Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#11201 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

shmizlica wrote:a što smo prokleti :? i šta će ikome psihotik :mrgreen:
Jer smo ateisti. To je potreban i dovoljan uslov. Znam šta govorim... :evil:
Smrcak15

#11202 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:
Smrcak15 wrote:
ja ne pricam o Raju iz svoje maste nego iz onoga sto Kuran i hadis govore pa na osnovu toga dobijam sliku ono otprilike sta da se ocekuje tamo.
i sve ti logično? :-?
ono sto je doslo U Kuranu i vjerodostojnom hadisu, da jeste logicno je, e hajde sad ti objasni sta je nelogicno, sta je to tebi nelogicno de nam pojasni da znamo?
shmizlica

#11203 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Hakiz wrote:
bogumi se ja ne osjećam prokleto :oops: više nekako......blagoslovljeno :mrgreen:
Hakiz

#11204 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

shmizlica wrote:
Hakiz wrote:
bogumi se ja ne osjećam prokleto :oops: više nekako......blagoslovljeno :mrgreen:
Amin. I Amen.
shmizlica

#11205 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Smrcak15 wrote:
ono sto je doslo U Kuranu i vjerodostojnom hadisu, da jeste logicno je, e hajde sad ti objasni sta je nelogicno, sta je to tebi nelogicno de nam pojasni da znamo?
pa eto, nemam pojma šta piše - iskreno, ali ti kad pričaš (ne samo ti) sve nešto materijalno, imaćeš ovoga i onoga, i mislim hurije :? i šta ti ja znam....meni bi bilo logičnije da je odlazak u toji raj postizanje neke veće razine svijesti, dosezanje nekih novih spoznaja, oslobađanje od okova imanja ovoga i onoga.....al, ebiga, ovo je samo ateističko palamuđenje :mrgreen:
HardcoreMX

#11206 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote: ????????
:? ma ne kontam ga ni ja sad..lozi se na slike iz staro egipatske kulture, ratnih videa...prica da se druzi sa likom na psihoticima...
Smrcak15

#11207 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:
Smrcak15 wrote:
pa eto, nemam pojma šta piše - iskreno, ali ti kad pričaš (ne samo ti) sve nešto materijalno, imaćeš ovoga i onoga, i mislim hurije :? i šta ti ja znam....meni bi bilo logičnije da je odlazak u toji raj postizanje neke veće razine svijesti, dosezanje nekih novih spoznaja, oslobađanje od okova imanja ovoga i onoga.....al, ebiga, ovo je samo ateističko palamuđenje :mrgreen:
Raj je i materijalno i dusevno uzivanje, odbaci jedno od ovoga uzivanje nece biti potpuno.
raj postizanje neke veće razine svijesti, dosezanje nekih novih spoznaja,
pa upravo ce to i biti tako kao sto kazes, cak sta vise, ne samo da ce ljudi u Raju dobiti bolju svijest, nego ce cak i ateisti i ostala nevjernicka druzina dobiti vecu svijest i nove spoznaje samim odlaskom na drugi svijet, to jeste sudnji dan.
shmizlica

#11208 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

pa menščini da je oslobađanje od materijalnog poenta umiranja :roll:

mada, mislim da ću ja jednostavno nahraniti baje i travu i nema me više :mrgreen:
asurbanipal

#11209 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by asurbanipal »

HardcoreMX wrote: :? ma ne kontam ga ni ja sad..lozi se na slike iz staro egipatske kulture, ratnih videa...prica da se druzi sa likom na psihoticima...

I predanim mu'minom. Takvi znaju provaliti, nasmijati, zabaviti, istjerati iz islama. :mrgreen:

Uostalom, upoznati nekog u prolazu i jaraniti s nekim godinama nije isto.
Hakiz

#11210 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

shmizlica wrote:
Smrcak15 wrote:
Ako je raj nagrada za sav trud i odricanje u životu, onda bi to bilo ovako: Sve te hurije, rijeke vina i ostala materijalna bogatsva su nagrada za odricanje od materijalnog, seksa, droge i rokenrola u životu. A pošto je nagrada u raju materijalna, to bi značilo da je vrhunska vrijednost materijalizam, ne duhovnost. U suprotnom bi nagrada u raju bila duhovna, a u životu bi bio ne samo dopušten, nego i obavezan hedonizam na n-tu.

