Josip Juratović je dobronamjeran Nijemac hrvatskog podrijetla i pravo govori. Bosanaca i Hercegovaca nema nigdje. A kako da ih i bude kad je Ustav od A-Ž pisan u interesu naroda B H S a ne nacije što bi Bosanci i Hercegovci bili bez obzira na pripadnost narodu.
U pravu je za referendum. Svakako će se morati, kad-tad, napraviti sa jednim ili dva jednostavna pitanja. Da li ste za pridruživanje NATO i EU. Ako ništa onda da se riješi pitanje šta građani BiH stvarno žele. Referendum bi u dobroj mjeri ogolio sadašnju politiku i interese političkih "elita".
Međutim, političke "elite" u koje ubrajam i "opoziciju" su se pobrinule da, koliko ja znam, mi nemamo zakon o referendumu na nivou BiH. Ima ga, nakaradnog, RS radi mahanja crvenom zastavicom i inicira ga isključivo politika, ne građani RS. F BiH ga nema osim za promjenu statuta jedinice lokalne samouprave. Ne znam ima li uopšte pravnog osnova da se ovakav referendum održi u ovoj kvazidemokratiji i zatvoru slobode.
Iz glave nam je, nažalost, istjerana ideja da je BiH moguća kao država ravnopravnih građana. Počevši od prvih demokratskih izbora, prvog i jedinog referenduma, rata, izbornih trzavica i koalicija, kampanje protiv Bosanaca pred popis, ismijavanja i kreveljenja na forumu pa do realnog života i politike.
Neki dan informacija da u Vijeću ministara nema nikoga iz reda ostalih (ni formalno kao što ima primjera) prođe nezapaženo a banovanje Hafisa udarna vijest i nova prilika da se jednom od dva Hrvata na temi govori VI Hrvati. Uzgred, Hafis nit' je pizda nit' je forumski cinker. Trol možda
Politika, kakva god kurvanjska struka bila, ima neka pravila. Kod nas je pravilo da nema pravila dok se cilj etnije, bez obzira na materijalne gubitke koji nisu iz džepa političara, ne realizuje na terenu. Zato je svaka B H S strana prinuđena da gura do kraja a Bosanci i Hercegovci da šute.
@Alfonse, slažem se sa tvojom konstatacijom da je prestala faza rahat patnje. Ostaje samo faza patnje.