani
zbog toga je i poceo ovaj rat. Ova Madaya je jos jedan od u nizu primjera gdje se vode medijske agende.

zasto bagra ne pusti gradane iz grada,hoces reci da im rezim brani?
Dakle nista?Nisam drugacije ni ocekivao... :zzzz:
Mlohavi

#11229 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:
Pa danas su rastjerali civile pucajucu rafele u zrak kao upozorenje. Po ovim slikama vidim veliki broj civila koji zele da napuste Madayu.

Teroristi znaju sta bi ih snaslo ako bi civili napustili Madayu i iz tog razloga nece nikad to dozvoliti mada se nadam da ce makar djeca moci pobjeci.
Naravno, ako ce neko pomenuti krivicu samo jedne strane, nema potrebe da me citira na tu temu.
Co0l

#11230 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Madaya civilians blame armed rebels for suffering and starvation

Ljudi govore o cijenama.
Bas me cude astronomske cijene u prodavnicama u gradu koji je mjesecima pod opsadom i u koji se ne dozvoljava dostava hrane :-)
dragma
Vozim: Pješe

#11231 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:Madaya civilians blame armed rebels for suffering and starvation

Ljudi govore o cijenama.
Bas me cude astronomske cijene u prodavnicama u gradu koji je mjesecima pod opsadom i u koji se ne dozvoljava dostava hrane :-)
Kakve crne prodavnice, par improvizovanih štandova sa "bogatom" ponudom od tri artikla...

fosna2014

#11232 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

#NDF source: Over a dozen militants surrendered to #SAA, short clashes in outskirts of Jarjisah, situation is calm
dragma

#11233 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Co0l wrote:

Ljudi govore o cijenama.
Kakve crne prodavnice, par improvizovanih štandova sa "bogatom" ponudom od tri artikla...

dragma

#11234 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Zijan mi ove cigare na drugom videu..
Co0l

#11235 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

dragma wrote: Kakve crne prodavnice, par improvizovanih štandova sa "bogatom" ponudom od tri artikla...
Tim gore.Nisam ni ocekivao trzne centre ali sami kazu 'shops'.
Challenger__

#11236 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Gdje si Dragmić? Otkad nisi odavde?

:cry:
Challenger__

#11237 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

fosna2014 wrote:
#NDF source: Over a dozen militants surrendered to #SAA, short clashes in outskirts of Jarjisah, situation is calm
Image
Image
dragma

#11238 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Co0l wrote:
dragma wrote: Kakve crne prodavnice, par improvizovanih štandova sa "bogatom" ponudom od tri artikla...
Tim gore.Nisam ni ocekivao trzne centre ali sami kazu 'shops'.
Ma znam
Challenger__ wrote:Gdje si Dragmić? Otkad nisi odavde?

:cry:
:kiss:

Evo drug moj dobri, tu i tamo naletim. Imam jednog malog zvrka koji mi ne da oka otvoriti. I kad mi neko kaže da su djevojčice mnogo mirnije od dječaka ja ga samo tužno pogledam :-D

Vidi @chelli jarane, ima istine da se patnja stanovnika Madaye koristi u propagandne svrhe ali ne mogu a da me ne podsjeti na 93-ću, najgoru i najgladniju ratnu godinu i da na bilo koji drugi način posmatram golgotu tih ljudi osim kao zločin nad njima.

Nadam se da me razumiješ.
Challenger__

#11239 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kao sebe samog.

:wink:
sarajevoxxxx

#11240 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Što se tiče Madaya, plan režima i Hezbollaha je bio držati SVE GRAĐANE u potpunom okruženju. Dakle, ne samo vojnike, već i vojnike i njihove porodice koje su se nalazile u tom regionu oko Zabadanija, Madaye, i Beqina koji je bio komplet miniran. Oko ta tri mjesta je bilo na desetine vojnih punktova. Niko u ta mjesta niti je mogao ući ni izaći. Ja mislim da se radilo o jednoj vojnoj odluci gdje su oficiri iz Hezbollaha vjerovatno par ludih likova odlučili tako. Trebalo je završiti cijelu priču u tom dijelu sirijskog ratišta a onda je podrazumjevala iseljavanje kompletnog stanovništva a ne samo boraca opozicije. Velika je cijena plaćena u Zabadaniju, Hezbollah je imao ogromne gubitke, sjetimo se samo sa koliko žestine su taj grad bombardovali. Međutim, desilo se primirje gdje je očigledno komanda Hezbollaha pravila kalkulacije, u smislu, neka odu ranjeni, ovi ostali vremenom neće imati kud, kada im nestane hrane, svi će se vremenom predati. To se nije desilo, onda je počeo ovaj veliki medijski pritisak, mada sumnjam da su zbog toga popustili, ali činjenica je da u ovih 5 godina rata da režim a pogotovo Hezbollah nije više bio na stubu srama kao danas od strane svjetske javnosti.

