Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JVC

#11201 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

tuzlak1212 wrote:
JVC wrote: Logično je da je Kuran napravio grešku kao i sa objašnjenjem Sv Trojstva. .
Ako je Kur'an napravio grešku, reci nam gdje Biblija objašnjava sveto trojstvo? Gdje Biblija govori da je Bog sačinjen iz 3 dijela?

Kur'an ovako spominje trojstvo
“O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Riječju Njegovom, koju je Merjemi dostavio, i život mu dao; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite:’Trojica su!’ Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?!”
“Nevjernici su oni koji govore:’Bog je – Mesih, sin Merjemin!’ A Mesih je govorio:’O sinovi Israilovi, ibadet činite Allahu, i mome i vašem Gospodaru!’ Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a zulumćarima neće niko moći pomoći.”
Gdje Biblija definiše trojstvo?
(Pročitaj Ivana 14:28; 1. Korinćanima 11:3.) Samo je Jehova “Bog Svemogući”
(1. Mojsijeva 17:1). Prema tome, nitko mu nije ravan. *
Nemam vremena da pišem, ali evo tekst u kojem je sve do u pojedinosti objašnjeno.

https://carm.org/did-the-author-of-the- ... he-trinity
allem_77

#11202 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Iako se sama riječ Trojstvo ne pojavljuje u Bibliji, naučavanje o njemu definitivno postoji.

https://biblija-govori.hr/trojedini-bog/

Dokazi su profinjene tekstualne naznake Božjeg trojedinstva. :D
славянин

#11203 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:Iako se sama riječ Trojstvo ne pojavljuje u Bibliji, naučavanje o njemu definitivno postoji.

https://biblija-govori.hr/trojedini-bog/

Dokazi su profinjene tekstualne naznake Božjeg trojedinstva. :D
Kao naprimjer sto se dosta stvari ne spominje u kuranu ali zato hadisi popunjavaju to :D
tuzlak1212

#11204 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

JVC wrote: Nemam vremena da pišem, ali evo tekst u kojem je sve do u pojedinosti objašnjeno.

Isčitao sam nako na preskakanje...
Ovdje nema ni jednog citata od Isusa gdje on sebe zove bitnim a pogotovo da je Isus na ovo pozivao
"Go therefore and make disciples of all the nations, baptizing them in the name of the Father and the Son and the Holy Spirit," (Matthew 28:19).
A onda članak je sam sebi kontradiktoran
"That we worship one God in Trinity, and Trinity in Unity, neither confounding the persons, nor dividing the substance. For there is one Person of the Father, another of the Son, and another of the Holy Spirit. But the godhead of the Father, of the Son, and of the Holy Spirit, is all one, the glory equal, the majesty co-eternal. Such as the Father is, such is the Son, and such is the Holy Spirit. The Father uncreated, the Son uncreated, and the Holy Spirit uncreated...(Athanasian Creed).
Dakle vjerujete u trojstvo i da je Bog jedan od tri dijela Unitya u kojeg vjerujete, na početku članak kaže da po tom pitanju Kur'an nije tačan kada kaže "ne govorite Allah je jedan od trojice", a kasnije članak sam potvrdi u šta vjerujete i da je Kur'an upravu.

Nema dokaza da su Isus i Bog biološki isto biće, Isus je pozivao sebi i Bogu u smislu spasenja, kao što je Abraham pozivao sebi i Bogu, kao što je Muhammed pozivao sebi i Bogu, kao što je Mojsije pozivao sebi i Bogu, tu se Isus od ove trojice ništa ne razlikuje. Nema dokaza da je Isus u bilo kojem smislu božiji sin.
Kur'an kaže Abraham je pravovjerni i svima se naređuje da budu njegove vjere, i svi su poslanici nakon Abrahama bili njegove vjere. Ovdje tvoj članak kaže da kršćani vjeruju u Abrahamovog Boga, Kur'an kaže da je taj Bog u arapskom jeziku Allah. A Biblija ne spominje trojstvo nego Jahvu jednog jedinog kome nema ravnog.
Gdje se u Abrahamovoj vjeri spominje trojstvo, kad je se Abraham molio Isusu ili svetom duhu? Nikad :D Na osnovu čega kršćani vjeruju u Abrahamovog Boga a mole se pored njega Isusu i svetom duhu. To je čista kontradikcija i politeizam koji nema veze sa monoteizmom.
zposao

#11205 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Joooj niko ne govori od krscana da je sveto trojstvo jedno biolosko bice. Kao prvo, kakva biologija?
Drugo, krscani kazu da je Isus istobitan s Ocem i Duhom Svetim. Znači ista bit , isto biće. To znaci jedan Bog a koji se objavio u 3 Bozanske Osobe.