U paklu nema ničega, samo bol, dakle samo nematrijalno stanje svijesti. Da li je tada pakao veća, istinitija, duhovnost od raja?

Da nije došlo do greške u komunikaciji od CEO-a odozgo, kurirska služba zakazala kada je nosila poštu nama dole?
Smrcak15

#11211 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
shmizlica wrote:
Smrcak15 wrote:
Ako je raj nagrada za sav trud i odricanje u životu, onda bi to bilo ovako: Sve te hurije, rijeke vina i ostala materijalna bogatsva su nagrada za odricanje od materijalnog, seksa, droge i rokenrola u životu. A pošto je nagrada u raju materijalna, to bi značilo da je vrhunska vrijednost materijalizam, ne duhovnost. U suprotnom bi nagrada u raju bila duhovna, a u životu bi bio ne samo dopušten, nego i obavezan hedonizam na n-tu.

U paklu nema ničega, samo bol, dakle samo nematrijalno stanje svijesti. Da li je tada pakao veća, istinitija, duhovnost od raja?

Da nije došlo do greške u komunikaciji od CEO-a odozgo, kurirska služba zakazala kada je nosila poštu nama dole?
A pošto je nagrada u raju materijalna, to bi značilo da je vrhunska vrijednost materijalizam, ne duhovnost.
nije tacno nije tacno i nije tacno po hiljaditi put

jer po hadisu najveca nagrada u Raju je duhovne prirode, kada ljudi vise Allaha prvi put bez ikakvog zastora i smetnje, kada podigne zastor od svjetlosti sa svoga lica i vide ga prvi put, to ce biti najveca uzivanje koje covjek ikad osjetio u dusi i koje ce ikad osjetiti, i tako vjecno svake sedmice u Raju.

Kao sto sam prije napisao,

Raj je dusevno uzivanje i materijalno uzivanje, kao sto je ovdje na zemlji i dusevno i materijalno uzivanje, odbacivanjem jednog od ovoa uzivanje covjeka nije potpuno.
shmizlica

#11212 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

ne možeš reći da nije tačno, već da ti ne smatraš da je tačno :-)

samo zato što (ako) je napisano ne znači da je tačno :mrgreen:
Smrcak15

#11213 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:ne možeš reći da nije tačno, već da ti ne smatraš da je tačno :-)

samo zato što (ako) je napisano ne znači da je tačno :mrgreen:
pazi sve mozemo tako pod lupu sumnje staviti, ali mi ovdje pricamo i donosimo sud na osnovu onoga sto je receno o Raju

receno je da je uzivanje materijalno i dusevno, dok ti hoces da prestavis kao d aje to samo materijalno, a ko Shisha dusevnu komponentu, koja je daleko bitnija.
Hakiz

#11214 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:nije tacno nije tacno i nije tacno po hiljaditi put

jer po hadisu najveca nagrada u Raju je duhovne prirode, kada ljudi vise Allaha prvi put bez ikakvog zastora i smetnje, kada podigne zastor od svjetlosti sa svoga lica i vide ga prvi put, to ce biti najveca uzivanje koje covjek ikad osjetio u dusi i koje ce ikad osjetiti, i tako vjecno svake sedmice u Raju.

Raj je dusevno uzivanje i materijalno uzivanje, kao sto je ovdje na zemlji i dusevno i materijalno uzivanje, odbacivanjem jednog od ovoa uzivanje covjeka nije potpuno.
Dakle, kako tijela ostaju u zemlji da se raspadaju, a duše idu u raj ili pakao, čemu materijalno u raju? Materijalno je potreba tijela, ne duše, a kako tijela nema, čemu zadovoljavanje materijalnog u raju? Duša se ne seksa, duša ne pije, ne jede, nema potrebu za kućom, suncem itd. Možda se duša obraduje kada se tijelo zadovolji seksom, hranom, ugodnim prostorom, ali sama duša sve to ne treba.

