Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
medvjed23

#11226 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

Pušili smo ih dok nam nisu dogorele do noktiju. Onda sam smotao još dve. Usred druge je počelo: lebdenje, podizanje od zemlje, radost i trijumf čoveka nad prostorom, izuzetno osećanje moći. Nasmejao sam se i ponovo udahnuo. Ona je ležala, hladna klonulost od prethodne noći na njenom licu, cinična strast. Ali ja sam bio van sobe, van granica svoga tela, lebdeo sam u zemlji blistavih meseca i svetlucavih zvezda. Bio sam nepobediv. To nisam bio ja, nikada nisam bio taj lik s njegovom mračnom radošću, njegovom čudnom
hrabrošću
shmizlica

#11227 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

nemoj baš toliko da generaliziraš @cLo :) u principu se slažem s tobom, svako treba da je sa samim sobom načisto šta je njemu ok i da uživa u danima koji su mu dodijeljeni ovako ili onako :mrgreen:
beni-bu-man

#11228 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:
cLo wrote:Kao dijete rođeno i odgajano u staunch ateističkoj porodici, shvatila sam, nakon niza godina, da je taj beskompromisni ateizam haps za moju, kako duhovnu, tako i mentalnu slobodu. Osjetila sam potrebu za odbacivanjem svih koncepata koji će me ograničavati i svoditi isključivo na svoje zone i rejone operiranja. Spoznala sam da ja u svom mozgu i biću imam krugove, na hiljade njih, u koje mogu stati i evolucija, i čakre, i mistika, i vjera u čistu energiju, i sto različitih bogova buda demona kojima je sasvim komotno tako, nema potrebe da se gurkaju i jedni druge zasjenjuju. Jedne prilike sam iz poštovanja morala da prisustvujem islamskom obredu u božjoj kući, obzirom da nisam bila upoznata s pravilima, sklupčala sam se u ćošku, tako se bukvalno skamenila i samo čekala da iscuri vrijeme. Međutim, kada je hodža počeo da uči, ja sam ni ne znajući izgubila svaki pojam o svemu u čemu sam njegovana, totalno nemoćna da se branim protiv te mirnoće i opuštenosti koja me najednom zapljusnula i doslovno potopila i odvukla sa sobom. Mislim da je to bio momenat kada sam skapirala da def nisam ateista i da sam sposobna uživati u ponekim segmentima religije bez da se osjećam nelagodno ili nedovoljno inteligentno. Skapirala sam i da nikada neću moći biti u vjeri onako kako se traži i propisuje, ne samo zbog stega koje religije nameću, više zbog mitskih i bajkovitih predaja koje ne mogu prihvatiti kao takve. Ateiste sam počela doživljavati jednako kao ogrezle vjernike, utamničene. Zašto ne bih, ako već mogu, je li, uzela sve što osjećam da mi paše, a što se nudi?! Svoditi sebe na jedan koncept je užasavajući teret, ako mi se ubacuje u turbe – hoću, ako mi se vjeruje u karmu – hoću, ako mi se čita Richard Dawkins – hoću, niko meni neće određivat šta treba da radim, mislim ili osjećam. Eto! Uglavnom, sad sam i niko i ništa i sve i svašta. I fino mi je ovako. Lebdim. :D
Hoću i ja toga na čemu si ti!!!!
Smrcak15

#11229 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Ukopaš čovjeka, poslije nekoliko desetina, stotina, hiljada, miliona godina mu otvoriš grob i tamo njegove kosti. Tijelo nije otišlo nigdje, meko tkivo istrulo, pojeli ga crvi, kosti i zubi ostali u zemlji.

Dakle, tijelo ne ide ni u raj, ni u pakao.

Ma šta bilo gdje pisalo o tome.
opet ne kontas, ali evo objasnit cu

DOk god ne nastupi Smak svijeta i Sudnji dan, tako ce biti...otkopaj grob naci ces kosti, zasto zato sto jos nije nastupio sudnji dan.

