PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

biske

#11226 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by biske »

LEDA wrote:Dobar dan pametnjakovići :)

Vrtite se u krug . Pokušavate objasniti nekim kojima se ne može objasniti ,jer nemaju temeljna znanja iz određenih oblasti.

Ono što je činjenica - mala zemlja ,a ogroman i skup administrativni aparat i previše "nivoa vlasti", Valjda mora :( zbog " svetog trojstva" koje vodi ovu zemlju.

Neko spomenu dijasporce ......eeee ja bila u SA jedan dio rata ,pa izašla , pa dugo bila vani -u žestokom kapitalizmu ,radila,stvarala - onda se vratila i........jedva se zaposlila u privatnom sektoru. Ovdje nisu dobrodošli oni koji su naučili i znaju ,nego oni koji slušaju i mute.
Ljudi ovdje se SVE treba mijenjati i početi cijeniti znanje i sposobnosti ljudi. Kada nam polupismeni partijski krojači kapa prestanu donositi odluke ,a na njihovo mjesto dođu stučni i odgovorni ljudi - tek tada ćemo na zelenu granu.

I ja sad pametujem u p.m. :lol:
nije problem šta, nego kako.
Hajlac

#11227 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

O'zone wrote:
Fehim Lović: Demonstracije su mi vratile nadu i dale mi novu snagu

Fehim Lović, 58-godišnji bivši pripadnik Armije BiH rodom iz Bosanske Gradiške, na protestima je od prvog dana. Iako je tokom rata dva puta ranjen i skoro 20 godina živi sa gelerima u plućima, na demonstracijama je uvijek prvi. Kako kaže, na miran način izražava svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom i bori se za svjetliju budućnost mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Lović je po zanimanju limar. Njegov zanat odveo ga je '70- tih godina u Zvornik gdje je zasnovao porodicu. Ratna dešavanja i lična sudbina iz korijena su mu promijenila njegov život.

Dok je prije rata imao sve, danas je situacija obrnuta. Ipak, kako kaže u razgovoru za portal Klix.ba, ove demonstracije su mu vratile novu snagu i vjeru. Na njima je, dodaje, ozdravio.

"Imam novu nadu kao '92. da ćemo klasnog neprijatelja pobijediti, da ćemo stvoriti ambijent dostojan radnog čovjeka, građanina BiH svih konfesija", kaže Lović.

Kad će režimski mediji ovakvim ljudima dati glas? Npr. TVSA, FTV, FACE TV, Al Jazeera...
madner

#11228 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

goran16v wrote:
madner wrote:
Jesi li ti svjestan da kada poredis prosjecne plate u javnom i realnom sektoru poredis plate bez TO? Poslodavac izbjegava isplatu doprinosa, sto je legalno, ali ista ne ulazi u statistiku?

Vise dobije covjek na ruke u realnom sektoru sa 800 km neto nego ovaj sa 850. :roll:
Napisacu ti istu stvar kao i @nedimu, da tih 850 prisjeka ne cini SAMO privatni sektor nego SVI ukljucujuci i one sa enormno velikim osnovicama, od koji veliki dio dolazi sa budzeta, i da to ne znaci da onaj sa 800 prijavljenih iz reaalnog sektora dobija vise nego onaj sa 850 iz budzeta! Izuzmi iz prosjecne plate sve budzetske korisnike, ambasade itd itd pa izracuja prosjecnu prijavljenu platu realnog sektora. Najgrublje predpostavljam da bi bila nekih 500, sto bi znacilo da onaj u tom sektoru, uz sve mahinacija vlasnika sa doprinosima, na ruke prima pomenutih 800, sto je ipak manje od 850 budzetlije.
Lose predpostavljas.
Imas prosjecne plate po granama industrije na stranici zavoda za statistiku. Ni jedna grana nema tako nizak prosjek.
LEDA

#11229 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by LEDA »

JoseMujica wrote:i veoma bitna činjenica jer vidim po parolama i pričama na plemumu....treba je spomenuti jer su mlogi prespavali protekle 3 decenije

živmo u kapitalizmu....u kapitalizmu država ne gradi fabrike....država ne otvara radna mjesta....to je posao ljudi, građana jer sistem počiva na privatnoj inicijativi i privatnom vlasništvu.

dakako država stimulira građane da pokreću bizmise na razne načine....i to je jedan segment u kome država i politika jesu najviše zatajili u nas....no vidim da malo ko govori o tome :( nego bi svi socijale i da hebu mater onima koji su je se domogli prije njih