Ta priča o hurijama i ostalome u raju je, u stvari, verzija izreke: "Dok te mamim, medom te hranim".
shmizlica

#11215 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Smrcak15 wrote: pazi sve mozemo tako pod lupu sumnje staviti, ali mi ovdje pricamo i donosimo sud na osnovu onoga sto je receno o Raju
u sve sumnjati :oops:

ko je rekao? ljudi rekli :roll:
Smrcak15

#11216 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:

Dakle, kako tijela ostaju u zemlji da se raspadaju, a duše idu u raj ili pakao, čemu materijalno u raju? Materijalno je potreba tijela, ne duše, a kako tijela nema, čemu zadovoljavanje materijalnog u raju? Duša se ne seksa, duša ne pije, ne jede, nema potrebu za kućom, suncem itd. Možda se duša obraduje kada se tijelo zadovolji seksom, hranom, ugodnim prostorom, ali sama duša sve to ne treba.

Ta priča o hurijama i ostalome u raju je, u stvari, verzija izreke: "Dok te mamim, medom te hranim".
Dakle, kako tijela ostaju u zemlji da se raspadaju, a duše idu u raj ili pakao, čemu materijalno u raju?
stani malo ba, ko ti je rekao da samo dusa ide u Raj???

nema pravog vjernika muslimana koji vjeruje da samo dusa ulazi u raj, nego ulazi i dusa i tijelo u Raj, kao sto si sad dusa i tijelo.

Dusa si samo kad si u snu, kad sanjas i lutas snovima tako je stanje kad si samo dusa, nemozes opipati tijelo.
Materijalno je potreba tijela, ne duše, a kako tijela nema, čemu zadovoljavanje materijalnog u raju?
ima, tijelo se stvara u zemlji, kao sto se biljke u proljece bude iz mrtvila, pocne da buja sve iz zemlje poslije poreljetnih kisa, tako isto ce na sudnjem danu poceti padati kisa, natopiti zemlju, i onda ce tijeli nicati iz kosti repnjace, koja je na dnu kicme, lici na sjemenku, i iz nje ce se stvoriti iizrasti cijelo tijelo, kada se stvori tijelo, dusa ce se ponovo vratiti nazad u tijelo i ljudi ce otvarati oci i tresti prasinu sa sebe, kao sto se ljudi bude poslije dubokog sna. tad nastupa Sudnji dan.

poslije zavrsenja sudjenja onda se ulazi u Raj ili Pakao...druge nema
Ta priča o hurijama i ostalome u raju je, u stvari, verzija izreke: "Dok te mamim, medom te hranim
ne, nego su uzivanja rajska kompezacija za dobro prodjeni test na zemlji.
HardcoreMX

#11217 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

asurbanipal wrote:
asurbanipal wrote: Ispričao sam vic, nisi ga skontao.
I predanim mu'minom. Takvi znaju provaliti, nasmijati, zabaviti, istjerati iz islama. :mrgreen:
Uostalom, upoznati nekog u prolazu i jaraniti s nekim godinama nije isto.
:lol: uzme prut pa te istjeriva...Pa to ti cijelo vrijeme govorim, s kim si takav si, zato i pricas viceve i to vidi se znas iz raznih perspektiva..znaci tebi ateizam dodje kao neki vic...probaj okaciti imas thread za viceve, steta je da propadne toliki talent... :mrgreen:
Hakiz

#11218 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:

Dakle, kako tijela ostaju u zemlji da se raspadaju, a duše idu u raj ili pakao, čemu materijalno u raju?
stani malo ba, ko ti je rekao da samo dusa ide u Raj???

nema pravog vjernika muslimana koji vjeruje da samo dusa ulazi u raj, nego ulazi i dusa i tijelo u Raj, kao sto si sad dusa i tijelo.

