IRAN

Post Reply
salik79

#11201 Re: IRAN

Post by salik79 »

pirpa wrote:

SALIK brate sta kazu :D
I ja bih volio znati :mrgreen:

Valja nam @Zvizdana "uganjat'" :lol:
hillbill

#11202 Re: IRAN

Post by hillbill »

General War wrote:
salik79 wrote:Jucer "naidjoh" na biografiju Alije Izetbegovica, te je malo precesljah i nadjoh i u njoj ono o cemu odavno govorim - svjedocenje o nesebicnoj iranskoj pomoci u odbrani nase domovine. Kao sto sam do sada spominjao, urezao mi se u pamcenje interwiev rahmetli Alije u, cini mi se, DANI-ma iz '97/8, kojeg ne mogu da nadjem na internetu, kada je Alija na pitanje o tome ko nam je najvise pomogao u ratu, doslovno odgovorio: "Na prvom mjestu Iran, pa 10 praznih mjesta, a potom...", tako da mi je ovaj citat iz biografije dosao kao narucen (napomenuo bih da je rijec o samom pocetku rata, te prvoj isporuci oruzja, o kojoj sam upravo ovo kako je opisano, vec poodavno, pisao. Postavljao sam i video sa identicnim svjedocenjem generala Sefera Halilovica) :
Malo-pomalo, makar u vrlo teškim uvjetima, nastajala je Armija Bosne i
Hercegovine. Osnovni problem bio je nedostatak oružja. So na ovu ljutu ranu
dodavao je i embargo na uvoz oružja, koji je proglasio Vijeće sigurnosti UN-a, za
područje bivše Jugoslavije. Vlada BiH je više puta ukazivala na apsurdnost ove
mjere: agresori su oružja već imali u izobilju, tako da je ova mjera pogađala samo
žrtvu!
Unatoč ovom problemu, Armija se ipak naoružavala u određenoj mjeri.
Vjerovatno se neće nikada saznati svi detalji, ali uz prešutnu saglasnost nekih
zapadnih vlada, kao i SAD-a, embargo je kršen više puta. Ključna pošiljka oružja bila je ona koja je stigla brodom iz Irana, kad je po Tuđmanovu nalogu pedeset posto
oružja u luci Ploče odmah iskrcano za Hrvatsku vojsku, dok je, na putu za srednju
Bosnu, Hrvatsko vijeće odbrane pošiljku olakšalo za daljnjih 25 posto. Iako znatno
umanjena, ova količina oružja ipak je bila presudna za odbranu nekih dijelova fronte.
Istakao bih i sljedeci citat, direktno vezan za amanet Imama Homeinija k.s., o kojem sam vise puta govorio...Naime, vec '91 godine, kada jos nismo imali ni samostalnost, a kamo li sta drugo, i dok se pokusavao pronaci prijatelj na globalnom planu, desilo se ovo:
U međuvremenu, Izetbegović stiče i svoja prva međunarodna državnička
iskustva. U martu 1991., otputovao je u Austriju, gdje upoznaje Kurta Waldheina,
tadašnjeg predsjednika ove srednjoevropske države. To je bio Izetbegovićev prvi
zvanični posjet jednoj stranoj zemlji. Waldhein je upravo imao velike probleme, jer se
razotkrivala njegova nacistička prošlost. Izetbegović je ipak odlučio otputovati jer je
Austrija bila vrlo važna destinacija mlade bosanske diplomacije. Kasnije će ministru
vanjskih poslova Austrije, dr. Aloisu Mocku, Izetbegović uručiti orden časti Zmaj od
Bosne, za sve ono što je ova država učinila za BiH.
Slijedile su posjete Iranu i Turskoj. Gostoprimstvo kojim je dočekan u Teheranu bila je daleko iznad Izetbegovićevih očekivanja. Na aerodromu su ga čekali špaliri tri roda iranske vojske, svi domaći najviše rangirani zvaničnici, te kolona od pedeset diplomatskih predstavnika. Za čovjeka koji je donedavno bio otpadnik režima, ovo je bio pravi šok. Ni sam nije bio siguran da li se dobro snalazio u tim trenutcima. Zna se, pak, da je Iran kasnije odigrao presudnu ulogu u naoružavanju Armije BiH, svjesno kršeći nepravedni embargo koji joj je bio nametnut.
Nakon posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Izetbegović je bio
razočaran tamošnjim „nerazumijevanjem“ krize u Jugoslaviji. Činilo mu se SAD neće
preduzeti ništa. U sklopu diplomatske ofanzive, predsjednik Predsjedništva SRBiH
odlazi u Rim na sastanak zemalja Evropske zajednice na kom je usvojena
Deklaracija o Jugoslaviji.
Jos jednom, hvala ovom velikom narodu i njegovom rukovodstvu, na svemu sto su ucinili za nas, te im od srca zelim da im dragi Bog podari svako dobro i na ovom i na onom Svijetu - Amin!
Koja suplja prica i biografija :-) :-)

