PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

x_lecter

#11201 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by x_lecter »

Alfons Kauders wrote:
x_lecter wrote:jebo proteste bez bar 200 mrtvih ... trebamo se na ukrajiu ugledati :thumbup:
idi onda i baci se pod tramvaj

nakon 11,000 mrtvih u ratu, sad neko priziva jos 200... svaka cast revoluciJonar
mirnim putem niko nikad nista postigao nije
goran16v

#11202 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

nedim73m wrote:
Na ove plaće ne treba stavljati topli obrok koji je negdje oko 160 KM, kao ni prevoz koji je 53 KM za KS iz razloga što ni topli ni prevoz ne idu u prosječnu plaću koju objavljuje zavod za statistiku. Čisto za info topli je pola od zakonski dozvoljeno i 90% privatnih firmi isplaćuje duplo veći topli nego što se isplaćuje u institucijama pa kad bi se računala prosječna plaća sa toplim i prevozom onda bi u FBiH bila daleko veća od 830 KM.

Jedino što sam izostavio iz računice to je minuli rad koji je prema zakonu 0,5 % na neto plaću za svaku godinu staža, ali to nisam mogao ni računati jer nitko nema isti minuli rad
Lijepo si to ti teoretski smislio, ali tih 200-njak plus KM na ime naknada je jos uvijek kesh na ruke!
Da li si se zamislio zasto privatne firme isplacuju dupli topli obrok i da li je to stvarno naknada za topli obrok?!?!? Da li ti je slucajno palo napamet da poslodavac sa zaposlenikom ugovara ukupnu mjesecnu naknadu koju zbog smanjenja osnovice djeli na malu osnovnu platu i veliki topli obrok da izbjegne isplatu na crno u koverti?
Alfons Kauders

#11203 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

x_lecter wrote:
Alfons Kauders wrote:
x_lecter wrote:jebo proteste bez bar 200 mrtvih ... trebamo se na ukrajiu ugledati :thumbup:

nakon 11,000 mrtvih u ratu, sad neko priziva jos 200... svaka cast revoluciJonar
pa bujrum, sta cekas? ti hoces 200 mrtvih, eto nadji jos 199 i cao...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11204 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

stvar koju sam naučio da s njom baš nema zahebancije kada radiš posao jeste da nema ništa od posla bez papira i olovke, odnosno digitrona.

Dok su brojevi uključeni u igru tu nema mjesta šupljiranju i kafanskim pričama tipa "ja u životu" vego se uzmu cifre i sračunaju, uključe i nepredvidive okolnosti +-10%, i vazda imaš konkretnu računicu koliko si prebacio, uštedio itd.

Ja bih za svakog premijera uveo test iz matematike prije nego što bi ga predložio za tu funkciju (samo da znate ovo je po automatizmu samoeliminacija :lol: :lol: :lol: )

sorry ljudi ali matematika i populizam ne idu zajedno i glede toga Čelična Lady MT je bog i batina za ublehaše u politici...iskreno meni bi draže bilo da je ovaj Plenum jahao na njenim principima
The 51st State

#11205 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by The 51st State »

sve dok je oko 50% posto svih budzeta socijalno orjentisano nema tu prostora za neko racionalisanje osim na nivou populizma i moralnih efekata snizavanja plata "guzonjama". sustinska reforma moze biti jedino da se ovaj procenat smanji tako sto ce se izvoditi iz prava varalice, te posebne porezne olaksice i kreditne linije za korisnike socijalnih prava za pokretanje malog biznisa ili neke poljoprivredne djelatnosti i posljedicno ktomu puno strpljenja, rada i nekorupcije.
takodjer je moguce kvalitetnim upravljanjem (citaj nehapanjem i kompetentnim menadzmentom) napraviti odredjene ustede u okviru zdravstva, policije i u samoj administraciji.
no posto svi znamo da nam je drzava institucionalna papazjanija, ne vidim nacin kojim bi se ovo operacionaliziralo.
inace da ima pameti samo bi jedan unisoni zahtjev bio prema vlastima, a to je pokretanje revizije privatizacije od 96 u smislu utvrdjivanja krivicne odgovornosti.
guruman

#11206 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guruman »

