Istina, ljudi idu na planinu u japankama... Bas ko na plažu. Bez hrane, dovljno vode pa jos i vise od toga, komunikacije te nekog nožića se ne ide u divljinu. Dobar ruksak na ledja pa polako.helpdesk1 wrote: lijepo je što se počelo hodati i vozati po planinama, ali planinu treba poštovati, na planinu se ne ide bez dobre pripreme, ne možete bez adekvatne odjeće i obuće, bez hrane, prve pomoći, a radi sigurnog kretanja možete u telekomima nabaviti karte pokrivenosti GPS signalom(ima), u MAC-u karte minskih polja, karte planinarskih staza u svakom planinarskom društvu, broj GSS-a na njihovoj web stranici...
Biciklom kroz Sarajevo
- dadoka84
#11176 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-
quarterback
#11177 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ZELENGORA - kraljica planina
Dragi biciklisti,
BK TREK Team ovim putem objavljuje poziv na zajednicku bicikl. turu na planinu Zelengoa. Ista ce se odrzati 07.Avgusta, mjesto okupljanja parking kod TREK BIKE CENTRA na Cengic Vili, a vrijeme okupljanja od 6:10h i polazak prema Kalinoviku (selo Jazici) tacno u 6:30h.
Tura je cjelodnevna te ponijeti hranu i vodu (2l min.).
Ukupna duzina ture je 43 km, teren je makadam i bicikli moraju biti servisirani i spremni za ove uslove, rezervna guma naravno obavezna kao i kaciga.
Tura je tehnicki i kondicione srednje zahtjevna.
Dva jezera garantuju u ovim vrelim danima i kupanje pa nemojte kupace izostaviti
.
Svi ucesnici idu na svoju odgovornost, ali su obavezni da se pridrzavaju uputa organizatora.
Prevoz autima do Kalinovika ucesnici sami obezbjedjuju.
P.S. Par slikica od prosle godine!
Vidimo se!
https://www.facebook.com/TREKTeamSarajevo/?fref=ts
Dragi biciklisti,
BK TREK Team ovim putem objavljuje poziv na zajednicku bicikl. turu na planinu Zelengoa. Ista ce se odrzati 07.Avgusta, mjesto okupljanja parking kod TREK BIKE CENTRA na Cengic Vili, a vrijeme okupljanja od 6:10h i polazak prema Kalinoviku (selo Jazici) tacno u 6:30h.
Tura je cjelodnevna te ponijeti hranu i vodu (2l min.).
Ukupna duzina ture je 43 km, teren je makadam i bicikli moraju biti servisirani i spremni za ove uslove, rezervna guma naravno obavezna kao i kaciga.
Tura je tehnicki i kondicione srednje zahtjevna.
Dva jezera garantuju u ovim vrelim danima i kupanje pa nemojte kupace izostaviti
Svi ucesnici idu na svoju odgovornost, ali su obavezni da se pridrzavaju uputa organizatora.
Prevoz autima do Kalinovika ucesnici sami obezbjedjuju.
P.S. Par slikica od prosle godine!
Vidimo se!
https://www.facebook.com/TREKTeamSarajevo/?fref=ts
-
quarterback
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#11179 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Čuj kazna za bicikliste koji po noći voze bez prsluka?! Koja budalaština braćo milaquarterback wrote:http://www.fokus.ba/vijesti/bih/novi-za ... je/417037/
-
__Phoenix__
#11180 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Piše vožnja na ulici, vozi trotoarom ako već moraš po noći negdje ići...
-
quarterback
#11181 Re: Biciklom kroz Sarajevo
obaveza voznja sa svjetlima nocu uopste nije upitna
21.00 veceras
vijecnica -> barice
21.00 veceras
vijecnica -> barice
-
quarterback
#11182 Re: Biciklom kroz Sarajevo
trotoar je zakonski zabranjen za bicikle, to sto se mi vozimo tuda je druga prica i sticaj okolnosti__Phoenix__ wrote:Piše vožnja na ulici, vozi trotoarom ako već moraš po noći negdje ići...
- radiša
#11183 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pa nije se staza sama napravila,da je zabranjeno nebi je pravili 
-
quarterback
#11184 Re: Biciklom kroz Sarajevo
sam si napisao - stazaradiša wrote:Pa nije se staza sama napravila,da je zabranjeno nebi je pravili
kada vozis tamo vozis po stazi, ne po trotoaru
- radiša
#11185 Re: Biciklom kroz Sarajevo
dobro ali se ne nalazi na ulici nego na trotoaru
-
quarterback
#11186 Re: Biciklom kroz Sarajevo
jeste ali zakonski to je nase mjesto - biciklisticka staza,radiša wrote:dobro ali se ne nalazi na ulici nego na trotoaru
ako staze nema, onda je nase mjesto na cesti, uz desni rub ceste
tako da savjet ako neces da nosis prsluk - vozi trotoarom, da ima pravne drzave, bi vodio do 2 kazne, za prsluk i voznju trotoarom
ipak, u bosni smo
radi licne sigurnosti ja bih prsluk svakako savjetovao i bez tog zakona,
ja ga uvijek nosim u ruksaku ako mi zatreba da ga stavim, recimo kada idem kroz tunel i sl
-
__Phoenix__
#11187 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja bih radije platio kaznu za vožnju trotoarom nego vozio uz desni kraj ceste, mislim da se većina slaže 
-
quarterback
#11188 Re: Biciklom kroz Sarajevo
zato sam i napisao__Phoenix__ wrote:Ja bih radije platio kaznu za vožnju trotoarom nego vozio uz desni kraj ceste, mislim da se većina slaže
quarterback wrote: trotoar je zakonski zabranjen za bicikle, to sto se mi vozimo tuda je druga prica i sticaj okolnosti
-
kakaljin
#11189 Re: Biciklom kroz Sarajevo
A sta je sa kacigom koja sada po zakonu nije obavezna.