:thumbup:
Ali država treba ulagati u državna preduzeća. I u kapitalizmu postoji kategorija DRŽAVNA IMOVINA - državna preduzeća.
senainter

#11230 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by senainter »

Sam da dodam nesto jos za rad plenuma i oko ovih nasilnih demonstracija. SVI koji brane popaljene zgrade su ili uhljebljeni drzavni cinovnici, ili na neki drugi nacin situirani ili su siromasci bez ikakvog znanja i svijesti, pa vjeruju u ovu vlast koja ih je zavela preko medija.
Sto se ekonomije tice tu se ne petljam jer nisam strucna, pa necu odgovarati na gornje prijedloge, al Plenum je zaprimio vise hiljada briljantnih prijedloga, koji daju fantasticne nacine za rjesavanje trenutne situacije.
I trece, nije tacno da nema strucnih ljudi, vidjela sam na plenumu puno poznatih ljudi Sarajeva, medju njima profesore, politologe, asistente na fakultetima kao i neke ljude iz NVO-a za koje ne mogu nista tvrditi al za profesore mogu.
Kao cetvrto, na plenumu ima dosta "priucenih" ljudi, koji svojim govorom i razumijevanjem situacije, razumiju i mogu vise postici nego ijedan od gore postavljenih majmuna.
I kao peto na kraju, ne vjerujem da ce se ista postici sa Plenumima, jer su se trenutne vlasti toliko otudjile od svog naroda, i posvetile gomilanju vlastitog bogatstva da nisu u stanju da vide da se ovdje sprema nova Ukrajina, al ne jos, jos se zivi od one crkavice. Kroz jedno 10ak godina, e tad ce biti svega.
To su moje skromne procjene, a nisam ni sociolog ni politolog vec neko ko je budno pratio situaciju posljednjih dana.
goran16v

#11231 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Chmoljo wrote:
koliko znam, ove plate od po 1100 su sa svim dodacima. vjerovatno policija ima nešto malo više, a dobije još nešto zbog rada vikendom, noćnog rada i sl. ona policija koja ne radi vikendima i noćne smjene i ne dobija tu razliku.
Cmoljo, to je milaj i sto rapajica na ruke za mjesto SSS po sstematizaciji, a ne po strucnoj spremi i zvanju (cisto da napravim jasnu razliku da to nisu iste stvari za one koji ce odmah poceti sa ***ebo danasnje fakutlete). Sta mislis koliko SSS mjesto na jednako odgovornom poslu ima u realnom sektoru? Bas je 'nako realno i pravicno da npr. carinski deklarant koji radi kod privatnika primi za 1/3 ili cak 1/2 manju platu od neke nadrkane salteruse ili cinovnice na budzetu?!

Vjeruj mi, ja svaki mjesec potpisem 12 virmana od kojih 10 ide drzavi i muka mi bude kad vidim kakvi se paraziti sklanjaju po kancelarijama i zive od tih para
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#11232 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hrasno38 »

Chmoljo wrote:
goran16v wrote:
Predpostavlajm da je Alfons u pravu, ali znog malog procenta zasto zaobici i tu ustetu?
To je sve uzrocno posljedicna veza. Sve dok su budzetske plate nerealno visoke do tad ce svako gledati da uvali guzove na budzet, a ne u proizvodni sektor. Zato nam je administracija tolika da bi mogla pokriti Njemacku, a ne ovolipacnu drzavicu. Najveca usteda se ostvaruje na smanjenje aparata i ukidanje beneficija svih vrsta koaj ne ulaze u LD. Meni kao nekome s druge strane budzeta dodje da povratim od muke kad vidim kolicinu sudaraca guzivima po raznim drzavnim, kantonalnim i opstimskim kancelarijama i sluzbama.
koliko znam, ove plate od po 1100 su sa svim dodacima. vjerovatno policija ima nešto malo više, a dobije još nešto zbog rada vikendom, noćnog rada i sl. ona policija koja ne radi vikendima i noćne smjene i ne dobija tu razliku.

međutim, što se tiče sudarača guzova, efikasnije bi bila kvalitetna sistematizacija radnih mjesta. pa unutar samo MUP-a postoji glup problem - da je potrebno policajaca, a da administracije ima i previše.

konkretan primjer: šalteri gdje su zaposlenici MUP-a: lične, vozačke, pasoši. u Novom Gradu je krkljanac.