Hebale vas plate!Pokušajte razmišljati o zaradama.Rad po učinku a ne po namještenju-namještaljkama.Pametan bez para je gore od budale sa parama.Hebeš ova naklapanja,treba se vratiti korijenima,tamo gdje sve nastaje.Imam konkretan prijedlog.
Vlast se ne može osvojiti izuzev političke artikulacije i organiziranosti.Ako prihvatimo definiciju da sve tj.večina ljudi su radnici ,u biti jer nešto rade ,to ćini večinu stanovništva koji uzgred uglavnom rade zbog cekera,a samo njih 10-15 % uživa u blagodetima od njihovog rada,onda se nameće istina da ti ljudi žele da rintaju za ovakav sistem "sviranja ku..u.
Koji je razlog da se ne organiziraju u svoju korist.Rješenje je inicijativa za osnivanje stranke onih koje rade (fizički radnici,majstori,doktori,naučnici,profesori u školama,vozači tramvaja i revizori,graditelji objekata,projektanti,ljudi u ordinacijama,limari i tesari.....)Bukvalno tačno se zna koji su to koji zaista rade.Sjedenje u klupama i naprdivanje preko leđa ovih što rade .Treba napustiti šeme u kojima figuriraju ličnosti (stranka Sulje,Zlaje,Mileta.Dragana,Željka.bakira itd ).Ispade da su oni sami stranke za svoj račun i interes.Klasičan DJL.Dokazi su mnogobrojni sve do ovih protesta i demonstracija.Opet neki nezadovoljnici od njih traže da urade ovo ili ono (ukinu bijeki hljeb,smanje svoja primanja i slične glupasti ,kao da to njih zanima).Samo pametnim organizovanjem stranke onih koji zaista rade ( u V. Britaniji je vladala Laburistička stranka,ne bez razloga jer otočani su pametan i promišljen narod).To je naćin za preuzimanje vlasti i dovođenja stvari u pozitivnom smjeru.Ovi sadašnji sindikati su prava lakrdija.Pametnije je da svi daju marku dvije za podršku takvoj stranci.Znam, da će odmah krenuti paljba iz busija koje je formirala sadašnja vlast,ali nema veze.bar će se vrlo brzo iskristalisati žito od kukolja.Koji misle glavom naprijed,ostali pričajte svojoj materi ako vas želi slušati.
Alfons Kauders

#11207 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:stvar koju sam naučio da s njom baš nema zahebancije kada radiš posao jeste da nema ništa od posla bez papira i olovke, odnosno digitrona.

Dok su brojevi uključeni u igru tu nema mjesta šupljiranju i kafanskim pričama tipa "ja u životu" vego se uzmu cifre i sračunaju, uključe i nepredvidive okolnosti +-10%, i vazda imaš konkretnu računicu koliko si prebacio, uštedio itd.

Ja bih za svakog premijera uveo test iz matematike prije nego što bi ga predložio za tu funkciju (samo da znate ovo je po automatizmu samoeliminacija :lol: :lol: :lol: )

sorry ljudi ali matematika i populizam ne idu zajedno i glede toga Čelična Lady MT je bog i batina za ublehaše u politici...iskreno meni bi draže bilo da je ovaj Plenum jahao na njenim principima
:thumbup:
L u c i f e r

#11208 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

JaneEyre wrote: Poštovani,

da se i ja malo uključim, ovaj put bez zezancije, nažalost i na forumu i u RL zezam se na račun ove situacije da ne bih plakala.

Najprije,i ja sam kao građanin, i kao dio naroda ogorčena i užasnuta sa svime što se radi, sa sumnjivim privatizacijama, sa radom na crno, sa sumnjivim privatizacijama, sa činjenicom da postoji masa mladih ljudi koji imaju želje i volje da rade ali ne mogu sebi priuštiti da se odvoje od roditelja. Situacija mi djeluje toliko crna da smatram na današnjem vaktu hrabrog svakog mladog čovjeka ko se upusti u zasnivanje vlastite porodice i odluči da ima djecu. Najviše mi je žao ovih radnika preduzeća koja su se našla pod udarom privatizacije na bh način: ovi nezaposleni i na birou makar imaju zdravstvenu osiguranje, a ovi radnici su dovedeni u priliku da u 21. vijeku nemaju ni to...

Međutim, moji konkretni razlozi zbog kojih ne podržavam plenum su podneseni zahtjevi, a koji su za mene nelegalni i nelogični te samim time i neprovodivi. Pa krenimo redom:

Zahtjevi Plenuma sastoje se od:

1. USPOSTAVLJANJE EKSPERTSKE VLADE

• Zahtijevamo od Skupštine Kantona Sarajevo da hitno vladu povjeri eminentnim osobama – ekspertima iz oblasti u kojima su se u svom dosadašnjem radu pokazali uspješnim u ostvarivanju rezultata. Plenum insistira da sastav vlade ne bude prioritetno stranački određen.