Ali kad kazem kada nastupi sudnji dan, to znaci vise nema niko ziv na planeti zemlji, svi mrtvi pod zemljom, kada Smak svijeta nastupi niko ziv nece ostati na zemlji, tek poslije Smaks svijeta ce doci sudnji dan, i to 40 necega, jeli mjeseci, Godina ili sedmica, cega vec, nezna se jer onaj koji je slusao sta Poslanik Muhamed govorio nije upamtio cegam tek poslije 40 necega ce tijela da iztrastu ponovo i duse se spare sa tijelima, to ce biti potpuno nova zemlja, gdje nece biti brda ni Dolina, nego pjescana ravnica.

Tako da to sto kazes kada bi kopao neciji grob vidio bi kosti, da upravo tako sve do Smaka svijeta ce biti tako, tek poslije period onda ce da se tijela ponovo stvaraju kao sto rastu biljke u proljece. To ce biti jedan obican prirodan proces koji ce vladati tad na sudnjem danu, kao sto je prirodan proces da rastu biljke u proljece tako ce ljudska tijela rasti na sudnjem danu.
Da je kao što ti kažeš, ili bi opstalo i meko tkivo (ne bi istrulo) i tijelo bi čitavo čekalo Sudnji dan, ili u slučaju ponovnog stvaranja ne bi ostajale kosti, i one bi istrule prirodnim procesom, pa bi se ponovo stvorile poslije Sudnjeg dana kao i meko tkivo.

Što se biljaka tiče, ako već porediš, umrla biljka je umrla biljka, stvara se nova iz sjemena, ne oživljava već umrla.
evo da ti pokazem iz prirode kako otprilike to ide

ovo je ressurection plant, Biljka prozivljenja iz mrtvila, koja moze da ozivi poslije stotine Godina nakon mrtvila, sjeme koje dodje u kontakt sa vodom pocne da stvara novu takvu biljku, isto tako na dnu tvoje kicme ima repnjaca kost, Coccyx
Image

cijeli tijelo ce istruhnuti, osim ove kosti repnjace, iz nje ce cijelo tijelove biti stvoreno ponovo.
Hakiz

#11230 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

cLoin post mi dade misao da bih mogao, ipak, postati religiozan. Postati sljedbenik religije čiji guru je dr. Timothy Francis Leary.
shmizlica

#11231 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Hakiz wrote:cLoin post mi dade misao da bih mogao, ipak, postati religiozan. Postati sljedbenik religije čiji guru je dr. Timothy Francis Leary.
ja reko ti ćeš osnovati religiju i biti guru :mrgreen:

nisi zabavan :oops: i šipak ti pare za kartu :mrgreen:
Hakiz

#11232 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote: evo da ti pokazem iz prirode kako otprilike to ide

ovo je ressurection plant, Biljka prozivljenja iz mrtvila, koja moze da ozivi poslije stotine Godina nakon mrtvila, sjeme koje dodje u kontakt sa vodom pocne da stvara novu takvu biljku, isto tako na dnu tvoje kicme ima repnjaca kost, Coccyx
Image

cijeli tijelo ce istruhnuti, osim ove kosti repnjace, iz nje ce cijelo tijelove biti stvoreno ponovo.
Ako je ostao samo taj korijen, to nije smrt te biljke. I gušteru otkineš rep, pa mu naraste novi. Čovjeku ošišaš kosu ili podrežeš nokte pa mu narastu novi. Smrt je smrt kompletnog organizma, ne manjeg ili većeg dijela.