je li iko ikad bio u Hadžićima na ličnim? ja jesam u nekoliko navrata, i nikad gužve nije bilo. nikad. a mislim da radi isti broj šalterskih radnika.

znači, sistematizacija, i stvaranje radnih mjesta gdje se nešto radi. možda i smanjenje plate, ali neko dobro reče gore... 'bo ga više VSS i VŠS i SSS, kad ljudi polupismeni završavaju magisterije. i to ne mislim na sveprisutnog Radeljaša, nego završen master/magisterij uopšte nije garant elementarne pismenosti. čak i kad je u pitanju školovanje na Univerzitetu u Sarajevu...
Ranije sam napisao da vecina plata kako ih ovdje zovu "budzetlija" na drzavnom nivou je negdje oko prosjeka tj oko 850 KM a tu spadaju policija, vojska, namjestenici i ta grupacija cini vecinu onih koji su na budzetu i kad se na to doda topli obrok koji je 6 KM i prevoz plata vecine je ispod 1100 KM i ona je takva od negdje 2000 godine. Regres je 300 KM za sve a godisnji odmor koji bi trebao da je univerzalna stvar se isto tako razlikuje kao i plate tako da recimo ova skupina koju sam naveo krece od 18 radnih dana plus staz a sljedeci od 20 te sefovi od 22 dana sto nema veze sa pamecu. E sad oni sa najvecim platama otprilike krecu od 5000 KM, plus topli obrok, plus prevoz, plus benificije (auto, telefon, putovanja najvisim klasama, smjestaji u najskupljim hotelima, odvojen zivot ma p.... materine) i to bude na kraju blizu 8000 ako ne i vise sto je nonsens i ako gledamo taj odnos plata u EU isti ti ne bi smjeli preci sa svim 3500-4000 KM jer je najveci odnos tih plata 1:3,5. Medjutim u drzavnim institucijama imamo zaposlene kompletne porodice gdje muz radi u jednoj a zena u drugoj, ili oboje rade u jednoj i onda tu dolazimo do ogromnih cifara koje se sljevaju u jednu kucu. Ne da ima nepotizma nego je on postao zakon. E takav isti nepotizam je i na nazim nivoima vlasti od opstina do entitetskih institucija. Evo konkretno sta radi nacelnik opstine Novo Sarajevo Koldzo. Vec nekoliko puta iskljucivo bosnjackim penzionerima daje pomoc od 50 KM a ovim ostalim koji nisu Bosnjaci daje mudo marjanovo sto je strasan udar na ovo sto zovemo ljudskim pravima ali on tako kupuje glasacko tijelo. E takvih primjera je na stotine i ukorijenjeni su u svim sferama zakonodavne vlasti. U svemu ovome udareno je direktno na kanton ali korijenje je puno dublje i ako se ne iscupa ovo ce biti samo suplja prica. Zar neko misli nakon 20 godina kradje da ce nekoga od politicara pogoditi ukidanje benificija?????? Njih moze samo pogoditi oduzimanje nelegalno stecene imovine i zabrana bilo kakvog djelovanja u politici. A gdje su u svoj ovoj prici direktori preduzeca, recimo Selimovici koji su unistili 20 % federalne privrede unistavajuci fabriku po fabriku. To su ljudi koji su u stanju da uniste i pokopno drustvo. Gdje je devastator GRASA Ibrahim Jusufranic koji je od GRAS-ovih para napravio fakultet u Travniku????? Gdje su se izgubile Poljine i hacijende koje su izgradjene nasim parama???? Zato i kazem da je ovo sve "tresla se gora rodio se mis" neki ce stradati manje vazni ali oni glavni ce opet izvuci svoje guzice i nastaviti svoj posao "uzmi sve sto ti zivot pruza".
svjezi_ustipak

#11233 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by svjezi_ustipak »