Režim se danas vadi da su Madayu ''musellehini'' (naoružane grupacije) držali u okruženju. Oni da su željeli prestati sa opsadom mogli su napraviti koridor ako ništa za žene i djecu. Dovesti jedno hiljadu novinara, i pred svima uprti prstom u Madayu i vrisnuti evo mi otvorili koridor a ''musellehini'' im ne dozvoljavaju izlazak iz grada. Šah mat!

Opozicija na koljenima, ne bi ni trebali zauzimati grad, ta sramota da ne dozvoljavaju izlazak civilima iz grada i to sve uredno sve agencije prenose, naprave koneferenciju za štampu, sve gotovo. To bi opoziciji bio gori udarac nego hiljade zračnih udara.

Umjesto toga šta se dešava? Pravi se medijski pritisak koji traje nekoliko mjeseci, a kojeg proizvode aktivisti unutar grada Madaya. Postavio sam linkove nekoliko portala iz Madaye i Zabadanija, može se vidjeti od kada ti ljudi vrište. Galama se povečavala kako je vrijeme prolazilo, što govori da su ljudi zaista proživljavali neviđenu agoniju. Može se tačno po datumima vidjeti kada tensikije iz Madaye i Zabadanija počinju objavljivati slike ljudi kostura, brojati mrtve. To traje već nekoliko mjeseci, prije zime su počeli upozoravati da stanovništvu prijeti katastrofa. Na žalost svjetska javnost nije reagovala, i povjerovala je tim ljudima tek kada je oko dvadeset građana Madaye i Zabadanija preminulo od gladi. Apsolutno niko ništa nije shvatio niti naučio iz one prošlogodišnje agonije koju su proživljavali građani Jermuka. Svi se sjećamo one stravične slike na kojoj se nekoliko hiljada ljudi gura za veknu hljeba i čeka u redu za hranu. Izgladnjivanje Sirijaca je stvarnost, i u njemu su učestvovali u prvom redu Hezbollah i režim. Zatim UN, koji je morao ranije reagovati jer je bio upoznat sa svime.
Klavikula

#11241 Re: Sirija vol. 2

Post by Klavikula »

malo se pretjeruje. ako pobunjenici puste civile da odu njihov ratni put je zavrsen. sasvim logicna odluka je zabrana izlaska iz grada, iako nema dovoljno hrane i stanovnici zele ici.
s druge strane, ocekivati da SAA hrani pobunjenike i civile u gradu pod opsadom je glupo. kog djavola su ih onda okruzili ako ce ovi imati sve potrebno. propustice pokoji konvoj i to je to.

mogli su ovi savoxovi aktivisti traziti i municiju i granate.
joe_black

#11242 Re: Sirija vol. 2

Post by joe_black »

Klavikula wrote:malo se pretjeruje. ako pobunjenici puste civile da odu njihov ratni put je zavrsen. sasvim logicna odluka je zabrana izlaska iz grada, iako nema dovoljno hrane i stanovnici zele ici.
s druge strane, ocekivati da SAA hrani pobunjenike i civile u gradu pod opsadom je glupo. kog djavola su ih onda okruzili ako ce ovi imati sve potrebno. propustice pokoji konvoj i to je to.

Bilo je garant i municije u duplom dnu...isto kao sto smo mi isposlovali dostavu u Stari vitez tokom rata...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#11243 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

Klavikula wrote:malo se pretjeruje. ako pobunjenici puste civile da odu njihov ratni put je zavrsen. sasvim logicna odluka je zabrana izlaska iz grada, iako nema dovoljno hrane i stanovnici zele ici.

Da je po debilnom sultanu i to bi bilo u konvojima.
DuckZz

#11245 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Izvukao sa linka, i njegovog profila.