-Nigdje na svijetu ne postoji nestranačka vlada! Svugdje, pa i kod nas je način na koji vlada i parlament nastaju sljedeći:
budu izbori, na izborima učestvuju stranke, ljudi glasaju za stranke, iz stranka se formira parlament/skupština i skupština bira vladu. Uz dužno poštovanje ekspertima, i ja bih voljela da su mi članovi vlade stručne osobe iz svojih oblasti - ali ti eksperti nisu izabrani na izborima, oni nemaju LEGALITET koliko god eksperti bili, nemaju OVLAŠTENJE PO ZAKONU da budu vlada niti da donose odluke!

2. REVIZIJA PLATA I BENEFICIJA NOSIOCA JAVNIH FUNKCIJA U KANTONU SARAJEVO I NJIHOVO USKLAĐIVANJE SA TRENUTNOM EKONOMSKOM SITUACIJOM

• Trenutno ukidanje „bijelog hljeba” odnosno isplata plata i prinadležnosti Premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti.

-slažem se, ali čovjek već dao detaljno objašnjenje zbog čega to nije moguće tražiti od kantona, i način kako to institucionalno postići:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-uki ... /140215042

Dakle, umjesto da plenum traži izmjenu zakona pred parlamentom FBiH podnosi se neprovodiv zahtjev kantonu sarajevo...

• Ukidanje dodatnih beneficija zastupnicima u Kantonu Sarajevo po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupstine Kantona Sarajevo.

-ko će raditi bilo šta besplatno? dakle, ko je spreman volonterski da radi u nekoj komisiji? ali slažem se da samo jedan zastunik može biti u jednoj komisiji a ne 1 u 10 komisija

• Svođenje najviše plate obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u Kantonu Sarajevu.

• Reduciranje voznog parka javnih institucija Kantona Sarajevo za 50% i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.

-opet čemu? ko će raditi na tako odgovornim funkcijama za otprilike 1700,00 KM, a plaća sudije općinskog suda veća? i šta ako mu zaista zatreba auto služebno auto za rješavanje nekih superbitnih pitanja a ono nema - jer je vozni park reduciran? s druge strane podržavam da se prodaju oni skupi audiji i nabace npr. škode:)

3. REVIZIJA PRIVATIZACIJE

• Naloziti Kantonalnoj agenciji za privatizaciju da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, u kojima prioritet imaju «Feroelektro», «Holiday Inn», «Sarabon», «Zora», «Ključ», te u svim drugim preduzećima u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući preduzeća od federalnog značaja («Vranica», «Hidrogradnja», «GP Put», «Unis Pretis» i druga).

- Ok, revizija, ovo je jedini iole naormalan zahtjev...jedino što pored ovoga treba zahtijevati da tužilaštvo provede istražne radnje i podigne optužnice protiv sumnjivih privatizacija!

4. USPOSTAVLJANJE NEZAVISNE KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE ČINJENICA O DEŠAVANJIMA 7. FEBRUARA, ČIJI ĆE SASTAV UKLJUČIVATI I DELEGIRANE ČLANOVE/ICE PLENUMA GRAĐANA I GRAĐANKI SARAJEVA, SA PRAVOM POPISA I PROCJENE ŠTETE, KAO I UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA ZA PREKOMJERNU UPOTREBU SILE I ZLOSTAVLJANJE PRIVEDENIH.

PLENUM SMATRA DA SAMO UČEŠĆE U DEMONSTRACIJAMA NE SMIJE PREDSTAVLJATI KRIVIČNO DJELO I DA VOĐENJE OVAKVE ISTRAGE PREDSTAVLJA PRITISAK NA JAVNOST I ZLOUPOTREBU OVLASTI.

- S druge strane, ovo je razlog što sam najviše protiv plenuma! Ko ste vi da vršite istražne radnje? Ko je vas postavio za kriminalističke inspektore i tužitelje? Po čemu ste to vi ovlašteni da utvrđujete prekomjeru odgovornost za upotrebu sile? Da vršite procjenu štete? Odakle Vam stručnost za to?

I učešće u mirnim demonstracijama nije krivično djelo ali bilo kakvo nasilno ponašanje jeste! Ja kao građanin ove države ne želim amnestiju prema bilo kome ko je počinio krivično djelo! Ja nisam htjela da se državna institucija pali, da se razbijaju tramvajska stajališta i trafike, da se bacaju kompjuteri, da se pali državni arhiv!
džejn
svaka čast
meni bilo mrsko pisat
nedim73m

#11209 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

goran16v wrote:
nedim73m wrote:
Na ove plaće ne treba stavljati topli obrok koji je negdje oko 160 KM, kao ni prevoz koji je 53 KM za KS iz razloga što ni topli ni prevoz ne idu u prosječnu plaću koju objavljuje zavod za statistiku. Čisto za info topli je pola od zakonski dozvoljeno i 90% privatnih firmi isplaćuje duplo veći topli nego što se isplaćuje u institucijama pa kad bi se računala prosječna plaća sa toplim i prevozom onda bi u FBiH bila daleko veća od 830 KM.