:lol: ...Jel se Croatia i HVO isto zahvalila?
zvizdan

#11203 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Zanimljivu ste stvar iskopali :D

Dakle, radi se o emisiji koju uredjuje i vodi Nader Talabzade, covjek se inace uglavnom bavi pitanjima kulturne politike ali i vanjskih odnosa u tom kontekstu. Ovo izdanje bilo je posveceno Bosni, odnosima izmedju Irana i BiH, u ratu i nakon rata, sve do danas. I jako zanimljiva prica, zaista. Puno toga je kazano. Veceras ne mogu fakat, ali potrudim se u narednih par dana doslovno prevesti veci dio kazanog. Jer stvarno su puno napricali. :-D
Kaligrafija

#11204 Re: IRAN

Post by Kaligrafija »

salik79 wrote:Jucer "naidjoh" na biografiju Alije Izetbegovica, te je malo precesljah i nadjoh i u njoj ono o cemu odavno govorim - svjedocenje o nesebicnoj iranskoj pomoci u odbrani nase domovine. Kao sto sam do sada spominjao, urezao mi se u pamcenje interwiev rahmetli Alije u, cini mi se, DANI-ma iz '97/8, kojeg ne mogu da nadjem na internetu, kada je Alija na pitanje o tome ko nam je najvise pomogao u ratu, doslovno odgovorio: "Na prvom mjestu Iran, pa 10 praznih mjesta, a potom...", tako da mi je ovaj citat iz biografije dosao kao narucen (napomenuo bih da je rijec o samom pocetku rata, te prvoj isporuci oruzja, o kojoj sam upravo ovo kako je opisano, vec poodavno, pisao. Postavljao sam i video sa identicnim svjedocenjem generala Sefera Halilovica) :
Malo-pomalo, makar u vrlo teškim uvjetima, nastajala je Armija Bosne i
Hercegovine. Osnovni problem bio je nedostatak oružja. So na ovu ljutu ranu
dodavao je i embargo na uvoz oružja, koji je proglasio Vijeće sigurnosti UN-a, za
područje bivše Jugoslavije. Vlada BiH je više puta ukazivala na apsurdnost ove
mjere: agresori su oružja već imali u izobilju, tako da je ova mjera pogađala samo
žrtvu!
Unatoč ovom problemu, Armija se ipak naoružavala u određenoj mjeri.
Vjerovatno se neće nikada saznati svi detalji, ali uz prešutnu saglasnost nekih
zapadnih vlada, kao i SAD-a, embargo je kršen više puta. Ključna pošiljka oružja bila je ona koja je stigla brodom iz Irana, kad je po Tuđmanovu nalogu pedeset posto
oružja u luci Ploče odmah iskrcano za Hrvatsku vojsku, dok je, na putu za srednju
Bosnu, Hrvatsko vijeće odbrane pošiljku olakšalo za daljnjih 25 posto. Iako znatno
umanjena, ova količina oružja ipak je bila presudna za odbranu nekih dijelova fronte.
Istakao bih i sljedeci citat, direktno vezan za amanet Imama Homeinija k.s., o kojem sam vise puta govorio...Naime, vec '91 godine, kada jos nismo imali ni samostalnost, a kamo li sta drugo, i dok se pokusavao pronaci prijatelj na globalnom planu, desilo se ovo:
U međuvremenu, Izetbegović stiče i svoja prva međunarodna državnička
iskustva. U martu 1991., otputovao je u Austriju, gdje upoznaje Kurta Waldheina,