senainter wrote:Sam da dodam nesto jos za rad plenuma i oko ovih nasilnih demonstracija. SVI koji brane popaljene zgrade su ili uhljebljeni drzavni cinovnici, ili na neki drugi nacin situirani ili su siromasci bez ikakvog znanja i svijesti, pa vjeruju u ovu vlast koja ih je zavela preko medija.
Sto se ekonomije tice tu se ne petljam jer nisam strucna, pa necu odgovarati na gornje prijedloge, al Plenum je zaprimio vise hiljada briljantnih prijedloga, koji daju fantasticne nacine za rjesavanje trenutne situacije.
I trece, nije tacno da nema strucnih ljudi, vidjela sam na plenumu puno poznatih ljudi Sarajeva, medju njima profesore, politologe, asistente na fakultetima kao i neke ljude iz NVO-a za koje ne mogu nista tvrditi al za profesore mogu.
Kao cetvrto, na plenumu ima dosta "priucenih" ljudi, koji svojim govorom i razumijevanjem situacije, razumiju i mogu vise postici nego ijedan od gore postavljenih majmuna.
I kao peto na kraju, ne vjerujem da ce se ista postici sa Plenumima, jer su se trenutne vlasti toliko otudjile od svog naroda, i posvetile gomilanju vlastitog bogatstva da nisu u stanju da vide da se ovdje sprema nova Ukrajina, al ne jos, jos se zivi od one crkavice. Kroz jedno 10ak godina, e tad ce biti svega.
To su moje skromne procjene, a nisam ni sociolog ni politolog vec neko ko je budno pratio situaciju posljednjih dana.

ne znas nista o ekonomiji ali znas da su prijedlozi plenumu odlicni? ne vjerujes da ce plenum ista postici ali ga podrzavas?

totalno su ti kontradiktorne izjave u postu. u istoj recini i negiras i potvrdjujes. daleko ce plenum sa takvim istomisljenicima dogurati.
Hajlac

#11234 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
hellue wrote:
Paranoid wrote:Plenum je najjpozitivnija stvar koja se mogla desiti unutar samih protesta. Mišljenja sam da se političko vodstvo u BiH više plaši plenuma od protesta i blokiranih ulica. Plenumsko društvo će se isprofilirati i izrasti u "ministarsvo iz sjene" koje će sa svojim zahtjevima, a podržano ljudima sa transparentima, uveliko mijenjati sistem.
Salis se???....Jedino cega se politicari plase je lose policije i ovi u Sarajevu je vec opremaju potrbnom opremom.
Plenum je najgora stvar koja se mogla desiti, samo gore od plenuma su podjele i svadje unutar plenuma a najgore od svega su predstavnici plenuma jer medji njima nema ni studenata, ni radnika, za penzionere nisam siguran bas, ni boraca, nicega osim NVO ubleha koje se hoce profilisati kao sto je prije par godina radio pokret DOSTA, pa ih je SDP sve uredno uhljebio kasnije...
O tome da su zabranili ucesce media necu ni govoriti, na sta to tek lici i sta to znaci?????
Ministarstvo iz sjene???...sa kojim legitimitetom volio bih objasnjenje???
Naravno da ima ljudi svakog profila, od studenata, radnika pogotovo pa do penzionera, boraca i nezaposlenih. Da si bio na jednom od njih vidio bi borce...čak se jedan od bivših komandanata odbrane grada, mislim da je iz Starog Grada, stavio na raspolaganje plenumu. Zabrana nije bila konstantna, kasnije se glasalo i pustili su medije da snimaju.
To za zabranu medijima naslađuju se mineri tipa Damir Nikšić sjeckajući svoje snimke s plenuma uz podsmjeh s akademske visine, dok istovremeno na internetu izlaze necenzurisani puni snimci s plenuma(prije toga su pokusali uspostaviti live stream):

http://www.youtube.com/user/BHtubeTV/videos

Koliko znam, zabrana za medije bila je isključivo u toku uspostavljanja radnih grupa unutar plenuma jer su rekli kako te najaktivnije pojedince proganjaju odnosno prijete im privatno.

Imamo majstore spina koji jedva čekaju na nešto da se zakače kako bi laprdali i skretali pažnju na sebe.
Mucni mozgom

#11235 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Mucni mozgom »

madner wrote:
goran16v wrote:
madner wrote:
Jesi li ti svjestan da kada poredis prosjecne plate u javnom i realnom sektoru poredis plate bez TO? Poslodavac izbjegava isplatu doprinosa, sto je legalno, ali ista ne ulazi u statistiku?