Jedino što sam izostavio iz računice to je minuli rad koji je prema zakonu 0,5 % na neto plaću za svaku godinu staža, ali to nisam mogao ni računati jer nitko nema isti minuli rad
Lijepo si to ti teoretski smislio, ali tih 200-njak plus KM na ime naknada je jos uvijek kesh na ruke!
Da li si se zamislio zasto privatne firme isplacuju dupli topli obrok i da li je to stvarno naknada za topli obrok?!?!? Da li ti je slucajno palo napamet da poslodavac sa zaposlenikom ugovara ukupnu mjesecnu naknadu koju zbog smanjenja osnovice djeli na malu osnovnu platu i veliki topli obrok da izbjegne isplatu na crno u koverti?
Možeš li shvatiti već jednom da privatnici isplaćuju 350 KM toplog i 50 km za prevoz ukupno 400 KM zaposlenim da nebi morali plaćati poreze i doprinose. Možeš li shvatiti da zakonom propisana minimalna plaća je negdje oko 350 KM i na nju mora platiti poreze i doprinose. Možeš li shvatiti da onih 400 KM iz realnog sektora kao onih 200 iz državnog ne ide u prosječnu plaću u FBiH. Na kraju privatnici u prosjeku isplaćuju više toplog obroka nego država.
goran16v

#11210 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote:
niko ne kaze da treba "zaobici" bilo sta - ja samo govorim da to nije dovoljno i da bi bio red da plenum malo objasni predlozene mjere, odnosno da kaze o kakvim se ustedama radi

jer ja vidim nekoliko miliona godisnje... a samo steta pricinjena demonstracijama u KS je par desetina miliona

dakle mora se ici u racionalizaciju (otpustanje mase ljudi) kao i na kresanje plata desetinama hiljada radnika u javnom sektoru...

plenum to mora znati, to mora znati svako ko je ikad pogledao budzet - zasto to jasno i ne kazu? vjerovatno zato jer im ne godi za PR kampanju... a to bi valjda trebao biti prioritet? socijalni bunt, identifikujes stavke koje se trebaju rezati, utvrdis o koliko para se radi i dobijes podrsku... ljudi sad ocekuju desetine miliona ustede, a ja ih jednostavno ne vidim, jer ne padam na ublehe
Nije dovoljno, ali nema nikakvog razloga da se to ne uradi, a zapravo nije pitanje da li je dovoljno ili ne. Sve dok ona koja lupa pecate u opstini i zivi o budzeta mjesecno dobije vise para od inzenjera iz proizvodnje koji puno taj budzet treba kresati plati u budzetskom sektoru da se dovedu u realanan odnos sa platama u proizvodnom sektoru taman da je usteda jedna pisljiva KM. Kad se dignu plate na jednoj strani dizi plate s druge strane i onima na budzetu To je stvar principa, logicne i pravicne drzave.

Naravno da Plenumu ne odogvara da pominje nepopularne ali neophodne stvari jer bi izgubili podrsku, ali da sutra plenumase postavis u vladu bili bi u istoj poziciji kao i trenutna vlast - dok radikalno ne smanjih drzavni aparat, styo znaci jos nezaposlenih, neces imati para za drzavi, neces imati para za proograme koje obecavas.
JoseMujica

#11211 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

i veoma bitna činjenica jer vidim po parolama i pričama na plemumu....treba je spomenuti jer su mlogi prespavali protekle 3 decenije

živmo u kapitalizmu....u kapitalizmu država ne gradi fabrike....država ne otvara radna mjesta....to je posao ljudi, građana jer sistem počiva na privatnoj inicijativi i privatnom vlasništvu.

dakako država stimulira građane da pokreću bizmise na razne načine....i to je jedan segment u kome država i politika jesu najviše zatajili u nas....no vidim da malo ko govori o tome :( nego bi svi socijale i da hebu mater onima koji su je se domogli prije njih
Last edited by JoseMujica on 19/02/2014 10:33, edited 1 time in total.
madner

#11212 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

goran16v wrote:
nedim73m wrote:

Jesi li ti svjestan da kada poredis prosjecne plate u javnom i realnom sektoru poredis plate bez TO? Poslodavac izbjegava isplatu doprinosa, sto je legalno, ali ista ne ulazi u statistiku?