tadašnjeg predsjednika ove srednjoevropske države. To je bio Izetbegovićev prvi
zvanični posjet jednoj stranoj zemlji. Waldhein je upravo imao velike probleme, jer se
razotkrivala njegova nacistička prošlost. Izetbegović je ipak odlučio otputovati jer je
Austrija bila vrlo važna destinacija mlade bosanske diplomacije. Kasnije će ministru
vanjskih poslova Austrije, dr. Aloisu Mocku, Izetbegović uručiti orden časti Zmaj od
Bosne, za sve ono što je ova država učinila za BiH.
Slijedile su posjete Iranu i Turskoj. Gostoprimstvo kojim je dočekan u Teheranu bila je daleko iznad Izetbegovićevih očekivanja. Na aerodromu su ga čekali špaliri tri roda iranske vojske, svi domaći najviše rangirani zvaničnici, te kolona od pedeset diplomatskih predstavnika. Za čovjeka koji je donedavno bio otpadnik režima, ovo je bio pravi šok. Ni sam nije bio siguran da li se dobro snalazio u tim trenutcima. Zna se, pak, da je Iran kasnije odigrao presudnu ulogu u naoružavanju Armije BiH, svjesno kršeći nepravedni embargo koji joj je bio nametnut.
Nakon posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Izetbegović je bio
razočaran tamošnjim „nerazumijevanjem“ krize u Jugoslaviji. Činilo mu se SAD neće
preduzeti ništa. U sklopu diplomatske ofanzive, predsjednik Predsjedništva SRBiH
odlazi u Rim na sastanak zemalja Evropske zajednice na kom je usvojena
Deklaracija o Jugoslaviji.
Jos jednom, hvala ovom velikom narodu i njegovom rukovodstvu, na svemu sto su ucinili za nas, te im od srca zelim da im dragi Bog podari svako dobro i na ovom i na onom Svijetu - Amin!
Uzmemo li u obzir Iran-Kontra aferu, nije to prvi put da Amerika i Iran saradjuju, poslije pada Saha...To sto se kod nas desilo, je bio amin Amerike, Iranu, da nam dostavi oruzje...zna se da Amerika cesto koristi nezvanicne kanale za naoruzavanje neke od strana u sukobu ako nije u mogucnosti da to ucini direktno zbog globalne politike, ako u sukobu uz neku od zaracenih strana stoji neka od jakih zemalja, u slucaju naseg rata, to je bila Rusija, koja je postavljala veto na sve zivo i zastupala politicke ciljeve Srbije... Primjer drugi, rat u Afganistanu, kad Amerika nije mogla da naoruza direktno mudzahedine, pa je tajnim kanalima mudzahedine naoruzavao Pakistan i Izrael... Znaci dzaba bi bila dobra volja Irana da naoruza Armiju BiH, da nije bilo Americkog amina, cak mislim da je Amerika sama to zatrazila od Irana u zamjenu za neke ustupke Iranu...Pitanje je sta je u to vrijeme dobio Iran, od tog sto je nas naoruzavao... mozda neki pristup blokiranim racunima, diplomatske ustupke, mozda je samo novac bio u pitanju, ko zna...!?!...nemoj biti naivan pa misliti da su to radili dzaba ili iz nekih patriotskih motiva...Ja ih cijenim i postujem, ali uvijek u takvim slucajevima postoji neka agenda...
pirpa

#11205 Re: IRAN

Post by pirpa »