Colonel Mahmdr al-Muhammed :

"We don't care about the SDF opinions in north Aleppo, they never fought against Daash, neither the regime, and now the Russians are teaching them how to use the media, and they want to believe they finnaly are fighting against some terrorists, in their case it's Jabhat Al Nusra but"
"There are no Nusra members in north Aleppo, they withdrew since 2014. The only groups are the Free army (Division.13, Division.16, First regiment...) and Ahrar Sham. They don't want to believe but Kurds from the 16.division are fighting against them, but they tell themself it's all Nusra."
http://eldorar.com/node/93199
Image

Kikibombona wrote:.
Priznao ili ne, sve ovo što iznad govori je točno, bez obzira šta se dešavalo do sada, ko je kriv ili ne, ko gine i ko šta kontroliše. Ovo iznad nema veze sa tim već o tome kakva je medijska kampanja.
sarajevoxxxx

#11246 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Izaslanik Asadovog režima u UN-u, Bešar Al Dža'feri: Humanitarna kriza u Madayi ne postoji. Mediji su fabrikovali slike i video snimke

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0076805908
sarajevoxxxx

#11247 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Izvještaj novinara Halab Today o današnjem masakru u mjestu Ajndžareh u okolini Haleba, mjesto koje je udaljeno od prvih linija. Na snimku jedan od nastavnika koji je preživio bombardovanje razgovara sa novinarom u učionici koja je direktno pogođena avionskim projektilim u trenutku dok su učenici imali kontrolni. Nastava je krenula u 08:00 i djeci su podijeljeni papiri. Nakon pola sata projektil je pogodio učionicu. Pogođen je jedan objekat u kojem su bili osnovci i dva objekta u kojem su bili srednjoškolci.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 8088016969
sarajevoxxxx

#11248 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Mousa al Malih predsjednik skupštine građana Madaye: Pomoč koja nam je stigla od strane UN-a je lakrdija.

http://www.shaam.org/%D8%A7%D9%84%D8%A3 ... D8%A9.html
exliberal-ex

#11249 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

Nekontam ovo cudjenje cuj nedaju im hranu....napadaju te, masakriraju vojsku i kad te ovi opkole ti se krijes iza zena i djece, trazis da ti posalju hranu koju ces ti uzet za vojsku....nek puste sve zene i djecu da izadju, mogu i starci...a onda da vidmo ko ima muda ...sta mislite da bi bio odgovor od pobunjenika.
Vi mislite da to UN nezna, pa ja sam bio svjedok kad smo mi uzimali hranu za nasu jedinicu i onaj pise mjesna zajednica ta i ta a onaj iz UN stoji i gleda...
sarajevoxxxx

#11250 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

exliberal-ex wrote:Nekontam ovo cudjenje cuj nedaju im hranu....napadaju te, masakriraju vojsku i kad te ovi opkole ti se krijes iza zena i djece, trazis da ti posalju hranu koju ces ti uzet za vojsku....nek puste sve zene i djecu da izadju, mogu i starci...a onda da vidmo ko ima muda ...sta mislite da bi bio odgovor od pobunjenika.
Vi mislite da to UN nezna, pa ja sam bio svjedok kad smo mi uzimali hranu za nasu jedinicu i onaj pise mjesna zajednica ta i ta a onaj iz UN stoji i gleda...
Radi se o lokalnom stanovništvu. Borci iz Madaya i Zabadanija i njihove porodice. Nisu kukavice i ne kriju se iza žena i djece.

Neka Hezbollah napravi koridor, neka pozove medije brate i neka kažu na konferenciji za novinare evo mi nikoga ne sprečavamo da izađe, put je siguran ko god želi da napusti grad može to uraditi.

Je li to teško uraditi? Zašto ne pozovu javno oni iz Bejruta ljude koji su rođeni u Madayi da izađu iz grada jer oni iz Bejruta im garantuju i obećavaju da mu je sve mine sklonuo i da ima dobar izbjeglički logor blizu Bejruta za njega. Biće za popit i pojest, a naći će se i neka deka.

Je li problem da Nasrallah ili neku od njegovih konandanata izađe i pred novinarima Rojtersa, CNN-a, BBC-a, Al Jazeere, Al Menara, zamoli 40 hiljada stanovnika Madaye da se presele u neki izbjeglički logor blizu libanonske granice?

Pokažu građanima Madaye kuda nema mina, da ne bi neko bez noge ostao, naprave malu prezentaciju logora u Arsalu gdje će biti smješteni i to je to.
Locked