Dalje, ako se za Duha Svetoga kaze da je Istina, Mir, da je u početku Bog po Duhu Svome stvarao sve, kako onda taj duh moze biti stvorenje? Takvi se atributi nemogu pripisati obicnom stvorenju. Ako je Bog sama Istina, Ljubav, Mir, (popuni dalje slobodno i 99 Allahovih imena) onda se ti atributi nikako ne mogu pripisati nekom meleku, odnosno anđelu, a ni stvorenju.
Krscani Duha Svetoga zovu "Dah Boziji" , ima tamo u knjizi postanka kada je Bog stvarao, kaze da je udahnuo svoj Duh ili svoj Dah i tako ozivio stvorenje.
Dakle, ako je Dah dio Boga koji je iz njega izasao, kako to moze biti melek ili obicno stvorenje. To je dio Boga. Ta mi se logika u krscanstvu svidja i cini mi se jasnom.
Bog sve stvara i oživljuje preko svoga Duha, a taj Duh je dio njega, dakle taj Duh mora biti dio Boga jer je izasao iz (od) njega, barem tako ga ljudi mogu shvatiti.

Dalje, te fore od Zakira Naika su bezvezne i lahko padaju u vodu. On forsira stalno pitanje da Isus nigdje u Bibliji nije doslovno ovo rekao: "Ja sam Bog, klanjajte mi se". To je naravno istina. Ali isto tako Isus nikoga nije opomenuo kada ga je nazivao Bogom ili Sinom Bozijim.
Isus je po Bibliji na dosta mjesta rekao neke stvari koje se samo mogu pripisati Bogu. Pise da je rekao: "Ja sam Put, Istina i Život." To ne smije reci nijedan čovjek.
Isto tako Isus na jednom mjestu odgovara sa "Ja jesam" što je direktna referenca na starozavjetni događaj kada je Mojsije (Musa) susreo Boga u gorućem grmu i pitao ga kako se zove, Bog mu je rekao " Ja Jesam".

Itd, itd, itd... Ima tu jos materijala. Zato je bezveze kada se rasprave vode plitko i kad se pokusava nametnuti neka tvrdnja koja ne drzi vodu. Posebno su bezvezni ti Youtube apologeti koji su se proslavili sa upitnim ucenjima.

Eto, pozz.
allem_77

#11206 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

zposao wrote:Joooj niko ne govori od krscana da je sveto trojstvo jedno biolosko bice. Kao prvo, kakva biologija?
Drugo, krscani kazu da je Isus istobitan s Ocem i Duhom Svetim. Znači ista bit , isto biće. To znaci jedan Bog a koji se objavio u 3 Bozanske Osobe.

Dalje, ako se za Duha Svetoga kaze da je Istina, Mir, da je u početku Bog po Duhu Svome stvarao sve, kako onda taj duh moze biti stvorenje? Takvi se atributi nemogu pripisati obicnom stvorenju. Ako je Bog sama Istina, Ljubav, Mir, (popuni dalje slobodno i 99 Allahovih imena) onda se ti atributi nikako ne mogu pripisati nekom meleku, odnosno anđelu, a ni stvorenju.
Krscani Duha Svetoga zovu "Dah Boziji" , ima tamo u knjizi postanka kada je Bog stvarao, kaze da je udahnuo svoj Duh ili svoj Dah i tako ozivio stvorenje.
Dakle, ako je Dah dio Boga koji je iz njega izasao, kako to moze biti melek ili obicno stvorenje. To je dio Boga. Ta mi se logika u krscanstvu svidja i cini mi se jasnom.
Bog sve stvara i oživljuje preko svoga Duha, a taj Duh je dio njega, dakle taj Duh mora biti dio Boga jer je izasao iz (od) njega, barem tako ga ljudi mogu shvatiti.