Pogorelica..... jedan od mnogih kampova koji su bili na teritoriju BiH i HR

a dobrog kompleta mgv.a :D
pirpa

#11206 Re: IRAN

Post by pirpa »

zvizdan

#11208 Re: IRAN

Post by zvizdan »

zvizdan wrote:Zanimljivu ste stvar iskopali :D

Dakle, radi se o emisiji koju uredjuje i vodi Nader Talabzade, covjek se inace uglavnom bavi pitanjima kulturne politike ali i vanjskih odnosa u tom kontekstu. Ovo izdanje bilo je posveceno Bosni, odnosima izmedju Irana i BiH, u ratu i nakon rata, sve do danas. I jako zanimljiva prica, zaista. Puno toga je kazano. Veceras ne mogu fakat, ali potrudim se u narednih par dana doslovno prevesti veci dio kazanog. Jer stvarno su puno napricali. :-D
Obecao sam, pa evo veci dio onoga sto je kazano na ovom klipu. Na youtube su jos dva dijela ove emisije, ali na ovom snimku (gosti su Ghasemi, profesor s Teheranskog univerziteta i jedan bivsi sluzbenik ambasade u Sarajevu), kazano je uglavnom sljedece. Potrudio sam se sto doslovnije prevesti a ne prepricavati:

...Onda kada je na Bosnu izvršen pritisak da, nakon rata, reducira svoje odnose s Iranom, mi smo se svjesno povukli ne želeći da Iran predstavlja bilo kakav problem za tu zemlju. Kazali smo tada gospodinu Izetbegoviću: Ono što smo činili bila je naša obaveza i čast nam je da smo mogli pomoći. Ne želimo da zbog nas imate bilo kakvih problema...

...Kad govorimo o bosanskim muslimanima, važno je znati da su oni domicilni evropski narod. Vi u Evropi imate desetine miliona drugih muslimana, iz Alžira, Tunisa,Turske... Zašto su onda tih dva miliona Bosnjaka, okruženih istočnim i zapadnim kršćanstvom sa svih strana, predstavljali onda neki problem? Stvar je u tome da se radi o domicilnom evropskom narodu, narodu koji se ni u kom smislu ne razlikuje od ostalih Evropljana. Neki krugovi željeli su eliminirati taj narod i Bosnu kao državu, ali tako da sami ne uprljaju ruke. I šta se onda, nakon rata, dešava? Dešava se to da čovjek duge brade i kratkih pantalona na božićnu vecer upada nenaoružanim mirnim gradjanima kršćanima u kuću i ubija ih. Dovoljno je samo to da baci ljagu na bosansko drustvo i državu. Naprosto, Bosna je iz rata izašla bez hipoteke ratnih zločina, i sada je valjalo stvoriti bošnjačke zločince, nekoga koga će se moći porediti s onima koji su odgovorni za smrt na hiljade muslimanskih civila. Jer, imajte na umu da su, prema podacima međunarodnih organizacija, skoro 90% bošnjačkih žrtava u ratu bili civili, dok su na drugoj strani 90% žrtava bili vojnici. I u takvoj situaciji dešava se jedan organizirani, planski priliv stranih selefija u Bosni, ljudi čiji dolazak tamo je potican, ljudi koji se čak planski žene tamo kako bi mogli ostati i širiti selefizam...

...Nakon svega, Bosna je zemlja koju iskreno i jako volim. To su časni ljudi, narod koji je zbilja mnogo propatio. Ljudi na koje se uvijek možete osloniti o čemu god se radilo. Koliko god smo, pod pritiscima Amerike i Evrope morali oslabiti naše veze, Bosanci znaju da smo mi njihovi prijatelji, svjestan je toga dobar dio njihovih intelektualaca i običnog naroda podjednako. I jednako su svjesni da ne mogu vjerovati onima koji su ih u ratu iznevjerili, okrenuli im leđa, slali im konzerve i hurme, a danas bi da se kao iskupe kroz nekakve nazovi ekonomske projekte koji su u biti samo pokušaj da se sebe predstavi kao nekakvu vajnu silu i stožer islamskog svijeta. Ipak, i danas ostaje mnogo prostora za saradnju, u oblasti kulture, obrazovanja, naučne saradnje, privrede... A na nama je, da u skladu s idejama naše revolucije, ne zaboravimo i ne zanemarimo taj narod. Jer oni nisu neki muslimanski doseljenici tamo, nego domicilni narod, ljudi kojima je Bosna domovina već hiljadu godina. I naša je dužnost pomoći ih onoliko koliko možemo, transparentno i u skladu s međunarodnim zakonima. A imajte na umu da je Iran prva zemlja koja je otvorila ambasadu u Bosni. Pored svih dušebrižnika, Iran je prva država koja je ustanovila svoju ambasadu tamo. U najgorim uvjetima, u vrijeme opsade Sarajeva, naš ambasador stigao je tamo...