Vise dobije covjek na ruke u realnom sektoru sa 800 km neto nego ovaj sa 850. :roll:
Napisacu ti istu stvar kao i @nedimu, da tih 850 prisjeka ne cini SAMO privatni sektor nego SVI ukljucujuci i one sa enormno velikim osnovicama, od koji veliki dio dolazi sa budzeta, i da to ne znaci da onaj sa 800 prijavljenih iz reaalnog sektora dobija vise nego onaj sa 850 iz budzeta! Izuzmi iz prosjecne plate sve budzetske korisnike, ambasade itd itd pa izracuja prosjecnu prijavljenu platu realnog sektora. Najgrublje predpostavljam da bi bila nekih 500, sto bi znacilo da onaj u tom sektoru, uz sve mahinacija vlasnika sa doprinosima, na ruke prima pomenutih 800, sto je ipak manje od 850 budzetlije.
Lose predpostavljas.
Imas prosjecne plate po granama industrije na stranici zavoda za statistiku. Ni jedna grana nema tako nizak prosjek.
Kako rijesiti problem bez analize stanja i kako se doslo do njega. Nikako ili naopako! Ko moze napraviti takvu analizu : Nepristrasni, pošteni i dokazano sposobni strucnjaci! Imamo li ih? Odgovor vecine vjerovatno glasi pa gledaj koliko visokostrucnih kadrova na birou u smislu da postavljam glupo pitanje. Ja cu Vam dati svoje misljenje : Tamo nema strucnih za tako nesto.

Ko je nabio prosjek? Strucni radnici ( ima ih i javnim preduzecima ako niste znali)? Oni koji nose i znaju posao?
Ne , ne i ne. Ti imaju place daleko ispod prosjeka pa i onog van javnog sektora. Necu dalje jer mogu napisati i ponesto jako ruzno onima koji sve uposlenike u javnom sektoru stavljaju u isti kos i tako prave podjele medju radnicima.
Hajlac

#11236 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

x_lecter wrote:
Alfons Kauders wrote:
x_lecter wrote:jebo proteste bez bar 200 mrtvih ... trebamo se na ukrajiu ugledati :thumbup:
idi onda i baci se pod tramvaj

nakon 11,000 mrtvih u ratu, sad neko priziva jos 200... svaka cast revoluciJonar
mirnim putem niko nikad nista postigao nije
Obrazuj se! Malo pretabiri šta se dešavalo u Indiji pod Englezima u periodu oko WWII i u SADu 1960ih godina!
Alfons Kauders

#11237 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Mucni mozgom wrote:Kako rijesiti problem bez analize stanja i kako se doslo do njega. Nikako ili naopako! Ko moze napraviti takvu analizu : Nepristrasni, pošteni i dokazano sposobni strucnjaci! Imamo li ih? Odgovor vecine vjerovatno glasi pa gledaj koliko visokostrucnih kadrova na birou u smislu da postavljam glupo pitanje. Ja cu Vam dati svoje misljenje : Tamo nema strucnih za tako nesto.

Ko je nabio prosjek? Strucni radnici ( ima ih i javnim preduzecima ako niste znali)? Oni koji nose i znaju posao?
Ne , ne i ne. Ti imaju place daleko ispod prosjeka pa i onog van javnog sektora.
Necu dalje jer mogu napisati i ponesto jako ruzno onima koji sve uposlenike u javnom sektoru stavljaju u isti kos i tako prave podjele medju radnicima.
slazem se - juce sam pomenuo prijatelja koji uskoro treba doktorirati (ne drustvene nauke :D) i koji radi za milju i kusur... a mala bransa i frajer je obozava, bas radi iz entuzijazma... i sad ga treba nazivati nekim parazitom? nidje veze... mozda ce se morati i njemu kresati koja markica, ali do takvih ljudi bi rezovi trebali doci zadnji...

nije problem u ljudima koji nose posao u javnom sektoru, ima dosta kvalitetnih i strucnih ljudi koji ruku na srce nisu dobro placeni - problem je u onim koji ne rade svoj posao a zaradjuju isto kao i ti kvalifikovani i sposobni, nerijetko zaradjuju i vise... a ovi prvi nose firme i institucije, dok se drugi tu dovore po politickoj liniji
Mucni mozgom

#11238 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Mucni mozgom »

LEDA wrote:Dobar dan pametnjakovići :)

Vrtite se u krug . Pokušavate objasniti nekim kojima se ne može objasniti ,jer nemaju temeljna znanja iz određenih oblasti.

Ono što je činjenica - mala zemlja ,a ogroman i skup administrativni aparat i previše "nivoa vlasti", Valjda mora :( zbog " svetog trojstva" koje vodi ovu zemlju.

Neko spomenu dijasporce ......eeee ja bila u SA jedan dio rata ,pa izašla , pa dugo bila vani -u žestokom kapitalizmu ,radila,stvarala - onda se vratila i........jedva se zaposlila u privatnom sektoru. Ovdje nisu dobrodošli oni koji su naučili i znaju ,nego oni koji slušaju i mute.
Ljudi ovdje se SVE treba mijenjati i početi cijeniti znanje i sposobnosti ljudi. Kada nam polupismeni partijski krojači kapa prestanu donositi odluke ,a na njihovo mjesto dođu stučni i odgovorni ljudi - tek tada ćemo na zelenu granu.