Dalje, te fore od Zakira Naika su bezvezne i lahko padaju u vodu. On forsira stalno pitanje da Isus nigdje u Bibliji nije doslovno ovo rekao: "Ja sam Bog, klanjajte mi se". To je naravno istina. Ali isto tako Isus nikoga nije opomenuo kada ga je nazivao Bogom ili Sinom Bozijim.
Isus je po Bibliji na dosta mjesta rekao neke stvari koje se samo mogu pripisati Bogu. Pise da je rekao: "Ja sam Put, Istina i Život." To ne smije reci nijedan čovjek.
Isto tako Isus na jednom mjestu odgovara sa "Ja jesam" što je direktna referenca na starozavjetni događaj kada je Mojsije (Musa) susreo Boga u gorućem grmu i pitao ga kako se zove, Bog mu je rekao " Ja Jesam".

Itd, itd, itd... Ima tu jos materijala. Zato je bezveze kada se rasprave vode plitko i kad se pokusava nametnuti neka tvrdnja koja ne drzi vodu. Posebno su bezvezni ti Youtube apologeti koji su se proslavili sa upitnim ucenjima.

Eto, pozz.
Zašto Isus nije uništio sotonu? Kako ti tvrdiš ipak je Isus bog? Jahve=Isus dopušta stvorenju da ga iskušava? :-)
Da je Isus bog, sotona bi :run:
Sotona još nije odustao pa Isusovu predstavlja treću kušnju. Ponovno je uzeo Isusa i pokazao mu sva kraljevstva svijeta i svu slavu njihovu i rekao Isusu: "Sve ću ti to dati, ako mi se ničice pokloniš (Mt 4,9)". Sotona se pravio, da ima vlast nad svim kraljevstvima svijeta. Nudio je Isusu vlast bez ikakve muke. Isus je to odbio, jer bi to značilo odbaciti Božji plan i podići vražje umjesto Božjeg kraljevstva. Isus uzvrati: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi! (Mt 4,10)". Tada je Sotona otišao i nije više napastvovao Isusa do Isusove muke na Maslinskoj gori. Nakon što je Sotona otišao, anđeli su pristupili Isusu.

zposao, ti ne znaš šta je sveti duh, a šta dah Božiji.
Dah Božiji je duša.
Evo stihovi, pa se uvjeri,

Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti (Mt 26,39)." [2] Nakon molitve otišao je do trojice apostola, koje je našao kako spavaju pa im je rekao: "Tako, zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom? (Mt 26,40)". Apostolima je bilo neugodno. Isus im je još rekao: "Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo (Mt 26,41)." Isus se ponovno povukao na molitvu i trpio,

Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo (Mt 26,41)."

Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duša je, istina, voljna, no tijelo je slabo (Mt 26,41)."
zposao

#11207 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

allem_77 wrote:
Zašto Isus nije uništio sotonu? Kako ti tvrdiš ipak je Isus bog? Jahve=Isus dopušta stvorenju da ga iskušava? :-)
Da je Isus bog, sotona bi :run:
Sotona još nije odustao pa Isusovu predstavlja treću kušnju. Ponovno je uzeo Isusa i pokazao mu sva kraljevstva svijeta i svu slavu njihovu i rekao Isusu: "Sve ću ti to dati, ako mi se ničice pokloniš (Mt 4,9)". Sotona se pravio, da ima vlast nad svim kraljevstvima svijeta. Nudio je Isusu vlast bez ikakve muke. Isus je to odbio, jer bi to značilo odbaciti Božji plan i podići vražje umjesto Božjeg kraljevstva. Isus uzvrati: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi! (Mt 4,10)". Tada je Sotona otišao i nije više napastvovao Isusa do Isusove muke na Maslinskoj gori. Nakon što je Sotona otišao, anđeli su pristupili Isusu.

zposao, ti ne znaš šta je sveti duh, a šta dah Božiji.
Dah Božiji je duša.
Evo stihovi, pa se uvjeri,

Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti (Mt 26,39)." [2] Nakon molitve otišao je do trojice apostola, koje je našao kako spavaju pa im je rekao: "Tako, zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom? (Mt 26,40)". Apostolima je bilo neugodno. Isus im je još rekao: "Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo (Mt 26,41)." Isus se ponovno povukao na molitvu i trpio,

Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo (Mt 26,41)."

Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duša je, istina, voljna, no tijelo je slabo (Mt 26,41)."
Tvoj komentar je iz 2 dijela. U prvom dijelu mi kao postavljaš pitanja o Isusu, a u drugom me napadaš da nemam pojma.
Neznam bi li ti ikako odgovarao na komentar :roll:

Je li Isus Bog i zašto to ostavljam svakom za sebe da razmišlja i donese nekakav zaključak. Šta je Isus trebao isto tako nemam pojma. Ja pišem o onome što znam i što sam naučio.
Sve u svemu, nije mi jasan nimalo tvoj komentar...

Ja sam napisao da kršćani Duha Svetoga kao dio nedjeljivog Boga nazivaju i "Prstom Božijim" i "Dahom Božijim" i "Duhom Bozijim"... Ima sigurno nebrojeno imena. Jedno od popularnijih je "Duh Utješitelj" ili "Branitelj".

Kako ono gore što si ti napisao kontrira mom komentaru ostaje nejasno. Jer nigdje ja nisam spominjao ljudsku dušu, nevo smo pričali o fenomenu Duha Svetoga u kršćanstvu i islamu.
tuzlak1212

#11208 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Da li kršćani slijede Isusa u ovim noćnim molitvama Bogu Abrahamovom? Ili to samo muslimani rade?
allem_77

#11209 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

zposao, nemam ja loše namjere, samo pokušavam na ironičan način da te navedem da sam sebe malo preispitaš.
Razmisli i ovom stihu,

"Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi! (Mt 4,10)".

Zašto Isus kaže,
Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi! (Mt 4,10)".

Zašto nije rekao,
Bogu trojedinom se klanjaj i njemu jedinom služi!
I zašto je rekao, jedinom?
Smrcak15

#11210 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote:Joooj niko ne govori od krscana da je sveto trojstvo jedno biolosko bice. Kao prvo, kakva biologija?

Eto, pozz.

To znaci jedan Bog a koji se objavio u 3 Bozanske Osobe.
znaci Bog odlucio da se raspodijeli samog sebe, jedan dio ostao Otac, drugi dio postao sveti duh u vidu goluba, treci dio postao sin, znaci Otac je fakticki onda Sin, veze svezom ovo nema.

3 bozanske osobe su politeizam druze, mnogobostvo, a ti pricaj sta hoces...dok isus kaze Bog je samo jedan...

i ne samo to sta kaze Isus ko je samo Bog, da cujem? netrebas odgovorati ja cu ti pomoci

Ivan 17,1 Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe!
Ivan 17,2 Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni.
Ivan 17,3 A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista.

znaci za isus je jedini pravi Bog Otac na nebu...a ako bi isus Bio isto Bog onda ovo jedini pravi nije tacno, znaci slagao je :-)
JVC

#11211 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

tuzlak1212 wrote:
JVC wrote: Nemam vremena da pišem, ali evo tekst u kojem je sve do u pojedinosti objašnjeno.

Isčitao sam nako na preskakanje...
Ovdje nema ni jednog citata od Isusa gdje on sebe zove bitnim a pogotovo da je Isus na ovo pozivao
"Go therefore and make disciples of all the nations, baptizing them in the name of the Father and the Son and the Holy Spirit," (Matthew 28:19).
A onda članak je sam sebi kontradiktoran
"That we worship one God in Trinity, and Trinity in Unity, neither confounding the persons, nor dividing the substance. For there is one Person of the Father, another of the Son, and another of the Holy Spirit. But the godhead of the Father, of the Son, and of the Holy Spirit, is all one, the glory equal, the majesty co-eternal. Such as the Father is, such is the Son, and such is the Holy Spirit. The Father uncreated, the Son uncreated, and the Holy Spirit uncreated...(Athanasian Creed).
Dakle vjerujete u trojstvo i da je Bog jedan od tri dijela Unitya u kojeg vjerujete, na početku članak kaže da po tom pitanju Kur'an nije tačan kada kaže "ne govorite Allah je jedan od trojice", a kasnije članak sam potvrdi u šta vjerujete i da je Kur'an upravu.