...Moram naglasiti da su Bosanci narod koji je mnogo propatio, a istovremeno se radi o jako skromnim, poštenim i vrijednim ljudima. Vidjeli ste, uostalom, u ratu da su to ljudi koji su u kućnim radionicama, u garažama, od kojekakvih cijevi proizvodili oružje. To je i veoma dobro obrazovan i napredan narod, ljudi koji baštine i islamsku i evropsku kulturu...
Kikibombona

#11209 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Dovoljno je je samo ovo procitati da se vidi kakav plan sije imaju za Bosnu :D
A na nama je, da u skladu s idejama naše revolucije, ne zaboravimo i ne zanemarimo taj narod.
:-D :D

A bgm, Salik, Pirpa i ostala ekipa uspjese preveslati pojedine Bosnje, poput forumasa Biscanin2, Rompage i dr. :D :D

Braca vas prate! :D
pirpa

#11210 Re: IRAN

Post by pirpa »

@zvizdan hvala ti druze na odvojenom vremenu i trudu za prevod. :thumbup: :thumbup:
pirpa

#11211 Re: IRAN

Post by pirpa »

Kikibombona wrote:Dovoljno je je samo ovo procitati da se vidi kakav plan sije imaju za Bosnu :D
A na nama je, da u skladu s idejama naše revolucije, ne zaboravimo i ne zanemarimo taj narod.

A bgm, Salik, Pirpa i ostala ekipa uspjese preveslati pojedine Bosnje, poput forumasa Biscanin2, Rompage i dr. :D :D

Što ne kopira citavu izjavu, sreca te srela na svakom koraku :D
A na nama je, da u skladu s idejama naše revolucije, ne zaboravimo i ne zanemarimo taj narod. Jer oni nisu neki muslimanski doseljenici tamo, nego domicilni narod, ljudi kojima je Bosna domovina već hiljadu godina. I naša je dužnost pomoći ih onoliko koliko možemo, transparentno i u skladu s međunarodnim zakonima. A imajte na umu da je Iran prva zemlja koja je otvorila ambasadu u Bosni. Pored svih dušebrižnika, Iran je prva država koja je ustanovila svoju ambasadu tamo. U najgorim uvjetima, u vrijeme opsade Sarajeva, naš ambasador stigao je tamo...
pirpa

#11212 Re: IRAN

Post by pirpa »

February 15 - Russia will soon send S-300 air defense systems to Iran while the countries have not held any negotiations on the possibility of delivering S-400 systems.
Russia will soon deliver S-300 air defense systems to Iran, Russian Special Presidential Envoy on Afghanistan Zamir Kabulov said.
“Deliveries will be made soon,” Kabulov told in an interview.
Iranian Defense Minister Hossein Dehghan earlier said that the first shipment of Russian S-300s would be made in the first quarter of 2016.
Tehran has shown interest in the deliveries of Russian S-400 air defense systems but the two countries are not currently holding any negotiations on the topic, Kabulov said.
“No, there are no talks being held on the S-400. The Iranians have noted that they would principally be happy [to receive them], but there haven’t been any negotiations,” Kabulov told.
A number of news outlets earlier cited Hossein Dehghan as saying that Tehran could purchase the S-400s from Moscow if necessary and that the issue was apparently being discussed.
Image
zvizdan

#11213 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Amir Tataloo i spot za pjesmu "Enerzhiye hasteei" (atomska energija), plaho popularan na iranskim kanalima ovih sedmica (ima i engl. titl) :D

Rampage

#11214 Re: IRAN

Post by Rampage »

Kikibombona wrote:Dovoljno je je samo ovo procitati da se vidi kakav plan sije imaju za Bosnu :D

Kasniš Kiki, kasniš, i to više od dvije decenije, što se mene tiče:)

Ja sam preveslan odavno, onda kad nam je bilo najteže. Iran od tada ima i uvijek će imati u mom srcu posebno mjesto.