Dakle, ta biljka nije bila mrtva.
Hakiz

#11233 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

shmizlica wrote:
Hakiz wrote:cLoin post mi dade misao da bih mogao, ipak, postati religiozan. Postati sljedbenik religije čiji guru je dr. Timothy Francis Leary.
ja reko ti ćeš osnovati religiju i biti guru :mrgreen:

nisi zabavan :oops: i šipak ti pare za kartu :mrgreen:
Švercerice :cry:

Kakav ja guru. Jadan onaj kome bih ja bio guru.
Smrcak15

#11234 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:

Image

Ako je ostao samo taj korijen, to nije smrt te biljke. I gušteru otkineš rep, pa mu naraste novi. Čovjeku ošišaš kosu ili podrežeš nokte pa mu narastu novi. Smrt je smrt kompletnog organizma, ne manjeg ili većeg dijela.

posto biljka nema dusu, onda je mrtva jer se sasusila i ostala u suhom stanju stotine godine, padne kisa i onda se pokrene u zivot.

kad se kaze da ce takvo biti proviljenje, onda se misli

da ce repnjaca kost poceti da proklija i izraste cijelo ljudsko tijelo, tek kad dusa udje ponovo tad ce covjek da ozivi.

ali isti je princip ozivljavanja, biljaka i covjeka

Kako ce Bog ozivjeti mrtve na Sudnjem danu kroz prirodne procese koje budu tada vladali
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

detaljan uvid u Biljke prozivljenja
Hakiz

#11235 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

OK, to bi bio kraj.
beni-bu-man

#11236 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:OK, to bi bio kraj.
Ipak mislim da je Abu al-Smrle follower Timothy Francis Leary
arzuhal

#11237 mod-comment

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:

Image

posto biljka nema dusu
De, Smrle...
Hakiz

#11238 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

.
Bloo
Globalna šefica

#11239 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Vidim da se ovdje zaglibilo i otišlo preduboko u čudnovate stvari.
Želim ponuditi slijedeće 2 slike kao rješenje svih nedoumica:

Image

Image
HardcoreMX

#11240 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

sta je to sad, neka pat pozicija :-? ...don't take or cake?! :mrgreen:
Hakiz

#11241 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:Vidim da se ovdje zaglibilo i otišlo preduboko u čudnovate stvari.
Želim ponuditi slijedeće 2 slike kao rješenje svih nedoumica:

Image

Image
Veoma cijenim tvoje komentare u forumskoj vaseljeni, ali ovaj put ću se morati zahvaliti. Šećer podstiče agresiju.

Drugi komentar prihvatam kao savjet mudraca (mudrice, mudrijašice, koji je ispravan ženski oblik "Mudraca"?).
Idemedosumom

#11242 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Idemedosumom »

Did you just assume her gender? :lol:
Bloo
Globalna šefica

#11243 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Did you just assume her gender? :lol:
Triggered :lol:
Hakiz

#11244 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:Did you just assume her gender? :lol:
Jok ja. Vjerujem.

Ali, odgovori ti na pitanje o obliku, to bi bilo korisnije. :wink:
Bloo
Globalna šefica

#11245 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Hakiz wrote:.

Drugi komentar prihvatam kao savjet mudraca (mudrice, mudrijašice, koji je ispravan ženski oblik "Mudraca"?).
Vidis..ne znam.
Zenski mudrac, mozda.
Ove ostale verzije zvuce pezorativno ili patronizirajuce.

Treba istrazit ovo.
Hakiz

#11246 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
Hakiz wrote:.

Vidis..ne znam.
Zenski mudrac, mozda.
Ove ostale verzije zvuce pezorativno ili patronizirajuce.

Treba istrazit ovo.
Zato i pitah jer sam ti i sam zbunjen i ošamućen moja ti.
Zejnep

#11247 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zejnep »

Mudrakinja :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#11248 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Zejnep wrote:Mudrakinja :mrgreen:
Mandrakinja :lol:
beni-bu-man

#11249 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

vas dvije mudrakinje na atribute molim 8-)
Hakiz

#11250 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo, blizu si skoro do pogotka. Stručnjaci za jezik u blizini (lektori) rekoše da nema ženskog oblika za "mudrac". Najbliže je žena mudrac ili mudra žena.

Ovo treba prebaciti na temu o feminizmu, ne smije postojati riječ koja nema ženski oblik, to je kršenje prava žena i narušavanje gender ili džender i ine ravnopravnosti.
Last edited by Hakiz on 24/01/2018 17:10, edited 2 times in total.
Post Reply