Nema dokaza da su Isus i Bog biološki isto biće, Isus je pozivao sebi i Bogu u smislu spasenja, kao što je Abraham pozivao sebi i Bogu, kao što je Muhammed pozivao sebi i Bogu, kao što je Mojsije pozivao sebi i Bogu, tu se Isus od ove trojice ništa ne razlikuje. Nema dokaza da je Isus u bilo kojem smislu božiji sin.
Kur'an kaže Abraham je pravovjerni i svima se naređuje da budu njegove vjere, i svi su poslanici nakon Abrahama bili njegove vjere. Ovdje tvoj članak kaže da kršćani vjeruju u Abrahamovog Boga, Kur'an kaže da je taj Bog u arapskom jeziku Allah. A Biblija ne spominje trojstvo nego Jahvu jednog jedinog kome nema ravnog.
Gdje se u Abrahamovoj vjeri spominje trojstvo, kad je se Abraham molio Isusu ili svetom duhu? Nikad :D Na osnovu čega kršćani vjeruju u Abrahamovog Boga a mole se pored njega Isusu i svetom duhu. To je čista kontradikcija i politeizam koji nema veze sa monoteizmom.
Znači totalno fulao (da li namjerno ili ne) poantu teksta. Uzalud sve ovo napisa kao repliku jer odgovora sa tvoje strane nema.
tuzlak1212

#11212 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Nisam fulao, ti ne vidiš kontradikciju u članku koji si postavio...
allem_77

#11213 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Teodiceja

Filozofska teologija ili teodiceja temelji se samo na iskustvu i razumu.
Da li ovo znači da neki ljudi spoznaju Boga i bez
poslanika?

Dokaz iz gibanja - Gibanje se uzima ovdje u filozofskom značenju prijelaza iz potencije u akt, to jest iz stanja lišenosti (privacije) u stanje posjedovanja (imati i ne imati neku savršenost). Temeljni je, nadalje, princip metafizike da ništa ne prelazi iz potencije u akt, osim pod utjecajem (djelovanjem) nekog uzroka koji je već u aktu; drugim riječima: Ništa ne može biti uzrok sama sebe. Zapažamo u svijetu gibanje, mijenjanje, prijelaz iz potencije u akt. A ništa se ne giba, ne mijenja, ništa ne prelazi iz potencije u akt osim djelovanjem nekog uzroka koji je već u aktu. U nizu ovih uzroka ne možemo ići u beskonačnost. Moramo se, dakle, zaustaviti kod nekog prvog uzroka, odakle potječe aktivnost svih drugih - a to je Bog. Gibanje materije pretpostavlja prvog pokretača (grč. πρωτον κινουν, proton kinoun), koji sve ostale pokreće, a njega nitko ne pokreće (grč. κινουν ακινητον, kinoun akineton, nepokrenuti pokretač) - a to je Bog.
Edouard

#11214 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Edouard »

Iz Knjige mudrosti: 9,19-16
Mi jedva nagađamo što je na zemlji
i s mukom spoznajemo i ono što je u našim rukama:
a što je na nebu, tko će istražiti?

Napisano prije više od 2.000 godina.

Nauka danas pokazuje da je sama materija na fundamentalnoj razini neobjašnjiva, našem razumu nepojmljiva, a ovdje se pokušavaju do kraja shvatiti i razjasniti nematerijalne stvarnosti, vjerska istina o Sv. Trojstvu. Smiješno. I to na podforumu ateizam vs religija.
MarlboroGold

#11215 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Mogli ste promijeniti naziv teme u kršćanstvo vs islam :mrgreen:
Edouard

#11216 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Edouard »