Btw, vjerujem da si ti ovdje mislio na Iran, iako si otipkao "šije":)
BISCANIN2

#11215 Re: IRAN

Post by BISCANIN2 »

IRAN se ovako piše.
Kao što rahmetli Alija reče Pakistan na 11 mjestu, pa Schvabe i Ameri.
Iranu allah dragi nek udili za one "portable" što nako lijepo "metu".
General War

#11216 Re: IRAN

Post by General War »

BISCANIN2 wrote: IRAN se ovako piše.
Kao što rahmetli Alija reče Pakistan na 11 mjestu, pa Schvabe i Ameri.
Iranu allah dragi nek udili za one "portable" što nako lijepo "metu".
Image
swanfilter

#11217 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Hahaha ... Jedni ne mogu prevariti Iran jer su tamo nekakve Sije. Inace bi voljeli reci hvala za ono sto uradie za nas tokom rata. Preklinju sudbinu sto pomoc iz kuce Saud ne dođe. A, imade i jedan Kurdistana postivalac. Mada ne kontam kako bi nam to Kurdi pomogli kada nit sebi decenijama pomoci ne mogu. Mozda njihove zene da bi nam prevagu u ratu donijele. Mozda cak i vise od iranskog oruzja ...
tesanj

#11218 Re: IRAN

Post by tesanj »

Iran :bih:
"Oni žele da utrnu Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima" ( Saff - 8 ).
hillbill

#11219 Re: IRAN

Post by hillbill »

zvizdan wrote:

Obecao sam, pa evo veci dio onoga sto je kazano na ovom klipu. Na youtube su jos dva dijela ove emisije, ali na ovom snimku (gosti su Ghasemi, profesor s Teheranskog univerziteta i jedan bivsi sluzbenik ambasade u Sarajevu), kazano je uglavnom sljedece. Potrudio sam se sto doslovnije prevesti a ne prepricavati:

...Onda kada je na Bosnu izvršen pritisak da, nakon rata, reducira svoje odnose s Iranom, mi smo se svjesno povukli ne želeći da Iran predstavlja bilo kakav problem za tu zemlju. Kazali smo tada gospodinu Izetbegoviću: Ono što smo činili bila je naša obaveza i čast nam je da smo mogli pomoći. Ne želimo da zbog nas imate bilo kakvih problema...

...Kad govorimo o bosanskim muslimanima, važno je znati da su oni domicilni evropski narod. Vi u Evropi imate desetine miliona drugih muslimana, iz Alžira, Tunisa,Turske... Zašto su onda tih dva miliona Bosnjaka, okruženih istočnim i zapadnim kršćanstvom sa svih strana, predstavljali onda neki problem? Stvar je u tome da se radi o domicilnom evropskom narodu, narodu koji se ni u kom smislu ne razlikuje od ostalih Evropljana. Neki krugovi željeli su eliminirati taj narod i Bosnu kao državu, ali tako da sami ne uprljaju ruke. I šta se onda, nakon rata, dešava? Dešava se to da čovjek duge brade i kratkih pantalona na božićnu vecer upada nenaoružanim mirnim gradjanima kršćanima u kuću i ubija ih. Dovoljno je samo to da baci ljagu na bosansko drustvo i državu. Naprosto, Bosna je iz rata izašla bez hipoteke ratnih zločina, i sada je valjalo stvoriti bošnjačke zločince, nekoga koga će se moći porediti s onima koji su odgovorni za smrt na hiljade muslimanskih civila. Jer, imajte na umu da su, prema podacima međunarodnih organizacija, skoro 90% bošnjačkih žrtava u ratu bili civili, dok su na drugoj strani 90% žrtava bili vojnici. I u takvoj situaciji dešava se jedan organizirani, planski priliv stranih selefija u Bosni, ljudi čiji dolazak tamo je potican, ljudi koji se čak planski žene tamo kako bi mogli ostati i širiti selefizam...