I ja sad pametujem u p.m. :lol:
:thumbup:
svjezi_ustipak

#11239 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by svjezi_ustipak »

Hajlac wrote:
Imamo majstore spina koji jedva čekaju na nešto da se zakače kako bi laprdali i skretali pažnju na sebe.

Plenum ima sam sebe, ne trebaju tu nikakvi majstori spina. Dovoljno je samo pustiti ove Ivancice&Co. i unistice oni sve sami. Kao i svaki put do sada.
goran16v

#11240 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

madner wrote:Najgrublje predpostavljam da bi bila nekih 500, sto bi znacilo da onaj u tom sektoru, uz sve mahinacija vlasnika sa doprinosima, na ruke prima pomenutih 800, sto je ipak manje od 850 budzetlije.
Lose predpostavljas.
Imas prosjecne plate po granama industrije na stranici zavoda za statistiku. Ni jedna grana nema tako nizak prosjek.[/quote]

Mislis da lose preddpostavljam?!
Evo ti podaci tog Zavoda u poblikaciji Federacijas u brojkama 2013:

Preradjivacka industrija - 581 KM
Gradjevinarstvo - 521 KM
Hotelijerstvo - 541 KM
Trgovina i poopravak mot vozila - 579 KM
Administrativne, pomocne i usl, djelatnosti - 562 KM.

Iako sam procjenio ugrubo cistom logikom, bez ikakvih predznanja i informacija u prosjeku sam fulio za 50 KM.

Ali gdje vlada drzavni sektor i budzet:
Vadnjenje ruda i kamena - 911 KM (rudani u sastavu EP BIH)
Snabdjevanje el. energijom, plinom, parom - 1500!!!! (EP, toplane, Sarajevogas, BH Gas)
Informacije i komunikacije - 1207 KM (TBH Telecom Eronet)
Finansije i osigranje - 1336 KM
Javna uprava i odbrana - 1168 KM - predpostavljam ovo su tete po opstinama
Zdravstvo - 1006 KM
L u c i f e r

#11241 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

senainter wrote:Sam da dodam nesto jos za rad plenuma i oko ovih nasilnih demonstracija. SVI koji brane popaljene zgrade su ili uhljebljeni drzavni cinovnici, ili na neki drugi nacin situirani ili su siromasci bez ikakvog znanja i svijesti, pa vjeruju u ovu vlast koja ih je zavela preko medija.
wow
rijetko se viđa post ovako pun kontradiktornosti i nebuloza

ne brani niko nikakve zgrade nego pravni poredak u kojem niko nema pravo da pali šta mu je ćejf
ne razumiješ se veliš u ekonomiju, ali tvrdiš da su prijedlozi fantastični
profesori, politolozi, asistenti i nvo aktivisti su nesposobni ublehaši, to valjda i djeca znaju
"priučeni" ljudi nisu u stanju ni česmu popraviti kako treba, a kamoli državu
nafali ih do nebesa, pa veliš neće se ništa postići na plenumima, haj to ti pišem ko neki plus, valjda
i za kraj pošteno: post je napisao neko je je budno pratio situaciju

posljednjih dana :)
Last edited by L u c i f e r on 19/02/2014 11:36, edited 1 time in total.
Hajlac

#11242 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

JoseMujica wrote:i veoma bitna činjenica jer vidim po parolama i pričama na plemumu....treba je spomenuti jer su mlogi prespavali protekle 3 decenije

živmo u kapitalizmu....u kapitalizmu država ne gradi fabrike....država ne otvara radna mjesta....to je posao ljudi, građana jer sistem počiva na privatnoj inicijativi i privatnom vlasništvu.

dakako država stimulira građane da pokreću bizmise na razne načine....i to je jedan segment u kome država i politika jesu najviše zatajili u nas....no vidim da malo ko govori o tome :( nego bi svi socijale i da hebu mater onima koji su je se domogli prije njih
Pa tu bubu je uvalio vrli umjetnik D.N. još prvih dana protesta:

153 nove fabrike, 64 HE...