Inače, šta se samog ateizma tiče, usudio bih se kazati da i nauka kao takva, ukoliko već čvrsto ne dokazuje, onda barem daje naslutuiti koliko je štetan ateizam.
Naime, ateizam kao poimanje stvarnosti reducira čovjeka na golu materijalnost i materijalne procese.
Tako uzevši ga, zapravo, zatvara ga u jedan izolirani sistem u kojem, bez obzira koliko velik bio, prema univerzalnom kozmičkom zakonu, drugom zakonu termodinamike, entropija - nered s vremenom se samo povećava, a energijske potencijalne razlike nužne i potrebne za koristan rad, kreaciju, samo se smanjuju dok potpuno ne nestanu i nastupi tzv. toplinska smrt.
Naprotiv, abrahamski monoteizam sadrži učenje da čovjekova sudbina nije neki zatvoreni - izolirani materijalni sistem, već u taj sistem preko Božanske objave prodire Informacija - Logos, jezikom nauke rečeno kao fundamentalna veličina koja bitno utječe na stanje sistema u kojem se čovjek nalazi.
Ta Informacija - Logos spriječava da ljudsku sudbinu određuju isključivo stanje i procesi nerazumne materije, tj. prije spomenuti nezaustavljivi porast entropije - prirodnog nereda, a povećava se uređenost rastom potencijala koji omogućuju bolju i jasniju spoznaju sebe i sveukupne stvarnosti, vlastitog položaja u njoj, rast kreacije, a spriječavanja destrukcije,... spoznaju smisla svega.
Dakle, da čovjek ne bi lutao, da se ne bi osjećao bezvrijednim, a život besmislenim u svim tim silnim svemirskim prostranstvima, ta Informacija - Logos usmjeruje ga, pruža mu sve ono temeljno potrebno, ono za čime čovjek dubinski i teži (jer je i stvoren za to), za onim što je, filozofijski rečeno, dobro, lijepo, pravedno, istinito.
Matris

#11217 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

Otac - je jedan (1)
Sin - je jedan (1)
Duh sveti - je jedan (1)

Medjutim, nije 1+1+1 = 3 nego je 1+1+1 = 1 :-)

Ovo nema smisla jer ako svaka jedinica se sastoji od tri jedinice ode u infinite regress. Ipak da bi to stavili u okvire logike ima jedan nacin
Znaci u pitanju je neki drugi broj

x+x+x=x

Kako izracunati x? Kako rijesiti ovu jednacinu? :D
Smrcak15

#11218 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Matris wrote:Otac - je jedan (1)
Sin - je jedan (1)
Duh sveti - je jedan (1)

Ovo nema smisla jer ako svaka jedinica se sastoji od tri jedinice ode u infinite regress. Ipak da bi to stavili u okvire logike ima jedan nacin

x+x+x=x

Nikako kao sto se nemoze rijesiti ni ovo

2+2=5
allem_77

#11219 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Sin - je jedan (1)
Duh sveti - je jedan (1)

x+x+x=x

1 ÷ 3 = x
x = 0.3333333...

E sada ne vjerujem da Golub ima 0.3333333...% vlasti, odnosno moći.
MarlboroGold

#11220 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Sin - je jedan (1)
Duh sveti - je jedan (1)

x+x+x=x

Tu matematiku ne možeš primijeniti...
to su tri beskonačnosti... kad se saberu opet dobiješ beskonačnost.
Edouard

#11221 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Edouard »

Obzirom da volite matematiku, evo za Smrkija i društvo jedan laganini srednjoškolski zadatak s prirodnim logaritmima:
Prirodni logaritam od minus jedan?

Ln (-1) = ?
tuzlak1212

#11222 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Beskonacno ne postoji u matematici, beskonacno se koristi kao zamjenska teza u numerici...
Jedina matematika aplikativna u obje strane moze biti logicka, ali ona ima manu sto ne daje numericki podatak nego samo podatak postojanja. Npr suma logickih jedinica je jedinica ali to nije vrijednost nego iskaz.
Matris

#11223 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

Smrcak15 wrote:
Sin - je jedan (1)
Duh sveti - je jedan (1)

x+x+x=x

Nikako kao sto se nemoze rijesiti ni ovo

2+2=5
Ma moze se rijesiti
0+0+0=0
Znaci ne postoji i sve se slaze :D
MarlboroGold

#11224 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

tuzlak1212 wrote:Beskonacno ne postoji u matematici, beskonacno se koristi kao zamjenska teza u numerici...
Jedina matematika aplikativna u obje strane moze biti logicka, ali ona ima manu sto ne daje numericki podatak nego samo podatak postojanja. Npr suma logickih jedinica je jedinica ali to nije vrijednost nego iskaz.
Može li tautologija?
Bloo
Globalna šefica

#11225 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Mogli ste promijeniti naziv teme u kršćanstvo vs islam :mrgreen:
Sve dok si ti na temi, naslov je opravdan.
Locked