Vise dobije covjek na ruke u realnom sektoru sa 800 km neto nego ovaj sa 850. :roll:
L u c i f e r

#11213 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

guruman wrote:Hebale vas plate!Pokušajte razmišljati o zaradama.Rad po učinku a ne po namještenju-namještaljkama.Pametan bez para je gore od budale sa parama.Hebeš ova naklapanja,treba se vratiti korijenima,tamo gdje sve nastaje.Imam konkretan prijedlog.
Vlast se ne može osvojiti izuzev političke artikulacije i organiziranosti.Ako prihvatimo definiciju da sve tj.večina ljudi su radnici ,u biti jer nešto rade ,to ćini večinu stanovništva koji uzgred uglavnom rade zbog cekera,a samo njih 10-15 % uživa u blagodetima od njihovog rada,onda se nameće istina da ti ljudi žele da rintaju za ovakav sistem "sviranja ku..u.
Koji je razlog da se ne organiziraju u svoju korist.Rješenje je inicijativa za osnivanje stranke onih koje rade (fizički radnici,majstori,doktori,naučnici,profesori u školama,vozači tramvaja i revizori,graditelji objekata,projektanti,ljudi u ordinacijama,limari i tesari.....)Bukvalno tačno se zna koji su to koji zaista rade.Sjedenje u klupama i naprdivanje preko leđa ovih što rade .Treba napustiti šeme u kojima figuriraju ličnosti (stranka Sulje,Zlaje,Mileta.Dragana,Željka.bakira itd ).Ispade da su oni sami stranke za svoj račun i interes.Klasičan DJL.Dokazi su mnogobrojni sve do ovih protesta i demonstracija.Opet neki nezadovoljnici od njih traže da urade ovo ili ono (ukinu bijeki hljeb,smanje svoja primanja i slične glupasti ,kao da to njih zanima).Samo pametnim organizovanjem stranke onih koji zaista rade ( u V. Britaniji je vladala Laburistička stranka,ne bez razloga jer otočani su pametan i promišljen narod).To je naćin za preuzimanje vlasti i dovođenja stvari u pozitivnom smjeru.Ovi sadašnji sindikati su prava lakrdija.Pametnije je da svi daju marku dvije za podršku takvoj stranci.Znam, da će odmah krenuti paljba iz busija koje je formirala sadašnja vlast,ali nema veze.bar će se vrlo brzo iskristalisati žito od kukolja.Koji misle glavom naprijed,ostali pričajte svojoj materi ako vas želi slušati.
a vi ste onaj gospodin koji se zalaže za zabranu rada pravnika :kakoste:
ostadoste mi dužni za upit o vašoj cijenjenoj profesiji, ako nije tajna, rekoste da ste dipl _______ ? :)
Alfons Kauders

#11214 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
Alfons Kauders wrote:
niko ne kaze da treba "zaobici" bilo sta - ja samo govorim da to nije dovoljno i da bi bio red da plenum malo objasni predlozene mjere, odnosno da kaze o kakvim se ustedama radi

jer ja vidim nekoliko miliona godisnje... a samo steta pricinjena demonstracijama u KS je par desetina miliona

dakle mora se ici u racionalizaciju (otpustanje mase ljudi) kao i na kresanje plata desetinama hiljada radnika u javnom sektoru...

plenum to mora znati, to mora znati svako ko je ikad pogledao budzet - zasto to jasno i ne kazu? vjerovatno zato jer im ne godi za PR kampanju... a to bi valjda trebao biti prioritet? socijalni bunt, identifikujes stavke koje se trebaju rezati, utvrdis o koliko para se radi i dobijes podrsku... ljudi sad ocekuju desetine miliona ustede, a ja ih jednostavno ne vidim, jer ne padam na ublehe
Nije dovoljno, ali nema nikakvog razloga da se to ne uradi, a zapravo nije pitanje da li je dovoljno ili ne. Sve dok ona koja lupa pecate u opstini i zivi o budzeta mjesecno dobije vise para od inzenjera iz proizvodnje koji puno taj budzet treba kresati plati u budzetskom sektoru da se dovedu u realanan odnos sa platama u proizvodnom sektoru taman da je usteda jedna pisljiva KM. Kad se dignu plate na jednoj strani dizi plate s druge strane i onima na budzetu To je stvar principa, logicne i pravicne drzave.