A pošto ga ovce slušaju i bezuspješno zovu da se već jednom direktno uključi u rad plenuma, sami proguraše tu ideju...
O'zone
Globalni moderator

#11243 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Image

Sve rečeno
Mucni mozgom

#11244 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Mucni mozgom »

Alfons Kauders wrote:
Mucni mozgom wrote:Kako rijesiti problem bez analize stanja i kako se doslo do njega. Nikako ili naopako! Ko moze napraviti takvu analizu : Nepristrasni, pošteni i dokazano sposobni strucnjaci! Imamo li ih? Odgovor vecine vjerovatno glasi pa gledaj koliko visokostrucnih kadrova na birou u smislu da postavljam glupo pitanje. Ja cu Vam dati svoje misljenje : Tamo nema strucnih za tako nesto.

Ne , ne i ne. Ti imaju place daleko ispod prosjeka pa i onog van javnog sektora.
Necu dalje jer mogu napisati i ponesto jako ruzno onima koji sve uposlenike u javnom sektoru stavljaju u isti kos i tako prave podjele medju radnicima.
slazem se - juce sam pomenuo prijatelja koji uskoro treba doktorirati (ne drustvene nauke :D) i koji radi za milju i kusur... a mala bransa i frajer je obozava, bas radi iz entuzijazma... i sad ga treba nazivati nekim parazitom? nidje veze... mozda ce se morati i njemu kresati koja markica, ali do takvih ljudi bi rezovi trebali doci zadnji...

nije problem u ljudima koji nose posao u javnom sektoru, ima dosta kvalitetnih i strucnih ljudi koji ruku na srce nisu dobro placeni - problem je u onim koji ne rade svoj posao a zaradjuju isto kao i ti kvalifikovani i sposobni, nerijetko zaradjuju i vise... a ovi prvi nose firme i institucije, dok se drugi tu dovore po politickoj liniji
Alfons zarađuju i po tri puta vise kao strucni (citaj podobni ) rukovodeci kadar sa jako bitnom psiholoskom karakteristikom ( u vecini psihopate koje su umislile da imaju prava krojiti zivote podređenima) i placama cista sitnica 1500 pa navise. E tu između ostalog treba napraviti rezove u placama. Sindikati u tim preduzecima nisu nista drugo nego produzena ruka poslodavaca i gore navedenih sefica. Prodane duse kako bi rekli.
nedim73m

#11245 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

goran16v wrote:
nedim73m wrote:
Možeš li shvatiti već jednom da privatnici isplaćuju 350 KM toplog i 50 km za prevoz ukupno 400 KM zaposlenim da nebi morali plaćati poreze i doprinose. Možeš li shvatiti da zakonom propisana minimalna plaća je negdje oko 350 KM i na nju mora platiti poreze i doprinose. Možeš li shvatiti da onih 400 KM iz realnog sektora kao onih 200 iz državnog ne ide u prosječnu plaću u FBiH. Na kraju privatnici u prosjeku isplaćuju više toplog obroka nego država.

Da li ti mozes shvatiti da prosjek obuhvaca sve, a ne samo privatni sektor da bi. zbog manipulacija sa TO, zakljucivao ako je prosjecna plata 870 realna je 1200? Da li mozes da shvatis da je sve ono sto su mahinacijama sa TO i sl provatnici oduzeli od prosjecne plate kompenzirano enormnim osnovicama male grupe ljudi kao sto su poslanici, direktori drzavni firmi, zaposlenicima ambasada str. organizacija itd? Sta mislis koliko prvatnickih toplih obroka i umajenih plata pokrije 10-ak milja plate direktora agencije za bankarstvo, ili duplo veca cifra direktora banke ili neke MKF?
Zabortavio si dodati da privatni sektor nabija prosječnu plaću http://www.bhraja.ca/Vijesti/Biznis/Naj ... 80%A6.html

Čisto za info najveća plaća isplaćena u RS je preko 100.000 KM u mikrokreditnoj. Nađi mi bilo koga da je sa državne sise isplatio sebi i približno toliko visoke plaće. Problem je što gledate usko kad bi po djelatnostima gledao što je najveće zlo redoslijed bi bio sljedeći:

1. Farmaceutska industrija
2. Mikrokreditne
3. Banke
4. Javna preduzeća
x
x
x
x
20. Javna uprava

Ko je jedanput bio u općini Centar na ovjeri dokumenata, shava da ona teta što ovjerava za nekih 1000 KM sa svim (TO i prevoz uključeni), shvatit će da je pola poslova u privatnom sektoru bolje plaćeno.
goran16v