...Nakon svega, Bosna je zemlja koju iskreno i jako volim. To su časni ljudi, narod koji je zbilja mnogo propatio. Ljudi na koje se uvijek možete osloniti o čemu god se radilo. Koliko god smo, pod pritiscima Amerike i Evrope morali oslabiti naše veze, Bosanci znaju da smo mi njihovi prijatelji, svjestan je toga dobar dio njihovih intelektualaca i običnog naroda podjednako. I jednako su svjesni da ne mogu vjerovati onima koji su ih u ratu iznevjerili, okrenuli im leđa, slali im konzerve i hurme, a danas bi da se kao iskupe kroz nekakve nazovi ekonomske projekte koji su u biti samo pokušaj da se sebe predstavi kao nekakvu vajnu silu i stožer islamskog svijeta. Ipak, i danas ostaje mnogo prostora za saradnju, u oblasti kulture, obrazovanja, naučne saradnje, privrede... A na nama je, da u skladu s idejama naše revolucije, ne zaboravimo i ne zanemarimo taj narod. Jer oni nisu neki muslimanski doseljenici tamo, nego domicilni narod, ljudi kojima je Bosna domovina već hiljadu godina. I naša je dužnost pomoći ih onoliko koliko možemo, transparentno i u skladu s međunarodnim zakonima. A imajte na umu da je Iran prva zemlja koja je otvorila ambasadu u Bosni. Pored svih dušebrižnika, Iran je prva država koja je ustanovila svoju ambasadu tamo. U najgorim uvjetima, u vrijeme opsade Sarajeva, naš ambasador stigao je tamo...

...Moram naglasiti da su Bosanci narod koji je mnogo propatio, a istovremeno se radi o jako skromnim, poštenim i vrijednim ljudima. Vidjeli ste, uostalom, u ratu da su to ljudi koji su u kućnim radionicama, u garažama, od kojekakvih cijevi proizvodili oružje. To je i veoma dobro obrazovan i napredan narod, ljudi koji baštine i islamsku i evropsku kulturu...
hvala zvizdan...
salik79

#11220 Re: IRAN

Post by salik79 »

zvizdan wrote:

:thumbup: Allah razi olsun, dobri moj @Zvizdane :)
salik79

#11221 Re: IRAN

Post by salik79 »

Rampage wrote:

Kasniš Kiki, kasniš, i to više od dvije decenije, što se mene tiče:)

Ja sam preveslan odavno, onda kad nam je bilo najteže. Iran od tada ima i uvijek će imati u mom srcu posebno mjesto.

Btw, vjerujem da si ti ovdje mislio na Iran, iako si otipkao "šije":)
:thumbup: Upravo tako. Oni koji su bili djeca, ili nisu bili rodjeni u taj odsudni vakat, a odrastali su uz pro-cio masmedije, realno i ne mogu sagledati (mozda i presudni) znacaj te pomoci, niti razumjeti nasu zahvalnost na njoj.
Kikibombona

#11222 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Ne znam za tebe Salik, ali ja iranske puske nisam vidio. Saudijske hurme sam jeo, mora se priznati. :D

Osjecam da sam nesto duzan Saudima!

Ko nam je ikar slao? :D
arzuhal

#11223 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:Ne znam za tebe Salik, ali ja iranske puske nisam vidio. Saudijske hurme sam jeo, mora se priznati. :D

Vidio ih je ko ih je trebao vidjeti, i vako i nako :mrgreen:
Kikibombona

#11224 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Joj, ja zaboravio sa sam bio kuhar U cetnicima! :D
salik79

#11225 Re: IRAN

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
Kikibombona wrote:Ne znam za tebe Salik, ali ja iranske puske nisam vidio. Saudijske hurme sam jeo, mora se priznati. :D

:thumbup: To je to.

:mrgreen: ;-)
Post Reply