Dusa si samo kad si u snu, kad sanjas i lutas snovima tako je stanje kad si samo dusa, nemozes opipati tijelo.
Materijalno je potreba tijela, ne duše, a kako tijela nema, čemu zadovoljavanje materijalnog u raju?
ima, tijelo se stvara u zemlji, kao sto se biljke u proljece bude iz mrtvila, pocne da buja sve iz zemlje poslije poreljetnih kisa, tako isto ce na sudnjem danu poceti padati kisa, natopiti zemlju, i onda ce tijeli nicati iz kosti repnjace, koja je na dnu kicme, lici na sjemenku, i iz nje ce se stvoriti iizrasti cijelo tijelo, kada se stvori tijelo, dusa ce se ponovo vratiti nazad u tijelo i ljudi ce otvarati oci i tresti prasinu sa sebe, kao sto se ljudi bude poslije dubokog sna. tad nastupa Sudnji dan.

poslije zavrsenja sudjenja onda se ulazi u Raj ili Pakao...druge nema
Ta priča o hurijama i ostalome u raju je, u stvari, verzija izreke: "Dok te mamim, medom te hranim
ne, nego su uzivanja rajska kompezacija za dobro prodjeni test na zemlji.
Ukopaš čovjeka, poslije nekoliko desetina, stotina, hiljada, miliona godina mu otvoriš grob i tamo njegove kosti. Tijelo nije otišlo nigdje, meko tkivo istrulo, pojeli ga crvi, kosti i zubi ostali u zemlji.

Dakle, tijelo ne ide ni u raj, ni u pakao.

Ma šta bilo gdje pisalo o tome.
Smrcak15

#11219 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Ukopaš čovjeka, poslije nekoliko desetina, stotina, hiljada, miliona godina mu otvoriš grob i tamo njegove kosti. Tijelo nije otišlo nigdje, meko tkivo istrulo, pojeli ga crvi, kosti i zubi ostali u zemlji.

opet ne kontas, ali evo objasnit cu

DOk god ne nastupi Smak svijeta i Sudnji dan, tako ce biti...otkopaj grob naci ces kosti, zasto zato sto jos nije nastupio sudnji dan.

Ali kad kazem kada nastupi sudnji dan, to znaci vise nema niko ziv na planeti zemlji, svi mrtvi pod zemljom, kada Smak svijeta nastupi niko ziv nece ostati na zemlji, tek poslije Smaka svijeta ce doci sudnji dan, i to 40 necega, jeli mjeseci, Godina ili sedmica, cega vec, nezna se jer onaj koji je slusao sta Poslanik Muhamed govorio nije upamtio cegam tek poslije 40 necega ce tijela da iztrastu ponovo i duse se spare sa tijelima, to ce biti potpuno nova zemlja, gdje nece biti brda ni Dolina, nego pjescana ravnica.

Tako da to sto kazes kada bi kopao neciji grob vidio bi kosti, da upravo tako sve do Smaka svijeta ce biti tako, tek poslije period onda ce da se tijela ponovo stvaraju kao sto rastu biljke u proljece. To ce biti jedan obican prirodan proces koji ce vladati tad na sudnjem danu, kao sto je prirodan proces da rastu biljke u proljece tako ce ljudska tijela rasti na sudnjem danu.
shmizlica

#11220 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

ovo postaje sve bolje i bolje :kokice:
Hakiz

#11221 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Ukopaš čovjeka, poslije nekoliko desetina, stotina, hiljada, miliona godina mu otvoriš grob i tamo njegove kosti. Tijelo nije otišlo nigdje, meko tkivo istrulo, pojeli ga crvi, kosti i zubi ostali u zemlji.

DOk god ne nastupi Smak svijeta i Sudnji dan, tako ce biti...otkopaj grob naci ces kosti, zasto zato sto jos nije nastupio sudnji dan.