Naravno da Plenumu ne odogvara da pominje nepopularne ali neophodne stvari jer bi izgubili podrsku, ali da sutra plenumase postavis u vladu bili bi u istoj poziciji kao i trenutna vlast - dok radikalno ne smanjih drzavni aparat, styo znaci jos nezaposlenih, neces imati para za drzavi, neces imati para za proograme koje obecavas.
upravo tako, i to mi najvise ide na zivce... ispada da se plenum u biti ponasa kao i oni, populizam i fokusiranje na trivijalne stvari koje pale kod naroda... kojima se dugorocno nece promijeniti nista

ljudi ocekuju cuda, a digitron kaze nesto sasvim drugo
Corto Maltese

#11215 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Corto Maltese »

x_lecter wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pročitajte ljudi neku knjigu, obrazujte se. Ako su knjige skupe, ima Wikipedia. Pa pročitaš: Portugal 1974, Filipini 1986, Istočna Njemačka 1989 (čuli ste da je pao Berlinski zid?), a čuli ste valjda i za Mahtmu Gandija, Martina Lutera Kinga... i tako dalje, i tako dalje.
Jes' se nakotilo ovih dobrovoljnih davalaca tuđe krvi, odakle više izlaze!?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11216 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Chmoljo »

goran16v wrote:
Predpostavlajm da je Alfons u pravu, ali znog malog procenta zasto zaobici i tu ustetu?
To je sve uzrocno posljedicna veza. Sve dok su budzetske plate nerealno visoke do tad ce svako gledati da uvali guzove na budzet, a ne u proizvodni sektor. Zato nam je administracija tolika da bi mogla pokriti Njemacku, a ne ovolipacnu drzavicu. Najveca usteda se ostvaruje na smanjenje aparata i ukidanje beneficija svih vrsta koaj ne ulaze u LD. Meni kao nekome s druge strane budzeta dodje da povratim od muke kad vidim kolicinu sudaraca guzivima po raznim drzavnim, kantonalnim i opstimskim kancelarijama i sluzbama.
koliko znam, ove plate od po 1100 su sa svim dodacima. vjerovatno policija ima nešto malo više, a dobije još nešto zbog rada vikendom, noćnog rada i sl. ona policija koja ne radi vikendima i noćne smjene i ne dobija tu razliku.

međutim, što se tiče sudarača guzova, efikasnije bi bila kvalitetna sistematizacija radnih mjesta. pa unutar samo MUP-a postoji glup problem - da je potrebno policajaca, a da administracije ima i previše.

konkretan primjer: šalteri gdje su zaposlenici MUP-a: lične, vozačke, pasoši. u Novom Gradu je krkljanac.

je li iko ikad bio u Hadžićima na ličnim? ja jesam u nekoliko navrata, i nikad gužve nije bilo. nikad. a mislim da radi isti broj šalterskih radnika.

znači, sistematizacija, i stvaranje radnih mjesta gdje se nešto radi. možda i smanjenje plate, ali neko dobro reče gore... 'bo ga više VSS i VŠS i SSS, kad ljudi polupismeni završavaju magisterije. i to ne mislim na sveprisutnog Radeljaša, nego završen master/magisterij uopšte nije garant elementarne pismenosti. čak i kad je u pitanju školovanje na Univerzitetu u Sarajevu...
L u c i f e r

#11217 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Corto Maltese wrote:
x_lecter wrote: mirnim putem niko nikad nista postigao nije
Pročitajte ljudi neku knjigu, obrazujte se. Ako su knjige skupe, ima Wikipedia. Pa pročitaš: Portugal 1974, Filipini 1986, Istočna Njemačka 1989 (čuli ste da je pao Berlinski zid?), a čuli ste valjda i za Mahtmu Gandija, Martina Lutera Kinga... i tako dalje, i tako dalje.
Jes' se nakotilo ovih dobrovoljnih davalaca tuđe krvi, odakle više izlaze!?
ja im to uporno ponavljam
al džaba
opet odnekle neki hintelektuvalac podvikne
"mirnim putem niko nikad nista postigao nije"
madner

#11218 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Neosporno je da je nasilje rjesilo najveci broj problema u ljudskoj historiji, no upitno je da li su ljudi svjesni sta rade i za koga rade?