#11246 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

hrasno38 wrote:
Ranije sam napisao da vecina plata kako ih ovdje zovu "budzetlija" na drzavnom nivou je negdje oko prosjeka tj oko 850 KM a tu spadaju policija, vojska, namjestenici i ta grupacija cini vecinu onih koji su na budzetu i kad se na to doda topli obrok koji je 6 KM i prevoz plata vecine je ispod 1100 KM i ona je takva od negdje 2000 godine.
Vezano za ovu tvrdnju, u postu ranije sam naveo podatak koji sam nasao u publikaciji Fed. zavoda sa statistiku po kojoj je prosjecna plata u javnoj upravi i odbrani 1.168 KM sto je za dobrih 300 glave veca nego ukupni prosjek, pa na to dodas pomenute naknada i kad sve to uporedis sa vise nego 2 x manjim prosjekom u gradjevinarstvu 528 KM onda mozes izvuci zakljucke kakve hoces...
Alfons Kauders

#11247 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
madner wrote:
Lose predpostavljas.
Mislis da lose preddpostavljam?!
Evo ti podaci tog Zavoda u poblikaciji Federacijas u brojkama 2013:

Preradjivacka industrija - 581 KM
Gradjevinarstvo - 521 KM
Hotelijerstvo - 541 KM
Trgovina i poopravak mot vozila - 579 KM
Administrativne, pomocne i usl, djelatnosti - 562 KM.

Iako sam procjenio ugrubo cistom logikom, bez ikakvih predznanja i informacija u prosjeku sam fulio za 50 KM.

Ali gdje vlada drzavni sektor i budzet:
Vadnjenje ruda i kamena - 911 KM (rudani u sastavu EP BIH)
Snabdjevanje el. energijom, plinom, parom - 1500!!!! (EP, toplane, Sarajevogas, BH Gas)
Informacije i komunikacije - 1207 KM (TBH Telecom Eronet)
Finansije i osigranje - 1336 KM
Javna uprava i odbrana - 1168 KM - predpostavljam ovo su tete po opstinama
Zdravstvo - 1006 KM
stavka javna uprava i odbrana takodjer ima oko 9000 ljudi u oruzanim snagama, nisam siguran kakve su tamo plate al pretpostavljam dosta nize no u administraciji... mada dobro placenih oficira ne fali, mozda se varam... ima tu jos par kategorija koje bas i nisu tete po opstinama, ali generalno visok prosjek (jbt imaju 17% vise od zdravstva :-) )...

visak radnika je tu veci problem od plata, barem po mom misljenju

el nergija, plin itd... mlogo - mislio sam da sam manje, tj. bilo je manje zadnji put kad sam gledao :D
madner

#11248 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Naravno da si fulio, a pokusaj navlacenja je smjesan. Dakle dosli smo do zakljucka da prosjek realnom sektoru dizu rudari i rudnici, koji zapravo nisu realni sektor jes su u sastavu EP. :roll:

Firme koje su u drzavnom vlasnistvu ali nisu na budzetu su takodje dio realnog sektora kralju i sahu. :D
goran16v

#11249 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

nedim73m wrote: Ko je jedanput bio u općini Centar na ovjeri dokumenata, shava da ona teta što ovjerava za nekih 1000 KM sa svim (TO i prevoz uključeni), shvatit će da je pola poslova u privatnom sektoru bolje plaćeno.

Kakve sve bisere ovdje neces procitati?!?!?!? :-) :-)
Da li ti shvatas da je "nekih 1000 KM" tete iz opstine plata asistenta na fakultetu i kolika je razlika izmedju 3 stepena srednje skole i magisterija?! Da ne pominjem da su nerijetko inzenjerske plate i privatnom sektoru.
Hajlac

#11250 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

svjezi_ustipak wrote:
Hajlac wrote:

Plenum ima sam sebe, ne trebaju tu nikakvi majstori spina. Dovoljno je samo pustiti ove Ivancice&Co. i unistice oni sve sami. Kao i svaki put do sada.

Jadna ti je logika kad poistovjećuješ jednog čovjeka s čitavim pokretom :roll:

Miner D.N. je danima rovario i javno klevetao dok nije na foru ugovorio "sastanak" s tim čovjekom pa se pravio glup(kao on ne shvata sarkazam - zamjena uloga snimača klipova i organizatora plenuma) i provocirao... To je majstor manipulacije - sve je odlično odradio kako bi stvorio onakvu kulminaciju.
Post Reply