Ali kad kazem kada nastupi sudnji dan, to znaci vise nema niko ziv na planeti zemlji, svi mrtvi pod zemljom, kada Smak svijeta nastupi niko ziv nece ostati na zemlji, tek poslije Smaks svijeta ce doci sudnji dan, i to 40 necega, jeli mjeseci, Godina ili sedmica, cega vec, nezna se jer onaj koji je slusao sta Poslanik Muhamed govorio nije upamtio cegam tek poslije 40 necega ce tijela da iztrastu ponovo i duse se spare sa tijelima, to ce biti potpuno nova zemlja, gdje nece biti brda ni Dolina, nego pjescana ravnica.

Tako da to sto kazes kada bi kopao neciji grob vidio bi kosti, da upravo tako sve do Smaka svijeta ce biti tako, tek poslije period onda ce da se tijela ponovo stvaraju kao sto rastu biljke u proljece. To ce biti jedan obican prirodan proces koji ce vladati tad na sudnjem danu, kao sto je prirodan proces da rastu biljke u proljece tako ce ljudska tijela rasti na sudnjem danu.
Da je kao što ti kažeš, ili bi opstalo i meko tkivo (ne bi istrulo) i tijelo bi čitavo čekalo Sudnji dan, ili u slučaju ponovnog stvaranja ne bi ostajale kosti, i one bi istrule prirodnim procesom, pa bi se ponovo stvorile poslije Sudnjeg dana kao i meko tkivo.

Što se biljaka tiče, ako već porediš, umrla biljka je umrla biljka, stvara se nova iz sjemena, ne oživljava već umrla.
Hakiz

#11222 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

shmizlica wrote:ovo postaje sve bolje i bolje :kokice:
Prvo plati kartu za predstavu. Ja sam ateista i to materijalista. Smrčku je možda svejedno, meni nije. Daj pare!
cLo

#11223 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by cLo »

Kao dijete rođeno i odgajano u staunch ateističkoj porodici, shvatila sam, nakon niza godina, da je taj beskompromisni ateizam haps za moju, kako duhovnu, tako i mentalnu slobodu. Osjetila sam potrebu za odbacivanjem svih koncepata koji će me ograničavati i svoditi isključivo na svoje zone i rejone operiranja. Spoznala sam da ja u svom mozgu i biću imam krugove, na hiljade njih, u koje mogu stati i evolucija, i čakre, i mistika, i vjera u čistu energiju, i sto različitih bogova buda demona kojima je sasvim komotno tako, nema potrebe da se gurkaju i jedni druge zasjenjuju. Jedne prilike sam iz poštovanja morala da prisustvujem islamskom obredu u božjoj kući, obzirom da nisam bila upoznata s pravilima, sklupčala sam se u ćošku, tako se bukvalno skamenila i samo čekala da iscuri vrijeme. Međutim, kada je hodža počeo da uči, ja sam ni ne znajući izgubila svaki pojam o svemu u čemu sam njegovana, totalno nemoćna da se branim protiv te mirnoće i opuštenosti koja me najednom zapljusnula i doslovno potopila i odvukla sa sobom. Mislim da je to bio momenat kada sam skapirala da def nisam ateista i da sam sposobna uživati u ponekim segmentima religije bez da se osjećam nelagodno ili nedovoljno inteligentno. Skapirala sam i da nikada neću moći biti u vjeri onako kako se traži i propisuje, ne samo zbog stega koje religije nameću, više zbog mitskih i bajkovitih predaja koje ne mogu prihvatiti kao takve. Ateiste sam počela doživljavati jednako kao ogrezle vjernike, utamničene. Zašto ne bih, ako već mogu, je li, uzela sve što osjećam da mi paše, a što se nudi?! Svoditi sebe na jedan koncept je užasavajući teret, ako mi se ubacuje u turbe – hoću, ako mi se vjeruje u karmu – hoću, ako mi se čita Richard Dawkins – hoću, niko meni neće određivat šta treba da radim, mislim ili osjećam. Eto! Uglavnom, sad sam i niko i ništa i sve i svašta. I fino mi je ovako. Lebdim. :D
Hakiz

#11224 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:

Ali kad kazem kada nastupi sudnji dan, to znaci vise nema niko ziv na planeti zemlji, svi mrtvi pod zemljom, kada Smak svijeta nastupi niko ziv nece ostati na zemlji, tek poslije Smaks svijeta ce doci sudnji dan, i to 40 necega, jeli mjeseci, Godina ili sedmica, cega vec, nezna se jer onaj koji je slusao sta Poslanik Muhamed govorio nije upamtio cegam tek poslije 40 necega ce tijela da iztrastu ponovo i duse se spare sa tijelima, to ce biti potpuno nova zemlja, gdje nece biti brda ni Dolina, nego pjescana ravnica.