Ako su ljudi svjesni da pozivaju na nasilje kako bi Fahro napravio preustroj Federacije, onda ok. Ko misli da je to validan cilj, neka izadje.
JoseMujica

#11219 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote:
goran16v wrote:
Predpostavlajm da je Alfons u pravu, ali znog malog procenta zasto zaobici i tu ustetu?
To je sve uzrocno posljedicna veza. Sve dok su budzetske plate nerealno visoke do tad ce svako gledati da uvali guzove na budzet, a ne u proizvodni sektor. Zato nam je administracija tolika da bi mogla pokriti Njemacku, a ne ovolipacnu drzavicu. Najveca usteda se ostvaruje na smanjenje aparata i ukidanje beneficija svih vrsta koaj ne ulaze u LD. Meni kao nekome s druge strane budzeta dodje da povratim od muke kad vidim kolicinu sudaraca guzivima po raznim drzavnim, kantonalnim i opstimskim kancelarijama i sluzbama.
koliko znam, ove plate od po 1100 su sa svim dodacima. vjerovatno policija ima nešto malo više, a dobije još nešto zbog rada vikendom, noćnog rada i sl. ona policija koja ne radi vikendima i noćne smjene i ne dobija tu razliku.

međutim, što se tiče sudarača guzova, efikasnije bi bila kvalitetna sistematizacija radnih mjesta. pa unutar samo MUP-a postoji glup problem - da je potrebno policajaca, a da administracije ima i previše.

konkretan primjer: šalteri gdje su zaposlenici MUP-a: lične, vozačke, pasoši. u Novom Gradu je krkljanac.

je li iko ikad bio u Hadžićima na ličnim? ja jesam u nekoliko navrata, i nikad gužve nije bilo. nikad. a mislim da radi isti broj šalterskih radnika.

znači, sistematizacija, i stvaranje radnih mjesta gdje se nešto radi. možda i smanjenje plate, ali neko dobro reče gore... 'bo ga više VSS i VŠS i SSS, kad ljudi polupismeni završavaju magisterije. i to ne mislim na sveprisutnog Radeljaša, nego završen master/magisterij uopšte nije garant elementarne pismenosti. čak i kad je u pitanju školovanje na Univerzitetu u Sarajevu...
glavni problem jeste što nemamo know how/ znanje, pa i iskustvo u području upravljanja, posebno unutar višeg i srednjeg menaDŽmenta...tu su nam ljudski resursi nula.... ma šta nula potpuna karina...i to je ono što generira sve ostale probleme koje susrećemo na nižim nivoima, a koji su tek refleksija ovog problema s vrha.

naš prioritet treba biti da vratimo dijasporu i to ljude koji imaju radno iskustvo u sistemu koji mi očigledno ne poznajemo :( hebga ja imam neku emociju, refleks da branim ljude koji su nosili pušku u ratu, ali hebiga činjenica je da nismo dorasli ovome i da to i nije neka preporuka za bilo šta...naprotiv...jednom levat vazda levat :(
goran16v

#11220 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

nedim73m wrote:
Možeš li shvatiti već jednom da privatnici isplaćuju 350 KM toplog i 50 km za prevoz ukupno 400 KM zaposlenim da nebi morali plaćati poreze i doprinose. Možeš li shvatiti da zakonom propisana minimalna plaća je negdje oko 350 KM i na nju mora platiti poreze i doprinose. Možeš li shvatiti da onih 400 KM iz realnog sektora kao onih 200 iz državnog ne ide u prosječnu plaću u FBiH. Na kraju privatnici u prosjeku isplaćuju više toplog obroka nego država.

Da li ti mozes shvatiti da prosjek obuhvaca sve, a ne samo privatni sektor da bi. zbog manipulacija sa TO, zakljucivao ako je prosjecna plata 870 realna je 1200? Da li mozes da shvatis da je sve ono sto su mahinacijama sa TO i sl provatnici oduzeli od prosjecne plate kompenzirano enormnim osnovicama male grupe ljudi kao sto su poslanici, direktori drzavni firmi, zaposlenicima ambasada str. organizacija itd? Sta mislis koliko prvatnickih toplih obroka i umajenih plata pokrije 10-ak milja plate direktora agencije za bankarstvo, ili duplo veca cifra direktora banke ili neke MKF?
Hajlac

#11221 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Alfons Kauders wrote:
kakav god da sam... cinjenice stoje...

to sto si suvise ogranicen i/ili neobrazovan da ih razumijes nije moj problem... zali se roditeljima
Meni jedino upada u oči da već gotovo dvije sedmice truniš prvo protiv protesta, pa kada se situacija malo smirila onda protiv plenuma, pa sada protiv mjera koje ti ljudi traže da se poduzmu. Mislim fakat fascinantno koliko imaš vremena, strasti i energije da osporavaš jednu generalnu pozitivnu stvar. Da samo 1% te energije usmjeriš za te ljude vjerujem da bi nam svima bilo bolje. Koliko je samo takvih koji ništa nikada nisu konkretno napravili za ovo društvo ali su prvi u kritici svakog napora koji može dovesti do promjene na bolje. Žalosno je to druže, žalosno i možda najbolje objašnjava zašto se nalazimo u situaciji u kojoj se nalazimo. :(
Napokon neko da stari nazove pravim imenom :thumbup: :sax:

Miner na kvadrat!
goran16v

#11222 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

madner wrote:
Jesi li ti svjestan da kada poredis prosjecne plate u javnom i realnom sektoru poredis plate bez TO? Poslodavac izbjegava isplatu doprinosa, sto je legalno, ali ista ne ulazi u statistiku?