Neka su oni stavili da pojas u autu dižu kaznu kada voziš po gradu a biciklista koji je ugroženih i bez kacige je ne mora nositi. Ovo su nebuloze. Pa kada bi me policajac zaustavio a ja u autu po gradu nisam svezan a on bez kacige odmah bi se bunio jer sam ja manje ugrožen bez pojasa u autu nego on be kacige na biciklu. A da ne govorim za sve bicikliste. Ja ću kada vozim biciklo obavezno imati kacigu na glavi radi svoje sigurnosti. A kada vidim policajce bez kaciga upozoravati ih da nose kacige radi svoje sigurnosti.
Neka su oni stavili da pojas u autu dižu kaznu kada voziš po gradu a biciklista koji je ugroženih i bez kacige je ne mora nositi. Ovo su nebuloze. Pa kada bi me policajac zaustavio a ja u autu po gradu nisam svezan a on bez kacige odmah bi se bunio jer sam ja manje ugrožen bez pojasa u autu nego on be kacige na biciklu. A da ne govorim za sve bicikliste. Ja ću kada vozim biciklo obavezno imati kacigu na glavi radi svoje sigurnosti. A kada vidim policajce bez kaciga upozoravati ih da nose kacige radi svoje sigurnosti.
-
quarterback
#11190 Re: Biciklom kroz Sarajevo
pisano je ovdje o tome oko kacige, to je inicijativa od prije par godina
-
kakaljin
#11191 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Da mi je znati koji je glupan dao tu inicijativu.quarterback wrote:pisano je ovdje o tome oko kacige, to je inicijativa od prije par godina
-
quarterback
#11192 Re: Biciklom kroz Sarajevo
nije tesko naci, google znakakaljin wrote:Da mi je znati koji je glupan dao tu inicijativu.quarterback wrote:pisano je ovdje o tome oko kacige, to je inicijativa od prije par godina
-
The BEN10
#11193 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja isto ne mogu vjerovati da je neko tražio da se u zakon uvede odredba da kaciga za bicikliste nije obavezna. 
- holowey
#11194 Re: Biciklom kroz Sarajevo
al' nek' je reflektujuci prsluk obavezan
nema veze sto dres na sebi ima reflektujuce trake, nema veze sto ruksak ima reflektujuce trake, nemaju veze katadiopteri na biciklu, nema veze rasvjeta naprijed i nazad, neka sad imamo i zakonsku odredbu o prsluku... 
-
mco
#11195 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Dajte link novog zakona i zna li ko kad stupa na snagu?
- drag_gost
#11196 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Sutra ujutro idemo do Skakavca preko Nahoreva (da bude teze
). Spust niz Vratnik na kraju. Najavili su kisu, pa ko je zainteresovan za avanturu, neka mi se javi. Nije za svakoga.
-
quarterback
#11197 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mislio sam na ovu zelengoru ali mi se ne kisne i ne smrzava a vama sretnodrag_gost wrote:Sutra ujutro idemo do Skakavca preko Nahoreva (da bude teze). Spust niz Vratnik na kraju. Najavili su kisu, pa ko je zainteresovan za avanturu, neka mi se javi. Nije za svakoga.
- drag_gost
#11198 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ma to je avantura. Nije problem ni smrzavanje toliko, ni vjetar, koliko klizav asfalt na spustu, ali drugacije ni ne bi bilo interesantno.quarterback wrote:mislio sam na ovu zelengoru ali mi se ne kisne i ne smrzava a vama sretnodrag_gost wrote:Sutra ujutro idemo do Skakavca preko Nahoreva (da bude teze). Spust niz Vratnik na kraju. Najavili su kisu, pa ko je zainteresovan za avanturu, neka mi se javi. Nije za svakoga.
-
Hakiz
#11199 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ove klasične, stiroporske kacige nemaju neku prevaliku korist kod teških situacija. Imaju kod normalnme gradske vožnje ako biciklista padne, ali neće baš pomoći pri udarcu automobila koji se kreće velikom brzinom. A mislim da biciklisti kroz grad ne bi nosili kacike pravljene za brdske trkeili moto kacike koje stvarno hoće pomoći.The BEN10 wrote:Ja isto ne mogu vjerovati da je neko tražio da se u zakon uvede odredba da kaciga za bicikliste nije obavezna.
Čitao sam istraživanje koje je rađeno u Britaniji i poslije kojeg je i tamo prestala obaveza nošenja kacige. To istraživanje je zaključilo da vozači automobila prolaze bliže biciklistima koji nose kacigu nego onima koji je ne nose, to jeste prave veći razmak između automobila kojim upravljaju i bicikliste koji nema kacigu, nego bicilkliste koji ima kacigu.
-
quarterback
#11200 Re: Biciklom kroz Sarajevo
avantura je kad ti je 20 - 30, kad imas preko 40 onda ti nije do "avanture"drag_gost wrote:Ma to je avantura. Nije problem ni smrzavanje toliko, ni vjetar, koliko klizav asfalt na spustu, ali drugacije ni ne bi bilo interesantno.quarterback wrote:mislio sam na ovu zelengoru ali mi se ne kisne i ne smrzava a vama sretnodrag_gost wrote:Sutra ujutro idemo do Skakavca preko Nahoreva (da bude teze). Spust niz Vratnik na kraju. Najavili su kisu, pa ko je zainteresovan za avanturu, neka mi se javi. Nije za svakoga.
Nadam se da cemo se dogovoriti nesto, samo da se pobjegne sa ovog sarajevskog asfalta.
nego jeste li otisli