Da je kao što ti kažeš, ili bi opstalo i meko tkivo (ne bi istrulo) i tijelo bi čitavo čekalo Sudnji dan, ili u slučaju ponovnog stvaranja ne bi ostajale kosti, i one bi istrule prirodnim procesom, pa bi se ponovo stvorile poslije Sudnjeg dana kao i meko tkivo.

U slučaju čovjeka kao božije kreacije ne postoji razlog da se meko tkivo raspada a kosti ne. To može biti samo ako bog nije kreator, pa je nastala prirodna potreba da je skelet sačinjen od tako čvrstog materijala koji neće trunuti da bi bio što bolji oslonac mekom tkivu. Pa se zbog prirodnih procesa poslije smrti skelet i meko tkivo moraju različito ponašati. U slučaju božije kreacije nema razloga za različito ponašanje mekog tkiva i skeleta poslije smrti.

Što se biljaka tiče, ako već porediš, umrla biljka je umrla biljka, stvara se nova iz sjemena, ne oživljava već umrla.
Last edited by Hakiz on 24/01/2018 15:34, edited 1 time in total.
Hakiz

#11225 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

cLo wrote:Kao dijete rođeno i odgajano u staunch ateističkoj porodici, shvatila sam, nakon niza godina, da je taj beskompromisni ateizam haps za moju, kako duhovnu, tako i mentalnu slobodu. Osjetila sam potrebu za odbacivanjem svih koncepata koji će me ograničavati i svoditi isključivo na svoje zone i rejone operiranja. Spoznala sam da ja u svom mozgu i biću imam krugove, na hiljade njih, u koje mogu stati i evolucija, i čakre, i mistika, i vjera u čistu energiju, i sto različitih bogova buda demona kojima je sasvim komotno tako, nema potrebe da se gurkaju i jedni druge zasjenjuju. Jedne prilike sam iz poštovanja morala da prisustvujem islamskom obredu u božjoj kući, obzirom da nisam bila upoznata s pravilima, sklupčala sam se u ćošku, tako se bukvalno skamenila i samo čekala da iscuri vrijeme. Međutim, kada je hodža počeo da uči, ja sam ni ne znajući izgubila svaki pojam o svemu u čemu sam njegovana, totalno nemoćna da se branim protiv te mirnoće i opuštenosti koja me najednom zapljusnula i doslovno potopila i odvukla sa sobom. Mislim da je to bio momenat kada sam skapirala da def nisam ateista i da sam sposobna uživati u ponekim segmentima religije bez da se osjećam nelagodno ili nedovoljno inteligentno. Skapirala sam i da nikada neću moći biti u vjeri onako kako se traži i propisuje, ne samo zbog stega koje religije nameću, više zbog mitskih i bajkovitih predaja koje ne mogu prihvatiti kao takve. Ateiste sam počela doživljavati jednako kao ogrezle vjernike, utamničene. Zašto ne bih, ako već mogu, je li, uzela sve što osjećam da mi paše, a što se nudi?! Svoditi sebe na jedan koncept je užasavajući teret, ako mi se ubacuje u turbe – hoću, ako mi se vjeruje u karmu – hoću, ako mi se čita Richard Dawkins – hoću, niko meni neće određivat šta treba da radim, mislim ili osjećam. Eto! Uglavnom, sad sam i niko i ništa i sve i svašta. I fino mi je ovako. Lebdim. :D
Hoću i ja toga na čemu si ti!!!!
Post Reply