Vise dobije covjek na ruke u realnom sektoru sa 800 km neto nego ovaj sa 850. :roll:
Napisacu ti istu stvar kao i @nedimu, da tih 850 prisjeka ne cini SAMO privatni sektor nego SVI ukljucujuci i one sa enormno velikim osnovicama, od koji veliki dio dolazi sa budzeta, i da to ne znaci da onaj sa 800 prijavljenih iz reaalnog sektora dobija vise nego onaj sa 850 iz budzeta! Izuzmi iz prosjecne plate sve budzetske korisnike, ambasade itd itd pa izracuja prosjecnu prijavljenu platu realnog sektora. Najgrublje predpostavljam da bi bila nekih 500, sto bi znacilo da onaj u tom sektoru, uz sve mahinacija vlasnika sa doprinosima, na ruke prima pomenutih 800, sto je ipak manje od 850 budzetlije.
zulfo

#11223 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by zulfo »

Zahtjevi:
1. Da se ukine takon po kojem poslanik poslije „ uzastopna mandata može u penziju(potamašnu)
2. Da se ozvaniče podatci o stručnoj spremi Uposlenih u državnim institucijama(šta je završio,kad i gdje)
3. Da direktori nemogu primati više od od 4(četiri)najniže plaće u firmi(državnoj)
4. Da direktor nemože imati savjetnika (birati stručne,a ne podobne))
5. Da krivično odgovara direktor koji firmu dovede do propasti.
6. Da se onima koji su ušli putem privatizacije u neku firmu nedotvoli prodaja a da nije u 100% vlasništvu(da mora otkupiti sve dionice,kako nebi prodavao u tuđi udio)
7. Da se ukine plaćanje za rad u komisijama parlamentaecima(da to rade u sklopu redovnih poslova-ionako su pretplaćeni zta nerad)
8. Da se ukinu „COPY-PASTE“ Privatni fakulteti
9. Da su pred stručnom komisijom odbrane svi magistrati i i doktorati(Nelogično je da imamo mnogo doktora iz područja ekonomije a da nam država propada)
10. Da se mnogim tužiocima koji su radili na slučajevima koji se nemogu izgubiti(željetnice Federacije,Soko,ferloelektro,Hoteli ilidža..) da otkaz
11. Da se revizorskim kućama koje su štimale revizorske izvještaje odzzme licenca i zabrani dalje djelovanje.
12. Da se iz svih stranaka i sa svih funkcija otjeraju „GENERALI i komandanti „koji nisu ništa uradili po pitanju običnih boraca(samo su upošljavali rodbinu i radili za svoj interes.9
Pravih genetala i komadanata (Zajko,Šehović,Imamović,...)nema
...........
LEDA

#11224 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by LEDA »

Dobar dan pametnjakovići :)

Vrtite se u krug . Pokušavate objasniti nekim kojima se ne može objasniti ,jer nemaju temeljna znanja iz određenih oblasti.

Ono što je činjenica - mala zemlja ,a ogroman i skup administrativni aparat i previše "nivoa vlasti", Valjda mora :( zbog " svetog trojstva" koje vodi ovu zemlju.

Neko spomenu dijasporce ......eeee ja bila u SA jedan dio rata ,pa izašla , pa dugo bila vani -u žestokom kapitalizmu ,radila,stvarala - onda se vratila i........jedva se zaposlila u privatnom sektoru. Ovdje nisu dobrodošli oni koji su naučili i znaju ,nego oni koji slušaju i mute.
Ljudi ovdje se SVE treba mijenjati i početi cijeniti znanje i sposobnosti ljudi. Kada nam polupismeni partijski krojači kapa prestanu donositi odluke ,a na njihovo mjesto dođu stučni i odgovorni ljudi - tek tada ćemo na zelenu granu.

I ja sad pametujem u p.m. :lol:
Paranoid

#11225 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Paranoid »

Zulfo, zahtjevi su na jedan sprat niže i požuri dok nije počela pauza..
Post Reply